Zprávy pátek, 11. září 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobněji:

Ministři jednali o rozpočtu na příští rok

Ministři vlády Miloše Zemana se ve čtvrtek radili společně se svými náměstky a některými poslanci sněmovny o podobě rozpočtu na příští rok. Výsledky svého jednání ale drží v tajnosti. Soudě podle výroků některých ministrů se dá očekávat, že vláda připraví přeci jen návrh deficitní. Sociální demokraté se ale zatím nedokáží shodnout na výši schodku. Zatímco místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík mluví o deficitu minimálně 18 miliard korun, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr počítá s 20 miliardovým schodkem. Jejich kolega Jaroslav Bašta ale tvrdí, že ve hře je stále i varianta vyrovnaného rozpočtu, což prosazuje i ministr financí Ivo Svoboda. Ve vládě se má rozpočtová předloha objevit nejpozději v úterý 15. září.

Václav Klaus odmítl schůzku s Josefem Luxem

Předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus nechce mluvit s předsedou Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Josefem Luxem. Své rozhodnutí nepřistoupit na schůzku, o kterou ho Lux koncem minulého měsíce požádal, oznámil Klaus šéfovi lidovců dopisem. Podrobně v něm vypočítává Luxovy nepříliš lichotivé výroky na adresu ODS z poslední doby a konstatuje, že mu chybí dostatečné argumenty pro společné setkání. Josef Lux to komentoval slovy, že takto spolu jednají pětiletí kluci na pískovišti, ale ne dospělí lidé. Josef Lux chtěl s Václavem Klausem jednat o státním rozpočtu na příští rok a návrzích novel zákonů, které hodlají ve sněmovně předložit lidovečtí poslanci. Konkrétně chtěl získat podporu pro návrh úpravy vyplácení nemocenských dávek poslancům, návrh na změny financování politických stran a poslanecké imunity.

Lékaři nemají námitky proti cestě prezidenta Havla do Spojených států

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla po rehabilitačním pobytu na zámku v Lánech je stabilizovaný. Čtvrteční komplexní vyšetření ukázalo, že dechové funkce a činnost trávicího ústrojí jsou normální. Laboratorní testy nevykazují známky zánětu. Jak se dále uvádí ve zprávě lékařského konzilia, také počítačové vyšetření plic udává návrat k původnímu stavu před operací. Proto lékaři na základě těchto výsledků nemají námitky proti cestě prezidenta Havla do Spojených států.

Plán dalších zahraničních cest českého prezidenta

Prezident Václav Havel, který přijal pozvání na oslavy 8. výročí opětovného sjednocení Německa v Hannoveru, se zde setká s německým prezidentem Romanem Herzogem. ČTK to ve čtvrtek potvrdil Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Na oslavách Dne německé jednoty v Hannoveru v Dolním Sasku, které se uskuteční 3. října, pronese Václav Havel hlavní projev. Na druhou polovinu října má český prezident v plánu státní návštěvu Velké Británie. Ještě předtím by se měl zúčastnit konference prezidentů sedmi středoevropských zemí, která se bude konat 12. října ve Vídni.

Miloš Zeman a kardinál Vlk o vzniku vládní komise pro vztah státu a církví

Zahájením dialogu a začátkem budování důvěry nazval ve čtvrtek premiér Miloš Zeman podle českého katolického primase kardinála Miloslava Vlka jejich první oficiální schůzku. Jak uvedl kardinál, oba představitelé se shodli na brzkém ustavení vládní komise, která by se zabývala budoucím vztahem státu a církví, a to nikoli s cílem odluky, ale podle evropských modelů se zřetelem a důrazem na kooperaci. Premiér Miloš Zeman se sám k obsahu schůzky nevyjádřil. Podle tiskového mluvčího vlády Libora Roučka byla také tématem rozhovoru část programového prohlášení vlády, která se týká vztahu státu a církví.

