Zprávy pátek, 07. srpna 1998

Zprávy 7.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začíme zprávami.

Nyní podrobněji:

Prezidentův zdravotní stav se zlepšuje

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se dále zlepšuje. Jeho ošetřující lékař Ilja Kotík oznámil, že pacient dýchá spontánně a laboratorní výsledky svědčí o ústupu zánětlivého procesu. Prezident je stále samostatnější a zajímá se o okolní dění. Podle šéfa lékařského konzilia Miroslava Čerbáka s postupující léčbou klesá i riziko případných komplikací. Čerbák odhaduje, že prezidentův pobyt v nemocnici, původně odhadovaný na deset až 14 dní, se - pokud půjde všechno dobře, prodlouží přibližně o týden. Průběh léčby po uzavření vývodu střeva, narušil počínající zánět plic a poruchy rytmu srdce. Arytmie v úterý ráno dokonce na krátkou dobu ohrozila Havlův život.

Vláda zveřejnila své programové prohlášení.

Vláda dnes po několika odkladech na internetových stránkách konečně zveřejnila své programové prohlášení. Jako jednu ze svých hlavních priorit v něm podle očekávání uvádí boj proti ekonomické kriminalitě, reformu veřejné správy, oživení ekonomického růstu aktivní průmyslovou a proexportní politikou, dokončení deregulací v roce 2002 a rychlejší slaďování naší legislativy s normami Evropské unie. Kabinet zatím nezamýšlí zvyšovat sazby daně z příjmu, ale chce valorizovat spotřební daně a daně z přidané hodnoty harmonizovat s Evropskou unií. V sociální oblasti Zemanova vláda uvažuje o plošném vyplácení přídavků na děti, zvýšení minimální mzdy nad úroveň životního minima, zvýšení dávek nemocenského pojištění či oddělení důchodů od státního rozpočtu.

Ministerstvo zahraničí přiznalo zhoršení vztahů s Německem

České ministerstvo zahraničí poprvé oficiálně přiznalo, že s příchodem nové sociálnědemokratické vlády se vztahy s Německem zhoršily. Kritiku německých politiků vyvolal výrok premiéra Miloše Zemana, který postavil sudetoněmecký landsmanšaft do společnosti českých komunistů a republikánů. První náměstek ministra zahraničí Otto Pick uvedl, že zásadní dopad nynějšího "incidentu" spojeného se Zemanovou kritikou sudetských Němců na vztahy Prahy s Bonnem neočekává. Podle slov jiných lidí pohybujících se v diplomacii bude však nyní kvůli Zemanovu "zbytečnému" vystoupení dialog s Bonnem ztížený.

Srovnání sudetoněmeckého landsmanšaftu s komunisty a republikány označil za politickou a historickou nehoráznost předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Na druhou stranu však ujistil, že vláda může počítat s podporou jeho strany, pokud bude čelit snaze o likvidaci Benešových dekretů. Za nehoráznost však považuje předseda komunistů i "okřikování českého premiéra ze strany německého kancléře Helmuta Kohla". Komunisté jsou přesvědčeni, že všechny slovní výpady a výhrůžky v souvislosti s výroky Miloše Zemana jsou jen dalším krokem k přímému ovládnutí bývalého takzvaného sudetského území. Němečtí politici navíc podle komunistů svými kroky usilují o částečnou revizi výsledků druhé světové války.

Ministr financí Ivo Svoboda předloží vyrovnaný státní rozpočet

Ministr financí Ivo Svoboda předloží vládě návrh na vyrovnaný státní rozpočet na rok 1999. Svoboda na tiskové konferenci řekl, že podle jeho názoru již tento návrh má podporu u výrazné většiny ministrů. Za nezbytné považuje, aby byl rozpočet velmi restriktivní, a tím uvolnil ruce centrální bance pro snížení úrokových sazeb. Právě ve snížení sazeb Svoboda spatřuje jeden z podstatných příspěvků k nastartování hospodářského růstu.

