Zprávy pátek, 05. května 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobné:

Ruské ministerstvo zahraničí odsuzuje vyjádření českého prezidenta Václava Havla

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek obvinilo českého prezidenta Václava Havla, že zpochybnil územní celistvost Ruské federace a pokusil se omluvit činnost separatistů a teroristů v Čečensku. O oficiálním prohlášení tiskového odboru ministerstva v tomto smyslu informovala agentura Intertax. Ve zprávě, která byla zveřejněna v Moskvě ve čtvrtek večer, se uvádí, že ministerstvo reaguje na sdělení listu Lidové noviny, podle něhož měl Havel prohlásit, že "Čečensko nepatřilo vždy k Rusku a nepatří k němu ani nikterak příliš dlouho". Havel to podle listu prohlásil při setkání středoevropských prezidentů v Budapešti koncem dubna. Havlův mluvčí Ladislav Špaček se ve čtvrtek k prohlášení ruského ministerstva zahraničí nevyslovil.

Český premiér Miloš Zeman ukončil krátkou návštěvu Budapešti,

Účastí na 33.světovém kongresu Mezinárodní obchodní komory (ICC) skončila ve čtvrtek krátká návštěva českého premiéra Miloše Zemana v Budapešti, která měla dva hlavní cíle: ekonomický a politický. "Cílem účasti na tomto světovém fóru bylo působit na další příliv zahraničních investic do České republiky," prohlásil Zeman pro ČTK a dodal, že na toto téma absolvoval celou řadu obchodních jednání a setkal se také s členy české obchodní delegace. Za neméně důležitý označil politický cíl, který podle něj spočívá nejen v dalším upevnění visegrádské spolupráce, ale také ve společném setkání čtyř "visegrádských premiérů" s francouzským ministerským předsedou Lionelem Jospinem.

Jospin ve čtvrtek v Budapešti ujistil předsedy čtyř středoevropských států, že Evropská unie bude připravena koncem roku 2002 přijmout nové členy. Současně pozval premiéry (České republiky, Maďarska, Slovenska a Polska) Miloše Zemana, Viktora Orbána, Mikuláše Dzurindu a Jerzyho Buzka do Nice na setkání kandidátů členství v unii, které by se mělo uskutečnit koncem letošního roku ještě před dalším summitem EU.

Šéf Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Václav Klaus na závěr návštěvy Budapešti promluvil na světovém fóru ICC

Účastí na 33.světovém kongresu Mezinárodní obchodní komory (ICC) ukončil ve čtvrtek svou dvoudenní návštěvu Budapešti také předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Na kongresu, který se poprvé v historii koná v jedné z postkomunistických zemí, Klaus vystoupil s úvodní přednáškou čtvrtečního dopoledne na téma globalizace. Spolu s Václavem Klausem v dopoledním bloku přednášek vystoupili také Jeffrey Garten z americké Yaleovy univerzity, šéf ICC Phil Watts a někdejší generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) a Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT) Peter Sutherland. Mezitím na se půdě maďarského parlamentu konala jednání dalších členů české parlamentní delegace s představiteli jednotlivých výborů. Jak po skončení jednání ČTK řekl Marek Benda (ODS), čeští poslanci se setkali se zástupci mandátového a imunitního výboru, výboru pro školství a kulturu a nakonec také se zástupci maďarsko-české přátelské sekce Maďarské národní skupiny Meziparlamentní unie. Při jednáních dominovaly zejména otázky rozšiřování Evropské unie. Čeští poslanci se spolu se svými maďarskými kolegy podle Bendy věnovali také otázce podpory Slovenska v jeho snahách stát se členem NATO a Evropské unie.

Delegace Parlamentu ČR jednala v Turecku o EU, Kypru a lidských právech

O procesu vstupu do Evropské unie (EU), o problematice lidských práv, o Kypru a o možnostech hospodářské spolupráce jednala ve středu a ve čtvrtek v Ankaře delegace zahraničního výboru Poslanecké sněmovny České republiky vedená jeho předsedou Lubomírem Zaorálkem. Jednání se týkala zejména otázek spojených s procesem přistupování k EU, které jsou pro obě země nejpalčivější, řekl ČTK předseda Zaorálek. Jak dodal, Turci soudí, že ČR je schopna stát se členem EU rychleji než Turecko, ač i turecká strana vyjadřuje neoficiálně pochyby, zda EU bude schopna dostát původně uváděným termínům.

