Zprávy pátek, 15. září 2000

Renata Prátová

Informace ze čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna velkým poměrem hlasů přehlasovala prezidentské veto a schválila v původním znění zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích. Předloha, kterou prezident sněmovně vrátil 10. července, mimo jiné zvyšuje státní příspěvek na mandát poslance a senátora z 500.000 na jeden milión korun. Od novely si poslanci slibují, že zprůhlední činnost a financování stran a hnutí. Předloha zavádí systém darovacích poukázek pro jednotlivé dárce, kteří politické straně ročně poskytnou více než 50.000 korun. Nejvyšší možná výše členského příspěvku pak podle novely bude 50.000 korun ročně. Norma dále stanovuje, že státní příspěvek na mandát člena krajského zastupitelstva činí 250.000 korun. Zákon má nabýt účinnosti 1. ledna 2001.

Drtivou většinou hlasů poslanci rozhodli o tom, že sledovaná novela zákona o provozu na pozemních komunikacích bude platit v senátním znění. Senátoři navrhli do zákona zapracovat řadu návrhů, které se týkají povinnosti řidičů vozidel svítit za jízdy, přepravy dětí v autosedačkách, povinnosti cyklistů nosit za jízdy přilbu a telefonování za jízdy. Automobilisté tak budou muset mít například rozsvícena světla nejen za snížené viditelnosti, ale povinně i v období, kdy platí takzvaný zimní čas. Motocyklisté by pak měli mít rozsvícena světla neustále. Senát naopak zmírnil ustanovení, podle něhož by museli všichni cyklisté pohybující se po silnicích první třídy nosit přilbu. Poslanci nyní akceptovali doporučení senátorů, aby obecně povinnost nosit přilbu měli jen cyklisté mladší 15 let. Významných změn doznala i problematika používání autosedaček. Zákonodárci tuto povinnost uložili osobám mladším 12 let nebo osobám mladším 18 let a menším než 150 centimetrů. Telefonování bude navíc za jízdy umožněno pouze v případě, že řidič bude mít v automobilu instalované speciální zařízení, které umožní hovořit a současně se plně věnovat jízdě. Zákon, který bude nyní postoupen prezidentu republiky, má nabýt účinnosti 1. ledna 2001.

Sněmovna dále definitivně schválila návrh zákona o zrušení Fondu dětí a mládeže. Přijala pozměňovací návrhy Senátu, které postup při rušení této instituce zpřesňují. Podle schválené verze nabyde zákon účinnosti 1. prosince a tímto dnem vstoupí fond do likvidace. K tomuto datu vláda na návrh sněmovny rovněž jmenuje likvidátora, který má každých šest měsíců sněmovně a ministerstvu financí předkládat zprávy o tom, jak likvidace pokračuje.

Senátoři utrpěli v Poslanecké sněmovně dlouho nevídaný debakl. Ve dvousetčlenné sněmovně se totiž nenašel ani jeden poslanec, který by podpořil senátní připomínky k novele zákona o ochraně utajovaných skutečností. Proti těmto připomínkám hlasovalo jednotně 169 poslanců. Více než tři čtvrtiny členů sněmovny pak podpořily původní verzi novely, kterou už jednou, a to v červenci, dolní komora schválila. Cílem novely je zefektivnění a tím zrychlení bezpečnostních prověrek, jejichž absolvování je podmínkou pro to, aby se lidé mohli seznamovat s tajnými informacemi. Přijatá novela má umožnit zájemcům o prověrky to, že se nebudou muset podrobovat například zdravotním prohlídkám. Novinkou má být také to, že ministerstvo obrany by mohlo provádět část prověrek svých lidí samo.

V senátním znění poslanci schválili novely zákona o cenných papírech a dluhopisech. Senátoři v zákoně mimo jiné prosadili, aby přidělování mezinárodního čísla pro cenný papír náleželo i nadále Komisi pro cenné papíry a nikoli Středisku cenných papírů, jak navrhla sněmovna. Další přijaté pozměňovací návrhy směřovaly například k tomu, aby se skutečný vlastník cenných papírů mohl vždy dovolat svého vlastnického práva.

