Zprávy pátek, 14. července 2000

Zdeňka Kuchyňová

Policie zasáhla proti ekologům demonstrujícím proti jaderné elektráně Temelín

Speciální policejní jednotka zasáhla proti ekologům demonstrujícím před Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Ekologové jsou přesvědčeni, že úřad vydal povolení k zavážení jaderného paliva do prvního bloku elektrárny Temelín, aniž řádně zvážil všechny informace týkající se jaderné bezpečnosti. Představitelé úřadu odmítli s ekology, kteří během demonstrace pouštěli sirénu, jednat. Následné policejní akci přihlížely desítky Pražanů. Podle ekologů používali policisté nepřiměřeného násilí. Hodlají proto další postup konzultovat s právníky. Policie krátce zadržela celkem 33 ekologických aktivistů z ČR i ze zahraničí.

Do reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny Temelín již obsluha vložila více než 130 z celkového počtu 163 palivových souborů. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že zavážení paliva vrcholí a zřejmě skončí o nadcházejícím víkendu.

Vysvětlení postupu před zavážením paliva a pozvání k návštěvě elektrárny obsahuje otevřený dopis, který prezidentovi Václavu Havlovi zaslal výkonný ředitel Temelína František Hezoučký. Připomíná, že pracovníci elektrárny jsou připraveni zodpovědět jakékoliv otázky. "Rád bych se pokusil podle svých možností rozptýlit Vaši nedůvěru a oddémonizovat jadernou elektrárnu Temelín. Mám rovněž obavu, že se Vám nedostává vždy objektivních informací," píše ředitel v závěru.

Ministr zahraničí Jan Kavan jednal s jeruzalémským starostou

O česko- izraelských vztazích a politické situaci na Blízkém východě jednal v Jeruzalémě český ministr zahraničí Jan Kavan s jeruzalémským starostou Ehudem Olmertem. Ministr Kavan ho také obšírně informoval o možnostech účasti českých firem na výstavbě systému hromadné dopravy v Jeruzalémě.

Češi, kteří byli za války přinuceni pracovat v Německu, dostanou odškodnění 423 miliónů marek

Maximálně 423 miliónů marek bude vyplaceno českým lidem, kteří byli za druhé světové války přinuceni pracovat v tehdejším Německu. Mluvčí kabinetu Libor Rouček uvedl, že vyjednání této částky lze považovat za značný úspěch české diplomacie. Lidé, kteří prošli koncentračními tábory, mají nárok na 15 tisíc marek, ti, kteří byli odvlečeni do Německa na nucené práce mohou získat maximálně 5 tisíc marek. Česká strana odhaduje počet lidí, kteří mají na odškodnění nárok mezi 60-ti a 70-ti tisíci. Zbydou-li ve fondu pro vyplácení odškodného peníze, mohli by je dostat ti, kteří ve zvláště tvrdých podmínkách byli nuceni pracovat v podnicích na území Protektorátu Čechy a Morava, doufá český vyjednavač Jiří Šitler.

Nositel loňské Nobelovy ceny za literaturu, německý spisovatel Günter Grass přišel s kontroverzním návrhem, aby na odškodnění nuceně nasazených přispěl každý občan Spolkové republiky dvaceti markami. Grass kritizoval neochotu německých podniků přispět do dohodnutého fondu odškodnění a řekl, že individuální dar každého Němce by byl "gestem uznávajícím utrpení lidí" v době nacismu.

Premiér Miloš Zeman odmítl kritiku dvouletého působení své vlády

Premiér Miloš Zeman odmítl opoziční kritiku dvouletého působení své menšinové vlády a před Poslaneckou sněmovnou dal jednoznačně najevo, že kabinet pracuje dobře a má podíl na zlepšení ekonomické situace v ČR. Zopakoval, že v porovnání s rokem 1998 se nyní zvyšuje výkonnost ekonomiky, klesá nezaměstnanost a kriminalita. Hospodářské oživení začíná přecházet do fáze konjunktury a kabinet očekává, že hospodářský růst dosáhne příští rok minimálně tři procenta. Základní rozpočtovou prioritou bude podle Zemana školství a reforma právního systému a soudnictví.

Občané ČR začínají podle ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD) v poslední době daleko více důvěřovat policii. Dokazují to podle něj nejen výzkumy veřejného mínění, ale i další konkrétní fakta a čísla, která signalizují, že policie odhaluje řadu závažných ekonomických deliktů, přičemž se zvyšuje podíl objasněných trestných činů. Gross to uvedl v rámci vládní zprávy o činnosti kabinetu. Podle dubnového průzkumu agentury STEM letos důvěřovalo policii 40 procent občanů, zatímco v první polovině 90. let to bylo pouze 25 procent.

