Zprávy pátek, 13. března 1998

Zprávy 13.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Sněmovní zahraniční výbor podpořil vstup České republiky do NATO

Sněmovní zahraniční výbor podpořil vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Stejně jako v jiných výborech, které toto doporučení schválily už dříve, hlasovali ve čtvrtek v zahraničním výboru pro vstup země do aliance zástupci pravicových stran a sociální demokracie. Proti byl komunistický poslanec Miloslav Ransdorf, republikánští poslanci se jednání vůbec neúčastnili.

Člen sněmovního zahraničního výboru za ODS Jiří Payne obvinil vládu z neschopnosti předložit analýzu bezpečnostních rizik hrozících České republice v souvislosti s jejím vstupem do NATO. Jeho kritika zazněla ještě předtím, než výbor kladně uzavřel třídenní rozpravu o přistoupení země k NATO. Výbor vládu požádal, aby mu analýzu rizik a jejich očekávané změny předložila do konce března. Poslanci odmítli obavy zástupců ministerstva zahraničí, že žádost může být vysvětlována jako podmínka pro přistoupení České republiky k Alianci. Jiří Payne se pozastavil také nad tím, že už teď není zcela jasné, co bude Česká republika dělat "den po vstupu" do NATO a jaké úkoly chce v Alianci vykonávat.

O vstupu České republiky do NATO je podle ministra obrany prakticky rozhodnuto

Ministr obrany Michal Lobkowicz se domnívá, že ratifikační proces vstupu České republiky do NATO by už nemělo nic ohrozit. Uvedl to ve čtvrtek po svém vystoupení před členy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Podle ministra Lobkowicze byli představitelé Senátu dlouhodobě poměrně příznivě nakloněni vstupu naší země do Aliance, a proto doufá, že i Senát tento krok podpoří. Jeho slova potvrdil i předseda výboru Michael Žantovský. Michal Lobkowicz před senátory dále prohlásil, že musela být výrazně změněna koncepce výstavby armády s výhledem do roku 2003, kterou loni schválila vláda. Jedním z důvodů k revizi tohoto dokumentu bylo prý například vyplňování dotazníku obranného plánování, který každoročně zpracovávají země NATO.

Ratifikace vstupu do NATO v Senátu by měla být bezproblémová

Schválení protokolů o vstupu České republiky do Severoatlantické aliance v českém Senátu by nemělo být podle vyjádření senátorů problémem. Vstup do NATO podpoří celá bývalá koalice, která disponuje v horní komoře dvoutřetinovou většinou. Vzhledem k doporučení sněmovního klubu ČSSD, aby senátoři za tuto stranu hlasovali pro vstup do aliance, a to i bez referenda, lze předpokládat, že s přistoupením k smlouvě nakonec nebudou souhlasit pouze komunisté. Pro schválení protokolů stačí nadpoloviční většina přítomných senátorů.

Miloš Zeman dále mluví o referendu ke vstupu České republiky do NATO do dubna 1999

Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman ani po rozhodnutí svého poslaneckého klubu hlasovat už v příštích týdnech ve sněmovně pro přistoupení České republiky k NATO neopustil myšlenku referenda k této otázce. "Domnívám se, že jedno nevylučuje druhé," řekl ve čtvrtek bezprostředně po svém návratu z Londýna, kde se zúčastnil summitu evropských sociálnědemokratických stran a setkal se s předními britskými investory.

Podle předsedy KSČM se rýsuje komplot pravicových stran a ČSSD

Za rýsující se komplot pravicových stran a ČSSD ve čtvrtek označil předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček rozhodnutí poslaneckého klubu sociálních demokratů, který svým členům doporučil, aby hlasovali pro vstup České republiky do Severoatlantické aliance, a to i bez referenda. "Jde o vzkaz ČSSD voličům, který zní: Jsme jako oni. Pro tuto stranu vůbec není novinkou, že postupuje ruku v ruce s pravicovými stranami," komentoval Miroslav Grebeníček úterní rozhodnutí klubu ČSSD ohledně NATO. Podle něj se zdá, že vedení sociálních demokratů "je omámené mocí ještě dříve, než ji získalo".

