Zprávy pátek, 05. listopadu 1999

Česká republika podepsala s NATO dohodu o výstavbě dvou radarů

A nyní podrobněji:

"Štiřínskou kauzu" prověřuje policie

Policie začala vyšetřovat tzv. "kauzu Štiřín". Prověřuje, zda byl bývalý ředitel tamního Konferenčního centra Václav Hrubý skutečně vydírán. Policejní prezident Jiří Kolář ve čtvrtek nevyloučil, že kriminalisté budou v souvislosti s vyšetřováním štiřínské kauzy vyslýchat také premiéra Miloše Zemana, ministra zahraničí Jana Kavana a provozního ředitele ministerstva Karla Srbu. Kriminalisté se začali případem zabývat na základě informací, které o celém případu přinesla média.

Bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý poskytl totiž minulý týden novinářům písemné přepisy telefonických rozhovorů. V nich po něm údajně poradce premiéra Miloše Zemana Jaroslav Novotný požadoval výrobu kompromitujících materiálů na bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece. Novotný, který ve čtvrtek rezignoval na svou funkci, prý pouze tlumočil požadavky provozního ředitele ministerstva zahraničí Karla Srby. Ten však narozdíl od Novotného nehodlá z funkce odstoupit. Všechna obvinění odmítá a tvrdí, že Novotného nezná. Ministr vnitra Václav Grulich Českému rozhlasu ve čtvrtek řekl, že zatím nebylo v kauze Štiřín žádné trestní oznámení podáno.

Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o veřejném ochránci práv - ombudsmanovi

Návrh zákona o veřejném ochránci práv - ombudsmanovi schválila ve čtvrtek Poslanecká sněmovna. Prošel i přes odpor poslanců Občanské demokratické strany a Unie svobody. Předlohu zákona má ještě projednat Senát a podepsat prezident. Nezávislý a nestranný ombudsman, jehož pomoc bude zdarma, by mohl pak vstupovat do řízení ministerstev, okresních a finančních úřadů i dalších orgánů státní správy. Český ombudsman by ovšem narozdíl od například polského ochránce práv, který má velmi silné pravomoci, nebyl oprávněn úřad k určité činnosti donutit. Nebude moci zasahovat ani do činnosti státních zastupitelství či soudů. Na nedostatky bude pouze moci upozornit nadřízený orgán či sněmovnu nebo případ zveřejnit. Za absenci institutu ombudsmana ČR opakovaně kritizovala Rada Evropy i Evropská unie.

Týž den schválili poslanci návrh zákona, který umožňuje vydání státních dluhopisů ve výši 29 miliard korun. Prostředky by měly sloužit na úhradu schodku státního rozpočtu za minulý rok. Na neurčito oddálila zatím sněmovna schvalování poslaneckého návrhu ústavního zákona o referendu o vstupu ČR do Evropské unie.

Sněmovna udělala také další krok ke zrušení letošních 14. platů ústavních činitelů. Vládní předloha tohoto zákona byla propuštěna do závěrečného čtení, které by mělo definitivně rozhodnout o odejmutí 14. platů i v roce 2000. Pokud vládní návrh schválí poslanci i senátoři a podepíše ho prezident republiky, přijdou o jeden plat všichni členové parlamentu, soudci, státní zástupci a členové prezídia Komise pro cenné papíry. Státní rozpočet by tak ušetřil zhruba 300 miliónů korun.

Proběhla schůzka ministra zdravotnictví Davida s premiérem Zemanem

Ministr zdravotnictví Ivan David si po čtvrteční schůzce s premiérem Milošem Zemanem myslí, že odvolán nebude. Jak uvedl, informoval premiéra o tom, co pokládá za podstatné na současné situaci. Podle jeho slov dospěli oba k závěrům, že je třeba usilovat o pozitivní kroky. V současné době je to podle něj například zákon o všeobecném zdravotním pojištění. Premiér Miloš Zeman odmítl setkání s ministrem Davidem komentovat.

