Zprávy pátek, 15. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Poslance znepokojují útoky na politické představitele

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek vyjádřila znepokojení z přibývání útoků na politické představitele. Požádala ministra vnitra Cyrila Svobodu, aby prošetřil, zda nejsou předem organizovány. Poslanci přijali toto usnesení na návrh republikána Milana Loukoty, který ho přednesl v souvislosti s projednáváním sobotního incidentu, při němž několik Romů fyzicky napadlo předsedu republikánů Miroslava Sládka.

Většina lidí v zásadě vítá milost udělenou prezidentem Romům za víkendový incident s Miroslavem Sládkem. Nesouhlasí však s rychlostí, s níž tak učinil. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění agentury Sofres-Factum. Hlavní důvod incidentu spatřuje 46 procent dotázaných v politice republikánů, 25 procent v urážlivém výroku Sládka na adresu manželů Havlových a šest procent ve špatném vztahu Čechů k Romům. Agresivitu Romů považuje za příčinu událostí 18 procent dotázaných.

Premiér Josef Tošovský se ohradil proti dotazu republikánského poslance Oldřicha Vrchy, podle něhož jeho vláda podporuje rasismus cikánů vůči bílým občanům. Tošovský řekl, že s poslancovým tvrzením hluboce nesouhlasí, a bez dalšího upřesnění dodal, že má "na jazyku" ostřejší slova. Premiér dále konstatoval, že vláda nedává úkoly, aby policie sledovala a monitorovala stranické mítinky. Dosud nahlášené incidenty nejsou podle něj tak závažné, aby bylo třeba dělat ze strany vlády nějakou speciální akci.

Ztrátové úvěry jsou důsledkem transformačního procesu

Současný stav bankovního sektoru je podle předsedy vlády Josefa Tošovského ovlivněn mimo jiné i způsobem provedení porevolučního transformačního procesu. Ten si podle něj totiž vyžádal velké finanční investice, které se dnes v mnoha případech mohou označit jako ztrátové. Za další faktor, který má podíl na současném neutěšeném stavu českého bankovnictví, premiér označil změnu vnějších podmínek, jež byla provázena především ztrátou východních trhů. Na problémech bankovní oblasti má podle předsedy vlády podíl i kvalita a kvalifikace zaměstnanců bank.

ČR má zájem na zintenzívnění vztahů s Ruskem

Česká republika by podle ministra zahraničí Jaroslava Šedivého uvítala zintenzívnění politických a ekonomických vztahů s Ruskem. Během návštěvy prvního náměstka ruského ministra zahraničí Igora Ivanova v Praze ministr Šedivý zdůraznil zájem českých exportérů vrátit se na ruský trh. Rusko je podle vedení své diplomacie připraveno k širokému rozvoji vztahů s Prahou. Tomuto záměru podle Ivanova nebrání žádné problémy ve vzájemných vztazích ani rozdílný postoj k některým mezinárodním otázkám, například k rozšiřování NATO. Ivanov zopakoval odpor Moskvy vůči rozšiřování aliance a pozastavil se nad hlasy z Prahy, že NATO by mělo zůstat otevřené mimo jiné i pro Pobaltí a že ČR v této otázce chce hrát určitou aktivní roli.

Prezident Václav Havel by mohl Moskvu navštívit místo plánovaného letošního podzimu příští rok na jaře. V Praze o této náhradní možnosti, kterou si vyžádala nedávná Havlova operace, hovořili ve čtvrtek náměstci ministrů zahraničí Ruska a České republiky Igor Ivanov a Otto Pick. Na podzim by podle nich českou metropoli mohl navštívit ruský ministr zahraničí Jevgenij Primakov.

Ministr obrany předloží koncepci rozvoje armády do roku 2008

Koncepci rozvoje armády do roku 2008 předloží ministr obrany Michal Lobkowicz vládě do poloviny června. Podle ministra by česká armáda měla v dlouhodobé perspektivě disponovat vlastním nadzvukovým letectvem. Vzhledem k vysokým investicím ale bude nutné nákupy rozložit v rozumném časovém horizontu.

Řecko ratifikovalo vstup ČR do NATO

Řecký parlament většinou hlasů ve čtvrtek ratifikoval protokoly o rozšíření NATO o Českou republiku, Maďarsko a Polsko. Řecko je po Kanadě, Dánsku, Norsku, Německu a USA už šestou zemí, která schválila rozšíření Severoatlantické aliance o země střední Evropy.

Koncem května začne výcvik vojáků pro výměnu v misi SFOR

Příprava vojáků pro výměnu příslušníků 6. mechanizovaného praporu české armády v misi SFOR bude koncem května zahájena ve výcvikové základně mírových sil v Českém Krumlově. U českého praporu mise SFOR se tak celkem vystřídá již 2500 vojáků. Rotace hlavních sil českého praporu je plánována na druhou polovinu srpna.

Sněmovně se nepodařilo zvolit prezídium Fondu národního majetku

Naprostým neúspěchem vlády skončila volba nového prezídia Fondu národního majetku. Sněmovna totiž ani ve druhém kole prvních voleb nedala navrženým kandidátům potřebný počet hlasů, který by jim zajistil pětileté funkční období ve vedení fondu. Další volba navržených kandidátů se bude moci uskutečnit až poté, co vláda předloží nové kandidátní listiny.

Předseda KSČM Grebeníček obvinil Richarda Falbra, že zanedbává odbory

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček obvinil šéfa odborů, senátora Richarda Falbra, že se snaží dávat dohromady koalici sociální demokracie s lidovci, zatímco zanedbává odbory. Lidovci jsou podle Grebeníčka odpovědní za omezování odborových práv stejně jako ostatní strany bývalé vládní koalice. Pasivita odborových svazů usnadnila tunelování podniků a zhoršování pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců, dodal předseda komunistů.

Richard Falbr s Grebeníčkovou kritikou nesouhlasí. Podle jeho slov není úlohou politických stran práci odborů hodnotit. Dodal, že role odborů se přeceňuje. Připustil však, že ne vše se odborům podařilo, a to zejména v době, kdy měla transformace masívní podporu a kdy se v řadě případů vedení odborů dostávalo do konfliktu s řadovými členy, pokud poukazovalo na některé nesprávné kroky vlády.

Lidovci chtějí vyhrát volby v jihomoravském a východočeském kraji

Cílem lidovců je vyhrát v červnových parlamentních volbách minimálně v jihomoravském a východočeském kraji. Josef Lux tak reagoval na dotaz, zda nezvažuje opustit funkci předsedy strany v případě, že KDU-ČSL získá méně hlasů než ve volbách v roce 1996. Lidová strana totiž zaznamenala v květnovém průzkumu agentury IVVM pokles preferencí na pouhých šest procent.

Důchodci vnáší do politiky podle ministra Mlynáře mezigenerační konflikt

Pražský volební leader Unie svobody a ministr Vladimír Mlynář je znepokojen nárůstem volebních preferencí strany Důchodci za životní jistoty (DŽJ). Zástupci této strany podle Mlynáře vnášejí do politiky mezigenerační konflikt a jejich případná účast v Poslanecké sněmovně bude velmi špatným signálem o vývoji země.

Předseda DŽJ Rudolf Kremlička se v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přihlásil k obhajobě zájmů lidí důchodového a předdůchodového věku. V zájmu této politiky je ochoten spolupracovat s jakoukoli stranou, včetně komunistů a republikánů.

Důchodce čeká při volbách podle politologa Peheho zklamání

Důchodce za životní jistoty (DŽJ), kteří vyrazili dech svým volebním rivalům zdvojnásobením volebních preferencí na deset procent, čeká v červnu podle politologa Jiřího Peheho nejspíše pořádně studená sprcha. Ozývají se i předpovědi, že se jim dveře do parlamentu zabouchnou těsně před nosem. Zatímco DŽJ nyní podle Peheho nahrává to, že voličskou pozornost přitahuje její neznámost, v červnu se straně stane osudnou její "jednotématičnost" a komunistická minulost jejího vedení. "Je to bublina, která splaskne," soudí o DŽJ Jiří Pehe, který věří v konzervativnost českého voliče, jenž dá nakonec přednost vyzkoušenému před novým. Naopak politolog Rudolf Kučera nevylučuje "šokující" vizi důchodců ve vládě.

