Zprávy pátek, 10. září 1999

Zprávy 10.09.99

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Zeman: Zvýšení příjmů rozpočtu v roce 2000 je realistické

Premiér Miloš Zeman má za realistické plánované zvýšení příjmů státního rozpočtu v příštím roce. Zvýšení přílivu peněz do státní pokladny podle něj nebude výrazné a má jej být dosaženo zásluhou razantnějšího vybírání daní a mírného růstu HDP. "Zvýšení rozpočtových příjmů nebude nijak dramatické a má být dosaženo jednak mírným zlepšením odhadu hospodářského růstu v příštím roce, jenž je podpořen i některými signály o hospodářském oživení v současné době, ale zejména zvýšením daňové výtěžnosti. Razantnější vybírání daní bude daleko důležitějším zdrojem příjmů rozpočtu," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci v Přerově Zeman. Dodal, že zatímco dosavadní odhady růstu HDP v příštím roce se pohybují mezi jedním až dvěma procenty, vláda v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s jednoprocentním zvýšením HDP.

Ministr Špidla nevidí ve vysoké nezaměstnanosti nic pozitivního

Ve vysoké nezaměstnanosti, která v srpnu dosáhla devíti procent, nevidí ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, na rozdíl od konzervativních politiků, nic pozitivního. Špidla to ve čtvrtek řekl ČTK, když hodnotil sociální dopady rostoucí nezaměstnanosti. Údaje o růstu počtu volných pracovních míst ale podle něj naznačují tendence ke zlepšení. "Nezaměstnanost je velmi těžký sociální jev, v každém případě mohu říci, že pokud si vezmete citace konzervativních politiků, tak jsme dosáhli ideálu. Oni si vždy přáli, aby nezaměstnanost byla relativně vysoká, a slibovali si od toho nějaké pozitivní výsledky; já je nevidím," konstatoval ministr.

Návrh na zapojení ČR do obnovy Balkánu má být hotov do 15. září

Vláda uložila ministru financí, aby ve spolupráci s místopředsedou vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku a s ministry zahraničních věcí, průmyslu a zemědělství do 15. září předložil upřesněný návrh zapojení ČR do hospodářské stabilizace a obnovy jihovýchodní Evropy. Na čtvrtečním Manažerském fóru to řekl ministr financí Pavel Mertlík. Rámcová představa, kterou vláda má, je zřízení funkce zmocněnce ČR pro Balkán, osoby, která by jednotlivé konkrétní projekty koordinovala a měla by v regionu i úřad, a to pravděpodobně v Řecku, uvedl Mertlík. Podle něj má i řecká vláda zájem na tom, aby se české subjekty ve spolupráci s řeckými podíleli na obnově Balkánu.

Grégr: Ze dvou miliard na JSR již vyčerpáno 652 miliónů korun

Již 652 miliónů korun bylo vyčerpáno na humanitární pomoc sedmi balkánským zemím z vyčleněných dvou miliard Kč, které mají rovněž posloužit na projekty obnovy. "Tato celková suma je konečná minimálně na dva roky," upozornil ve čtvrtek na manažerském fóru podnikatele ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. MPO má k dispozici 500 miliónů Kč, z toho desetina je určena na humanitární pomoc. Tyto peníze mají být využity na přímou podporu, dotace úrokových sazeb či pojištění. "Přednost budou mít projekty podporující dlouhodobější spolupráci a obnovení dřívějších vztahů," zdůraznil ministr.

Kasal označil chystaný státní rozpočet za tunelování FNM

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal označil způsob, jakým vláda chystá státní rozpočet na rok 2000 za "tunelování" Fondu národního majetku. Kasal dnes novinářům řekl, že kabinet se zřejmě snaží zvýšit tok peněz z fondu do rozpočtu. Lidovci v návrhu rozpočtu postrádají takzvané prorůstové prvky, a proto ho nepodpoří. Vláda po svém středečním zasedání ještě nepředložila konečnou podobu rozpočtu na rok 2000. Deficit sice zůstane 39,8 miliardy korun, ale proti původnímu návrhu se zvýší příjmy i výdaje.

Vláda: V rámci útlumu hornictví dvě desítky lokalit do likvidace

Ukončení dobývacích prací ve zhruba dvou desítkách těžebních lokalit v následujících šesti letech předpokládá koncepce útlumu hornictví, který ve středu v noci schválila vláda. Materiál přitom předpokládá, že útlumové práce v Ostravsko-karvinských dolech (OKD) mají být ukončeny nejpozději v roce 2007, Českomoravských dolech (ČMD) v roce 2004 a v Mostecké uhelné (MUS) společnosti do roku 2010. ČTK o tom ve čtvrtek informoval mluvčí vlády Libor Rouček.

