Zprávy pátek, 13. února 1998

Zprávy 13.2.98

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel opět hospitalizován

Prezident Václav Havel byl ve čtvrtek dopoledne hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Důvodem byly horečky způsobené zřejmě virovým onemocněním. Koordinátor lékařského konzilia Miroslav Čerbák ještě týž den uvedl, že rentgenologické vyšetření prokázalo u prezidenta zvýraznění poruchy ventilace v části pravého středního plicního laloku, postiženého průduškovým zánětem. Konzilium z toho důvodu zvažuje urychlenou chirurgickou úpravu píštěle, což je drobná dutina vzniklá po operaci zhoubného nádoru.

Prezidentská kancelář zrušila Havlův program na příští dny

Hospitalizace prezidenta Václava Havla si vyžádala zrušení jeho oficiálního programu pro příští dny. Toto omezení se týká plánované účasti prezidenta na kroměřížském semináři o likvidaci následků povodní a návštěvy Otrokovic, kde ho bude zastupovat šéf jeho kanceláře Ivan Medek. Informoval o tom prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Poslanecká sněmovna jednala o vstupu do NATO

Úspěchem skončilo první čtení vládního návrhu na přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě. Poslanecká sněmovna totiž zamítla opoziční návrhy na odročení či zamítnutí vládního návrhu a rozhodla o tom, že se jím budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory. Následně rozhodne o přijetí či nepřijetí vládního návrhu sněmovna jako celek. Výbory mají na projednání dvouměsíční lhůtu.

Sněmovna také přijala novelu zákona o Ústavním soudu. Podle ní by měl oprávněnost stížnosti podané k tomuto orgánu posuzovat senát složený ze tří soudců a nikoli jen soudce zpravodaj, jak je tomu nyní. Po krátkém jednání také sněmovna podpořila vládní návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek, který by měl zabránit tomu, aby zakázky získaly osoby, které již dříve neplnily vůči státu své povinnosti. Poslanci dále schválili novely autorského zákona a zákona o silniční dani.

Poslanecká sněmovna podpořila návrh komunistických poslanců na zrušení čtyřicet let starého zákona o trvalém usídlení kočujících osob. Řada poslanců pro ČTK uvedla, že již počátkem 90.let byly ze zákona odstraněny pasáže o sankcích a zákon se tak stal v praxi neaplikovatelný. Jeho nynějším zrušením byl pouze očištěn český právní řád. Původní podstata zákona včetně jeho sankcí spočívala v tom, že konkrétním osobám, nejčastěji Romům, bylo hlavně v 50.letech přikazováno, kde mají bydlet a pracovat a jak se přizpůsobit většinovému etniku. Zrušení zákona neznamená zrušení dalších norem, které se týkají vyplácení různých dávek a dalších věcí, které se váží například na místo pobytu. Jako neopodstatněné proto někteří poslanci označili spekulace, podle kterých by zrušení zákona mohlo znamenat zvýšenou migraci některých skupiny obyvatelstva.

ČSSD požaduje, aby vstup do NATO schvalovala až nová sněmovna

Sociální demokraté stále zastávají názor, že přistoupení České republiky k severoatlantické smlouvě by měla schvalovat až Poslanecká sněmovna, která vzejde z předčasných parlamentních voleb. Novinářům to řekl ve čtvrtek předseda sněmovny a ČSSD Miloš Zeman poté, co poslanci smlouvu předali k projednání sněmovním výborům. ČSSD podle svého předsedy i nadále požaduje konání referenda o vstupu země do aliance. Prvním návrhem zákona, který chce po volbách předložit, má být právě zákon o referendu. Miloš Zeman uvedl, že jeho strana doporučí svým voličům, aby vstup do NATO v případném referendu podpořili.

Sponzory ODA byly Philip Morris, PPF a Vítkovice

Třemi sponzory Občanské demokratické aliance /ODA/ ukrytými za nastrčenou firmou TMC z Panenských ostrovů byly Philip Morris, PPF a Železárny Vítkovice. Novinářům to oznámil předseda ODA Jiří Skalický. Na tiskové konferenci byl také bývalý místopředseda ODA Vladimír Dlouhý, který znal totožnost těchto sponzorů, ale na jejich přání ji neprozrazoval. Skalický uvedl, že sponzoři nadále nesouhlasí se zveřejněním svých jmen a dokonce se distancují od tvrzení, že ODA v příslušné době dar poskytly. Přes firmu TMC přišlo na účet ODA v letech 1995 a 1996 asi šest miliónů korun. Skalický dále oznámil, že se obrátí na policii, které dá veškeré podklady o sponzoringu firmami přes společnost TMC z Panenských ostrovů, aby všechny pochybnosti o možných daňových únicích ze strany aliance byly vyvráceny.

