Zprávy pátek, 15. října 1999

A nyní podrobněji:

Česká republiky potřebuje podle prezidenta většinovou vládu a větší zájem politiků o Evropskou unii

Česká republika potřebuje podle prezidenta Václava Havla většinovou vládu a silnější odhodlání politiků a veřejnosti pracovat na přibližování k Evropské unii. Havel to řekl novinářům poté, co jej velvyslanec Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian seznámil s hodnocením příprav České republiky na členství v unii. Zpráva, která konstatuje pokulhávání Prahy v přípravách na členství v Evropské unii, ukazuje ještě palčivěji na nutnost, aby v zemi byla podle prezidenta vláda, která bude mít "jistotu, energii, tah na branku". "A to může mít tehdy, bude-li se opírat o jakousi jistou parlamentní většinu," konstatoval prezident. Opatrněji se k požadavku většinové vlády vyjádřil Cibrian.

Vláda má v pondělí projednat hodnotící zprávu Evropské komise a situaci v ústecké Matiční ulici

Vláda má v pondělí projednat hodnotící zprávu Evropské komise o postupu příprav České republiky na vstup do Evropské unie. O patové situaci v ústecké Matiční ulici, jejíž eskalace vyvolala ostrou kritiku Evropské unie, bude rovněž v pondělí jednat vláda. Ministři by se měli radit nejen o tom, jak řešit gradující situaci v Matiční, ale i o novém vyjednavači pro tento případ. Poslanci totiž chtějí, aby vláda pro "kauzu Matiční" jmenovala nového vyjednavače místo vládního zmocněnce Petra Uhla. Vláda hodlá vyčkat také reakce zastupitelstva na usnesení sněmovny, která ve středu zrušila sporné usnesení neštěmického zastupitelstva o výstavbě zdi v Matiční, která byla shodou okolností týž den dokončena. V této souvislosti vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský uvedl, že město Ústí nad Labem může proti rozhodnutí sněmovny podat návrh k Ústavnímu soudu, neboť je může považovat za zásah do svých Ústavou zaručených práv. Přednosta ústeckého okresního úřadu Leoš Nergl uvedl, že rozhodne o dalším postupu svého úřadu v případě plotu do 14 dnů. Podkladem pro jeho rozhodnutí bude právní analýza celé záležitosti, kterou si nechá zpracovat. Podle právníků však rozhodnutí sněmovny nemá na další osud této stavby žádný vliv. Právníci nemají jednoznačný názor na oprávněnost postupu ústeckého okresního úřadu, který zrušil platnost ohlášení stavby. Není tedy jasné, zda jde o povolenou či černou stavbu. O tom, že jde o černou stavbu, protože sněmovna rozhodnutí o stavbě zrušila, je přesvědčen Petr Uhl. Za vyhrocenou situací v Matiční ulici stojí podle předsedy Sdružení Romů na Moravě Karla Holomka neschopnost komunikace mezi zúčastněnými stranami. Připustil, že ne všichni Romové, kteří v Matiční žijí, sdílejí názory představitelů romských iniciativ, především Grémia romských regionálních sdružení. Podle Holomka nejde o záležitost spojenou s rasismem, ale o jistý druh intolerance, která obecně platí pro celou českou společnost. V Matiční ulici se objevovaly pouze skupiny převážně zahraničních novinářů. Protesty Romů proti postavenému plotu se dnes omezily na vášnivé diskuse několika obyvatel z obecních bytů s novináři. Podpořit je přijelo jen několik Romů z Nového Boru a Děčína. Romové se budou o plotu radit v sobotu na setkání představitelů romských organizací v Berouně. V průběhu stavby Romové z Matiční uvedli, že plot zbourají. Pomoci se zbouráním plotu chce asi 200 ostravských Romů. Premiér Miloš Zeman dnes v Poslanecké sněmovně prohlásil, že kdyby byl přítomen stavbě zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem, pomáhal by ji i ve své pracovní době bourat. Ministr zahraničí Jan Kavan se spojil s komisařem Evropské unie pro její rozšíření Günterem Verheugenem, který ostře kritizoval stavbu zdi v Ústí nad Labem oddělující Romy od okolního obyvatelstva. "Ověřili jsme si, že ve chvíli, kdy to prohlášení vydal, nebyl informován o včerejším rozhodnutí Poslanecké sněmovny," řekl Kavan novinářům.

Sněmovna bude muset přemýšlet o prosazování priorit

Poslanecká sněmovna bude muset při své práci přemýšlet o řazení a prosazování priorit, protože ztrácí příliš mnoho času tím, že diskutuje o věcech, jež Českou republiku nepřiblíží Evropské unii ani o milimetr. Po neveřejném jednání sněmovního výboru pro evropskou integraci o zprávě, v níž Evropská komise zhodnotila stav připravenosti na vstup do Evropské unie, to řekl předseda výboru Jaroslav Zvěřina. Jako příklad ztráty času zmínil dnešní den, kdy sněmovna dvě hodiny diskutovala o novele školského zákona. Podle poslance je přitom jedno, zda bude tato předloha přijata dnes, nebo za týden. Zvěřina hodnotí zprávu jako velmi objektivní a velmi evropskou. Vyjádřil naději, že nyní "vláda přitlačí, přezbrojí a začne něco dělat".

Posudek Evropské unie obsahuje podle Klase seriózní hodnocení i maličkosti

Zpráva Evropské komise o stavu příprav České republiky na vstup do Evropské unie obsahuje podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause jak seriózní hodnocení řady věcí, tak různá nepochopení a maličkosti. "Myslím, že je to mixáž nejrůznějších věcí od seriózního hodnocení řady věcí, které v České republice - stejně jako v každé transformující se zemi - nejsou na stejné úrovni jako v Evropské unii, po různá nepochopení a maličkosti, kterým nerozumím a nechápu, proč se kolem nich dělá takový kolotoč," řekl Klaus. Jako příklad nepochopení pak uvedl výtku Evropské komise, že malé a střední firmy nemají v České republice dostatečný přístup k poradenským a obchodním organizacím, kterou označil za úsměvnou. "Může to být pravda, o to vůbec nejde, ale nemá to s připraveností a vstupem do Evropské unie přeci absolutně nic společného," řekl předseda sněmovny. Zpráva podle Klause také obsahuje věci, které "hloupě" odrážejí vnitropolitický boj v České republice. V této souvislosti zmínil "žalování čtyřkoalice do Evropské unie", což se prý v žádné jiné transformující se zemi neděje.

Evropská unie podle Kavana nečeká radikální změny v české politice

Evropská unie podle ministra zahraničí Jana Kavana neočekává radikální změnu v českém politickém prostředí, třebaže výroční zpráva Evropské komise označuje za jednu z příčin špatného stavu příprav České republiky na členství slabé postavení menšinové vlády a negativní vliv opoziční smlouvy mezi Sociálními demokraty a Občanskou demokratickou stranou. Komise očekává, že Česká republika udrží tempo nasazené před třemi měsíci tak, aby se legislativní zpoždění dohnalo do příštího léta, řekl Kavan. Odvolal se přitom na rozhovory s členem Evropské komise pro rozšíření Günterem Verheugenem a náměstkem předsedy pro reformu unie Neilem Kinnockem. Zpoždění je podle Kavana možné dohnat bez "nějakých drastických změn. "Je k tomu ovšem nutný konsensuální přístup uvnitř parlamentu," dodal. Český ministr zahraničí také nečeká, že by skupina šesti států, které Evropská unie hodlá přizvat k dalším rozhovorům o přičlenění, dohnala první skupinu uchazečů včetně České republiky. Vzápětí ale připustil, že by časem jeden ze států v první skupině mohl ztratit tempo a zřejmě Lotyšsko - jako nejlepší z nově přizvaných - by jej mohlo nahradit. Kromě šesti států první skupiny zahájila unie přístupové rozhovory s Rumunskem, Bulharskem, Lotyšskem, Litvou, Slovenskem a Maltou.

Zástupci Kongresového centra Praha a ministerstva financí se zatím nedohodli na výši nájmu za zasedání

Představitelé Kongresového centra Praha se zatím nedohodli se zástupci ministerstva financí na ceně, za kterou jim pronajmou budovy centra pro zasedání světových finančníků v příštím roce. Po sedmém kontrolním dni pražského primátora Jana Kasla v Kongresovém centru Praha to řekl jeho ředitel František Dušek. "Nemáme problém s vlastním nájmem. Problém je kolem staveb, které jsou určeny jen pro zasedání," upřesnil Dušek. Rozdíl mezi představami obou institucí činí zhruba 50 až 100 miliónů korun, dodal. Vlastní nájem podle něj dosáhne částky zhruba 250 miliónů korun, kterou má sice ministerstvo k dispozici, ale počítá do ní prý i tyto zvláštní práce. Ministerstvo má podle Duška například větší požadavky na počet telefonů a překladatelských kabin. "Mnoho věcí se dá vypůjčit, a v tom okamžiku se částka přibližuje. Když je však budeme muset koupit, chceme, ať je někdo zaplatí. Jde o to, co v nájmu bude," řekl ředitel. Další jednání se podle něj uskuteční v pondělí. V části současné budovy centra, která se opravuje, se prý stavební práce zpozdily o jeden až dva měsíce. Dodal však, že konečný termín dokončení stavby 15. května příštího roku firmy dodrží.