Sněmovna opět přijala vládní novelu občanského zákoníku, kterou jí vrátil Senát. Přiklonila se přitom k podobě, v jaké ji schválila už v červenci. Nevyslyšela tak návrh senátorů, aby banky zrušily existující anonymní účty do tří let s tím, že po následujících dvacet let mají všichni, kdo je vlastní, právo je vybrat. Senát tak chtěl posílit boj proti hospodářské kriminalitě, neboť anonymní účty někdy slouží k praní špinavých peněz. Podle sněmovního znění sice nebude možné nové anonymní účty v budoucnu zakládat, ale už založené účty tohoto typu budou moci dále existovat.

Poslanci schválili senátní verzi novely obchodního zákoníku. Pozměňovací návrhy k novele, která usiluje mimo jiné o dosažení plné slučitelnosti obchodního práva s právními normami, doporučil sněmovně přijmout i ministr spravedlnosti Otakar Motejl.

Sněmovna znovu schválila vládní návrh zákona o informačních systémech, který má občanům přinést úsporu času, energie i peněz při jednání s úřady. Velkou většinou přitom podpořila pozměňovací návrhy Senátu, který jí návrh zákona nedávno vrátil. Připomínky Senátu se netýkaly podstaty zákona, ale měly spíš legislativní charakter.

Poslaneci odsouhlasili drtivou většinou hlasů vydání šéfa lidovců Jana Kasala k trestnímu stíhání v souvislosti s jeho červencovou dopravní nehodou. Vyšetřovatel sněmovnu požádal, aby předsedu KSU-ČSL zbavila imunity, protože je podezřelý z ublížení na zdraví. Kasal v červenci u Lokte na Benešovsku narazil poslaneckým vozem Škoda Felicia zezadu do Fordu Mondeo a jednadvacetileté spolujezdkyni v tomto voze tak způsobil těžké zranění.

Pravici se ve sněmovně podařilo prosadit schválení novely zákona o zaměstnanosti, která má legalizovat takzvaný franšízink. Franšízink je zvláštní forma podnikání, při níž například jedna firma vybuduje továrnu, kterou za podíl na zisku provozuje se svými zaměstnanci jiná společnost. Obvyklý je především v oblasti služeb, například ve střediscích rychlého občerstvení a čerpacích stanicích.

Sněmovna hlasy poslanců Občanské demokratické strany a České strany sociálně demokratické odmítla návrh klubu Unie svobody, aby ještě na této schůzi projednala vládní zprávu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. Temelínem by se ale měly na svém společném zasedání zabývat parlamentní výbory pro životní prostředí a pro hospodářství.

Zahraniční výbor Evropského parlamentu zařadil Temelín do návrhu rezoluce o České republice

Zahraniční výbor Evropského parlamentu schválil ve čtvrtek návrh rezoluce o přistupování České republiky k Evropské unii. Text, který bude v říjnu předložen plénu Evropského parlamentu, obsahuje také pasáže o Temelínu a o tzv. Benešových dekretech. Podoby rezolucí ohledně všech 12 jednajících kandidátských zemí schválené výborem budou nyní projednány opět v politických klubech Evropského parlamentu, takže mohou ještě doznat změn. Rozprava v plénu se bude konat 3. října ve Štrasburku, hlasování zřejmě o dva dny později.

