Zprávy pátek, 1. března 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobneji:

Dvoudenni stavka lekaru ma zacit 25.brezna

Vyhlaseni vystrazne dvoudenni stavky na pondeli 25.brezna a utery 26.brezna schvalili ve ctvrtek ucastnici snemu Lekarskeho odboroveho klubu v Praze. V techto dnech bude v nemocnicich zajisten stejny provoz jako o vikendech posileny o nektere dalsi lekare. LOK zaroven prerusuje spolupraci s ministerstvem zdravotnictvi, nebot podle rozhodnuti snemu ministr Jan Strasky nedava lekarum zaruky, ze se jejich financni situace zlepsi. V prvni den planovane stavky se v Praze od 15:00 uskutecni demonstrace, pravdepodobne na Vaclavskem nebo na Staromestskem namesti. Hlavnim cilem cele akce je dosahnout zvyseni prumernych platu lekaru od 1.dubna na 9000 korun v devate tride, 18.000 korun v desate tride, 23.000 korun v jedenacte tride a 28.000 korun ve dvanacte tride, a to bez priplatku za sluzby. Delegati snemu se nepriklonili k puvodnimu navrhu predsednictva klubu, aby lekari stavkovali tak, ze prestanou vykazovat sve vykony pro zdravotni pojistovny.

Premier Klaus v Ostrave

Vlada schvalila financni dotaci do vyse 961 milionu korun na dekontaminaci pudy zamorene prumyslovou vyrobou v arealu byvale koksovny Karolina v Ostrave. Oznamil to premier Vaclav Klaus behem ctvrtecni navstevy Ostravy a oznacil projekt budouciho vyuziti tohoto tricetihektaroveho uzemi za unikatni prilezitost ekologickeho reseni.

Ivan Medek jmenovan novym kanclerem

Do funkce vedouciho Kancelare prezidenta republiky jmenoval prezident Vaclav Havel s platnosti od 1.brezna dosavadniho reditele Odboru vnitrni politiky prezidentske kancelare Ivana Medka. Ivan Medek, znamy jako komentator Hlasu Ameriky a hudebni odbornik, nastupuje na toto misto po Lubosi Dobrovskem, ktery byl jmenovan mimoradnym a zplnomocnenym velvyslancem CR v Ruske federaci.

Duvera v prezidenta vzrostla

O sedm procent vice obyvatel Ceske republiky duveruje ve srovnani s minulym mesicem prezidentovi Vaclavu Havlovi. Podle vysledku unoroveho pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni jej nyni podporuji ctyri petiny respondentu. Vyssi prizen zaznamenal take parlament, jemuz duveruje o dve procenta vice lidi nez v lednu. Tento narust se ovsem pohybuje v ramci nahodne statisticke chyby. Duvera ve vladu se od lednoveho poklesu z 56 procent na 51 procent v podstate nezmenila. Podle unoroveho pruzkumu ji veri 50 procent respondentu.

Prezident povecerel s predstaviteli Parlamentu

Pri spolecne veceri se ve ctvrtek na Prazskem hrade sesel prezident republiky Vaclav Havel s predsedou Poslanecke snemovny Milanem Uhdem a mistopredsedy Jirim Vlachem, Karlem Ledvinkou a Janem Kasalem. Hovorilo se predevsim o programu nadchazejici schuze snemovny vcetne navrhu danovych novel. Jednim z temat bylo i planovane vystoupeni Vaclava Havla v plenu parlamentu. Jeho obsah ale prezident Havel podle Milana Uhdeho zatim pred poslanci taji.

Ministr Holan v USA

Cesky ministr obrany Vilem Holan, ktery je na navsteve USA, jednal ve ctvrtek s radou americkych vladnich predstavitelu a clenu Kongresu. Po jednani rekl, ze nalezl priznivou odezvu na cesky zajem o vstup do NATO. Uvedl, ze se vztahy mezi CR a USA dostavaji na prah spojenectvi. Spojene staty maji intenzivni zajem o bezpecnost v Evrope, coz znovu potvrdilo jeho ctvrtecni jednani se zastupcem poradce prezidenta pro otazky narodni bezpecnosti Samuelem Bergerem a prvnim namestkem ministra zahranici Strobem Talbottem. Na prednasce ve washingtonske odbocce Nadace Konrada Adenauera ministr Holan zduraznil, ze souhlasi s americkym nazorem, ze rozsirovani aliance a vztahy s Ruskem jsou dve paralelni linie, ktere se nemohou navzajem podminovat, a pripomnel slova ruskeho prezidenta Borise Jelcina za jeho prazske navstevy, ze vstup do NATO je vnitrni veci CR a NATO.

Ministerstvo zahranici CR nesouhlasi s kubanskym stanoviskem

Se stredecnim prohlasenim kubanskeho charge d'affaires v Praze k sestreleni dvou malych americkych letadel kubanskou protivzdusnou obranou, ktery celou zalezitost oznacil za provokaci americke vlady, nesouhlasi ceske ministerstvo zahranici. To povazuje sestreleni americkych letadel za politovanihodny incident a ztotoznuje se s prohlasenim Rady bezpecnosti OSN. Ministerstvo zahranici ve svem stanovisku rovnez vyslovuje svou litost nad ztratami lidskych zivotu, ke kterym by v obdobnych situacich pri dodrzeni vsech mezinarodne uznavanych pravidel nemohlo dojit.

Uhde jednal s krajany ze Slovenska

Institut dvojiho obcanstvi Ceska republika nezavadi a ani Poslanecka snemovna nema v tomto ohledu v planu zadnou iniciativu. Rekl to predseda snemovny Milan Uhde ve ctvrtek po setkani se zastupci Klubu obcanu CR ze Slovenska a spolku ceskych krajanu zijicich na Slovensku. "Budeme se ridit nadale doporucenim Rady Evropy, ktere rika, ze institut jednoho obcanstvi je v Evrope zadouci a priznacny, i kdyz ne vsechny staty se toho drzi, " konstatoval Uhde. Potvrdil, ze otazka dvojiho obcanstvi je pro krajany na Slovensku stale aktualni a nalehava. Predstavitele ceskych krajanu po setkani nevyjadrili nad timto Uhdeho stanoviskem zklamani, nebot, jak vysvetlili, ocekavali ho. Na setkani se mluvilo rovnez o socialnich, duchodovych skolskych a dalsich problemech ceskych obcanu zijicich na Slovensku.

Zeman - volebni autobus

Napisem "Vaclave, dobry let! Milos" zdravi sveho nejvetsiho soupere v nadchazejicich volbach predseda Ceske strany socialne demokraticke Milos Zeman na strese volebniho autobusu, ktery byl ve ctvrtek predstaven v Pardubicich. Milos Zeman predpoklada, ze premier se bude na nektere predvolebni mitinky dopravovat vrtulnikem a napis na strese autobusu je minen jako uprimne prani.

Cena Karla Capka Lustigovi, Kristalova kniha Branaldovi

Spisovatel Arnost Lustig je letosnim laureatem literarni Ceny Karla Capka. Prezident Vaclav Havel mu ji predal pri prilezitosti zahajeni Evropske konference PEN klubu, ktera se pod nazvem Literatura ve vezeni a v exilu - vezeni a exil v literature uskutecni v patek a v sobotu v Praze. Mimoradnou cenu, kterou se letos ceske centrum PEN klubu rozhodlo udelit - Kristalovou knihu - prevzal nestor ceskych spisovatelu, petaosmdesatilety Adolf Branald. Prirucky o letosnim sedmdesatnikovi Arnostu Lustigovi pisi, ze jeho dilo patri k tomu nejcennejsimu, co v moderni ceske proze vzniklo. Jeho tvorba je cele zasazena vlastnim prozitkem nacistickych koncentraku, v nichz poznal nejhlubsi ponizeni a poklesnuti cloveka a zaroven protrpenou viru v jeho nepokoritelnost.

Dana Nemcova predsedkyni Vyboru dobre vule

Predsedkyni Vyboru dobre vule - Nadace Olgy Havlove byla zvolena Dana Nemcova. Nahradila v teto funkci zakladatelku Vyboru, prezidentovu manzelku Olgu Havlovou, ktera letos 27. ledna podlehla tezke nemoci. Dana Nemcova patrila mezi prvni signatare Charty 77, v roce l989 byla jeji mluvci. Od ledna 1995 je clenkou spravni rady Vyboru dobre vule.

Ze sportu:

Ve ctvrtecnim utkani ctvrtfinale play off hokejove extraligy Litvinov - Zlin

A jeste predpoved pocasi pro Ceskou republiku na patek:

Ocekava se priliv studeneho vzduchu od severu, vetsinou oblacno, misty snehove prehanky. Nejvyssi teploty kolem nuly.

Tolik zpravy Radia Praha.