Zprávy pátek, 11. srpna 2000

Josef Kubeczka

A nyní podrobněji:

Senát vrátil sněmovně zákon o pozemních komunikacích

Senát podle očekávání vrátil Poslanecké sněmovně vládní novelu zákona o pozemních komunikacích. Do předlohy přitom navrhl zapracovat řadu návrhů, které se týkají povinnosti řidičů vozidel svítit za jízdy, přepravy dětí v autosedačkách a povinnosti cyklistů nosit za jízdy přilbu. O definitivní podobě novely by měla sněmovna jednat na zářijové schůzi. Senát také pozměnil pravidla pro volbu kandidátů na ombudsmana. Kandidáti na veřejného ochránce práv se již nebudou představovat na jednání senátních výborů, ale přímo na senátní schůzi. Kandidáty na ombudsmana mohou senátoři vybírat až do konce září.

Horní komora navrhla zatím čtyři ze sedmi inspektorů Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jsou jimi vedoucí referátu sociálních věcí Okresního úřadu v Hodoníně Miloš Dokoupil, analytik ministerstva zahraničních věcí Mojmír Hajník, ředitel Kongresového a vzdělávacího centra ministerstva životního prostředí Milan Šnytr a matematik a informatik Jiří Souček. Již ve středu horní komora vybrala šéfa úřadu; tím má být informatik Karel Neuwirt, který v Úřadu pro státní informační systém řídil odbor ochrany osobních dat. Inspektory i ředitele úřadu jmenuje prezident na návrh Senátu.

Domácí i zahraniční instituce zvyšují odhady růstu HDP v ČR

Mezinárodní měnový fond (MMF) i domácí instituce zastoupené Českým statistickým úřadem (ČSÚ), ministerstvem financí (MF) a Českou národní bankou (ČNB) jsou stále optimističtější co se týče odhadů letošního ekonomického růstu v České republice. Některé z nich své prognózy posunuly směrem k 2,5 procentnímu růstu hrubého domácího produktu (HDP). Míra inflace je podle všech zmíněných institucí uspokojivá, odlišný pohled ale mají na míru nezaměstnanosti. Podle MMF obnovená restrukturalizace podniků způsobí ke konci letošního roku růst nezaměstnanosti na 10,5 procenta a v příštím roce až na 11 procent, naopak podle MF nezaměstnanost letos ani v roce 2001 rozhodně nepřekročí deset procent.

Jak uvádí MMF ve své zprávě, hospodářské oživení v České republice by mělo pokračovat díky rostoucí poptávce v zemích Evropské unie, pokračující privatizaci, přímým zahraničním investicím, nízké inflaci a inflačním očekáváním. Naopak pokračující reformy bankovního sektoru budou v krátkodobém horizontu brzdou ekonomického růstu. V důsledku toho podle MMF růst v ČR dosáhne letos 2,0 až 2,5 procenta (1,5 až 2,0 procenta odhadoval v květnu), v roce 2001 se zvýší na 3,0 až 3,5 procenta.

Česká národní banka v červenci zvýšila svou předpověď růstu HDP pro letošní rok na 1,7 až 2,7 procenta z dosavadních 1,5 až 2,5 procenta, přičemž pravděpodobnější je podle ní růst v horní části tohoto intervalu. Směrem nahoru upravilo svou červencovou prognózu ekonomického růstu i ministerstvo financí, které odhaduje v letošním roce růst HDP o 2,5 procenta (2,0 procenta v dubnu). O něco pesimističtější je Český statistický úřad, očekávající dvě procenta, ale i ten v červenci prognózu zvedl z dubnových 1,4 procenta.

