Zprávy pátek, 12. ledna 2001

Ivo Prokop

Ředitel ČT Hodač rezignoval na svou funkci ze zdravotních důvodů

Po třech týdnech ve funkci generálního ředitele veřejnoprávní České televize Jiří Hodač rezignoval. Novinářům to oznámila Věra Valterová, kterou Hodač pověřil řízením ČT v době své nemoci. Členové vedení ČT, které Hodač do funkcí jmenoval, tedy finanční ředitel Jindřich Beznoska, ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková a Věra Valterová pověřená vedením právního a personálního útvaru ČT, však zůstávají ve funkcích navzdory Hodačově rezignaci. Hodač v prohlášení, jehož text poskytla Valterová novinářům, uvedl, že rezignuje po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem. Hodač byl před týdnem převezen do Motolské nemocnice s akutními zdravotními problémy. Hodač napsal, že se skupinou spolupracovníků se ocitl "uprostřed problému, jehož zásadní řešení překračovalo naše hlavy". Uvedl také, že se stal terčem "nejnepředstavitelnějších a lidsky nejubožejších forem osobních útoků, zprostředkovaných médii". "My vítáme rezignaci pana Hodače, nicméně situace je taková, že stále nejsou splněny základní požadavky stávkujících zaměstnanců," řekl v reakci na Hodačovu rezignaci novinářům Filip Černý z krizového výboru zaměstnanců ČT. Mezi tyto požadavky podle něj patří i odchod Hodačem dosazeného managementu. Také předseda odborů ČT Antonín Dekoj v bezprostřední reakci řekl, že "strom byl poražen, ale kořeny zůstávají". Televize by podle něj měla být v rukou lidí, kteří už v minulosti prokázali své schopnosti, a Hodačem jmenované vedení by mělo odejít.

Místopředsedové vlády Špidla a Rychetský ocenili Hodačův odchod

Rezignaci Jiřího Hodače na funkci generálního ředitele České televize ocenili i místopředsedové vlády a ministři práce a sociálních věcí a spravedlnosti Vladimír Špidla a Pavel Rychetský. Oba místopředsedové vlády považují Hodačovo rozhodnutí za "za zodpovědný čin, který přispěje k uklidnění situace v České televizi a k řešení vzniklé krize". Zatímco senátoři ODA a KDU-ČSL Michael Žantovský a Ladislav Šimonovský uvítali rezignaci Jiřího Hodače na funkci ředitele ČT, předseda senátorů ODS Mirek Topolánek Hodačův krok nechtěl příliš komentovat. Místopředseda senátorů ČSSD Ivan Havlíček soudí, že jen Hodačův odchod k vyřešení krize ČT nestačí. Místopředseda Senátu Jan Ruml (US) míní, že Hodačův odchod není pro řešení v tuto chvíli až tak rozhodující, pokud v čele televize zůstává jeho tříčlenné vedení včetně ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové. Šimonovský ovšem soudí, že pro řešení vleklé krize v ČT je nejdůležitější právě Hodačův odchod, který uvolní cestu k dalším možnostem.

Poslanci rozhodnutí Jiřího Hodače rezignovat na funkci ředitele České televize chápou hlavně jako důsledek tlaku, kterému byl v posledních týdnech vystaven. Z vyjádření zástupců stran není jasné, co bude Hodačův krok znamenat pro páteční schůzi sněmovny. Pravděpodobný scénář, který se chystala podpořit kromě zástupců KDU-ČSL a Unie svobody také ČSSD, spočíval v tom, že poslanci schválí dočasné přenesení pravomocí Rady ČT na sněmovnu. To by jim umožnilo jmenovat prozatímního šéfa ČT. Místopředseda Unie svobody Petr Mareš řekl, že podle něj se Hodačovou rezignací z pohledu unie nic zásadního na tomto postupu nemění. Naopak předseda mediální komise sněmovny Ivan Langer z ODS věří, že rezignace ředitele ČT se projeví zmírněním tlaku na přenesení pravomocí rady na sněmovnu. Hodačova rezignace je podle Langra důsledkem "hysterické a nenávistné kampaně, která proti němu byla rozpoutána a vedena a která ho málem uštvala až k smrti". Mareš soudí, že Hodačův odchod prokázal, že šéf ČT "neztratil zcela schopnost sebereflexe". Za chybu však považuje, že stejně jako Hodač neodešli i členové jím jmenovaného vedení.

