Zprávy pátek, 06. srpna 1999

Nyní podrobně:

Václav Havel uvítal, že v čele NATO stane britský ministr obrany

Prezident Václav Havel uvítal, že Severoatlantická aliance bude mít ve svém čele britského ministra obrany George Robertsona. V této souvislosti mu ve čtvrtek zaslal blahopřejný telegram. Uvedl v něm, že se Robertson ujímá funkce v alianci v době, kdy prochází bezprecedentními změnami. "Už proti ní nestojí jeden velký a poměrně průhledný strategický protivník. Dnešní protivník aliance je daleko tíž uchopitelný a prohlédnutelný," napsal prezident novému nástupci současného generálního tajemníka NATO Javiera Solany.

Senát vrátil zákony o obraně a ozbrojených silách poslancům

Senát podle očekávání vrátil poslancům návrhy zákonů o zajišťování obrany České republiky a ozbrojených silách. Oba zákony úzce souvisí se šesti armádními předlohami, které Senát vrátil sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy v minulých dnech. Zákon o zajišťování obrany upravuje povinnosti státních orgánů, podnikatelů a občanů při zajišťování obrany země před napadením. Ministr Vladimír Vetchý uvedl, že věcné prostředky právnických a fyzických osob lze užít pouze v případě, nepostačují-li prostředky státu, a to za náhradu.

Zatímco poslanci mají prázdniny již tři týdny, senátorům začaly teprve ve čtvrtek po skončení jejich deváté schůze. Na dalším zasedání horní komory parlamentu se sejdou zřejmě až v říjnu po schůzi Poslanecké sněmovny.

Favority prvního kola senátních voleb jsou Fischer a Jirásková

Z prvního kola doplňovacích voleb do Senátu v Praze by vyšli vítězně nezávislý kandidát Václav Fischer a ředitelka Divadla Na Vinohradech Jiřina Jirásková, nominovaná ODS. Podle bleskového průzkumu Střediska empirických výzkumů by Fischera volilo 29 procent dotázaných voličů, Jirásková by získala o tři procenta hlasů méně. S odstupem následuje společný kandidát stran čtyřkoalice Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU Ivan Medek, který má podporu 19 procent dotázaných . Komunistický kandidát Stanislav Fischer by podle průzkumu získal devět procent hlasů, Karlu Srpovi, nominovanému sociální demokracií, by dalo hlas osm procent dotázaných.

Policejní prezident dočasně pozastavil parašutistický výcvik policistů

Policejní prezident Jiří Kolář rozhodl, že až do vyšetření středeční havárie vrtulníku u vodní nádrže Orlík na Písecku pozastaví parašutistický výcvik policistů. Při nehodě vrtulníku přišli o život dva příslušníci Útvaru rychlého nasazení a další dva byli zraněni. Zřícení vrtulníku pravděpodobně způsobila neovladatelná ocasní vrtule, do které se zamotal padák jednoho z policistů. Při nehodě vznikla hmotná škoda nejméně 10,3 miliónu korun. "Hodnota havarovaného vrtulníku byla předběžně vyčíslena na deset miliónů korun a na automobilech a obytných přívěsech v kempu vznikla škoda nejméně 300.000 korun," řekli ČTK pracovníci operačního střediska jihočeské policie.

Viceguvernér centrální banky nevyloučil intervenci proti koruně

Snížení úrokových sazeb není cesta, jak bránit posilování kursu koruny, pokud za jejím zpevněním stojí příliv přímých zahraničních investic. "Proto je třeba přikročit po nějaké době k politice intervencí," uvedl viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek v rozhovoru pro ČTK s tím, že neúčinnost úrokových sazeb ukázalo jejich poslední snížení na 6,25 procenta, po kterém je kurs ještě silnější. Použít intervence v případě pokračujícího zhodnocování koruny doporučil tuto středu centrální bance Mezinárodní měnový fond. Analytici nejsou v názorech na intervenci jednotní.

Lidovci chtějí v rámci rozpočtu systémové změny

Diskuse o podobě státního rozpočtu by se podle místopředsedy lidovců Miroslava Kalouska neměla omezit jen na výši jeho deficitu. To, co je zásadní, jsou nezbytné systémové změny, uvedl Kalousek. Rozpočet pro příští rok by měl dosáhnout deficitu 39,8 miliardy korun. Lidovci jsou o něm připraveni vyjednávat, ale trvají především na reformě penzijního systému, daňových sazeb a povinných výdajů, které jsou dány zákony nebo jsou vázány například na vývoj inflace.

Ministr Lánský jednal podle svého mluvčího v souvislosti s firmou Hollanco čestně

Místopředseda vlády Egon Lánský se nedopustil v souvislosti s lucemburskou firmou Hollanco ničeho nezákonného ani nečestného, uvedl jeho mluvčí Petros Michopulos. Část peněz ve výši 290.000 dolarů '9,8 miliónu korun) pro tuto firmu od českého státu Lánský u sebe dočasně deponoval a poté s ní naložil podle pokynů vlastníka firmy Hollanco, jímž je jeho dlouholetý přítel Fritz Hollander, uvedl mluvčí.