Analytici: MMF vidí ČR optimističtěji

Mezinárodní měnový fond (MMF) upozornil na tradiční bolesti české ekonomiky. Jeho odhady zhruba odpovídají prognózám českých ekonomů, nesoulad analytici nalezli pouze v případě nezaměstnanosti. "Hodnocení MMF je formulováno tak, že nepovede ke zhoršení obrázku ČR v očích zahraničních investorů," uvedl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. "Ve zprávě MMF asi není nic, co by nezaznělo v předchozích analýzách, nicméně je dobře, že nám to říká i Mezinárodní měnový fond. Třeba si toho někdo všimne," shrnul Ondřej Schneider z Patria Finance. Ekonomové se s MMF více rozcházejí pouze v odhadech nezaměstnanosti. "Zatímco MMF očekává, že míra nezaměstnanosti se na konci roku přiblíží k hodnotě 10,5 procenta, náš názor je poněkud optimističtější," uvedl David Marek z České spořitelny. Ten stejně jako ostatní analytici očekává míru nezaměstnanosti pod deseti procenty.

Správní rada SB schválila témata zářijového zasedání guvernérů v Praze

Správní rada Světové banky (SB) schválila témata vlastního zasedání guvernérů SB, tedy jednání tzv. Komise pro rozvoj, v září v Praze. Guvernéři budou jednat o otázkách strategie SB po přelomovém období finanční krize konce 90. let a v podmínkách vzájemně propojeného světa. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČTK poskytla zástupkyně České republiky u SB Jana Matesová. Ta uvedla, že pražské jednání Komise pro rozvoj otevírá vzájemné působení mezi SB a jejími akcionáři a dává guvernérům SB možnost vyjádřit názory na budoucí roli SB v jejich vlastních zemích i na její potenciální činnost v oblastech, v nichž národní vlády ve svém osamoceném boji selhávají. Tyto oblasti, mezi něž patří mimo jiné prevence křehkosti ekonomického systému a zajišťování přístupu k informacím, jsou přitom kritické v boji s chudobou ve světě a v prevenci zranitelnosti jednotlivých národních ekonomik.

Aktivisté by během zasedání MMF nemuseli být vpuštěni do ČR

Někteří cizinci, kteří se chystají v září do Prahy na protestní demonstrace během výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), by nemuseli být do České republiky vpuštěni. "Využijeme nástroje, které nám dává zákon o pobytu cizinců, k tomu, aby v případě, že budou zákonné důvody, některé osoby do České republiky vpuštěny vůbec nebyly," řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr vnitra Stanislav Gross. Kromě policistů v Praze, kde se očekává nápor tisíců odpůrců globalizace, se proto na příval aktivistů do Česka připravují podle ministra Grosse i policisté na hranicích.

Členové Iniciativy proti ekonomické globalizaci - Praha 2000 (INPEG), která většinu pražských protestních akcí pořádá, s možností, že nebudou do ČR vpuštěni někteří zahraniční aktivisté, počítají. "Nám je naprosto jasné, že některé známé lidi, kteří například organizovali akce ve Washingtonu nebo Seattlu, do Česka nepustí," řekla na dotaz ČTK mluvčí sdružení Alice Dvorská. Čeští organizátoři s cizinci tento problém nekonzultovali, neboť zahraniční odpůrci globalizace jsou si vědomi toho, že policisté se budou opírat o mezinárodní seznamy aktivistů, dodala mluvčí.

Miloslav Ransdorf se obává provokací, které mohou ohrozit dialog o MMF

Praha má podle místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa historickou příležitost stát se v době zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky místem dialogu odpůrců a příznivců světových finančních institucí. Tento dialog však může být ohrožen provokacemi extrémních křídel obou táborů, řekl Ransdorf. Nebezpečné jsou podle něj na jedné straně názory těch, kteří bojují proti samotné existenci nadnárodních finančních institucí a odmítají diskusi; na straně druhé jsou škodlivé i postoje těch, kteří si v mezinárodním finančním světě přejí úplnou liberalizaci. Dodal, že komunisté odmítají jakékoli pokusy vnést do pražského setkání násilnou konfrontaci. Místopředseda komunistické strany kritizoval ministerstvo vnitra, které chystá bezpečnostní opatření na dobu zasedání světových finančníků. "Haraší se zbraněmi, mobilizují se jednotlivé městské části a připravují se bezpečnostní opatření, která Praha snad naposledy viděla v době pohřbu Reinharda Heydricha v roce 1942," uvedl Ransdorf.

