Zprávy pátek, 13. října 1995

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

To jsou hlavni body zpravy. A nyni podrobneji.

Alija Izetbegovic v Praze

Bosensky prezident Alija Izetbegovic priletel v patek na pozvani prezidenta Vaclava Havla na dvoudenni pracovni navstevu Ceske republiky. V programu navstevy je setkani s ceskym prezidentem a s ministrem zahranici Josefem Zieleniecem. Vecer se Izetbegovic spolu s ceskym prezidentem, generalnim tajemnikem Rady Evropy Danielem Tarschysem a dalsimi hosty zucastni ve Spanelskem sale Prazskeho hradu slavnostniho zaverecneho koncertu festivalu Mesic Bosny a Hercegoviny v CR. Havel bude mit na koncertnim veceru projev, v nemz se chce zamyslet nad valkou v Bosne, situaci v teto zemi a nad

Kinkel o cesko-nemeckych vztazich

Nemecko chce ve vztahu k Praze co nejrychleji vyresit vsechny problemy, ktere jeste zasahuji do dneska z minulosti. Rekl to ve ctvrtek nemecky ministr zahranici Klaus Kinkel v projevu v Nemecke spolecnosti pro zahranicni politiku v Berline. Je nacase, aby se Nemci a Cesi venovali bez jakekoli zateze spolecne evropske budoucnosti prohlasil ministr a dodal: Praha, Varsava nebo Budapest patri k Evropske unii stejne jako Berlin, Amsterdam ci Madrid. A dokud tomu tak nebude, nebude ani Evropska unie tim, cim je podle sveho jmena.

Vaclav Klaus v Britanii a do Svycarska

O problematice Evropske unie a celkovem pojeti Evropy jednal ve ctvrtek v severoanglickem Blackpoolu cesky premier Vaclav Klaus se svym britskym protejskem Johnem Majorem. Pokud jde o cesko-britske vztahy, ty podle Vaclava Klause "nemohou byt lepsi". Tento nazor zaznel i pri rozhovorech takrka s celou britskou vladou, dodal premier. John Major po skonceni rozhovoru rekl, ze britska vlada ocenuje uspechy, jichz Vaclav Klaus v Ceske republice dosahl. Jeste ve ctvrtek odcestoval premier Klaus do svycarske Basileje, kde v patek prevezme cenu Evropskeho centra pro ekonomicke vedy a strategii Prognos.

Ministr Dyba ve Vidni

Spokojenost s dosavadnim hospodarskym vyvojem v Ceske republice vyjadril ve ctvrtek ministr hospodarstvi CR Karel Dyba ve ctvrtek ve sve prednasce ve Vidni, kde je na dvoudenni navsteve. Ukazatele ceskeho hospodarstvi za prvni pololeti roku 1995 splnily podle nej ocekavani vytycene pocatkem roku. Cesky prumysl zaznamenal narust produkce o 7,7 procenta, ve stavebnictvi je celkove zvyseni dokonce 10 procentni.

Novy ministr dopravy o hlavnim problemu resortu

Hlavnim problemem ceske dopravy stejne jako zeleznice je podle noveho ministra resortu Vladimira Budinskeho predevsim mnoho rezerv, ktere je treba rychle a v plne mire odstranit. Jako ministr dopravy nebude podle svych slov Vladimir Budinsky zadat vladu o zvyseni pridelu financi do sveho resortu, podle nej je v soucasnosti tento pridel ctvrty nejvyssi ze vsech resortu.

MAAE hodnoti Dukovany

Technicky a bezpecnosti stav jaderne elektrarny Dukovany na jizni Morave hodnoti kladne konzultanti Mezinarodni agentury pro atomovou energii, kteri stravili v elektrarne ctrnact dni. Rozsahly projekt technickeho hodnoceni stavu zarizeni teto jaderne elektrarny zapocal koncem roku 1993 a zpracovani definitivni zpravy se predpoklada v lednu pristiho roku, .

Ministr Ruml o bezpecnostni situaci

Bezpecnostni situace v Ceske republice je nadale velmi stabilizovana. Ministr vnitra Jan Ruml to rekl ve ctvrtek v Hradci Kralove po porade s rediteli krajskych policejnich sprav, kde byla vyhodnocena bezpecnostni situace v CR za devet mesicu letosniho roku. Ministr dodal, ze oproti minulym rokum se letos lepe dari vyhledavat a objasnovat trestne ciny hospodarske povahy, danove podvody a uniky a spekulace s majetkem.

K prodeji statni zemedelske pudy

Pozemkovy fond pocita s prodejem 500.000 hektaru statni zemedelske pudy v jeho vlastnictvi soukromym osobam. Poslanci parlamentniho zemedelskeho vyboru se ve ctvrtek pri projednavani teto problematiky vyslovili pro reseni podminek prodeje samostatnym pravnim predpisem.

Mineni - problemy s vydaji

Podle zarijoveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni predstavuji vydaje na potraviny a stravovani problem pro 27 procent obyvatel, 30 procent melo starosti s naklady na bydleni. S vydaji na leky a zdravotni peci melo potize 11 procent lidi a ceny jizdneho vyrazne zasahly do rozpoctu priblizne 15 procent domacnosti.

Ze sportu:

Hokejova extraliga mela ve ctvrtek na programu predehravane utkani 12. kola - Olomouc prohrala s Litvinovem 2 : 6.

Pocasi:

A jeste predpoved pocasi na patek: V Ceske republice ocekavame cetne mlhy anebo nizkou oblacnost. Nejvyssi teploty 19 az 23 stupne C.

Tolik zpravy Radia Praha.

Dalsi informace pripravila kolegyne Renata Pratova.