Obě strany hovořily o problematice lidských práv obecně v Evropě i v obou zemích jednotlivě. Česká strana vyjádřila podle Zaorálka výhrady vůči řadě věcí, jako je úloha armády v turecké společnosti, některé otázky turecké legislativy či otázka kurdské menšiny. Česká delegace jednala i se státním ministrem odpovědným za vztahy s EU a Kyprem Sukru Sinou Gürelem. Turci dali najevo, že je třeba nalézt schůdné řešení pro rozdělený Kypr, a jsou připraveni udělat další kroky k řešení kyperské otázky. Naděje na řešení kyperské otázky je spojována i se zlepšením vztahů mezi Ankarou a Aténami, řekl Zaorálek. V souvislosti s hospodářskou spoluprací zmínil zastoupení Škodaexportu a investici ve výši 250 miliónů dolarů na financování části projektu výstavby tepelné elektrárny v tureckém Elbistanu.

Česká delegace podle jeho slov zdůraznila, že by se ČR ráda podílela na investicích do turecké energetiky, a to jak do jaderných elektráren, tak i do hydroelektráren. Obě strany mají zájem lépe využít stávající hospodářský potenciál. Turecko se zajímá i o české automobily značky Škoda, zatím však jsou některé celní překážky, které znevýhodňují naše automobily vůči vozům ze západní Evropy. Toto znevýhodnění je třeba odstranit, řekl Zaorálek.

Předsedové PES a ČSSD se scházejí u "kulatému stolu" k jednání o rozšiřování EU

Předsedové Evropské sociálně demokratické strany a ČSSD Rudolf Scharping a Miloš Zeman v pátek spolu s dalšími evropskými sociálnědemokratickými politiky zasednou v Praze ke "kulatému stolu". Těmto rozhovorům o rozšiřování Evropské unie předcházelo jednání pracovní skupiny složené ze zástupců sociálnědemokratických a socialistických stran sedmnácti evropských zemí.

MZV provedlo reorganizaci a má nový odbor komunikace k EU

Ministerstvo zahraničí má nový odbor komunikační strategie. Ustavení odboru, v jehož čele je Marie Chatardová, odráží reálnou potřebu informovat veřejnost o problematice Evropské unie (EU) a vstupu Česka do ní, sdělil ve čtvrtek ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. V rámci širší reorganizace, která má přispět k efektivnějšímu zajištění priorit české zahraniční politiky, byl též sloučen odbor politických vztahů s EU s odborem západní Evropy. Vzniklý odbor je podřízen politickému řediteli, což je nová funkce, do níž byla jmenována Hana Hubáčková. Tato diplomatka má za sebou například působení v Bruselu nebo řízení odboru států západní Evropy.

Podle mluvčího Aleše Pospíšila reorganizací "ministerstvo reflektovalo vývoj v některých zahraničněpolitických otázkách: v souvislosti s posunem v oblasti společné zahraniční bezpečnostní politiky EU nyní unijní problematika a problematika související s NATO spadá pod jednoho náměstka". Jednotlivé útvary byly přeskupeny na základě vyhodnocení analýzy vhodnosti a funkčnosti organizačního členění ministerstva, uvedl Pospíšil. Vedle posílení základního článku řízení, tedy odboru, bylo podle mluvčího dalším z cílů "snížení počtu řídicích pracovníků a s tím související zvýšení zodpovědnosti těch ostatních". Podle mluvčího byl snížen stav v administrativně provozní části ministerstva.

V těchto dnech se stal také novým generálním sekretářem ministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba, dosavadní provozní ředitel ministerstva. Srba ve funkci nahradil Zdeňka Matějku, kterého Kavan jmenoval ředitelem Správy českých center po Vladimíru Kollerovi.

Rada vlády pro lidská práva požádala ministra vnitra Stanislava Grosse, aby jí vysvětlil některé okolnosti nepovolené prvomájové demonstrace anarchistů

Policie ve čtvrtek obvinila dalšího z 53 zadržených účastníků pondělní nepovolené prvomájové demonstrace anarchistů na pražském Střeleckém ostrově. ČTK to řekl vyšetřovatel Obvodního úřadu vyšetřování pro Prahu 1. Mladík podle policejní obrazové dokumentace ze zákroku policistů vůči demonstrantům napadl jednoho ze zasahujících strážníků. Je už druhým demonstrantem, kterého policie obvinila z útoku na veřejného činitele, za což mu hrozí až tři roky vězení. Rada vlády pro lidská práva požádala ministra vnitra Stanislava Grosse, aby jí vysvětlil některé okolnosti nepovolené prvomájové demonstrace anarchistů na pražském Střeleckém ostrově. Na návrh svého předsedy Petra Uhla chce slyšet od Grosse detaily o provedeném policejním zákroku i to, jakým způsobem kompetentní úřady postupovaly při zákazu a rozpuštění shromáždění. Usnesení rady ve čtvrtek ČTK poskytla její tajemnice Marta Miklušáková.