Audit ODS neotřese důvěrou voličů v tuto stranu

Závažné chyby ve financování Občanské demokratické strany, které odkryl audit, zřejmě nijak neotřesou důvěrou voličů v tuto stranu. Shodují se na tom politologové, které kontaktovala ČTK. Ve středu zveřejněný audit mimo jiné zjistil, že strana porušovala zákon o účetnictví a legalizovala své černé fondy mimořádnými členskými příspěvky. Audit se podle politologa Rudolfa Kučery neodrazí ani na rostoucím počtu jejích voličů. "Myslím si, že stoupající trend poslední doby zůstane zachován," řekl Kučera na adresu ODS, která má podle posledního průzkumu IVVM zastánce ve 14 procentech voličů, což je o tři procenta více než v dubnu a o čtyři více než v březnu.

Vyšetřování bamberské aféry pokračuje

Vyšetřovatel Martin Hádek navrhl požádat při vyšetřování tzv. bamberské aféry sociálních demokratů o právní pomoc ze Švýcarska. Vyšetřování může podle jeho slov trvat až dva a půl roku. Podstata aféry spočívá v údajné dohodě, podle které měli čechošvýcarští podnikatelé v roce 1996 poskytnout stamilióny na volební kampaň sociální demokracii a za to po jejím volebním úspěchu získat vysoké vládní a bankovní funkce.

Reakce na protidrogový zákon

Úterní rozhodnutí Poslanecké sněmovny přijmout i přes prezidentův nesouhlas novely zákonů, které zpřísňují postih za užívání a přechovávání drog, napadla Antiprohibiční liga. Domnívá se, že tato úprava pouze zvýší ceny drog na trhu a tím i výdělky mafií. Navíc tvrdší represe spíše zapříčiní to, že na ulicích zůstanou pouze ti dealeři, kteří nebudou váhat používat hrubé násilí na ochranu své činnosti.

Daewoo Avia chce letos investovat celkem 1,5 miliardy korun

Do rozvoje výroby nákladních a užitkových automobilů včetně vývoje chce akciová společnost Daewoo Avia letos investovat 1,5 miliardy korun. To podle mluvčího společnosti Jiřího Kyncla dokazuje, že majoritní vlastník Avie to s výrobou užitkových automobilů v ČR myslí vážně. Avie v současné době testuje prototypy nového vozu AD 100, který se na trhu objeví v roce 1999 v obchodní síti firmy Daewoo po celém světě. Prodej vozů Avia se loni meziročně zvýšil o 20 procent.

Ministr Khnl jednal o dodávkách pro Norsk Hydro

Ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Khnl ve čtvrtek jednal v norské metropoli Oslu o uplatnění českých dodávek pro firmu Norsk Hydro. Ta je jedním ze tří producentů norského zemního plynu, který od loňského roku též proudí do ČR.

V Podbořanech postaví Italové závod na kobercové příze

Nový závod na zpracování kobercových přízí hodlá vybudovat italská textilní firma Radici Group v Podbořanech u Žatce. Investice, do níž Italové vloží 18,5 miliónu USD, má přinést práci 150 lidem. Podle manažerky projektu Daniely Dočekalové je potěšující, že se podařilo umístit investici na Žatecko, kde nezaměstnanost dosáhla 11 procent. Aktivita v České republice umožní firmě přístup k zemím s rozvinutým kobercovým průmyslem, Německu a Belgii, kam má směřovat většina produkce.

Pád pojišťovny Morava způsoben především nízkými cenami

Pád Pojišťovny Morava nebyl způsoben pouze loňskými záplavami, ale především příliš nízkými cenami pojištění, kterými tato pojišťovna nadbíhala klientům. Vyplývá to z odpovědí představitelů významných pojišťoven působících na českém trhu. Mluvčí České pojišťovny Michal Urban uvedl, že krach Moravy je pro ostatní pojišťovny nepříjemnou událostí, i když měla nízký podíl na českém pojistném trhu.

