Zprávy pátek, 12. února 1999

Při sledování zpravodajského bloku Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

ČR splní minimální vojenské požadavky NATO do konce února

Česká republika splní podle ministra obrany Vladimíra Vetchého minimální vojenské požadavky nutné pro vstup do Severoatlantické aliance do konce února. Uvedl to ve čtvrtek v Praze po setkání se šéfem Vojenského výboru NATO Klausem Naumannem s tím, že do stejného data také projde v resortu obrany příslušný počet lidí bezpečnostními prověrkami. Klaus Naumann potvrdil, že Česká republika, Polsko a Maďarsko budou přijaty do aliance na počátku března.

Klaus Naumann se ve čtvrtek v Praze setkal také s premiérem Milošem Zemanem. Ten se při rozhovoru s generálem zajímal o přednosti profesionální armády, připomněl kvality nákladních automobilů Tatra, chválil české pistole a letouny L-159, řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Premiér Zeman svého hosta informoval také o schválení branných zákonů vládou a o připravenosti České republiky na vstup do NATO, včetně bezpečnostních prověrek. Hovořili také o bezpečnostní situaci v Kosovu.

Po setkání se šéfem Poslanecké sněmovny Václavem Klausem předseda vojenského výboru NATO uvedl, že současné rozšíření o ČR, Polsko a Maďarsko nebude poslední. Odmítl však spekulovat o tom, kdy k dalšímu rozšíření dojde. Klaus generála ubezpečil, že sněmovna zajistí schválení zákonů potřebných pro naplnění členských závazků České republiky.

Prezident Václav Havel dnes udělí předsedovi Vojenského výboru NATO Klausi Naumannovi Řád Bílého lva III.třídy vojenské skupiny.

Ministr Kavan požaduje odškodnění pro české "totálně nasazené"

Český ministr zahraničí Jan Kavan vítá plán německých společností a bonnské vlády vytvořit nadaci, z níž by byly odškodňovány osoby, které přežily nucené pracovní nasazení na území nacistického Německa. Současně ale požaduje, aby se s českými totálně nasazenými nakládalo stejným způsobem jako s oběťmi holocaustu na Západě. S odvoláním na Kavanův rozhovor pro páteční vydání německého listu Frankfurter Rundschau o tom informovaly agentury DPA a AP. Podle Kavana je nejvyšší čas skoncovat s praxí, která ignorovala nároky bývalých totálně nasazených žijících po skončení války na území někdejších komunistických zemí.

Poslanecká sněmovna ukončila svoji řádnou únorovou schůzi

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek večer po ústních interpelací, které se tradičně odehrály za mizivého zájmu většiny poslanců, ukončila svoji řádnou únorovou schůzi. Nejdůležitějším bodem čtvrtečního jednání bylo závěrečné hlasování o novele loterijního zákona. Jejím přijetím sněmovna rozhodla o tom, že zahraniční společnosti se v České republice opět budou moci účastnit provozování kasin, avšak za předpokladu, že jim ministerstvo financí udělí výjimku. Poslanci zároveň výrazně omezili spotřebitelské loterie, když rozhodli o tom, že úhrnná roční výše výher nesmí přesáhnout 200.000 a hodnota jedné výhry pak 20.000 korun. Pořádání spotřebitelských loterií nad tento limit novela zakazuje.

Poslanci si vyslechli i vládní představy o dalším postupu privatizace státních podílů ve strategických podnicích. S předlohou, kterou obhajoval ministr financí Ivo Svoboda, však nebyli příliš spokojeni. Vyžádali si proto od kabinetu Miloše Zemana další dodatečné materiály, které by vládní privatizační záměry konkretizovaly.

Vláda v Poslanecké sněmovně neuspěla ani se svou představou o tom, jak dál postupovat v důchodové reformě. Návrh harmonogramu tohoto procesu, který kabinet předložil, totiž dolní komora parlamentu hlasy poslanců ODS, KDU-ČSL a Unie svobody vrátila vládě k přepracování. Sněmovní rozprava o vládní předloze potvrdila, že názory pravicových a levicových stran na reformu penzijního systému se diametrálně liší.