Klub ODS už má dostatek podpisů pod svůj návrh na schůzi o NATO

Žádost poslaneckého klubu Občanské demokratické strany o svolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se projednal vstup České republiky do NATO, podpořilo ke čtvrtku už 45 poslanců, což znamená, že schůze se může uskutečnit, protože k jejímu svolání stačí podle jednacího řádu dolní komory parlamentu 40 podpisů. Informovala o tom poslankyně ODS Jana Marcová. Podle ní se k žádosti připojili kromě poslanců ODS už i zástupci Unie svobody. Další podporu lze zřejmě očekávat od klubů ODA a KDU-ČSL. Poslankyně Marcová potvrdila, že ODS navrhuje, aby se schůze konala 14. dubna. Oficiální žádost o její svolání, podpořená podpisovou listinou, bude předsedovi sněmovny předána počátkem dubna.

Česká armáda by se podle ministra Lobkowicze měla zúčastnit zásahu v Kosovu

Pokud mezinárodní společenství vyzve Českou republiku k účasti na případném zásahu v jugoslávském Kosovu, měla by se na něm česká armáda podílet. Ministr obrany Michal Lobkowicz ve čvrtek před členy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost řekl, že si nedovede představit, že by se případné akce v Kosovu česká armáda nezúčastnila. Podle něj je předčasné specifikovat možný příspěvek české armády, s největší pravděpodobností by však šlo o jednotky specialistů nebo o bojové jednotky, které působily a působí v bývalé Jugoslávii.

Pro českou účast při zásahu v srbském Kosovu, kde v posledních dnech eskalovalo napětí mezi Albánci a Srby, se v pondělí vyslovil prezident Václav Havel. S jeho názorem souhlasí také předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský.

Jiří Payne kritizoval pasivitu české diplomacie ve vztahu ke Kosovu

Pasivitu české diplomacie ve vztahu k řešení napjaté situace v Kosovu kritizoval ve čtvrtek člen sněmovního zahraničního výboru za ODS Jiří Payne. Naznačil dokonce, že její postoj je v rozporu se zájmy České republiky. Jiří Payne soudí, že naše země by měla hrát na diplomatickém poli v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě aktivní roli a přicházet s návrhy. Paynovu kritiku odmítl náměstek ministra zahraničí Otto Pick. Podle něho by bylo chybou, kdyby čeští představitelé přeceňovali sebe sama. Jak dodal, nepřispělo by to příliš k reputaci České republiky v zahraničí.

Představitelé EU a kandidátských zemí potvrdili společné cíle

Představitelé 15 členských států Evropské unie a 11 kandidátských zemí se ve čtvrtek na prvém společném výročním jednání v Londýně shodli na nezbytnosti společného boje proti mezinárodnímu organizovanému zločinu a pašování drog a také na společném úsilí proti znečišťování životního prostředí. Českou republiku na konferenci zastupovali premiér Josef Tošovský a ministr zahraničí Jaroslav Šedivý.

Na boj proti organizovanému zločinu zaměřil svůj projev na konferenci premiér Josef Tošovský. Uvedl, že Česká republika po roce 1990 nejenže otevřela své hranice, ale otevřela se také ekonomicky a finančně. Organizovaný zločin toho využívá, protože legislativa se uplatňuje postupně, řekl Tošovský.

Podmínky pro privatizaci vláda ohlásí ještě před volbami

Podmínky pro privatizaci zbývajících státních podílů ve třech velkých domácích bankách ohlásí vláda ještě před červnovými parlamentními volbami. Prohlásil to ve čtvrtek ministr financí Ivan Pilip s tím, že vláda si od privatizace slibuje zejména posílení kapitálu bank a očekává i zlepšení jejich výkonnosti, pružnosti a rozšíření služeb. Nejlepší cestou, jak dosáhnout těchto cílů, bude podle něj účast silných zahraničních partnerů v privatizovaných bankách.

