Zprávy pátek, 07. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Ministr zahraničí Jan Kavan se omluvil svému předchůdci Josefu Zielencovi za neprokázaná obvinění o uplácení novinářů

Bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec se po půl roce dočkal omluvy od svého nástupce ve funkci Jana Kavana. Na základě jeho informací totiž premiér Miloš Zeman loni v červnu Zieleniece bez důkazů obvinil, že zneužíval státní peníze k osobní prezentaci. Šéf diplomacie připustil, že vnitroministerská kontrola přímé důkazy o zneužití smluv a vědeckých projektů znějících jednoznačně a prokazatelně na jména novinářů za účelem osobní prezentace bývalého ministra Josefa Zieleniece nenalezla. "Proto se panu Zieleniecovi omlouvám," prohlásil Kavan na tiskové konferenci. Současně ale zdůraznil, že se zjistilo neefektivní využívání státních peněz na nejasně zadávané mediální projekty v době Zieleniecova vedení. Ministr Kavan dodal, že si uchovává osobní pochybnosti o korektnosti vztahů Josefa Zieleniece s některými novináři.

Josef Zieleniec slíbil, že se k celému případu vyjádří na pondělní tiskové konferenci. Ve čtvrtek pro ČTK uvedl: "Jsem rád, že ministr Kavan sebral konečně odvahu a po několika měsících čekání se mi omluvil za křivá obvinění," řekl. Zároveň ale vyslovil lítost nad jeho "dalšími neopodstatněnými nařčeními". Omluvu ale Zieleniec očekává dál i od premiéra Miloše Zemana. Právě on ho už před půl rokem s odvoláním na Kavana obvinil ze zneužívání státních peněz na osobní prezentaci. Zeman se ke Kavanově omluvě vyjádří až v pátek na tiskové konferenci ČSSD.

Místopředsedkyně Sociální demokracie Petra Buzková omluvu Jana Kavana exministru Zieleniecovi ocenila. Domnívá se však, že nyní by se měl omluvit ještě premiér Miloš Zeman, který nařčení loni v červnu veřejně vyslovil. Stejný názor zastává také většina opozičních politiků, mimo jiné například předseda Křesťanské a demokratické unie -Československé strany lidové Jan Kasal a místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář. Oba se navíc domnívají, že způsob, jakým se Jan Kavan omluvil, je nedostatečný.

ČSSD a ODS budou hovořit o vládě, rozpočtu a opoziční smlouvě

Zástupci České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany budou v pátek večer společně hovořit o změnách sociálnědemokratické vlády, podmínkách, za kterých poslanci ODS podpoří návrh státního rozpočtu a o prohloubení opoziční smlouvy. Politické grémium ODS se přípravou na rokování se sociálními demokraty zabývalo v pondělí. Definitivně upustilo od původního úmyslu prosazovat vládu koalice všech nekomunistických parlamentních stran. ODS však podle svého vedení bude požadovat změny ve vládě a upřesnění opoziční smlouvy, jíž ODS předloni v červenci umožnila sociálním demokratům sestavit jednobarevnou menšinovou vládu. O podrobnostech však odmítají hovořit. Páteční smírčí řízení, kterého se účastní po třech vyjednávačích za každou smluvní stranu, vyvolali sociální demokraté. Jako důvod uvádějí, že ODS porušuje "ducha opoziční smlouvy i celkovou její koncepci" tím, že protahuje schválení státního rozpočtu a že uskutečnila jednání, která směřovala ke vstupu jiné politické strany do vlády.

V souvislosti s akcí StB jsou stíháni i exministři František Kincl a Jaromír Obzina

V souvislosti s akcí komunistické Státní bezpečnosti (StB) s krycím názvem Asanace jsou stíháni dva předlistopadoví ministři vnitra Jaromír Obzina a František Kincl a Obzinův náměstek na vnitru Ján Hanuliak. ČTK to řekl zdroj blízký orgánům činným v trestním řízení, který si nepřál zveřejnit své jméno. Mezi 19 osobami, na něž Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) podal za akci Asanace návrh na obžalobu, jsou dále vysocí policejní důstojníci, kteří v té době stáli v čele II. odborů StB při jednotlivých krajských správách Sboru národní bezpečnosti (SNB). Tyto odbory se zaměřovaly na boj s "vnitřním nepřítelem". SNB se dělil na Veřejnou bezpečnost a Státní bezpečnost.