Novela zákona o ochraně přírody podle ekologů neodpovídá zákonům Evropské unie

Poslanci Občanské demokratické strany navrhovaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou se pravděpodobně už v pátek bude zabývat Poslanecká sněmovna, míří podle ekologů a starostů některých obcí proti právu Evropské unie. "Ze správních řízení vyvolaných investory by byla vyloučena veřejnost," vysvětlil novinářům hlavní důvod odporu občanských sdružení i veřejnosti k návrhu předseda Dětí Země Jindřich Petrlík. Doplnil, že novela iniciovaná poslanci Občanské demokratické strany a zastupiteli Plzně by snížila vymahatelnost práva v České republice, která se už tak stala terčem kritiky ze strany Evropské komise. Návrh je podle ekologů veden snahou plzeňské radnice vypořádat se s odporem proti takzvané vládní variantě dálničního obchvatu Plzně. V tomto roce se jedná o již druhý případ snahy novelizovat zákon o ochraně přírody a krajiny.Proti novele, jejímž přijetím by byla ze zákona vypuštěna také ochrana přírody ve městech a obcích, se dopisy adresovanými poslancům vyslovilo 89 neziskových organizací a 41 představitelů samosprávy a státní správy. Petici "Na ochranu naší přírody", kterou v úterý předají ekologové poslancům, podepsalo od září 500 lidí. Vláda návrh jednohlasně odmítla.

Hodnota dodávek pro Šen-tchou je 9 a půl miliardy korun

Generální ředitel a. s. Škodaexport Jan Řičica a ředitel čínské obchodní skupiny CETIC Jen Chao-ťie dnes v Praze parafovali komerční část kontraktu na rozšíření elektrárny Šen-tchou o dva bloky 500 megawattů. "Dnes je cena kontraktu 9 a půl miliardy korun," řekl Řičica. Zahájení dodávek bude v roce 2001. "Byl zvolen zcela mimořádný přístup k této obchodní záležitosti," zdůraznil po podpisu ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Čína totiž má nyní dostatek energetických kapacit a sama je schopna vyrábět zdroje do 600 megawattů. Závěrečný podpis kontraktu Šen-tchou se má uskutečnit během prosincové návštěvy premiéra Miloše Zemena v Číně. "Zakázka je v současné situaci nesmírně důležitá zejména pro Škodu Plzeň, ale i pro další podniky," zdůraznil ministr a dodal, že plzeňském podniku jde o prestiž pro další působení na světových trzích.

Zrekonstruované Divadlo ABC otevře Golem Voskovce a Wericha

Slavnostní premiérou hry Golem od Jiřího Voskovce a Jana Wericha zahájí 19. října divadelní sezónu 1999/2000 zrekonstruované Divadlo ABC. Inscenace je rovněž příspěvkem k 70. výročí prvního představení Osvobozeného divadla v těchto prostorách. V hlavních rolích Pracha a Popela se divákům představí Otakar Brousek ml. a Dalibor Gondík, který se postaral také o hudební dramaturgii inscenace. "Hudba je prakticky zcela původní, pouze jsme do hry přidali jednu píseň a jednu jsme jemně upravili," prozradil Gondík. Hudební autentičnost zajistil Zoltán Liška, který si opsal noty všech her Voskovce a Wericha od Jaroslava Ježka. Vstupné bude v nové sezóně nepatrně vyšší, nejdražší vstupenky stojí 130 korun, přičemž před přestavbou to bylo 120 korun. Divadlo nadále počítá se slevami pro důchodce a invalidy. Vozíčkářům a jejich doprovodu jsou v hledišti vyhrazena čtyři místa. Přestavba Divadla ABC, které je jednou ze tří scén Městských divadel pražských, stála 90 miliónů korun. Nová smlouva s majiteli paláce U Nováků, v němž divadlo sídlí, zaručuje, že zde divadlo může zůstat minimálně do roku 2030.

A ještě krátce o počasí. Očekáváme proměnlivou oblačnost, na severovýchodě místy, jinde jen ojediněle přeháňky, na horách pak sněhové. Nejvyšší odpolední teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.