Po skončení jednání politického grémia sociální demokracie premiér Miloš Zeman uvedl, že chce ponechat rozhodnutí o osudu ministra zdravotnictví Ivana Davida na Poslanecké sněmovně. Odpověď na otázku, zda bude David odvolán, bude podle Zemana aktuální příští týden v úterý, kdy budou poslanci projednávat novelu zákona o zdravotním pojištění. "Já se domnívám, že mojí povinností je reagovat na případné přání sněmovny, bude-li vysloveno," řekl premiér.

Odvolání Davida požadují pravicoví poslanci. Z jejich čtvrtečních vyjádření vyplynulo, že klíčovou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění podpoří jen v případě, že David vládu opustí. Pravicové strany společně s nezařazenou poslankyní Marií Machatou mají ve sněmovně většinu 101 hlasů.

Exministr kultury Kabát nese podle současného ministra Dostála politickou i trestní odpovědnost za Českou lotynku

Bývalý ministr kultury Jindřich Kabát nese za krach loterie Česká lotynka trestní i politickou odpovědnost. Uvedl to ve čtvrtek ministr kultury Pavel Dostál. Podle něj nemůže ani ministr v demokratickém státě konat v rozporu se zákonem a pokud tak učiní, musí nést odpovědnost. Kabát čelí v souvislosti s Českou lotynkou obvinění z maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti a z porušování povinností při správě cizího majetku. Trestných činů se měl dopustit tím, že v roce 1994 jako ministr zastavil Komerční bance několik lukrativních nemovitostí za úvěr ve výši 350 miliónů korun na rozjezd loterie, která měla přinést peníze Státnímu fondu kultury.

Lidovecký předseda Kasal je proti superkoalici

Supervelká koalice je podle předsedy KDU-ČSL Jana Kasala pro jeho stranu nemyslitelná. Považuje ji za nestandardní řešení nebezpečné pro demokracii v zemi. Výsledek by mohl podle něj nahrát komunistům a přispět k rozmazání politické odpovědnosti. Kasal zdůraznil, že na této zrůdnosti v žádném případě nechce participovat. Připomněl také, že pokud ODS myslí jednání se čtyřkoalicí o případných změnách politického uspořádání opravdu vážně, měla by především jednat se sociálními demokraty o způsobu, jak ukončit platnost opoziční smlouvy.

Země Visegrádu hodlají spolupracovat i v oblasti obrany Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko - země takzvané visegrádské skupiny - hodlají rozvíjet svou nedávno obnovenou spolupráci také v oblasti obrany. Ta by měla především zahrnovat pomoc nových členských zemí Severoatlantické aliance Slovensku, které usiluje o integraci do NATO. V polské Přemyšli se na tom ve čtvrtek shodli ministři obrany všech čtyř zemí. Český ministr Vladimír Vetchý označil jednání za historické, neboť jeho slovenský resortní protějšek Pavol Kanis se zapojil do pravidelného rokování ministrů poprvé.

Česká republika podepsala s NATO dohodu o výstavbě dvou trojrozměrných radarů

Dohodu o výstavbě dvou trojrozměrných radarů na našem území uzavřela ve čtvrtek s NATO Česká republika. Výstavba zařízení v hodnotě jeden a půl miliardy dolarů bude hrazena z prostředků Severoatlantické aliance. Ministerstvo obrany vypíše nyní soutěž pro výběr firmy, která bude pověřena projektováním infrastruktury. Aliance naopak veřejnou soutěž na projekt a následně výrobu elektroniky pro oba radary.