Evropská unie schválila program SAPARD pro Českou republiku

Členské státy Evropské unie daly zelenou programu rozvoje zemědělství v České republice, na jehož základě budou poskytnuty peníze z fondu SAPARD. Program pro Českou republiku, stejně jako pro Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Lotyšsko a Slovinsko schválil výbor pro zemědělský rozvoj Evropské unie; podléhá ještě formálnímu souhlasu Evropské komise. Cílem českého programu je podle zveřejněného stanoviska EU přispět k vylepšení infrastruktur ve venkovských oblastech, posílit konkurenceschopnost zemědělských a zpracovatelských podniků a pomoci sektoru dosáhnout standardů Unie. Málo přes 22 miliónů eur ročně (780 miliónů korun) bude použito převážně na investice do zemědělských podniků, zpracovatelských provozů, do zvyšování kvality a její kontroly. Celých 20 procent bude vynaloženo na vylepšování a novou parcelizaci zemědělské půdy. Třetinu prostředků spotřebuje obnova vesnic, zemědělských infrastruktur, rozvoj alternativních aktivit na venkově. Právě v tomto směru hodlá Evropská unie v budoucnu působit, protože chce při očekávaném dalším poklesu zaměstnanosti v zemědělství bránit vylidňování venkova.

Organizátoři ruší páteční blokádu silnic v České republice, premiér slíbil jednání

Organizátoři pátečních protestních akcí v České republice proti vysokým cenám pohonných hmot plánovanou blokádu odvolali. "Předseda vlády Miloš Zeman přistoupil na jeden z našich požadavků a přislíbil nám jednání ohledně cen pohonných hmot. Od páteční blokády proto ustupujeme," řekl ve čtvrtek ČTK zástupce soukromých dopravců Milivoj Lupač. Dodal, že blokáda se neruší úplně, odsouvá se, až jak dopadne jednání s premiérem. Podle mluvčího vlády Libora Roučka premiér Zeman vyjádřil ochotu se s dopravci sejít a jednat o jejich situaci, pokud páteční blokáda bude zrušena.

Ve čtvrtek dopoledne Lupač uvedl, že dopravci požadují zastavení růstu cen pohonných hmot a pro naftu zachování horní hranice 26 korun za litr. Dodal, že organizátoři zaslali svůj požadavek na maximální ceny pohonných hmot předsedovi vlády. "Pokud se dočkáme nějaké reakce, alespoň výzvy k jednání, tak akci odvoláme nebo ji uskutečníme jen symbolicky, například pomalou jízdou městem," řekl ve čtvrtek dopoledne Lupač. Dopravci chtěli zablokovat hlavní silniční tahy z Prahy, Brna, Olomouce, Hradce Králové, Břeclavi a dalších měst v pátek mezi 15:00 a 21:00.

Od protestů se distancovalo největší tuzemské sdružení autodopravců Česmad Bohemia a na jeho organizaci se nepodílí ani společenství autodopravců Čech a Moravy i když akci podporuje. Obě organizace chystají případné protesty až po zasedání Mezinárodního měnového fondu.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil Temelínu přejít do režimu číslo tři

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ve čtvrtek v podvečer povolil Jaderné elektrárně Temelín přejít z tzv. režimu číslo čtyři do třetího režimu s teplotou nad 260 stupňů Celsia. V rozhovoru pro ČTK to uvedl tiskový mluvčí SÚJB Pavel Pittermann s tím, že Temelín tak vstoupil do poslední fáze zkoušek před aktivací paliva. Do režimu číslo čtyři s teplotou do 260 stupňů Celsia postoupilo spouštění reaktoru v prvním bloku temelínské elektrárny v neděli odpoledne. Během tohoto režimu byly při teplotě 150 až 260 stupňů provedeny zkoušky turbonapájecích soustrojí na provozních parametrech. V režimu číslo tři se uskuteční závěrečná komplexní kontrola bloku. Jeho fyzikální spouštění pak bude pokračovat režimem číslo dvě, kdy bude po spuštění reaktoru dosaženo minimálního kontrolovaného výkonu. Temelín tak přejde do etapy energetického spouštění.

Čeští a rakouští jaderní experti jednali v Řeži o Temelínu

Ke druhému kolu jednání o Jaderné elektrárně Temelín se ve čtvrtek sešli čeští a rakouští jaderní experti v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd České republiky v Řeži u Prahy. "Obsah jednání byl velmi odborný. Šlo o otázku způsobilosti a kvality tlakové nádoby reaktoru v Temelíně. Jediné, co můžeme sdělit, je, že nebyly shledány žádné zásadní výhrady," řekl ČTK tiskový mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann. "Nabídli jsme Rakušanům návštěvu na našich špičkových pracovištích, která prováděla hodnocení otázek spojených s tlakovou nádobou reaktoru," dodal Pittermann bez dalších podrobností. První kolo jednání s rakouskými experty se v Řeži u Prahy uskutečnilo minulý týden.

Rakouské iniciativy: Páteční blokáda hranic České republiky bude zřejmě zatím poslední

Páteční blokáda hraničních přechodů mezi Rakouskem a Českou republikou, kterou připravují rakouské ekologické iniciativy ve snaze zabránit spuštění jaderné elektrárny Temelín, bude "zatím poslední". ČTK to ve Vídni ve čtvrtek řekl mluvčí Platformy Stop Temelín Gottfried Brandner, který akce spoluorganizuje. "Myslím, že páteční blokáda bude už poslední, protože z české strany přicházejí tiché signály, že rakouští experti už začínají dostávat požadované dokumenty k bezpečnosti temelínské jaderné elektrárny," řekl Brandner. Na dotaz ČTK, proč tedy není páteční blokáda odvolána, mluvčí uvedl, že "k tomu je z české strany kladných signálů stále ještě málo". Znovu zopakoval, že obavy nemají jen Rakušané, ale i řada Čechů, včetně starostů obcí sousedících s jadernou elektrárnou.

Mluvčí Hornorakouské nadstranické platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer ale ve čtvrtek ve Vídni uvedl, že ukončení blokád hraničních přechodů mezi Českou republikou a Rakouskem zatím není nijak jisté. Hornorakouské protiatomové iniciativy totiž teprve během připravované páteční blokády zveřejní, za jakých podmínek a zda vůbec své akce krátkodobých blokád ukončí. Jak Pühringer prohlásil, páteční demonstrace bude poslední jen tehdy, pokud by z české strany přišly garance, že zkouška vlivů na životní prostředí podle evropských norem bude uskutečněna před spuštěním prvního reaktoru.

Rakouské iniciativy hodlají zablokovat v pátek od 15:00 do 17:00 SELČ všechny silniční přechody na rakousko-českých hranicích od Šumavy k Břeclavi. Protestní shromáždění se podle rakouských aktivistů uskuteční v pátek mezi 16:00 a 17:00 SELČ také na hraničním přechodu Cínovec-Zinnwald s Německem. K protestům proti Temelínu se připojil i Bavorský Svaz ochránců přírody, který svolal na tuto neděli mezi 11:00 až 12:00 SELČ demonstraci na hraniční přechod Philippsreut-Strážný. Symbolická protestní akce proti Temelínu se zde konala už minulou sobotu.

Dolní Rakousy přijaly "katalog opatření" proti Temelínu

Rakouská spolková země Dolní Rakousy přijala "katalog opatření" proti české jaderné elektrárně Temelín, jímž se připojuje k "tažení" svého souseda Horních Rakous proti brzkému spuštění prvního bloku Temelína. Oznámil to ve čtvrtek ve Vídni dolnorakouský zemský rada pro životní prostředí a finance Wolfgang Sobotka. "Situace kolem Temelína se zostřuje. Přes zahájená rakousko- česká jednání bohužel naše snahy přesvědčit se o bezpečnosti této jaderné elektrárny nebyly korunovány úspěchem, a proto trváme na tom, aby Temelín směl být spuštěn až po odstranění všech bezpečnostních nedostatků a naplnění informační transparentnosti," prohlásil Sobotka. Dolnorakouské zemské orgány požadují především provedení zkoušek vlivu na životní prostředí podle evropských norem ještě před spuštěním Temelína, plné objasnění všech bezpečnostních otázek kladených rakouskými experty při jednáních s českými kolegy, vyřešení problematiky úložiště radioaktivního materiálu z Temelína a účast na kolaudačních jednáních o budovách pomocných provozů v Temelíně.

