Zprávy pátek, 13. listopadu 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

V ČR dnes začínají volby do Senátu a obecních zastupitelstev

V České republice dnes začínají volby do Senátu a do obecních zastupitelstev. Volební místnosti se otevřou ve 14:00 a uzavřou ve 22:00. Starostové v některých městech a obcích však stanovili začátek hlasování už na 12:00. Zítra mohou voliči dát svůj hlas už v 07:00. Ve 14:00 se pak volební místnosti uzavřou. Starostové i pro druhý den voleb mohli posunout začátek - a to už na pátou hodinu ranní. Konečné výsledky senátních i komunálních voleb by mohly být podle šéfa sumarizačního útvaru Jana Fischera známy v neděli v pozdních večerních hodinách. Výsledky budou průběžně zveřejňovány prostřednictvím Internetu na adrese: www.volby.cz.

Američtí senátoři u prezidenta Havla

Prezident Václav Havel přijal ve čtvrtek v Praze americké senátory za Demokratickou stranu Byrona Dorgana a Thomase Daschliho. Mluvili mimo jiné o vysílání Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda z Prahy do Íránu a Iráku. Připomněl, jak důležitá byla pomoc Rádia Svobodná Evropa při přerodu komunistického Československá ve svobodnou zemi.

V souvislosti s otázkou začleňování České republiky do Severoatlantické aliance američtí senátoři, kteří byli nedávno znovu zvoleni ve státech Jižní a Severní Dakota, ocenili dobrou připravenost země na vstup do NATO.

Pomůže černá skříňka při vyšetřování příčin havárie vrtulníku?

Použitelnost tzv. černé skříňky při vyšetřování příčin úterní havárie vrtulníku České armády by mohl negativně ovlivnit dlouhotrvající požár, který po pádu vrtulníku vznikl. Řekl to mluvčí velitele vzdušných sil Petr Fajl. Jediné, o co se mohou zatím vojáci opřít, je podle něj poslední hlášení posádky vrtulníku. Letci, kteří o několik minut později v polích u Slatinic u Olomouce zahynuli, ohlásili, že jim selhala součást systému tzv. indikace umělého horizontu, který je základním prvkem pro řízení helikoptér v mracích.

Nové návrhů zákonů ohledně občanství do konce roku

Do konce roku by vláda měla mít na stole zcela nový návrh zákona, který by krajanům v případě jejich zájmu umožnil získat české státní občanství. Tento zákon by se týkal lidí, kteří pozbyli české občanství v letech 1948 až 1989. Členy sněmovního petičního výboru o tom ve čtvrtek informoval náměstek ministra vnitra Pavel Zářecký a dodal: "Vnímáme to jako jakýsi druh rehabilitace."

Krajané, kteří přišli o občanství v letech 1948 až 1989, by podle ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václava Henycha měli získat české občanství jednoduchým způsobem. "Dotyčný projeví zájem ho získat a stačí zjistit, že v minulosti státní občanství České republiky, nebo Československé - předtím než vznikla ČR v roce 1969 - měl," řekl Henych. Po splnění této podmínky bude mít ministerstvo vnitra povinnost české občanství přiznat a vystavit o tom doklad.

Ve stejném termínu má ministerstvo vnitra kabinetu předložit také návrh novely zákona o nabývání a pozbývání státního občanství, jež by řešila otázku lidí, kteří nemají české občanství kvůli rozdělení federace.

Vláda by měla do konce letošního roku také obdržet harmonogram kroků vedoucích k harmonizaci vízové a migrační politiky České republiky a Evropské unie. Poslancům ze zahraničního výboru sněmovny to řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. Materiál připravuje pracovní skupina ministerstev vnitra a zahraničí a ministerstva nyní vedou spory o to, v jakém termínu začít vypovídat smlouvy o bezvízovém styku, které odporují Schengenské dohodě o volném pohybu osob.