Poslanecká sněmovna bude jednat o čtrnáctém platu ústavních činitelů

Senátní návrh zákona na odejmutí letošního čtrnáctého platu ústavních činitelů je hlavním bodem čtvrté schůze Poslanecké sněmovny, kterou ve čtvrtek oficiálně svolal na 17. září předseda dolní komory Václav Klaus. Zákon musí být schválen nejpozději do 29. září, kdy automaticky vzniká nárok ústavních činitelů na čtrnáctý plat. Protože se však poslanci budou zabývat teprve úvodním čtením, je velmi nepravděpodobné, že předlohu do konce září schválí. Sněmovna by kromě projednání zákona o odejmutí čtrnáctého platu měla mít na programu i prvá čtení dvou předloh, které mají uvolnit peníze pro povodněmi postižené oblasti.

Lidovci a Unie svobody zrušení čtrnáctých platů podporují

Záměr poslanců ČSSD svolat na příští čtvrtek mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a projednat předlohu o zrušení čtrnáctých platů ústavních činitelů podporují také menší parlamentní strany, tedy KDU-ČSL a Unie svobody. "Samozřejmě to podporujeme. Přijdeme určitě v plné sestavě a předlohu podpoříme," řekl ČTK poslanec strany lidové Josef Janeček. Zcela jasnou podporu má svolání schůze i u poslanců Unie svobody. "My to samozřejmě podporujeme. Poslanci jsou od toho, aby pracovali, vždyť jsou za to také dobře placeni," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu unionistů Vladimír Mlynář.

Joawd Lux vítá jmenování Petra Uhla zmocněncem pro lidská práva

Předseda KDU-ČSL Josef Lux vítá, že vláda jmenovala Petra Uhla zmocněncem vlády pro lidská práva. Uhl bude stát podle středečního rozhodnutí vlády také v čele vládního Výboru pro národnosti a vládní Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. "Přestože v mnohých věcech politických s ním nesouhlasím, tak ho respektuji jako člověka, který mnoho let bojuje za lidská práva velmi upřímně a způsobem, který je možno respektovat a je možno podpořit," prohlásil Josef Lux na čtvrteční tiskové konferenci.

Na stejné konferenci Josef Lux uvedl, že prezident Havel si zaslouží nominaci na Nobelovu cenu míru, protože je ve světě uznávanou autoritou právě pro svoji věrnost k takovým hodnotám, jako je svoboda, spravedlnost a úcta k člověku. Podle Luxe je důležité vnášet tyto hodnoty stále znovu do normálního života.

Předseda KSČM nejen k rozpočtu na příští rok

Sociální demokracie by neměla podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka chápat rozhodnutí, zda sestavit vyrovnaný, či deficitní státní rozpočet, jako vnitrostranický problém a měla by začít jednat s komunisty a lidovci. Miroslav Grebeníček na čtvrteční tiskové konferenci naznačil, že komunističtí poslanci by mohli hlasovat pro rozpočet prorůstový, který by obsahoval opatření na podporu českých výrobců a výrobků, výrazný sociální program, rozpočet, který by bral v úvahu potřeby obcí. Byl-li by za těchto podmínek deficitní, považovali by to komunističtí poslanci za zcela normální a nebyl by podle nich zadlužením do budoucna, dodal předseda komunistů.

Komunistická strana Čech a Moravy je připravena podle jejího předsedy Grebeníčka podpořit daňové úlevy pro podnikatele, kteří se zapojí do programů na podporu zaměstnanosti. "Pokud Česká strana sociálně demokratická bude uvažovat, jak se objevilo v tisku, například o daňových úlevách podnikatelů, kteří se do daného programu zapojí, nebudeme proti," řekl na stejné tiskové konferenci Grebeníček.

Předseda komunistů také ocenil ostré odmítnutí požadavků sudetských Němců vůči Polsku a České republice a označení Svazu vyhnanců za extrémní skupinu polským premiérem Jerzym Buzkem. Premiér Buzek tak reagoval na výroky předsedkyně Svazu vyhnanců Eriky Steinbachové na 49. "Dnu domoviny" v Berlíně.

MPO bude mít větší vliv na obchodní úseky ČR v zahraničí

Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra bude jeho ministerstvo mít podstatně větší vliv na personální obsazování a řízení obchodně ekonomických úseků při českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Po čtvrtečním jednání ministra Grégra s ministrem zahraničních věcí Janem Kavanem to ČTK řekl Grégrův mluvčí Vlastimil Nesrsta. Ten dodal, že ministři se shodli na co nejrychlejším určení pravidel spolupráce a rozdělení kompetencí, které by mělo dospět k uzavření dohody mezi oběma ministerstvy o zabezpečování zahraničně obchodních zájmů naší republiky.

Předsedové čtyřkoalice podepsali konečné kandidátky do Senátu

Konečnou podobu kandidátek do senátních voleb stvrdili ve čtvrtek podpisem předsedové KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU v budově Poslanecké sněmovny. Uvedené strany minulý týden uzavřely čtyřkoalici, v níž se zavázaly ke společnému postupu v senátních a komunálních volbách.

Pětiletý spor o Lidový dům stále nekončí

Spor České strany sociálně demokratické o vlastnictví Lidového domu nevyřešil ani poslední výrok Nejvyššího soudu. Soud sice odmítl dovolání ČSSD ohledně návrhu na změny v zápisu akciové společnosti Cíl do obchodního rejstříku (a.s. Cíl podle dřívějšího rozhodnutí soudu vlastní areál Lidového domu), předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová však současně zdůraznila, že rozhodnutí je odůvodněno pouze procesně a v žádném případě neřešilo otázku vlastnictví k Lidovému domu. Nejvyšší soud řízení zastavil, protože podle něho ČSSD neprokázala, že je majitelkou akcií společnosti Cíl. Sociální demokracie stojí podle Wagnerové "na začátku cesty" a může vyvolávat nová soudní řízení.

ČR předá Bruselu dokumenty k jednání o vstupu do EU

Český velvyslanec při Evropské unii Josef Kreuter předá dnes v Bruselu zástupcům EU první balík tzv. pozičních dokumentů, nad nimiž by měla začít vyjednávání o okolnostech vstupu naší země do unie. Tyto dokumenty se týkají sedmi oblastí, mimo jiné průmyslové politiky, malých a středních podniků a společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Proces vyjednávání by mohl podle vyjádření hlavního českého vyjednavače, náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky začít ještě letos v listopadu, Evropská unie ale o termínu ještě nerozhodla. "Myslím, že tak učiní v průběhu října," řekl Pavel Telička.

Ministr obrany Kanady ke vstupu České republiky do NATO

Kanadský ministr obrany Art Eggleton ve čtvrtek nepřímo naznačil, že česká vláda by měla přes rozpočtové potíže věnovat na armádní výdaje tolik peněz, aby ozbrojené síly byly schopny plnit požadavky součinnosti se Severoatlantickou aliancí. Ministr Eggelton to řekl v Praze po setkání se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým. Česká republika má vstoupit do NATO příští rok v dubnu při oslavách padesátého výročí založení Aliance.

Týž den Art Eggleton hovořil také s představiteli Poslanecké sněmovny a Senátu Především o možné pomoci Kanady při vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. S předsedou sněmovny Václavem Klausem diskutoval o řadě bezpečnostních otázek plynoucích z úlohy NATO v Evropě. Podobně jako ministra obrany Vladimíra Vetchého informoval Eggleton Klause o krocích, které Kanada podniká pro usnadnění přístupu naší země k alianci a vyjádřil přesvědčení, že středoevropské země, ČR, Polsko a Maďarsko, budou přijaty do NATO v dubnu 1999.

Proběhne velitelskoštábní cvičení armádního letectva

Armádní letectvo bude prověřovat své schopnosti na velitelskoštábním cvičení. Od 14. do 17. září se bude ve výcvikovém prostoru Doupov - Hradiště konat cvičení vzdušných sil české armády. Mluvčí velitele Petr Fajl uvedl, že kromě příslušných leteckých úkolů budou vojáci trénovat i záchranu pilota po nouzovém opuštění letounu. Akce se zúčastní i pozorovatelé z USA a Francie.

Ministr Vetchý se zúčastní zasedání ministrů obrany zemí NATO

Ministr obrany Vladimír Vetchý se v září setká se svými resortními kolegy z Polska a Maďarska a koncem měsíce by se měl v Portugalsku zúčastnit zasedání ministrů obrany členských států Severoatlantické aliance (NATO) a tří přizvaných zemí. Podle informací ministerstva obrany se ministr Vetchý setká 21. září v Budapešti s polským a maďarským protějškem Januszem Onyszkiewiczem a Jánosem Szabóem.