Proces privatizace bank nebude podle ministra Svobody ani zpomalován ani urychlován, aby neznevýhodnil pozici státu. O privatizaci čtyř největších peněžních ústavů rozhodly již minulé vlády. Zatím však byla prodána pouze Investiční a Poštovní banka. Právě dokončení privatizace bank označil za jednu ze svých priorit i nový sociálnědemokratický ministr financí.

Svoboda také potvrdil záměr sociální demokracie vyplácet plošně přídavky na děti. Vládní strana totiž tvrdí, že jde o nárokovou dávku dítěte a nikoliv rodiny. Ministr nicméně odmítl, že by měla být dětem vyplácena pevná částka. Podle něho bude zohledněna finanční situace celé rodiny.

Na záplavy by se mělo letos uvolnit 475 miliónů korun

Vládní povodňový výbor navrhl uvolnit ze státního rozpočtu pro východní Čechy postižené záplavami 475 miliónů korun v tomto roce a 128 miliónů v roce příštím. Celkové škody na majetku občanů, obcí a státu jsou prozatím odhadovány na 1,8 miliardy korun. Za prioritní bylo vymezeno zajištění pitné vody, opravy komunikací a bytová výstavba.

Ministr Grulich odvolal Tomáška z funkce policejního prezidenta

Ministr vnitra Václav Grulich odvolal Oldřicha Tomáška z funkce policejního prezidenta. Tomášek strávil ve vysoké policejní funkci čtyři roky a o uvolnění z ní požádal ještě Grulichova předchůdce Cyrila Svobodu. Současně vyjádřil přání zůstat u policie. Tomáškovým nástupcem je dosavadní šéf jihomoravské policie Jiří Kolář.

Ministr obrany Vetchý vyznamenal velitele SFOR Záslužným křížem

Český ministr obrany Vladimír Vetchý vyznamenal v Sarajevu velitele mnohonárodních Stabilizačních sil (SFOR) v Bosně a Hercegovině Erika Shinsekiho Záslužným křížem ministra obrany. Novinářům řekl, že chtěl ocenit Shinsekiho profesionalitu a jeho vztah k českým jednotkám v misi SFOR II. Nečekaně ocenil pamětní medailí také francouzského podpraporčíka Patricka Coulona. Tento voják, sloužící na velitelství SFOR, upoutal ministrovu pozornost mimo jiné tím, že výborně ovládá češtinu. Vůbec přitom nevadilo, že ještě před několika lety odposlouchával z Německa rádiovou komunikaci armády bývalého Československa. Poté se ministr setkal s českými vojáky na velitelství šestého mechanizovaného praporu v Donje Ljubije a navštívil velitelství britské mnohonárodní divize v Banja Luce, pod niž český prapor spadá.

Dienstbier: V Kosovu hrozí humanitární katastrofa

V Kosovu hrozí humanitární katastrofa. Prohlásil to v Ženevě zvláštní zpravodaj Komise pro lidská práva pro bývalou Jugoslávii Jiří Dienstbier. Poukázal na více 100.000 Albánců vyhnaných boji z jejich domovů, a na 10.000 těch, kdo se jako uprchlíci uchýlili do sousední Albánie a Makedonie. Úřad vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR) navíc získal informace o stovce únosů srbských občanů, které má na svědomí tzv.Kosovská osvobozenecká armáda, a o ilegálním zatýkání a špatném zacházení se zadrženými, kterého se zase dopouštějí srbské úřady. První porevoluční československý ministr zahraničí upozornil, že problémy s dodržováním lidských práv přetrvávají i v dalších částech bývalé Jugoslávie.

Na 150 Romů dosud požádalo o humanitární příspěvek ze Švýcarska

Zhruba 150 lidí dosud požádalo o jednorázový humanitární příspěvek, který poskytne švýcarský fond Romům, kteří se do konce druhé světové války narodili nebo žili na českém území a jsou v tíživé ekonomické situaci. Podle zástupce švýcarského fondu, který odškodňuje oběti holocaustu, je pro českého Roma, který splní všechny podmínky, určena částka 400 dolarů.

Ministr Grégr slíbil podporu velkým průmyslovým firmám při exportu

Podporu velkým průmyslovým společnostem při jejich exportních aktivitách slíbil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr během své návštěvy hutní a strojírenské a.s.Vítkovice. Ministr novinářům řekl, že si je dobře vědom, jak dnes podniková sféra skomírá pro "drahotu peněz, vysoké úrokové sazby a meziroční inflaci". Grégr poznamenal, že bude velmi málo prostředků na přímou pomoc podnikům. Přesto podle svých slov hodlá ve vládě prosazovat přijetí konkrétních kroků, například zlevněných úvěrů pro vývozy. Chce rovněž podporovat českou produkci na úrovni vládních představitelů v těch zemích, které se dynamicky rozvíjejí a jsou pro nás perspektivní, jako je Čína, Rusko a arabský svět.

Zakládání podnikových penzijních fondů by bylo nákladné

Zakládání nových, podnikových penzijních fondů by bylo velmi nákladné a jejich regulace ještě obtížnější než při dnešním neuspokojivém stavu. Pro ČTK to uvedl hlavní ekonom Patria Finance Ondřej Schneider. Pro zavedení podnikových penzijních fondů se vyslovil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle Schneidera bylo velmi nešťastné Špidlovo prohlášení dva týdny po nástupu do funkce, že současné penzijní fondy jsou v podstatě zbytečné a mohou zaniknout. "Jde především o to, že spoření se v penzijních fondech účastní 1,7 miliónu občanů a fondy spravují majetek okolo dvaceti miliard korun. Uvést takové množství lidí a majetku do nejistoty, je na pováženou," dodal.

Při povodních nevznikly velké škody na životním prostředí

Při povodních na východě Čech nebyly podle České inspekce životního prostředí zjištěny větší škody způsobené znečištěním životního prostředí. V zasažených oblastech nebyly plošně zničeny ani poškozeny lesy. Pouze lokálně nastaly menší sesuvy půdy. Vlastníkům lesů vznikly povodněmi škody zejména v lesní dopravní síti a lesních melioracích. Lesy byly poškozeny pouze v okolí rozvodněných potoků v horských údolích na západních svazích Orlických hor. Pokud však vlastníci poškozené a vyvrácené smrkové dřevo včas nezpracují, hrozí lesům poškození lýkožroutem smrkovým.

Nezaměstnanost v Ostravě se zvýšila

Nezaměstnanost v severomoravské Ostravě se v červenci opět razantně zvýšila. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,1 procenta. Poprvé byla překonána patnáctitisícová hranice registrovaných lidí bez práce. Podle Úřadu práce je současná situace velice vážná, neboť v Ostravě nedochází dlouhodobě k žádné tvorbě nových pracovních příležitostí.

Ministerstvo urychlí jednání o zákonu na pojištění cestovních kanceláří

Ministerstvo pro místní rozvoj chce urychlit jednání o zákonu, díky němuž budou cestovní kanceláře povinny pojistit se proti krachu. Ministr Jaromír Císař proto písemně požádal místopředsedu vlády Pavla Rychetského, aby bylo projednání návrhu tohoto zákona zařazeno na program nejbližšího zasedání kabinetu. Návrh zákona počítá se zavedením povinného pojištění touroperátorů - pořadatelů zájezdů. Agentury by platily pojistné ve výši dvou procent plánovaných tržeb. Klientům by se v případě úpadku cestovní kanceláře hradily ze 100 procent náklady na návrat. Plně by také byly nahrazeny služby, které klienti zaplatili, ale v důsledku krachu cestovní kanceláře nečerpali.