Stále probíhají rozhovory o odškodnění lidí nuceně nasazených na práce v nacistickém Německu

Ve Washingtonu pokračuje jednání o odškodnění lidí nuceně nasazených na práce v nacistickém Německu. Rozhovory se v minulých týdnech dostaly na mrtvý bod, protože zástupci obětí považují dosavadní finanční nabídku německých průmyslových podniků za nedostatečnou. Zpochybnili dokonce nové kolo rozhovorů, které se má konat v polovině listopadu v Bonnu. Mluvčí německého vyjednavače Otto von Lambsdorffa ale uvedl, že tato jednání zatím nebyla odvolána. Německá strana nabídla jako kompenzaci pro "totálně nasazené" šest miliard marek. Američtí advokáti obětí nucených prací ale požadují 12 a půl miliardy dolarů.

Člen Evropské komise Günter Verheugen opět zmínil problém v ústecké Matiční ulici

Člen Evropské komise Günter Verheugen opět nepřímo kritizoval ústeckou zeď v Matiční ulici. Ve svém projevu v Haagu k 10. výročí pádu berlínské zdi řekl, že v Evropě už nesmí existovat zdi ani mezi státy, ani uvnitř států, měst nebo v jedné jediné ulici. Připomněl, že diskriminace romského obyvatelstva ve východní Evropě je nadále živá a představuje jeden z mnoha problémů, na které proces rozšiřování Evropské unie naráží. Podle Verheugena by měl být cílovým datem rozhodnutí o rozšíření unie rok 2002. Zdůraznil ale, že to není termín samotného rozšíření. To by mělo proběhnout do roku 2005.

Romské grémium zahájilo protestní akci v Matiční ulici

Zástupci Romského grémia budou nepřetržitě přebývat v ústecké Matiční ulici. Podle člena grémia Ondřeje Gini zde zůstanou ve dne i v noci tak dlouho, dokud vláda nebo jiný orgán nedá zbourat nedávno postavenou zeď. Do Matiční ulice dorazilo už ve čtvrtek večer šest představitelů grémia včetně Gini. Počet protestujících se má však ještě zvýšit. Zástupci Romů si přivezli spací pytle, stany a další potřeby nutné k delšímu pobytu. Romští obyvatelé obecních domů v Matiční ulici uvedli, že se o ně budou starat.

Prezident Havel pro NYT: Lituji, že jsem zůstal příliš dlouho nadstranický

Český prezident Václav Havel v exkluzivním rozhovoru pro americký list The New York Times lituje, že příliš dlouho zůstal nadstranický a nezapojil se více do politického života. Rozhovor je zasazen do článku o vzestupu a propadu Havlovy popularity mezi Čechy v posledních deseti letech. Podle Václava Havla je tak dlouhé setrvání v nadstranické pozici jeho největším prezidentským omylem. Pokles popularity prý zavinila idealizace jeho osoby a nenaplněná až snová očekávání Čechů po revoluci. Nyní se probouzejí a místo, aby se zlobili sami na sebe, zlobí se na postavu ze sna, řekl Havel. Ten podle autora článku působí dojmem nešťastného člověka, protože nikdo nechce vyslyšet jeho varování.

John Keane představil v Londýně neautorizovanou biografii Václava Havla

Neautorizovanou biografii Václava Havla představil v londýnském kulturním centru Barbican její autor John Keane. Diskuse o knize s takřka provokativním názvem "Václav Havel: Politická tragédie v šesti dějstvích" se kromě autora zúčastnili Jiřina Šiklová, Magda Vášáryová, Karel Schwarzenberg, britský odborník na problematiku střední Evropy Timothy Garton Ash a ředitel Barbicanu, bývalý novinář John Tusa. John Keane, profesor politických věd na Westminsterské univerzitě v Londýně a ředitel Centra pro studia demokracie, polemizuje ve své knize s názorem, který převládá na Západě: že Václav Havel je morální vůdce Evropy, vzor důstojnosti a morálky. Snaží se ukázat i ty stránky jeho života a ty vlastnosti, které tomuto obrazu zcela neodpovídají.

Angolský prezident si v ČR léčí chrup, diplomaté jednají

Soukromá návštěva angolského prezidenta José Eduarda dos Santose v Česku by mohla přinést oteplení vzájemných vztahů. Zatímco prezident si léčí u nás chrup, diplomaté jednají o zlepšení styků, které ochladly po násilném obsazení našeho velvyslanectví v Angole před pěti roky. České kontakty se zhruba jedenáctimiliónovou Angolou, kterou sužuje řadu let vleklý občanský konflikt, jsou v současnosti minimální. Zanedbatelná je také vzájemná obchodní výměna.

Policie při zásahu na demonstraci 28. října zřejmě nepochybila

Inspekce ministra vnitra zatím nezjistila, že by policie 28. října při zásahu proti demonstrujícím anarchistům porušila zákon. Tvrzení švýcarského novináře Heinze Molla, kterého policisté údajně zbili a osm hodin bezdůvodně zadržovali, se tak dosud nepotvrdila. Švýcarský novinář totiž uvedl, že jej policisté hrubě napadli, když fotografoval jejich zásah proti anarchistům na Tylově náměstí v Praze 2.

V Praze se uskutečnila konference s názvem Komunismus deset let poté, ztráta historické paměti

Účastníci konference nazvané Deset let poté, která se konala ve čtvrtek v pražských Emauzích, vyzvali k přešetření legálnosti existence Komunistické strany Čech a Moravy. Zároveň také požadovali zákonodárnou moc, aby prodloužila platnost lustračního zákona a prohlásila za nepromlčitelné zločiny československého komunistického režimu. S názorem, že KSČM je třeba rozpustit, který na konferenci převládal, nesouhlasili však na diskusi pozvaní politici.

Více než pět stovek studentů zavítalo na akci Absolvent '99

Přibližně 550 studentů využilo ve čtvrtek pomoci při hledání zaměstnání, kterou jim nabídla Univerzita Karlova akcí Absolvent '99. Prezentací firem a přednáškami personálních agentur se univerzita již druhým rokem rozhodla reagovat na komplikovanou situaci svých absolventů na trhu práce.

Průzkum STEM: Občané ČR i nadále pro tržní ekonomiku se silnou kontrolou státu

Návrat k řízené socialistické ekonomice si podle posledního průzkumu Střediska empirických výzkumů občané České republiky nepřejí. Pouze 11 procent dotázaných si přeje návrat řízeného hospodářství a naopak tržní ekonomice dává přednost třicet procent občanů. Zastánců sociálně tržní ekonomiky, kde stát vybírá vysoké daně a zlepšuje postavení chudých a sociálně potřebných, je 21 procent. Převážnou většinu stoupenců řízené ekonomiky tvoří příznivci komunistů, i když jejich počet mírně klesá.

Na Staroměstském náměstí se bude dobývat Zimní palác

Po dvaaosmdesáti letech opět vystřelí Aurora, aby dala pokyn k dobytí Zimního paláce. Tentokrát ale k útoku dojde v Praze v průběhu recesistické akce s názvem VŘSR live. Při příležitosti desátého výročí svržení totalitního režimu v České republice ji připravuje společnost Aurora a Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic. Zábavný program začíná v Praze na Staroměstském náměstí v neděli 7. listopadu.

Sport

I přes prohru 0:1 v Curychu s domácím Grasshoppers postoupili fotbalisté Slavie do třetího kola Poháru UEFA. Do dalších bojů je posunula výhra 3:1 v domácím prostředí před čtrnácti dny.

Tepličtí fotbalisté prohráli v odvetě druhého kola Poháru UEFA na Mallorce 0:3 a soutěž tak pro ně skončila. Výsledek byl vzhledem k obrazu hry až příliš krutý, ale zatímco hosté své šance neproměnili, domácí stříleli kuriózní góly.

Česká tenistka Květoslava Hrdličková postoupila do čtvrtfinále na turnaji v Lipsku po výhře nad sedmou nasazenou Lichovcevovou z Ruska 6:4, 3:6 a 6:4.

Počasí

Polojasno až oblačno, nejvyšší teploty 8 až 12 stupňů Celsia.