Předseda Poslanecké sněmovny a opoziční ODS Václav Klaus v rozpravě označil za hlavní problém to, že se kabinet premiéra Miloše Zemana tváří, "jako že jde od úspěchu k úspěchu". Vláda podle Klause nedělá hlubší reformy v dominantních tématech, jakými jsou zdravotnictví a penzijní systém. Ve vládní zprávě postrádal jasné náznaky radikálních a koncepčně promyšlených kroků směřujících k omezení podílu povinných výdajů, jejichž vyplácení ukládají státu zákony.

Předseda opozičních lidovců /KDU-ČSL/ Jan Kasal ke zprávě uvedl, že kabinet důsledně naplňuje renesanci komunistických nomenklaturních kádrů na státních úřadech. Časovanou bombu podle něj vytváří mj. neochota kabinetu reformovat veřejné finance, vydávání dluhopisů a riskantní zatěžování státního rozpočtu novými garancemi.

Sněmovna schválila vládní novelu zákona o České národní bance

Poslanecká sněmovna schválila v pátek vládní novelu zákona o České národní bance (ČNB), která mění hlavní cíl ČNB z měnové na cenovou stabilitu. V předloze, kterou silně kritizovala ČNB i odborná veřejnost s tím, že omezuje nezávislost ČNB, sněmovna přijala řadu pozměňovacích návrhů. Ty upravují způsob jmenování členů bankovní rady ČNB a bance ukládají, aby s vládou konzultovala inflační cíl a kursovou politiku. Poslanci také přijali ustanovení, které mění platové podmínky a podle kterého má guvernér ČNB nárok na plat jako předseda vlády, jeho zástupci jako místopředsedové vlády a ostatní členové jako ministři.

Vozidla budou muset mít na základě rozhodnutí sněmovny trvale rozsvícená obrysová světla

Poslanecká sněmovna velkou většinou hlasů schválila vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích. Vyhověla přitom tlaku laické i odborné veřejnosti a nezvýšila rychlostní limity vozidel na silnicích a dálnicích. Zcela zásadní novinkou je ustanovení zakazující držet při jízdě s vozidlem v ruce telefonní přístroj. Poslanci překvapivě schválili i ustanovení, podle kterého budou muset mít vozidla za jízdy trvale rozsvícená obrysová světla. V automobilech se budou muset rovněž používat speciální sedačky pro osoby menší než 150 centimetrů a mladší 12 let. Před poslanci neuspěl návrh místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jiřího Václavka (ČSSD), který chtěl povolit pro řidiče 0,3 promile alkoholu v krvi. Sněmovna naopak přijala návrh, podle kterého bude řidič v případě zjevného požití alkoholu povinen absolvovat lékařský odběr krve.

Sněmovna znovu zamítla zákon o dluhopisech pro kampeličky

Poslanecká sněmovna v opakovaném hlasování opět zamítla vládní návrh zákona na vydání státních dluhopisů ve výši šesti miliard korun. Dluhopisový zákon měl podle vlády získat finance pro pojištěné klienty zkrachovalých družstevních záložen. Sněmovna sice o jeho zamítnutí rozhodla již ve středu, ale kvůli chybnému postupu při závěrečném hlasování musela svůj verdikt zopakovat. Výplatu pojištěných vkladů by přitom vláda měla podle Poslanecké sněmovny řešit prostřednictvím průběžného financování z Konsolidační banky (KoB). Premiér Miloš Zeman již dříve novinářům řekl, že neschválení předlohy povede ke komplikovanějšímu a opožděnému řešení problému kampeliček.

Ministerstvo financí poskytlo ČSOB práva na výpověď smlouvy o koupi Investiční a Poštovní banky

Ministerstvo financí poskytlo Československé obchodní bance (ČSOB) rozsáhlá práva na výpověď smlouvy o koupi Investiční a Poštovní banky (IPB). O rozsahu práv se hovoří ve zprávě, kterou pro vládu vypracoval ministr financí Pavel Mertlík, a ve smlouvě mezi ministerstvem financí a ČSOB. S odvoláním na tyto dokumenty, které má k dispozici, o tom Česká televize (ČT). IPB, na kterou byla 16. června uvalena nucená správa, patří od 19. června ČSOB. ČSOB si dohodla podmínky, za kterých může od smlouvy odstoupit. Jedna z nich obsahuje např. existenci podstatných soudních sporů kvůli koupi IPB nebo podstatné narušení provozu banky. Podle dalšího bodu bude moci ČSOB odstoupit od smlouvy pokud během prvních třech měsíců ztratí třetinu vkladů, uvedla Česká televize.

