Zprávy pátek, 12. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

ČR uzavřela s Evropskou komisí dohodu o politice zaměstnanosti

Česká republika jako první z kandidátských zemí uzavřela s Evropskou komisí dohodu o politice zaměstnanosti. Podle evropské komisařky pro zaměstnanost a sociální věci Anny Diamantopulusové se Česko snaží sociální reformy urychlit a přizpůsobit svou legislativu unii. Dokument konstatuje, že proces restrukturalizace však začal pozdě a způsobuje nárůst nezaměstnanosti zejména v některých regionech. To zvyšuje význam dalších reforem v oblasti daní a sociálních dávek.

První rada delegace Evropské komise pochválil ČR za postup příprav na vstup do EU

První rada Delegace Evropské komise v České republice Ralf Dreyer Česko pochválil, že v posledních měsících udělalo v přípravách na vstup do Evropské unie velký pokrok. Pokud bude pokračovat v reformách soudnictví, státní správy a v boji proti hospodářské kriminalitě v dosavadním tempu, bude patřit mezi první země střední a východní Evropy, které vstoupí do unie, uvedl Dreyer na konferenci Institucionální reforma EU a její souvislosti. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil uvedl, že Česká republika zatím požádala o sedm přechodných období, vláda však tento týden jednala o možnosti zvýšit jejich počet na deset.

ČR se chce více zapojit do evropské bezpečnostní a obranné politiky

Česká republika tlumočila členským státům Evropské unie přání, aby se mohla co nejrychleji zapojit do vznikající společné bezpečnostní a obranné politiky, a to nejen na politické, ale i na vojenské a technické úrovni. K evropské vojenské kapacitě je připravena přispět konkrétními jednotkami. Uvedla to představitelka ministerstva zahraničí Hana Hubáčková po zasedání vysokých diplomatů členských zemí Evropské unie se šesti evropskými státy Severoatlantické aliance, které nejsou v Unii - Českou republikou, Polskem, Maďarskem, Norskem, Tureckem a Islandem.

Evropská měnová unie nemůže podle Václava Klause fungovat bez jednotné fiskální politiky

Evropská měnová unie nemůže podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause fungovat bez jednotné fiskální politiky evropských zemí. V přednášce pro studenty Ostravské univerzity uvedl, že s tím souvisí jeden ministr financí pro všechny země, společné daně a jejich využití. Tím se otevírá cesta k unii politické. Podobný proces byl podle Klause nevyhnutelný od okamžiku, kdy bylo zavedeno jednotné platidlo Euro. Otázkou zůstává, zda to je přirozený, nechtěný vývoj, nebo je to cílové řešení tvůrců měnové unie, dodal Václav Klaus.

Deset let "poté" Václav Havel opět prošel Braniborskou branou

Deset let poté, co prezident Václav Havel prošel v prvních dnech roku 1990 po pádu komunismu berlínskou Braniborskou branou, si ve čtvrtek český státník za nynější návštěvy v Německu symbolickou procházku zopakoval. Českého prezidenta, kterého doprovázela jeho choť Dagmar a starosta německé metropole Eberhard Diepgen, vítaly stovky čekajících i náhodných kolemjdoucích.

Václav Havel se v Berlíně setkal s předsedkyní nejsilnější německé opoziční strany - Křesťanskodemokratické unie (CDU) - Angelou Merkelovou. Ta prezidenta ujistila, že CDU má nadále zájem na brzkém členství České republiky v Evropské unii. Zdůraznila rovněž, že téma sudetských Němců hraje v česko-německých vztazích svou roli, ale není pro ně zdaleka tématem hlavním a rozhodujícím. Václav Havel uvítal, že v čele CDU se ocitla žena z východní části země a že byla zvolena velkou většinou hlasů.

Prezident Havel odhalil v bývalém nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen u Berlína pamětní desku deportovaným českým studentům. Ve svém projevu vyzval, aby se nikdy neustupovalo před zlem. Deska připomíná deportaci 1140 studentů do Sachsenhausenu po uzavření českých vysokých škol nacisty 17.listopadu 1939. Osmnáct z nich koncentrační tábor nepřežilo. Jak připomněl předseda českého Svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín, postupně pak byli do tohoto tábora deportováni významní představitelé českého veřejného života.

Poslední zastávkou Václava Havla během čtvrtečního programu bylo hlavní město spolkové země Braniborska Postupim. Seznámil se tam s historickým působením českých protestantů a zavítal do zámku Cecilienhof, kde v létě 1945 rozhodovaly protihitlerovské vítězné mocnosti o poválečném uspořádání.

Ministr Jan Kavan očekává složitá jednání o odškodnění nuceně nasazených v Rakousku

Ministr zahraničí Jan Kavan očekává, že jednání o odškodnění českých občanů, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni k pracím v Rakousku, budou dlouhá a složitá. Vysvětlil, že Rakousko akceptovalo požadavek České republiky, aby její občané byli odškodněni stejným způsobem jako občané Polska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska a Běloruska. Vídeňský parlament by měl koncem června schválit návrh zákona o zřízení fondu pro oběti nucené práce, poté budou zřejmě podepsány dohody s jednotlivými zeměmi. Rakousko zatím předpokládá, že do fondu na odškodnění všech obětí bude vloženo přibližně šest miliard šilinků (16,2 miliardy korun).

Nuceně nasazení uvádejí, že nebyli odškodněni ani 55 let po válce

Skutečnost, že ani 55 let po skončení druhé světové války nejsou odškodněni lidé, kteří byli nuceně nasazeni v zemích obsazených Německem, kritizoval na konferenci brněnské organizace Svazu nuceně nasazených její předseda Jan Vojta. Jednáním o odškodnění vytkl především jejich zdlouhavost. Nuceně nasazení, kterých žije sotva deset procent, se většinou blíží osmdesátce, a proto pro ně čas hraje velkou roli.

V Praze bude brzy otevřena kancelář FBI

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) otevře svou pražskou úřadovnu do dvou měsíců. Podle České televize to po svých pražských jednáních uvedl šéf FBI Louis Freeh. "Budeme tu mít jednoho zvláštního agenta a jednu administrativní sílu," upřesnil podobu budoucí kanceláře, která bude úzce spolupracovat s velvyslanectvím USA. FBI tak bude mít kromě Spojených států své úřadovny ve 44 zemích. S představiteli českých bezpečnostních složek šéf FBI hovořil o problému drogových obchodů, či o rostoucím nebezpečí organizovaného zločinu a korupce. S ministrem vnitra Stanislavem Grossem jednal mimo jiné o přípravě na zářijové jednání Mezinárodního měnového fondu.

Senátor Žantovský odmítl Grossův výklad zásahu policie proti anarchistům

Odchodem z jednání senátního zahraničního a bezpečnostního výboru demonstroval jeho předseda Michael Žantovský (ODA) svůj nesouhlas s tím, jak ministr vnitra Stanislav Gross objasňoval zásah policie proti prvomájové nepovolené demonstraci anarchistů na pražském Střeleckém ostrově. Žantovského pobouřilo, že promítané policejní záběry o průběhu demonstrace a zásahu policejních jednotek prý neodpovídaly skutečnosti. Podle Žantovského měli všichni možnost přesvědčit se ze sdělovacích prostředků i z výpovědí očitých svědků, že charakter demonstrace i policejního zákroku byl úplně jiný, že policie například na rozdíl od promítaných táběrů použila proti demonstrantům obušků a služebních psů. Gross, který nadále obhajuje zásah policie jako adekvátní, netajil nad přístupem Žantovského zklamání. Připustil, že i on může mít výhrady k promítanému záznamu, k tomu, že se lišil od záběrů televizních. Záznam, jak řekl, nepostihl a nemohl postihnout všechny momenty zásahu.

Míra nezaměstnanosti se podle premiéra Miloše Zemana bude držet pod hranicí deseti procent

Míra nezaměstnanosti by se měla podle premiéra Miloše Zemana letos udržet pod hranicí deseti procent, a to při vzájemně se prolínajícím procesu restrukturalizace těžkého průmyslu a vytváření nových pracovních míst. Uvedl to při návštěvě Třebíčska, okresu, který dlouhodobě vykazuje vysokou míru nezaměstnanosti. V dubnu tu po krachu významné obuvnické firmy BOPO bylo bez práce 7472 lidí, což je 12,9 procenta. Premiér diskutoval s představiteli státní správy, samosprávy a podnikateli o daňové reformě a především o možnostech vytváření nových pracovních míst.

Problémy Ostravska podle Václava Klause nevyřeší ustavení nových úřadů

Nejvážnější problémy Ostravska, mezi které patří vysoká nezaměstnanost, útlum těžby uhlí a restrukturalizace hutnictví, nemůže podle předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause vyřešit ustavení nových institucí. Uvedl to po návštěvě Ostravy. Právě zřízení takzvaného vládního zmocněnce a regionální tripartity přitom požadují k zajištění pomoci kraji ostravští odboráři. Zatímco celorepubliková nezaměstnanost se pohybovala kolem devíti procent, na Ostravsku dosáhla její míra 15,1 procenta.

Jaroslav Bašta se zřejmě stane velvyslancem v Rusku

Někdejší ministr bez portfeje a poslanec Jaroslav Bašta se zřejmě stane velvyslancem České republiky v Moskvě. ČTK to potvrdily na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje z prezidentské kanceláře a z ministerstva zahraničí. Křeslo šéfa moskevského zastupitelského úřadu je od února prázdné poté, co jej po roztržce s ministerstvem zahraničí opustil Luboš Dobrovský.

Primátor Jan Kasl vyzval irské podnikatele k investicím v Praze

Setkáním s irskými podnikateli, které vyzval, aby více investovali v českém hlavním městě, vyvrcholila v Dublinu pracovní návštěva pražského primátora Jana Kasla v Irské republice. V přednášce v irské hospodářské komoře seznámil firmy s možnostmi investic v Praze, které se setkaly s živým zájmem zdejších podnikatelů. Zájem se soustředil hlavně na informační technologie a telekomunikační projekty.

Pravoslavní věřící vzpomněli na oběti sovětského režimu

Za přihlížení asi dvou desítek pravoslavných věřících se na Olšanských hřbitovech v Praze konalo tiché shromáždění za ruské a ukrajinské antibolševické emigranty, kteří se před 55 lety stali oběťmi začínající politické a fyzické likvidace komunistickým Sovětským svazem. Na 20.000 demokraticky smýšlejících Rusů, kteří se nechtěli smířit s nástupem komunismu v Rusku, našlo v tehdejším Československu ve dvacátých letech nový domov. O čtvrt století později se však stali oběťmi nastupujícího prosovětského trendu a byli odvlečeni do sovětských věznic a koncentračních táborů.

Lidovci varovali, že nezávislost ČNB může být ohrožena

Lidovci varovali, že nezávislost České národní banky (ČNB) může být ohrožena. Pozměňovací návrhy k novele vládního zákona o centrální bance, podle jejich názoru směřují k její závislosti na vládě a politických stranách. Podle Občanské demokratické strany, jejíž poslanci jsou autory velké části návrhů, by nový zákon měl ukončit éru "bankovních bohů, nezávislých až k hranici nekontrolovatelnosti, a nastolit éru kvalitních pozemských smrtelníků, kontrolovaných a plně odpovědných nejen za chod banky, ale také za dopady její činnosti na ekonomiku země". Poslanci v zákoně mimo jiné navrhují, aby banka konzultovala své kroky s vládou, nesměla nakupovat a prodávat neobchodovatelné akcie ani financovat vládu nebo ústřední orgány státní správy.

