Zprávy pátek, 10. dubna 1998

Zprávy 10.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Prezident Havel se setkal s vedením sněmovny a uspořádal tiskovou konferenci

Prezident Václav Havel s radostí přijal ubezpečení vedení Poslanecké sněmovny, že při jejím jednání příští týden by mělo velmi hladce projít přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě. Sněmovna o něm má hlasovat v úterý odpoledne. "Domnívám se, že Poslanecká sněmovna - byť existovala pouze dva roky - zanechá velmi výraznou stopu v historii naší země, pakliže tuto ratifikaci uskuteční," řekl Václav Havel ve čtvrtek, kdy se naposledy v tomto volebním období setkal s vedením sněmovny.

Na čtvrteční odpolední tiskové konferenci prezident Havel uvedl, že jmenuje po volbách případně i menšinovou vládu, pokud bude parlamentní většinou alespoň tolerována. Zopakoval také svůj dřívější výrok, že nemusí nutně pověřit sestavením vlády představitele vítězné volební strany, a dodal, že bude brát v úvahu při jmenování nového premiéra nejen volební výsledek, ale i schopnost sestavit pro parlament důvěryhodnou vládu.

Na vysvětlenou, proč vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o drogách, prezident řekl, že otevírala řadu nebezpečí. Mezi nimi zmínil například možnost častějšího zatýkání uživatelů drog, které by vylepšilo policejní statistiku v potírání omamných látek. Ve zjevném rozporu podle něho je skutečnost, že v České republice není konzumace drog trestná, ale držení drog by mělo podle novel trestné být.

Prezident dále uvedl, že v rámci předvolebních schůzek s představiteli významných politických stran se hodlá setkat i se zástupci strany Důchodci za životní jistoty, protože se v průzkumech veřejného mínění přehoupla přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Vyjádřil však pochybnost, zda je dobrý vznik strany vymezující se sociálním postavením svých členů. Prezident také přiznal, že se před třemi týdny neoficiálně sešel s předsedou ODS Václavem Klausem. Neuvedl však, o čem hovořili.

Václav Havel rovněž oznámil, že příští necelé dva týdny stráví se svou manželkou na ozdravném pobytu v Rakousku.

Prezident Václav Havel ve čtvrtek podepsal novelu trestního zákona, novelu zákona o rodině a o zadávání veřejných zakázek, které přijala minulý týden sněmovna. ČTK o informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Ministr Šedivý v Bulharsku

Problematika vzájemné spolupráce v boji proti kriminalitě byla vedle otázek spojených s rozšiřováním Evropské unie a NATO jedním z hlavních témat jednání šéfa české diplomacie Jaroslava Šedivého s bulharskou ministryní zahraničí Naděždou Michajlovovou. Hovořili rovněž o pro Sofii bolestivé otázce znovuzavedení vízové povinnosti pro bulharské občany v souvislosti s rychlejším přibližováním Prahy k EU. Podepsali také dohodu o zamezení dvojímu zdanění, která by měla, stejně jako celá čtvrteční Šedivého sofijská návštěva, pomoci aktivizovat vzájemné česko-bulharské hospodářské vztahy, jejichž intenzita počátkem 90. let výrazně poklesla.

Před ukončním návštěvy Sofie se ministr Šedivý setkal na půdě Česko-slovenského klubu s českými krajany. Ocenil jejich činnost a zároveň se jim omluvil za to, že ani v červnových parlamentních volbách nebudou moci rozhodovat o budoucích českých poslancích.

Ministr Pilip považuje část předpovědi OECD za příliš pesimistickou

Ministr financí Ivan Pilip považuje část analýzy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která České republice předpovídá v letošním roce ekonomický růst ve výši 0,9 procenta, za příliš pesimistickou. Podle jeho názoru by se růst HDP v letošním roce měl pohybovat kolem dvou procent. Dodal, že prognóza OECD jinak odpovídá realitě. "Její skepse se bohužel do jisté míry rovná realismu. Například určité zvýšení nezaměstnanosti je nutné očekávat," uvedl Pilip.

ČSSD chce ekonomický růst za cenu inflace

Prioritou volebního hospodářského programu ČSSD je ekonomický růst, který by měl po stabilizační fázi dosáhnout šesti až osmi procent. Sociální demokraté kvůli tomu hodlají omezit cíl snižování inflace. Uvedl to na tiskové konferenci místopředseda hospodářské komise ČSSD Jan Mládek s tím že, při takovém růstu by se inflace mohla být okolo 12 %..

"Úvaha, že ekonomického růstu bude dosaženo za cenu inflace, není úplně reálná a podařilo by se ji jen těžko prosadit. Je tu nezávislá centrální banka, jež si stanovila jasné inflační cíle. Je téměř jisté, že by na zvýšenou inflaci reagovala, zvýšily by se úrokové míry a na ekonomický růst by to aspoň krátkodobě mělo naopak spíše tlumící vliv. Tudy cestu nevidím," uvedl ministr financí Ivan Pilip na tiskové konferenci v Šumperku v reakci na program ČSSD na oživení ekonomického růstu.