Vláda rozhodne o zárukách za aktiva Komerční banky před rozesláním memoranda

Vláda rozhodne o rozsahu státních záruk za aktiva Komerční banky ještě před rozesláním informačního memoranda zájemcům o koupi státního podílu v bance. Vyplývá to z materiálu o průběhu privatizace Komerční banky, který schválil kabinet. Představenstvo Komerční banky návrh na státní záruky vítá, lze totiž očekávat, že se rozšíří okruh vážných zájemců o majoritní podíl v bance. Stát již Komerční banku očistil celkem od 83 miliard korun problematických úvěrů, za které zaplatil téměř 50 miliard korun.

Vláda schválila materiál o likvidaci následků chemické těžby uranu. Celkem dosáhnou náklady v letech 2001 až 2040 zhruba 45 miliard korun, přičemž požadovaná dotace ze státního rozpočtu převyšuje 40 miliard korun. Nedodržení stanoveného postupu či omezení provozu sanačních technologií vyžadujících si takové výdaje by znečistilo pitné vody, uváděl materiál ministerstva životního prostředí. Útlum těžby uranových rud byl zahájen v roce 1989.

Vláda chce na úhradu povodňových škod vzniklých v březnu letošního roku vydat dluhopisy ve výši 1,1 miliardy korun. Kabinet zamítl variantu, podle které měl stát škody zaplatit ze státního rozpočtu krácením výdajů jednotlivých resortů. Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že březnové povodně způsobily škody celkem 2,7 až 2,9 miliardy korun.

Program regenerace panelových sídlišť, který schválila vláda, si v příštím roce podle odhadů vyžádá ze státního rozpočtu zhruba 300 miliónů korun. V letech 2002 až 2005 se celkové finanční nároky programu odhadují každoročně na 700 miliónů korun.

EU změnila podmínky pro stanovení kvótačních období pro kandidáty

Kandidátské země na vstup do EU si budou moci vybrat tři pro zemědělství nejpříznivější roky v časové řadě od roku 1990 do současnosti, které se stanou základem pro budoucí vyjednávání o produkčních kvótách. Dohodli se o tom zemědělci z členských států Evropské unie (EU) a kandidátských zemí na bruselském setkání od 10. do 12. července.

Náměstek německého ministra zahraničí jednal v Praze o Evropské unii

Očekávání spojená se současným francouzským předsednictvím Evropské unie si přijel do Prahy vyměnit s českými představiteli náměstek německého ministra zahraničí Christoph Zöpel. S prvním náměstkem ministra zahraničí a hlavním českým vyjednavačem s unií Pavlem Teličkou hovořili zejména o možných scénářích budoucího vývoje rozšiřování EU. Zöpel před měsícem jako jeden z mála politiků zemí EU hovořil o roku 2005 jako o pravděpodobném datu rozšíření. Téma unie probíral také s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem, jehož výroky na adresu evropské integrace napadl tento týden evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen. Klaus to přikládá nervozitě evropských komisařů, kteří se podle něj bojí přiznat, že o rozšíření unie nestojí.

Česká armáda obdrží nejmodernější simulační zařízení střelby

Česká armáda obdrží jako první z nových členů NATO nejmodernější americké laserové zařízení na simulaci střelby a zásahů, které ušetří náklady na munici. Systém pro armádu vyrobí společnost Lockheed Martin Information Systems za 4,35 miliónu dolarů (165 miliónu Kč). Výcvikový systém kopíruje podle odborníků realisticky poměry, které existují ve skutečném boji.

Průmyslová i stavební výroba se v ČR zvýšila

Průmyslová produkce v ČR v květnu 2000 vzrostla ve srovnání se stejným měsícem roku 1999 o 6,5 procenta. Od počátku roku se průmyslová produkce zvýšila o 4,8 procenta. Celková stavební výroba meziročně reálně vzrostla o 1,7 procenta.