Ministr vnitra Stanislav Gross se v pátek sejde s prezidentem Václavem Havlem

Měsíc po nástupu do funkce ministra vnitra se v pátek sejde Stanislav Gross v doprovodu policejního prezidenta Jiřího Koláře s prezidentem Václavem Havlem. Hovořit budou o bezpečnostní politice státu. Gross se ještě seznamuje s resortem, před dvěma týdny navštívil Útvar rychlého nasazení, poradu krajských policejních ředitelů a zavítal do sídla ředitelství Služby cizinecké a pohraniční policie.

Předseda ČMKOS Richard Falbr chce urovnat spor mezi odboráři z Nové Huti a premiérem Milošem Zemanem

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr se pokusí domluvit schůzku mezi odboráři největší české ocelárny Nová huť a premiérem Milošem Zemanem, a urovnat tak jejich spory. Předseda vlády totiž nedávno označil odboráře, kteří byli v dozorčí radě hutě, za kolaboranty s managementem. Odboráři zprostředkování schůzky, na kterém se ve čtvrtek dohodli s šéfem Českomoravské komory odborových svazů, uvítali. "Odboráři Nové huti předložili předsedovi komory rozbory, argumenty a fakta, která vyvracejí údaje o údajném tunelování ostravského podniku," sdělila ČTK Jana Kašparová z Českomoravské komory odborových svazů.

Diskuse nad Státním fondem bydlení bude pokračovat, experti z ODS a ČSSD nenašli společnou řeč

ČSSD se po čtvrtečním jednání se zástupci ODS zatím nemůže spolehnout, že občanští demokraté podpoří vládní návrh zákona o Státním fondu rozvoje bydlení. Zástupci obou stran se pouze dohodli, že vytvoří expertní tým a že jednání budou pokračovat. Novinářům to řekli šéfové klubů ČSSD a ODS Zdeněk Škromach a Vlastimil Tlustý. Úkolem expertní skupiny bude vypracovat kompromisní podobu pozměňovacích návrhů k zákonu, přijatelnou pro obě strany. Fond má sloužit k podpoře výstavby nájemních bytů a k opravám bytových domů.

Problémům s financováním čelí téměř všechny parlamentní strany

Soudní proces s jedním z dřívějších vysokých činitelů Občanské demokratické strany (ODS) Liborem Novákem, obžalovaným z daňových podvodů, obrátil spolu se zprávou o finančních potížích ODA opět pozornost ke způsobu financování politických stran. S problémy ohledně neprůhledných stranických financí se totiž v minulosti potýkaly i další parlamentní strany. Za utajování sponzorů a nejasné zdroje svého financování těžce zaplatila někdejší vládní Občanská demokratická aliance, byť žádný z jejích představitelů nebyl kvůli stranickému financování souzen. ODA se po provalení svých sponzorských afér ani nepokusila v létě 1998 kandidovat v předčasných parlamentních volbách.

Její prohřešky vyšly najevo téměř současně s aférou okolo hospodaření ODS. Začátkem února 1998 byl tehdejší šéf ODA Jiří Skalický nucen přiznat, že jeden ze sponzorů strany firma TMC-Trade Management Company z Panenských ostrovů, která v letech 1995 a 1996 darovala alianci téměř šest miliónů korun, je pouhou fiktivní společností. Skutečnými dárci měly být podle něj společnosti Philip Morris, PPF a Vítkovice. Ty však sponzoring ODA popřely. Někdejší místopředseda ODA Vladimír Dlouhý, jenž měl čtyři roky stranické finance na starosti, prohlásil, že tyto firmy mohly být pouze prostředníky, kteří sehnali pravé dárce.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer navrhne ceny péče jen v té výši, na jakou pojišťovny mají