Horst Köhler: Demonstranti v České republice by měli vědět, že Mezinárodní měnový fond se mění

Demonstranti, kteří jsou očekáváni v České republice od příštího týdne u příležitosti pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF), by si měli uvědomit, že tato organizace se mění. Uvedl to ve čtvrtek generální ředitel MMF Horst Köhler, který bude zasedání v české metropoli předsedat. "Skutečně si myslím, že by se demonstranti měli snažit poslouchat, co jim fond a jeho akcionáři říkají. Měli by do jisté míry pochopit, že uvnitř MMF je vůle po změně," řekl Köhler v rozhovoru pro britský deník Financial Times.

České odborové centrály zaujmou stanovisko k činnosti MMF a SB

České odborové centrály se rozhodly také vyjádřit svůj postoj k politice Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v souvislosti se zasedáním představitelů těchto institucí v Praze. Odboráři nebudou demonstrovat v ulicích, ale své názory a požadavky budou prezentovat pokojnou cestou na shromáždění svých představitelů. Českomoravská konfederace odborových svazů uspořádá 19. září v Domě odborových svazů mimořádný sněm. Tisková mluvčí konfederace Jana Kašparová uvedla, že účast na sněmu přislíbili ministr financí Pavel Mertlík, viceprezident SB Mats Karlsson, ředitel evropského oddělení MMF Michael Deppler. Zúčastnit se má rovněž některý z představitelů České národní banky. Odboráři na sněmu přijmou stanovisko adresované české vládě, MMF a SB k zásadní reformě současného světového finančního systému.

K setkání reprezentantů MMF a SB se vyjádří také druhá největší odborová centrála České republiky Asociace samostatných odborů. Její předseda Bohumír Dufek ČTK řekl, že předsednictvo asociace bude zasedat 22. září a vypracuje návrhy k činnosti obou finančních institucí.

Ministr vnitra Stanislav Gross potvrdil přísnější posuzování podmínek pro vstup do České republiky

Bezpečnostní složky budou v těchto dnech přísněji posuzovat podmínky pro vstup cizinců do České republiky. V rozhovoru pro ČTK to ve čtvrtek naznačil ministr vnitra Stanislav Gross v souvislosti s opatřeními, které příslušné orgány přijaly k zajištění bezpečnosti při zasedání MMF a SB v Praze. Podrobnosti ale Gross neuvedl.

Cizinecká policie podle dostupných informací nevpustila do země už několik desítek odpůrců globalizace. Jen v Rozvadově na Tachovsku zadržela už 30 aktivistů. "Je možné, že takovýchto případů bude více v souvislosti s konáním Mezinárodního měnového fondu," řekla ve čtvrtek k dotazu ČTK na tiskové konferenci na nuselské radnici mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová.

Pracovníci Letu Kunovice požádali na mítinku o pomoc předsedu vlády Miloše Zemana

Téměř 500 zaměstnanců letecké společnosti Let Kunovice na čtvrtečním mítinku před branami závodu požádalo předsedu vlády Miloše Zemana a některé ministry o pomoc při řešení krizové situace firmy. Místopředseda odborového svazu KOVO Josef Středula na shromáždění zdůraznil, že hrozí nebezpečí odvozu vyrobených dílů a materiálu, a také smazání ekonomických údajů v počítačích. Dodal, že odboráři nechtějí šířit poplašné zprávy, ale chtějí pouze upozornit na možná nebezpečí, která hrozí ze strany amerického vlastníka Letu společnosti Ayres Corporation.