Podle nového zákona o investičních pobídkách byly uděleny dvě pobídky na investice 1,5 mld. Kč

První dvě společnosti, které obdržely úlevy podle nového zákona o investičních pobídkách /je v platnosti od letošního května/, se jmenují Arrow International CR s investicí 420 miliónů Kč a Candy Elettrodomestici s investicí téměř 1,1 miliardy Kč. "Nyní posuzují příslušná ministerstva dalších šest žádostí firem o investiční pobídky, které představují plánované zahraniční investice 430 miliónů USD a vytvoření 3500 nových pracovních míst v časovém horizontu pěti let," řekl v pátek generální ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn. Firma Arrow, jejíž hlavní činností je výroba, výzkum a vývoj zdravotnického zařízení a přístrojů, plánuje investovat do rozšíření výrobních a distribučních kapacit závodu v Hradci Králové. "Součástí našeho záměru je rovněž rozšíření aktivit ve výzkumu a vývoji nových výrobků, který předpokládá další prohlubování spolupráce s místními institucemi - Vojenskou lékařskou akademií a Fakultní nemocnicí," řekl ředitel společnosti Otakar Hons. Investice vytvoří v průběhu následujících let kolem 300 nových pracovních míst a bude tak dosaženo cílového stavu 700 zaměstnanců. Jeden z největších výrobců "bílé techniky" na světě, společnost Candy Elettrodomestici, se rozhodla vybudovat nový výrobní závod v Podbořanech, kde bude montovat ledničky a mrazničky určené pro domácnosti. Candy plánuje zaměstnat do tří let kolem 200 zaměstnanců, jejichž počet by se měl zvýšit až na 600 osob.

Olomoučtí radní uvolnili 100.000 korun na pomoc čečenským dětem

Olomoučtí radní uvolnili z rozpočtu města 100.000 korun na pomoc válkou postižených obyvatel Čečenska. Peníze získá na své konto Arcidiecézní charita v Olomouci, která současně se společností Člověk v tísni buduje v těchto dnech v čečenském správním středisku Groznyj základnu humanitární pomoci. Mluvčí charity Květa Princová řekla, že peníze charita využije na nákup potravin pro děti.

Odbory a šéf Správní rady tvrdí, že bankrot železnic je nesmysl

Železniční odboroví předáci a předseda Správní rady Českých drah Miroslav Kapoun (ČSSD) považují vyhlášení konkursu na České dráhy za nesmysl, který by si zřejmě přáli někteří úředníci ministerstva financí. Reagovali tak na informace, které zveřejnilo České slovo. List uvedl, že ministr Pavel Mertlík dokonce slíbil těm firmám, které státní podnik pošlou do konkursu, že jim odpustí část daní. To však Mertlík popřel a uvedl, že Ministerstvo financí si bankrot Českých drah rozhodně nepřeje.

Czechtrade otevřel kancelář v lotyšské metropoli Rize

Agentura Czechtrade otevřela devátou zahraniční kancelář v lotyšské metropoli Rize. Za prvních pět měsíců letos vzrostl český vývoz do této pobaltské země meziročně o 15 procent a dosáhl 18 miliónů USD. Mezi položky, které mají největší podíl na českém vývozu, patří stroje a přepravní zařízení, různé průmyslové výrobky a chemikálie. Nyní funguje zatím osm zahraničních pracovišť Czechtrade, a to v Šanghaji, Káhiře, Paříži, Záhřebu, Varšavě, Madridu, Kyjevě a Londýně.

Světový kongres skautů v Mexiku, vyznamenání pro českého krajana

Na 5000 skautů z pěti kontinentů se účastní světového skautského kongresu, který byl tento týden zahájen u známého předkolumbovského archeologického komplexu Teotihuacán nedaleko mexické metropole. Mezi účastníky je také 19členná česká výprava. ČTK to sdělilo české velvyslanectví v Mexiku. Při úterním slavnostním zahájení bylo za zásluhy o skautské hnutí uděleno nejvyšší skautské vyznamenání - Řád bronzového vlka - českému krajanovi žijícímu v Mexiku Ivu Sternovi. Tento nynější předseda krajanského sdružení nesoucího jméno T.G. Masaryka byl ve skautském hnutí činný už v předválečném Československu. Po emigraci jeho židovské rodiny do Mexika na počátku druhé světové války se do něho znovu zapojil v roce 1964 a stal se jeho významným aktivistou na mexické, panamerické i světové úrovni, píše velvyslanectví. Podle něj se odhaduje, že zmíněné vyznamenání dostane jeden skaut z miliónu. Skautský kongres v Mexiku potrvá do 24. července. Setkání evropské sekce Světové organizace skautského hnutí v roce 2001 se uskuteční v České republice, uvedla ambasáda.