US by se podle Josefa Luxe měla zřetelněji distancovat od ODS

Předseda lidovců Josef Lux by uvítal, kdyby se Unie svobody zřetelněji distancovala od Občanské demokratické strany, z jejíž platformy vznikla. Uvedl to na čtvrteční tiskové konferenci s tím, že pokud to unie neudělá, tak vlastně zpochybní deklarovaný důvod svého vzniku. Josef Lux nevěří v existenci údajné tajné dohody mezi unií a ODS, o níž mluvil předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Stanislav Gross. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že by mohlo jít o zajímavý manévr ODS, jak před volbami vytvořit situaci, kdy si strana s klesajícími preferencemi zachová bývalý voličský potenciál, tvořený nyní součtem preferencí pro ODS a Unii svobody.

Unie je svébytná a sama rozhodne, od koho se distancovat

Unie svobody je podle svého předsedy Jana Rumla svébytná strana, která sama rozhodne, s kým bude po červnových volbách případně spolupracovat. Unie přitom nevylučuje, že to bude možná i ODS, z níž původně vznikla.

Václav Klaus popřel tajné dohody mezi ODS a unií

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus při čtvrtečním setkání s břeclavskými občany popřel tvrzení předsedy poslaneckého klubu ČSSD Stanislava Grosse, podle něhož by měly mezi ODS a Unií svobody existovat tajné dohody, jimiž by se mělo zabránit úbytku voličů Klausovy strany. "Pan Gross to snad ani nemyslel vážně," řekl Klaus.

Podle Jana Kasala myšlenka široké koalice trvá

Lidovci podle svého místopředsedy Jana Kasala nehodlají opustit myšlenku široké povolební koalice, v níž počítají s účastí Unie svobody a sociální demokracie, přestože tyto strany takovou spolupráci vylučují. Na úvahách o široké koalici se před volbami už zřejmě nic nezmění, uvedl ve čtvrtek Kasal pro ČTK. Prioritou lidovců podle něj ale zůstává povolební spolupráce s některou pravicovou stranou, nejspíše s Unií svobody. Myšlenku utvoření široké koalice, od níž si KDU-ČSL slibuje stabilní vládu opírající se o většinu v Poslanecké sněmovně, neohrozí podle Kasala ani pokles preferencí sociálních demokratů. Vytvoření povolební koalice s důvěryhodnými liberálními stranami by bylo podle Kasala přirozené, připustil však i možnou koalici mezi Českou stranou sociálně demokratickou (ČSSD), KDU-ČSL a Unií svobody.

Miloš Zeman kritizuje zdražení

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman ve čtvrtek kritizoval středeční rozhodnutí vlády o zdražení elektrické energie, plynu a nájemného. "Tu deregulaci považuji za nepřiměřenou a sociálně neúnosnou," řekl dnes novinářům. Zeman, stejně jako jeho stranický kolega a místopředseda ČSSD Vladimír Špidla, nevyloučil, že jeho strana se po volbách pokusí některé deregulované ceny opět snížit.

Josefa Luxe mrzí negativní výroky Richarda Falbra na adresu vlády

Místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe mrzí výrok předsedy Českomoravské komory odborových svazů Richarda Falbra, který na středeční rozhodnutí vlády o zvýšení cen elektřiny, plynu a nájemného reagoval slovy, že bývalý premiér Václav Klaus měl k deregulacím rozumnější postoj než současný předseda vlády Josef Tošovský. "Já jsem porozuměl spíše tomuto prohlášení pana Falbra více jako prohlášení senátora za sociální demokracii než šéfa odborů," řekl Josef Lux na čtvrteční tiskové konferenci. Richard Falbr tlumočil hlubokou nespokojenost odborů s deregulacemi, rozhodnutí vlády zdražit elektrickou energii o 24 procent, plynu o 27 procent a nájemného v průměru o 27 procent, označil za výsměch a ujistil, že odbory budou požadovat zvýšení mezd.

