Zprávy pátek, 11. června 1999

A nyní podrobně:

Čeští politici vítají zastavení náletů, doporučují další pomoc z ČR

České ministerstvo zahraničí uvítalo čtvrteční rozhodnutí Severoatlantické aliance zastavit letecké údery proti Jugoslávii. Zároveň doufá, že jugoslávská armáda a policie se z budou z Kosova stahovat podle dohodnutého harmonogramu a přijatých podmínek. Obdobně poslanci a senátoři uvítali středeční dohodu NATO a Jugoslávie, která vedla k zastavení náletů.

Podle premiéra Miloše Zemana obsahuje dohoda mezi NATO a Jugoslávií body, které česká vláda vždy prosazovala. Premiér přivítal ukončení bombardování jugoslávského území i to, že nebyla zahájena vojenská pozemní operace v Kosovu.

Prezident republiky Václav Havel se už k ukončení konfliktu v Jugoslávii vyjádřil minulý pátek, když den předtím jugoslávské vedení přijalo mírový plán, řekl ČTK jeho mluvčí Ladislav Špaček. Jak dodal, dohoda vojenské delegace NATO a Jugoslávské svazové republiky o stahování srbských sil z Kosova je jen jedním z kroků na cestě k trvalému mírovému uspořádání na Balkáně. Podle prezidentova pátečního vyjádření je třeba mít neustále na zřeteli, že jugoslávský režim své sliby už několikrát nedodržel. Stejně jako další přední čeští politici Havel zdůraznil, že dlouhá cesta začne zejména po přijetí dohod, kdy bude třeba obnovit demokracii a ekonomiku v regionu. Na této obnově by se podle něj měla Česká republika co největší měrou podílet.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček se obává, aby se následné obsazení Kosova mírovými jednotkami KFOR nezměnilo v okupaci celé Jugoslávie. "Mír v Jugoslávii pod záštitou OSN - to je to, co jsme vždy v našich stanoviscích požadovali," uvedl k posledním událostem na Balkáně.

Ještě před rozhodnutím aliance zastavit nálety schválila ve čtvrtek v noci česká vláda proceduru, kterou obsahuje dohoda podepsaná ve středu generály NATO a Jugoslávie. Ministr zahraničí Jan Kavan je s uzavřenou dohodou spokojen. Podle něj obsahuje sled kroků takřka totožný s česko-řeckou mírovou iniciativou.

Na obnově JSR se budou podílet všechna odvětví české ekonomiky

Obnova hospodářství Jugoslávské svazové republiky bude obdobná pomoci Bosně a Hercegovině a budou se na ní podílet všechna odvětví české ekonomiky. "Postup je třeba sladit s rozhodnutím a postupy stanovenými G8, Světovou bankou a dalšími institucemi," sdělila ve čtvrtek ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu 'MPO) Dagmar Plachá. Dodala, že gestora české pomoci musí určit vláda, zřejmě to však bude MPO.

Speciální rota pro Kosovo bude do 14 dní připravena vyrazit

Speciální průzkumná rota české armády, která bude součástí mírového sboru KFOR v Kosovu, bude připravena vyrazit na Balkán do 14 dní. Plně profesionální tým, jehož základ tvoří příslušníci prostějovské roty speciálních sil, během následujících dnů podstoupí speciální výcvik zaměřený na úkoly v mírové misi. Uvedl to ve čtvrtek velitel brigády v Prostějově Josef Trojan.

Ministr Vetchý chce jednat o uvolnění financí na větší jednotku pro KFOR

Ministr obrany Vladimír Vetchý se chce pokusit jednat ve vládě i s poslaneckými kluby parlamentních stran o vyčlenění financí na výstavbu větší české jednotky pro kosovské mírové síly KFOR než je zesílená průzkumná rota s maximálně 150 příslušníky. "Armáda je připravena postavit větší jednotku," řekl ve čtvrtek novinářům ministr Vetchý.

