Zprávy pátek, 06. listopadu 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová.

A nyní zprávy podrobné:

Prezident bude možná napříště žádat o lustraci kandidátů na státní ceny

Prezident Václav Havel zřejmě napříště využije svého práva a požádá zpravodajské služby o lustraci kandidátů na státní vyznamenání. Prezident toto právo dříve nevyužíval, protože mu přišlo nevhodné prověřovat oficiálně lidi, které chce ocenit, nyní ale svůj názor nejspíše změní. ČTK to řekl předseda Unie svobody a bývalý ministr vnitra Jan Ruml, s nímž se ve čtvrtek ráno prezident radil o tom, jak předcházet skandálům podobným tomu, který doprovázel letošní udělování státních vyznamenání.

Havel trvá na tom, aby Zilk přijel do Prahy, i když spis StB neuvidí

Prezident Václav Havel trvá na tom, aby vídeňský starosta Helmut Zilk přijel do Prahy, i když zřejmě neuvidí spis, který o něm vedla StB. Zilk je zahraniční občan a náš zákon neumožňuje, aby cizí státní příslušníci nahlédli do svazků StB. Řešení, jak vyhovět prezidentovi a Zilkovi, zatím nevidí ani ministr vnitra Václav Grulich. Ten ve čtvrtek přinesl Havlovi jen průběžnou zprávu o šetření Zilkových materiálů. Problémem se na jeho žádost zabývá skupina právních expertů.

Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka si Václav Havel od setkání s Helmutem Zilkem slibuje minimálně urovnání vzájemných vztahů. "Je zapotřebí především napravit vztah mezi nimi," poznamenal Špaček s tím, že Zilk je stále váženou osobností a prezident jej uznává. Jako výraz díků za to, co Zilk udělal pro rozvoj česko-rakouských vztahů v 80. a 90.letech mu chtěl Havel udělit státní vyznamenání. Kvůli podezření, že Zilk spolupracoval s StB, jeho ocenění nakonec stáhl.

Mluvčí ÚDV už nesmí poskytovat informace masmédiím

Ředitel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) Marián Gula zakázal mluvčímu tohoto úřadu Tomáši Hornofovi osobně vystupovat ve sdělovacích prostředcích. Rozhodl tak poté, co Hornof veřejně obvinil ministra vnitra Václava Grulicha z toho, že po vypuknutí aféry kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka vyšetřovatelům ÚDV protizákonně zakázal přístup do archívů resortu. Přístup do archívů Grulich dočasně omezil poté, co se na ÚDV soustředilo podezření, že z něj unikly tajné informace. Zprávu o Zilkovi totiž prezidentovi poskytl bývalý šéf ÚDV, senátor ODS Václav Benda.

Zpráva EU neobsahuje nic, co nebylo očekáváno

Hodnotící zpráva Evropské komise nemůže podle hlavního ekonoma Patria Finance Ondřeje Schneidera zbrzdit náš vstup do EU. Negativní hodnocení připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie by naopak mělo nasměrovat její úsilí správným směrem, uvedl ve čtvrtek pro ČTK.

Podle zprávy dosáhla ČR od loňského léta v přibližování se EU pouze malého pokroku. Unie konstatuje celkové zpomalení a vyzývá k věnování větší pozornosti právnímu systému, boji proti korupci a urychlení restrukturalizace podniků.

Soutěžní právo v ČR je převážně slučitelné s právem EU

Česká republika už začlenila do svého právního systému základní instituty evropské soutěžní legislativy. Podle metodiky používané v ČR pro hodnocení slučitelnosti právních předpisů s právem Evropské unie je zákon o ochraně hospodářské soutěže převážně slučitelný. V reakci na pasáž posudku Evropské komise, věnovanou hospodářské soutěži, to ve čtvrtek na dotaz ČTK uvedla Soňa Matochová z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 'ÚOHS). Podotkla, že EK hodnotila vývoj v uplynulém roce, ve kterém skutečně v oblasti hospodářské soutěže nedošlo k žádným legislativním změnám. Matochová přitom upozornila, že za problematiku poskytování státní pomoci odpovídá ministerstvo financí.

Vicepremiér Lánský: V integraci do EU nejsme nejhorší

Vicepremiér pro zahraničněbezpečnostní politiku Egon Lánský si nemyslí, že by ve středu zveřejněná zpráva Evropské komise hodnotící pokrok šesti kandidátských zemí na vstup do Evropské unie za poslední rok hodnotila Českou republiku jako repetenta. Zprávou se nicméně bude podrobně zabývat vládní výbor pro evropskou integraci, kterému Lánský předsedá.