Unie svobody je připravena tolerovat vládu ČSSD a KDU-ČSL

Pokud by sociální demokracie zvítězila ve volbách tak, že by mohla s KDU-ČSL vytvořit vládu, třeba i menšinovou, pak Unie svobody je připravena ji za určitých podmínek tolerovat. Řekl to ve čtvrtek pro Český rozhlas předseda unie Jan Ruml. Spolupráci s KDU-ČSL ještě před dvěma měsíci Ruml podmiňoval tím, že lidová strana nevytvoří koalici se sociální demokracií.

Občanská demokratická strana prostřednictvím mluvčího Václava Musílka vyjářila podiv nad výrokem předsedy Unie svobody Jana Rumla. Mluvčí zopakoval, že ODS nebude tolerovat případnou koaliční vládu sociální demokracie a KDU-ČSL.

Volební leader Unie svobody a ministr financí Ivan Pilip by nepodpořil případnou menšinovou vládu ČSSD a KDU-ČSL, v jejímž čele by stanul šéf sociální demokracie Miloš Zeman. Pilip to řekl na tiskové konferenci v Šumperku na dotaz ČTK, zda stejně jako předseda unie Jan Ruml připouští toleranci případné vládní koalice KDU-ČSL a ČSSD.

DEU by ráda jednala o spolupráci s ODA

Předseda Demokratické unie (DEU) Ratibor Majzlík by rád jednal s Občanskou demokratickou aliancí o předvolební spolupráci. Majzlík to řekl ve čtvrtek pro ČTK. Zároveň vyloučil vytvoření společné volební koalice s ODA, neboť tyto strany by tak pro vstup do Poslanecké sněmovny musely ve volbách získat nejméně sedm procent hlasů. Při samostatné kandidatuře jim bude stačit zisk pěti procent hlasů.

Václav Klaus vyloučil koalici ODS-US-KDU-ČSL

Předseda ODS Václav Klaus zcela vyloučil možnost vzniku předvolební koalice své strany, Unie svobody a KDU-ČSL. "Je evidentní, že mezi těmito třemi stranami o nějaké myšlence předvolebních koalic nemůže být ani řeči," prohlásil ve čtvrtek v rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa. V kampani před volbami do Poslanecké sněmovny podle Klause půjde spíše o to, zda "nelevicové strany" budou útočit proti sobě navzájem či se spíše obrátí proti skutečným protivníkům, za něž považuje ČSSD, komunisty a republikány.

Další peníze na odstraňování následků loňských povodní

Ministerstvo zemědělství je podle šéfa tohoto resortu Josefa Luxe (KDU-ČSL) připraveno letos uvolnit 1,8 miliardy korun na odstraňování následků loňských katastrofálních záplav. Lux tak ve čtvrtek rozhovoru pro ČTK reagoval na hlasy z postižených oblastí, kritizující nedostatek financí na obnovovací práce.

Dluhy ve zdravotnictví

Zdravotní pojišťovny dluží poskytovatelům péče šest miliard korun, další dvě miliardy zůstaly jako dluh po zaniklých zdravotních pojišťovnách. Poskytovatelé dluží svým dodavatelům osm miliard korun, které se jim nedaří získat od zdravotních pojišťoven. S těmito údaji seznámila ve čtřvrtek ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová prezidenta Václava Havla.

Kolem čtvrt miliardy, přesně 252 milióny korun, činil deficit zaměstnaneckých pojišťoven k 31.prosinci 1997, řekl ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kotnera, který se velmi podivil prohlášení ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové, že zdravotní pojišťovny jsou zatíženy šestimiliardovým deficitem.

Ministr Volák bude požadovat ve vládě 8% pro důchodce

Ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák (Unie svobody) půjde na příští zasedání vlády se stejným požadavkem na valorizaci důchodů, s jakým neuspěl na posledním jednání kabinetu. Na čtvrteční tiskové konferenci v Přerově zároveň nepřímo připustil, že senioři mohou dostat daleko méně peněz, než navrhuje, pokud by vláda nenašla prostředky na zvýšení, které dosud nemá. Podle představ ministra Voláka by měli důchodci dostat přidáno v průměru osm procent (415 korun), zatímco jeho stranický kolega a ministr financí Ivan Pilip navrhuje sedm a čtvrt procenta (370 korun).

Ministr práce a sociálních věci Stanislav Volák se také vyslovil pro sloučení svého resortu s ministerstvem školství, aby stát mohl lépe koordinovat politiku zaměstnanosti a aby tisíce absolventů nezůstávaly bez práce.

Odbory kontra premiér Tošovský

Odborové svazy zastupující zaměstnance rozpočtové a příspěvkové sféry vyzvali premiéra Josefa Tošovského, aby přehodnotil své středeční rozhodnutí jednostranně zrušit dříve dohodnuté setkání s předsedy deseti odborových svazů, na němž se mělo hovořit o mzdách. Ministerský předseda schůzku plánovanou na čtvrtek odvolal s odůvodněním, že vláda nechce jednat pod tlakem demonstrací a protestů.

