Zprávy pátek, 10. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Premiérem bude asi Miloš Zeman, prezident Havel chce ale prozkoumat smlouvu s ODS

Prezident Václav Havel ve čtvrtek v podvečer v Lánech oznámil, že po demisi vlády Josefa Tošovského jmenuje pravděpodobně novým premiérem předsedu ČSSD Miloše Zemana. Prezident se tak rozhodl na základě Zemanovy informace, že menšinová vláda ČSSD získá v Poslanecké sněmovně souhlas díky opoziční smlouvě s ODS, jejíž poslanci při hlasování o důvěře opustí sněmovnu.

Prezident Havel dále prohlásil, že si chce nechat v nejbližších dnech pořídit expertízy smlouvy mezi ODS a ČSSD. Vyjádřil totiž starost, zda tato smlouva v sobě neskrývá úmysl porušit některé základní ústavní principy, jakými jsou princip odpovědnosti vlády vůči Poslanecké sněmovně a volného mandátu poslance. Prezident doplnil, že své další kroky odvodí až z těchto expertíz, které mu mají umožnit zaujmout ke smlouvě stanovisko.

Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman, kterého prezident Václav Havel pravděpodobně jmenuje novým premiérem, nesouhlasí s Havlovými obavami ze smlouvy mezi ČSSD a ODS. Podle něj nejsou poslanci ČSSD a ODS podřízeni vůli svých stranických sekretariátů při hlasování v Poslanecké sněmovně. Dohodou se mění styl politické komunikace a menšinová vláda se bude muset ucházet o podporu všech parlamentních stran, uvedl šéf ČSSD po schůzce s prezidentem.

Co je tzv. opoziční smlouva

Oba předsedové po podpisu opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS zdůraznili, že jde o dohodu procedurální a trvalou. Miloš Zeman vyjádřil přesvědčení, že na jejím základě vydrží vláda sociálních demokratů až do voleb v roce 2002. "Smlouva je i důsledkem něčeho, co bych nazval krize modelu koaličních vlád ...," řekl Václav Klaus. Dodal, že ODS původně uvažovala o koalici, ale požadavky menších stran ji zahnaly až k této variantě. Tato varianta podle Klause v povolebních úvahách ODS figurovala, ale až na zadním místě. ČSSD se nedohodla na trojkoalici s KDU-ČSL a Unií svobody pro odpor Unie svobody, zatímco ODS se s nimi na koalici nedohodla kvůli neslučitelným podmínkám, které si navzájem tyto strany předložily. Smlouva upravuje rozdělení výkonné moci a parlamentních kontrolních funkcí mezi ČSSD a ODS, zakazuje vyvolání, nebo připojení se k hlasování o nedůvěře vládě ČSSD a sociální demokracii zakazuje přibrat jinou stranu do menšinové vlády. Smlouva zavádí také konzultace při řešení nejdůležitějších zahraničně-politických a vnitropolitických otázek, ale nezavazuje strany k automatické podpoře při hlasování o zákonech v Poslanecké sněmovně.

Reakce na opoziční smlouvu

Předseda KDU-ČSL Josef Lux se dvěma místopředsedy strany přijeli ve čtvrtek odpoledne prezidenta do Lán informovat o svém názoru na tzv. opoziční dohodu. Křesťanští demokraté ji považují za protidemokratickou a protiústavní. Josef Lux smlouvu přirovnal ke staré Ústavě zakotvující "tentokrát vedoucí úlohu dvou politických stran". Lidovcům především vadí, že smlouva de facto vyšachuje Poslaneckou sněmovnu. Poslanci totiž podle nich budou jen přitakávat a nebudou se moci svobodně rozhodovat. "Celá tato dohoda se snaží nahradit starý článek Ústavy, který zakotvoval vedoucí úlohu jedné strany, tentokrát vedoucí úlohou dvou politických stran," řekl Josef Lux.

Po setkání s prezidentem Josef Lux zopakoval, že křesťanští demokraté nepřijeli Václava Havla přesvědčovat, aby předsedu ČSSD Miloše Zemana, který později smlouvu přivezl prezidentovi, vyprovodil. Prezident Václav Havel představitelům KDU-ČSL na jejich kritiku dohody mezi ODS a sociální demokracií neodpověděl.

Opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS je podle předsedy Unie svobody Jana Rumla paktem dvou politických stran, který je zaměřen proti demokratickému vývoji v České republice. "Myslím si, že ta smlouva má skutečně znaky protiústavnosti," řekl Jan Ruml novinářům.