Shodný názor má i ministr zahraničí Jan Kavan, který slova Vladimíra Vetchého přivítal. Pro vyslání větší jednotky se už vyslovil prezident Václav Havel i řada představitelů opozičních parlamentních stran. Výstavbu zesílené průzkumné roty pro síly KFOR schválila vláda v úterý.

Jiří Dienstbier se obává, že UK obsadí prostor po srbských jednotkách

Bude obtížné zajistit, aby pozice, které uvolní srbské vojenské síly při stahování z Kosova, neobsadila ještě před příchodem mezinárodních jednotek Kosovská osvobozenecká armáda 'UK), soudí zvláštní zpravodaj Komise OSN pro lidská práva v Jugoslávii Jiří Dienstbier. Ten nyní v Jugoslávské svazové republice monitoruje výsledky jedenáctitýdenního bombardování letadly NATO. Netroufl si ani odhadnout, kdy se bude moci téměř milión uprchlých Albánců vrátit do zničené a ze značné části zaminované jihosrbské provincie Kosovo. Dienstbier odmítl hodnotit rozhodnutí české vlády vyslat do sil KFOR, které budou v JSR dohlížet na dodržování mírových podmínek, stopadesátičlennou průzkumnou rotu. "Kolem toho bych nevedl žádné demagogické řeči, musíme posoudit, na co máme, finančně i odborně," podotkl zpravodaj OSN.

Kosovští Albánci ze Zbýšova Miloševičovým slibům o míru nevěří

Slibům jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče o stažení jugoslávských jednotek z Kosova uprchlíci z humanitárního střediska ve Zbýšově u Brna příliš nevěří. Zprávu o stažení jednotek nepřijali s nadšením, protože se obávají, že je to jen taktický tah. ČTK to ve čtvrtek řekl sociální pracovník tábora Petr Vorel. Více než 90 procent ze 115 kosovských uprchlíků ve Zbýšově se chce podle něj co nejdříve vrátit do vlasti. Pouze jediná rodina, patrně kvůli špatným zkušenostem, by chtěla v České republice zůstat.

Ředitelka Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Miluše Dohnalová po zkušenostech z konfliktu v Bosně nepovažuje za reálné, že by se běženci z Kosova vrátili z České republiky domů ještě letos. "Nemohu mluvit k tomu, jak a kdy se dohodnou politici. Naše zkušenosti z minulého konfliktu na Balkáně, kdy jsme na našem území dočasně přijali uprchlíky z Bosny, napovídají, že příprava na návrat běženců zpět do vlasti trvá delší dobu," řekla.

Poslanci ČSSD a KSČM proti projednávání sankcí vůči Jugoslávii

Většina členů sněmovního zahraničního výboru za Českou stranu sociálně demokratickou a Komunistickou stranu Čech a Moravy se ve čtvrtek postavila proti dalšímu parlamentnímu projednávání vládního návrhu zákona, který má České republice umožnit, aby se připojila k sankcím mezinárodního společenství vůči Jugoslávii. Jedním z důvodů jejich postoje byla obava, že země se k sankcím připojí až ve chvíli, kdy se už bude rozhodovat o obnově Jugoslávie. Zástupci ČSSD a KSČM přehlasovali ostatní poslance a rozhodli o tom, že výbor ve čtvrtek sněmovně nedoporučil, aby vládní návrh přijala. Sněmovna se má předlohou zabývat počátkem července, následně ji musí projednat ještě Senát.

Sněmovní výbor projednal Růžkovu kandidaturu bez výhrad

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost ve čtvrtek bez jakýchkoli výhrad projednal kandidaturu současného šéfa Vojenského obranného zpravodajství Jiřího Růžka na funkci ředitele Bezpečnostní informační služby. Definitivnímu jmenování Růžka do čela civilní kontrarozvědky tak nyní už nic nestojí v cestě. Šéfa BIS jmenuje vláda, která tak činí po předchozím projednání kandidáta ve sněmovním výboru. Rozhodnutí výboru pro ni není ale závazné.

