Zprávy pátek, 05. června 1998

Zprávy 5.6.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Václav Havel zaslal německému prezidentovi soustrastný telegram

Prezident Václav Havel zaslal ve čtvrtek německému prezidentovi Romanu Herzogovi soustrastný telegram, kterým reagoval na středeční železniční neštěstí nedaleko města Eschede v severním Německu. Jedna z největších železničních havárií si vyžádala minimálně sto lidských životů. "Dovolte mi proto, abych se s Vámi podělil o hluboký zármutek z této tragédie a vyslovil jménem svým i občanů České republiky Vašim prostřednictvím tu nejhlubší soustrast pozůstalým obětí," uvádí se v Havlově telegramu, který ČTK poskytl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.

Předseda vlády Josef Tošovský ve čtvrtek v souvislosti s železničním neštěstím v Německu zaslal soustrastný telegram kancléři Helmutu Kohlovi.

Podle ministr Kuhnla není jasné, zda se ČSOB prodá ještě letos

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Kuhnla není možné předvídat, zda-li se prodej Československé obchodní banky dokončí ještě v letošním roce nebo počátkem příštího roku. "Záleží to na samotném procesu, který byl už spuštěn," řekl ministr Kuhnl ve čtvrtek na tiskové konferenci. Podle něj bylo potřebné, aby současná vláda nic nezanedbala a nedala signál, že by se privatizace velkých bank zastavovala nebo odkládala. "Velice těžce by to poškodilo naši ekonomiku," zdůraznil ministr Kuhnl.

Privatizace ČSOB podle analytiků zaujme a vynese až 25 miliard korun

Analytici předpovídají, že o privatizaci Československé obchodní banky, kterou ve čtvrtek vyhlásila vláda, bude mezi zahraničními investory značný zájem. Podle názoru expertů skončí ústav v soukromých rukách nejpozději v příštím roce a prodej státního balíku akcií vynese podle jejich odhadů 10 až 25 miliard korun. Také bankovní rada České národní banky, která ve čtvrtek hodnotila vývoj bankovního sektoru v prvním čtvrtletí letošního roku, označila záměr urychlit privatizaci velkých bank za pozitivní. Nyní ale nad pokračováním celého procesu visí otazník, protože není zcela jasné, jaké bude rozložení politických sil po červnových volbám a kdo sestaví nový kabinet.

ČR sladěna se zahraniční politikou EU a podporuje ji

Česká republika nejen plně akceptuje společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie, ale disponuje také nezbytnými strukturami a zázemím, aby ji mohla naplňovat. Tak vyznělo srovnávání legislativy v této oblasti, které ve čtvrtek v Bruselu uzavřela delegace Ministerstva zahraničí České republiky v debatě s představiteli Evropské komise a Británie jako momentálního předsedy unie.

Ministr Šedivý jednal v Rize s litevským ministrem zahraničí

Lotyšsko a Česká republika začnou připravovat dohodu o spolupráci v boji proti zločinu. V Rize se na tom ve čtvrtek shodli ministři zahraničí obou zemí Valdis Birkavs a Jaroslav Šedivý, který je v Lotyšsku na oficiální návštěvě. Ministři hovořili i o přípravě letecké dohody a konstatovali při tom, že současná česko-lotyšská smluvní základna je v "uspokojivém stavu". Obě strany zároveň zdůraznily zájem na prohloubení vzájemné ekonomické spolupráce a ministr Šedivý svého partnera ujistil, že Česká republika je pro to, aby NATO zůstalo otevřenou organizací i směrem do Pobaltí. Jaroslav Šedivý se setkal také s lotyšským ministrem hospodářství Laimonisem Strujevičem a dnes jej má přijmout prezident Guntis Ulmanis.

Odvolaný ředitel majetkové sekce Miloslav Légl podal na ministra obrany žalobu

Odvolaný ředitel majetkové sekce ministerstva obrany Miroslav Légl ve středu podal u Městského soudu v Praze žalobu na ochranu osobnosti na ministra obrany Michala Lobkowicze. Viní ministra, že jej na veřejnosti pomluvil, když jeho odvolání dával do souvislosti s netransparentností armádních zakázek a s korupční aférou na ministerstvu obrany. Plukovník Légl tvrdí, že vzdor ministrovým četným vyjádřením pro média nebyl ze své funkce odvolán. K odvolání musí být podle něj vydán rozkaz ministra ve věcech personálních, obsahující sdělení, že jmenovaný je odvolán z funkce, což se prý nestalo. Plukovník Légl se žalobou domáhá od ministra obrany Michala Lobkowicze dementi nepravdivých informací a omluvy, bez finanční satisfakce.

