Zprávy pátek, 17. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Prezident přijal návrhy na ministry bez konkrétních výhrad

Bez konrétních výhrad přijal prezident Václav Havel návrh členů vlády, který mu ve čtvrtek předložil předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Oba politici strávili nad seznamem budoucích ministrů více než dvě hodiny. Miloš Zeman poté mimo jiné potvrdil, že prezident ho jmenuje ministerským předsedou v pátek a ostatní členy vlády pak 22. července. Václav Havel bude nyní podle budoucího premiéra prověřovat bezúhonnost kandidátů. Miloš Zeman poznamenal, že například nikdo z budoucích ministrů nesmí být absolventem ani studentem Dzeržinského akademie, tedy sovětské školy KGB. "Já pevně doufám, že žádný z navržených členů vlády tuto akademie nestudoval," uzavřel. Ústřední výkonný výbor ČSSD bude Zemanův návrh vládního kabinetu schvalovat na uzavřeném zasedání v sobotu 18. července.

Prezident Havel počítá s tím, že Tošovského vláda dnes odstoupí

Prezident Václav Havel počítá s tím, že ustavující schůze Poslanecké sněmovny dnes skončí, což mu umožní ve stejný den přijmout demisi vlády Josefa Tošovského a jmenovat novým premiérem Miloše Zemana. Podle tiskového odboru kanceláře prezidenta republiky však byl termín stanoven k očekávanému celodennímu trvání ustavující schůze sněmovny, jejíž ukončení je ústavní podmínkou pro demisí vlády a jmenování nového premiéra. Kdyby ustavující schůze Poslanecké sněmovny skončila příliš pozdě, odevzdal by Josef Tošovský demisi vlády do rukou prezidenta až v sobotu. Sněmovna dnes zvolí předsedu a místopředsedy. Vzhledem k existenci povolební smlouvy mezi ČSSD a ODS, které mají ve sněmovně ústavní většinu, se očekává, že volba se uskuteční hladce.

Václav Havel přijal demisi ministrů Stanislava Voláka a Ivana Pilipa

Ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák z Unie svobody podal demisi. Prezident Václav Havel ji přijal. Rozhodnutí Stanislava Voláka je reakcí na znění sněmovního jednacího řádu, podle kterého poslanec, který je členem vlády, nemůže být současně členem orgánu Poslanecké sněmovny. Unie svobody totiž ve středu Voláka nominovala na funkci šéfa sněmovny jako protikandidáta Václavu Klausovi z ODS.

Prezident ve čtvrtek přijal i demisi dalšího unionisty - ministra financí Ivana Pilipa. Ten rezignaci odůvodnil svou kandidaturou na post místopředsedy Poslanecké sněmovny. Pokud by byl Ivan Pilip zvolen místopředsedou sněmovny, stal by se automaticky místopředsedou jejího organizačního výboru. Už ve středu přijal Václav Havel demisi ministra obrany Miloslava Výborného z KDU-ČSL, navrženého na člena mandátového a imunitního výboru, který se na rozdíl od ostatních výborů sestavuje během ustavující schůze dolní komory parlamentu.

Josef Lux s Janem Rumlem se dohodli, že budou podporovat Stanislava Voláka

Předsedové KDU-ČSL a Unie svobody Josef Lux a Jan Ruml se ve čtvrtek dohodli, že podpoří Stanislava Voláka (US) v jeho kandidatuře na předsedu Poslanecké sněmovny. Křesťanští demokraté i unie chtějí prosadit, aby nová sněmovna měla pět místopředsedů a nikoli čtyři, jak by si přály obě nejsilnější strany ODS a sociální demokracie. Oba představitelé doporučí také poslaneckým klubům jejich stran, aby nepodpořily kandidaturu Václava Klause na předsedu Poslanecké sněmovny, řekl Josef Lux. Lidovcům ani unii se nelíbí, že Občanská demokratická strana se sociální demokracií jim nabízejí pouze jedno místopředsednické křeslo ve vedení sněmovny. Josef Lux s Janem Rumlem se také dohodli na společné spolupráci při podzimních senátních volbách. Lidovci a unie ale nebudou spolupracovat s ODS a ČSSD.

Sbližování obou stran naznačují i úvahy o vytvoření stínového kabinetu menšinové vládě sociálních demokratů, ačkoli ještě nemají zcela jasnou podobu. Dohoda o strategickém partnerství mezi unií a lidovci nebude mít písemnou formu a ani sloučení zatím není v dohledu. "Tato výzva je spíš výzva pro příští tisíciletí," dodal Josef Lux za souhlasného přikyvování Jana Rumla.

Podle předsedy ODS není Stanislav Volák vážným kandidátem do čela Poslanecké sněmovny

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus, který je kandidátem své strany na místo předsedy Poslanecké sněmovny, nebere protikandidaturu Stanislava Voláka z Unie svobody vážně. Uvedl to ve čtvrtek v Českém rozhlasu. Václav Klaus dodal, že on sám je pro volbu jen tří místopředsedů sněmovny. Za naprostý nesmysl označil možnost volby pěti místopředsedů, které požadují KDU-ČSL a Unie svobody.

ODS a ČSSD se v jejich povolební smlouvě dohodly, že Občanská demokratická strana bude tolerovat vznik menšinové vlády sociálních demokratů, která jí za to přenechá mimo jiné funkci předsedy sněmovny a některých klíčových výborů. Obě strany mají ve sněmovně 137 hlasů a jsou schopny tuto dohodu prosadit.

Předseda ODS Václav Klaus ve čtvrtek vyjádřil v Českém rozhlase také naději, že KDU-ČSL a Unie svobody budou hlasovat v Poslanecké sněmovně společně s ODS, i když se nyní vymezují jako dvojnásobná opozice, a to vůči ČSSD a také proti ODS. Uvedl, že přes všechny rozdíly všechny tři strany spojuje jistá názorová podobnost.

Šéf ODS dále v Českém rozhlase nepřímo kritizoval prezidenta Václava Havla, že vůbec vypustil na veřejnost úvahu o údajném pokusu ODS sesadit ho z funkce a obvinit z velezrady. Václav Klaus řekl, že ho taková úvaha mrzí, protože znepokojuje domácí veřejnost a v zahraničí se ji s "rozkoší" chytí sdělovací prostředky.

Podle Vojtěcha Filipa se lidovci a US v opozici neobejdou bez poslanců KSČM

Unie svobody a Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová se bez hlasů komunistických poslanců podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa neobejdou, pokud budou chtít být skutečnou opozicí. Vojtěch Filip to řekl na čtvrteční tiskové konferenci KSČM. Své tvrzení vysvětlil tím, že k podání stížnosti Ústavnímu soudu je potřeba čtyřiceti poslanců a padesáti poslanců je dokonce potřeba k podání podnětu ke hlasování o nedůvěře vládnímu kabinetu. Unie a lidovci mají dohromady v Poslanecké sněmovně 39 mandátů.

Vojtěch Filip spolu s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem rovněž naznačili, že by komunističtí poslanci mohli podpořit volbu poslance Unie svobody Stanislava Voláka na funkci předsedy Poslanecké sněmovny proti šéfovi ODS Václavu Klausovi. Miroslav Grebeníček také naznačil ochotu komunistů k další spolupráci s unií a KDU-ČSL. Připomněl, že boj proti korupci měly v programu obě tyto strany. Komunistům je blízké i obnovení bytové výstavby a nulová spotřební daň na základní potraviny, kterou slibovali lidovci. Komunisté jsou podle svého šéfa povinni prosazovat shodné požadavky s ČSSD a KDU-ČSL.

Unie spolupráci s KSČM odmítá, lidovci ji nevylučují

Zatímco předseda poslaneckého klubu Unie svobody Vladimír Mlynář nechce o spolupráci s KSČM ani slyšet, místopředseda lidovců Jan Kasal ve čtvrtek takovou možnost v některých případech připustil. Oba tak reagovali na slova šéfa komunistických poslanců Vojtěcha Filipa, který řekl, že lidovci a unie - jestliže chtějí být skutečnou opozicí - se bez hlasů KSČM neobejdou.

Vojtěch Filip se vysmál údajným úvahám ODS o odstranění prezidenta Havla

Údajným úvahám Občanské demokratické strany o sesazení prezidenta Václava Havla prostřednictvím Senátu pod záminkou velezrady se ve čtvrtek vysmál předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip. ODS měla v lednu při volbě hlavy státu podle něj "v rukou všechny možnosti", aby zabránila zvolení Václava Havla prezidentem pro druhé pětileté funkční období. Nyní je směšné uvažovat o vůli Senátu podat ústavní stížnost vůči prezidentovi. Autor informace je nejméně dva kroky zpět za vývojem, soudí předseda komunistických zákonodárců.

Podle šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka je pozoruhodné, kdo prezidentu Havlovi tyto informace "podstrčil". Podle čtvrtečního vydání deníku Právo tuto informaci Hradu poskytl prostřednictvím svého emisara předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman. Hrad informace Práva odmítl komentovat, šéf Zemanovy parlamentní kanceláře Karel Březina řekl, že o tom nic neví.

ČNB sníží úrokovou sazbu z 15,0 procenta na 14,5 procenta

Bankovní rada České národní banky rozhodla s platností od 17.července snížit limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repooperace ze současných 15-ti na 14 a půl procenta. Oznámil to mluvčí banky Martin Švehla s tím, že změna úrokové sazby odpovídá očekávanému vývoji inflace. Nevyloučil však, že v případě zhoršování vnějších podmínek jako je inflace, produktivita práce, růst domácí poptávky a vnější nerovnováha, podnikne centrální banka další opatření.