Kardinál Vlk o vztahu církví a státu

Církve nemohou podle kardinála Miloslava Vlka v současné situaci jednat se státem o řešení vzájemných vztahů, protože vláda nevzbuzuje jejich důvěru a zpochybňuje svou dříve projevenou ochotu k serióznímu dialogu. "V sociální demokracii není jednotná linie," řekl ve čtvrtek novinářům kardinál Vlk a konstatoval, že do plánované komise k jednáním o vztazích státu a církví zatím církev zástupce nebude jmenovat.

Premiér Miloš Zeman požaduje po kardinálovi Miloslavu Vlkovi omluvu za jeho zpochybnění vlády ve věcech vztahu státu a církve. Řekl to tiskový mluvčí vlády Libor Rouček novinářům. "Pokud je pravda to, co ve čtvrtek zveřejnila ČTK, to znamená, že církve nemohou podle pana kardinála Miloslava Vlka v současné situaci jednat se státem o řešení vzájemných vztahů, protože vláda nevzbuzuje jejich důvěru a zpochybňuje svou dříve projevenou ochotu k serióznímu dialogu, tak potom bude 'Zeman) požadovat od pana kardinála omluvu," četl mluvčí z připraveného textu.

Jednali místopředsedové ČR a SR

Integrace České republiky a Slovenska do evropských struktur před blížícím se vídeňským summitem Evropské unie byla předmětem jednání místopředsedů vlád obou zemí Egona Lánského a Pavola Hamžíka ve Zlíně. Spolupráce se Slovenskem je podle Lánského strategickým zájmem České republiky. "Dnešek je začátek a bude třeba udělat podstatně víc. Je třeba se dohodnout například na ostraze hranic. Běženci, které zachytíte v Čechách, nejsou ze Slovenska, ale zavádět vízovou povinnost není cesta," uvedl Hamžík.

Zbrojní výroba

Prezident Václav Havel v zásadě neodmítá myšlenku ministra obrany Vladimíra Vetchého rozšířit zbrojní výrobu v zemi, upozorňuje však na to, aby to bylo "v rozumné míře" a dle ekonomických možností státu. Prezidentovu reakci na ministrovo prohlášení, že vláda podporuje znovuoživení českého zbrojního průmyslu, ČTK zprostředkoval vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl. Prezident podle Krafla současně apeluje na to, aby zbrojní výroba neohrozila bezpečnost země. Důležitá je podle prezidenta také spolupráce s ostatními evropskými státy, kdy by se na výrobě jednoho produktu mělo podle možností a s ohledem na ekonomickou výhodnost podílet více zemí. "Musí být neustále zabezpečena bezpečnost státu a také možnost podílet se na evropské výrobě," tlumočil Havlovy myšlenky Krafl.

České strojírenské podniky by uvítaly zvýšení podílu zbrojní výroby, pro kterou mají volné kapacity. Ze čtvrteční ankety ČTK vyplynulo, že způsob utlumení zbrojní výroby v České republice počátkem 90. let považují zástupci zbrojovek za nešťastný a chybný.

Prezident Asociace obranného průmyslu ČR Jaroslav Valoušek nicméně upozornil, že návrat české zbrojní výroby na úroveň před rokem 1990 není možný. "Mluvit o návratu k úrovni osmdesátých let nemá smysl, jsou to nostalgické vzpomínky. Nyní je třeba zhodnotit současnou situaci a celý systém ladit z pohledu vstupu ČR do NATO," řekl Jaroslav Valoušek ČTK.

Internet versus Telecom

SPT Telecom plánuje od začátku příštího roku zvýšení tarifu místního hovorného z 2,40 korun na 2,60 Kč a snížení délky impulsu o třetinu. Naopak zlevnit až o 40 procent by měly meziměstské hovory a v průměru o čtvrtinu mezinárodní telefonáty. Podle Telecomu a ministerstva financí místní hovory s ohledem na průměrnou délku telefonátu, která je kratší než dvě minuty, podraží ve váženém průměru o 26 procent.