Podle ministra Lobkowicze je Miroslav Légl odpovědný za to, že úředníci majetkové sekce v mnoha případech obcházeli zákon o veřejných zakázkách. Při výběru obchodního partnera totiž místo veřejné obchodní soutěže v drtivé většině vyhlásili pouze výzvu pro více zájemců. To v některých případech údajně zamlžovalo armádní výběrová řízení.

Církev se nehlásí k pozdravu papeže pro Všeslovanský sjezd

Římskokatolická církev se nehlásí k dopisu s pozdravem a požehnáním papeže Jana Pavla II., zaslanému údajně z Vatikánu organizátorům Všeslovanského sjezdu v Praze a přečtenému ve čtvrtek jeho delegátům. Apoštolský nuncius arcibiskup Giovanni Coppa ČTK řekl, že o existenci takového dopisu neví. Z jeho slov nevyplynulo, že by muselo jít o falzifikát. Avšak podle znalců vatikánských zvyklostí by podobný dokument s největší pravděpodobností měl projít rukou apoštolského nuncia, který je v zemi oficiálním zástupcem Svatého stolce, a byl by patrně také předem konzultován s českými biskupy. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman uvedl, že se sjezdem - o němž se říká, že je v režii komunistů - nemá česká katolická církev nic společného a nepodporuje ho.

Na konci listu bez jednacího čísla na hlavičkovém papíře vatikánského státního sekretariátu, jehož kopii má ČTK k dispozici, je podepsán Mons.P.Lopez Quintana. Podle církevních zdrojů je tento představitel ve vatikánské ročence uveden.

Miloš Zeman soudí, že senátoři projevili jistou nezodpovědnost

Předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman (ČSSD) se ve čtvrtek pozastavil nad postupem Senátu, který podle řady poslanců znemožňuje dolní parlamentní komoře projednat zákony, jež by jí případně vrátil po 11. červnu. "Pokládám to za projev jisté nezodpovědnosti našich senátorů, kteří odmítli o týden předsunout své jednání. Myslím si, že Senát z tohoto hlediska selhal," řekl Miloš Zeman ČTK. Nejbližší schůze Senátu má začít 11. června. Poslední jednání sněmovny před mimořádnými volbami je plánováno na 18. června. Mezi oběma jednáními není zákonem předepsaná minimální desetidenní lhůta, takže mnozí poslanci včetně Zemana soudí, že sněmovní jednání 18. června nemůže projednat zákony vrácené po 11. červnu.

Senátoři názor předsedy Poslanecké sněmovny Miloše Zemana odmítají. Brání se tím, že nemohou už tak krátkou měsíční lhůtu na posouzení předloh ještě zkracovat, protože by je nestihli odpovědně posoudit.

Řada odborníků zastává názor, že nová sněmovna, jež vzejde z voleb, už nemůže jednat o vrácených zákonech, které Senátu postoupila sněmovna předchozí. Vrácení zákonů by tak znamenalo jejich konec a bylo by třeba je předložit zcela znovu. Pod stolem by tak mohl skončit například zákon o utajovaných skutečnostech či zákon o svobodě informací.

Tomáš Halík se cítí být kompetentní pro politiku

Katolický kněz a profesor sociologie Tomáš Halík sice neusiluje o prezidentský úřad, ale je připraven sloužit společnosti způsobem, který od něj bude vyžadován. Tomáš Halík, o kterém se prezident Václav Havel zmínil jako o jednom ze svých možných nástupců, to ve čtvrtek řekl Českému rozhlasu. Současně prohlásil, že se díky své vědecké zkušenosti cítí být pro politiku kompetentnější než řada "takzvaně aktivních politiků". Tomáš Halík sice tvrdí, že je zásadním odpůrcem politického klerikalismu a že kněží principiálně nepatří do aktivní politiky, ale sebe považuje vzhledem ke své vědecké hodnosti a civilní práci sociologa za výjimku potvrzující pravidlo.

