Zprávy pátek, 14. srpna 1998

Zprávy 14.8.98

Vítejte při sledování zpravodajského bloku, který dnes připravila Evelina Himalová...

A nyní podrobně:

Spor mezi Bonnem a Prahou pokračuje

Česká vláda ve čtvrtek ústy vicepremiéra pro zahraniční záležitosti Egona Lánského odmítla, že by se někdo z jejích členů pokoušel zasahovat do německé volební kampaně. "Vláda nikdy neměla ani nemá v úmyslu jakkoli ovlivňovat volební kampaň ve Spolkové republice Německo. Žádný z českých vládních představitelů se o to ani nepokouší," uvedl Lánský v reakci na středeční obvinění spolkového kancléře Helmuta Kohla. Ten premiéra Miloše Zemana napadl za to, že se údajně "zcela nepřijatelným způsobem" vměšuje do kampaně před zářijovými volbami v Německu.

Nynější napětí v česko-německých vztazích povolí podle ministra zahraničí Jana Kavana hned po skončení kampaně před zářijovými parlamentními volbami v Německu. Kavan to řekl ve čtvrtečním pořadu České televize "21" a dodal, že poté naváže na rozhovory, které vedl s ministrem zahraničí Klausem Kinkelem o konkrétních projektech spolupráce.

Spor o vyjádření premiéra Miloše Zemana kolem zastoupení sudetských Němců v česko-německém diskusním fóru hoří také v Bavorsku mezi tamní vládní Křesťanskosociální unií a opozičními sociálními demokraty. Sociálnědemokratický politik Albrecht Schlager ve čtvrtek obvinil CSU, že toto téma zatahuje do kampaně před zemskými volbami, které se uskuteční 13. září. Jak upozornil, CSU navzdory skutečnosti vzbuzuje dojem, že SPD nepodporuje oprávněné zájmy sudetských Němců v dialogu s Českou republikou, což je podle jeho slov "ničemná opovážlivost".

Výrok premiéra Miloše Zemana, jenž měl údajně pronést poznámku, že nynější napětí mezi Prahou a Bonnem se snadněji odstraní, až po zářijových volbách nastoupí v Německu k moci sociálnědemokratická vláda, považují lidovci za nešťastné. Místopředseda KDU-ČSL Miloslav Výborný řekl ve čtvrtek novinářům, že Zemanův výrok nebyl rozmyšlený.

Prezident Václav Havel věří, že volby v Německu ukáží, jaké jsou vztahy s Českou republikou. Podle něj současná roztržka mezi Prahou a Bonnem neodpovídá jejich skutečné úrovni. V prohlášení, které ve čtvrtek ČTK poskytl vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře, se uvádí, že parlamentní volby v České republice ukázaly, že se už "nedají získat volební hlasy vytvářením negativního obrazu občanů sousedního partnerského státu". Prezident je přesvědčen, že nejinak by tomu mělo být i ve Spolkové republice Německo.

Komunističtí poslanci budou na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny požadovat, aby se dolní parlamentní komora vyjádřila ke květnovému usnesení německého Spolkového sněmu, jež vyzývá budoucí nové členské státy Evropské unie, aby německým vyhnancům přiznaly právo na volnost stěhování a usídlování. Místopředseda KSČM Václav Exner uvedl ve čtvrtek v rozhovoru s novináři, že zaujetí stanoviska sněmovnou je stále aktuálnější vzhledem k blížícím se volbám v Německu a sporu mezi Bonnem a Prahou.

KSČM k programovému prohlášení vlády ČSSD

Komunistická strana Čech a Moravy podle svého místopředsedy Václava Exnera nejspíše nepřímo podpoří programové prohlášení sociálnědemokratické vlády a při hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně příští týden se zřejmě zdrží hlasování. Jak řekl dále Exner na čtvrtečním setkání s novináři, komunisté prohlášení kabinetu premiéra Miloše Zemana stále studují a poslední slovo by mělo padnout v pondělí nebo v úterý na jednání poslaneckého klubu.

ODS a KDU-ČSL už mají svoje kandidáty do senátních voleb

Své kandidáty na senátory představí v pondělí ODS. Po jednání Výkonné rady v Táboře zveřejní pětadvacet jmen kandidátů, kteří budou v listopadu usilovat o křeslo senátora. O zbývajících dvou kandidátech se podle mluvčího strany Václava Musílka rozhodne dodatečně. Výkonná rada ODS bude probírat i programové prohlášení sociálnědemokratické vlády. Možná svým poslancům doporučí, jak se mají zachovat při hlasování o důvěře. Spíše to však podle Musílka udělá poslanecký klub ODS, který se sejde v úterý, den před zahájením schůze sněmovny, na níž se bude o důvěře vládě hlasovat.

Bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová bude možná kandidovat za KDU-ČSL v podzimních senátních volbách. Její kandidaturu musí ještě potvrdit celostátní výbor lidovců. Podle jejich místopředsedy Jana Kasala strana nyní intenzivně jedná o spolupráci v senátních volbách s Unií svobody, Občanskou demokratickou aliancí, Demokratickou unií a občanským sdružením Archa, které založili bývalí členové ODA.

Benešová ostře odmítla Luxův výrok, že ODS podpoří vládu

Tvrzení předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, že poslanci ODS podpoří sociálnědemokratický kabinet Miloše Zemana při hlasování o důvěře, ostře odmítá místopředsedkyně ODS a senátorka Libuše Benešová. Ta ve čtvrtek obvinila Luxe ze lži, a to lži vědomé, "protože dobře ví, že ani jeden poslanec ODS pro Zemanovu vládu nezvedne ruku". Benešová pro ČTK dodala, že "předseda KDU-ČSL už delší dobu používá lež jako prostředek své politiky, za což v poslední době oprávněně sklízí plody".

ČR a Maďarsko nebyly pozvány jako pozorovatelské země na parlamentní volby na Slovensku

Slovenský premiér Vladimír Mečiar pozval na letošní parlamentní volby na Slovensku pozorovatele z 18 evropských zemí, nejsou však mezi nimi dva sousedé Slovenska - Česká republika a Maďarsko. ČTK to ve čtvrtek potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Milan Tokár s tím, že neví, zda i těmto dvěma zemím budou pozvání předána, neboť to je záležitost premiéra a úřadu vlády.

Rakouští "Zelení" k Temelínu

V reakci na rozhodnutí české vlády nepozvat do mezinárodní expertní komise pro jadernou elektrárnu Temelín zástupce Rakouska, rozhodli se protijaderně zaměření "Zelení" z této země, že si dají vypracovat vlastní nezávislou zprávu. Hodlají o ni požádat renomované české vědce a předložit ji do listopadu, ještě než bude k dispozici materiál komise povolané vládou České republiky.

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Ještě několik dnů si bude muset prezident Václav Havel počkat, než mu lékaři odstraní tracheostomii. Konzilium sice ve čtvrtek o jejím zrušení jednalo, lékaři však usoudili, "že to není na pořadu dne". Do běžných mezí se už ale prezidentovi po operaci vrátily ukazatele stavu výživy. Lékaři ve čtvrtek také stanovili, jak budou Havla v příštích dnech léčit. Podle šéfa konzilia Miroslava Čerbáka se v léčebné strategii nic zásadního nezměnilo.

Dagmar Havlová otevře Kongresové a kulturní centrum v Luzernu

Začátkem příštího týdne odletí prezidentova manželka Dagmar Havlová na tři dny do Švýcarska, aby zde mimo jiné zastoupila Václava Havla při úterním slavnostním otevření Kongresového a kulturního centra v Luzernu. Havel, který se zotavuje z operace tlustého střeva v pražské vojenské nemocnici, pozdraví hosty večera, jehož se zúčastní i švýcarský prezident Flavio Cotti, prostřednictvím videonahrávky. Tu připravil ještě před svou plánovanou operací na zámku v Lánech. Havlová v Luzernu navštíví místní onkologickou kliniku, setká se se spisovateli v rámci Dnů české kultury a s krajany sdruženými ve Svazu spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku. Hodlá zde také představit Nadaci Dagmar a Václava Havlových "Vize 97". Na programu jsou také jednání se zástupci švýcarské větve Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Kavan nemíní reagovat na Tominovu hladovku

Ministr zahraničí Jan Kavan nemíní reagovat na to, že profesor filozofie Julius Tomin drží od čtvrtka ve Velké Británii desetidenní hladovku na protest proti jeho jmenování do ministerské funkce. Kavan to ve čtvrtek uvedl v České televizi. Bývalý disident a signatář Charty 77 Tomin se pro hladovku rozhodl na základě závěrů britské komise pro stížnosti na rozhlasové a televizní vysílání. Z nich totiž vyplývá, že Kavan počátkem 80. let křivě vypovídal proti novináři, který natočil reportáž o dodávkách disidentské literatury do Československa.