ČR a Kanada připravují společný projekt stínových velitelů

Česká a kanadská armáda připravují společný projekt na vzdělávání důstojníků. Čeští vojáci by díky němu mohli v budoucnu sloužit v Kanadě jako stínoví velitelé některých jednotek, například na úrovni velitele praporu. Ministr obrany Vladimír Vetchý po čtvrtečním jednání s náčelníkem generálního štábu kanadské armády Mauricem Barilem uvedl, že základem spolupráce bude jazyková a odborná příprava vojáků. Česká republika a Kanada se budou vzájemně informovat o zkušenostech v personální i odborné oblasti ozbrojených sil. Obě země se budou podílet i na mírových silách KFOR v Kosovu.

Jednáním s ministrem Vetchým završil Maurice Baril svou dvoudenní návštěvu České republiky. Ve středu se setkal se svým českým protějškem Jiřím Šedivým. Generálové mimo jiné hovořili o profesionalizaci armády, integraci České republiky do vojenských struktur NATO a řešení konfliktu v jugoslávské provincii Kosovo.

Čtyři účastníci sobotní Street Party jsou ve vazbě

Čtyři z osmadvaceti zadržených účastníků sobotní Street Party v Praze vzal soud do vazby. Jedním z nich je i člověk, který se údajně na předchozí prvomájové demonstraci podílel na převrácení policejního vozidla. Ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček ve čtvrtek upřesnil, že soud vzal podezřelé do vazby z obavy aby se nevyhýbali trestnímu stíhání. Kvůli Street Party policie stíhá celkem 25 demonstrantů - mezi nimi je pět mladistvích a jedna žena. Obviněni jsou z útoku na věřejného činitele, výtržnictví, nedovoleného ozbrojování a poškozování cizí věci.

Policie odmítá kritiku amerického velvyslanectví za Street Party

Představitelé pražské policie odmítají kritiku amerického velvyslanectví, že nezabránili účastníkům sobotní Street Party v poškozování objektu ambasády USA. Podle ředitele pražské pořádkové policie Jana Brajera byly taktika i zákrok v pořádku. Demonstranti házeli na velvyslanectví kameny, pivní lahve i další předměty. Jan Brajer tvrdí, že šlo o ojedinělé útoky protestujících. Policie údajně nemohla předem vědět, že účastníci Street Party půjdou kolem amerického velvyslanectví. Proto ani nebylo možné, aby na místě bylo dostatečné množství policistů, kteří uzavřeli po celé délce ulici, ve které se ambasáda nachází.

Protestní stávkové akce odborářů lze očekávat v létě

Už v létě je možné očekávat protestní akce odborářů, neboť se podle nich situace v podnicích radikálně zhoršuje. Na konkrétní podobě protestů by se měli dohodnout na jednání v Praze 8. července. Uvedl to ve čtvrtek předseda odborového svazu KOVO Jan Uhlíř po dvoudenním sněmování odborových předáků ve Žďáru nad Sázavou. Jenom ve strojírenství podle něj nedostává mzdy v termínu asi 30.000 lidí ve zhruba padesáti firmách. Odborová rada proto odsouhlasila koncepci, která má připravit i veřejnost na to, že odboráři se budou aktivně bránit nikoliv na podzim, ale už v létě, řekl Uhlíř. Kritizoval přitom zákon o kolektivním vyjednávání jako maximálně nedemokratický a nefunkční.

Ústavní činitelé se v Senátu rozloučili se zesnulým Václavem Bendou

Nezastupitelné místo politika Václava Bendy 'ODS) a jedinečnost jeho osoby na české politické scéně vyzdvihli ve čtvrtek nejvyšší ústavní činitelé na smutečním aktu v sídle Senátu. Ve svých projevech zdůraznili především zásadovost a morální kvality zesnulého senátora a osobitou odvahu, s níž prosazoval své názory v politice. Kromě rodiny a příbuzných se s ním přišli rozloučit například prezident Václav Havel s chotí, předsedkyně Senátu Libuše Benešová, premiér Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, ministři, senátoři a další politici. Bendově památce se poklonila také zpěvačka Marta Kubišová, která zazpívala píseň Modlitba pro Martu, připomínající předlistopadový boj proti komunismu, a kněz Václav Malý.