Sestavení vyrovnaného státního rozpočtu bude podle Ivana Pilipa obtížné

Zatímco sestavení vyrovnaného státního rozpočtu na příští rok bude velmi obtížné, veřejné rozpočty při zachování tempa privatizace by jako vyrovnané mohly být sestaveny. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl odstupující ministr financí Ivan Pilip s tím, že návrh státního rozpočtu na příští rok připravil ve variantách. Ke čtvrtku byl státní rozpočet v přebytku 5,8 miliardy Kč.

Ivan Pilip dále uvedl, že vzhledem k tomu, že deficit obchodní bilance činil na konci června podle předběžných hlášení 33,4 miliardy Kč, byl za měsíc červen objem dovozu a vývozu vyrovnaný. Podle něj je dobrá šance, aby deficit zahraničního obchodu byl letos pod 100 miliard korun.

Jan Sokol chce rozlišit financování nestátních škol

Jedním z úkolů, které čekají na nového ministra školství, je vyřešení postavení nestátních škol. Na své poslední tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl odstupující ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jan Sokol. Zhodnotil také své půlroční působení na ministerstvu. Za úspěch považuje například přijetí vysokoškolského zákona či přípravu nařízení vlády o plovoucích úvazcích učitelů, podle nichž by si pedagogové mohli stanovit počet odučených hodin v rozmezí od 21 do 24 hodin týdně. Za významnou pokládá také spolupráci odborných škol s úřady práce, které ovlivňují počet žáků přijímaných na jednotlivé obory podle poptávky na trhu práce i pokračování procesu optimalizace.

Jan Sokol se chce vrátit zpět na Univerzitu Karlovu, kde přednášel religionistiku a filozofii. Místo svého poradce mu však podle Českého rozhlasu nabídl kandidát ČSSD na místo ministra školství Eduard Zeman. Jan Sokol ve čtvrtek Českému rozhlasu naznačil, že nabídku nejspíše přijme.

Náměstek ministra dopravy Michal Tošovský opouští svůj post

Náměstek ministra dopravy a spojů Michal Tošovský (ODS) se k 22. červenci rozhodl odstoupit z funkce. ČTK to ve čtvrtek bez jakýchkoli podrobností sdělila Blanka Kramolišová z jeho kanceláře.

Ministr Lobkowicz vyznamenal zástupce velitele sil NATO v Evropě

Za významné zásluhy při integraci České republiky do struktur Severoatlantické aliance vyznamenal ve čtvrtek v Praze ministr obrany Michal Lobkowicz zástupce vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě Jeremy Mackenzieho záslužným křížem ministra obrany prvního stupně. V předcházejícím rozhovoru Michal Lobkowicz s britským generálem zhodnotili dosavadní výsledky rozšiřování NATO. Jako hlavní úspěch aliance v posledních letech přitom generál označil schopnost adaptace NATO na novou geopolitickou situaci. Ministr Lobkowicz jej ujistil, že nová sociálnědemokratická vláda bude nepochybně pokračovat v úsilí o vstup České republiky do NATO.

S velkým respektem Jeremy Mackenzie také hodnotil českou jednotku mise SFOR v Bosně. Dnes generál navštíví sedmou mechanizovanou brigádu v Kroměříži, jejíž vojáci se připravují k srpnové rotaci českého vojenského kontingentu v Bosně.

Bratislava se těší na vztahy s novou českou vládou

Ve slovensko-českých vztazích se podle státního tajemníka slovenského ministerstva zahraničí Jozefa Šestáka podařilo překonat "krizový politický a hospodářský stav" a po českých volbách se Bratislava těší na vztahy se vznikající novou českou vládou. Jozef Šesták zároveň dodal s narážkou na loňskou schůzku premiérů o řešení otevřených otázek okolo dělení zbytku federálního majetku, že "míč je momentálně v Praze", protože "závěry z Piešťan se nesplnily, ohledně našeho zlata a některých dalších věcí", takže "by bylo dobré, kdybychom začali tím, že se splní některé dohodnuté věci".

Konference OECD a OBSE o nástrojích boje proti korupci

Nástroji boje proti korupci a organizovanému zločinu, stejně jako úsilím o zprůhledňování státní správy se zabývá dvoudenní konference, kterou v Paříži uspořádaly Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Český zástupce na konferenci Stanislav Potoczek z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně uvedl, že v České republice je problém úplatkářství řešen legislativně. Legislativa není vždy efektivní, připustil, ale to je problém celého světa, nejen transformujících se států. Pokud jde o fungování státní správy a korupci v ní, celé věci by určitě prospělo přijetí zákona o státní službě, který by jasně stanovil pravidla hry, řekl ČTK Stanislav Potoczek. Není to všelék, ale mohl by významně přispět v boji proti korupci, dodal s tím, že se o tom mluví na všech evropských fórech. Česká republika také podepsala úmluvu OECD proti podplácení zahraničních činitelů v mezinárodních obchodních transakcích, ale proces ratifikace byl přerušen předčasnými volbami. ČR se však zavázala tak učinit do konce roku.