Sněmovna rovněž vzala na vědomí doporučení Mezinárodní organizace práce 'MOP) týkající se všeobecných podmínek ke stimulaci tvorby pracovních míst v malých a středních podnicích. Vládní zprávu, která hodnotí katastrofální povodně v červenci 1997, dolní parlamentní komora projednat nestačila a přesunula ji na některou ze svých příštích zasedání.

Evropská komise vítá schválení novely zákona o loteriích

Evropská komise 'EK) vítá novelu zákona o loteriích, kterou schválila Poslanecká sněmovna. "Jde o krok správným směrem, který eliminuje rušivý prvek ve vztazích mezi Českou republikou a Evropskou unií a přibližuje českou legislativu v oblasti přímých zahraničních investic k normám Unie," uvedl ve čtvrtek pro ČTK vedoucí Delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrián.

Nepružnost NBÚ může zkomplikovat vstupování ČR do NATO

Zpožďování při prověrkách osob, jež budou přicházet do styku s utajovanými materiály Severoatlantické aliance, sice neohrozí přijetí České republiky do NATO začátkem března, ale může tento proces zkomplikovat. Nespokojenost orgánů Aliance s českým tempem v této oblasti bude velmi pravděpodobně tlumočena místopředsedovi vlády Egonovi Lánskému při pondělní návštěvě vojenské a politické centrály NATO. ČTK to ve čtvrtek řekl velvyslanec České republiky při NATO Karel Kovanda.

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu 'NBÚ) Tomáš Kadlec se ve čtvrtek pro ČTK proti tvrzení velvyslance ČR při NATO Karla Kovandy, že vinou úřadu se zpožďují prověrky osob, které mají přicházet do styku s utajovanými materiály Severoatlantické aliance, ostře ohradil. Podle Kadlece za to může liknavost jiných resortů, které nepodávají včas a řádně žádosti o prověření svých pracovníků. Konkrétně však tyto instituce jmenovat nechtěl.

NKÚ je zřejmě jediný český orgán, proti němuž EU nic nemá

Nejvyšší kontrolní úřad 'NKÚ) je podle jeho šéfa Lubomíra Voleníka zřejmě jedinou českou státní institucí, proti níž nemá Evropská unie žádné výhrady. Voleník, který tři roky předsedal řídící radě Evropské organizace nejvyšších kontrolních institucí 'EUROSAI), to ve čtvrtek řekl ČTK. "Myslím, že se nám podařilo před Evropským účetním dvorem vybudovat takové postavení, že vlastně jsme prakticky jediným státním orgánem, který je akceptován Evropskou unií bez výhrad," prohlásil Lubomír Voleník.

Mise MMF a SB je spokojena s pokrokem příprav kongresu

Zástupci Mezinárodního měnového fondu 'MMF) a Světové banky 'SB) ve čtvrtek vyjádřili spokojenost s tím, jak postupují přípravy Prahy na světový kongres finančníků v roce 2000. "Praha se stále zlepšuje, stále více se přesvědčujeme, že Praha a česká vláda se zhostí pořádání kongresu úspěšně," řekl viceprezident SB Shengman Zhang. "Všichni vládní představitelé nás ujistili, že se zavazují dokončit vše potřebné včas a v potřebné kvalitě," dodal představitel Světové banky a vyslovil přesvědčení, že Česká republika tento úkol splní.

Cílem třídenní mise MMF a Světové banky byla kontrola připravenosti České republiky na zasedání MMF v Praze v roce 2000.

Česká delegace hodnotí setkání se švédskými podnikateli pozitivně

Místopředsedové české vlády Egon Lánský a Pavel Mertlík se ve čtvrtek před ukončením návštěvy Švédského království setkali ve Stockholmu s představiteli největších domácích společností. Jak ČTK telefonicky informoval Lánského poradce Petros Michopulos, přednášky českých politiků i následující diskuse se zaměřily především na hospodářskou situaci v České republice, na možnosti švédských investic a na využití investičních pobídek, jež český kabinet připravil pro zahraniční investory. Závěrečná tisková konference potvrdila zájem švédské strany o investování v České republice.