Ministr Gross: Na polských hranicích se může zvýšit ilegální migrace

Tlak nelegálních přistěhovalců by se podle odhadů ministerstva vnitra mohl z česko-slovenské hranice přesunout částečně na hranici česko-polskou. Ministr vnitra Stanislav Gross ve čtvrtek řekl, že změna směru příchodu ilegálních migrantů do České republiky by mohla být jedním z dopadů nedávného zavedení vízové povinnosti pro ukrajinské občany při vstupu do Česka i na Slovensko. "Polská republika má jinou vízovou politiku a vízovou povinnost, kterou zavedla Česká republika, oni nezavedli," vysvětlil ministr. Česká republika i Slovensko zavedly vízovou povinnost pro Ukrajince na konci června.

Ministr Gross chce i nadále posilovat činnost své inspekce a od 1. září plánuje na Úřadu vyšetřování zřízení nového útvaru, který se zaměří na trestnou činnost policistů, organizovaný zločin a závažnou hospodářskou kriminalitu a korupci. Nový útvar by měl zlepšit efektivitu vyšetřování zmíněné trestné činnosti, kterou se dosud zabývali "běžní" vyšetřovatelé, řekl Gross. Počet trestných činů policistů objasněných Inspekcí ministra vnitra se letos proti loňskému prvnímu pololetí zvýšil téměř o polovinu. Nejčastějším trestným činem policistů bylo zneužívání pravomoci veřejného činitele. Za uvedené období inspekce vyhledala a objasnila 285 trestných činů policistů.

Podle Rakouska se EU musí zabývat bezpečností Temelína

"Z našeho hlediska je jasné, že Evropská komise se musí při jednáních s kandidáty na přistoupení k Evropské unii zabývat také jadernou bezpečností," prohlásil rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer v rozhovoru pro agenturu APA. Nejde přitom jen o jednotlivou jadernou elektrárnu, prohlásil Molterer s poukazem na jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín, ale o všeobecnou otázku. Kromě toho prý Rakousko v zájmu svých obyvatel musí naléhat na dodržování bezpečnostních ustanovení. Molterer připomněl, že rakouská vláda má vážné výhrady vůči Temelínu kvůli bezpečnosti, ale také kvůli možnému narušování volné konkurence při prodeji elektřiny.

Z polí v České republice je sklizeno 41 procent ploch zrnin

Z polí v České republice bylo do středy 9. srpna sklizeno 41 procent ploch zrnin, přičemž nejdále pokročila sklizeň ozimého ječmene. Ve zprávě zaslané ČTK to uvedl Bohumil Dvořák z Agrární komory ČR. Zemědělci podle Dvořáka dosud sklidili 120.000 hektarů ozimého ječmene z celkového osevu 142.000 hektarů s průměrným výnosem 4,29 tuny z hektaru. V nižších oblastech ČR již sklizeň ozimého ječmene skončila. Ozimá pšenice byla podle něj sklizena z jedné třetiny, když z 888.000 osetých hektarů posekaly kombajny 303.300 hektarů polí s pšenicí. Sklizeň pšenice však zdržuje studené a deštivé počasí.

Evžen Šírek předal vedení policie výsledek své prověrky

Negativní prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) předal náměstku policejního prezídia Václavu Jakubíkovi šéf Služby pro odhalování korupce (SPOK) Evžen Šírek. Jakubík vzápětí prostřednictvím tiskového odboru prezídia oznámil, že v Šírkově případu bude vedení policie postupovat "podle platné právní úpravy". Šírek tedy s největší pravděpodobností funkci šéfa SPOK opustí. "Ředitelem služby stále jsem, ale nevím do kdy. Já jsem výpověď nepodal," řekl Šírek ČTK. S negativním prověřením se však nemůže jako šéf SPOK seznamovat s tajnými a přísně tajnými dokumenty. Policejní prezident Jiří Kolář Českému rozhlasu řekl, že pokud Šírek nesplňuje kvůli negativní prověrce NBÚ předpoklady pro výkon funkce šéfa SPOK, bude muset být přeřazen do takové funkce, ke které příslušné kvalifikační předpoklady splňuje. Šírek nedostal bezpečnostní prověrku kvůli tomu, že ho policejní prezident kázeňsky potrestal za údajné ohrožování utajovaných informací služby, když ve svém domácím počítači uchovával některé tajné údaje.

Armádní piloti začali znovu s výcvikem, ne však na strojích L-29

Pravidelný letecký výcvik po osmi dnech obnovili armádní piloti na vojenských leteckých základnách v České republice. Ke cvičným letům nebudou však nadále používat letouny L-29 Delfín, řekl ČTK mluvčí velitele armádního letectva Petr Fajl. Zákaz létání na těchto strojích vydalo minulou středu velitelství českého armádního letectva po tragické havárii jednoho z letounů L-29 u Chrudimi. Armáda si podle velitele 34. základny školního letectva v Pardubicích Jana Andrlíka počká na bližší došetření této havárie, při níž v troskách letadla zahynul šéf bojové přípravy vzdušných sil, plukovník generálního štábu Ján Malo. "Odhaduji, že toto bližší došetření může trvat dva týdny až jeden měsíc," uvedl Andrlík.

Církev chce ve smlouvě mezi ČR a Vatikánem zmínku o majetku

Katolická církev trvá na tom, aby v připravované mezistátní smlouvě mezi ČR a Vatikánem bylo zmíněno řešení majetkového vyrovnání. Stát má podle kardinála Miloslava Vlka zájem se ekonomickým záležitostem ve smlouvě vyhnout, čímž by hrozilo, že se jejich řešení odsune na neurčito. Podle ministerstva zahraničí bude majetkové vyrovnání ve smlouvě zmíněno, ale jen okrajově. "Biskupové chtějí, aby v této smlouvě byla alespoň zmínka a závazek státu, že se následně a ihned bude řešit ekonomická stránka věci," řekl ČTK kardinál Miloslav Vlk, týden před dalším kolem vyjednávání o návrhu této smlouvy. "Mezistátní smlouva nemůže řešit vnitřní záležitost státu, půjde tedy spíše o odvolávku do budoucna," reagoval na Vlkův požadavek mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

Konference analyzovala aspekty státem vnuceného náboženství

Na téma státem prosazovaného náboženství hovořili ve čtvrtek účastníci třídenní konference Náboženská svoboda a ideologie státu, kterou pořádá americká Becketova nadace v Praze. Její účastníci se zabývali například všeobecnou platností svobody vyznání. Odpoledne řečníci analyzovali dopady náboženské nesvobody v tomto století a vyvozovali z nich poučení pro století příští. Rusko jako příklad novodobé teokracie na konferenci analyzoval diplomat a katolický kněz David-Maria Jaeger, účastník izraelsko-vatikánských rozhovorů. V teokratických státech je vláda vykonávána ve jménu boha, příkladem jsou islámské země. Jaeger ale mluvil o Rusku jako o novodobé teokracii, která ve prospěch pravoslavného náboženství omezuje jiná vyznání. Konference, která se koná v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, trvá do pátku.

Biskup Duka žehnal horským záchranářů a vůdcům na Sněžce

Královéhradecký biskup Dominik Duka sloužil ve čtvrtek na nejvyšší české hoře Sněžce mši pro české a polské horské záchranáře a vůdce. "Slavíme totiž svatého Vavřince a ten je patronem všech horských vůdců v Polsku," řekl ČTK šéf krkonošské horské služby Jiří Dunka. Tradiční mše se zúčastnili čeští a polští "horalé" již podvacáté. Na církevním obřadu před hvězdářskou observatoří na polské části vrcholu se sešlo dvacet kněží z Česka, Polska a Německa. Hlavní část mše sloužil biskup Duka v češtině, jednotlivá kázání vedli kněží i v polštině a němčině. Na polské straně vrcholu se nachází kaple sv. Vavřince. Podle jednoho z polských kněží je kaple nejvýše vystavěnou církevní budovou v ČR i Polsku.

Domažlice ožijí o víkendu dudáckou, cimbálovou i dechovou muzikou

Dudáckou muzikou z Chodska i okolí, cimbálovkou, dechovkou, zpěvem a tancem lidových souborů ožijí o víkendu Domažlice při Chodských slavnostech. Slavnosti zahájí v pátek ve 20:00 skupina historického šermu Korbel Pátým domažlickým fechtováním, hraním a chrlením. Hlavní program se uskuteční v sobotu a v neděli v centru města. "Letošní novinkou bude sobotní Dostaveníčko s vypravěči, na němž budou známé chodské osobnosti vyprávět různé historky a vtipy. Hudební doprovod obstará dudácká muzika Antonína Konrádyho," řekl ČTK ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Zdeněk Peroutka. K Chodským slavnostem neodmyslitelně patří i takzvané Dudácké štandrle. Je to zhruba hodinový pořad, při němž si i diváci zazpívají, zatancují a popovídají. Letos štandrle na sobotní večer připraví Konrádyho dudácká muzika, která slaví 45 let od svého založení. Vystoupení muzik z Chodska, Rokycanska či Strakonicka doplní Podlužácký večer, na němž vystoupí Cimbálová muzika Jožky Severina z Břeclavska a Slovácký krúžek z Tvrdonic. Nebudou chybět ani dětské lidové soubory. Slavnosti budou provázet i ukázky lidových řemesel na domažlickém náměstí.

Červené banány dozrávají v kroměřížské Květné zahradě

Unikátní červené banány dlouhé tři až pět centimetrů o hmotnosti kolem 30 gramů dozrávají v těchto dnech ve skleníku Květné zahrady v Kroměříži. "Nikde v tuzemsku jsem takový červený až narůžovělý druh banánů neviděl. Semena jsem loni přivezl z okraje pralesa z Ekvádoru," řekl ČTK botanik a vedoucí zahrady Zdeněk Ježek. Banánovník vysoký až 140 centimetrů začal kvést před třemi týdny. Červená slupka banánu po dozrání praskne, roluje se a plod jakoby znovu kvete. V dřeni je snad sto semen, což je podstatně víc než v prodávaných banánech, řekl Ježek. "Návštěvníci si toho všimli a někteří si část úrody zřejmě na rozmnožení odnesli. Nevadí mně to, alespoň se tato rarita objeví na více místech," dodal botanik.

Ze sportu:

Větším důrazem po změně stran podloženým přesnější koncovkou porazili fotbalisté FK Drnovice v předkole Poháru UEFA bosenský tým Budučnosť Banoviči 3:0. Střelecky se blýskl dvěma brankami útočník Cupák, první gól vstřelil do vlastní sítě ve 47. minutě Čergič, jenž srazil Perglovu střelu za záda brankáře Mujkiče.

Ruský šachista Alexej Kirejev a Ukrajinka Galina Šljachtičová triumfovali na čtvrtém mistrovství světa tělesně postižených v Hrabyni na Opavsku. V soutěži žen získala bronzovou medaili česká hráčka Irena Badačová.

První turnaj stolních tenistů na českém území i v Evropě s větším míčkem o průměru 40 milimetrů se chystá na tuto sobotu do pražského Edenu. V hale Slavie Praha se akce mužů Eridan Cup zúčastní téměř kompletní domácí špička. Na olympijských hrách v Sydney se ještě bude hrát starým typem míčku o průměru 38 milimetrů. Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) schválila změnu velikosti míčku letos v únoru. Starým typem míčku se za zelenými stoly hrálo od roku 1895, s tím větším se na mezinárodní scéně oficiálně začne s platností od 1. října 2000. Vedení ITTF si od této změny slibuje zatraktivnění hry, prodloužení výměn a lepší podmínky pro sledování stolního tenisu v televizi.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.