Se senátorem Václavem Bendou se rozloučila i veřejnost

Zástupy lidí ve čtvrtek odpoledne zcela zaplnily pražský kostel sv.Jiljí i jeho přilehlou kapli sv. Zdislavy, aby se naposledy rozloučily se zesnulým senátorem Václavem Bendou. Pohřební mši svatou sloužil bývalý provinciál dominikánů a současný královéhradecký biskup Dominik Duka a biskupové Karel Otčenášek a Václav Malý. Církevního obřadu se kromě rodiny a příbuzných zúčastnili nejen řadoví občané, ale i mnohé významné osobnosti politické a kulturní scény.

Strany zatím nemají kandidáty, kteří by nahradili senátora Bendu

Politické strany zatím nevědí, koho postaví do doplňovacích senátních voleb v prvním pražském obvodě. Volby ukáží, kdo nahradí zesnulého senátora ODS Václava Bendu. Šéf senátorského klubu ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek řekl, že možné kandidáty by mohla příští víkend projednat Výkonná rada Občanské demokratické strany. Česká strana sociálně demokratická je rozhodnuta do voleb v prvním pražském obvodu postavit silnou osobnost. Předseda senátorů této strany Zdeněk Vojíř uvedl, že pro diskuse o kandidátech už nastala vhodná doba. Předseda lidoveckých senátorů Jiří Šenkýř míní, že o lidech, z nichž voliči vyberou nového senátora, by se mělo začít jednat co nejdříve. Prezident totiž musí podle zákona volby vyhlásit tak, aby se konaly nejpozději 90 dnů poté, co mandát senátora zanikl.

Převládá názor, že před vstupem do EU je třeba zlepšit ekonomiku

Téměř 40 procent občanů České republiky si myslí, že před vstupem do Evropské unie musíme nejdříve zmodernizovat vlastní hospodářství. Vyplývá to z květnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Naopak 32 procent respondentů se domnívá, že Česká republika by se měla do evropských struktur zařadit co nejdříve, protože členství urychlí zlepšení a modernizaci hospodářství. V případném referendu by pro vstup do Unie hlasovalo 45 procent lidí, 25 procent by bylo proti a zbytek dotázaných neví.

Opožděný vstup ČR do EU by byl pro podnikatele tragický

Opožděný vstup České republiky do Evropské unie proti sousedním kandidátským zemím by byl pro domácí podnikatele tragédií. "Snížily by se šance na získání výraznějších zahraničních investic," řekl ve čtvrtek před prvním udělením Certifikátů evropských podnikatelských znalostí prezident Hospodářské komory České republiky Zdeněk Somr.

Čeští váleční letci musejí stále usilovat o odpovídající péči

Čeští veteráni, kteří za druhé světové války bojovali v řadách britského Královského letectva 'RAF), musejí i deset let po pádu komunismu usilovat o to, aby jim stát poskytoval odpovídající péči ve stáří. I když se armáda v posledních letech stará o válečné letce podle jejich názoru lépe než dřív, musejí veteráni politiky neustále upozorňovat, aby na ně nezapomněli. "Vedeme pořád boje,...aby ti lidé dožili jako lidé," řekl ve čtvrtek novinářům při slavnostním shromáždění veteránů předseda Sdružení zahraničních letců Stanislav Hlučka. Připomněl, že muži, kteří bojovali za druhé světové války na Západě, byli po roce 1948 z armády okamžitě propuštěni. Podřadné práce, které museli vykonávat, jim zaručují jen velmi nízký starobní důchod.

Poslanci ČSSD navrhli finanční odměny členům zahraničního odboje

Vyplacení jednorázové částky až do výše 120.000 korun pro české občany, kteří v době druhé světové války bojovali proti nacismu v československých zahraničních jednotkách, hodlají prosazovat sociálnědemokratičtí poslanci. Sněmovně v těchto dnech předložili návrh zákona, který by měl tento záměr naplnit.