V rámci akce Asanace se tajná policie v letech 1978 až 1984 zaměřila na více než 50 signatářů Charty 77 a nutila je k vystěhování z republiky. Za tímto účelem používala StB nezákonný fyzický a psychický nátlak. Zhruba ve 20 případech se tento záměr podařil.

Senátoři chtějí, aby odměnu za zahraniční odboj dostalo více lidí

Senátní ústavně-právní výbor by chtěl rozšířit seznam občanů, kteří by měli mít podle návrhu zákona nárok na odměnu za to, že za druhé světové války bojovali proti nacismu v československých zahraničních a spojeneckých jednotkách. Senátoři z petičního výboru podle čtvrtečního rozhodnutí zase požádali o snížení výše odškodné částky. Podle návrhu zákona, který v prosinci schválili poslanci, může odškodná částka dosáhnout až několik set tisíc korun. Zákon počítá s tím, že každý, kdo v zahraničních armádách bojoval proti nacismu déle než jeden rok, dostane 120.000 korun. Za každý další měsíc nad jeden odsloužený rok mu připadne 5000 korun. Petiční výbor Senátu by však podle jeho předsedkyně Ireny Ondrové (ODS) chtěl tuto částku snížit na tisíc korun. Příliš vysoká odměna za měsíc podle ní zakládá nerovnoprávný vztah k těm, kteří už dostali odškodnění předtím.

Zákon počítá i s tím, částku 120.000 korun má dostat i ten, kdo za sebou rok služby nemá, ale prokáže, že byl v boji zraněn a byl mu přiznán invalidní důchod. Lidé, kteří v zahraničních jednotkách sloužili méně než rok, ale déle než tři měsíce, mají obdržet 60.000 korun. Zákon se má vztahovat i na vdovy a vdovce po padlých v bojích. Podmínkou pro vyplacení částky je vedle nezbytných dokladů české státní občanství, nikoli však trvalý pobyt na území republiky.

Nezaměstnanost v České republice ke konci roku 1999 je podle analytiků asi 9,4 procenta

S mírou nezaměstnanosti blízko 9,4 procenta uzavře pravděpodobně loňský rok podle odhadů analytiků Česká republika. Letos lze pak podle nich očekávat její další růst až k 11 procentům. Prognózu ministerstva financí, na které je založen návrh státního rozpočtu na rok 2000, počítající letos s průměrnou mírou nezaměstnanosti 9,6 procenta, proto nepovažující ekonomové za příliš reálnou. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o vývoji nezaměstnanosti v posledním měsíci loňského roku příští pondělí. "Zprávy z jednotlivých regionů ukazují, že se dále rozevírají nůžky mezi okresy. Hrozivé informace z tradičně špatných okresů jsou kompenzovány zprávou o stagnaci počtu nezaměstnaných v Praze," uvedl k prosincovému vývoji Josef Kovalovský z Československé obchodní banky. Ke zvýšení nezaměstnanosti přispělo podle Davida Marka z České spořitelny zejména ukončení sezónních prací. "V malé míře se mohl také projevit efekt uzavírání pracovních poměrů ke konci roku, pokud se propuštění zaměstnanci stačili nahlásit na úřad práce do 31. prosince," dodal. Uplynulý rok byl přitom ve své druhé půli charakteristický zpomalením růstu počtu nezaměstnaných. "Nezaměstnanost si jen vybírala oddechový čas před dalším zvyšováním," komentoval tento vývoj Jiří Křovák z Investiční a Poštovní banky.

Praktičtí lékaři protestují proti změnám dohod s pojišťovnami

Praktičtí lékaři protestují proti tomu, že vláda změnila text jejich dohody o cenách, kterou uzavřeli se zdravotními pojišťovnami při řádném dohodovacím řízení. S cenami, které vyhlásila vláda, nejsou spokojeni. ČTK to sdělili předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák a předseda obdobného sdružení pro děti a dorost Pavel Neugebauer. "Provedený zásah může výrazně narušit vyváženost systému poskytování zdravotní péče a brání zohlednění efektivity a kvality péče o pacienty," varovali. Proti cenám vyhlášeným vládou protestovaly rovněž Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora, Lékařský odborový klub a Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví. Počátkem týdne vznikl při ČLK krizový štáb, který by měl pomoci situaci řešit. Příští týden bude štáb jednat se zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Požádal o podporu ve svém úsilí také občany s varováním, že ceny vyhlášené vládou ohrozí dosavadní úroveň péče.

Odboráři ČKD DS požádali ministra Grégra, aby urychlil financování zakázek

Přímo do ČKD Dopravní systémy v Praze-Zličíně zavítal ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, aby se seznámil s aktuální situací podniku, který má potíže s výrobou a vyplácením mezd svým zaměstnancům. Ministr se proto setkal s vedením společnosti a s představiteli odborů, řekl ČTK člen výkonné odborové rady Ladislav Binko. Zástupci zaměstnanců ministra požádali, aby podpořil urychlení financování rozpracovaných zakázek - náhradních dílů pro tramvaje určené pro provoz ve filipínské Manile, vozů pražského metra a lokomotiv pro Vietnam. Především v případě výroby deseti lokomotiv pro Vietnam hrozí podle Binka nebezpečí z prodlení. Jestliže nebude včas finančně jejich výroba zajištěna, mohlo by ČKD DS o celou zakázku přijít.

V pondělí navštíví ČKD DS pracovnice pražského magistrátu a nabídnou zaměstnancům formuláře na žádost o půjčku ve výši 10.000 korun, kterou stát nabízí lidem, jimž nebyla nejméně po dobu dvou měsíců vyplacena mzda. Úředníci magistrátu žádosti prověří a dvou až tří dnů by měla být půjčka vyplacena.

Počet podání Ústavnímu soudu loni přesáhl dva a půl tisíce

Celkem 2575 podání obdržel Ústavní soud v roce 1999 - je to o 300 více než předloni. Oproti roku 1994, který byl prvním úplným rokem existence Ústavního soudu, to představuje téměř trojnásobek, řekl ČTK předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler. Podle něj zřetelně ubylo restitučních stížností, vzrostl naopak počet podnětů týkajících se daňových sporů, rozhodování o vazbách a nejnověji také sporů správců konkursní podstaty a likvidátorů podniků. Průměrná doba, za niž Ústavní soud vyřídí podání, se pohybuje kolem 18 měsíců. Z roku 1997 zbývá dosud dokončit asi 40 případů, z předloňských podání necelé dvě stovky, z podání došlých v roce 1999 není rozhodnuto asi 40 procent.

Brno nabízí dvě budovy pro budoucí sídlo ombudsmana

V Brně existují podle náměstka primátora Milana Šimonovského (KDU-ČSL) minimálně dvě budovy, které by mohly sloužit jako sídlo budoucího veřejného ochránce práv - ombudsmana. "Téměř okamžitě a bez potřeby rekonstrukce je možné využít prostory na Zelném trhu 13, které jsou vhodné pro přibližně 40 osob," řekl Šimonovský ČTK. Dodal, že pro větší počet osob může město nabídnout Městský dům na Šilingrově náměstí, který by ovšem vyžadoval zásadní rekonstrukci. O budoucím sídle veřejného ochránce práv by podle tiskového oddělení brněnského magistrátu měl v úterý 11. ledna jednat v Brně se zástupci města místopředseda vlády Pavel Rychetský. Zákon o veřejném ochránci práv - ombudsmanovi schválila sněmovna přes odpor poslanců ODS a Unie svobody v listopadu. V prosinci ho schválil Senát a podepsal prezident Václav Havel. Jeho účinnost nastává letos 2. března.

Thermal je po letech soudních sporů opět v majetku FNM

Fond národního majetku (FNM) se po několika letech soudních sporů stal definitivně vlastníkem lázeňského hotelu Thermal v Karlových Varech, když ho jako majitele ve středu zapsal tamní Katastrální úřad. ČTK to řekla mluvčí FNM Jana Víšková. Do katastru nemovitostí byl hotel zapsán na FNM poté, co loni v říjnu Vrchní soud potvrdil rozhodnutí Obchodního soudu v Praze, který Thermal přiřkl FNM. Soud tehdy označil za neplatný převod sanatoria z firmy Jasmín company na Helvetii House z roku 1994. Spory o vlastnictví Thermalu začaly již o rok dříve, kdy firma Jasmín neúspěšně hotel privatizovala. Ve veřejné soutěži sice předložila nejvyšší nabídku, ale 500 miliónů korun nikdy nezaplatila. Ačkoli FNM vzápětí odstoupil od smlouvy, byl Jasmín následně zapsán do katastru nemovitostí jako majitel hotelu a obratem ho prodal za poloviční cenu společnosti Helvetia House.

Jaroměřice chtějí dostat Kalvárii do Seznamu UNESCO

O zapsání církevního areálu Kalvárie do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se chce zasadit obec Jaroměřice u Jevíčka na Svitavsku. "Inspirovali jsme se Litomyšlí, která zapsání zámku do seznamu dosáhla. Nepopírám, že nás k této myšlence vede snaha získat prostředky na opravu této krásné památky," řekl starosta Jaroměřic Rostislav Grulich. Kalvárie, poutní místo nad Jaroměřicemi, je v České republice ojedinělou stavbou. Svým rozvržením totiž připomíná jeruzalémskou Golgotu. Křížová cesta vede z obce k baroknímu kostelu, který byl v polovině osmnáctého století postaven podle návrhu architekta Giovanniho Santiniho. Areál s farou a třemi kostely patří římskokatolické církvi, ta však nemá dostatek prostředků na opravy místa, které je cílem mnoha poutníků i obyčejných turistů. Podle Grulicha se obnova této památky neobejde bez podpory státu.

Olomoucké arcibiskupství organizovalo tříkrálovou sbírku

Sbírku pro nejchudší spoluobčany zahájilo ve čtvrtek ve Zlíně a nedalekých Otrokovicích devět dětských trojic v oděvu Tří králů. Tříkrálovou sbírku na pomoc nejpotřebnějším vyhlásil v minulých dnech olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. "Úkolu se u nás ujali skauti. Peníze použijeme pro nejmenší obyvatele charitního domova pro matky s dětmi, kde máme šest bytů," řekl ČTK ředitel zlínské Charity Vlastimil Vajdák. Akci organizovali zejména věřící ve 250 obcích olomoucké arcidiecéze, v nichž pracuje 47 farních a oblastních Charit. V České republice má Charita více než 200 zaměstnanců a na 2000 dobrovolníků, kteří se starají o 5500 klientů, z nichž mnozí by jinak museli být umístěni do ústavů sociálním péče. Charita spravuje též osm domovů, v nichž žije 160 starých lidí.

Oslavy Vánoc a Silvestra v Praze budou stát asi 36 miliónů korun

Oslavy loňských Vánoc a Silvestra v centru Prahu budou stát zhruba 36 miliónů korun. Novinářům to řekl Milan Šmerda, prezident Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic, které akce pořádalo. Při bujarých oslavách vznikly o silvestrovské noci škody za více než 600.000 korun, zhruba stejnou částku zaplatí pražský magistrát za novoroční úklid ulic, dodal primátor Jan Kasl. Oslavy Silvestra byly podle Kasla "v rámci možností" důstojné, přes několik drobných odřenin je přežily i sochy na Karlově mostě. "Co jsme viděli po půlnoci, už v souvislosti s množstvím vypitého alkoholu příliš kulturní nebylo," konstatoval však primátor. Policisté podle náměstka ředitele pražské policie Vladislava Husáka předvedli 38 lidí, z nichž šest obvinili z poškozování cizí věci a dva z krádeže. Policie také zadržela pět celostátně hledaných osob, dodal.

Hory nabízejí lyžařům ideální sněhové podmínky

Ideální podmínky pro lyžování nabízejí v těchto dnech české a moravské hory. Podle pracovníků Horské služby si na své přijdou vyznavači sjezdu i běžek. Záchranáři ale upozorňují na nebezpečí lavin v Jeseníkách.

Ze sportu:

Fotbalová Sparta angažovala do svého kádru třicetiletého Pavla Hapala, dosud hráče CD Tenerife. Ve čtvrtek se jí tento záložník upsal na dva a půl roku a definitivně ukončil své působení v druholigovém španělském klubu.

Český tenista Daniel Vacek nestačil ve druhém kole turnaje v Dauhá na obhájce titulu Rainera Schüttlera. Sedmý nasazený Vacek podlehl německému tenistovi hladce ve dvou setech 3:6, 2:6.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť se sněhem, na horách sněžení. Teploty 0 až 4, na Moravě a ve Slezsku -2 až +2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha