Zprávy pátek, 16. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Ministerstvo financí připravuje nový rozpočet

Práce na nové podobě zákona o státním rozpočtu na příští rok zahájilo ministerstvo financí (MF). ČTK o tom informovala tisková mluvčí Jana Vargová. "Po neschválení novely zákona o sociálním pojištění se o zhruba devět miliard korun sníží příjmová rozpočtu. Tato skutečnost bude při konstrukci výdajů státního rozpočtu patřičně zohledněna," uvedla bez dalších podrobností.

Poslanecká sněmovna ve středu neschválila původní návrh zákona o státním rozpočtu, který měl být deficitní se schodkem 26,8 miliardy korun. Zároveň neschválila ani zvýšení sazeb důchodového pojištění o 2,4 procenta. Příjmy ve výši 8,6 miliardy korun, které mělo toto opatření do státní pokladny přinést, přitom vláda do původního návrhu rozpočtu zahrnula. Celkově tedy šlo o deficit ve výši nikoliv 26,8 miliard korun, ale 35,4 miliardy korun.

Hlasování komunistických poslanců o nové verzi rozpočtu bude ovlivněno nejen výší jeho deficitu, ale i tím, koho sociální demokraté osloví kvůli "průchodnosti" zákona Poslaneckou sněmovnou. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček řekl, že při dohodě sociálních demokratů s lidovci by se mohli uplatnit i komunisté. Dohodne-li se však Česká strana sociálně demokratická s Občanskou demokratickou stranou, pak budou komunisté mimo hru.

Nový návrh rozpočtu bude muset být podle analytiků o něco střízlivější. "Pokud bude vláda nucena schodek snížit, nebo přerozdělit prostředky ze spotřebních výdajů na výdaje prorůstové, bude muset ustoupit od plnění některých svých předvolebních slibů, včetně zvyšování mezd a důchodů," domnívá se Hana Fegutová z Expandia Finance.

KDU-ČSL nechce vyčíslit pro ni přijatelnou výši schodku

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (KDU-ČSL) odmítá vyčíslit konkrétní výši schodku státního rozpočtu pro příští rok, která by pro ni byla přijatelná. Trvá na tom, že prvořadým mottem nového návrhu musí být "méně spotřeby a více investic". Vyplynulo to z vyjádření úřadujícího šéfa strany Jana Kasala a poslance Miroslava Kalouska. Kasal shrnul, že návrh KDU-ČSL přijatý sněmovnou směřuje k tomu, aby případný deficit byl jasně vyjádřen v konkrétních výdajových položkách, které budou buď investičními výdaji, anebo budou sloužit ke krytí zátěží z minulých let.

Lidovečtí poslanci se ohradili proti ostré kritice ODS za postup, jakým hlasovali o vládním návrhu státního rozpočtu. Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus hned po hlasování o rozpočtu obvinil lidovou stranu, že kvůli ní si vláda může s rozpočtem dělat co chce a dodal, že je přesvědčen, že lidová strana bude nakonec pro vládní návrh rozpočtu hlasovat.

Sněmovna překvapivě nechala projít komunistický návrh referenda

Překvapivě v Poslanecké sněmovně prošel do druhého čtení komunistický návrh změny Ústavy ČR, který navrhuje zařadit přímo do hlavního zákona země podmínky vyhlašování referenda. Podle návrhu přímo Ústava stanoví, že lidové hlasování lze vyhlásit při přijímání návrhů zákonů, změně Ústavy a otázkách mezinárodních a vnitrostátních vztahů. Nebylo by naopak možné hlasovat o změně systému voleb, omezení suverenity státu nebo zásahu do občanských práv.

Poslanci propustili do druhého čtení - byť jen o jediný hlas - také návrh ústavního zákona o referendu, předložený poslanci ČSSD. Předloha přiznává prezidentu republiky právo vyhlásit referendum o návrhu zákona a vstupu České republiky do svazku s jinými státy. Navrhnout by jej byla oprávněna vláda nebo 80 poslanců. Poradní referendum by se mohlo konat o otázce vnitřní a zahraniční politiky země. Kvalitu ústavního zákona připustili v rozpravě i pravicoví poslanci, kteří většinou lidové hlasování jako v demokracii nepotřebné odmítají.

Sněmovna odmítla komunistický návrh na zavedení půjček pro mladé

Poslanecká sněmovna zamítla komunistický návrh zákona, který měl zavést zvýhodněné půjčky pro mladá manželství. Proti této legislativní úpravě přitom hlasovali nejen pravicoví poslanci, ale i část sociálních demokratů. Možné ztráty, které by bankám poskytováním těchto půjček vznikly, měl hradit státní rozpočet. Poslankyně ODS Miroslava Němcová zmíněné úpravě vytkla mimo jiné její předpokládanou účinnost od března příštího roku. Podle ní totiž nelze schválit zákon, který předpokládá státní výdaje již v roce 1999, ačkoli rozpočet na tento rok ještě neexistuje.

Sněmovna nepropustila do druhého čtení také komunistickou novelu zákona o dani z příjmů, která předpokládala rozšíření možnosti odpočtu ze základu daně na vyživované dítě z nynějších 18.000 na 24.000 korun. Přijetí novely nemělo představovat pro státní rozpočet přímé náklady, snižovalo by však jeho příjmovou část.

Poslanci zamítli rovněž další komunistický návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, podle níž by byla nezletilým pojištěncům poskytována bezplatná zdravotní péče i v těch případech, kdy se na ní dospělí musí finančně podílet. Návrh sklidil kritiku poslanců všech ostatních parlamentních stran.

NATO nemá výhrady vůči práci a plánům NBÚ

Členské státy Severoatlantické aliance nevznesly výtky či výhrady vůči práci českého Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a jeho plánům do budoucna. Daly však najevo, že v souvislosti s nadcházejícím přijetím ČR považují za naprostou prioritu prověřování osob přicházejících do styku s utajovanými skutečnostmi NATO, řekl ČTK ředitel NBÚ Tomáš Kadlec. Ve své funkci se zúčastnil poprvé zasedání Bezpečnostního výboru NATO, které bylo tentokrát věnováno právě připravenosti tří vstupujících zemí v této oblasti.

Bez hrozby násilí uklidnit situaci v Kosovu asi nejde

Prezident Václav Havel v televizi Prima uvedl, že krizovou situaci v Kosovu patrně nelze řešit jinak než vojenským nátlakem. Přesto vyjádřil naději, že v Kosovu se přestane bojovat a vytvoří se prostor pro řešení humanitárních problémů, například pro návrat uprchlíků. Havel kritizoval mezinárodní společenství, že konflikt nepodchytilo dříve a řeší až jeho neblahé důsledky. Podle nejnovějších informací generální tajemník NATO Javier Solana prohlásil, že Bělehrad dosud nesplnil požadavky mezinárodního společenství.

Rajko Doleček přirovnává situaci v Kosovu k československému Mnichovu

K situaci československého Mnichova v roce 1938 přirovnává předseda České nadace přátel Srbů a Černohorců Rajko Doleček, známý ostravský lékař, současnou situaci v jugoslávském Kosovu. Zdůraznil, že západní média stejně jako kolem roku 1938, kdy psala jen o utiskování Němců v československém pohraničí, nyní opět dezinformují a píší pouze jednostranně o utrpení kosovských Albánců. "Již vůbec nepřipomínají utrpení Srbů, Černohorců i Albánců od teroristického Osvobozovacího vojska Kosova, které v této oblasti všechny boje začalo," doplnil.

Ombudsman České republice moc chybí, míní Petr Pithart

Veřejný ochránce práv neboli ombudsman podle předsedy Senátu Petra Pitharta České republice moc chybí, neboť tato instituce je živou a věrohodnou signalizací špatných i dobrých jevů ve společnosti. Pithart novinářům po setkání s polským ombudsmanem Adamem Zieliřským tlumočil názor, že u českých politiků ve vztahu k ustavení úřadu ombudsmana panuje spíše skepse. Dodal, že Zieliřski obdrží měsíčně 4000 až 5000 dopisů, z nichž vyplývají velmi závažná zjištění.

S návrhem zákona o ombudsmanovi počítá sociálnědemokratická vláda ve svém legislativním plánu. ČSSD se již jako opoziční strana neúspěšně pokoušela takovýto zákon prosadit v Poslanecké sněmovně.

Prezidium FNM přijalo rezignaci Romana Češky

Nově zvolené prezidium Fondu národního majetku přijalo rezignaci dosavadního předsedy výkonného výboru FNM Romana Češky. Jeho úlohu převzal první místopředseda Petr Čermák. Přestože poslanecká sněmovna dosud nezvolila celé prezidium FNM, bylo jeho šest dosud schválených členů usnášeníschopných a mohlo tedy Češku odvolat. Ten podal rezignaci již v květnu tohoto roku. FNM však neměl orgán, který by ho mohl odvolat.

Bývalé prezidium FNM bylo z iniciativy sociální demokracie odvoláno poslaneckou sněmovnou 17.dubna. Poslední volba prezidia fondu v květnu skončila pro bývalý kabinet Josefa Tošovského neúspěchem, protože parlament nedal navrženým kandidátům dostatečný počet hlasů.

Ministr Peltrám chce v roce 2000 zavést daně za vybranou silniční síť

Poplatky za použití vybrané silniční sítě nákladními vozidly ve výši odpovídající sazbám obvyklým v Evropské unii, chce od 1. ledna roku 2000 zavést ministerstvo dopravy a spojů. Uvedl to ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. "To by ovšem byl obrovský náraz na naše provozovatele a naší povinností je jim ty prostředky nějakým způsobem vrátit," doplnil. Od roku 1999 ministerstvo také uvažuje o zvýšení dálničních poplatků pro nákladní vozidla na dvojnásobek.

Transgas uzavřel s Gazpromem kontrakt na dodávky zemního plynu

Kontrakt na dodávky zemního plynu po dobu 15 let v celkové hodnotě až deset miliard amerických dolarů uzavřela společnost Transgas se společností Gazexport, která je dceřinou společností firmy Gazprom. Roční dodávky zemního plynu do ČR by se měly pohybovat na úrovni kolem sedmi miliard metrů krychlových. Společně s nákupním kontraktem byla také podepsána smlouva o podmínkách tranzitu ruského zemního plynu za úhradu přes území ČR do západní Evropy platná až do roku 2020. Transgas je v současné době jediným dovozcem plynu do ČR.

Ministerstvo zahraničí uvítalo projekt pomoci obětem nacismu

Projekt dlouhodobé pomoci domácím obětem nacismu, který ve středu schválilo vedení česko-německého Fondu budoucnosti, přivítalo české ministerstvo zahraničí. Přijetí projektu, v jehož rámci budou dostávat dosud žijící oběti každoročně finanční pomoc v celkové výši zhruba 1,8 miliardy korun, ministerstvo vnímá jako "vůli důstojně se vyrovnat alespoň s těmi nejhůře postiženými". Ministerstvo přivítalo i to, že nad rámec zmíněného projektu má být v budoucnu finančně pamatováno také na perzekvované sudetoněmecké odpůrce nacismu.

Německý velvyslanec v ČR končí, stane se poradcem nového kancléře

Německý velvyslanec v Praze Michael Steiner, jenž odchází do Bonnu jako zahraničněpolitický poradce příštího spolkového kancléře Gerharda Schrödera (SPD), hodlá České republice věnovat pozornost i ve své nastávající funkci. O jeho nástupci není dosud definitivně rozhodnuto. Podle Steinera nelze vyloučit, že se do česko-německých vztahů bude i v budoucnu vracet negativně minulost, ale mělo by to podle jeho názoru být méně intenzivní.

Rychnovsko opustili poslední vojáci jednotek CO

Posledních asi 40 vojáků jednotek civilní ochrany, kteří od léta pomáhali s likvidací následků povodňových škod, opustilo rychnovský okres. Další odstraňování následků letních povodní tak zůstane zejména na místních obyvatelích, obcích, dobrovolnících a stavebních firmách. Záplavy na Rychnovsku si vyžádaly životy šesti lidí a napáchaly škody za téměř dvě miliardy korun.

Prezident Havel zahájil v Bruselu přehlídku české kultury

Prezident Václav Havel a belgický král Albert II. v Bruselu slavnostně zahájili tříměsíční přehlídku české kultury s názvem Europalia'98 - Česká republika. Festival, který Václav Havel považuje za prvořadou záležitost, začal v Paláci krásných umění otevřením ústřední výstavy o secesi. Česká republika bude po následující tři měsíce v Belgii představovat mozaiku výstav, divadelních představení, filmových projektů, koncertů, tanečních představení, folklóru a ukázek architektonických děl. Každoroční festival Europalia je letos v Belgii věnován České republice jako první ze zemí střední a východní Evropy.

Nedostatek politické vůle ke zlepšení vztahů církve a vlády

Zlepšení vztahů mezi vládou a církví v České republice brání nedostatek politické vůle ze strany politiků. Prohlásil to před novináři předseda České biskupské konference kardinál Miloslav Vlk ve Spišské Kapitule na východním Slovensku, kde se konalo společné jednání biskupských konferencí Slovenska a České republiky. Kardinál Vlk současně uvedl, že nynější vláda premiéra Miloše Zemana při nástupu k moci sice vyjádřila ochotu jednat s církví, ovšem prozatím skutky neodpovídají míře naděje, kterou svými prohlášeními u církve vyvolala. Za nejvýznamnější problémy, které čekají na vyřešení, pak označil vztahy církve a státu ve školství, zdravotnictví a dalších oblastech, kde stát a církev spolupracují.

Policie šetří trestní odpovědnost v kauze "leteckých" uprchlíků

Pražská cizinecká policie spolu s vyšetřovateli v nejbližší době posoudí otázku trestní odpovědnosti všech aktérů incidentu, při němž si v pondělí více než stočlenná skupina cizinců bez dokladů vynutila výstup z letadla letícího z moldavského Kišiněva do Prahy a požádala o politický azyl. ČTK to řekl náměstek pražského policejního ředitele Václav Kuthan. Moldavská vláda vytvořila podle zprávy agentury ITAR- TASS zvláštní komisi, která má případ vyšetřit a zjistit, "který úředník obdržel za aféru s afghánskými běženci půl milionu dolarů". Ředitel moldavské Hlavní správy civilního letectva přitom podle agentury komisi sdělil, že "zadržení v českém hlavním městě byli obyvatelé Afghánistánu a měli falešné moldavské pasy".

Více než 100 cizinců, mezi nimiž je zhruba třetina dětí, je zatím umístěno v záchytném uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Až dosud přetrvávaly spekulace o jejich národnosti: zatímco česká policie a oni sami tvrdili, že jsou Afghánci, mluvčí moldavské vlády a také společnost Moldavian Airlines uváděli, že jde o občany bývalého Sovětského svazu.

Ministerstvo zahraničí nehodlá v této souvislosti iniciovat okamžité zavedení vízové povinnosti pro moldavské občany. Vyplynulo to z prvního setkání členů expertní komise složené ze zástupců ministerstev vnitra a zahraničí, která má projednat návrh nové vízové koncepce. Ministerstvo vnitra zaujme podle ředitele jeho tiskového odboru Jana Deckera k možnosti zrušit co nejdříve bezvízový styk s Moldávií stanovisko v nejbližší době.

Policisté na Hodonínsku zadrželi běžence z Kosova

Třicetičlennou skupinu běženců z Kosova zadržela hodonínská policie při nelegálním přechodu hranice ze Slovenska do České republiky. Pohraniční hlídky tak tento týden zadržely bezmála 150 běženců z Kosova a Turecka, kteří se ve čtyřech skupinách pokoušeli proniknout přes české území do Německa v okrese Hodonín. Většina uprchlíků cestuje bez dokladů a peněz. Průměrný věk běženců se pohybuje kolem dvaceti let, zejména v těchto dnech sílí příliv mladých mužů z albánského Kosova.

Volební preference silných stran jsou ustálené

Preference dvou nejsilnějších stran, ČSSD a ODS, zůstávají v posledních měsících podle agentury Sofres-Factum na zhruba stejné úrovni. Nadále vedou sociální demokraté, kterým by počátkem října odevzdalo své hlasy 27,9 procenta voličů (v září 28,3 procenta) a ODS by podle průzkumu nyní volilo 25,4 procenta dotázaných (v září 25,8 procenta). Na třetím místě se stejně jako v září drží KSČM s 10,6 procenta, čtvrtou pozici KDU-ČSL s 7,8 procenta a za ní následuje Unie svobody, kterou by volilo 7,2 procenta respondentů.

Průzkum Sofres-Factum tak nepotvrdil údaje zjištěné Institutem pro výzkum veřejného mínění (IVVM) ze začátku týdne, podle něhož se na třetí místo dostala s 12 procenty KDU-ČSL a KSČM zaujala až čtvrtou pozici s 8,5 procenta.

Libkovičtí žádají bourání obce prošetřit v rámci akce čisté ruce

Společnost za obnovu Libkovic požaduje prošetřit události související s likvidací této obce na Mostecku kvůli těžbě uhlí žádá v rámci vládní protikorupční akce "čisté ruce". Rozhodnutí o likvidaci obce kvůli těžbě hnědého uhlí padlo ještě před rokem 1990, realizováno však bylo až po pádu komunistického režimu. Mnozí z obyvatel měli být nevybíravým nátlakem přinuceni přistoupit na podprůměrné odškodnění za majetek shromažďovaný celými generacemi, připomněl starosta.

Rukopisy mistrů a žáků ze 14. a 15. století v Klementinu

Proudy duchovní kultury 14.a 15.století mapuje výstava rukopisů "Mistři a studenti Karlovy Univerzity ve středověku a jejich dílo v dobovém kontextu," kterou připravila k 650.výročí založení Karlovy univerzity v Zrcadlové síni pražského Klementina Národní knihovna. Návštěvníci expozice si budou moci prohlédnout sedm desítek rukopisů pocházejících z per učitelů a žáků univerzity, která byla jedním z hlavních středisek vzdělanosti středověké Evropy. Rukopisy jsou sestaveny z důrazem na témata, kterými se tehdejší vzdělanci zabývali.

Ze sportu:

V předehrávaném utkání 13.kola hokejové Staropramen extraligy vyhrálo mužstvo Plzně šťastně v Opavě 2:1 a se ziskem 17-ti bodů upevnilo své čtvrté místo v tabulce.

V ročníku 1999/2000 fotbalové Ligy mistrů bude mít Česká republika určitě jednoho a možná dokonce dva účastníky. Vicemistr domácí soutěže bude totiž nasazen do závěrečného třetího kola kvalifikace, a pokud uspěje, bude spolu s mistrem startovat mezi 32 nejlepšími celky v nejprestižnější evropské soutěži. Po zrušení listopadového přátelského zápasu s Řeckem "zaskočí" soupeř mnohem atraktivnější, čeští hráči nastoupí ve Wembley proti Anglii.

Českým tenistům se ve čtvrtek nedařilo. Kordu vyřadil na turnaji ve Vídni ve 2. kole Američan Martin a Ulihrach nepřešel přes Švéda Björkmana.

A ještě informace o počasí

Dnes je oblačno až polojasno, teploty 11 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.