Tímto prohlášením, které vypracoval z pověření Lánského, reagoval na středeční informaci Mladé fronty Dnes. Podle ní listu potvrdil, že Lánský přijal peníze, které posílalo ministerstvo financí, na svém účtu v Rakousku koncem roku 1996 z Hollanderova pověření, a byl jakýmsi prostředníkem při bankovní operaci. Na fakt, že jednu z celkem tří plateb poslala ČR na údajně nesprávný účet, upozornily ministerstvo financí podle deníku zahraniční banky. List s odvoláním na nejmenovaného bankovního úředníka naznačil, že by tato částka mohla být Lánského provizí, Michopulos to ale popřel.

Preference komunistů rostou

Vzrůst obliby Komunistické strany Čech a Moravy 'KSČM) pokračoval i koncem července, kdy by jí svůj hlas ve volbách odevzdalo 20,4 procenta občanů. Prvenství si stále udržuje ODS s předpokládaným volebním výsledkem 26,5 procenta hlasů, na třetím místě je vládní ČSSD, kterou by nyní volilo 16,2 procenta lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres- Factum.

Komunisté tvrdí, že nejsou proti vstupu ČR do Evropské unie

Komunistická strana Čech a Moravy 'KSČM) neodmítá vstup České republiky do Evropské unie, musí mu však předcházet vyřešení problémů české ekonomiky a obnovení hospodářského růstu. Novinářům to řekl místopředseda KSČM Vlastimil Balín. Během diskuse o EU kritizoval ekonomickou situaci ČR, kterou podle něj způsobily pravicové vlády. Komunisté budou požadovat, aby se občané rozhodli v referendu, zda do Evropské unie skutečně chtějí.

ÚDV navrhne obžalování Jakeše a Lenárta z vlastizrady

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) hodlá ještě tento měsíc státnímu zástupci navrhnout, aby bývalé vysoké komunistické funkcionáře Milouše Jakeše a Josefa Lenárta obžaloval z vlastizrady. ČTK to potvrdil tiskový mluvčí ÚDV Jan Srb. Jakeš a Lenárt se měli vlastizrady dopustit tím, že se v srpnu 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření takzvané dělnicko-rolnické vlády, která měla nahradit tehdejší zákonnou vládu a poté legalizovat srpnovou okupaci tehdejšího Československa armádami bývalé Varšavské smlouvy.

Na letošní Fórum 2000 přijede řada osobností

Více než 50 představitelů veřejného života z celého světa přijede v polovině října do Prahy na letošní setkání Fórum 2000, které se již potřetí koná pod záštitou prezidenta Václava Havla. Mezi účastníky setkání budou například bývalý jihoafrický prezident Frederik de Klerk, někdejší izraelský premiér ›imon Perez a finančník George Soros. Na podzimním setkání budou světoví odborníci z řad ekonomů, sociologů a politologů diskutovat o tom, "co je sice možné předvídat, ale na co se dnešní mezinárodní politická a ekonomická seskupení ještě nehodlají připravovat". Další informace k Fóru 2000 lze najít na internetové adrese http://www.forum2000.cz.

Na loňském třídenním setkání Fóra 2000 hovořily osobnosti z celého světa o současných formách vládnutí, globalizaci i univerzalitě lidských práv. Do Prahy přijeli například bývalý šéf americké diplomacie Henry Kissinger, hlavní rabín Izraele Meir Lau a manželka amerického prezidenta Hillary Clintonová.

Václav Havel dostane v září cenu sv. Vojtěcha od německé nadace

Prezident Václav Havel dostane v září od německé Adalbertovy nadace Vojtěchovu cenu za přínos duchovnímu a kulturnímu sjednocování Evropy. Ocenění, které nadace uděluje pátým rokem, převezme 18. září v Bratislavě, řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Havel se tak stane pátým z laureátů této ceny, kterou jako první obdržel první předseda polské vlády po roce 1989 Tadeusz Mazowiecki. In memoriam cenu obdržel před dvěma lety také kardinál František Tomášek, od jeho úmrtí uplynulo ve středu sedm let.

Vojtěchova cena byla pojmenována podle sv. Vojtěcha '955- 997), misionáře ve střední a východní Evropě. Jeho hrob se nachází uprostřed hlavní lodi Svatovítské katedrály. Katolickým zemským patronem českým se stal sv. Vojtěch jako druhý po sv. Václavu

Méně než polovina lidí je spokojena s dopravou ve své obci

Dopravní možnosti ve své obci či městě a v nejbližším okolí považuje za vyhovující 49 procent občanů, o procento méně lidí je hodnotí kriticky. Z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění dále vyplývá, že v průběhu posledních čtyř let naopak výrazně stoupla spokojenost lidí s další vybaveností obcí a měst. Dostatek možností k odpočinku a rekreaci má 71 procent. Nejkritičtěji lidé hodnotí možnosti stravování za přijatelné ceny: nespokojena je polovina dotázaných.