Premiér Josef Tošovský pravděpodobně nevyslyší výzvy odborářů a nezačne jednat s odborovými svazy zastupujícími zaměstnance rozpočtové a příspěvkové sféry. Ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář v rozhovoru pro ČTK zopakoval středeční stanovisko vlády, která nechce s odbory jednat pod tlakem demonstrací a protestů. Podle Mlynáře by měly být požadavky odborů směřovány k resortnímu ministrovi, kterým je v tomto případě ministr financí Ivan Pilip.

Čeští Romové opět do Británie?

Britský ministr vnitra Jack Straw ve čtvrtek oznámil, že získal zprávy o novém exodu českých a slovenských Romů, a varoval, že pokud chtějí v Británii získat azyl, nebudou vítáni. "Máme zprávy, že čeští a slovenští Romové jsou ve východní Evropě v pohybu," uvádí Straw ve svém prohlášení. "Británie přijímá tvrdou linii a nebude k ilegálním přistěhovalcům bez práva na azyl přistupovat shovívavě. Moje poselství zní: nedomnívejte se, že se vám to podaří," prohlásil Straw. K počtu lidí, kteří se "dali do pohybu" uvedl mluvčí ministerstva pro agenturu Reuters, že ministr by žádné prohlášení nevydával, pokud by šlo o malý počet osob.

ČTK k tomu dodala, že v neděli 29.března list Scotland on Sunday napsal, že do Británie míří z České republiky stovky romských rodin, a to v důsledku asi 30 rasově motivovaných vražd, kterých se dopustili členové hnutí skinheads.

Havel: Zaměstnání Koláře na hradě není odměnou za službu proti ODS.

Jmenování bývalého velvyslance České republiky ve Švédsku Petra Koláře poradcem prezidenta považuje Václav Havel za přínosné. Tento krok podle něj souvisí s kooperací Hradu s ministerstvem zahraničí. Kolář je ceněn proto, že dobře rozumí problematice evropské integrace, řekl prezident.

Prezident Václav Havel také popřel, že by částečné zaměstnání Petra Koláře na Pražském hradě souviselo s Kolářovým "svědectvím", které loni urychlilo finanční aféru s utajovanými sponzory ODS. "To je věc, na kterou nemám vyhraněný názor, kterou bych nerad komentoval; je to ale zároveň věc, která vůbec nikterak nesouvisí s jeho zaměstnáním zde na Pražském hradě," zdůraznil Havel na dotaz, zda nejde o odměnu za službu proti ODS.

Prezident Clinton popřál UK k jejímu výročí

Mnoho úspěchů popřál Univerzitě Karlově u příležitosti 650.výročí jejího založení americký prezident Bill Clinton. Blahopřejný dopis, v němž ocenil význam a úroveň univerzity, zaslal Clinton účastníkům středečního vyhlášení programu studentských výměn Američana slovenského původu Andrewa Valucheka, který uskutečňuje nadace Jana a Betky Papánkových.

Škoda zvítězila v anketě televize BBC

"Jaký je rozdíl mezi Škodou a ostatními auty? Škoda je lepší," tak ve čtvrtek uvedla televize BBC svou zprávu o tom, že Škoda zvítězila v každoroční anketě, kterou pořádá uznávaný program BBC Top Gear a firma J.D.Power, která se specializuje na průzkum trhu. Škoda se jako první evropská automobilka zasloužila také o to, že anketu poprvé po pěti letech nevyhráli japonští výrobci. Jak ČTK sdělil tiskový mluvčí společnosti Škoda Auto Milan Smutný, hodnocení se týkalo pouze modelové řady Felicia. Prodej modelové řady Octavia s pravostranným řízení začne teprve letos v létě, dodal.

Mínění - negativní jevy ve společnosti

Mezi negativní jevy, s nimiž se ve společnosti setkali, řadí 65 procent lidí v ČR vandalismus a 25 procent napadení člověka. S projevy rasismu se setkalo 15 procent a s vyhrožováním či vydíráním 14 procent. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění uveřejněných ve čtvrtek.

Komunisté připomněli Paula Robesona

Komunisté připomněli v Praze koncertem čtvrteční 100. výročí narození Paula Robesona (1898-1976), zpěváka, herce a bojovníka za světový mír a lidská práva černých Američanů. Tradiční americké, irské a anglické písně zpívala při té příležitosti britská skupina The Spanners. Ódu na Paula Robesona od chilského básníka Pablo Nerudy v překladu Karla Sýse přednesla herečka Jiřina Švorcová.

Ze sportu:

V prvním finálovém duelu v hokejové Staropramen-extralize zvítězil ve čtvrtek obhájce titulu Vsetín nad Třincem 5:1.

Podle čtvrtečního losu nastoupí ČR v boji o udržení v elitní skupině Davisova poháru proti JAR. Zápasy jsou na pořadu 25. - 27. září. Vítězové postupují do Světové skupiny DC pro rok 1999, poražení hrají v zónách. Výhodu domácího prostředí má český tým.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na pátek:

Většinou oblačno a místy přeháňky, ojediněle i možnost bouřky. Denní teploty 14 až 18 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.