Rada odborů se postavila za Richarda Falbra

Mimořádné zasedání rady předsedů odborových svazů sdružených v Českomoravské komoře odborových svazů ve čtvrtek podpořilo reakci předsedy komory Richarda Falbra, který rozhodnutí vlády o deregulaci nájemného a cen energií označil za ubohost a vyzval svazy, aby přerušily svá odvětvová jednání s vládou.

Bez energetické politiky je deregulace pouhým zdražováním

V zemi, kde není jasně definovaná energetická politika, je jakákoliv deregulace prostým zdražováním. Uvedl to ve čtvrtek poslanec za sociální demokracii Josef Hojdar s tím, že jeho strana chce v příštích týdnech představit veřejnosti svůj návrh energetické politiky. Pokud získá ČSSD ve volbách dostatečný počet hlasů, je podle Josefa Hojdara připravena realizovat energetickou politiku se silnou úlohou státu, která povede k co nejnižším nákladům na pořízení energie.

Policie vyslýchala primátora Koukala kvůli sponzorství ODS

Zhruba hodinovému výslechu ve čtvrtek podrobili policejní vyšetřovatelé primátora Prahy a předsedu pražské Občanské demokratické strany Jana Koukala. Ten poté řekl, že otázky vyšetřovatelů se zaměřovaly výhradně na dva sponzorské dary ODS, které v daňovém přiznání strany za rok 1995 byly rozepsány na více dárců, než kolik jich bylo ve skutečnosti. Právě kvůli tomu je bývalý místopředseda ODS Libor Novák obviněn z krácení daně.

Zvýší se učitelské platy?

Plat učitele by se letos mohl zvýšit v průměru o 850 korun měsíčně. České televizi to dnes řekl ministr školství Jan Sokol. Podle předsedy školských odborářů Jaroslava R”sslera je však ministrem udávaná suma pouze rozpočtovaným průměrným zvýšením platu, které může být mnohdy ve skutečnosti nižší. Odboráři ocenili ministrem zamýšlený projekt kariérního růstu, jehož smyslem je vytvořit systém kvalifikačních předpokladů, které by definovaly platovou třídu učitele.

Petr Pithart varuje před "osobitým českým nacionalismem"

Varování před "osobitým českým nacionalismem", ve kterém proti sobě bojuje snaha o vstup do Evropy s netolerancí ke všemu cizímu, bylo jednou z myšlenek vystoupení předsedy Senátu Petra Pitharta na konferenci Česká společnost na konci tisíciletí. Konference, která začala ve čtvrtek na Univerzitě Karlově, se účastní bezmála stovka českých a zahraničních renomovaných politologů, sociologů, ekonomů, filozofů a ekologů.

Velvyslanectví USA neeviduje žádost o hromadné přijetí Romů

Americké velvyslanectví v Praze dosud neobdrželo oficiální žádost o přijetí skupiny uprchlíků do Spojených států. Potvrdilo však, že se představitelé Romské občanské iniciativy minulý čtvrtek setkali s pracovníkem amerického velvyslanectví. Jedním z bodů, o němž hovořili, byl skutečně zájem některých Romů o možnost podat masovou žádost o statut uprchlíka v Americe. Velvyslanectví to uvedlo v reakci na informace, podle kterých měla ostravská Romská občanská iniciativa minulý čtvrtek požádat o poskytnutí azylu pro všechny české Romy.