Vlivem zpoždění dodávek rychlovlaků přijdou ČD o miliardu ročně

Kvůli zpoždění dodávek deseti souprav rychlovlaků od konsorcia ČKD-Fiat-Siemens přijdou České dráhy (ČD) na tržbách nejméně o miliardu korun ročně. Další ztráty ČD nesou již nyní z nečerpaných úvěrů, protože nemají za co platit. ČTK to sdělil mluvčí ČD Ondřej Vaněk s tím, že vlaky se objeví nejdříve v jízdním řádu 2001 až 2002, tedy o tři grafikony později než bylo plánováno. Mluvčí ČTK řekl, že konsorcium rovněž žádá zvýšit cenu jedné soupravy z 430 na 745 miliónů korun, což znamená prodražení kontraktu o více než tři miliardy korun. Pro ČD je nová cena naprosto nepřijatelná vzhledem k tomu, že celou zakázku podnik financuje z vlastních zdrojů.

Vláda chce legislativně zkrátit lhůty splatnosti za potraviny

Vláda hodlá navrhnout legislativní opatření k nápravě platebního režimu za zemědělské produkty a potravinářské zboží. Na tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství ČR Jan Fencl s tím, že je to uvedeno v programovém prohlášení vlády. Tento problém byl podle Fencla zaznamenán v poslední době zejména u velkých maloobchodních řetězců se zahraniční majetkovou účastí, kde se prodlužují termíny placení. "Není neobvyklé, že zboží, které bývá spotřebováno ze dne na den, například rohlíky nebo mléko, je placeno mnohdy až za 60 či 90 dnů," řekl Fencl.

Lidé vzhlížejí s optimismem k budoucímu vývoji

Spokojenost občanů České republiky se společenským vývojem, která byla od listopadu 1996 do konce loňského roku na velmi nízké úrovni, se za letošních šest měsíců mírně zlepšila a po červnových volbách do Poslanecké sněmovny byl zaznamenán vzestup nadějí do budoucna. Vyplývá to z červencového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Za uplynulý půlrok nejvíce občanů kritizovalo hospodářskou situaci, a to 84 procent, o osm procent méně sociální oblast, 71 procent vyjádřilo nespokojenost s vnitropolitickým vývojem a 67 procent s životní úrovní. Podle průzkumu 39 procent dotázanýchvkládá naděje do vývoje politiky státu a 25 procent do ekonomiky. K oblastem, v nichž trvale panuje převážná spokojenost i optimismus do budoucna, se řadí demokracie (61 procent občanů), zahraniční politika (58 procent) a kultura (54 procent).

Opuštěné důlní prostory ohrožují stavby na Hodonínsku

Propadání půdy poddolované při těžbě lignitu hrozí na Hodonínsku. V Lužicích jsou důlní díla z let 1850 až 1930 mnohdy jen v hloubce deset až dvacet metrů, nezavalená, avšak s popraskanou a polámanou výdřevou. Stabilitu takových dutin přirovnal jednatel těžební společnosti Lignit Hodonín Josef Šesták ke správně nastavené pasti na myši. Stačí lehký impuls, většinou změna v proudění podpovrchové vody, a v místě, kde po desítky let žádná propadlina nevznikla, najednou existuje. Na poddolovaném území na Hodonínsku lze bezpečně stavět, ale nesporně bude taková stavba dražší a její provedení by mělo být preciznější, řekl Šesták.

Svatý Jan nad Malší uspěl v evropské soutěži rozvoje vesnice

Obec Svatý Jan nad Malší na Českobudějovicku s 365 obyvateli, držitel titulu Vesnice roku 1997, uspěla v mezinárodní soutěži o Evropskou cenu rozvoje venkova a obnovy vesnice 1998. V konkurenci obcí z 23 evropských zemí, mezi nimiž byly poprvé zastoupeny Belgie, Nizozemsko a Rumunsko, získala ve druhé skupině soutěžících "evropskou cenu obnovy vesnice za komplexní projekty vynikající kvality". První místo v soutěži přiřkla porota dolnorakouskému Obermarkersdorfu.

Policie zlikvidovala gang vyvážející drogy do Nizozemska

Česká policie zlikvidovala zločineckou organizaci, která na nizozemský černý trh dodala za posledních asi pět let desítky kilogramů drogy extáze, amfetamin a metamfetamin a několik tun prekursoru benzylmetylketon - látky, z níž se zmíněné drogy vyrábějí. Na činnosti organizace se podle policie podílel pracovník jisté východočeské chemické firmy, který je i v zahraničí uznávaným odborníkem v oblasti organických syntéz.

Expedici Monoxylon postihla na rakouské hranici "noc hrůzy"

Členové české expedice Monoxylon II prožili krušnou noc na rakouské straně hranic. Důvodem bylo anonymní udání, že expedice vyváží jedy. "Expedice vyjela hledat počátky soužití evropských národů v prehistorických dobách. Místo toho jsme se dočkali pokořující osobní prohlídky a policejní psi se proháněli po našich krabicích s jídlem, uvedl člen expedice Marek Zmrzlík. Cílem výpravy je dostat se na replice neolitického plavidla po moři z Itálie na světovou výstavu Expo 98 v Lisabonu. Expedice měla průvodní dopisy potvrzující, že jede reprezentovat Českou republiku a dokumenty o tom, že nad akcí převzal záštitu předseda Senátu. Expedice má ověřit, zda se středomořské zemědělství v mladší době kamenné šířilo prostřednictvím mořeplavby.

Ledový balvan, který spadl u Plzně z oblohy, není odpad z letadla

Ledový balvan o průměru půl metru dopadl podle svědectví místních obyvatel v sobotu odpoledne na pole u Hůrek na Plzeňsku. Podle prvních analýz se nejedná o zmrzlou odpadovou vodou z letadla. ČTK to řekl přírodovědec Petr Jakeš, jenž kousek ledu, který si místní obyvatelé schovali do mrazničky, odvezl k rozboru do pražské laboratoře. Podle svědků dopadla na pole z modré oblohy ledová kra, která se při pádu roztříštila na stovky kousků. Poté, co led roztál, zůstal na místě kráter 15 centimetrů hluboký, 40 centimetrů široký a 60 centimetrů dlouhý.

Utkání snů končilo: Zlatý český hokejový tým přehrál Výběr hvězd NHL 10:7

Na tři hodiny ožila vzpomínka na únorové vítězné tažení českých hokejistů olympijským turnaje v Naganu a následné bouřlivé oslavy na Staroměstském náměstí. Zlatý tým, který se od návratu z Japonska sešel na ledě po necelém půl roce po historickém triumfu, přehrál v exhibici Výběr hvězd kanadsko-americké NHL 10:7. Čtrnáct tisíc diváků v hledišti pražské Sportovní haly i desetitisíce dalších u televizních obrazovek prožily znovu nezapomenutelný zážitek. Vedle Jágra a Haška diváci bouřlivě přivítali také obránce Petra Svobodu, který přerušil léčbu zraněné páteře v Itálii a přiletěl jen několik hodin před začátkem utkání. Ze zlatého celku z Nagana chyběli jen brankář Milan Hnilička a obránce František Kučera (oba jsou se Spartou na turné v Japonsku) a nehrál ani Jan Čaloun, jenž laboruje se zraněnými zády.

"O góly dnes nešlo, důležité bylo, že jsme se mohli s diváky znovu podělit o radost z vítězství v Naganu a určitou finanční částkou přispět na dobrou věc," zhodnotil exhibici útočník Jaromír Jágr. Hokejistům popřál před zápasem hodně štěstí i prezident Václav Havel, zotavující se z operace ve střešovické nemocnici. Hráči mu na oplátku darovali dres mužstva s podpisy. Výtěžek akce 2,750.000 korun putuje na charitativní účely, 2,350.000 Kč získal Dětský domov v Melči poškozený loni při záplavách a zbytek byl připsán na konto Vodní záchranné služby.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes bude většinou polojasno, teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.