Namibijský prezident Nujoma je na třídenní návštěvě ČR

Namibie může českým podnikatelům nabídnout řadu příležitostí k investicím, protože má rozsáhlé zdroje uranu, diamantů, zlata, zinku i zemního plynu. Po čtvrtečním setkání s českým prezidentem Václavem Havlem to na briefingu prohlásil namibijský prezident Sam Nujoma. Vybídl také české obchodníky k zakládání společných česko-namibijských podniků. Nujoma a Havel se shodli, že základem vzájemných vztahů obou států jsou stovky namibijských studentů, kteří studovali v někdejším Československu. Další absolvují svá studia na českých vysokých školách v současné době. Namibijský prezident má s touto formou spolupráce osobní zkušenosti - i jeho děti se vydaly za vzděláním do Československa, později do České republiky. "Studenti stále udržují kontakt se svými učiteli a přáteli a umějí česky," uvedl Nujoma.

V rozhovoru s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem poté namibijský prezident naznačil, že jeho země by vzhledem k rozsáhlému nerostnému bohatství měla zájem o dodávky technologických celků pro těžební a potravinářský průmysl. Konkrétní dodávky technologií by však měly projednat příslušná ministerstva.

Pražští zastupitelé schválili návrh územního plánu Prahy

Kontroverzní návrh územního plánu Prahy, s jehož částmi nesouhlasí ministerstvo životního prostředí, několik pražských městských částí a řada ekologických a občanských sdružení, schválili pražští zastupitelé. Plán rámcově určuje další rozvoj města v oblasti bydlení, služeb, dopravy a infrastruktury do roku 2010. Závěrečné hlasování museli zastupitelé opakovat, protože po prvním se někteří z nich domnívali, že hlasovali o námitce kolegy. Projednávání plánu se hned na počátku jednání zastupitelů nepodařilo zastavit klubu KDU-ČSL, DEU a ODA, jehož návrh na vypuštění tohoto bodu z programu schůze dostal jen 13 ze 45 hlasů. Odpůrci plánu pak v rozpravě nejvíc kritizovali postup státní správy, která zamítla stovky připomínek občanů i sdružení. Odpoledne zastupitelé hlasovali o jednotlivých připomínkách k plánu. Komunisté například navrhli, aby na Václavské náměstí nebylo možné vrátit tramvaje. To se jim však nepodařilo prosadit. Naopak úspěch zaznamenala unionistka Ivana Bursíková, které se podařilo zabránit, aby v Kapucínské zahradě na Novém Světě vyrostla rozlehlá budova. Rovněž prosadila, aby na severním vyústění Strahovského tunelu nevznikly obytné domy. Nejspornější bod plánu, silniční okruh, navrhl Marián Hošek (KDU-ČSL) vypustit z veřejně prospěšných staveb. Zastupitelé ho však nepodpořili. Podmínili nicméně spornou stavbu takzvané Vestecké spojky v části trasy krátké varianty silničního okruhu na jihovýchodě (JVK) a křižovatky na dálnici D1 dřívějším dokončením jižní části silničního okruhu. O vedení trasy silničního okruhu na jihovýchodě Prahy vůbec nehlasovali, neboť s ním již dříve nesouhlasilo ministerstvo životního prostředí. Proto byl ze závazné části plánu vyňat.

V 17:00 se před budovou magistrátu sešlo zhruba 150 odpůrců územního plánu vybavených transparenty. Nápisy na nich narážely na činnost radních například slovy "Praha zasluhuje práci, radní defenestraci" a "Kdo vás platí". Zhruba po půlhodině přešli přímo do jednacího sálu, kde zpočátku klidně seděli v lavicích. Později se však z jejich řad občas ozýval pískot a po půl hodině se z těchto míst dokonce do sálu rozšířil odporný zápach. Podle ředitele městské policie Radima Chyby někdo použil sprej s kyselinou máselnou. Jednání zastupitelů to však nezastavilo, dokonce si jednací dobu prodloužili do 22:00 a poté až do konečného schválení územního plánu.

Praha věnuje šest miliónů korun zemím postiženým zemětřesením

Humanitární pomoc ve výši šesti miliónů korun poskytne zemětřesením postiženému Turecku a Řecku české hlavní město. Peníze převede na konto Českého červeného kříže, který za ně nakoupí zejména léky a další potřebný zdravotnický materiál. Návrh na poskytnutí pomoci podpořili na dnešním jednání pražského zastupitelstva všichni jeho přítomní členové. Zastupitelstvo mělo původně schvalovat jen návrh na poskytnutí třímiliónové pomoci Turecku. Vzhledem k úternímu zemětřesení v Řecku se však vedení města rozhodlo ke schválení navrhnout také stejně vysokou částku na pomoc této zemi.

Fischer vypraví čtvrté letadlo s humanitární pomocí do Turecka

Už čtvrté letadlo s humanitární pomocí vypraví v pátek cestovní kancelář Fischer do Turecka, které postihlo ničivé zemětřesení. Letadlo společnosti Fischer Air odletí z brněnského letiště se zásilkou trvanlivých potravin a hygienických potřeb, které dodala společnost Kama. Ta zároveň posílá do Turecka dva pomocníky na odklízecí práce. Český červený kříž poskytl 70 dětských postýlek a Česká katolická charita zdravotnický materiál. Humanistická aliance poslala 23 beden s dětským oblečením a s hygienickými a zdravotnickými potřebami. Cestovní kancelář Fischer dopravila již třemi letadly do Turecka skoro 30 tun potřebného materiálu. Při těchto humanitárních akcích spolupracuje především s Českým červeným křížem, Českou katolickou charitou a s Humanistickou aliancí.

Zatím poslední letadlo s kosovskými uprchlíky odletí z ČR

Už deváté letadlo, na jehož palubě se zpět do vlasti vrátí uprchlíci z jugoslávské provincie Kosovo, odstartuje v pátek z ostravského letiště v Mošnově. Armádní speciál přepraví zpět do vlasti 38 Albánců, kterým Česká republika poskytla dočasné útočiště. ČTK to ve čtvrtek řekl Milan Kříž z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Cibulka obvinil z vlastizrady Grulicha, který měl prý pomáhat StB

Trestní oznámení na ministra vnitra Václava Grulicha podal bývalý politický vězeň Petr Cibulka. Viní ho z vlastizrady, které se měl dopustit v padesátých letech. Podle Cibulky se Grulich podílel na komunistickém teroru a Státní bezpečnosti pomáhal odhalovat protikomunistickou činnost své vlastní rodiny. Ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker uvedl, že Grulich vzal obvinění z vlastizrady na vědomí a nyní se radí s právníky na tom, jaký další postup v záležitosti zvolí.

Exner přiznal komunistický teror a stranické spory o socialismus

Místopředseda KSČM Václav Exner přiznal, že se minulý komunistický režim dopouštěl teroru. "Věci, které omezovaly nezákonně lidskou svobodu, znamenají neštěstí lidí, znamenají teror, nejsou v souladu se socialistickými myšlenkami, byly chybou," řekl místopředseda na čtvrteční tiskové konferenci. Komunisté podle něj vedou spory o tom, zda v poválečných komunistických zemích byl socialismus či nikoli. Někteří soudí, že šlo o první pokusy vybudovat socialismus, jiní si myslí, že to byl protosocialismus a například japonská komunistická strana hovoří o "jakoby socialismu", uvedl.

Klaus: Kudláček není normální, inzerát však neberu na lehkou váhu

S rozpaky vnímá předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus inzerát vydavatele Annonce Josefa Kudláčka, který za odstranění Klause nabízí pět miliónů korun. Podle Klause sice vše nasvědčuje tomu, že Kudláček není "zcela normální člověk", na druhou stranu však celou záležitost nebere na lehkou váhu. "Naučil jsem se, že jsem v politice a že to není zaměstnání univerzitního profesora. Nicméně toto je věc neznámá, nečekaná a netušená," řekl novinářům Klaus. Ten očekává, že se iniciativy chopí policie a státní zastupitelství.

Odboráři Všeobecné zdravotní pojišťovny žalují ministra zdravotnictví

Ministra zdravotnictví Ivana Davida žalují odboráři Všeobecné zdravotní pojišťovny pro neoprávněný zásah do dobré pověsti pojišťovny a jejích zaměstnanců. Dopustit se ho měl urážlivými výroky v Mladé frontě Dnes kde uvedl, že zaměstnanci pojišťovny kradou a zákon jim to umožňuje. Ministr opírá svá tvrzení o výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu a své inspekce. Odboráři ale tvrdí, že úřad v pojišťovně žádnou trestnou činnost nezjistil. Zástupci odborů nevylučují, že podrývání důvěry v pojišťovnu je hlavním cílem Ivana Davida, který jen obtížně hledá argumenty pro zbytečný růst byrokracie.