KSČM zveřejní koncem března svůj volební program

Komunistická strana Čech a Moravy dokončuje přípravu svého volebního programu, jehož plné znění bude zveřejněno na zasedání ústředního výboru strany 21. března v Nymburku. Novináře o tom ve čtvrtek informoval předseda strany Miroslav Grebeníček. KSČM podle něj připravuje moderní levicový program, který kromě jiného vychází ze zkušeností západoevropských komunistických stran. Jako příklad uvedl jeden ze stěžejních bodů připravovaného volebního programu strany, kterým je zkrácení týdenní pracovní doby.

V lednu se průmyslová výroba v ČR zvýšila o 5,1 procenta

Průmyslová výroba v České republice v lednu 1998 meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Ve srovnání s průměrným měsícem bazického roku 1995 byla celková průmyslová produkce vyšší o 7,4 procenta. Vyplývá to z informace o vývoji průmyslové produkce v České republice, měřené indexem založeným na statistice produkce vybraných výrobků, kterou ve čtvrtek ČTK poskytl Český statistický úřad.

Ve Francii zemřel čestný starosta pařížského Sokola František Fiedler

Čestný starosta pařížského Sokola, mohonásobný funkcionář Sokola a krajanských asociací v Paříži, nositel vysokých francouzských vyznamenání a nositel Československého válečného kříže František Fiedler zemřel v Paříži ve věku 98 let. ČTK to sdělil český velvyslanec ve Francii Petr Lom. Pohřeb Františka Fiedlera se bude konat 13. března za účasti krajanské komunity a zástupců českého velvyslanectví.

Karel IV. s družinou se po letech zjevil ve svém Novém Městě

Oslavy 650. výročí založení Nového Města pražského ve čtvrtek pokračovaly průvodem Karla IV. s dvořany oblečenými do gotických kostýmů. Družina, v níž nechyběla Karlova manželka Blanka z Valois, Bušek z Velhartic, rytíři, trubači či bubenice, vyrazila dopoledne od Malostranské mostecké věže a svoji pouť zakončila v Novoměstské radnici. Další, velkolepější procesí, chystají organizátoři oslav založení Nového Města v roce 1348 na 17. květen. Plánovaný průvod Karla IV. Prahou má být zakončen jarmarkem na ostrově Žofín.

Výstava Nové Město pražské 1348-1784 v Novoměstské radnici

Dějiny Nového Města pražského od jeho založení v roce 1348 do sloučení pražských měst a vzniku jednotné Prahy v roce 1784 zachycuje výstava, která dnes začíná v Novoměstské radnici v Praze 2. Expozice, která bude k vidění do 17. května, představí podobu města a jeho unikátní koncepci, která je vrcholem středověkého urbanismu. Výstava čerpá i z uměleckých památek na území Nového Města, jeho politických, správních, církevních i vojenských dějin a v neposlední řadě i všedního života obyvatel města.

Ze sportu:

Hokejisté Pardubic porazili v předehrávce 50. kola extraligy Litvínov 3:2, a zajistili si tak důležité dva body v boji o postup do play off. Rozhodující branku vstřelil ve 35. minutě domácí útočník Kudrna.

Na tenisovém turnaji v Indian Wells zvítězil ve druhém kole Petr Korda nad Australanem Draperem 6:3, 3:6, 6:3. S turnajem se naopak musel rozloučit Ctislav Doseděl, který prohrál s Němcem Haasem 6:7, 3:6. V soutěži čtyřher vyhrál česko-australský pár Suk, Stolle nad jihoafričanem Ferreirou a Američanem Laechem 2:1 na sety.

Na halovém mistrovství Evropy v Tallinu vybojovali v soutěži družstev ve střelbě na běžící terč reprezentanti České republiky Luboš Račanský, Miroslav Januš a Miroslav Lízal stříbrné medaile. V hodnocení jednotlivců si vedl nejlépe Račanský, který nasbíral celkem 674 celé a 8 desetin bodu, a získal tak další stříbro.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty nula až plus 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.