Václavské náměstí se znovu zaplnilo; lidé slaví Hodačovu rezignaci

Václavské náměstí v Praze se ve čtvrtek v 18:00 již podruhé během osmi dnů zaplnilo několika desítkami tisíc lidí, kteří přišli vyjádřit svou solidaritu se stávkujícími zaměstnanci České televize. Podle odhadů se demonstrace účastnilo asi 60.000 až 80.000 lidí. Shromáždění začalo dvě hodiny poté, co oznámil rezignaci kontroverzní ředitel ČT Jiří Hodač. Manifestaci svolala iniciativa ČT - věc veřejná a televizní odbory pod heslem "Nedělejme politikům voly". Cílem shromáždění v Praze a dalších asi 15 městech je apelovat na politiky, kteří budou v pátek rozhodovat o dalším osudu Rady ČT a novele zákona o České televizi. Norma měla umožnit Hodačův odchod, ale ten rezignoval ze zdravotních důvodů; ostatní členové Hodačova vedení ČT nadále ve svých funkcích zůstávají.

Situace v České televizi přivedla před libereckou radnici zhruba 1500 lidí. Účastníky podvečerního mítinku pozdravil písničkář Jan Burian, který varoval před privatizací televize. Na stranu stávkujících redaktorů se postavil i rektor Technické univerzity v Liberci David Lukáš, zaměstnanci libereckého Divadla F. X. Šaldy a studenti místních gymnázií. Kolem 2000 lidí přišlo na ostravské Masarykovo náměstí podpořit zaměstnance veřejnoprávní České televize. Více než 3000 lidí přišlo před brněnské studio České televize. Více než tisíc lidí přišlo na centrální náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Brněnští redaktoři požádají Senát o řešení problémů ČT Brno

O pomoc při hledání řešení specifických problémů brněnského studia České televize chtějí na pátečním veřejném slyšení v Senátu požádat zástupci redakce zpravodajství brněnského studia. Na nedostatky v řízení ČT Brno již dříve poukázala mimořádná kontrolní akce. Na jejím základě bývalý generální ředitel ČT Dušan Chmelíček navrhl odvolání ředitele brněnského studia Zdeňka Drahoše. Kontrola upozornila na vysílání skrytých reklam a neoprávněné pronájmy. Drahoše však na Chmelíčkův návrh Rada ČT neodvolala. Dokonce ho nový generální ředitel Jiří Hodač jmenoval programovým ředitelem. Tuto funkci Drahoš dosud nepřijal. Zpravodajská redakce vyzvala Drahoše již několikrát k odstoupení. Drahoš však výzvu stejně jako výsledky kontrolní zprávy odmítl. Veřejné slyšení Senátu má pomoci objasnit příčiny nynější krize v celé ČT a přispět ke zlepšení mediální legislativy.

Veřejné slyšení kvůli ČT má přispět ke zlepšení mediálního práva

Objasnit příčiny nynější krize v České televizi a přispět ke zlepšení mediální legislativy má pomoci veřejné slyšení Senátu, které se bude konat v pátek v sídle horní komory. Jeho tématy jsou zákonná úprava a skutečná činnost veřejnoprávních médií v ČR a zemích Evropské unie a možnosti legislativního posílení nezávislosti sdělovacích prostředků. Senátoři ke slyšení pozvali zástupce obou znesvářených stran v ČT, tedy zástupce zaměstnanců a nového vedení a Rady ČT včetně jejích dvou bývalých předsedů a dvou bývalých generálních ředitelů ČT Dušana Chmelíčka a Iva Mathého.