David Rath byl z jednání s Václavem Klausem očividně zklamán

Očividně zklamán byl ze čtvrtečního setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem 'ODS) prezident České lékařské komory 'ČLK) David Rath. "V roli komory jsme se absolutně neshodli - dá se říci, že vidění světa pana předsedy a naše je poněkud jiné," řekl David Rath, podle něhož Václav Klaus považuje komoru jen za jakousi nátlakovou organizaci, která má za cíl získat prospěch čistě pro lékaře. Shodu s Klausem nenalezl ani ohledně sociálního postavení lékařů a množství peněz plynoucích do zdravotnictví. Veliká míra shody byla podle Ratha pouze v koncepčních otázkách. "Diskutovali jsme o určité individualizaci účtů a o spoluúčasti pacientů, o tom, že banální neakutní péče by neměla být součástí obecného měšce, protože pak nezbývá na věci nezbytné. Tato cesta není panu předsedovi tak cizí, má jen jiné představy o praktickém provedení než my," podotkl David Rath.

Baštova komise podala podnět k prošetření SPT Telecom

Vládní komise na ochranu ekonomických zájmů podala podnět k prošetření SPT Telecom. Podnět se netýká privatizace Telecomu, ale podezření na zneužívání informací v obchodním styku, tedy případů, kdy někteří z vedoucích pracovníků firmy mohli například zvýhodňovat své soukromé společnosti. Privatizací Telecomu se městské zastupitelství začalo už dříve zabývat samo. Skupina, kterou vede ministr Jaroslav Bašta, poslala na městské zastupitelství zatím celkem jedenáct podnětů, naposledy právě na Telecom, PNS a společnost První Malostranská.

KSČM viní prezidenta Havla z politického rasismu a vyzývá k rezignaci

Komunisté ve čtvrtek obvinili prezidenta Václava Havla z politického rasismu a vyzvali ho k odstoupení. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček rovněž jako neaktuální odmítl jednání u kulatých stolů o blíže nedefinovatelných problémech, jejichž cílem jsou jen mocenské hrátky představitelů jednotlivých stran. Prezident Havel organizuje setkání předsedů parlamentních politických stran vyjma komunistické, na kterém by měli jednat o problémech v zemi.

Vláda bude podporovat vznik družstev zemědělců

Současná vláda bude podporovat vytváření zemědělských družstev. V první fázi půjde především o družstva odbytová podle jednotlivých komodit, později by mělo dojít také ke kapitálovému propojení zemědělských subjektů. Na čtvrteční rozpravě v senátním výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Podle jeho slov by mohlo dojít také k majetkové účasti zemědělských prvovýrobců ve zpracovatelském průmyslu.

Ministr Fencl v rozpravě dále uvedl, že vláda chce v budoucnu přijmout opatření, která omezí expanzi supermarketů maloobchodních řetězců v České republice. "Nejde o likvidaci obchodních řetězců, ale je třeba, aby zbyl na trhu prostor také pro menší obchodní subjekty a malé soukromníky," dodal ministr.

Rakouští zemědělci nemusí mít z českých žádný strach

Rakouští zemědělci nemusí mít žádný strach z toho, že by je české zemědělství po přijetí ČR do EU zruinovalo záplavou superlevných potravin, nebo že by rakouský pracovní trh zaplavili migrující čeští dělníci. Prohlásil to český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša v diskusi s členy Dolnorakouského rolnického svazu, která se konala v Českém centru ve Vídni. Za jednu z hlavních příčin malé úspěšnosti první vlny privatizace označil nezkušenost českého managementu se skutečným podnikáním a neochotu si to přiznat. Své sehrála i psychika: 40 let byl kapitalismus líčen jako forma okrádání člověka člověkem, a když nastal, tak si mnozí mysleli, že nyní se to smí legálně a chovali se podle toho, uvedl velvyslanec. Za jeden z problémů našeho zemědělství označil skutečnost, že v Unii jsou dotace zemědělství v průměru o 30 procent vyšší než v ČR.