Ministr obrany a jeden z leaderů Unie svobody Michal Lobkowicz soudí, že podpisem tzv.opoziční smlouvy se sociální demokracií se ODS zcela zbavila nejvlastnějšího práva opozice. Dále upozornil na tu část smlouvy, v níž se ODS podle něj dobrovolně zbavila práva opozice sesadit vládu. Tím ztratila jakoukoli kontrolní moc nad vládou, dodal Michal Lobkowicz.

Za pokus o ústavní puč označil pro ČTK opoziční smlouvu, kterou uzavřely ČSSD a ODS, ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl. V prohlášení, které zaslal mluvčí ministerstva Daniel Častvaj, Karel Kühnl tvrdí, že smlouva bere "na věky" 40 procentům voličů právo spolurozhodovat o osudech České republiky a smluvně zavádí vedoucí úlohu "dvojstrany ČSSD - ODS" ve státě a společnosti a připravuje dokonce cestu k ústavnímu zakotvení tohoto "otevřeného útoku na demokracii." Nestraník Karel Kühnl, který byl zvolen poslancem za Unii svobody, se tak připojil k názoru vedoucích představitelů unie a KDU-ČSL, kteří uzavření smlouvy označují za protiústavní a hovoří o ohrožení demokratického vývoje v zemi.

Nic protiústavního nebo nedemokratického nevidí ředitel Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Rudolf Kučera na obsahu opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Jediným částečně problematickým bodem je podle něj bod, že obě strany nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě a ani v tom nepodpoří strany jiné. Rudolf Kučera tak reagoval na slova předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, podle kterého je smlouva protiústavní. Politolog však upozornil na to, že podstatnou zásluhu na současném vývoji má právě Lux, který "svým jednáním znemožnil vznik středopravicové koalice, která se zde velmi reálně rýsovala".

Obavu z omezení vlivu demokratických voleb na rozdělení parlamentních funkcí vyjádřil v souvislosti s uzavřením opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS předseda Senátu Petr Pithart (za KDU-ČSL). Připustil, že nynější vývoj pro něj není překvapením. "Předvídal jsem to. Ale komentovat to dále nebudu," řekl Petr Pithart, který ve čtvrtek končil návštěvu Londýna.

Předseda ODS Václav Klaus obvinil předsedu Senátu Petra Pitharta z porušování zájmů České republiky v zahraničí tím, že při návštěvě Velké Británie kritizoval uzavření tzv.opoziční smlouvy ČSSD a ODS. Klausovi se především nelíbí Pithartův názor, že dohoda nezaručuje stabilitu v zemi ani nezabrání předčasným volbám.

Za logický vývoj označil výsledek koaličních jednání mezi ČSSD a ODS místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf. "Miloš Zeman a Václav Klaus začínali v Občanském fóru, byli spolu a nyní se znovu scházejí na určité společné platformě," uvedl Ransdorf na čtvrteční tiskové konferenci KSČM. Podle něj může tato spolupráce vést k ukončení určitého "nálepkování a šablonování" na české politické scéně.

Místopředseda Ústavního soudu Miloš Holeček prozatím nevidí důvod vyjadřovat se ke smlouvě mezi ČSSD a ODS, která je podle názoru KDU-ČSL "protiústavní a protidemokratická". V celém problému podle jeho názoru převažují spíše aspekty politické nad právními, uvedl na dotaz ČTK. Připustil, že pokud by se někdo v této věci obrátil na Ústavní soud, ten se bude podnětem zabývat a zaujme k němu stanovisko. Musí však být dodržen zákonem předepsaný postup.

Dohoda mezi Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou je učebnicovou ukázkou politiky jako umění možného a chováním podle zásady jednokolového většinového volebního systému "vítěz bere vše". Tak charakterizoval dokument, který umožní ČSSD sestavit menšinovou vládu, politolog Oskar Krejčí. Představitelé Hradu, Unie svobody a lidovců, kteří o dohodě hovoří jako o nezákonné, protidemokratické a neústavní, by si měli uvědomit, že proti postupu před dvěma lety nenamítali nic a že nynější dohodu pomáhali sepsat svou neústupností. "Nediskvalifikovala je žádná lstivost a zrada, ale skutečnost, že se před deseti dny nedokázali přizpůsobit nově vznikající situaci," prohlásil politolog.

Ředitel Ústavu státu a práva Vladimír Balaš nevidí na opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS nic, co by bylo v rozporu s Ústavou. "Ani náhodou to není protiústavní," řekl Balaš na dotaz ČTK. Podle něj jde totiž o dohodu politickou, která není právně nijak vynutitelná, neboť touto smlouvou vzniká zúčastněným pouze politická odpovědnost, nikoliv odpovědnost právní.