Volby by vyhrála ODS, druhá by skončila KSČM a třetí ČSSD

Pokud by se koncem dubna konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je Občanská demokratická strana (ODS): Podle průzkumu agentury Sofres-Factum by ji preferovalo 21,3 procenta lidí; volební prognóza jí přisuzuje zisk 28,9 procenta hlasů. Druhá by skončila Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), kterou preferuje 15,8 procenta voličů a získala by 21,6 procenta hlasů. Vládní Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) bylo rozhodnuto volit 12,6 procenta dotázaných; s předvolební prognózou 14,6 procenta hlasů se dostala ze čtvrtého na třetí místo. Prognózované hlasy pro strany čtyřkoalice (Unie svobody, lidovci, Demokratická unie, Občanská demokratická aliance) dosahují v souhrnu 27,3 procenta, tedy téměř tolik jako pro občanské demokraty. Podle Sofres-Factum to pro čtyřkoalici znamená šanci na volební vítězství, zvláště pokud by nepropadly hlasy pro nyní neparlamentní DEU a ODA.

Věznice opět začnou přijímat všechny vězně

Generální ředitelka Vězeňské služby v České republice Kamila Meclová zrušila své nedávné nařízení, podle něhož věznice zastavily přijímání k výkonu trestu osoby, které byly odsouzeny na dobu kratší než dva roky. Od 15. května budou věznice opět tyto odsouzené přijímat. O tom, že kvůli přeplněnosti věznic nebudou dočasně přijímáni odsouzení s nízkým trestem, rozhodla Meclová po vzpourách. Nyní se situace ve věznicích mírně zlepšila.

Sucho může vést ke katastrofě srovnatelné s povodněmi

Pokud se naplní poslední dlouhodobá prognóza meteorologů a ještě další měsíc potrvá výjimečně teplé počasí s minimem srážek, bude to znamenat katastrofu. Při čtvrteční návštěvě Šluknovského výběžku to uvedl ministr zemědělství Jan Fencl. Dodal, že by to bylo katastrofou nejen pro zemědělce, ale pro všechny občany, katastrofou srovnatelnou s povodněmi nebo zemětřesením. Řekl, že těm zemědělcům, kteří nesklidí, hrozí nebezpečí, že "skončí". Fencl se pokusí získat ze státního rozpočtu peníze na případné kompenzace ztrát, které by zemědělcům mohlo počasí způsobit.

Na Šumavě se opět bude kácet kvůli kůrovci

Správa Chráněné krajinné oblasti Šumava vydala souhlas k asanačním zásahům proti kůrovci v prvních, nejcennějších, zónách parku. Tiskový mluvčí Zdeněk Kantořík uvedl, že rozhodnutí se vztahuje na 53 lokalit. První zóna Trojmezná, kde v loňském roce ekologové bránili kácení kůrovcem napadených stromů, bude řešena v samostatném správním řízení. Kantořík dodal, že základním cílem zásahu je ochrana pralesovitých zbytků porostů.

Dříve než manželství, chtějí Češi kariéru

Význam manželství v České republice se nevytrácí. Zjistil to výzkum Sociologického ústavu Akademie věd. Podle sociologů 90 procent dotázaných počítá se vstupem do manželského svazku. Čtyři pětiny lidí si také myslí, že dvojice by se měly vzít, chtějí-li dítě. Přestože většina lidí stále považuje za nejdůležitější rodinu a zajímavou práci, mění se načasování priorit. Češi počítají s tím, že si před založením rodiny vybudují kariéru a budou se nějakou dobu věnovat sobě a svým zájmům. To se projevuje na věku lidí, kteří uzavírají manželství. Do roku 1997 stoupl průměrný věk při prvním sňatku u mužů na 27,7 roku (vzestup o 3,2 roku) a na 25,4 roky u žen (vzestup o 4,5 roku). V populaci stále převažuje ideál rodiny se dvěma dětmi, který preferuje 70 procent dotázaných.

V Praze začal Knižní veletrh

Kontraktační částí začal ve čtvrtek v Praze šestý ročník knižního veletrhu Svět knihy. Největší česká přehlídka domácí i světové knižní produkce potrvá do neděle. Čtenáři si budou moci přijít prohlédnout prezentace 615 vystavovatelů z 21 zemí světa poprvé v pátek. Návštěvníky veletrhu, který pořádá Svaz českých knihkupců a nakladatelů, čekají besedy, autogramiády, autorská čtení a odborné semináře.