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer navrhne vládě ceny zdravotní péče ve druhém pololetí 2000 jen v té výši, na jakou zdravotní pojišťovny mají. Potvrdil to ve čtvrtek ČTK a připomněl, že když se v dohodovacím řízení nemocnice a pojišťovny na cenách péče nedohodly, musí podle zákona rozhodnout ve veřejném zájmu vláda. "Situace je jednoduchá, koláč je určitý, jde spíše o to, jak bude rozdělen," řekl ministr. Na cenách péče se dohodli, s výjimkou představitelů nemocnic, zástupci všech druhů péče. Ministr řekl, že se bude snažit, aby dohody, které byly uzavřeny, pokud možno platily.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce změnit systém podpory v nezaměstnanosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce změnit systém dávek v nezaměstnanosti a zavést princip dílčí zásluhovosti. Zatím zvažuje několik variant. Podle jedné z nich by nezaměstnaní, kteří pracovali více let, měli pobírat dávky v nezaměstnanosti delší dobu. Podle druhé by měli nárok na vyšší dávky. Další možností je kombinace těchto variant. Novinářům to ve čtvrtek řekl šéf tohoto resortu Vladimír Špidla. Věcný návrh nového zákona o zaměstnanosti by měl být hotov do konce září. Špidla odhaduje, že paragrafové znění by mělo vzniknout do poloviny příštího roku. Zákon by mohl vstoupit v platnost na začátku nebo v pololetí roku 2002.

Banky vítají především posílení kontroly bankovního sektoru

Hlavním pozitivem novely zákona o bankách, kterou ve středu schválila vláda, lze považovat posílenou kontrolu bankovního sektoru. Důležité je rovněž rozšíření pojistného rámce a jeho rozšíření i na devizové vklady, domnívají se bankovní odborníci dotázaní ČTK. "Posílení kontroly bankovního sektoru centrální bankou by mělo spolu s rozšířením pojistného rámce zvýšit jistotu klientů a jejich důvěru v celý český bankovní systém," potvrdil Jan Rezek z tiskového odboru IPB. Důležité rovněž bude, zda při schvalování této novely nedojde v parlamentu ke zbytečným průtahům, dodal s tím, že novela by měla v případě krachu banky klientům zajistit větší návratnost jejich vkladů. Kromě zvýšení limitu pro pojištění vkladů u bank zhruba na 15 tisíc eur (530 tisíc korun) přináší i rozšíření pojištění na devizové vklady a další produkty bank.

Skutečnost, že dosud nebyly pojištěny devizové vklady, vedla k odlivu některých klientů. Pojištění devizových vkladů by mělo přinést narovnání vztahů mezi korunovými a devizovými vklady, uvedla mluvčí Komerční banky Marie Růžičková. "Rozšíření pojištění vkladů i na devizové účty je určité narovnání, které odstraňuje těžko odůvodnitelné znevýhodnění cizoměnových vkladů," vysvětlil analytik ČSOB Jan Tesař. Hranice pro výplatu náhrad z vkladů zkrachovalých bank dosud činila 90 procent uložené částky, maximálně však 400 tisíc Kč. Po vstupu do EU se má maximálně vyplácená částka zvýšit na 20.000 eur, což znamená zhruba 710 tisíc korun. Banky budou podle novely do Fondu pojištění vkladů (FPV), který náhrady z vkladů vyplácí, přispívat sice menším procentem, ale z většího balíku pojištěných produktů. Roční příspěvek bank do fondu se má snížit z dosavadních 0,5 na 0,3 procenta z průměrného objemu pojištěných pohledávek z vkladů za předchozí rok. Zástupci bank přitom očekávají, že kvůli tomuto bodu budou muset v budoucnosti do FPV přispívat vyšší částkou.

Policisté zadrželi jedenačtyřicet běženců z Afghánistánu

Jedenačtyřicet běženců z Afghánistánu zadrželi ve středu uherskohradišťští policisté po nelegálním přechodu česko-slovenské hranice. Uprchlíky převážel slovenský řidič v autobusu se slovenskou státní poznávací značkou. Policejní hlídka ho zastavila až ve vnitrozemí u Slavkova na Uherskohradišťsku, informoval v úterý ČTK policejní mluvčí Jaroslav Krejčíř. "Dvaapadesátiletý převáděč byl umístěn do policejní cely a požádali jsme o jeho vzetí do vazby. Je podezřelý z nelegálního překročení státní hranice, za což mu hrozí až tři roky vězení," upřesnil Krejčíř. Dodal, že žádný z cizinců nepožádal v České republice o azyl, a tak byli po sepsání protokolu vráceni na Slovensko. Upřesnil, že ve skupině běženců bylo 12 dětí, z nichž nejmladšímu byl jeden rok. Stejně velkou skupinu Afghánců zadrželi uherskohradištští policisté v neděli.