Vybrané měsíční sezónně očištěné ukazatele ekonomiky ČR

Český statistický úřad ve čtvrtek zveřejnil souhrnnou tabulku vývoje vybraných ukazatelů hospodářství České republiky za červenec a srpen letošního roku. Jak uvádí ČSÚ, meziroční pokles průmyslové výroby pokračoval i v červenci, a to o 6,1 procenta a výroba se zvýšila pouze ve čtyřech odvětvích zpracovatelského průmyslu, z toho nejvíce ve výrobě elektrických a optických přístrojů. Naproti tomu na polovinu klesla výroba v dobývání energetických surovin. Za leden až červenec se snížil objem průmyslové výroby v meziročním porovnání o 6,6 procenta (při stejném počtu pracovních dní).

MB chce začít vyplácet zálohově maximálně 10.000 korun na klienta

Zálohu ze všech splatných vkladů, maximálně však 10.000 korun na jednoho klienta, chce v nejbližší době vyplatit a. s. Moravia Banka.Toto vyplácení se ovšem nebude týkat úvěrových klientů, kteří nesplácejí úvěry. "Po souhlasu České národní banky jsme schopni do 24 hodin zahájit vyplácení z vlastních zdrojů," řekl na čtvrteční tiskové konferenci generální ředitel Jiří Barton. Tímto opatřením bude podle něj řešena momentální tíživá situace téměř 55.000 klientů MB z celkového počtu 80 tisíc, kteří se dostali do sociálních a ekonomických problémů. "Banka by tak zcela vyplatila asi 36 tisíc klientů," sdělil Barton.

ČNTS propouští více než dvě stovky lidí a zastavuje výrobu zpráv

Česká nezávislá televizní společnost oznámila ukončení svých technických a produkčních aktivit a propuštění 215 zaměstnanců. Od čtvrtka bývalá servisní organizace televize Nova, přestává také vysílat své zpravodajství na Internetu. Rozhodnutí ČNTS a jejího vlastníka Central European Media Enterprises tlumočil Michal Donath, který CME mediálně zastupuje. Krok obou společností je reakcí na opakované odmítnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zabývat se údajným porušováním licenčních podmínek k vysílání Novy ze strany držitele licence - společnosti CET 21.

Držitel licence na vysílání televize NOVA společnost CET 21 nabídla propuštěným zaměstnancům České nezávislé televizní společnosti práci. Zaměstnat by je mohla buď přímo CET 21, nebo některá z jejích dceřiných servisních organizací. Podle Romana Bajčana, který CET 21 mediálně zastupuje, neexistuje žádný důvod pro to, aby propuštění zaměstnaci ČNTS nemohli do společnosti Vladimíra Železného nastoupit.

Podíl televize Nova na celkové sledovanosti od začátku srpna mírně klesá. Zatímco na počátku měsíce tuto komerční stanici sledovalo téměř 55 procent diváků, k poslednímu srpnu to bylo jen 42 procent. Vyplývá to z peoplemetrového měření, které provádí společnost Taylor Nelson AGB MF. Podíl sledovanosti ČT1 se pohyboval kolem 26 procent a ČT 2 14 procent. Na televizi Prima se na konci srpna dívalo o jedno procento víc diváků než na začátku měsíce, tedy 11 procent.

Židé oslaví příchod Nového roku 5760

Čeští Židé se zahraničními hosty oslaví v pátek večer a pak v sobotu ráno při bohoslužbách ve Španělské synagoze svátek Roš hašana - vzhledem k judaistickému kalendáři příchod Nového roku 5760. Sejdou se tam podle Pražské otevřené židovské komunity Bejt Praha opakovaně i 19. a 20. září, aby oslavili další svátek Jom kipur - Den smíření. Od začátku nového roku a měsíce tišri trvá Židům do svátku Jom kipur desetidenní půst a období pokání. Oba svátky jsou pro židy nejvýznamnějšími dny v roce.

Začíná 9. ročník hudebního festivalu Pražský podzim

Devátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim začíná v pátek v pražském Obecním domě. Na slavnostním zahajovacím večeru bude uvedeno Brahmsovo Německé rekviem v podání Pražských symfoniků, Pražského filharmonického sboru a pěvců Mariny Vyskvorkinové a Earleho Patriarca. Do 26. září se uskuteční celkem 17 koncertů.

Na podzim se v Praze uskuteční festival českých divadel Opera 99

Přehlídkou inscenací všech profesionálních operních souborů České republiky bude festival Opera 99, čtvrtý ročník dosavadního Festivalu českého hudebního divadla. Od 17. října do 28. listopadu nabídne na scéně pražského Národního divadla, Stavovského divadla, Státní opery, Divadla Archa a paláce Akropolis převážně o víkendech celkem 12 představení, jejichž jednotícím tématem je pro letošek česká tvorba.

