Zprávy pátek, 12. dubna 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Eva Petrzilkova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Ministr Zieleniec v Rakousku

Vstup Ceske republiky do Evropske unie vita Rakousko, protoze pak bude dulezitym partnerem pro prosazovani zajmu stredni Evropy v teto organizaci. Rekl to ve ctvrtek rakousky ministr zahranicnich veci Wolfgang Schussel po setkani se svym ceskym protejskem Josefem Zieleniecem. Oba ministri hovorili o bilateralnich vztazich v konkretnich oblastech a ruznych aspektech integrace do Evropske unie.

Josef Zieleniec take odmitl tvrzeni, ze volebni atmosfera v nasi republice urcuje tempo diskuse o cesko-nemecke deklaraci. Neodpovedel vsak konkretne, do jakeho terminu by mohl byt tento dokument podepsan. Za klicovy v deklaraci oznacil zavazek, ze Nemecko ani Ceska republika nebudou zatezovat sve vztahy minulosti.

Pote se cesky ministr setkal rakouskym prezidentem Thomasem Klestilem. Ten uvedl, ze Ceska republika "z bezpecnostnepolitickeho hlediska pravdepodobne dale nez Rakousko". Zieleniec informoval Klestila o postoji CR k bezpecnostnepolitickym otazkam a zduraznil, ze prazska vlada sleduje cil zaclenit Ceskou republiku do Severoatlanticke aliance.

Sef islandske diplomacie u Vaclava Havla

Island podporuje rozsirovani Evropske unie i Severoatlanticke aliance, kterou povazuje za zakladni kamen bezpecnosti v Evrope. Rekl to ve ctvrtek islandsky ministr zahranici Halldor Asgrimsson behem prijeti u prezidenta Vaclava Havla. Ten k tomu uvedl, ze rozsirovani NATO neznamena priblizovani jakehosi nepritele k Rusku, ale partnera. Islandsky ministr zahranici se tyz den setkal v Praze take s predsedou Poslanecke snemovny Milanem Uhdem.

Jednani ministru obrany SR a CR

Na Slovensku jednal ve ctvrtek se svym protejskem Janem Sitkem cesky ministr obrany Vilem Holan. Rozhovory se tykaly predevsim evropske bezpecnosti, spoluprace obou armad, kooperace zbrojniho prumyslu a rozdeleni archivnich fondu po byvale ceskoslovenske armade. Ministri take podepsali protokol o spolupraci v oblasti topografickeho zabezpeceni a v oblasti zajisteni leteckeho provozu a vymeny informaci. Cesky ministr v zaveru sve jednodenni navstevy vyjadril presvedceni, ze Slovensko nevypadne "ze hry" o clenstvi v Severoatlanticke alianci.

Setkani Havel - Klaus

O tematech souvisejicich se stabilitou pomeru, kontinuitou vykonu statni spravy v predvolebni dobe a o tom, jak zajistit hladky chod veci i po volbach hovorili ve ctvrtek prezident Vaclav Havel a premier Vaclav Klaus. Jejich pravidelne setkani se uskutecnilo u salku kavy v hotelu U pava na Male Strane.

Radikalni kroky ve zdravotnictvi

K radikalnim krokum ve zdravotnictvi je pripraven premier Vaclav Klaus. Pri ctvrtecnim zahajeni patnacteho zasedani Evropske spolecnosti pro detskou ortopedii v Praze dale rekl, ze trva na rozdeleni zdravotni pece na cast hrazenou ze standardniho, solidarniho zdravotniho pojisteni, jako je tomu dosud, a na cast hrazenou prostrednictvim individualnich uctu. Podle nej je cilem reformy racionalizovat zdravotnicky system, nikoli ranit pacienty.

Jednala Asociace ceskych a moravskych nemocnic

Plenum Asociace ceskych a moravskych nemocnic je znepokojeno, ze povinnost navyseni tarifnich mezd a vyplaceni 13. a 14. platu neni financne kryta. Navrhovana usporna opatreni podle jeho nazoru nezarucuji adekvatni mobilizaci zdroju, zejmena ve vztahu k druhotne platebni neschopnosti zdravotnickych zarizeni. V usneseni ze zasedani, ktere se ve ctvrtek konalo v Pisku za ucasti ministra zdravotnictvi Jana Straskeho se take opakovane pozaduje, aby byl vnesen zasadni prulom do mechanismu stanovovani cen leku. Dalsim pozadavkem je ziskani zavazneho pravniho vykladu ke 150 hodinam prescasove prace ve svetle zakoniku prace a narizeni vlady.