Stanislav Devátý ostře odmítl informaci, že zveřejnil jméno rezidenta

Bývalý ředitel Bezpečnostní a informační služby 'BIS) Stanislav Devátý ve čtvrtek ostře odmítl informaci anglicky psaného pražského listu The Prague Post, že právě on byl původcem úniku informací o rezidentovi britské MI6 v Praze. "Je to samozřejmě nesmysl a ti pánové by si měli dát pozor na to, co říkají, aby se náhodou nedostali před soud," řekl ČTK Devátý. Týdeník The Prague Post cituje ve svém nejnovějším čísle vysoce postavený zdroj ze zpravodajské komunity, který je dobře obeznámen s poměry v BIS. "Únik šel přes Devátého. Pravděpodobně si neuvědomuje důsledky toho, co dělá," řekl listu jeho zdroj.

Krátkodobé dálniční známky by mohly platit už od ledna 2000

Už od ledna příštího roku by si mohli motoristé podle představ ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma koupit dálniční známku i na dobu kratší, než na celý rok. S odvoláním na ředitele ministerského odboru pozemních komunikací Petera Kiliana to ve čtvrtek uvedla Mladá fronta Dnes s tím, že hovořit o ceně nových nálepek by zatím bylo předčasné. "Děláme všechno pro to, aby krátkodobé dálniční známky byly do roku 2000," citoval list Kiliana. Ten podle deníku uvedl, že k vydávání časově omezených nálepek nás tlačí Evropská unie. S odvoláním na další zainteresované strany však Mladá fronta Dnes zároveň upozornila na možná úskalí realizace tohoto záměru. Ta spočívají především v legislativní sféře, od níž se odvíjejí následné kroky.

S uplatňováním demokracie v ČR je podle IVVM spokojena třetina občanů

S uplatňováním demokracie je v České republice spokojena přesně třetina občanů a téměř tři pětiny vyjadřují nespokojenost. Vyplývá to z lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Dvě třetiny dotázaných se domnívají, že demokracie dokáže řešit vážné problémy, čtvrtina zastává opačný názor.

Po Praze se údajně pohybuje jeden z nejhledanějších pedofilů v Evropě

Po Praze se údajně pohybuje jeden z nehledanějších pedofilů v Evropě Warwick Spinks, který prý byl zapojen do natáčení filmů, při němž byly znásilňovány a zabíjeny děti. Ve Velké Británii po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Uvedla to ve středu televize Nova. Podle mluvčí policejního prezídia Ivany Mossové Česká policie o muži tohoto jména ví a zařídila se podle toho. Na Warwicka Spinkse nebyl vydán mezinárodní zatykač. Čeští policisté proto i v případě, že by ho potkali, nemohou fakticky nic udělat. Jak ve čtvrtek zdůraznila mluvčí Moosová, policie by mohla Spinkse zadržet pouze v případě, kdyby se prokázalo, že se na území České republiky dopustil trestného činu.

Soud poslal Kolumbijce za obchod s kokainem na 11 let do vězení

Příštích 11 let by měl strávit ve věznici s ostrahou kolumbijský občan Alfonzo Calderon Ramirez. Krajský soud v Hradci Králové ho ve čtvrtek poslal do vězení za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a drog. Dvaašedesátiletý cizinec se podle soudu podílel na podzim roku 1997 na zorganizování dodávky 4500 plechovek s kolumbijskou kávou, mezi nimiž bylo i 119 plechovek s téměř 60 kilogramy kokainu. Cena drogy by se pohybovala kolem 350 miliónů korun.

Na horách panují ideální podmínky pro zimní sporty

Téměř ideální podmínky panují pro zimní sporty na všech českých horách. Dostatečná vrstva sněhu, lyžařské vleky v provozu a upravené běžecké tratě udělají jistě radost všem milovníkům hor. Před lavinovým nebezpečím varuje horská služba v Krkonoších a v Jeseníkách.

Hokej

Remízou 2:2 skončil úvodní zápas českých juniorských reprezentantů v hokeji na Turnaji pěti národů s domácím Finskem, ve kterém je poprvé vedl nový trenér Jaroslav Holík. Mistr světa z roku 1972 vystřídal začátkem února ve funkci Vladimíra Martince.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na pátek:

Převážně zataženo, občas sněžení. Denní teploty - 6 až - 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.