Mluvčí pojišťovny Allianz Květa Voglová považuje za velmi pravděpodobné, že pád Moravy celkově poškodí image tuzemského pojišťovnictví zvýšením nedůvěry klientů. Klienti se zřejmě budou více soustřeďovat na finančně silnější, solidnější a důvěryhodnější pojišťovny. Podotkla, že pád pojišťovny Morava se dal očekávat. Nebyl způsoben pouze záplavami, ale především kvůli dumpingovým cenám, kterými se Morava snažila za každou cenu získat co nejvíce klientů.

Při požáru v Berouně unikal jedovatý fosgen

Požár skladové haly Linde Frigera v Berouně se ve čtvrtek podařilo lokalizovat. Podle zástupce berounského přednosty Miroslava Šimona není únik chlorovodíku a jedovatého fosgenu z hoření pro obyvatele Berouna nebezpečný. Přesto bylo jako preventivní krok vyhlášeno varování s pokynem, aby se občané zbytečně nezdržovali mimo uzavřené prostory.

V Ústí nad Labem postaví zeď, která oddělí Romy od "bílých"

Zhruba čtyři metry vysokou zeď za 350.000 korun, která oddělí Romy od "bílých" obyvatel v Matiční ulici, postaví na své náklady město Ústí nad Labem. Ústecký primátor Ladislav Hruška to přislíbil zástupcům majitelů rodinných domků, kteří se na něj již dvakrát obrátili s žádostí o pomoc před Romy. Poslední incident se odehrál v okolí Matiční ulice 12. dubna, kdy měli Romové napadnout posádku osobního vozu. Té přišla na pomoc hlídka městské policie, ale i ona byla napadena. Celkem bylo zraněno sedm strážníků.

Začala konference o literatuře i problémech národnostních menšin

Literatura národnostních menšin žijících v České republice je tématem dvoudenní konference "Žijeme spolu nebo vedle sebe?", která začala v Centru Franze Kafky. Čtvrtečním tématem byla literatura slovenská, polská a romská. Anna Žigová představila časopis romských studií Romano Džaniben (Romské vědění), který začal vycházet v roce 1993. Přispívají do něj laici i odborníci na romskou problematiku a sami Romové. Žigová řekla, že jde o jediný časopis svého druhu, který vychází v bývalých komunistických státech.

Osobní lékař dalajlámy se hodlá setkat s prezidentem Havlem

Sedmasedmdesátiletý osobní lékař duchovního vůdce tibetských buddhistů dalajlámy Lobsang Wangyal, který přicestoval do ČR, bude usilovat o setkání s prezidentem Václavem Havlem. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že Wangyal požádal o schůzku s prezidentem v neděli. Sekretariát prezidentské kanceláře nabídku zváží s ohledem na Havlův zdravotní stav a jeho časové možnosti.

Mandátový a imunitní výbor souhlasí se stíháním poslance Jiřího Payna

Mandátový a imunitní výbor sněmovny dolní komoře parlamentu doporučil, aby vyslovila souhlas s trestním stíháním poslance Jiřího Payneho kvůli jeho dopravní nehodě, kterou způsobil před třemi týdny. Při nehodě byla těžce zraněna jeho jedenáctiletá dcera a také řidič sanitky, která se s Paynovým vozem střetla.

Případem bývalého ministra financí Ivana Kočárníka, o jehož vydání policie rovněž požádala, se bude mandátový výbor zabývat příští týden. Kočárníka vyšetřovatelé podezřívají ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, v souvislosti s tím, že měl ve své bývalé funkci poskytnout státní garance České spořitelně aniž by to projednala vláda.

Obec Mostiště zavalil příval bahna

Po krupobití a silném dešti zavalil ve středu v noci příval bahna s kamením sklepy a hospodářská stavení šesti domů a přilehlé komunikace i zahrady v obci Mostiště na Žďársku. Vyschlá pole nad údolím nestačila absorbovat srážky a během okamžiku se ke vsi hrnula přibližně metrová vlna bahna a kamení. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn.