Téměř dvě stovky českých vojáků z brigády rychlého nasazení se v těchto dnech účastní společného cvičení s teritoriálními vojsky Velké Británie ve Skotsku

Na cvičení Migrant Merlin, jehož námětem jsou velké přesuny vojsk, cvičí v nejsevernějším cípu země vojáci ze 42. mechanizovaného praporu z Tábora a průzkumníci z Bechyně, řekl ve čtvrtek ČTK velitel brigády Josef Sedlák. Dalších 30 vojáků z Tábora je současně u partnerské 1. britské obrněné divize v Německu, kde se spolu se Slováky účastní třetího kola cvičení United Step. Jako pozorovatelé se pak letos vojáci od brigády zúčastnili několika cvičení, která se většinou zabývala logistikou, tedy zabezpečením vojsk, dodal Sedlák. Britové by měli přijet na společné cvičení ženistů do vojenského výcvikového prostoru Boletice na přelomu listopadu a prosince.

Šéf Evropské organizace vojáků chválí postavení vojáků v České republice

Postavení vojáků z povolání je v České republice dobré i přes to, že nemají vlastní odborovou organizaci, nemohou stávkovat a ucházet se v uniformě jako politici o přízeň voličů. ČTK to ve čtvrtek řekl prezident Evropské organizace vojáků z povolání (Euromil) Jens Rotboll. Doplnil, že čeští vojáci jsou více než jejich zahraniční kolegové v užším kontaktu s ministry, poslanci a členy Generálního štábu, což jim dává dobré možnosti ovlivňovat dění v armádě a tím i v České republice.

Postavení vojáků z povolání v současné armádě, ale i úloze svazů při reformě ozbrojených sil je věnováno dvoudenní setkání představitelů vojenských svazů Visegrádské čtyřky, které ve čtvrtek začalo v Brně. Kromě zástupců České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se ho účastní členové svazů z Bulharska, Ruska, Slovinska, Ukrajiny a Lotyšska. Mezi nejdůležitější účastníky setkání patří kromě Rotbolla také poradce generálního tajemníka NATO Chris Donnelly.

Američtí a němečtí piloti vzpomínali na bitvu nad Přerovskem

Na největší leteckou bitvu druhé světové války nad územím České republiky ve čtvrtek u památníku padlých amerických pilotů na hřbitově v Troubkách na Přerovsku vzpomínali vysloužilí američtí a němečtí letci, kteří tehdejší nelítostné souboje v oblacích nad Přerovskem přežili. Ač se za války snažili jeden druhého poslat v hořících troskách letadla k zemi, na svém prvním společném setkání neskrývali slzy dojetí a prohodili mezi sebou přátelská slova. "Piloti se shodli, že je to už velmi dávno, co při bitvě v oblacích stáli proti sobě. Každý z nich plnil svou povinnost, a pokud tehdy dělal vše, jak měl, tak nyní proti sobě nic nemají a respektují se jako piloti. Byl to totiž osud, který je tehdy postavil proti sobě," shrnul pocity pilotů ze společného setkání spolupracovník Vojenského historického ústavu Jan Hlavačka.

České a kanadské firmy uzavřely kontrakty za 7,7 miliónu CAD

České a kanadské firmy uzavřely během návštěvy kanadského ministra zahraničního obchodu Pierra Pettigrewa v České republice od 12. do 14. září smlouvy za 7,7 miliónu kanadských dolarů (213 miliónů korun). "Podepsané smlouvy jsou vynikajícím příkladem množství příležitostí, jež se kanadským společnostem v Česku otevírají," prohlásil Pettigrew. Mnozí z 55 členů podnikatelské delegace uvedli, že díky této misi v blízké budoucnosti očekávají uzavírání dalších kontraktů.