Boj o vysílání televize NOVA pokračuje

Boj o vysílání nejsledovanější komerční televize Nova pokračuje. Společnost CET 21, která má na vysílání licenci, přestala od čtvrtečního rána využívat služeb své servisní organizace - České nezávislé televizní společnosti. Neodebírá její pořady a vysílá na Nově vlastní programy. V Českém rozhlase to potvrdil většinový vlastník a jednatel CET 21 Vladimír Železný. Zdůvodnil to tím, že ČNTS jako servisní organizace včas nedodala CET 21 k autorizaci denní plán vysílání. Jako vykonstruovaný tento důvod odmítl generální ředitel ČNTS Jan Vávra, který požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby sešla na mimořádném zasedání.

Veřejná roztržka kolem televize Nova vypukla v dubnu, když majoritní vlastník ČNTS, americká společnost CME, odvolala Železného z funkce jednatele a generálního ředitele ČNTS. V následujících týdnech rozvázaly desítky zaměstnanců pracovní poměr s ČNTS a přešly k Železnému. Celý spor mezi CET 21 a ČNTS provázejí od počátku vzájemná osočování, žaloby a stížnosti. Významnou úlohu v pozadí zaujímá i evropský televizní a rozhlasový gigant SBS. Tato evropská společnost by podle dohody z 30. března letošního roku měla za 615 miliónů dolarů odkoupit společnost CME. Pokud by ČNTS ztratila vliv na vysílání a reklamní aktivity TV Nova, hodnota akcií CME by podle některých pozorovatelů výrazně poklesla.

Pro konečné řešení situace v TV Nova bude významné i stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Její předseda Josef Josefík řekl, že CET 21 podle něj změnou vysílacího místa zřejmě neporušila zákon o vysílání. Členka rady Zdena Hůlová Českému rozhlasu řekla, že svolávat mimořádné zasedání rady nebude nutné. Hůlová také potvrdila, že mediální rada byla o změně místa vysílání ústně informována.

Policisté z elitního útvaru čelí obvinění ze tří trestných činů

Bývalý vedoucí odboru a dva pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu čelí obvinění ze tří trestných činů, kterých se měli ve spolupachatelství dopustit v roce 1997. Vyšetřovatel je obvinil ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, vydírání a ohrožení státního tajemství, řekl bez dalších podrobností ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Podle Lidových novin je jedním z obviněných mužů Zdeněk Macháček, velitel razie v pražské restauraci "U Holubů" v roce 1995. Totožnost žádného z obviněných však Decker nechtěl oficiálně potvrdit, a to s poukazem na postup vyšetřování.

Plastiky výtvarníků ozdobí park v Konstantinových Lázních

Před zraky lázeňských hostů a návštěvníků Konstantinových Lázní na Tachovsku vznikají tento týden před Prusíkovým pramenem dřevořezbářská díla, která se po dokončení stanou ozdobou lázeňského parku. Plastiky vytvářejí Václav Bejvl z Nové Vísky na Klatovsku a Ivan ›milauer z Pacova na Pelhřimovsku. "Chceme využít lázeňský park, který je chloubou Konstantinových Lázní, jako stálou galerii pro umělecká díla. Letos jsme poprvé zorganizovali takovou akci a chtěli bychom ji každoročně opakovat," řekl ČTK zástupce společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně Petr Wenzel. Konstantinovy Lázně jsou zaměřené především na prevenci, léčbu a rekonvalescenci kardiovaskulárních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtnosti v České republice.

V Českém Krumlově dnes začíná Mezinárodní hudební festival

Pražští komorní sólisté, kteří pod taktovkou rakouského dirigenta Martina Haselböcka provedou díla Georga Philippa Telemanna, Jeana Baptisty Lullyho a Johanna Sebastiana Bacha, zahájí dnes večer v zahradě českokrumlovského zámku osmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Jeho program až do 28. srpna zahrnuje devatenáct koncertů, jichž se zúčastní přední čeští i zahraniční interpreti, Jejich dějištěm opět budou historické prostory českokrumlovského zámku, klášterní kostely ve Zlaté Koruně a Vyšším Brodě a farní kostel v Kájově.

Národní technické muzeum zprostředkuje přímý přenos zatmění

I přes případnou nepřízeň počasí budou moci ve středu 11. srpna sledovat úplné zatmění Slunce Pražané a návštěvníci hlavního města na velkoplošném videu v budově Národního technického muzea. Pracovníci muzea zprostředkují přímý přenos astronomické události z internetové stránky mezinárodní organizace ECSITE 'European Collaborative for Science, Industry and Technology Exhibitions). Podle Stanislava Racka z Českého hydrometeorologického ústavu je pravděpodobné, že ve středu bude nad Českou republikou oblačno. Speciální předpovědi počasí, zaměřené na informace týkající se zatmění Slunce, začal ústav zveřejňovat na webové adrese http://www.chmi.cz/zatmeni/.

A jaké bude počasí. Oblačno, místy přeháňky, teploty 26 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.