Britští diplomaté jednají v Praze o pomoci zemím na cestě do EU

Velká Británie podporuje rychlou integraci České republiky do Evropské unie nejen politicky na mezinárodní scéně, ale i ekonomicky prostřednictvím tzv."know-how fondu" zaměřeného na podporu procesu hospodářské a společenské transformace. V Praze to ve čtvrtek na konferenci o možnostech pomoci britských ambasád kandidátským zemím řekl šéf oddělení EU při britském ministerstvu zahraničí Nigel Sheinwald. Z uvedeného fondu bylo podle něj pro naší republiku od roku 1993 využito už zhruba 11 miliónů liber (asi 550 miliónů korun). Tyto peníze směřovaly například na podporu menšin, rozvoj samosprávy nebo třeba manažerské výcviky, připomněl Sheinwald.

Lékaři v Motole chtějí vyhlásit stávkovou pohotovost

Lékařský odborový klub v pražské Motolské nemocnici uvažuje o vyhlášení stávkové pohotovosti na protest proti propouštění personálu. Požádal dokonce ministra zdravotnictví Ivana Davida o naléhavou schůzku. Klub argumentuje tím, že ředitelka Fakultní nemocnice Motol Helena Rögnerová plánuje propuštění 68 lékařů a 228 sester v situaci, kdy je z nedostatku personálu uzavřena řada oddělení. Snížení počtu zaměstnanců souvisí s vládním usnesením o sedmnáctiprocentním růstu tarifních mezd zaměstnanců.

Nový angiograf zlepší péči o pacienty s nemocemi srdce a cév

Na angiografickém pracovišti II. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice byl ve čtvrtek uveden do provozu nový angiografický přístroj Coroscop pro rentgenové vyšetření srdce a velkých cév. Ten umožní zlepšit kvalitu péče o pacienty s nemocemi srdce a cév. ČTK to řekl docent Michael Aschermann z uvedeného pracoviště s tím, že 2. interní klinika se už tradičně zaměřuje na kardiologii a její kardiologická skupina je součástí kardiocentra schváleného ministerstvem zdravotnictví.

Ministr Grulich přijal policisty, kteří dohlíželi na Local Street Party

Uznání a poděkování vyslovil ve čtvrtek ministr vnitra Václav Grulich policistům, kteří dohlíželi na bezpečný průběh ekologické demonstrace Local Street Party, která se uskutečnila v Praze minulou sobotu. Za přítomnosti policejního prezidenta Jiřího Koláře ministr přijal desítku policistů, kteří policejní akci veleli, nebo se výrazně zasloužili o její zdárný průběh, zdůraznil, že policisté se chovali profesionálně. Ocenil, že policisté byli k demonstrantům maximálně tolerantní a nenechali se vyprovokovat k zásahu, i když někteří účastníci Local Street Party překračovali meze zákona.

Železničáři k přeměně ČD ze státní organizace na státní podnik

Za nezodpovědný ekonomický hazard považuje odborové sdružení železničářů rozhodnutí vlády přeměnit České dráhy ze státní organizace na státní podnik. Ve svém prohlášení představenstvo nejsilnější odborové centrály na železnici uvedlo, že projekt v žádném případě nepodpoří. Dočasná přeměna státní organizace na státní podnik a teprve následně na akciovou společnost by měla za následek značné finanční dopady. Předchozí vedení ministerstva dopravy a spojů totiž podle odborářů nepřipravilo nezbytné legislativní kroky, například ani identifikaci a inventarizaci majetku.

Postoj minulé vlády k RFE/RL byl podle Martina Bursíka rozumnější

Exministr životního prostředí Martin Bursík soudí, že postoj minulé vlády Josefa Tošovského k vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia svoboda (RFE/RL) z České republiky byl rozumnější než postoj vlády současné. Především proto, že Tošovského vláda tuto otázku záměrně nezařadila na program svého oficiálního jednání a vyhnula se tak tomu, aby zasahovala do zahraniční politiky Spojených států. Exministr to uvedl na čtvrteční tiskové konferenci KDU-ČSL s tím, že je na Rádiu Svobodná Evropa, aby rozhodovalo o své struktuře vysílání. Jestliže Česká republika věcně s vysíláním rádia souhlasila a jestliže se stává součástí globalizujícího se světa, tak musí nést odpovědnost, včetně odpovědnosti a rizik, které souvisejí s terorismem, dodal Martin Bursík.