Kanadský ministr Pierre Pettigrew také pro ČTK uvedl, že pokračující hospodářský rozvoj v Česku brzy nastolí situaci, kdy bude do Kanady směřovat méně hospodářských utečenců z této země, což umožní zrušení víz pro občany České republiky. "Víza jsou vždy překážkou pro obchod a podnikání a jako ministr pro zahraniční obchod vždy posiluji naději na zrušení takových překážek," řekl Pettigrew

Jaroslav Bašta se vzdal poslaneckého mandátu, může se stát diplomatem

Nástupu bývalého ministra bez portfeje Jaroslava Bašty do funkce velvyslance České republiky v Rusku formálně už nic nebrání. Sociální demokrar Bašta se ve čtvrtek podle očekávání vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak slovním prohlášením v úvodu schůze, kterou ve čtvrtek ráno zahájila Poslanecká sněmovna. Do Moskvy odcestuje nejspíš 19. září. Baštu ve sněmovně nahradila současná poradkyně premiéra Miloše Zemana Světlana Navarová.

Lidé v Brně uctili památku Tomáše Garrigua Masaryka

Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctili ve čtvrtek v Brně představitelé města a občané při pietním aktu, který se uskutečnil při příležitosti 63. výročí jeho úmrtí u pomníku na Komenského náměstí v Brně. Brněnský primátor Petr Duchoň upozornil, že projevem úcty a vděčnosti vůči osobnosti prvního československého prezidenta je i péče, kterou město věnuje Masarykovu pomníku i prostorám v jeho okolí. Připomněl, že pomník byl nově instalován letos v březnu při příležitosti 150. výročí Masarykova narození, od července slouží opravená budova lékařské fakulty Masarykovy univerzity, která stojí v jeho pozadí.

Závěr projektu Praha - EMK 2000 bude v uzavřených prostorách

Do uzavřených prostor koncertních sálů, muzeí, galerií, divadel a hudebních klubů se přesune závěrečná část projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000 (EMK). Letní program, který ovládl zejména pražská veřejná prostranství a okolí i samotnou řeku Vltavu, se setkal s velkým ohlasem zahraničních návštěvníků i samotných obyvatel hlavního města. Na čtvrteční tiskové konferenci to konstatovali ředitel společnosti Praha - EMK 2000 Michal Prokop a šéf programové sekce Ladislav Kantor. Ještě do konce září se bude před Národním divadlem vynořovat z řeky socha Vltavy od Kurta Gebauera, připomněl Prokop. Dodal, že pro velký úspěch a zájem veřejnosti přidali několik představení pohádkové féerie Nachové plachty i bratři Formani na lodi Tajemství. Vodní projekt Město na řece završí v pátek Benátská noc na Střeleckém ostrově, u Mánesa a na přilehlém vltavském okolí. Noční oblohu ozáří velkolepý ohňostroj a na Střeleckém ostrově ukončí provoz letního kina, který provozuje společnost Kinematograf bratří Čadíků, vystoupení rockových skupin Vltava a Sto zvířat.

Big Band Českého rozhlasu slavil úspěchy ve Vietnamu

S mimořádným ohlasem posluchačů, kteří připravili českým hudebníkům nadšené ovace a po každém koncertu si vynutili přídavky, se během svého osmidenního turné ve Vietnamu setkal Big Band Českého rozhlasu s dirigentem Felixem Slováčkem. Turné ve dnech 4. až 11. září bylo zakončením řady kulturně- společenských akcí pořádaných Velvyslanectvím České republiky od počátku letošního roku v rámci oslav 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Českou republikou (bývalým Československem) a Vietnamem, sdělil ČTK chargé d'affaires českého velvyslanectví v Hanoji PhDr. Ivan Vlček.

Ze sportu:

Fotbalisté Slávie Praha zahájili své účinkování v Poháru UEFA výhrou. V úvodním utkání prvního kola soutěže ve čtvrtek zvítězili nad dánským klubem AB Kodaň 3:0. Odveta se hraje za dva týdny v Kodani.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, na severu až zataženo, ojediněle slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupně Celsia.