Rada České televize se rozpadá, rezignoval Václav Erben

Václav Erben opouští Radu České televize. Erben se rozhodl rezignovat, neboť Rada ČT podle jeho názoru pohrdla Parlamentem České republiky, když v pondělí neodvolala generálního ředitele ČT Jiřího Hodače. Erben, nominovaný do rady sociální demokracií, to řekl s tím, že rezignovat se rozhodl už v pondělí po jednání rady. Erben je dalším radním, který rezignoval na svou funkci a původně devitičlenná rada má už jen šest členů. Ve čtvrtek svou rezignaci oznámil Petr Hájek, který byl také nominován ČSSD. Ze zákona devítičlenná rada má tak již pouze šest členů. Sněmovna v pátek zřejmě ukončí nějakým způsobem činnost Rady ČT. Většina parlamentních stran kromě ODS radě vytýká, že v prosinci zvolila Jiřího Hodače ředitelem ČT a to, že ho po páteční výzvě poslanců neodvolala.

Evangelíci podpořili pracovníky ČT a zastali se prezidenta Havla

Synodní rada Českobratrské církve evangelické podpořila v prohlášení k situaci v České televizi pracovníky ČT a zastala se prezidenta Václava Havla. Vyzvala politiky, aby upustili od urážlivých projevů a usilovali o spolupráci mezi sebou i s občany a aby sledovali jediný společný cíl, k němuž byli pověřeni - službu lidem této země. Evangelíci podporují požadavek, aby byla zachována veřejnoprávnost ČT na obou programech; jsou proti návrhům na jejich privatizaci a váží si pracovníků ČT, kteří se s "nemalým osobním rizikem vzepřeli politickému nátlaku".

Premiér Zeman pozval Klause, Kasala a Kühnla na schůzku o stíhačkách

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman pozval šéfy ODS, KDU-ČSL a Unie svobody Václava Klause, Jana Kasala a Karla Kühnla na schůzku, na níž mají jednat o vládou vyhlášeném výběrovém řízení na nové stíhací letouny pro českou armádu. Setkání předsedů čtyř nekomunistických parlamentních stran se uskuteční v pondělí 22. ledna ve Strakově akademii. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček řekl, že jeho Zeman nepozval a pozvání ani nečeká. Kühnl i Kasal potvrdili, že se schůzky zúčastní. Předseda ODS Václav Klaus je momentálně v zahraničí. Vláda usiluje o to, aby se otázka případného nákupu stíhaček stala věcí širokého politického konsensu. Takový postoj zástupci ostatních stran vítají.

Ústavně-právní výbor doporučil sněmovně schválit novelu Ústavy

Sněmovní ústavně-právní výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit vládní novelu Ústavy. Novela v souvislosti s nedávno schválenou rozsáhlou novelou zákona o České národní bance předpokládá, že z Ústavy bude vypuštěn cíl České národní banky, který byl definován péčí o stabilitu měny. Proti schválení novely ve vládním znění vystoupili již koncem loňského roku poslanci KDU-ČSL a Unie svobody. Poukazovali na to, že není dobré, když zákonodárci nejdříve změní zákon a teprve pak Ústavu. Zákon o České národní bance, který vstoupil v účinnost počátkem roku, sněmovna schválila i přes nesouhlas Senátu a prezidenta 7. prosince. Problematika spojená s vymezením cíle České národní banky blokovala po několik měsíců přijetí široké novely zákona o České národní bance, kterou vypracovaly a nakonec ve sněmovně i prosadily strany opoziční smlouvy, tedy ČSSD a ODS. Zákonodárci se shodli, že Ústava nemůže být novelizována standardním zákonem, ale pouze samostatnou novelou Ústavy. Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský poslancům řekl, že vláda si vzala za vzor státy Evropské unie, z nichž většina cíl centrální banky v Ústavě nemá. Zákon by měl pravděpodobně nabýt účinnosti první den měsíce následujícího po dni vyhlášení.