Prohlášení 95 předních ruských osobností k srpnovým událostem r. 1968

S výzvou k solidaritě "s demokratickou, reformátorskou částí Ruska v jejím odporu proti silám zla, libovolným projevům šovinismu a ruského fašismu" se k mezinárodnímu společenství obrátili představitelé Kongresu inteligence Ruské federace v prohlášení zveřejněném u příležitosti srpnových událostí 1968 v bývalém Československu. V dokumentu, který dnes poskytli ČTK v Moskvě, se praví, že "demokratická veřejnost Ruska učiní vše, aby nedošlo k návratu imperiální zvůle a násilí ve vztahu k vlastnímu národu a národům jiných zemí". V prohlášení, které podepsalo 95 předních osobností ruského politického a společenského života, jsou připomenuty "bratrské intervence" sovětských vojsk v někdejším Československu v roce 1968, v Maďarsku v roce 1956 a masové popravy v Berlíně v roce 1953.

Bude vojenská služba beze zbraně?

O možnosti povolat brance, kteří místo základní vojenské služby vykonávají náhradní civilní práci, ke službě beze zbraně, začíná uvažovat ministr obrany Vladimír Vetchý. Ministr to řekl při čtvrteční návštěvě 25. velitelství územní obrany v Hradci Králové.

O pokračování stavu ohrožení rozhodne dnes v Rychnově nad Kněžnou povodňový krizový štáb

Stav ohrožení, který před třemi týdny vyhlásil přednosta okresního úřadu v Rychnově nad Kněžnou Petr Narwa ve více než třech desítkách povodněmi postižených obcích, trvá. Rozhodl o tom krizový štáb okresního úřadu. Jak ČTK ve čtvrtek řekl Josef Krám z krizového štábu, o pokračování stavu ohrožení se bude rozhodovat opět dnes. Krizový štáb podle Kráma může přednostovi doporučit, zda má stav ohrožení nadále trvat ve všech postižených obcích nebo ve vybraných lokalitách, či ho zrušit úplně.

Policie ČR ukončila vyšetřování případu krádeží v prezidentově vile

Vyšetřování případu krádeží ve vile prezidenta Václava Havla, za něž byl stíhán příslušník Hradní policie A.S., bylo ukončeno. Příslušník prezidentovy ochranky měl před více než dvěma roky ukrást z Havlovy vily starožitný anatolský koberec pocházející ze sbírek Náprstkova muzea a množství dalších věcí.

Modlitební koberce ze sbírky Rainera Kreissla v Belvederu

Další část z unikátní sbírky, obsahující celkem 1160 exemplářů anatolských koberců ze 13. až 19.století, kterou v roce 1994 při příležitosti svých sedmdesátých narozenin věnoval "celému lidstvu pod ochranou českého národa" a svěřil ji do odborné péče Náprstkova muzea český rodák žijící v Německu Rainer Kreissl, je od čtvrtka instalována v prostorách Královského letohrádku v Praze. Výstava nazvaná "Brány věčnosti - Anatolské koberce II.", na jejíž přípravě se podílela Správa Pražského hradu a záštitu nad ní převzal Václav Havel, uvádí pouze modlitební koberce. Navazuje na úspěšný projekt, který před třemi lety v Belvederu předvedl vzácné koberce z Kreisslovy rozsáhlé sbírky, čítající v současnosti už 1230 kusů, české veřejnosti poprvé. Expozici je možno zhlédnout do 1. listopadu.

Keramika v Bechyni

Několik desítek prací devíti keramiků z USA, Dánska, Rakouska, Irska, Švédska a České republiky, kteří se letos v jihočeské Bechyni zúčastnili mezinárodního sympozia, tvoří výstava "Výsledky 18.mezinárodního sympozia keramiky - Bechyně 1998". Až do 4.října je přístupna ve sbírce keramiky Alšovy jihočeské galerie v bývalém zámeckém pivovaru v Bechyni.

Pražské jaro se změní na obecně prospěšnou společnost

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro se z příspěvkové organizace změní na obecně prospěšnou společnost. Na krocích nezbytných pro tuto transformaci se ve čtvrtek dohodli ministr kultury Pavel Dostál, ředitel Pražského jara Oleg Podgorný a prezident představenstva této společnosti Libor Pešek. Podle sdělení tajemníka ministra kultury Ondřeje Šloufa pro ČTK by plánovaná změna neměla narušit přípravu festivalu a soutěže v roce 1999 a na přelomu tisíciletí. Už v květnu náměstek ministra kultury Vladimír Koronthály ujistil, že festival Pražské jaro nebude prodán ani privatizován, neboť by to přerušilo kontinuitu a navíc ohrozilo ochranné známky Pražského jara, které je považováno za "rodinné stříbro" české kultury. Podle představitelů Pražského jara by měly stát a město přispívat do rozpočtu festivalu víc než dosud. Letos příspěvek představoval necelou třetinu z 50 miliónů vynaložených korun. Pražské jaro prodalo na 57 koncertů festivalu asi 50.000 vstupenek, tedy zhruba stejně jako loni.

