Zprávy pátek, 11. prosince 1998

Nyní podrobněji:

Poslanci jednali o připravenosti ČR na vstup do EU

Hlavní český vyjednavač - náměstek ministra zahraničí Pavel Telička seznámil členy sněmovního výboru pro evropskou integraci s odpovědí na hodnocení připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie. Naše republika vyšla ze zprávy Evropské komise jako stát, který učinil v procesu přidružování malé zlepšení. Telička uvedl, že vypracovaná opatření plánují přijetí řady zákonů, například novely zákona o státním občanství a chybějícího zákona o státní službě.

ČR bude přijata do NATO do dubna 1999

Nový americký velvyslanec v Praze John Shattuck je přesvědčen, že se Česká republika stane členem NATO do dubnového summitu aliance ve Washingtonu. Aliance si uvědomuje, že Češi budou mít některé jednotky připraveny lépe a jiné hůře. Rozhodující je však schopnost dát některé své jednotky k dispozici a o této schopnosti pochyb není, uvedl a dodal, že Praha to již ukazuje působením českých vojáků v rámci mírových sil na Balkáně.

Ministr Grulich navrhuje dvojí občanství

Češi žijící na Slovensku a Slováci žijící v České republice přívítali příslib českého ministra vnitra Václava Grulicha, jehož ministerstvo hodlá přijmout tzv. exekutivní opatření, umožňující požádat o dvojí občanství. Podle Grulicha zbývá ještě dořešit problémy týkající se sociálního zajištění a zdravotní péče i otázku výkonu základní vojenské služby. Výhodou exekutivního opatření je, že k němu ministerstvo nepotřebuje souhlas parlamentu.

Ministr dopravy Antonín Peltrám na konferenci o dopravě

Ministr dopravy Antonín Peltrám se v Bruselu zúčastnil konference "Panevropská dopravní politika". Ocenil možnost ČR podílet se na projektu Transevropských sítí Evropské unie, které mají za cíl zlepšit dopravní propojení a usnadnit tak fungování jednotného vnitřního trhu. Peltrám uvedl, že silniční doprava u nás narůstá každý rok o 20 procent.

Informovanost o nuceně nasazených by měla být lepší

Koordinační rada Diskusního fóra by měla iniciovat akce, které by přispěly k lepší informovanosti občanů o práci a osudech odbojářů i nuceně nasazených osob, které byly deportovány za války do Německa na práce. Shodli se na tom ministr zahraničí Jan Kavan a delegace Českého svazu bojovníků za svobodu a Svazu nuceně nasazených. Zabývali se také možnostmi případného podílu Česko-německého fondu budoucnosti na financování vzniku databáze českých občanů nasazených za války na nucené práce v tzv. Třetí říši.

Podle analytiků se ekonomická recese prohlubuje

Průmyslová produkce se v říjnu propadla o 7,6 procenta v meziročním srovnání. Od počátku roku jde o nejhorší výsledek, který zároveň představuje výrazně větší propad, než analytici očekávali. Vývoj v průmyslovém sektoru tak podle nich potvrzuje, že se ekonomická recese České republiky dále prohlubuje.

Vláda opět zestátní předlužené podniky a najde nové investory

Vláda během dvou let formou převzetí pohledávek opět zestátní některé významné soukromé podniky ve finančních potížích. Poté jim najde nové strategické investory. V diskusním pořadu Českého rozhlasu to uvedl místopředseda vlády Pavel Mertlík. Podobné kroky, byť výjimečně, podle něj dělají vlády na celém světě. Nepodaří-li se to během následujících dvou let, pak se ekonomika nedostane z bludného kruhu finančních problémů. Do nich dostali bankovní sektor někteří vlastníci podniků, když si na jejich privatizaci vzali úvěr a ten nyní nejsou schopni splácet, zdůraznil Mertlík.

Vláda neměla na vybranou, než spořitelně pomoci

Sociálnědemokratickému kabinetu Miloše Zemana nezbylo než pomoci České spořitelně, která se ocitla v problémech, tvrdí lidovecký ekonomický expert a poslanec Miroslav Kalousek. Vláda ve středu rozhodla, že posílí spořitelnu pěti a půl miliardami korun od Konsolidační banky, která od ní vykoupí špatné úvěry za osm miliard korun za poloviční cenu. "Není možné nechat položit finanční ústav, kde je 70 nebo 80 procent úspor obyvatelstva," řekl Kalousek.

Dráhy podle stínového ministra dopravy zastavily úsporná opatření

Do více než osmimiliardové ztráty se dostanou podle stínového ministra dopravy za ODS Martina Římana České dráhy v příštím roce, pokud budou pokračovat v současné politice. Dráhy zastavily podle jeho slov úsporná opatření zavedená minulým vedením, která například spočívala v privatizaci zbytného majetku a regionálních tratí a v redukci činností, které nesouvisejí s hlavním předmětem podnikání firmy.

Poslanci jednali o rozpočtu resortu obrany

Členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost se vyslovili pro razantnější snížení počtu zaměstnanců resortu obrany. Domnívají se, že tímto krokem by bylo možné získat dostatek finančních prostředků na zintenzivnění výcviku vojáků a zabezpečení provozu armády. Návrh armádního rozpočtu na příští rok počítá se snížením počtu zaměstnanců o 1432 osob. Více než polovina celkových vojenských kapitálových výdajů je na příští rok vyčleněna na financování nákupu, testování a zavádění do výcviku nových podzvukových letounů L-159 ze zbrojovky Aero Vodochody.

Prezident převzal doktorát za lidská práva Pretorijské univerzity

Prezident Václav Havel převzal doktorát za lidská práva Pretorijské univerzity. Na Pražském hradě mu ho předlal Duard Kleyn, děkan její právnické fakulty, jež Václava Havla na ocenění navrhla. Fakulta tím podle něj oceňuje přínos českého prezidenta k celosvětovému boji za ochranu lidských práv.

Prezident Václav Havel se ve čtvrtek na Pražském hradě zúčastnil rovněž slavnostního večera věnovaného lidským právům. Všeobecná deklarace lidských práv, od jejíhož přijetí uplynulo padesát let, má podle prezidenta Václava Havla zcela ojedinělé postavení mezi texty, jež zásadním způsobem ovlivnily dějiny lidského rodu. "Je to první kodex etického jednání, který nevznikl jen v rámci jedné kultury či jednoho civilizačního okruhu, ale který byl vytvořen a přijat reprezentanty celého lidstva," pronesl prezident v úvodní řeči.

Premiér Miloš Zeman v projevu na slavnostním večeru k 50.výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv ve čtvrtek na Pražském hradě podtrhl, že lidská práva jsou nedělitelná; zhroutí se, je-li ohrožena třebas jen jediná jejich složka. "Právo svobody nemá ani větší ani menší význam jako právo na práci," dodal premiér a připomněl, že vláda ve středu ustanovila Radu pro lidská práva. Do jejího čela postavila Petra Uhla, který byl devět let vězněn komunistickým režimem za jejich prosazování. On má být zárukou, že tato instituce nebude pouze formální, uvedl Zeman.

Anna Šabatová dostala k výročí deklarace lidských práv cenu OSN

Češka Anna Šabatová byla k 50. výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv v newyorském sídle OSN vyznamenána Cenou OSN za obranu lidských práv. Spolu s ní byli touto cenou vyznamenáni další čtyři laureáti. Cenu předal vyznamenaným osobnostem generální tajemník OSN Kofi Annan. V roce 1976 byla Anna Šabatová jednou z prvních signatářek Charty 77, o dva roky později byla mezi spoluzakladateli Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V 90. letech se angažovala v nestátních organizacích, zejména v Hnutí občanské solidarity a tolerance 'HOST) a v Českém helsinském výboru.

Protest proti vepřínu v Letech u Písku

Necelá desítka lidí se sešla u sochy svatého Václava v Praze, aby při pietním průvodu u příležitosti mezinárodního Dne lidských práv protestovala proti velkovýkrmně prasat v Letech u Písku. Tábor pro Romy v Letech zřídila v roce 1942 česká protektorátní vláda. Velitelé i dozorci v táboře, kde podle dostupných pramenů zahynulo během dvou let 327 lidí, byli Češi.

O zvolení Lastovecké může rozhodnout Senát

Předseda ústavně-právního výboru Senátu Jiří Vyvadil se přiklání k názoru, že o platnosti či neplatnosti zvolení Dagmar Lastovecké z ODS senátorkou by mohlo rozhodnout příští středu hlasování Senátu. Uvedl že usnesení Nejvyššího soudu není rozhodnutím, ale stanoviskem. Jak jsme už informovali, podle soudu je mandát Lastovecké neplatný, protože média o ní informovala po skončení volební kampaně.

ODS v průzkumech mírně vede

Stabilní podpora ČSSD a ODS, která byla na podzim vyrovnaná, se v listopadu poprvé vychýlila ve prospěch ODS. Její preference se po období mírného povolebního nárůstu ustálily zhruba na úrovni podpory 24,7 procenta potencionálních voličů. Sociálním demokratům by odevzdalo hlasy 23,8 procenta dotázaných. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Sofres-Factum. Na třetím místě se od červnových voleb drží KSČM, kterou nyní preferuje 10,5 procenta občanů a na čtvrté pozici je KDU-ČSL s 9,9 procenty. Výčet stran, které by se nyní dostaly do Poslanecké sněmovny, uzavírá Unie svobody s 9,1 procenty hlasů.

Škoda postaví na Filipínách cukrovar za 160 miliónů USD

Škoda Těžké strojírenství, dceřiná společnost Škody Plzeň, získala na Filipínách zakázku na výstavbu cukrovaru na klíč v hodnotě 160 milionů dolarů 'přibližně pět miliard korun). Výstavba cukrovaru na zelené louce s denní kapacitou deseti tisíc tun zpracované třtiny by měla trvat tři roky v letech 1999-2001. Cukrovar je největší část projektu Moroland v hodnotě 260 miliónů dolarů 'devět miliard korun), který garantuje filipínská vláda.

Počty policistů bojujících proti mafiím se nesníží

Připravovaná reorganizace Krajských úřadů vyšetřování 'KÚV), kde od ledna zaniknou odbory zabývající se bojem s organizovaným zločinem, nesmí podle ministra vnitra Václava Grulicha omezit počty policistů zabývajících se touto trestnou činností. Někteří vyšetřovatelé však s jeho názorem nesouhlasí. Domnívají se, že vyšetřovatelé ze zrušeného odboru odejdou na místa, kde nebudou využity jejich odborné zkušenosti.

Vyšetřovatel pražského úřadu vyšetřování Václav Jakubík podal trestní oznámení na svého nadřízeného, ředitele republikového úřadu vyšetřování Zdeňka Pelce. Jakubík totiž nesouhlasí s Pelcovým úmyslem zrušit odbory specializované na odhalování organizované kriminality, informovala televize Nova. Podle řady příloh trestního oznámení prý Pelc svým rozhodnutím porušuje řadu usnesení vlády, národní program boje proti korupci a neplní tak závazky vyplývající z dalších dokumentů.

Většina občanů České republiky je pro dostavbu Temelína

Většina občanů, konkrétně 67 procent, si přeje, aby byla jaderná elektrárna Temelín dostavěna. Opačné stanovisko zastává 17 procent dotázaných. Vyplývá to z výsledků listopadového průzkumu, který zpracoval Institut pro výzkum veřejného mínění pro ministerstvo životního prostředí. Největší roli v rozhodování o dostavbě Temelína hrají podle dotázaných doposud vynaložené prostředky na stavbu, dále zajištění dostatku elektřiny a snaha zlepšit životní prostředí v severních Čechách.

Rodina Petrofů získala společnost Továrna na piana

Společnost Petrof koupila v závěru listopadu od Fondu národního majetku 96 procent akcií královéhradecké společnosti Továrna na piana 'TNP). Potomci zakladatele továrny Antonína Petrofa se tak opět stali majiteli celého podniku, neboť čtyři procenta akcií již dříve získali v restituci. Cena za 96procentní podíl činila necelých 200 miliónů korun a desetiletý úvěr na koupi akcií poskytla Československá obchodní banka.

Josef Lux: Lékaři mají po Novém roce vědět, budou-li mít pro mě dárce

Po Novém roce by mělo být podle bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe jasné, zda pro něj v mezinárodním registru existuje vhodný dárce kostní dřeně. Lux, který koncem září odstoupil z funkce kvůli onemocnění chronickou leukémií, v diskusním pořadu rádia Frekvence 1 uvedl, že tak usuzuje z informací jeho ošetřujících lékařů. Potvrdil, že lékaři ukončili testování jeho širokého příbuzenstva, v jehož řadách však vhodného dárce nenašli. Lux, který stále působí jako poslanec, rovněž uvedl, že je po odchodu z politické scény v případě dobrého zdravotního stavu připraven uživit sebe a svou rodinu jako zemědělec. "Představoval bych si ideální soukromou farmu, 400 hektarů," řekl Lux a podotkl, že má jistou výhodu, co se týká pracovní síly, neboť má šest dětí.

V Jablonci otevřou azylový dům pro bezdomovce

Předvánočním dárkem pro jablonecké lidi bez domova bude azylový dům. Prozatím poskytne pomoc 12 bezdomovcům, jeho konečná kapacita je 30 míst. Přestože na Jablonecku živoří asi 70 bezdomovců, zřízení domu pro ně schválilo minulé zastupitelstvo teprve letos v říjnu po téměř dvou letech, kdy se jej radnice snažila prosadit. Podobně jako při zřízení domu pro osamělé matky s dětmi a první snaze o umístění šesti rodin kazašských Čechů v Jablonci naráželi úředníci města na silný odpor místních obyvatel.

Obyvatelé Břeclavi-Poštorné protestují proti táboru pro uprchlíky

Petice proti zřízení záchytného tábora pro ilegální přistěhovalce v Břeclavi-Poštorné, podepsaná asi 1100 místními obyvateli, byla doručena starostovi města Miroslavu Ondrušovi. Podle něho ji nelze v žádném případě považovat za projev xenofobie a občané v ní prý jen vyjadřují své obavy z případné trestné činnosti, které by se zde mohli zadržení cizinci dopouštět. I kdyby však zastupitelstvo dospělo k závěru, že tábor u města nechce, jeho zřízení nelze zabránit.

Na Václavském náměstí byla po rekonstrukci otevřena pasáž Lindt

Pasáž Lindt v paláci Adria na Václavském náměstí, která byla kompletně zrekonstruována, slouží opět veřejnosti. Přestřižení pásky při slavnostním otevření se ujala manželka prezidenta Dagmar Havlová. Zástupce investora jí při této příležitosti předal šek na 400.000 korun určený Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize'97, jejíž hlavní náplní je pomáhat postiženým lidem. Peníze by měly být podle dárců použity pro podporu dětí ještě o letošních Vánocích. Otevření pasáže se zúčastnili mezi mnoha dalšími i členové rodiny původních majitelů paláce Adria, kteří spokojeně konstatovali, že pasáž vypadá stejně jako dříve.

Na horách jsou ideální podmínky pro lyžaře

Na horách v České republice je vesměs dostatek sněhu a zaměstnanci v horských střediscích se připravují na předpokládaný nával lyžařů. Na Jablonecku je dokonce sněhu až příliš a stále tam platí stav ohrožení. Havarijní pluk z Kutné Hory a Rakovníku se zde podílí na odklízení sněhových závějí.

A ještě o počasí:

Je oblačno, denní teploty minus 6 až minus 2 stupně Celsia. Tolik zprávy Radia Praha.