Svěrákův Akumulátor I vítězem divácké ankety v Banja Luce

Celovečerní snímek režiséra Jana Svěráka Akumulátor I se stal vítězem divácké ankety festivalu českého filmu, který se koncem dubna uskutečnil v bosenské Banja Luce. Při výběru programu kladli organizátoři důraz na mládí režisérů i ohlas jejich snímků na mezinárodním fóru. Po dvou snímcích měli v Banja Luce Jan Svěrák (Akumulátor I, Jízda) a Vladimír Michálek (Zapomenuté světlo, Amerika). Dále bylo uvedeno Gedeonovo Indiánské léto, Zelenkovi Knoflíkáři, Marian režiséra Petra Václava a Šeptej Davida Ondříčka.

Dejdarův film The Manor se prý už z poloviny zaplatil

Ačkoliv český film The Manor (Panství), jehož natáčení v angličtině skončilo teprve 5. května, ještě zdaleka není sestříhán, sklízí od soboty velký zájem na probíhajícím festivalu v Cannes. "Zprávy hovoří o tom, že byl zatím prodán do distribuce zhruba 12 zemí a teritorií, což znamená návratnost vložených investic mezi 50 a 60 procenty," řekl producent a herec Martin Dejdar. Ve filmu hraje například slavný Peter O'Toole, Greta Scacchiová, známá z úspěšných filmů Emma a Profesor odchází, a Gabrielle Anwarová, která se proslavila po boku Al Pacina ve Vůni ženy. Příběh filmu The Manor se odehrává začátkem století na starém anglickém panství. Tam zemřou pádem se schodů dva muži a Dejdar v roli inspektora Scotland Yardu s českým původem celou záležitost vyšetřuje.

Česká filharmonie odjede na turné do Španělska

Šest koncertů ve Španělsku čeká Českou filharmonii po nadcházejícím sobotním vystoupení na festivalu Pražské jaro. Orchestr bude dirigovat Libor Pešek, který se vystřídá s Pinchasem Steinbergem. Filharmonie zamíří po vystoupeních ve Valencii a Zaragoze do Madridu, kde má ve středu, v pátek a v sobotu 23. května mimo jiné postupně zahrát pět z devíti Beethovenových symfonií. Poslední koncert má Česká filharmonie plánován do města Jerez de la Frontera, kde zájezd zakončí 26. května uvedením Gershwinovy a Bernsteinovy hudby a Dvořákovou Novosvětskou symfonií.

Sdružení SKI 2003 je připraveno obhájit svoji kandidaturu

Sdružení SKI 2003 je připraveno zajistit v Jizerských horách uspořádání mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v roce 2003 a obhájit příští týden na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Praze svou kandidaturu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl manažer sdružení Martin Kmínek. Na podporu kandidatury přislíbila loni vláda zhruba 680 miliónů korun, což podle jeho slov postačí na výstavbu sportovišť. Sdružení SKI 2003 slevilo z původních megalomanských projektů a většina staveb bude mobilních. Rozhodnutí o místu pořádání MS padne 21. května večer. Kandidáty vedle Liberce a Jablonce nad Nisou jsou německý Oberstdorf, Val di Fiemme v Itálii a japonské Sapporo. Martin Kmínek dodal, že v případě, kdyby kongres rozhodl ve prospěch jiného kandidáta, sdružení SKI 2003 okamžitě oznámí svou kandidaturu na další mistrovství světa v roce 2005. Proti uspořádání mistrovství v Jizerských horách jsou hlavně ekologičtí aktivisté, podle kterých šampionát ohrozí chráněné ekosystémy Jizerských hor.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky ve čtvrtek remizovali ve druhém semifinálovém utkání mistrovství světa s mužstvem Finska 2:2 a budou tak dnes bojovat s domácím Švýcarskem jen o bronzové medaile.

Ve druhém střetnutí kvalifikace pro mistrovství Evropy basketbalistek vyhrály reprezentantky České republiky nad družstvem Bosny a Hercegoviny 84:70.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno, teploty se pohybují od 14 do 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.