Ministra financí znepokojuje posilování kursu koruny

Znepokojení z posledního posilování kursu koruny vyjádřil ve čtvrtek na manažerském fóru v Praze ministr financí Ivan Pilip. Zpevňování kursu může být podle jeho názoru krátkodobě z pohledu inflace dobré. Obává se však, že neodpovídá situaci v ekonomice a že jeho prodlužování by mohlo jen zakládat kumulaci rizikových faktorů pro nárazový tlak vůči české měně. Posílení koruny si naopak pochvaluje centrální banka, protože jí pomáhá v boji proti inflaci.

České dráhy se mohou stát akciovou společností

České dráhy by se mohly od 1. ledna 1999 přeměnit na formu podniku, která by drahám zajistila vyšší efektivnost, např. na akciovou společnost. Uvedl to ve čtvrtek ministr dopravy a spojů Petr Moos na setkání se zástupci federace strojvůdců. Dodal, že je ovšem zatím předčasné hovořit o konkrétní budoucí formě ČD, protože v současné době ministerstvo dopravy provádí příslušné analýzy. Na základě výsledků těchto analýz resort vypracuje materiál, který odešle v dubnu do vlády.

ČEZ vyhlásil stávkovou pohotovost

Stávkovou pohotovost vyhlásily ve čtvrtek všechny odborové organizace elektrárenské společnosti ČEZ s výjimkou organizace Hlavní správy ČEZ. Důvodem jsou rozpory se zaměstnavatelem při vyjednávání o kolektivní smlouvě na letošní rok. Odbory podle mluvčího stávkového výboru Luďka Prokopa požadují desetiprocentní zvýšení mzdových tarifů. Poslední návrh vedení ČEZ však předpokládá zvýšení všech mezd o osm procent. Ke stávkové pohotovosti ČEZ-u se připojili také odboráři v jaderné elektrárně Temelín a Dukovany a odboráři největší východočeské tepelné elektrárny ve Chvaleticích.

Nomura chce koupit státní podíl v Investiční a poštovní bankce

Fond národního majetku obdržel ve čtvrtek od bankovního domu Nomura dopis, ve kterém je vyjádřen souhlas s koupí státního podílu v Investiční a poštovní bance. Informoval o tom tiskový mluvčí Fondu Miloš Růžička. K uzavření kupní smlouvy je potřeba ještě vyjádření ministerstva financí, České národní banky a Úřadu pro hospodářskou soutěž, stejně jako podpis dohody o navýšení základního jmění v IPB.

Ministr financí Ivan Pilip ve stejný den prohlásil, že bankovní dům Nomura v dopise pro Fond národního majetku sice potvrdil zájem o vstup do Investiční a Poštovní banky, ale ještě nevydal konečný souhlas. Návrh na prodej 36procentního státního podílu Nomuře předloží k ratifikaci do vlády až poté, co evropské ústředí japonského gigantu definitivně posvětí podmínky této transakce.

Odhad inflace pro letošní rok zvýšen na 10,5 až 11,1 procenta.

Ministerstvo financí zvýšilo odhad inflace pro letošní rok na 10,5 až 11,1 procenta. Původní prognóza průměrné míry inflace se pohybovala kolem 9,8 procenta. Ministerstvo financí zároveň odhaduje, že státní rozpočet letos skončí s mírným přebytkem 1,2 až tři miliardy korun. Na pražském Manažerském fóru to ve čtvrtek řekl náměstek ministra financí Libor Svoboda.

Zastupitelský úřad ČR v Lotyšsku nebude uzavřen

Český zastupitelský úřad v lotyšské metropoli Rize nebude uzavřen, jak původně v rámci svých úsporných opatření plánovalo ministerstvo zahraničí. Uvedl to ve čtvrtek ředitel tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl v souvislosti s nynější cestou české senátní delegace po pobaltských republikách.

Polovina občanů se domnívá, že lidé jiné rasy jsou u nás pokládáni za méněcenné

Téměř polovina občanů, konkrétně 48 procent, se domnívá, že lidé jiné rasy a jiné barvy pleti jsou v České republice pokládáni za méněcenné. O opaku je přesvědčeno 46 procent respondentů. Vyplývá to z lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Podceňování občanů jiné národnosti či rasy vnímají nejčastěji lidé do 19 let, z nichž 60 procent se domnívá, že v ČR rasismus existuje. Z občanů ve věku od 20 do 29 let má takový pocit 42 procent dotázaných. V okruhu lidí s maturitou si rasismus uvědomuje 45 procent respondentů, zatímco mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi to je 58 procent lidí.

