Zprávy pátek, 15. března 1996

Vitejte pri sledovani programu stanice Radio Praha, mili posluchaci. Od mikrofonu se hlasi Evelina Himalova s nasledujicim blokem zprav...

A nyni podrobne:

Havel - soustrastny telegram

Prezident Vaclav Havel zaslal soustrastny telegram britske kralovne Alzbete II. a britskemu premierovi Johnu Majorovi v souvislosti se stredecnim masakrem deti ve skole v Dunblane. Sdilime zarmutek, ktery v teto chvili citi lide ve Spojenem kralovstvi a vyjadrujeme uprimnou soustrast rodinam obeti, i kdyz vime, ze lze jen tezko nalezt slova, ktera by mohla zmirnit jejich bolest, pise prezident Havel v soustrastnem telegramu.

Z jednani kanadskeho guvernera LeBlanca a jeho doprovodu v Praze

Premier Vaclav Klaus navstivi ve druhe polovine letosniho roku Kanadu, kde se zucastni diskuse o problematice NATO pred vyznamnym prosincovym setkanim aliance v Portugalsku. Rekl to novinarum po ctvrtecni schuzce s kanadskym guvernerem Romeem LeBlancem a dodal, ze Kanada podle jeho nazoru podporuje clenstvi CR v NATO.

O parlamentni demokracii a roli sdelovacich prostredku hovoril s kanadskym hostem predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde. Navzajem potvrdili dulezitost meziparlamentni spoluprace. Romeo LeBlanc se ve ctvrtek v Praze zucastnil tez cesko-kanadskeho diskusniho ekonomickeho fora, na nemz prednesl projev k ceskym a kanadskym podnikatelum.

Kanadsky generalni guverner Romeo LeBlanc usporadal ve ctvrtek vpodvecer v Dvorakove sini prazskeho Rudolfina koncert na pocest ceskeho prezidenta Vaclava Havla. Protagonistkami programu byly tri renomovane kanadske umelkyne - klaviristka Angela Hewittova, muzikalova zpevacka Jasmine Royova a operni a koncertni pevkyne Suzie LeBlancova. V programu zaznela mimo jine hudba Bachova, Monteverdiho a Lombardiho a arie z nekterych muzikalu.

Mise mnohonarodnich sil IFOR na Balkanskem poloostrove je podle velitele kanadskeho kontingentu, brigadniho generala Bruce Jeffriese, prvni spolecnou akci CR a vojsk NATO. Po setkani s ministrem obrany Vilemem Holanem dodal, ze pokud bude tato mise uspesna, mohla by byt vyznamnym krokem k priblizeni se CR k NATO.

Kanada podpori v CR ctyri hospodarske projekty v celkove vysi 5,3 milionu kanadskych dolaru. Po ctvrtecnim jednani s ministrem prumyslu a obchodu Vladimirem Dlouhym to v Praze rekl kanadsky ministr zahranicniho obchodu Art Eggleton. Projekty se budou tykat spolecneho programu manazerskeho vzdelavani, zememericstvi, odhalovani pasovanych drog, zbrani a jaderneho materialu a spoluprace mezi Kralovskou kanadskou jizdni policii a Policii CR.

Predstavitele kanadske spolecnosti Colco International Industries a akciove spolecnosti Bastro Ostrava ve ctvrtek podepsali v Praze smlouvu o zalozeni spolecneho podniku. Bude se zabyvat opravami hydraulickych soucasti a jinych komponentu pro stavebni stroje a tezebni zarizeni. Obe firmy jsou dcerinymi spolecnostmi vyznamnych dulnich podniku a jejich spojeni by melo vest k lepsimu vyuziti technickeho zarizeni a schopnosti servisnich pracovniku.

Koordinacni organ CR pro pripravy na pripadnou integraci zeme do NATO

CR ustavila koordinacni organ na urovni namestku ministru, ktery se ma zabyvat pripravami na pripadnou integraci zeme do NATO. Informoval o tom na tiskove konferenci prvni namestek ministra obrany Petr Necas. Ve zminene poradni skupine jsou vedle zastupcu ministerstev obrany a zahranici take predstavitele ministerstev financi, obchodu a prumyslu a nekterych dalsich organu statni spravy.

Konference "Vzdelavaci system a politika CR"

Dvoudenni konferenci s nazvem "Vzdelavaci system a politika CR" zahajil ve ctvrtek v Praze ministr skolstvi Ivan Pilip. Jeho ministerstvo konferenci porada spolu s OECD. Pilip vyjadril presvedceni, ze vysledky transformace ceskeho skolstvi budou pro OECD velkym prinosem.

T-Mobil vitezem tendru na provoz mobilnich telefonu v CR

Konsorcium T-Mobil se stalo vitezem tendru na provoz mobilnich telefonu v CR. Nemecko-cesko-italske uskupeni T-Mobil, ktere zahrnuje take Podnik vypocetni techniky, Sporitelni investicni spolecnost a Telekomunikacni montaze Praha, nabidne podle ministra hospodarstvi Karla Dyby jedny z nejnizsich cen v Evrope.

Cesko-japonska spoluprace na vyrobe televizoru

V Plzni byla ve ctvrtek podepsana smlouva na nakup pozemku pro vystavbu montazniho zavodu na vyrobu televizoru. Smlouvu uzavreli zastupci japonske firmy Matsushita Electric Industrial s predstaviteli mesta Plzne. Nova japonska firma chce uz v dubnu 1997 v Plzni zacit s vyrobou televizoru, kterych do konce roku vyrobi 500 tisic. Podle ujisteni japonske strany bude 95 procent teto produkce urceno na zapadoevropsky trh.

Nova publikace: "Odsun Nemcu z Ceskoslovenska"

"Odsun Nemcu z Ceskoslovenska" nese nazev nova publikace nakladatelstvi Dita. Jejim prostrednictvim se cesti ctenari mohou poprve seznamit s texty prezidenta Edvarda Benese z obdobi druhe svetove valky a prvnich povalecnych let, ktere jsou tematicky zamereni na problem odsunu Nemcu z Ceskoslovenska. Vybor z Benesovych Pameti, projevu a jinych dokumentu z let 1940-1947 je prvnim vyborem z dila tohoto vyznamneho politika.

Na saskych skolach se bude vyucovat cestina

Na odborne skole v saskem Zhorelci a dale v Zitave se bude vyucovat take cestina. Cesky jazyk se bude ucit rovnez na binacionalnim gymnaziu v Pirne. Jeho reditel Ulrich Schlogel uvedl, ze skola ma obdrzet vice nez sest milionu marek z prislusneho fondu EU. Gymnazium bude podle jeho slov uzce spolupracovat s obdobnou skolou v Usti nad Labem.

Parlament-souhrn ctvrtecniho jednani

Projednavanim pisemnych odpovedi ministru na pisemne interpelace poslancu byl ve ctvrtek zahajen treti jednaci den breznove schuze Poslanecke snemovny. Ta pote mimo jine prijala zakon o ochrane chmele domaciho puvodu, novelu katastralniho zakona, novelu zakona o zapisu nemovitosti a vyslovila souhlas s dodatkovymi protokoly k evropske umluve o vydavani osob, jejichz cilem je zajistit vyssi ucinnost postihu pachatelu trestnych cinu, skryvajicich se pred trestnim stihanim pobytem v cizine.

Poslanecka snemovna vyslovila souhlas s vladnim navrhem prohlaseni, jimz CR oznamuje generalnimu tajemnikovi OSN, ze odvolava vyhradu byvale CSSR k nekterym clankum Umluvy proti muceni a jinemu krutemu, nelidskemu ci ponizujicimu zachazeni nebo trestani.

Nepouzivat nucene nebo povinne prace jako prostredku rasove, spolecenske, narodnostni nebo nabozenske diskriminace zavazuje CR Umluva Mezinarodni organizace prace o odstraneni nucene prace, kterou parlament ratifikoval. Umluva signatarskym zemim take zakazuje pouzivat nucene a povinne prace jako prostredku politickeho natlaku. Nucenou praci podle Umluvy nelze vyuzit ani jako metody mobilizace a vyuzivani pracovnich sil pro ucely ekonomickeho rozvoje, jako prostredku pracovni kazne ani jako trestu za ucasti ve stavkach.

PS prerusila hlasovani o pozmenovacich navrzich k vladni predloze zakona o provozovani soukromych bezpecnostnich sluzeb, a rozhodne o zakonu az dnes /v patek/. Duvodem byla skutecnost, ze vzhledem k mnozstvi vznesenych pozmenovacich navrhu se stalo hlasovani zcela neprehlednym.

Snemovna v prvnim cteni zamitla komunisticky navrh zakona o referendu, ktery zamyslel moznost predkladat obcanum CR k rozhodnuti v referendu zasadni otazky svrchovanosti, uzemni celistvosti a uzemniho usporadani CR.

Poslanci rovnez projednali v tzv. druhem cteni novy zakon o odrudach, osivu a sadbe pestovanych rostlin, ktery ma liberalizovat podnikatelske prostredi, a zakon o krmivech, jehoz cilem je stanovit kriteria pro vyrobu krmiv, jejich obeh a uziti a obchod s nimi, vcetne limitu pro nezadouci latky.

Ochranu programu pocitacu srovnatelnou s ochranou literarnich del predpoklada novela autorskeho zakona, take ve ctvrtek prijata Poslaneckou snemovnou. Hlavnim motivem opatreni je okolnost, ze dosavadni autorskopravni ochrana pocitacovych programu neresila dostatecne jejich zvlastnosti. V praxi se to projevovalo omezenymi moznostmi obchodu s autorskymi pravy k temto novym druhum autorskych del.

Za prevedeni vracenych majetkovych podilu v transformovanych zemedelskych druzstvech budou potomci restituentu osvobozeni od dani, konkretne pujde o dan dedickou, darovaci a z prevodu nemovitosti. I o tom 96 hlasy ze 108 pritomnych rozhodla ve ctvrtek Poslanecka snemovna.

Rekonstrukce panelovych domu - financovani

Zhruba 200 az 240 miliard korun by si podle Milose Hjedy ze Svazu ceskych a moravskych bytovych druzstev vyzadala rekonstrukce panelovych domu, ktera by mela zvysit uroven bydleni a zabranit negativnimu vlivu panelu na zdravi jejich obyvatel. Z techto prostredku by mely byt hrazeny naklady na zatepleni bytu, opravy strech, vytahu, oken, nevyhovujicich elektroinstalaci, vymenu bytovych jader, prevedeni plynovych spotrebicu na elektricke a zajisteni vhodne ventilace. Predseda svazu Ivan Prikryl uvedl, ze parlament schvalil vycleneni castky 10 milionu korun z letosniho rozpoctu na odstraneni problemu panelovych domu. Tato castka bude pravdepodobne pouzita na zpracovani pilotnich projektu.

KSCM o prezidentove projevu v parlamentu

KSCM ocekavala od prezidenta Vaclava Havla aspon pokus zaujmout stanovisko k nejzavaznejsim problemum CR, rekl na tiskove konferenci v Praze mistopredseda KSCM Zdenek Klanica. Dodal, ze projev pusobil predvolebnim dojmem, snahou ziskat si podporu povolebni vladni koalice a pro jistotu i nekterych politickych skupin, kterym soucasne rozdeleni sil pod vedenim ODS a premiera Klause nevyhovuje. Havel na jedne strane vyzdvihuje demokracii, ale na strane druhe se peclive vyhyba tomu, co ji rozhodujicim zpusobem podminuje, to znamena ekonomickym a socialnim faktorum, uvedl mistopredseda KSCM.

Jak jsou obcane CR spokojeni s politickou situaci

Temer polovina obcanu CR je spokojena s politickou situaci. Vyplyva to z pruzkumu, ktery na pocatku unora uskutecnil Institut pro vyzkum verejneho mineni. Velmi nespokojeno s politickou situaci je pouze 10 procent obyvatel, spise 37 procent.

Tresty pro paseraky hasise

K trestum odneti svobody od 5 do 9 let odsoudil senat Krajskeho soudu v Hradci Kralove trojici muzu, obzalovanych z toho, ze se v srpnu 1994 pokusili pres ceske uzemi prepravit temer 500 kilogramu hasise v hodnote 250 milionu korun. Vsichni maji vykonat trest ve veznici s ostrahou. Soud navic kazdemu z nich ulozil penezity trest 200.000 korun, v pripade nezaplaceni pak nahradni trest odneti svobody na jeden rok.

Sportovni ozveny:

Mistr sveta v letech na lyzich Jaroslav Sakala je nejlepe umistenym ceskym skokanem v poradi letosniho Svetoveho poharu. Po stredecnich zavodech ve Falunu mu patri s 347 body osmnacta pricka. V soutezi narodu je CR devata se ziskem 728 bodu. Letosni Svetovy pohar bude zakoncen tuto nedeli zavody v norskem Holmenkollenu.

Ctyri body ztraci Jaromir Jagr na Maria Lemieuxe z Pittsburghu, sveho spoluhrace a nejvetsiho soupere v souboji o prvni pricku v kanadskem bodovani NHL. Lemieux, ktery si upevnil jednou brankou proti Hartfordu svoje postaveni v cele, se diky golu v utkani s Hartfordem ujal i vedeni v tabulce strelcu, a to o branku pred Jagrem.

Predpoved pocasi:

V patek ma byt oblacno az zatazeno, ojedinele snezeni nebo mrznouci mrholeni. Teploty minus 2 az plus 5 stupnu Celsia. Pokud mate namireno k nam do vlasti, pak jeste konstatuji, ze ve sportovnich strediscich vsech ceskych hor je dostatek snehu a vetsinou slunecne pocasi. Podminky jsou vhodne ke sjezdovemu lyzovani i pro bezkare. V Krkonosich je nejvice snehu - 125 centimetru - v Peci pod Snezkou. Orlicke hory, konkretne Destne, hlasi 40 az 70 centimetru snehu - stejne jako na Sumave, v Krusnych horach - na Klinovci lezi 192, a na Bozim daru 170 centimetru. Na nejvyssi hore Beskyd - Lyse hore - je 137 centimetru snehove pokryvky. Tolik situace z nasich hor.