Unie pro trojkoalici s ODS a lidovci, KDU-ČSL má vážné výhrady

Unie svobody mnohokrát jasně deklarovala vůli k povolební spolupráci s Občanskou demokratickou stranou a lidovou stranou. KDU-ČSL soudí, že uzavření této trojkoalice brání fakt, že ODS označuje za hlavního ideologického nepřítele evropský model sociálního tržního hospodářství a občanskou společnost, které jsou pilířem lidoveckého programu. ČTK to ve čtvrtek řekl tiskový tajemník předsedy Unie svobody Patrik Nacher a mluvčí KDU-ČSL Eva Rolečková. Oba tak reagovali na slova předsedy ODS Václava Klause, který ve středu na Staroměstském náměstí vyzval předsedy unie a KDU-ČSL, aby veřejně projevili vůli k povolební spolupráci s jeho stranou, jako to opakovaně činí ODS.

Miloš Zeman je podle Stanislava Grosse schopen přivést ČSSD k vítězství a úspěšné vládě

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman udělal podle předsedy poslanců ČSSD Stanislava Grosse obrovský kus práce pro svou stranu i pro republiku. "Je schopen sociální demokracii dovést k volebnímu vítězství a jsem přesvědčen, že je schopen přivést sociální demokracii k úspěšné vládě," řekl Stanislav Gross o Zemanovi ve čtvrtečním rozhovoru pro Český rozhlas. Přiznal, že se setkává s názory lidí, kteří říkají: "Kdybyste tam neměli toho Zemana, tak vás volím." Setkává se však podle svých slov i s lidmi, kteří říkají: "Kdybyste neměli toho Zemana, tak vás nevolím."

BIS ukončila šetření bamberské aféry, Vulterin hovořil se Zemanem

Šetření bamberské aféry uzavřela Bezpečnostní informační služba. Výsledky předala prezidentu Václavu Havlovi. S šéfem BIS Karlem Vulterinem o výsledcích šetření hovořil předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman. Po jednání ale odmítl cokoliv říci, uvedl pouze, že je s výsledkem vyšetřováníspokojen. Bamberská aféra se rozpoutala poté, co se objevily informace, že předseda ČSSD Miloš Zeman měl v roce 1995 nabízet vysoké posty ve státní správě skupině čechošvýcarských podnikatelů výměnou za finance pro jeho stranu.

Akcionáři Agrobanky podali trestní oznámení na premiéra Tošovského

Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky podalo dvě trestní oznámení na bývalého guvernéra národní banky a současného předsedu vlády Josefa Tošovského. Podezírají jej ze zneužití pravomocí veřejného činitele a z porušování závazných pravidel hospodářského styku. Podle předsedy sdružení Jiřího Kellnera k těmto přestoupením zákona mělo dojít v souvislosti s uvalením nucené správy na Agrobanku Praha ze dne 17. září 1996 a s vydáním záruky za veškeré závazky banky z téhož dne.

Podle televize Nova hrozí exministru Kočárníkovi nové trestní stíhání

Exministru financí Ivanu Kočárníkovi údajně hrozí nové trestní stíhání za neoprávněné vydání finančních garancí. Uvedla to televize Nova s tím, že policie chce znovu otevřít Kočárníkův případ bezprostředně po skončení volebního období Poslanecké sněmovny. Náměstek ministra vnitra Vojtěch Sedláček Nově potvrdil, že policejní specialisté na závažné trestní machinace se zabývají také jinými garancemi, které měl neoprávněně vydat exministr Kočárník.

Izraelský prezident přijal českou senátní delegaci

Velmi optimisticky se ve čtvrtek k perspektivám blízkovýchodního mírového procesu vyjádřil izraelský prezident Ezer Weizman, který přijal delegaci českých senátorů vedenou předsedou Senátu Petrem Pithartem. Na dotaz Petra Pitharta, zda vládou premiéra Benjamina Netanjahua prosazovaná formulace "bezpečnost za půdu" znamená posun od zásady "území za mír" obsažené v již uzavřených prozatímních izraelsko-palestinských dohodách, Ezer Weizman odpověděl: "Nemám rád formulace, jsem přesvědčen, že formulace a počítače ničí tento svět." Na závěr prezident Weizman, který se zajímal rovněž o zdravotní stav našeho prezidenta Václava Havla, připomněl svou slabost pro Českou republiku a bývalé Československo, kde po druhé světové válce prodělal krátký letecký výcvik.

Delegaci našich senátorů přijal týž den v Jeruzalémě také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Předmětem schůzky byly především bilaterální vztahy, ale i situace na Blízkém východě.

Do nákupu stíhaček by podle velvyslankyně USA neměl ČR nikdo mluvit

Plně v kompetenci české vlády má podle názoru americké velvyslankyně v Praze Jennone Walkerové zůstat rozhodnutí, kdy a jaká nadzvuková letadla nakoupí do výzbroje české armády. Jennone Walkerová to ve čtvrtek prohlásila na konferenci o rozšiřování Severoatlantické aliance, kterou v Senátu uspořádal klub sociální demokracie a Vzdělávací středisko na podporu demokracie. Připustila, že nákup vlastních stíhaček do výzbroje armády může mít významný psychologický účinek v tom smyslu, že země je do jisté míry samostatně obranyschopná. Avšak současně musí podle ní vláda zvážit, zda by peníze za velmi drahé stroje nešly například úkor sociálních výdajů.

Podle Gerhardta bavorská CSU vyvolává mezinárodní nejistotu

Předseda německé Svobodné demokratické strany Wolfgang Gerhardt obvinil bavorskou Křesťanskosociální unii, že zatěžuje německo-české vztahy. Kritizoval požadavek předložený bavorským premiérem Edmundem Stoiberem, aby byl vstup naší republiky do Evropské unie podmíněn postojem Čechů k sudetským Němcům. Podle Wolfganga Gerhardta tak bavorská CSU vyvolává mezinárodní nejistotu.

Političtí vězni v prohlášení vyslovují obavu z levice

Předsednictvo Konfederace politických vězňů vyzývá ve svém předvolebním prohlášení občany České republiky, aby nevěřili levicovým politikům, kteří údajně "slibují ráj na zemi". "Poučte se z nedávné historie a neopakujte chyby svých předků, kteří uvěřili a na čtyřicet let ztratili svobodu. Nevěřte socialistickým heslům o životních jistotách, neboť ty vedou ke ztrátě občanských svobod", uvádí se v prohlášení, které předsednictvo Konfederace politických vězňů ve čtvrtek zaslalo ČTK.

Americké listy dají příležitost Čechoameričanům "volit"

Čechoameričané obecně těžce nesou, že naši zákonodárci odmítli Čechům v zahraničí poskytnout volební právo. "Americké listy", jedno z českých periodik vydávaných v New Yorku, chce "toto bezpráví alespoň symbolicky napravit". Otiskuje "volební lístek", jehož vyplněním a odesláním redakci mají čtenáři ukázat, jak by volili, kdyby mohli. Americké listy za tímto účelem zveřejnily také seznam českých politických stran a jejich charakteristiky. "Naše 'volby' sice nebudou mít na ty v ČR žádný praktický vliv, ale budou projevem našich představ o tom, komu nejvíce věříme, že je schopen Českou republiku vést lépe, než tomu bylo doposud," napsal vydavatel Petr Bísek.

Platební bilance skončila v 1. čtvrtletí pasivem

Pasivem 12,1 miliardy korun (0,3 mld. USD) skončil v prvním čtvrtletí roku běžný účet platební bilance. Rozhodující podíl na tomto výsledku má deficit obchodní bilance, který činil 17,7 miliard korun, pasivem skončila i bilance výnosů ve výši 6,4 miliardy Kč. Přebytek naopak vykázala bilance služeb (9,1 mld. Kč) a běžných převodů (2,9 mld. Kč). ČTK to dnes oznámil Pavel Palivec z tiskového odboru České národní banky.

Více než 40 měst a obcí získalo právo užívat znak a prapor

Zástupci více než 40 měst a obcí ve čtvrtek převzali z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Miloše Zemana dekrety, které je opravňují užívat prapory a znaky. Představitelé dalších 13 obcí převzali dekrety o povýšení jejich obcí od 1. června na města. Miloš Zeman jim toto právo udělil v souladu s jednacím řádem sněmovny a zákony o Praze a obcích.

Petici kritizující policejní zásah zatím podepsalo 290 lidí

Petici kritizující policejní zásah proti demonstrantům v centru Prahy z 16. května zatím podepsalo už 290 lidí. Jak uvedl novinář Petr Uhl z Českého helsinského výboru, je mezi nimi i filozof Václav Bělohradský, spisovatel Ludvík Vaculík, režisér Jiří Krejčík či poslanec Pavel Dostál. Signatáři petice žádají zastavení trestního stíhání zadržených demonstrantů a přísné vyšetření celého policejního postupu. Trvají na tom, že policejní zákrok proti demonstrantům byl neprofesionální a nezákonný a policisté se při něm dopouštěli týrání zadržených osob. Státní zastupitelství ve středu propustilo z vazby šest z deseti zadržených účastníků demonstrace. Stíháni budou dále na svobodě.

Dokumentační středisko pro lidská práva má internetové stránky

Dokumentační středisko pro lidská práva obnovilo své internetové stránky. K obnovení webových stránek středisko přiměl policejní zásah proti účastníkům demonstrace, kterou v Praze uspořádali 16. května ekologičtí aktivisté pod názvem Globální pouliční slavnost. Na internetové adrese http://www.lidska-prava.cz mohou zájemci získat všechny informace, které k této události Dokumentační středisko pro lidská práva shromáždilo.

Dokumentační středisko pro lidská práva je občanské sdružení, které si klade za cíl shromažďovat a zveřejňovat informace vztahující se k dodržování lidských a občanských práv v České republice.

Regina Rázlová hospitalizována po předložení lékařských zpráv

Bývalá herečka a nynější předsedkyně představenstva Skloexportu Regina Rázlová je v pankrácké vězeňské nemocnici. Jak uvedl ředitel věznice Jaroslav Gruber, důvodem její hospitalizace není náhlá zdravotní indispozice, ale lékařská zpráva, kterou předložila při jednání o vzetí do vazby. Rázlová je teď na interním oddělení. O jejím případném přemístění do běžného výkonu vazby se má rozhodnout na základě výsledků komplexního lékařského vyšetření. Některá vyšetření se podle Grubera uskutečnila už ve čtvrtek, jasno však zřejmě bude až v pondělí.

Regina Rázlová je podezřelá z toho, že se spolu se svým synem a otcem pokusila vytunelovat Skloexport. Policie ji a další čtyři lidi stíhá za zneužití informací v obchodním styku.

Počet nezaměstnaných v Ostravě se blíží již čtrnácti tisícům

Míra nezaměstnanosti v Ostravě v květnu opět mírně vzrostla v meziměsíčním srovnání z 8,7 na 8,8 procenta. K 31. květnu evidoval Úřad práce v Ostravě celkem 13.938 osob, což je o 113 více než v dubnu a vůbec nejvíce od roku 1989. Podle ředitele Úřadu práce Zdeňka Prouzy se v květnu úřadu přihlásilo do evidence 1701 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno z ní bylo 1616 osob, z nichž 1059 (65,5 procent) nalezlo pracovní uplatnění.

Dvě pětiny občanů jsou nespokojeny s životním prostředím v ČR

Dvě pětiny občanů jsou nespokojeny s celkovým stavem životního prostředí v České republice. Stejný počet je však spokojen s jeho stavem v místě svého bydliště. Nespokojena s životním prostředím ve svém bydlišti je jedna pětina obyvatel. Vyplývá to z výzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

České vysoké školství má 70 nových profesorů

Novým profesorům vysokých škol ve čtvrtek v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety ministr školství Jan Sokol. Mezi 70 novými profesory, kteří byli jmenováni prezidentem republiky Václavem Havlem s účinností od 1. června, je pět žen. Ministr Sokol v projevu zdůraznil úlohu profesorů v nově se formující společnosti, kdy jejich úkolem není pouze učit, ale svým příkladem také působit na studenty.

V Kladrubském klášteře bude zpřístupněna stará prelatura

Obnovené reprezentační prostory staré prelatury v bývalém benediktinském klášteře v Kladrubech na Tachovsku zpřístupní v sobotu Památkový ústav v Plzni. Zároveň zde bude zahájena výstava cenných cínových předmětů z 16. až 19. století, které jsou zapůjčeny z karlovarského muzea. Podle ředitele plzeňských památkářů Karla Drhovského nebude výstava, která potrvá až do konce října, jen prezentací starých předmětů, ale k vidění zde bude i dobový nábytek, obrazy a další cennosti. Klášter v Kladrubech se dostává do popředí zájmu veřejnosti hlavně kvůli nejkrásnějšímu dílu architekta Santiniho - klášterního chrámu, který je třetím největším chrámem v republice, dodal Karel Drhovský.

Ivan Hašek byl jmenován generálním sekretářem ČMFS

Ivan Hašek byl ve čtvrtek jmenován generálním sekretářem Českomoravského fotbalového svazu. Bývalý fotbalista tak obsadil dlouho prázdnou klíčovou funkci v nové svazové struktuře, která v mnohém připomíná Evropskou fotbalovou unii.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, místy s přeháňkami a bouřkami. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.