Proti tomu protestují organizátoři akce "Internet proti monopolu", kteří odhadli zdražení na 62,5 procenta. To by podle nich znemožnilo přístup k Internetu po telefonu pro běžné uživatele.

K petici proti zdražování se do čtvrtka připojilo přes 58.000 lidí. Na 18. listopadu organizátoři vyzvali k bojkotu služeb Telecomu a svolali demonstraci na žižkovský Vrch Svatého Kříže.

Začne řádná schůze Poslanecké sněmovny o týden dříve?

Řádná schůze Poslanecké sněmovny, která měla být podle původního plánu zahájena 1. prosince, se bude pravděpodobně konat o týden dříve. Organizační výbor totiž ve čtvrtek navrhl předsedovi sněmovny Václavu Klausovi, aby schůzi svolal už na úterý 24. listopadu od 14:00. Ústředním bodem jednání pléna by mělo být opakované první čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999. Ten však sněmovna dosud neobdržela.

KSČM rozpočet podpoří

Poslanci Komunistické strany Čech a Moravy podpoří druhou verzi návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999. A to přesto, že k ní podle místopředsedy strany Miloslava Ransdorfa má KSČM převážně jen výhrady. Ten na čtvrteční tiskové konferenci sociálnědemokratické vládě pochválil pouze zastavení propadu místních rozpočtů. "Chceme dát vládě šanci," dodal a připomněl, že komunisté hlasovali i pro první návrh rozpočtu "s velikým skřípěním zubů".

ČNB snížila repo sazbu z 12,5 na 11,5 %

Česká národní banka 'ČNB) snížila od pátku klíčovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace z 12,5 na 11,5 procent. Podobně jako v případě minulého snížení sazeb Českou národní bankou, ani tentokrát analytici nečekají dramatickou reakci kursu koruny. Koruna podle nich zřejmě oslabí až těsně před koncem roku.

Vicepremiér Špidla obvinil předchozí vlády, že neratifikovaly Evropskou sociální chartu

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla ve čtvrtek obvinil předchozí konzervativní vlády, že neratifikovaly Evropskou sociální chartu Rady Evropy právě proto, že se jedná o dokument, ze kterého vyplývají sociální závazky. Vladimír Špidla to uvedl na semináři, který se věnoval podstatě sociální charty.

Karel Mašita žádá samostatný úřad pro zločiny komunismu

Zmocněnec Artfora-Jazzové sekce Karel Mašita se v těchto dnech na poslance obrátil s výzvou, aby podali návrh zákona, kterým by byl ustaven samostatný úřad vyšetřování zločinů komunismu. "Tento návrh podávám proto, že v poslední době sílí jakýsi lobbystický tlak na zrušení dosavadního Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu při Policii ČR," uvádí Karel Mašita v dopise, který poskytl ČTK.

Pomůže vláda podnikům, které přišly o zakázky kvůli embargu?

Vláda by měla pomoci domácím podnikům, které kvůli vysílání Rádia Svobodná Evropa do Íránu přišly uvalením embarga o zakázky. "V současné finanční situaci vlády ani nechceme nahrazení zmizelých dodávek, alespoň však garance za dluhy nebo jejich restrukturalizaci," řekl to prezident Svazu průmyslu a dopravy Štěpán Popovič po čtvrtečním jednání s místopředsedou vlády Pavlem Mertlíkem.

Ředitel MAAE vyslovil podporu dostavbě JETE

Plnou podporu dostavbě Jaderné elektrárny Temelín 'JETE) a příslib pomoci v rámci činností agentury vyslovil po čtvrteční návštěvě Temelína generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii 'MAAE) se sídlem ve Vídni Muhammad M. El Baradej. Uvedl to tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. ČTK dodala, že MAAE sleduje výstavbu Temelína od května 1990.

Harmonizace dopravní legislativy ČR s EU do konce roku 1999

Česká republika by měla mít harmonizovanou dopravní legislativu s právem Evropské unie do konce příštího roku. Uvedl to ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám s tím, že v minimální variantě by měl být dokončen alespoň koncept nutných změn v zákonech. Proces porovnávání dopravní legislativy EU a ČR u námořní a letecké dopravy proběhl v Bruselu na začátku listopadu. Screening u silniční a železniční dopravy je plánován na březen příštího roku.

České dráhy akciovou společností zřejmě až v roce 2000

Státní organizace České dráhy 'ČD) se zřejmě nepřemění na akciovou společnost v polovině příštího roku, ale až od ledna roku 2000. Podle vyjádření ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma vzniku akciové společnosti brání zejména nedokonalá evidence majetku ČD a chybějící výpisy z katastru nemovitostí.

Ředitel ÚDV způsobil nehodu

Ředitel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) Marián Gula je podezřelý z toho, že při řízení služebního vozu pod vlivem alkoholu způsobil v noci na čtvrtek nehodu. A to v Branické ulici v Praze, kde svým služebním vozem, v němž jel sám, naboural do vozu Opel. Mluvčí ÚDV Tomáš Hornof zdůvodňuje podle ČTK nehodu stresem, jemuž je Gula v poslední době vystaven. Gula však odmítá říci, zda před jízdou alkohol skutečně pil.

Státní zástupci vyhlásili tvrdý boj převaděčům

Státní zástupci z východních okresů České republiky, kteří se potýkají s dramaticky rostoucím přílivem běženců z ciziny, vyhlásili tvrdý boj převaděčům a jejich organizacím. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván ve čtvrtek informoval novináře, že žalobci hodlají důsledněji a jednotně potírat kriminální činy související s nedovoleným překročením státní hranice. Zároveň naznačil, že žalobci nejsou spokojeni s přístupem soudů k této problematice.

Vyšetřování případů týrání amerických dětí

Zavíráním na samotce, svazováním železnými pouty, podáváním nižších dávek jídla a pití i zabraňováním ve vyměšování údajně týrali desítky amerických dětí v hotelu Jelenice u Brněnské přehrady čtyři pracovníci firmy Morava Academy. Zadrženým manželům Glendě '52) a Stevenovi '41) Roachovým z amerického Utahu a dalším dvěma občanům ČR hrozí nyní podle vyšetřovatele Petra Netíka za trestné činy týrání svěřené osoby a omezování osobní svobody až osm let vězení.

Cena Karla IV. pro Mstislava Rostropoviče

Mstislav Rostropovič, ruský exilový violoncellista a dirigent, zastánce svobody a práv umělců, převzal ve čtvrtek v Praze mezinárodní Cenu Karla IV. Uděluje ji Univerzita Karlova a hlavní město Praha osobnostem, které svým životním dílem kulturním, vědeckým nebo politickým dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly k pozitivnímu směřování současné civilizace a k jejímu přiblížení se principu všelidské světové harmonie. Nositeli ceny Mezinárodní ceny Karla IV. se před Rostropovičem v letech 1993 a 1995 stali francouzský filozof Paul Ricoeur a německý fyzik a filozof Carl Friedrich von Weizsäcker.

Ze sportu:

Nerozhodným výsledkem 2:2 skončilo ve čtvrtek předehrávané utkání 20. kola hokejové Staropramen extraligy mezi Slovnaftem Vsetín a Keramikou Plzeň.

Do 30. dubna roku 2000 podepsal smlouvu ve Vsetíně hokejový obránce Libor Zábranský, který se vrátil ze zámoří, kde se marně snažil probojovat do kádru St. Louis Blue. Obrané řady Vsetína by měl čtyřiadvacetiletý Zábranský posílit už v nedělním utkání extraligy v Litvínově.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy přeháňky, ve vyšších polohách sněhové. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia

Tolik zprávy Radia Praha.