Cizinecká policie vítá záměr zavést víza pro Ukrajince

Cizinecká policie vítá záměr vlády zavést vízovou povinnost pro občany Ukrajiny. Ředitel Služby cizinecké a pohraniční policie Karel Freund to uvedl ve čtvrtečním prohlášení pro ČTK. Právě Ukrajinci podle něj patří ke skupinám, které v České republice nejčastěji porušují pobytový režim.

České soudnictví podle prezidenta Havla stále bojuje o svou autoritu a důvěru

Deset let po obnovení demokratických poměrů v zemi si české soudnictví podle prezidenta Václava Havla stále vydobývá svou autoritu a důvěru veřejnosti a soudci se musejí vyrovnávat s měnícím se právním řádem a s novými druhy kriminality. Prezident to řekl ve čtvrtek na Pražském hradě, kde jmenoval do funkce 14 nových soudců.

Ve Vídni zahájena výstava "Václav Havel - dramatik"

V rakouském hlavním městě Vídni byla ve čtvrtek otevřena výstava "Václav Havel - dramatik". Expozice je zaměřena především na období let 1976 až 1989, kdy vídeňský Burgtheater uváděl Havlovi hry, které u nás byly zakázány. Expozice ukazuje kostýmy z inscenací, fotografie, plakáty, programy a také kritiky rakouského tisku na jednotlivé hry. Mezi exponáty je také rozsudek tehdejšího československého soudu proti Havlovi a jeho manželce Olze a dopisy na ubrouscích posílané autorem představitelům jeho postav. Výstava bude ve vídeňském Divadelním muzeu otevřena do konce listopadu.

Pražský hrad připravil retrospektivu Alfreda Kubina

Dramatické, přízračné a hrůzyplné grafiky středoevropského výtvarníka Alfreda Kubina původem z Litoměřic vystavuje od čtvrtka Správa Pražského hradu v Císařské konírně. Výstava vznikla u příležitosti 40. výročí Kubinova úmrtí a podílela se na ni Zemská galerie Hornorakouského zemského muzea v Linci, jemuž Kubin odkázal polovinu ze své umělecké pozůstalosti. Ze 4000 grafik a 70 Kubinových skicáků v majetku lineckého muzea vybral kurátor výstavy Ladislav Kesner 70 děl, dalších 57 vystavených listů pochází ze sbírek Národní galerie v Praze. Jak Kesner poznamenal na tiskové konferenci, je Kubinovo dílo poměrně známé, při výběru exponátů se proto zaměřil na díla méně známá a dramaticky působící.

Památku rytce Václava Hollara připomíná deska na jeho rodném domě

Předního výtvarníka Václava Hollara připomíná od čtvrtka pamětní deska na jeho rodném domě v Soukenické ulici v Praze. Desku nechalo vytvořit Sdružení českých umělců grafiků Hollar, které nese rytcovo jméno už dvaaosmdesát let. Za zvuků Hudby Hradní stráže ji odhalili pražský primátor Jan Kasl a ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Exhibiční zápas v Mostu ukončil úspěšnou sezónu českého fotbalu

Výhrou legionářů 4:3 nad ligovým výběrem skončilo utkání, které v rámci devadesátiletého výročí mosteckého fotbalu uspořádala už počtvrté Nadace fotbalových internacionálů. Exhibiční zápas ukončil pro český fotbal tolik úspěšnou jarní sezónu.

Legionáři se scházeli obtížněji než ligový výběr, chyběla jim především řada reprezentantů, kteří po středeční kvalifikaci odjeli na dovolenou nebo za klubovými povinnostmi. Dalších osm, kteří splnili slib a do Mostu přijeli, však dokázalo překonat únavu ze středečního utkání i následných oslav. Zvláště Šmicer s Kollerem předvedli fanouškům několik povedených akcí, které nadchly hlediště. V ligovém výběru se předvedla řada mladíků, kteří ale za svými hvězdnými protějšky v ničem nezaostali.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno až zataženo s deštěm, místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.