S hodnocením Lánského se víceméně ztotožňuje hlavní vyjednavač České republiky pro vstup do EU, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Jeho vyjednávací tým začíná pracovat na komentáři ke zprávě a seznamu priorit a úkolů pro jednotlivé ministry s konkrétním časovým harmonogramem. Materál by mohl být hotov už před prosincovým summitem EU ve Vídni.

Velvyslanec Vondra o členství v NATO a Rusku

Členství ČR v NATO poslouží jako "předpoklad pro dobré vztahy s Ruskem". Prohlásil to na briefingu ve washingtonské úřadovně rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda 'RFE/RL) velvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra. Vondra podle čtvrteční tiskové zprávy rozhlasové stanice uvedl, že členství v Alianci odstraní z českých vztahů faktor strachu a Češi pak budou s to pěstovat dobrou vůli vůči ruskému státu. Prioritou české vlády vůči NATO není jen jeho rozšíření, ale také zachování jeho síly a účinnosti, aby mohla pokračovat evropská integrace, podotkl Vondra.

ČSSD má scénáře pro případ vypovězení smlouvy s ODS

Sociální demokracie musí mít podle svého předsedy a premiéra Miloše Zemana připraveny scénáře vývoje i pro případ, že by ODS vypověděla opoziční smlouvu. Premiér ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas zároveň uvedl, že KDU-ČSL našla - na rozdíl od ODS - odvahu přiznat se ke spoluodpovědnosti za své minulé vlády a napravit chyby, které částečně způsobila. Nevyloučil možnost koaliční vlády s některou další politickou stranou, a upozornil, že mnozí představitelé ODS vyhrožovali vypovězením této dohody a sám Václav Klaus nedávno mluvil o možnosti předčasných voleb v roce 2000. Podle Zemana by však nebylo správné "hnát lidi k předčasným volbám". Každá vláda prý potřebuje určitý čas, aby prokázala, co umí a co neumí.

Senát se čtrnáctými platy nezabýval, tím jejich odejmutí podpořil

Senát ve čtvrtek vyslovil vůli nezabývat se vlastním návrhem zákona o odejmutí čtrnáctých platů představitelům státní moci, čímž vlastně tuto normu podpořil. Horní parlamentní komora předlohu nyní postoupí prezidentovi, který musí stvrdit její platnost. Návrh senátora ODS Jaroslava Jurečky byl vypracován v souvislosti s polovičním snížením letošního třináctého a čtrnáctého platu státních zaměstnanců, o němž z úsporných důvodů rozhodla vláda.

Mlynář a Pilip: I přes nesouhlas US návrh rozpočtu na rok 1999 už projde

Deficit ve výši 31 miliard korun a nedostatek zásadních změn vadí poslanci Ivanu Pilipovi 'Unie svobody) na druhé vládní verzi předlohy státního rozpočtu pro rok 1999. Podle Vladimíra Mlynáře je pro postoj Unie nejdůležitější struktura schodku. Tedy, zda má být použit pouze pro spotřebu či na investice s prorůstovým charakterem. Oba poslanci Unie se však shodli, že i když jejich strana vládní předlohu nepodpoří, tentokrát už Česká strana sociálně demokratická s návrhem ve sněmovně uspěje. "Žádné překvapení, opatrné vyčkávání," charakterizoval postoj Unie Svobody Mlynář.

KDU-ČSL nevylučuje, že podpoří návrh státního rozpočtu

Lidová strana nevylučuje, že podpoří druhou verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Rozhodující bude, zda předloha schválená ve středu vládou splňuje všechny požadavky, které KDU-ČSL spolu s dalšími stranami prosadila při projednávání první varianty rozpočtu, řekl novinářům úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Druhá verze státního rozpočtu počítá s deficitem 31 miliard korun, výdaji ve výši 605,1 miliardy korun a příjmy 574,1 miliardy korun. Definitivní podobu jednotlivých rozpočtových kapitol projedná vláda na mimořádném pátečním nočním zasedání.

Grebeníček naznačil podporu KSČM státnímu rozpočtu

Podporu komunistických poslanců návrhu zákona o státním rozpočtu naznačil předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček. Rozpočet by měl vycházet z hlubší analýzy ekonomické situace a v tomto smyslu nyní nastal posun, "ty nejnovější údaje už mají jiný rozměr," řekl ve čtvrtek předseda komunistů novinářům.

Vláda uvažuje o zavedení dvojího občanství pro bývalé občany Československa nebo ČR

Vláda podle svého místopředsedy Pavla Rychetského uvažuje o zavedení dvojího občanství pro bývalé občany Československa nebo České republiky. "Uvažujeme o tom, že v rámci novely zákona o nabývání státního občanství prolomíme zásadu zákazu dvojího občanství a umožníme jim, aby po prokázání, že jde o bývalé československé, eventuelně české občany, získali české státní občanství," řekl ve čtvrtek Rychetský členům sněmovního petičního výboru. Zdůraznil, že tato změna nebude mít žádný právní dopad na platnou legislativu v oblasti restitucí.

Sládek očekává rehabilitaci své strany až v příštích volbách

Rehabilitaci Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa 'SPR-RSČ) na politické scéně předpokládá předseda této neparlamentní strany Miroslav Sládek až při volbách do orgánů vyšších územních samosprávných celků. Na tiskové konferenci v Brně prohlásil, že na neúspěchu republikánů ve volbách do Poslanecké sněmovny se nejvíce podílely sdělovací prostředky, přinášející údajně jednu pomluvu za druhou. Na stavu členské základny se podle Sládka tento neúspěch neprojevil; je stejná a v komunálních volbách má SPR-RSČ více kandidátek než před čtyřmi lety.

Nejdražší předvolebnívolební kampaň bude mít rektor ústecké Univerzity J.E.Purkyně Novobilský

Nejdražší kampaň v Ústí nad Labem před senátorskými volbami bude mít za 260.000 korun rektor ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, nestraník Vlastimil Novobilský, kterého nominovala Unie svobody za čtyřkoalici Unie, KDU-ČSL, ODA, DEU. Vyplynulo to z dosavadních veřejných vystoupení všech pěti kandidátů před voliči. Nejméně, a to 80.000 korun, bude stát kampaň komunistického kandidáta a současného starosty obce Telnice Jaroslava Doubravy.

Velvyslanectví USA o výchovných ústavech pro mladé Američany vědělo

Bezpečnostní informační služba 'BIS) se podle svého mluvčího Jana Šuberta nezabývala ani nezabývá případem výchovného ústavu pro mladé Američany, který od začátku letošního roku působí v hotelu Jelenice u Brněnské přehrady. Jde o problém, který je mimo působnost BIS a patří spíše do roviny policejní práce, řekl ve čtvrtek Šubert ČTK. Hotel Jelenice slouží jako zařízení pro 60 amerických dětí a mladých lidí, s jejichž výchovou měli rodiče problémy. Program převýchovy je akreditován ve Spojených státech a funguje v obdobných zařízeních po celém světě již 12 let, řekl Steven Roach ze společnosti Moravia Academy, která zařízení provozuje.

Reorganizace vojenského školství byla tématem rozhovoru ministra Vetchého s poslanci

Zejména o plánované reorganizaci vojenského vysokého školství hovořil ve čtvrtek ministr obrany Vladimír Vetchý s poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Vetchý mimo jiné uvedl, že plánuje existenci pouze jedné školy univerzitního typu, která by soustředila veškerý vědecký vojenský potenciál. Univerzita, která by spolupracovala i s civilními fakultami, by podle ministra využívala nejen nábídky zahraničních odborníků na přednášky, ale i finanční granty, které poskytuje Severoatlantická aliance. Škola by navíc měla školit i úředníky státní správy, kteří pracují v resortu obrany.

Postavení KB v bankovnictví ČR

Komerční banka je z hlediska podpory zemědělství stále nejaktivnějším peněžním ústavem v České republice. Úvěry, které poskytla k 30.říjnu 1998 prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu 'PGRLF), činily asi 21,57 miliardy korun. ČTK to sdělila tisková mluvčí ministerstva zemědělství Marcela Dvořáková.

Spokojenost občanů ČR s lékařskou péčí za poslední rok poklesla o osm procent

Podle říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) je v současné době s lékařskou péčí spokojeno 77 procent občanů, což je o osm procent méně než loni. Podíl obyvatel, kteří jsou se zdravotní péčí nespokojeni, se za stejné období zvýšil o tři procenta na současných 18 procent.

Ze sportu:

V úvodním vystoupení na turnaji Karjala remizovali čeští hokejisté se Švédskem 2:2 po třetinách 2:1, 0:0 a 0:1. Český tým sice vedl 2:0, ale o historicky první výhru nad tímto soupeřem na helsinském turnaji přišel v oslabení, v němž úřadující mistři světa dvakrát skórovali.

Předpověď počasí:

V pátek bude na území České republiky oblačno až zataženo, očekávají se dešťové přeháňky, na horách sněhové. Teploty se mají pohybovat kolem 6 až 9 stupňů Celsia.

Tolik Zprávy Radia Praha.