U Trmalovy vily jsou vystaveny snímky moderní české architektury

Málo známé a dosud nepublikované fotografie interiérů, které navrhl v letech 1899 až 1917 zakladatel moderní české architektury Jan Kotěra, vystavuje v galerii Kůlnička u Trmalovy vily v pražských Strašnicích agentura Foibos. Výstava navazuje na stálou expozici v Trmalově vile pojednávající o historii nejznámějších pražských vil z posledních 150 let. Trmalova vila vznikla jako rodinný dům na zakázku ředitele veřejné obchodní školy Františka Trmala z Toušic. Jako jednu ze svých prvních staveb ji navrhl právě Kotěra. V březnu zde začala fungovat minigalerie, v níž už měli Pražané možnost zhlédnout výstavu masopustních masek.

Pražské jaro nabídne během tří týdnů přes 70 programů

Více než 70 programů s osmi sty účinkujícími nabídne od 12. května do 3. června 55. mezinárodní hudební festival Pražské jaro, největší a nejstarší akce svého druhu v českých zemích. Čestný úkol zahájit Pražské jaro připadl Pražským symfonikům s dirigentem Petrem Altrichterem. Rokem 2000 jsou inspirovány i dva koncertní cykly v rámci festivalu - Hudba pražských chrámů a Genius loci, který připomene sály nesloužící už hudebnímu provozu. Programovými dominantami Pražského jara by se měly stát například koncerty připomínající jubilea Johanna Sebastiana Bacha a Zdeňka Fibicha, vystoupení kvarteta Kronos a orchestru z Filadelfie nebo večer s uvedením všech tří slavných instrumentálních koncertů Antonína Dvořáka.

Muzeum prodlouží výstavu Drtikolových fotografií do 20. srpna

Pro velký zájem veřejnosti se pražské Uměleckoprůmyslové muzeum rozhodlo prodloužit do 20. srpna výstavu méně známých snímků klasika české fotografie Františka Drtikola. Patří do programu projektu Praha - Evropské město kultury 2000 a nabízí fotografické portréty osobností české kultury počátku 20. století, akty, krajiny a snímky pražských zákoutí. Návštěvníci mohou díky expozici poprvé zhlédnout všechny snímky z alba Z dvorků a dvorečků staré Prahy. Jedinečný soubor fotografií patří k vrcholům české fotografie před první světovou válkou.

Galerie hlavního města Prahy otevřela retrospektivu Toyen

Obrazy, grafiku, textilní a scénografické návrhy a knižní ilustrace malířky Marie Čermínové, která proslula pod jménem Toyen, vystavuje Domě U Kamenného zvonu a v druhém patře Staroměstské radnice Galerie hlavního města Prahy. Dosud největší retrospektiva malířky, kterou lze považovat za jednu z nejpozoruhodnějších osobností českého a evropského výtvarného umění 20. století, je součástí projektu Praha - Evropské město kultury 2000. Vystavené artefakty si galerie zapůjčila z mnoha veřejných i soukromých sbírek.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky porazili ve čtvrtek na mistrovství světa v ruském Petrohradu ve čtvrtfinále Lotyšsko 3:1. V semifinále se v pátek střetnou s Kanadou.

Pouze mezi Českou republikou a Lotyšskem se rozhodne, kdo uspořádá hokejové mistrovství světa v roce 2003. Finsko se totiž úmyslu ucházet se o šampionát vzdalo poté, co ve čtvrtek předsednictvo Mezinárodní hokejové federace (IIHF) doporučilo českou kandidaturu.

Společně s fanoušky chtějí fotbalisté Sparty Praha ve středu 17. května při utkání s Drnovicemi znovu oslavit obhajobu ligového titulu, který si zajistili sobotní výhrou 5:1 nad Slavií. Vrcholem oslav bude po zápase jízda týmu historickou tramvají za hudebního doprovodu. Na Letné chce Sparta poděkovat fanouškům, kteří se přijdou na dekoraci mistrovského celku ve 30. kole podívat. Dárkem pro věrné příznivce bude poloviční vstupné, řehtačky od hlavního sponzora a kopie mistrovských medailí.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.