Scientologové protestovali proti perzekuci ve Francii

Proti náboženské perzekuci ve Francii protestovala před francouzským velvyslanectvím v Praze pod dohledem policie skupina členů takzvané scientologické církve. Předala zaměstnancům úřadu otevřený dopis adresovaný premiéru Lionelu Jospinovi. Tradiční křesťanské kruhy považují scientologii, vyvíjející terapeutické a náboženské aktivity v dianetických centrech, spíše za nebezpečný kult. V ČR není organizace podle současných zákonů registrována jako náboženská společnost, ale jako sdružení.

V Národním divadle se konalo poslední rozloučení s hercem Vladimírem Rážem

V pražském Národním divadle se konalo poslední rozloučení s hercem Vladimírem Rážem, který minulý týden zemřel ve věku 77 let. Do dějin české kinematografie se Ráž zapsal především jako představitel krále Miroslava v pohádce Pyšná princezna. Ráž hrál také v televizních seriálech Hříšní lidé města pražského, F. L. Věk či Sňatky z rozumu.

"Český slavík" Daniel Hůlka se na tři dny vrátí k opeře

V posledních třech prázdninových představeních Mozartova Dona Giovanniho, kterého bude uvádět Opera Mozart, ztvární pohostinsky titulní roli "český slavík" Daniel Hůlka, původně operní pěvec. Hůlkovi se podle jeho slov začalo po pěti letech stýskat po opeře - chybí mu živá hudba bez elektrických nástrojů. Život někdejšího začínajícího mladého sólisty operního divadla v Ústí nad Labem změnil totiž v roce 1995 úspěch v konkursu na titulní roli v muzikálu Dracula. Hůlka původně nepředpokládal, že bude muset kvůli muzikálu odejít z opery, ale záhy se ukázalo, že souběžně oba žánry provozovat nelze. K opeře se zatím vrátí na pouhé tři dny. Od září ho pak čekají zkoušky na muzikál Hrabě Monte Christo.

Zatím není jasné, zda český film Drahomíry Vihanové bude stažen ze soutěže karlovarského festivalu

Koproducenti filmu Drahomíry Vihanové Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba ze společnosti Cineart a České televize oznámí po vzájemné domluvě, zda tento snímek, zastupující v soutěži karlovarského festivalu českou kinematografii, stáhnou ze soutěže. Snímek při oficiální projekci minulý týden poškodil podle rezišérky špatně nastavený zvuk.

V Karlových Varech organizátoři přivítali amerického herce a nyní i režiséra Edwarda Nortona. Dal si načas, aby do dějiště této přehlídky přijel, neboť v České republice je od středy a zdržel se mimo jiné prohlídkou pražských památek. V metropoli se setkal s Woodym Harrelsonem, svým kolegou z filmu Lid versus Larry Flynt, který už z Varů odjel. Podle dobře informovaného zdroje oba herce v Praze doprovázela mladá americká herečka Alicia Silverstoneová, kterou čeští fanoušci znají především z filmu Batman a Robin. Norton sice přijel bez původně ohlášené mexické krásky Salmy Hayekové, která je jeho přítelkyní, ovšem jinak na svém programu nic nemění. Ve Varech představí svůj režijní debut Rabín, kněz a krásná blondýna, v němž hraje a podílel se i na jeho produkci.

Čeští orientační běžci na MS juniorů ovládli krátkou trať

Výrazným úspěchem českých reprezentantů skončil na mistrovství světa juniorů v orientačním běhu závod na krátké trati. Titul šampióna získal Michal Smola, druhý na trati v okolí Medlovského rybníka na Českomoravské vrchovině do cíle doběhl Zbyněk Horák a bronzovou medaili vybojoval Jaromír Švihovský. Závodu žen kralovaly Švédky, vyhrála Camilla Berglundová před Marií Bergkvistovou. Nejlepší česká juniorka Zuzana Stehnová se společně s Norkou Lene Moeovou podělila o šesté místo.

Čeští softbalisté vybojovali historický postup do osmifinále MS

Čeští softbalisté porazili na mistrovství světa v jihoafrickém East Londonu Dánsko 3:0 a postoupili do osmifinále. Česká reprezentace je prvním evropským celkem, který si v desetileté historii světových šampionátů vybojoval účast v závěrečných bojích play off. Softbalisté obsadili ve skupině A třetí místo.

A na závěr informace o pátečním počasí v České republice

Zataženo s občasným deštěm, od západu oblačno s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Teploty 13 až 17, na horách kolem 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha