Zprávy pátek, 15. prosince 1995

Vazeni posluchaci, u ctvrtecniho vysilani Radia Praha vas vita Zdenka Kuchynova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Nyni ke zpravam podrobneji:

Prezident podepsal zakon o zruseni sankci proti Srbsku a Cerne Hore

Prezident Vaclav Havel podepsal zakon o zruseni sankci proti Srbsku a Cerne Hore. Cesky parlament rozhodl o zruseni embarga pote, co Chorvatsko, Jugoslavska federativni republika a Bosna dosahly v americkem Daytonu dohodu o mirovem urovnani konfliktu a vzajemnych vztahu. V Belehradu je nyni delegace ceskych podnikatelu, kteri jednaji o sve ucasti na obnove ekonomiky.

Ministr zahranici Josef Zieleniec k vyslani ceskych vojaku do Bosny

Vstup do NATO je pro Ceskou republiku dulezity, ale neni to jediny duvod vyslani vojaku do Bosny. Zduraznil to ministr zahranici Zieleniec, ktery se v Parizi zucastnil slavnostniho podpisu mirovych dohod o Bosne. Pripomnel v teto souvislosti historicke vazby s oblasti byvale Jugoslavie a pratelstvi se vsemi tamnimi narody. Upresnil, ze cesky prapor bude soucasti kanadske brigady v severozapadni casti Bosny.

Ministerstvo zahranici znepokojeno procesem s cinskym disidentem

Ministerstvo zahranici vyjadrilo vazne znepokojeni nad procesem s cinskym disidentem Wej Ting-sengem. Ten byl odsouzen ke 14ti letum vezeni za spiknuti s cilem svrhnout vladu. Cinsky velvyslanec v Praze byl upozornen na nutnost respektovani lidskych prav. Prezident Vaclav Havel oznacil rozsudek za tragickou udalost poskozujici prestiz Ciny ve svete.

Americky exilovy cinitel James Bukac kritizuje pristup k exulantum.

Americky exilovy cinitel James Bukac kritizoval v Praze pristup koalice k exulantum. Ti jsou podle jeho slov razeni do kategorie jako sudetsti Nemci a nic tedy nedostanou. Obvinil premiera Vaclava Klause a prezidenta Vaclava Havla, ze se pri svych cestach do zahranici vyhybaji exulantum a emigrantum.

Byvaly nemecky prezident Richard von Weizsacker prednasel v Karolinu

Byvaly nemecky prezident Richard von Weizsacker prevzal v prazskem Karolinu cestny doktorat pravnich ved. Slavnostnimu ceremonialu byl pritomen take prezident Vaclav Havel, ktery pripomnel jeho vyznam pro priznivy rozvoj cesko-nemeckych vztahu. Richard von Weizsacker zde vystoupil s prednaskou Dorozumeni uprostred Evropy.

Inflace pod deviti procenty

Inflace v Ceske republice by letos mela byt vyrazne pod vladnim cilem 9,5 procenta. Klesajici trend by mel pokracovat i v roce 1996. Uvadi to analyza bankovnich expertu pusobicich v Praze. Na letosni prosinec dokument predpoklada rocni miru inflace pod deviti procenty. Pristi rok by mela klesnout na 8,2 procenta.

Premier Klaus bude navrzen na Nobelovu cenu v ekonomickych vedach

Cenu Karla Englise pro letosni rok prevzal na Pravnicke fakulte Masarykovy univerzity v Brne premier Vaclav Klaus. Tato cena, nazvana po ceskem narodohospodari a politikovi, je udelovana jako oceneni za dilo v oblasti ekonomickych aktivit. Vybor pro udeleni ceny hodla navrhnout Vaclava Klause na Nobelovu cenu v ekonomickych vedach.

Obchodni smlouva s Peru

Ceska republika podepsala obchodni smlouvu s Peru, kde nyni pobyva obchodni mise. Namestek ministra prumyslu a obchodu Vaclav Petricek prohlasil, ze Cesko ma v Latinske Americe dobry zvuk. Nadejne se jevi vyvoz zbozi na rekonstrukci peruanske energetiky, cukrovarnictvi a dopravy. V pristim roce se uvazuje o prijezdu skupiny peruanskych podnikatelu a obchodniku do Ceske republiky.

Etiopsti podnikatele v Praze

Na navstevu Prahy pricestovala skupina etiopskych podnikatelu. Jejich pobyt navazuje na vysledky obchodni mise Czech Made Africa '95, ktera letos absolvovala 3900 kilometru po Etiopii. Cilem cesty etiopskych podnikatelu je blizsi seznameni s podniky, o jejichz vyrobky projevili pri ceste obchodni mise zajem. Jedna se napriklad o pivovary, osvetlovaci techniku a investice v doprave.

Britska spolecnost Bass chce ovladnout 25% ceskeho trhu s pivem

Britska spolecnost Bass chce postupne ovladnou temer 25 procent ceskeho trhu s pivem. Vlastni uz vyznamne podily akcii ve trech ceskych pivovarech. Nevylucuje take vstup do pivovarnickych firem v jinych vychodoevropskych zemich.

Zdravotni pojistovny dluzi 2 miliardy korun

Zdravotni pojistovny dluzi nemocnicim vice nez 2 miliardy korun. Uvedla to Asociace ceskych a moravskych nemocnic. Zdravotnicka zarizeni tak nemaji k dispozici financni prostredky na platby svym dodavatelum. K reseni problemu by podle Asociace mela prispet urychlena privatizace, podstatne tvrdsi pristup ke zdravotnim pojistovnam a maximalni omezeni dotacni politiky.

Skoly v Ceske republice uzavreny kvuli chripkove epidemii

Z podnetu hlavniho hygienika jsou od ctvrtka v Ceske republice uzavreny vsechny zakladni a stredni skoly. Duvodem je zabranit rozsireni chripkove epidemie, ktera postihuje predevsim deti. Na mimoradne volno navazi vanocni prazdniny, takze deti pujdou opet do skoly az 3. ledna.

Prezident stravi Vanoce a Novy rok v Praze

Na rozdil od predchozich dvou let stravi prezident Vaclav Havel Vanoce doma v soukromi s manzelkou Olgou. Drive travil vanocni svatky v Rakousku blizko ceskych hranic a na Novy rok se vracel do Ceske republiky, aby se v nekterem pohranicnim meste setkal s obcany. Letos zustane v Praze i na Novy rok, kdy hodla udelit statni vyznamenani ceskym vojakum sil OSN a pravdepodobne i ceskoslovenskym legionarum.

Radio Praha pokracuje

Na zaver informace, ktera nas velmi potesila. Radio Praha bude vysilat i v pristim roce. Vyplyva to ze smlouvy, ktera byla podepsana mezi Ceskym rozhlasem a Uradem vlady.

Pocasi

A jeste jake bude pocasi. V Ceske republice bude zatazeno, denni teploty kolem minus tri stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Podrobnejsi informace pro vas pripravili Katerina Brezovska a Josef Kubeczka.