Rekodifikace trestniho radu

Ministr vnitra Jan Ruml prohlasil, ze rekodifikace trestniho radu a trestniho zakona, ktera povede k urychleni trestniho rizeni, bude pripravena do konce letosniho roku. Pri sve navsteve Domazlic dale rekl, ze hlavnim cilem novely je preneseni teziste dukazniho rizeni na soudy a zjednoduseni pripravneho rizeni.

Cisla pro strany

Cislem tri budou v letosnich volbach do Poslanecke snemovny oznaceny kandidatni listiny Obcanske demokraticke strany, dvojku ziskala Ceska strana socialne demokraticka. Tato cisla urcila ve ctvrtek losem Ustredni volebni komise. Kandidatky Obcanske demokraticke aliance budou mit v zahlavi osmicku, Krestanske a demokraticke unii-Cs. strane lidove pripadlo cislo 10 a patnactku los pridelil Komunisticke strane Cech a Moravy. Sdruzeni pro republiku - Republikanske strane Ceskoslovenska patri cislo 17, Levemu bloku komise vylosovala cislo 18.

Cesky lek proti AIDS

Novy cesky lek s nazvem Vistide, k pouziti pri pruvodnim onemocneni AIDS, by mel byt na trhu uz tento rok. Jedna se o prvni lekovou formu preparatu s generickym nazvem Cidofovir, ktery objevila skupina odborniku z Ustavu organicke chemie a biochemie Akademie ved, vedena Antoninem Holym.

Vzestup cen vyrobcu

O 0,1 procenta vzrostly v breznu ceny prumyslovych vyrobcu v Ceske republice ve srovnani s predchozim mesicem. U stavebnich praci cinilo mezimesicni zvyseni podle odhadu 0,5 procenta. Ceny zemedelskych vyrobcu se ve srovnani s lonskym breznem zvysily o 3,4 procenta. Uvadi to zprava Ceskeho statistickeho uradu.

Dodavky ruske ropy

Dodavky ruske ropy do Ceske republiky, do Madarska a na Slovensko prostrednictvim ukrajinske sekce ropovodu Druzba byly letos preruseny uz potreti. Doprava ropy nebude obnovena drive nez 14.nebo 15.dubna. Podle ukrajinskych uradu na ceske casti potrubi Druzba probiha ultrazvukova zkouska.

Ceska filharmonie na turne

Prvni uspesna vystoupeni ma za sebou v Japonsku Ceska filharmonie, ktera je tam od Velikonoc na tritydennim jedenactem turne. Program po lednove abdikaci Gerda Albrechta prevzal dirigent Vladimir Valek. Pocatecni obavy ze zmeny dirigenta publikum ihned rozptylilo. Orchestr hraje ve vynikajici forme a po kazdem koncerte musi uvest nekolik pridavku. V sobotu bude mit Ceska filharmonie prvni ze tri koncertu v Tokiu. Dosud orchestr hral uz ve ctyrech mestech, a to vesmes Dvorakovu hudbu - jeho Novosvetskou a Osmou symfonii, Karneval a Violoncellovy koncert. Solistkou je pro cele turne mlada cellistka Michaela Fukacova, ktera si skladbu zahraje celkem desetkrat.

Spejbl a Hurvinek do Jordanska

Na tydenni zajezd do Jordanska se v nedeli vyda Divadlo Spejbla a Hurvinka. Behem sveho pobytu v teto zemi uvede v Kralovskem kulturnim stredisku v Ammanu nekolik predstaveni pro deti i dospele. Hurvinek se Spejblem tentokrat promluvi arabsky i anglicky. Jordansko bude uz ctyriatricatou zemi, kterou tato popularni ceska loutkova scena za vice nez sedesat let sve existence navstivila. V Jordansku uvede i nektere scenky ze sve nejnovejsi premiery urcene dospelym divakum nazvane Spejblovy smysluplne nesmysly.

Ze sportu:

Ve druhem kole tenisoveho turnaje v Hongkongu zvitezil cesky reprezentant Martin Damm nad Italem Pozzim 6:3, 6:2.

V Praze na Strahove bylo rozlosovano semifinale domaciho fotbaloveho poharu. Stretnou se v nem Drnovice s Jabloncem a Teplice privitaji uspesnejsiho ze ctvrtfinaloveho duelu Sparta - Slavia.

Uz 55 hercu prazskych i mimoprazskych divadel a novinaru kulturnich rubrik novin, casopisu a dalsich medii se prihlasilo do pingpongoveho turnaje, jehoz druhy rocnik se tuto nedeli uskutecni na jevisti prazskeho Divadla pod Palmovkou. Hraje se na ctyrech stolech pod zastitou legend tohoto sportu Milana Orlowskeho a Jindricha Panskeho.

Predpoved pocasi:

Zatazeno, na vetsine uzemi dest se snehem. Nejvyssi denni teploty 2 az 6 stupnu Celsia.