Senát vrátil sněmovně zákon o vlivech na životní prostředí

Senát vrátil Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Horní komora do předlohy mimo jiné zapracovala úpravy rozšiřující účast veřejnosti na schvalování projektů, které by mohly závažně ovlivnit životní prostředí. Doporučila také zpřesnit zmocnění vlády rozhodovat o tom, na které projekty se zákon nebude vztahovat. Pro schválení zákona s dvěma desítkami úprav, které podpořil ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD), se vyslovilo 66 ze 67 přítomných senátorů, pouze Tomáš Julínek (ODS) se hlasování zdržel. Není jisté, zda senátní verze ve sněmovně uspěje, neboť poslanecké úpravy vládního návrhu získaly souhlas 150 členů sněmovny.

Bankovní rada České národní banky nepřijala žádná měnová rozhodnutí

Žádná měnová rozhodnutí nepřijala na zasedání bankovní rada České národní banky. Po skončení pravidelného týdenního jednání rady to sdělil mluvčí centrální banky Milan Tománek. Ponechat klíčové úrokové sazby beze změny rozhodla bankovní rada i na posledním měnovém zasedání v loňském roce. Repo sazba tak již déle než rok zůstává na 5,25 procenta. První situační zprávu o měnovém a hospodářském vývoji bude mít bankovní rada na programu 25. ledna. Ekonomové prognózují přitvrzení měnové politiky nejdříve ve druhém pololetí letošního roku. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dokonce tento týden připustil, že úrokové sazby mohou zůstat na stejné úrovni po celý letošní rok. Naposledy snížila centrální banka dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 procentního bodu na současných 5,25 procenta v listopadu v roce 1999. Diskontní sazbu z 5,5 na 5,0 procenta a lombardní sazbu z osmi na 7,5 procenta snížila naposledy v říjnu roku 1999.

O Šrejbrově propuštění na kauci rozhodne soud až v pátek

Bývalý tenista a současný podnikatel Milan Šrejber zatím zůstane ve vazbě v pražské pankrácké věznici. Trestní senát pražského městského soudu v rámci hlavního líčení rozhodl, že o případném přijetí pětimiliónové kauce od Šrejbra rozhodne až v pátek. Šrejber, který je obžalován ze zneužívání informací v obchodním styku v souvislosti se svými podnikatelskými aktivitami, odmítl u soudu vypovídat. Někdejšího úspěšného tenistu zadržela cizinecká policie při běžné pasové kontrole na ruzyňském letišti v sobotu v 19:00 po příletu pravidelnou linkou z Londýna. Den poté ho vzal soud do vazby a zároveň mu stanovil pětimiliónovou kauci s tím, že až po jejím složení bude rozhodovat o případném propuštění na svobodu. Šrejbrova matka předala soudu požadovanou částku v úterý.

Rakouský kancléř lituje malého pokroku kolem auditu v Temelíně

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel lituje dosud malého pokroku při přípravě dohodnutého ekologického auditu v české jaderné elektrárně Temelín. Rakouská strana je podle něj ke spolupráci kdykoli ochotna. Rakouská strana čeká, až česká naplní dohody z loňského prosince z Melku, konstatoval Schüssel. Vídeň chce "relativně brzy" společně ve spolupráci s Evropskou komisí zahájit dojednanou prověrku vlivu elektrárny na životní prostředí. Česká vláda chce na příští schůzi projednat návrh rozsahu ekologického auditu. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart předložil materiál ministrům ve středu, ale ti si jej chtějí nejprve prostudovat. Premiér Miloš Zeman Rakousku slíbil, že výsledky auditu budou pro Českou republiku závazné.

V Temelíně zatím nepřifázovali turbínu

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín ve středu večer zvýšili výkon reaktoru prvního bloku na 28 procent, ale nepodařilo se jim přifázovat turbínu. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že testy dále pokračují, výkon reaktoru je nyní 4,5 procenta. "Příčinou neúspěšného pokusu o přifázování turbíny bylo vypadávání jističe měřícího transformátoru napětí na generátoru elektrárny. Obsluha v blokové dozorně vymění voltmetr, na němž je jistič namontován. Poté opět zvýší výkon reaktoru a budou pokračovat dynamické testy turbíny, včetně jejího přifázování. Ty jsou plánovány i na příští dny," vysvětlil Nebesář. Při testech bude výkon reaktoru odpovídat požadavkům pracovníků společnosti Škoda Energo závod Turbíny, kteří je řídí. Po přifázování turbíny bude generátor elektrárny zkušebně dodávat do rozvodné sítě 150 megawattů. První blok elektrárny dosud prošel zhruba polovinou zkoušek ve třetí podetapě energetického spouštění, dodal mluvčí.

Zeman s Pröllem projedná přeshraniční spolupráci a asi i Temelín

Přeshraniční spolupráce mezi největší rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousy a sousedícími českými regiony bude tématem pátečního setkání premiéra Miloše Zemana a dolnorakouského zemského hejtmana Erwina Prölla. Mluvčí vlády Libor Rouček nevyloučil, že oba politici budou hovořit i o jaderné elektrárně Temelín. Prölla v pátek přijme i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Problematiku Temelína podle Roučka zřejmě nastolí Pröll, Zeman je zase ochoten rozptylovat obavy Rakouska z rozšiřování Evropské unie a zaplavení rakouského trhu levnou pracovní silou z nově přijatých zemí. Šéf dolnorakouské spolkové vlády se loni na podzim dohodl se svým hornorakouským protějškem Josefem Pühringerem na spolupráci obou spolkových zemí v dalším boji proti Temelínu, jenž zůstává citlivým bodem v česko-rakouských vztazích. Setkání Prölla se Zemanem přichází v době, kdy se česká vláda chystá projednat návrh rozsahu prověrky vlivu Temelína na životní prostředí. Na přezkoumání se Zeman dohodl loni v prosinci s rakouským spolkovým kancléřem Wolfgangem Schüsselem v dolnorakouském klášteře Melk. Zeman se s Pröllem sejde přesto, že loni v létě odmítl podle rakouské agentury APA odpovědět na intervenci hornorakouského zemského hejtmana Pühringera s tím, že pro něj není partnerem.

Pracovníci Technických služeb blokovali v čtvrtek ráno centrum Teplic

Na 15 minut zablokovali ve čtvrtek od 6:15 pracovníci teplických Technických služeb svou technikou frekventovanou křižovatku v centru města. Občany tak chtěli upozornit na svůj spor s radnicí. Ta podle účastníků demonstrační stávky neoprávněně uzavřela na letošní rok smlouvy s jinými firmami na činnosti, které dosud vykonávaly Technické služby. Jejich pracovníci se bojí, že přijdou o místa. Akce nevyvolala velké dopravní komplikace. Ze zhruba 160 zaměstnanců Technických služeb se stávky zúčastnilo necelých 50 lidí.

Právník chce žalovat vydání stavebního povolení pro Philips

Právník Petr Kšáda se rozhodl podat u soudu žaloby na zrušení vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení pro již rozestavěnou továrnu nizozemského koncernu Philips v Hranicích na Přerovsku. Kšáda, ve sporu o hektarový pozemek pro novou továrnu Philipsu s hranickou radnicí zastupuje majitelku parcely Markétu Regecovou. Zhruba hektarový pozemek Regecové je posledním pozemkem, jejž se Hranicím nepodařilo pro již rozestavěnou továrnu koupit. Proto se o jeho prodeji s Regecovou zatím neúspěšně soudí. Proti pondělnímu rozsudku Okresního soudu v Přerově, který odmítl požadavek Hranic uložit majitelce pozemku v tamní průmyslové zóně pro nizozemský koncern povinnost uzavřít s městem kupní smlouvu na prodej parcely, se hranická radnice zatím neodvolala. Jednání o prodeji tohoto pozemku stále probíhají. Stavba elektrotechnického podniku Philips na výrobu barevných televizních obrazovek, který po dokončení zaměstná až 3250 pracovníků, byla v Hranicích zahájena v polovině loňského září. Philips bude v první fázi stavby investovat v Hranicích 200 miliónů eur a vytvoří 1000 pracovních míst při roční produkci 2,5 miliónu televizních obrazovek.

Stovky lidí se přišly rozloučit s legendárním hudebníkem Hlavsou

Stovky lidí se v kostele svatého Jakuba staršího na Zbraslavi rozloučily s hudebníkem Milanem "Mejlou" Hlavsou, zakladatelem legendární undergroundové skupiny Plastic People. Většina z nich se do nevelkého barokního kostela ani nevešla a během zádušní mše museli zůstat venku. Hlavsa zemřel letos 5. ledna, dva měsíce před dovršením svých padesáti let. Zádušní mše se zúčastnil ministr kultury Pavel Dostál, ten ke květinám obklopujícím Hlavsovu rakev položil kytici rudých růží, ale i senátor Jan Ruml, spisovatel Jáchym Topol, bratr prezidenta Ivan Havel s chotí Dagmar a kníže Karel Schwarzenberg. Prezident Václav Havel, pro něhož "plastici" také několikrát hráli a který s Hlavsou dlouhá léta dobře znal, se obřadu nemohl zúčastnit, neboť je na dovolené v zahraničí. Účast těch, kteří nemohli být obřadu přítomni, tlumočil rodině undergroundový básník a duchovní otec "plastiků" Ivan Martin "Magor" Jirous. Kněz, který sloužil mši mluvil především o naději křesťanů v život věčný. "Člověk neumírá celý, jen jeho tělo, a i to bude jednou vzkříšeno," řekl při kázání, když vykládal biblickou pasáž o tom, jak Ježíš vzkřísil Lazara.

Dílo Maxe Švabinského vystavuje ostravské centrum Chagall

Dílo významného kreslíře a grafika Maxe Švabinského (1873-1962) představuje ode dneška Výtvarné centrum Chagall v Ostravě. Výstava umělce symbolizující propojení 19. a 20. století bude otevřena do 21. února. Návštěvníci ostravské galerie si mohou prohlédnout Švabinského kresby, grafiky a malby. Exponáty na výstavu zapůjčil Památník Maxe Švabinského Muzea Kroměřížska v Kroměříži a Galerie výtvarného umění v Ostravě. Podle jejího ředitel Petra Beránka si občané severomoravské metropole mohli tvorbou tohoto vynikající českého portrétisty, kreslíře a grafika naposledy prohlédnou před 11 lety.

Bobři porážejí stromy v Litovelském Pomoraví, škody ale nepáchají

Kvůli nedostatku jiné potravy se v tomto období pouštějí bobři evropští do kácení stromů v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Olomoučtí ochránci přírody, kteří území spravují, však tvrdí, že zvířata tak nepáchají žádné škody. Bobři byli do nejdelší moravské řeky vráceni člověkem v roce 1991, občas však pronikli do Moravy sami z Dunaje. Nyní obývají břehy od Mohelnice na Šumpersku až po soutok a zvláště v Litovelském Pomoraví se jim dobře daří.

A ještě krátce o počasí v České republice: Čekáme skoro jasno až polojasno, na severní polovině republiky místy až oblačno. V severních horách místy sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -4 stupně Celsia až 0.