Šternberský palác vystavuje pozdně gotický oltář Hanse Raphona

Třináct desek z pozdně gotického pašijového oltáře německého mistra Hanse Raphona poprvé veřejnosti představuje Sbírka starého umění Národní galerie v Praze. Kompletně restaurovanou část díla, které zachycuje Kristův život, mohou návštěvníci Šternberského paláce zhlédnout od 10. září až do 30. ledna 2000. Třináct vystavovaných obrazů nicméně představuje pouze vnitřní část původně velmi monumentálního oltářního celku se 41 deskami. Ačkoli o zbývající části oltáře neexistují žádné zprávy, autoři výstavy doufají, že se díky pražské expozici dozvědí více o ostatních deskách. Jedinou dochovanou část z unikátního díla galerii dlouhodobě zapůjčila rodina Kolowratů Krakovských.

Ozdoby a šperky těšínského kroje mohou zájemci vidět ve Zlíně

Unikátní ozdoby a šperky těšínského kroje přibližuje v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně výstava "Zapni hočky na kordulce...", která potrvá do 31. října. "V žádné jiné oblasti Čech, Moravy a Slezska nenosili venkovští lidé tolik ozdob," řekla ČTK komisařka výstavy Miroslava Štýbrová. Ženy se krášlily náhrdelníky, takzvanými lancůšky nebo předky, košile spínaly spinkami, kordulky šněrovaly pomocí ozdobných háčků. Muži měli na svých kabátcích a vestách velké stříbrné knoflíky a široké řetězy se sponami, někteří používali hůl se stříbrnou hlavicí. Nejhonosnější ozdobou byly stříbrné pásy bohatých sedláků, dodala Štýbrová.

Slavnosti swingu se uskuteční v sobotu na pražském Žofíně

Americký orchestr Glenna Millera bude hlavní hvězdou Slavností swingu, které se v sobotu 11. září uskuteční na pražském Žofíně. Jazzové rytmy budou znít ve dvou sálech tohoto historického objektu. Nebude chybět ani Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, dále Pražský swingový orchestr a skupina Classic Jazz Collegium, která se zabývá tvorbou 20. a 30. let.

Sport

Na mistrovství světa ve slalomu na divoké vodě ve španělském Seu D'Urgell postoupily do sobotního finále tři české lodě. Mezi singlkanoisty bude bojovat o medaile pouze Stanislav Ježek, který skončil na posledním postupovém místě. Vypadli David Jančar a Lukáš Pollert. Do finálových jízd kajakářek postoupily Štěpánka Hilgertová a Marcela Sadilová. Všichni postupující si tak zároveň zajistili účast na olympijských hrách v roce 2000 v australském Sydney.

Český nevidomý atlet Petr Novák, který vybojoval se svým trasérem Petr Vocílkou na mistrovství světa ve španělské Seville bronzovou medaili v běhu na 200 metrů, skončil na mistrovství Evropy nevidomých atletů v portugalském Lisabonu na také na třetím místě, tentokrát ovšem na poloviční trati.

Naši volejbalisté budou po čtrnácti letech hrát na mistrovství Evropy o medaile. V přímém souboji o postup do semifinále šampionátu v Rakousku porazili Francii 3:2 na sety, když rozhodující sadu vyhráli 15:13. Spolu s českým týmem budou bojovat o medaile Itálie, Jugoslávie a Rusko.

O nepříjemné překvapení se na mistrovství světa ve vodním slalomu ve španělském Seu D'Urgell postaral náš Lukáš Pollert. Olympijský vítěz z roku 1992 totiž nepostoupil do finále, když v kvalifikaci obsadil až 17-té místo. Podobný osud potkal i Jančara a sobotního boje o medaile se tak zúčastní pouze Stanislav Ježek, zatímco do finálových jízd kajakářek postoupily Hilgertová i Sadilová. Všichni finalisté si zároveň zajistili účast na olympijských hrách v roce 2000 v Sydney.

Wladyslav Cieslaz z Polska vyhrál třetí ročník sportovně společenské olympiády vozíčkářů, která se ve čtvrtek uskutečnila v Ostravici na Frýdeckomístecku. Sportovního klání se zúčastnilo 35 soutěžících z 16 severomoravských ústavů sociální péče a domovů důchodců.

Krátce o pátečním počasí v České republice

Skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty 23 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy radia Praha.