Wihanovo kvarteto v USA úspěšné

Úterní vystoupení Wihanova kvarteta v New Yorku ocenil v kulturní příloze list The New York Times. Hudba, kterou vyluzuje Wihanovo kvarteto, je překrásně vyrovnaná, hluboce příjemná a také hluboce tradiční, cituje ČTK z recenze. Koncert, během něhož čeští hudebníci v prostorách sbírky Henryho Fricka na Páté avenue hráli Dvořáka, Beethovena a Schuberta, natáčela newyorská rozhlasová stanice WNYC.

Natáčení Johanky z Arku poznamenala smrt

Smrtelné zranění jednoho ze členů francouzského filmového štábu poznamenalo první den natáčení filmu Johanka z Arku, který na březích Slezské Harty na Bruntálsku točí francouzský režisér Luc Besson. Třiačtyřicetiletý osvětlovač Pierre Jouan Loyc ve čtvrtek dopoledne havaroval s motorovou šestikolkou a při nárazu do stromu utrpěl těžká zranění, kterým po převozu do bruntálské nemocnice podlehl. Osmitýdenní natáčení provázejí mimořádná bezpečnostní opatření a štáb o něm rovněž oficiálně odmítá prozradit jakékoliv informace. Okolí přehrady, které si štáb pronajal, je neprodyšně uzavřeno a ve dne v noci je střeží pěší ochranka i muži na koních.

Cyklisté získají průvodce na dlouhé cykloturistické trasy

Mezinárodní trasa Praha - Vídeň je prvním z rozsáhlejších cykloprůvodců, které vydá Kartografické nakladatelství Shocart Zlín vedle řady cykloprůvodců po různých oblastech republiky. Spojnice mezi hlavními městy České republiky a Rakouska je pro cykloturisty rozdělena na 14 etap. U každé je podrobný popis trasy, její podélný profil i zajímavosti a kulturní památky v okolí. Jednotlivé etapy doplňují mapy v měřítku 1:75.000. Společnost Shocart se chystá v nejbližší době vydat ještě Jantarovou stezku z Ostravy směrem na jih a další cykloprůvodce. Do konce příštího roku by jich mělo být vydáno celkem 40.

Vodáci musejí zůstat doma nebo počítat s pěší turistikou

Většina řek v České republice je v těchto dnech nesjízdná. Bez obav se mohou vodáci vydat pouze na Vltavu, a to v úseku od Vyššího Brodu. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek ČTK poskytli pracovníci jednotlivých povodí. Podle dispečera Povodí Vltavy Jiřího Habermanna jsou nesjízdné Berounka, Sázava a Lužnice, podle Jaroslavy Bondové z Povodí Ohře je stejná situace na Labi, Odře i Moravě, kde je prý vody též strašně málo.

Ze sportu:

Tenistka Jana Novotná má nadále zájem reprezentovat Českou republiku v týmové soutěži Fed cup. Vyplynulo to z jejího čtvrtečního jednání s prezidentem Českého tenisového svazu Ivo Kaderkou. Novotná se pro únavu omluvila z posledního utkání české reprezentace proti Itálii, v němž český tým prohrál a sestoupil z elitní skupiny.

Lukáš Vydra zaběhl na atletickém mítinku v Curychu nový český rekord v běhu na 800 metrů. Časem 1 minuta 44 celých 84 setiny sekundy zlepšil dosavadní rekord Soukupa o tři setiny sekundy.

Další medaile získali čeští handicapovaní sportovci na mistrovství světa tělesně postižených atletů v anglickém Birminghamu. K dosavadní jedné zlaté, jedné stříbrné a dvěma bronzovým přidal "stříbro" vozíčkář František Purgl, který v hodu diskem kategorie F-54 poslal kilogramové náčiní do vzdálenosti 26 metrů 10 centimetrů. Českobudějovický atlet obsadil už v pondělí třetí místo v hodu oštěpem. Mezi vozíčkáři kategorie F-57 vybojoval rovněž stříbrnou medaili Rostislav Pohlmann hodem do vzdálenosti 41,15 m. Šanci konečně dosáhnout na "zlato" bude mít tento trojnásobný vicemistr světa v neděli, kdy nastoupí v oštěpařském sektoru. Skvěle se dařilo též diskaři Milanu Kubalovi, který získal druhý světový titul pro Českou republiku. Zvítězi v kategorii spastiků F-36 výkonem 33,28 m a obhájil čtyři roky staré prvenství z posledního mistrovství.

A jaké počasí nás čeká dnes?

Na území České republiky má být oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo i bouřky. Očekávané denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.