Zprávy pátek, 08. prosince 2000

Ivo Prokop

Premiér Zeman vidí v chartě Evropské unie zárodek budoucí evropské ústavy Český premiér Miloš Zeman se před státníky z 15 členských zemí Evropské unie a 12 kandidáty vyslovil pro to, aby se Charta základních práv stala zárodkem budoucí evropské ústavy. Charta byla na summitu Evropské unie v Nice slavnostně podepsána. Zeman se tak postavil jasně na stranu integračního, ba "federalistického" myšlenkového proudu v Evropské unii. Jednoznačně podpořil také prohlubování společné měnové, zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky. Český premiér nepovažuje za žádoucí, aby Evropská unie byla sice ekonomickým obrem, ale jen politickým trpaslíkem. Neznamená to, vyložil novinářům, že by podporoval nějaký unitární evropský superstát. Představuje si budoucnost Evropy jako společenství, soustátí, které zachovává národní a kulturní různorodost jako svou hlavní sílu a přednost. Zeman promluvil na zasedání Evropské konference, která svedla kolem jednoho stolu premiéry a prezidenty 29 zemí - členů unie, kandidátů členství a Švýcarska. Konala se před začátkem samotného summitu unie, na kterém má být dokončena reforma institucí unie, tedy zformulována další mutace smlouvy o Evropské unii, Smlouva z Nice.

Ze zasedání i ze středeční večeře se státníky reprezentující sociálně demokratické strany si Zeman odnesl poznatek, že špičky unie přistupují k tomuto rokování, na jehož výsledku závisí rychlost východního rozšíření, s maximální odpovědností. Zeman své protějšky upozornil, že kdyby rokování v Nice skončilo neúspěchem a vzápětí by se nekonal další summit, "mohlo by to zcela vážně ohrozit termín rozšíření - je zde logická spojitost". Ocenil v této souvislosti, že Evropská unie pozvala nejvyšší představitele kandidátských zemí na setkání nikoli až po summitu, ale před ním. Česká republika se podle premiéra jednoznačně drží vstupního termínu 1. ledna 2003. Očekává, že hlavním tématem nadcházejícího půlročního předsednictví Švédska nebudou už instituce, ale právě rozšíření.

Zemanovi je do značné míry jedno, jak se Evropská unie domluví na institucích - otázky týkající se složení Evropské komise, hlasování kvalifikovanou většinou, rozložení hlasů v Radě Evropské unie považuje z hlediska České republiky za "druhou hladinu"; jde mu spíše o obsah integrace než o procedurální pravidla. Hlavním úkolem České republiky je podle něj nyní nejen přejímat a provádět evropskou legislativu, ale starat se o hospodářskou dynamiku. Právě ekonomické výsledky a hospodářská stabilita budou podstatným faktorem pro rozhodování o přijetí - a úroveň zahraničních investic v Česku, nejvyšší ze všech kandidátských zemí, svědčí o tom, že důvěra v českou ekonomiku roste.

Zákon o České národní bance, který proti vůli prezidenta Václava Havla schválila Poslanecká sněmovna, nebyl podle premiéra Miloše Zemana předmětem kritiky Evropské komise. Zeman na summitu ve francouzské Nice řekl, že v žádné evropské demokratické zemi není běžné jmenování guvernéra centrální banky jednou osobou bez kontroly dalších orgánů. Evropská komise v listopadové hodnotící zprávě označila tehdejší návrh zákona, který byl v Poslanecké sněmovně nyní schválen, v některých bodech za neslučitelný s legislativou unie.

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta u novely zákona o České národní bance Poslanecká sněmovna podle očekávání hlasy ČSSD a ODS přehlasovala veto prezidenta u novely zákona o České národní bance. Proti přijetí novely, která podle prezidenta, části opozice a Evropské unie omezuje nezávislost centrální banky, hlasovaly menší parlamentní strany. Havel předloze vytýká, že v některých částech neodůvodněně a v rozporu s Ústavou zasahuje do autonomního postavení České národní banky. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček nepotvrdil ani nevyvrátil informace, podle nichž se Václav Havel obrátí na Ústavní soud kvůli novele zákona o České národní bance vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna tuto prezidentem odmítnutou předlohu znovu schválila. Prohlásil, že prezidentova rozhodnutí oznámí v okamžiku, kdy je Havel učiní. O zamítnutí prezidentského veta rozhodlo celkem 122 poslanců ČSSD a ODS. Z přítomných 169 poslanců jich proti hlasovalo 46. Spolu menšími parlamentními stranami proti přijetí bankovní novely hlasovala i místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková z ČSSD.

Sněmovna je pro zapojením Česka do integrované protivzdušné obrany NATO Zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO na svém neveřejném jednání schválila Poslanecká sněmovna. Zapojení Česka do zmíněného systému musí ještě schválit Senát. Poslanci potvrdili, že zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO mimo jiné znamená, že letecké síly aliance se budou moci podílet na obraně České republiky a naopak české letectvo na obraně spojenců z NATO. Podle účastníků neveřejného jednání sněmovny podpořilo návrh na zapojení republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO 130 poslanců z řad ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Unie svobody. Proti bylo podle dostupných informací 22 poslanců, a to hlavně komunistů.

Sněmovna souhlasí s dalším působením českých vojáků v SFOR a KFOR Poslanecká sněmovna podpořila další působení českých vojáků v mezinárodních vojenských misích, které dohlížejí na dodržování míru na Balkáně. Dolní komora parlamentu totiž souhlasila s tím, aby jednotky české armády působily i po celý příští rok v misích SFOR a KFOR, jež jsou umístěny v Bosně a Hercegovině a v srbské provincii Kosovo. Další působení českých vojáků v balkánských misích, které bude muset ještě podpořit Senát, ve sněmovně podpořilo 130 ze 173 přítomných poslanců. Proti jich bylo 25, a to hlavně komunistů.

Prezident Havel ukončil léčení a příští týden zahájí obvyklý program Prezident Václav Havel ukončil ve středu léčení začínajícího zápalu plic antibiotiky. Nenastane-li nic neočekávaného, což lékaři nepředpokládají, zahájí příští týden plánovaný program. Řekl to prezidentův osobní lékař Ilja Kotík. Vánoční svátky Havel stráví na státním zámku v Lánech na Rakovnicku. V lednu by pak mohl na nějaký čas odjet "někam na jih". Léčení Havel přerušil pouze v pondělí, kdy se účastnil zasedání vlády, která jednala o podání stížnosti k Ústavnímu soudu ohledně jmenování vedení České národní banky. Přestože bylo poměrně dlouhé jednání s kabinetem pro nemocného Havla zatěžující, jeho zdravotní stav nezkomplikovalo. Středečního posledního rozloučení s čtyřnásobným olympijským vítězem Emilem Zátopkem se však již Havel nezúčastnil.

Odpůrci atomu se chystají do Melku na setkání Zeman-Schüssel Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín se chystají v úterý 12. prosince do dolnorakouského Melku, kde budou delegace Česka a Rakouska pod vedením předsedů vlád jednat o požadavcích Vídně ohledně jihočeské elektrárny. Svou přítomností chtějí přimět rakouského kancléře Wolfganga Schüssela a českého premiéra Miloše Zemana ke splnění svých představ o Temelíně. Odpůrci Temelína neustoupili od svých požadavků, které před časem předali i rakouské spolkové vládě. Od rakouské vlády očekávají protitemelínské iniciativy prosazování odporu v orgánech Evropské unie vůči požadavku Prahy na přechodné období v liberalizaci trhu s energií. Dále má Vídeň v každém případě blokovat uzavření kapitoly o energetice během přístupových jednání České republiky s Evropskou unií.

Mluvčí ministerstva zahraničí: ČR chce demokratizaci Kuby, ale ne ekonomické sankce

Ve prospěch demokratizace Kuby, ovšem proti ekonomickým sankcím vůči tomuto ostrovu vzhledem k jejich kontraproduktivnosti, vyznělo jednání českého ministra zahraničí Jana Kavana v Chile. ČTK o tom informoval mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Šéf české diplomacie se v Santiagu mimo jiné setkal s chilským prezidentem Ricardem Lagosem, viceprezidentem a ministrem vnitra Josém Miguelem Insulzou a s představiteli ministerstva zahraničních věcí.

Poslanci ODS pokračovali v kritice nového zákoníku práce Poslanci Občanské demokratické strany pokračovali v útoku na nový zákoník práce, který podle nich od 1. ledna přinese velké komplikace a některé obory ochromí. Ačkoli ministři práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, zdravotnictví Bohumil Fišer i dopravy Jaromír Schling se je snažili přesvědčit, že zdravotnictví ani doprava po Novém roce nezkolabují a vláda připraví potřebné prováděcí vyhlášky včas, občanští demokraté si myslí něco jiného. ODS kritizovala zejména ministra práce a sociálních věcí kvůli zákoníku již v úterý a také ve čtvrtek byl terčem její kritiky hlavně on. Ministr Špidla kritiku odmítl a zopakoval, že zákoník svými přísnějšími normami postavení zaměstnanců naopak zlepší.

Grebeníček a Cibrian spolu v úterý pohovoří o vstupu Česka do Evropské unie Velvyslanec a vedoucí Delegace Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian navštíví v úterý 12. prosince odpoledne pražské sídlo Komunistické strany Čech a Moravy. S předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem bude hovořit obecně o vstupu České republiky do Evropské unie. Schůzka se uskuteční na přání velvyslance. Šéf KSČM nevylučuje, že může velvyslancova návštěva navazovat na pracovní setkání komunistických představitelů s ministrem Kavanem, který se rozhodl vést konzultace se všemi parlamentními stranami. Evropská unie byla v minulosti často předmětem Grebeníčkovy ostré kritiky, zejména v jeho prvomájových projevech. Příkře se ke vstupu Česka do unie vyslovil i 5. sjezd KSČM ve Žďáru nad Sázavou loni v prosinci.

Komisař Byrne seznámí českou vládu se situací kolem tzv. nemoci šílených krav Komisař Evropské unie pro ochranu spotřebitelů David Byrne při své páteční návštěvě Prahy seznámí českou vládu mimo jiné se současnou situací kolem tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Evropské unii a s nejnovějšími opatřeními, která unie přijala v rámci boje proti této nemoci. Během jednodenní návštěvy Prahy se komisař sejde s českým ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem, s ministrem zemědělství Janem Fenclem a jeho prvním náměstkem Tomášem Zídkem, s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Karlem Špačkem, s generálním ředitelem ministerstva zahraničních věcí a se zástupcem státního tajemníka Petrem Kubernátem a také se zástupci Státní veterinární a fytosanitární inspekce. Diskutovat budou o pokroku České republiky v přejímání a uplatňování evropské legislativy v oblasti zdraví a ochrany spotřebitelů, potravinářského zboží a v oblasti veterinární a fytosanitární. Byrne seznámí své české kolegy s další plánovanou iniciativou Evropské komise v politice bezpečnosti potravin a veřejného zdraví. Komisař se také sejde se zástupci potravinářského průmyslu a bude veřejně diskutovat s nevládními spotřebitelskými organizacemi.

Ministr Fencl navrhne vládě zavedení ochrany trhu s cukrem před dovozem Ministr zemědělství Jan Fencl předloží v pondělí vládě návrh na zavedení ochranných opatření proti dovozu výrobků narušujících stabilitu trhu s cukrem. Z důvodové zprávy návrhu vyplývá, že do konce roku budou dovozy cukru do České republiky činit minimálně 63.838 tun, z toho 36.708 tun nad rámec existujících ochranných opatření. Dovoz výrobků, které ochranná opatření na dovoz cukru do České republiky obcházejí, omezuje podle ministerstva zemědělství užití tuzemského cukru na trhu. Vláda nařízením stanovila pro hospodářský rok 2000/2001 kvótu pro tuzemskou spotřebu ve výši 380 tisíc tun cukru, vývozní kvótu 95 tisíc tun a minimální ceny cukru a cukrovky. Podmínkou regulace je ale znalost množství dovezeného cukru, vymezeného kvótami v rámci ochranných opatření. Po zavedení ochranných opatření proti dovozu cukru začaly ale narůstat dovozy výrobků nahrazujících užití tuzemského cukru, které ochranu trhu obcházely.

Zemědělci budou 12. prosince protestovat proti kvótám na mléko Protestní akce Asociace soukromého zemědělství České republiky proti zavedení systému mléčných kvót začne 12. prosince ve 12:00 na Letenské pláni. Podle předběžně přislíbené účasti se protestu zúčastní 600 až 700 sedláků, jejichž zástupci se poté přesunou před budovu Úřadu vlády. Tajemník asociace Michal Pospíšil řekl, že zemědělci přijedou do Prahy s 30 až 40 traktory. Důvodem protestu je systém kvót, který podle Asociace neumožňuje rozvoj konkurenceschopných podniků. Zavedením kompenzačních plateb prý zvyšuje prodejní cenu mléka, což umožní neefektivním producentům pokračovat ve výrobě. Systém zároveň brání novým subjektům začít v tomto oboru podnikat bez souhlasu státu. Kromě protestní akce v Praze hodlá Asociace v okamžiku, kdy nařízení vyjde ve Sbírce zákonů, podat proti němu stížnost k Ústavnímu soudu. Kromě Ústavy údajně systém mléčných kvót porušuje také Listinu základních svobod a práv občana, zákon o hospodářské soutěži a o Státním zemědělském intervenčním fondu.

Bank Austria předpovídá České republice zrychlení růstu, příští rok o 3,5 pct Třebaže Česká republika musí ještě provést určité strukturální reformy, podařilo se jí už překonat recesi a po letošním růstu HDP o 2,6 procenta by se příští rok měl ekonomický vzestup zvýšit na 3,5 procenta. Uvádí se to v sdělení rakouské Bank Austria. Česko má v současné době v regionu střední Evropy nejnižší míru inflace. I když vysoká cena ropy bude v příštím roce patrně nadále ovlivňovat spotřebitelské ceny, a kvůli letošní špatné úrodě možná vzniknou inflační tlaky vzhledem ke stoupajícím cenám potravin, mohla by inflace v roce 2001 činit jen mírných 4,6 procenta, uvádějí ekonomové banky. Z České republiky se v uplynulých letech pro západní firmy stalo jedno z nejpřitažlivějších míst ve střední a východní Evropě. Důvodem je nízká inflace, nynější obrat k hospodářskému růstu a příznivá geografická poloha. Přes strukturální slabiny se tak Česku v rámci zemí střední a východní Evropy podařilo v posledních pěti letech přilákat nejvíce zahraničních přímých investic. Podle Bank Austria je Česko "miláčkem investorů" a pokud jde o zahraniční obchod, je už teď země připravená na začlenění do Evropské unie, píše s odvoláním na zprávu banky agentura APA.

Benzina snížila ceny pohonných hmot až o 80 haléřů na litr A.s. Benzina snížila ceny pohonných hmot u čerpadel řádově o desítky haléřů. Maximální snížení činilo 80 haléřů. Také další prodejci pohonných hmot uvedli, že v souvislosti s klesáním cen ropy ve světě budou zlevňovat, a to v řádu desetníků. Snížení se má týkat především regionů, kde je obecně cena vyšší, například Prahy. A.s. Benzina provozuje 399 čerpadel a je největším distributorem pohonných hmot v České republice.

Spotřebitelské ceny v listopadu meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta

V listopadu se spotřebitelské ceny v ČR se zvýšily o jednu desetinu procenta. Proti stejnému měsíci loni jde o poloviční snížení, které způsobil pomalejší růst cenové hladiny potravin, nápojů a tabáku. Analytici v průměru odhadovali nárůst spotřebitelských cen v listopadu o 0,2 procenta meziměsíčně a 4,4 procenta meziročně.

Nový Zéland zavádí pro ČR vízovou povinnost

Vláda Nového Zélandu od 1. ledna příštího roku pozastavila s Českou republikou a Thajskem dohody o bezvízovém styku. Důvodem jsou podle tamní ministryně pro imigraci Lianne Dalzielové obavy, že zneužívají tamější imigrační systém. Podle novozélandských údajů žádá každý měsíc o status uprchlíka v průměru 11 Čechů a 30 Thajců. Žádný Čech ale nebyl v nedávné minulosti úspěšný. Jak Dlazielová dodala, příčinou rostoucího počtu žádostí o status uprchlíka je možnost dostat po udělení statusu pracovní povolení a pobírat dávky sociálního zabezpečení.

V neděli přijedou do Prahy zástupci běloruské opozice Delegace představitelů běloruské demokratické opozice přicestuje v neděli, v Den lidských práv, do Prahy. Během pětidenní návštěvy se s ní setká prezident Václav Havel i zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny, ministerstva zahraničí a dalších institucí. Bělorusko s autoritativním režimem prezidenta Alexandra Lukašenka je na mezinárodní scéně opakovaně na různých úrovních kritizováno za porušování lidských práv. Zástupci běloruské opozice v Praze uctí 10. prosince památku obětí komunismu položením květin na Václavském náměstí. Delegace předsedů pěti běloruských uskupení se setká i s vládním zmocněncem pro lidská práva Petrem Uhlem a bude diskutovat se studenty. O situaci v Bělorusku a postavení odpůrců Lukašenkova režimu jednala v Praze letos prezidentka exilové Rady Běloruské demokratické republiky Ivonka Survillová. Na programu měla setkání i se zástupci Hradu a ministerstva zahraničí.

Ministerstvo obrany žaluje i ty, kteří výplaty špatně spočetli Ministerstvo obrany se soudí i s úředníky, kteří špatně vypočítali některé položky výplat vojáků sloužících či studujících v zahraničí a způsobili tak státu mnohamiliónové škody. Novinářům to řekl zástupce vedoucího oddělení náhrady škod ministerstva obrany Jaroslav Palkoska. Podle něj je na několika místech České republiky zažalovalo ministerstvo kvůli chybám šest úředníků. Palkoska jako žalobce zastupoval před soudem ministerstvo ve sporu s bývalým šéfem české mise při Severoatlantické alianci Jiřím Pisklákem. Po generálovi ve výslužbě požaduje ministerstvo vrátit přes 400.000 korun, které mu v letech 1995 a 1996 omylem vyplatilo v rámci náhrad na pobyt jeho manželky v Bruselu. Ministerstvo se přitom podle Palkosky z podobného důvodu soudí s více než dvacítkou dalších důstojníků.

Cenu za práci s onkologickou tematikou získá Václav Brázda Cenu za nejlepší vědeckou publikaci s onkologickou tematikou dostane v pátek v Praze mladý vědec Václav Brázda z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Ocenění mu ve Velké aule Karolina předá předseda Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier. Stane se tak před vánočním koncertem, který se v aule uskuteční. Cena se letos uděluje poprvé; Brázda ji obdrží za soubor prací, v nichž řeší, jakým způsobem se na molekulární úrovni projevuje vznik nádoru. Slavnostního předání se zúčastní lidé nemocní rakovinou ze svépomocných organizací pacientů a aktivisté, kteří se podílejí například na organizaci Květinového dne. Při něm může veřejnost darovat peníze na prevenci rakoviny.

Pardubice hostí konferenci o integraci Romů do společnosti O pozitivních zkušenostech s projekty integrace romské komunity do společnosti jedná v Pardubicích třídenní konference Romové a obec. Účastní se jí zhruba 250 zástupců samospráv, romských poradců a asistentů, pedagogů, zabývajících se vzděláváním romských dětí, zástupců neziskových organizací a podobně. Pardubice na této konferenci představí svůj projekt, který má zkvalitnit soužití většiny s menšinami. Mohl by se stát pilotním projektem pro další města. Na třídenní konferenci budou odborníci v Pardubicích diskutovat o vzdělávání, kultuře a volném čase Romů, sociálních aspektech integrace i výsledcích jednotlivých projektů různých měst. Tyto projekty oceňuje například Karel Holomek z Romské sekce Helsinského občanského shromáždění. Zároveň však upozorňuje, že nemohou mít patřičný dopad bez účasti Romů samotných. Je přesvědčen o tom, že většina problémů, které přináší soužití rozdílných etnik, vychází z nedostatečné vzájemné komunikace.

Sport

Fotbalisté pražské Slávie Praha jsou v osmifinále Poháru UEFA. V odvetě 3-ho kola porazili chorvatský Osijek 5:1. Po dvou brankách Slávie dávali Luděk Zelenka s Tomášem Doškem, jednu přidal Tomáš Kuchař

Počasí

Zataženo nízkou oblačností, místy mlhy a mrholení. Místy na hřebenech hor a ojediněle i v nižších polohách polojasno. Nejvyšší teploty 3 až 7, při zmenšené oblačnosti a v 1000 metrech na horách kolem devíti stupňů Celsia.