V ČR probíhají oslavy konce druhé světové války Prezident Václav Havel se v pátek zúčastní oslav konce druhé světové války v Památníku bojů za svobodu v Hrabyni na Opavsku. Poté, co uctí památku padlých v tamním Pantheonu, bude přítomen také vojenské přísaze, která se v Hrabyni koná pravidelně již několik let. Havel se zřejmě sejde také s veterány druhé světové války. Celý program se přitom bude odehrávat v památníku, který provází krušná minulost.

Pamětní medaile převezmou v pátek na slavnostním shromáždění v budově ministerstva obrany čeští i zahraniční účastníci druhé světové války. Stane se tak při příležitosti 55.výročí ukončení největšího světového válečného konfliktu v Evropě. Několik akcí připomene také květnové povstání českého lidu proti německým okupantům, které vyvrcholilo 5.května 1945 v Praze. U pamětní desky umístěné na průčelí budovy ministerstva vnitra uctili v pátek dopoledne památku obětí povstání ministr Stanislav Gross a policejní prezident Jiří Kolář. Tradičně se koná pietní akt též před budovou Českého rozhlasu.

Plzeňáci spolu s americkými veterány vzpomínali na osvobozování západočeské metropole před 55 lety už ve čtvrtek

Na dobu osvobozování Plzně před 55 lety si ve čtvrtek společně zavzpomínali plzeňští obyvatelé se třemi desítkami amerických veteránů v restauraci Elektra. Největší pozornost vzbuzoval osmdesátiletý Erik Petersen, který vjel 6.května 1945 jako příslušník 16.obrněné divize do města na prvním tanku. Kytici šeříků mu předal Petersenovi bývalý vrátný ve Škodovce Ladislav Čejka, který amerického veterána spatřil od války poprvé.

Na pražském Petříně bylo připomenuto 81.výročí tragického úmrtí M.R.Štefánika

Představitelé několika českých i slovenských organizací si ve čtvrtek připomněli 81.výročí tragického úmrtí Milana Rastislava Štefánika u jeho sochy na pražském Petříně. Podle Vojtěcha Čalka ze Společnosti Milana Rastislava Štefánika je tento politik, jeden z trojice "zakladatelů" samostatného československého státu, pro naprostou většinu Slováků stále legendární postavou dějin a vzorem. Pro Lubomíra Úlehlu ze Sdružení československých zahraničních letců byl Štefánik především pilot a velký bojovník. Nedoceněna však zůstává jeho autorita spojujícího článku mezi národy Čechů a Slováků.

Pražské jaro: Turnovský, který loni zachránil koncert, letos dirigovat nemůže

Exilový dirigent Martin Turnovský, který loni pohotovým záskokem bez přípravy zachránil na Pražském jaru koncert Bamberských symfoniků, letos na festivalu proti plánu nevystoupí. Zranil si rameno, a tak pořadatelé museli naopak vyhledat náhradu za něho. Někdo ho musí nahradit také v porotě dirigentské soutěže Pražského jara. "Nejde o žádnou výmluvu, dirigent Turnovský se na svůj koncert opravdu těšil zejména kvůli tomu, že měl uvést kantátu Dido od Jana Nováka," řekl ve čtvrtek novinářům ředitel festivalu Oleg Podgorný. Turnovský toto dílo dirigoval v 80. letech v Americe při pěti koncertech Newyorské filharmonie, kdy ho za sebe jako náhradníka doporučil Rafael Kubelík, postižený tehdy infarktem. Místo Turnovského bude letos 17.května Pražské symfoniky bez změny programu řídit Petr Vronský, oznámil ve čtvrtek Podgorný.

Aby mohl dirigovat na festivalu Pražské jaro, musel si sedmdesátiletý Turnovský loni koupit vstupenku. Byl s manželkou mezi posluchači koncertu, během něhož postihla německého dirigenta Horsta Steina slabost; když se o vzniklé pauze po Steinově kolapsu v zákulisí rozhodovalo o osudu nedokončeného koncertu, nabídl Turnovský pomoc. Nechtěl, aby více než 1000 lidí šlo domů o hodinu dříve a zklamáno. Bez možnosti jakékoli přípravy či zkoušení a bez potřebných brýlí si stoupl za pult a dirigoval Brahmsovu Čtvrtou symfonii. Kritici bezprostředně po koncertě hovořili o velmi profesionálním výkonu, publikum bylo nadšeno.

Výstava fotografií Prahy je k vidění ve Staroměstské radnici

Výsledky čtvrtého ročníku fotografické soutěže pro amatéry i profesionály Praha fotografická si mohou lidé od čtvrtka prohlédnout na stejnojmenné výstavě v Sále architektů ve Staroměstské radnici. Koncem května na ni naváže expozice, která bude výběrem fotografií ze všech ročníků soutěže. Do soutěže, kterou organizuje Společnost přátel fotografie a časopis Fotografie-Magazín, letos poslalo 115 fotografů 1089 snímků, řekla ČTK Věra Matějová z časopisu Fotografie-Magazín. Na radnici jsou k vidění snímky či série 64 autorů.

Porota fotografů a publicistů letos ocenila 15 autorů, dalších deset autorů obdrželo čestná uznání. Fotografové mohli soutěžit kategoriích Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Kronika hlavního města, Praha dříve a nyní a Praha před koncem druhého tisíciletí. Nejde jen o proslulé pražské motivy, oceňována je především neobvyklost záběrů a osobní vklad autorů, uvedla Matějová. Soutěž je určena všem, kdo fotografují Prahu, profesionálům i amatérům. Jejím smyslem je zapojit do fotografického pohledu na hlavní město co nejvíce pozorovatelů.

Do majetku Židovského muzea by se mělo vrátit 66 uměleckých děl

Sedm obrazů českého malíře Václava Špály, dvě zátiší Emila Filly a jedno od Jana Slavíčka, akt francouzského malíře Auguste Renoira či obrazy jeho krajana Maurice de Vlamincka obsahuje seznam 66 děl, která by od státu mělo obdržet Židovské muzeum v Praze. Jejich bezúplatný převod muzeu předpokládá vládní návrh zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem, jehož schválení ve čtvrtek Poslanecké sněmovně doporučil její petiční výbor. Zmíněné obrazy, které dřív patřily židovským občanům, jsou nyní ve sbírkách Národní galerie.

Americký zpěvák a básník Lou Reed se těší na setkání s českým prezidentem

Americký zpěvák a básník Lou Reed se těší, že se po svém pátečním vystoupení v pražské Lucerně setká se svým přítelem, prezidentem Václavem Havlem. Prezident Havel nevylučuje, že se s Lou Reedem sejde, řekl ve čtvrtek ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Na koncert do Lucerny však Havel podle něj nepřijde. "Bude to překvapení. Budu reprodukovat díla Šostakovičova," odpověděl s nadsázkou zpěvák na čtvrteční tiskové konferenci na otázku, co návštěvníci koncertu uslyší.

Ze sportu:

Oba pražské fotbalové kluby Slavia i Sparta si ve světovém žebříčku, který každý měsíc sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků, znovu polepšily. Slávisté poskočili v dubnovém pořadí o dvě místa na 22.pozici, lídrům české ligy sparťanům se podařil postup o tři místa a jsou devětadvacátí. V čele žebříčku zůstali fotbalisté Manchesteru United. Největší vzestup z elitních týmů zaznamenal další anglický klub Arsenal, který v dubnu vyhrál všechna utkání v domácích i evropských soutěžích a poskočil z 28. místa na dvanácté. Poprvé po deseti letech je mezi patnáctkou jediný italský klub - Lazio Řím.

V prvním přípravném utkání před Jarním pohárem, který začne v neděli v Brně, ve čtvrtek porazily české volejbalové reprezentantky zcela hladce Anglii 4:0. Zápas se hrál po dohodě soupeřek na čtyři sady. České hráčky převyšovaly své soupeřky ve všech směrech, počínaje důrazným podáním a konče pestrou hrou na síti i jistými bloky. Angličanky zaostávaly zejména po technické stránce. Trenér českého týmu Miroslav Čada odehrál celý zápas se sestavou Tumová, Paříková, Večerková, Stříbrná, Havlová, Mocová, na liberu se představila Tomanová. V druhém přípravném utkání se české reprezentantky střetnou v pátek od 18:30 v Hustopečích znovu s Anglií.

Předpověď počasí na pátek pro Českou republiku:

Očekáváme skoro jasno až polojasno, na jihozápadě Čech oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, jinde srážky ojediněle. Teploty 21 až 25, na horách kolem 18 stupňů Celsia.