Unie svobody má zatím 2500 členů

Unie svobody, která sdružuje podle předsedy jejího poslaneckého klubu Jana Rumla asi 2500 příznivců, má nejsilnější členskou základnu v Praze a v Brně. Strana by se podle jeho slov měla více věnovat posílení svého vlivu v "komunisticko-sládkovských" severních Čechách a "konzervativních" jižních Čechách, kde má členů nejméně. Rumlovi nejvíce vadí lobbistické skupiny, které se pokoušejí do unie dostat. "Stává se, že k nám vstoupí zaměstnavatel i se všemi svými zaměstnanci. Tak se ptám, proč tomu tak je, jestli si náhodou nemyslí, že v unii bude lepší prostředí k nějakému lobbování a trochu mě to zaráží," dodal Ruml.

Dagmar Havlová se dohodla na pomoci Národní knihovně

Národní knihovnu v Klementinu, která se již delší dobu potýká s nedostatkem financí, navštívila ve čtvrtek jako čestná předsedkyně Společnosti národní knihovny prezidentova choť Dagmar Havlová. Čestné předsednictví první dámy by mělo pomoci řešit tristní finanční situaci instituce, která se stará o více než šest miliónů svazků knih. První akcí bude podzimní slavnostní večer nazvaný Audience v Národní knihovně.

Otevřeno Muchovo muzeum v Praze

Různé oblasti tvorby českého grafika, malíře a návrháře Alfonse Muchy, který bývá považován za jednu z čelných uměleckých osobností světové i české secese, hodlá představovat expozice Muchova muzea. To bylo ve čtvrtek otevřeno v pražském Kaunickém paláci a bude zde působit po dobu minimálně deseti let. Svým návštěvníkům nabídne na stovku exponátů od populárních plakátů, přes méně známé olejomalby až po návrhy, vzorníky, skicy nebo fotografie.

Autem roku se stala Alfa Romeo 156

Autem roku v České republice se pro rok 1998 stala Alfa Romeo 156. V odborné části ankety mezi 25 motoristickými novináři si vedla nejlépe ve finálové pětici tvořené dále Audi A 6, Citroenem Xsara, Mercedesem třídy A a novým Volkswagenem Golf. Alfa 156 vyhrála také laickou část ankety, ve které hlasovali čtenáři motoristických časopisů i zábavných magazínů.

Kanadský list se zamýšlí nad šancemi českých hokejistů

Podrobnou analýzu šancí českého hokeje v Naganu předložil ve čtvrtek svým čtenářům kanadský list Ottawa Citizen. Ten napsal, že v situaci, kdy podle všeobecného mínění o všem rozhodne kvalita brankářů, nejsou Češi bez šancí. Všichni v NHL mají podle listu za to, že když chce Jaromír Jágr dostat puk do soupeřovy branky, nic mu v tom nezabrání. Když se Dominik Hašek rozhodne, že žádný puk do branky nepustí, nikdo ho tam nedostane. S nadsázkou list dodává, že za těchto okolností by všechna utkání české reprezentace mohla skončit vítězstvím 1:0. Čechy nikdo nepovažuje za favority a nikdo jistě nečeká, že by hráli ve finále. Nikdo ale zároveň nemůže s jistotou tvrdit, že se tam nedostanou, napsal list Ottawa Citizen.

Česká republika - Finsko 3:0

Hokejisté České republiky ve svém úvodním vystoupení na olympijském turnaji v Naganu porazili celek Finska 3:0, po třetinách 0:0, 1:0, 2:0 brankami Patery, Reichela a Růžičky. Velkou zásluhu na vítězství svěřenců Ivana Hlinky a Slavomíra Lenera měl brankář Dominik Hašek, který ve svém prvním utkání za Českou republiku zlikvidoval všech 17 střel soupeře a udržel čisté konto.

Tenis

Tenistka Jana Novotná postoupila do čtvrtfinále turnaje v Paříži, když Italku Grandeovou porazila snadno 6:1 a 6:4. V boji o semifinále Novotnou čeká Rakušanka Paulusová, která vyřadila další Italku Farinaovou.

Mezi osmičku nejlepších se na turnaji v Petrohradu probojoval také Daniel Vacek. Jeho soupeř ve druhém kole Němec Knippschild totiž za stavu 6:2 a 2:1 pro Vacka zatím z neznámých důvodů vzdal.

Předpověď počasí

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy občasný déšť. Nejvyšší denní teploty se pohybují mezi 9 až 13 stupni Celsia, na horách v 1000 metrech kolem 7mi stupňů. Západní až severozápadní vítr 5 až 9 metrů za sekundu, v nárazech a na hřebenech hor 15 až 20 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.