Prezident Havel chtěl podle místopředsedy ODS ještě počátkem týdne vládu v čele s Josefem Luxem

Prezident Václav Havel usiloval podle místopředsedy ODS Miroslava Macka jak hned po parlamentních volbách, tak ještě počátkem tohoto týdne, o vytvoření vlády v čele s předsedou KDU-ČSL Josefem Luxem. Miroslav Macek to dnes řekl Českému rozhlasu a dodal, že tuto informaci má od předsedy ČSSD Miloše Zemana, kterému prezident ve čtvrtek poté, co ho před třemi týdny požádal vést jednání o sestavení vlády, přislíbil jmenování novým premiérem. Prezident Havel byl podle místopředsedy ODS ihned po volbách zcela přesvědčen o tom, že výsledkem musí být vláda v čele s Josefem Luxem složena tak, aby "lahodila jeho oku", aby byla složena z co nejvíce lidí, se kterými on si rozumí a kteří jsou mu velmi blízcí. Dokonce ještě počátkem tohoto týdne předsedovi ČSSD řekl: "Doufám, pane předsedo, že ve čtvrtek mi oznámíte složení vlády v čele s Josefem Luxem."

Předseda ČSSD má návrh obsazení vládních křesel hotový, oznámí jej 25. července

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman, kterého prezident Václav Havel pravděpodobně jmenuje novým premiérem, má už návrh na obsazení všech ministerských funkcí v budoucí menšinové vládě své strany. Jména budoucích ministrů však hodlá zveřejnit až na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD v sobotu 25. července. Miloš Zeman ve čtvrtek před jednáním předsednictva své strany na dotaz ČTK, kdo mu ještě chybí do vládní sestavy, odpověděl, že nikdo.

Senátor Rychetský k návrhu na úpravu Ústavy

Návrhy na úpravu Ústavy, na jejíž potřebě se dohodly ČSSD a ODS v uzavřené smlouvě, by měla připravit komise právníků, do které každá z těchto dvou stran vyšle šest svých zástupců. V rozhovoru pro ČTK to řekl senátor Pavel Rychetský, který by se měl v Zemanově vládě ujmout funkce ministra spravedlnosti a předsedy legislativní rady vlády.

Do čela Senátu zřejmě Libuše Benešová

Nynějšího předsedu Senátu Petra Pitharta (zvolen jako nezávislý na kandidátce KDU-ČSL) zřejmě na základě podepsané dohody mezi ČSSD a ODS vystřídá po listopadových senátních volbách místopředsedkyně ODS Libuše Benešová, která je v Senátu stejně jako Petr Pithart od roku 1996.

Některá vedoucí místa v orgánech sněmovny dostanou menší parlamentní strany

ODS a ČSSD s největší pravděpodobností umožní získat některá vedoucí místa v orgánech sněmovny i menším parlamentním stranám. Předsedové poslaneckých klubů sociální demokracie a ODS Stanislav Gross a Vlastimil Tlustý totiž po čtvrtečním jednání představitelů všech pěti parlamentních frakcí prohlásili, že jejich strany hodlají při rozdělování funkcí ve sněmovně respektovat princip proporcionálního zastoupení. Vlastimil Tlustý však zopakoval, že ODS, ale ani Unie svobody a lidovci nebudou podporovat kandidáty KSČM.

Podle Vladimíra Špidly by se měl změnit systém posuzování invalidity

Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle jeho pravděpodobného budoucího šéfa Vladimíra Špidly mělo poměrně rychle změnit systém posuzování invalidity, který je nyní založený na prováděcí vyhlášce důchodového systému platné od 1. ledna 1996. Vladimír Špidla, který je statutárním místopředsedou ČSSD, to ve čtvrtek řekl ČTK. Nechtěl se sice vyjadřovat k tomu, jaké změny v resortu připravuje, neboť složení nové vlády nebylo zveřejněno, ale uvedl, že bude v jakékoli politické funkci usilovat o zásadní změny v sociálním systému. Jako příklad jmenoval oddělení důchodového fondu od státního rozpočtu a zavedení vyplácení přídavků na děti všem rodinám, majícím nezaopatřené děti.

Ve zdravotnictví je jeden z největších problémů platební neschopnost

Platební neschopnost je podle odcházející ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové jedním z největších problémů, na jejichž řešení se musí zaměřit nový ministr. "Nový ministr by měl především zpracovat představu o oddlužení systému," řekla ve čtvrtek Zuzana Roithová ČTK v přestávce setkání s asi stovkou zdravotních radů a přednostů okresních úřadů z celé republiky, které informovala o aktuálních úkolech státní správy ve zdravotnictví.

Podle Miroslava Grégra ztratil domácí průmysl konkurenceschopnost

Domácí průmysl ztratil schopnost soupeřit se zahraniční konkurencí vzhledem k neexistenci podnikatelského klima srovnatelného s podmínkami v konkurenčních zemích. "Neúspěchy průmyslu mě velmi deptají a udělal bych vše pro nápravu," řekl zpravodaji ČTK žhavý kandidát na křeslo ministra průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD Miroslav Grégr.

Belgický Senát ratifikoval přijetí nových členů do NATO

Senát belgického parlamentu ratifikoval ve čtvrtek protokoly o vstupu České republiky, Maďarské republiky a Polské republiky do Severoatlantické aliance. Poslanecká sněmovna belgického parlamentu by se ratifikací vstupních protokolů měla zabývat příští týden.

EU opět proti "diskriminační" loterijní novele

Evropská unie ve čtvrtek opět důrazně zopakovala svoji nespokojenost s nedávno přijatou českou novelou zákona o loteriích bránící domácí trh proti zahraničním společnostem. Své výhrady unie vyjádřila během řádného pražského zasedání Výboru přidružení, společného orgánu ČR a EU. "Máme pocit, že je to zjevná diskriminace," řekla ČTK na adresu novely ředitelka z Generálního ředitelství IA (vnější vztahy) Evropské komise Catherine Dayová. V novele obsažené rozlišování na cizí a domácí podniky je nejen podle ní přímo v rozporu s evropskou dohodou.

Ministerstvo zahraničních věcí připravuje vytvoření sítě obchodních ataché v zahraničí

V první fázi by obchodní zástupci měly fungovat asi v deseti zemích, které jsou pro české podniky hospodářsky nejzajímavější. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr zahraničních věcí Jaroslav Šedivý. K obchodním radům, kteří jsou především radové velvyslance v oblasti zahraničního obchodu a vykonávají informační činnost, makroekonomický rozbor prostředí či vytypování možnosti pro české firmy, tak přibudou obchodní ataché - "prospektoři", kteří budou vyhledávat konkrétní možnosti pro firmy, tendry či zajímavé veletrhy. První teritoria, ve kterých by mohly obchodní ataché působit, byla vybrána po dohodě se zástupci podnikatelů. Do budoucna by servis pro podniky měl existovat na komerční bázi.

Martin Bursík k ekologům

Ministr životního prostředí Martin Bursík navštívil ve čtvrtek tábor, který na louce u obce Litoradice na Českobudějovicku nedaleko temelínské elektrárny pořádá Hnutí Duha. Martin Bursík ekologům poděkoval za jejich nasazení ve věci informování veřejnosti o problematice Temelína. "Jako nevládní organizace jste dělali věc prospěšnou pro všechny občany," řekl ministr ekologům. Uvedl, že i díky jim dokázal prosadit ve vládě zájem o objektivní posouzení temelínského projektu.

Hlavní úřad Civilní ochrany ČR k povodním

Hlavní úřad Civilní ochrany České republiky, jejíž vojáci od dubna pomáhají likvidovat následky ničivých povodní, ve čtvrtek odmítl nářky starostů, že vojáci pobyli v obcích jen krátce a odešli od nedokončené práce. "Obnova postiženého území je především záležitostí samosprávy a státní správy, přesto vedení Civilní ochrany ČR vyšlo vstříc úpěnlivým prosbám obcí o pomoc. O to více nás mrzí stesky zástupců samosprávy, že vojáků bylo málo a neměli potřebnou techniku," řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí Hlavního úřadu Civilní ochrany Věra Dřevníkovská. Starostové, kteří oceňují pomoc vojáků, však tvrdí, že vojáci výcvikem v zaplavených obcích šetří státní a obecní peníze, které by radní jinak museli zaplatit firmám.

Návrh řešení nezaměstnanosti na Bruntálsku

Radní z Osoblahy na Bruntálsku, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, se rozhodli, že zkusí pomocí počítačové sítě Internet přilákat bohaté podnikatele, aby v chudém kraji u česko-polských hranic vytvořili pracovní příležitosti. Starosta Osoblahy Jiří Franc ČTK řekl, že obec chce od září na Internetu výhodně nabízet místa k podnikání, ale také k odpočinku v okolní malebné přírodě. "Vybrali jsme pozemky, které chceme firmám výhodně nabídnout. Byli bychom rádi, pokud by tu podnikatelé rozjeli alespoň nějakou drobnou výrobu," uvedl starosta Franc. Místo na internetových stránkách bude stát obec ročně 1200 korun a starosta si od počítačové sítě slibuje, že pomůže snížit nezaměstnanost, která v červnu v některých částech Osoblažska dosáhla 23 procent.

Mínění - červnová stávka státních zaměstnanců

Ve společnosti převažuje v případě červnové stávky státních zaměstnanců za vyšší platy podpora, kterou projevilo 45,2 procenta českých občanů. Opačný názor vyjádřilo podle výsledků šetření společnosti Sofres-Factum 39 procent dotázaných.

Z MFF v Karlových Varech

Šest filmů amerického režiséra, scenáristy, kameramana a editora Paula Morrisseyho, který byl vůdčí osobností při tvorbě nezávislých filmů Andyho Warhola, představil letošní 33. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jako profil jeho tvorbou. Z produkce Andyho Warhola zařadil karlovarský festival čtyři Morrisseyho snímky Tělo, Odpad, Vedro a Revoltující ženy, které doplnily jeho dva mladší filmy Tělo pro Frankensteina a Krev pro Draculu, na nichž se už Warhol nepodílel. Na adresu festivalového města, země a celé Evropy projevil údiv, že přebírají nízkou americkou kulturu, hlavně hudbu, která je na úkor místní slyšet téměř všude. "Do Evropy přišlo vždy to nejhorší, co v Americe vzniklo. Amerika si však odtud nic dobrého nevzala,", dodal Morrissey, který je považován za posledního pravověrného puritána v americké nezávislé kinematografii.

Prezidenta Václava Havla ve čtvrtek soukromě navštívil na jeho pozvání na zámku v Lánech americký rockový zpěvák Lou Reed. Známý hudebník je hostem letošního mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nonkonformní zakladatel legendární skupiny Velvet Underground setrval s Václavem Havlem v půlhodinovém přátelském rozhovoru. "Pan prezident poděkoval Lou Reedovi za pohostinství, kterého se mu dostalo při jeho poslední soukromé návštěvě New Yorku," řekl ČTK Martin Krafl zastupující prezidentova mluvčího.

Le Figaro chválí Octavii Combi

Za estetický, výkonný a funkční automobil, jehož cena vzdoruje veškeré konkurenci, označil model Octavia Combi francouzský list Le Figaro. Vzhledem k velkému kufru, který pojme množství zavazadel, bude vůz vyhovovat zřejmě nejvíce mladým a početným rodinám, poznamenal list pod titulkem "Škoda Octavia: velké kombi za malou cenu".

Africká odysea

Baťůžek se satelitním a pozemním vysílačem dostal ve čtvrtek čáp černý David, který se spolu se svou družkou Kristýnou stará v brdských lesích o tři potomky. V příštích týdnech by podobné miniaturní baťůžky měli ornitologové připevnit také dalším čápům, mimo jiné i mláďatům Kristýny a Davida. ČTK to sdělil Miroslav Bobek z Českého rozhlasu, který se podílí na sledování čápů v rámci vědeckého projektu Africká odysea.

Ze sportu:

Wimbledonská vítězka Jana Novotná se probojovala do čtvrtfinále tenisového turnaje Škoda Czech Open. První nasazená hráčka pražského turnaje si ve druhém kole poradila s kvalifikantkou Radkou Bobkovou, kterou porazila 6:2, 7:6, čímž na turnaji WTA Tour vyhrála třináctý zápas v řadě. V dnešním boji o postup do semifinále se Novotná střetne s Francouzkou Sarah Pitkowskou. K utkání pravděpodobně opět nastoupí na centrálním dvorci, který se má v srpnu rekonstruovat. "Nic mu není," divila se Jana Novotná tomu, že je prý do kopce, jak tvrdí Petr Korda. "Kurt je určitě dobrý. Já se cítím slušně, žádný problém nevidím." Jen s atmosférou na Štvanici není Novotná spokojená. Ve středu i ve čtvrtek se na centrkurtu totiž objevila jen tisícovka diváků. "Je to přirozený jev a problém každého velkoměsta. Snad by pomohlo, kdyby se zde vybudovalo umělé osvětlení. Pak bych třeba mohla hrát po osmé hodině večer, to už skončí zprávy", dodala Jana Novotná.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.