Vychází kniha o pobytu prezidenta v nemocnici v Innsbrucku

Rakouská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová představila ve Zlíně svoji knihu "Třiadvacet dnů v Innsbrucku". Přibližuje v ní těžké životní údobí prezidenta Václava Havla a jeho ženy Dagmar. Informace doplňují dosud nepublikované fotografie.

Pokračuje mezinárodní vědecká konference v Praze

Vysoké školy při přípravě ekonomů na vstup do Evropské unie je téma dvoudenní mezinárodní vědecké konference, která začala ve čtvrtek v Brně. Pořádá ji Ekonomicko-správní fakulta brněnské Masarykovy univerzity a Asociaceekonomických fakult ČR a přihlášeno je 240 pedagogů, studentů a zájemců z praxe, zejména z orgánů státní správy a samosprávy a z podnikatelské sféry. Cílem konference je výměna názorů na změny v programech ekonomicky orientovaného vysokoškolského vzdělávání zemí střední Evropy, potřebné pro nové podmínky, které plynou z budoucího členství některých zemí v Evropské unii.

Začala výstava známek "Praga 98"

Praga 98 - tak se jmenuje mezinárodní výstava poštovních známek, která začala ve čtvrtek v pražském Veletržním paláci a Poštovním muzeu. Návštěvníci si tak až do neděle 13. září mohou prohlédnout kolekci známek Československa a filatelistickou literaturu. Výstava připomíná 80. výročí vzniku první československé známky, Muchových Hradčan z roku 1918 a 5. výročí vzniku první známky České republiky.

V Praze se jedná o vztazích mezi lidmi a zvířaty

Aspekty soužití lidí a zvířat se zabývá osmá mezinárodní konference o vztazích mezi lidmi a zvířaty, která začala v pražském hotelu Hilton. Kromě přednášek z oborů lékařství a sociologie přinese konference i několik netradičních témat. Mezi nejzajímavější body programu bude patřit například referát Číňana Cua Šu-siena na téma historických a kulturních kořenů čínského přístupu ke zvířatům a debata o zvířatech a náboženství. Třídenního zasedání pořádaného Institutem mezioborového výzkumu vztahu člověka a zvířat (IAHAIO) se sídlem v Curychu se zúčastní 700 delegátů z 39 zemí, jejím tématem bude "Proměnlivá role zvířat ve společnosti".

V Mikulově začalo třídenní 51. Pálavské vinobraní

Třídenní 51. Pálavské vinobraní bylo zahájeno ve čtvrtek v Mikulově na Břeclavsku. Na návštěvníky čeká bohatý společenský a kulturní program, a to na náměstí, na zámku i v amfiteátru. V zámeckém sklepě mohou zájemci pod vedením odborníků z akciové společnosti Víno Mikulov nejen ochutnávat víno, ale také absolvovat základní kurs degustování.

Ze sportu

První vítězství v nové sezóně hokejové Staropramen extraligy vybojoval obhájce titulu Slovnaft Vsetín. Na Horáckém stadionu v Jihlavě porazil domácí Duklu 6:3.

Česká fotbalová reprezentační sedmnáctka porazila na mezinárodním turnaji v Mladé Boleslavi Rakousko 2:0 a postoupila do finále. O první místo se střetne v sobotu v Českém Dubu se Španělskem.

Čeští reprezentanti Václav Chalupa a Michal Vabroušek postoupili na světovém šampionátu ve veslování do finále svých disciplin po vítězství v semifinálových jízdách.

Olympijský vítěz z roku 1972 Ludvík Daněk a japonský zápasník sumo Konišiki převzali ve čtvrtek v aule Karlovy univerzity v Praze ceny Pierra de Coubertina, které uděluje Mezinárodní výbor pro fair play při UNESCO.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes je převážně oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.