Petr Pithart uctil památku vojáků padlých v první světové válce

Památku českých vojáků padlých v první světové válce v západním Slovinsku uctil ve čtvrtek u horského kostelíku Sv.Ducha v Triglavském národním parku předseda českého Senátu Petr Pithart. Šéf horní komory parlamentu předal při této příležitosti starostovi tolminské oblasti Ivanu Božičovi šek na 7000 marek jako příspěvek na opravu kostela, který byl poničen letošním dubnovým zemětřesením. Petr Pithart přitom poukázal na to, že je načase prolomit nezájem Čechů o svoji historii a o památku vlastních padlých vojáků. Cestou do tolminské oblasti česká senátní delegace ukončila dvoudenní návštěvu Slovinska.

Belgická Poslanecká sněmovna ratifikovala protokoly o přijetí ČR do NATO

Belgická Poslanecká sněmovna ratifikovala protokoly o přijetí České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance. Po schválení Senátem minulý týden tím ratifikace v Belgii skončila. Jak uvedl šéf belgické diplomacie Erik Derycke, rozšiřování NATO nemá jen vojenskou, ale i politickou, sociální a ekonomickou dimenzi. Zároveň se vyslovil se také pro další vlnu rozšíření, přičemž mluvil o Rumunsku a Bulharsku.

Schodek agroobchodu se meziročně snížil o 4,429 miliardy korun

Schodek agrárního obchodu České republiky se za prvních pět letošních měsíců oproti stejnému období loňského roku snížil o 4,429 miliardy korun. Z loňských 11,736 miliardy korun letos poklesl na 7,307 miliardy korun. Vyplývá to z údajů celní statistiky, které zveřejnil týdeník Zemědělské listy. Samotný květnový schodek agrárního obchodu činil asi 1,721 miliardy korun, což je proti loňskému březnu pokles o 8,1 procenta.

Čeští podnikatelé při pronikání na americký trh příliš pasivní

Čeští podnikatelé jsou málo "agresivní" a nesnaží se proniknout na americký trh s dostatečnou vervou. Je o tom přesvědčen Petr Chadraba, z jehož iniciativy a z iniciativy zástupce Československé obchodní banky (ČSOB) George Kubína už dva roky působí v Chicagu České obchodní centrum (CTC). Nezisková organizace, jejímž smyslem je podporovat české exportéry v USA, může zatím existovat jen díky finanční podpoře ČSOB. Počet jejích členů, českých exportérů, kteří využili ideálního umístění střediska v samém srdci Světového obchodního střediska, se ještě nevyšplhal ani na deset. Mezi prvními vlaštovkami jsou ČSOB, Škodaexport, Koh-i-noor, Unex Uničov a několik dalších. Zatím se tedy nenaplňuje představa, že členové centra zaplatí jeho provozní náklady, které dosahují 250.000 dolarů ročně. Hlavním posláním centra je podle Petra Chadraby pomoci Čechům proniknout na americký trh. Nabízí mimo jiné know-how, podpůrné kancelářské činnosti včetně přístupu na Internet a pomoc s dovozní dokumentací.

Skupina 72 Rumunů byla deportována z ČR

V policejních autobusech ve čtvrtek opustilo Českou republiku 72 Rumunů, kteří byli před časem zadrženi v Itálii. Jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková novinářům řekla, že cizinci se do Itálie dostali přes české území. Od loňského listopadu jde už o šestou deportaci, přičemž do Rumunska bylo už vráceno více než 300 osob. Jihomoravská policejní správa je zatím jedinou v republice, která tyto cesty od loňska organizuje, řekla mluvčí. Doplnila, že jedna deportace stojí státní pokladnu přibližně 120 tisíc korun.

Skupina dvaasedmdesáti Rumunů, z nichž třetinu tvoří děti, byla do čtvrtečního rána v uprchlickém táboře v Višných Lhotách na Frýdeckomístecku. Uprchlíci byli v uplynulých dnech zadrženi italskými úřady a prostřednictvím rakouské policie předáni ve čtvrtek ochráncům zákona v Mikulově na Břeclavsku.

Na Hrách dobré vůle v New Yorku se objeví sedm českých sportovců

Ve Světovém finančním centru v New Yorku bude v sobotu 18. července slavnostně zahájen čtvrtý roční Her dobré vůle. Do Spojených států amerických dostali spolu s dalšími více než 1300 sportovci ze 60 zemí světa pozvánku i čeští reprezentanti - atleti Šárka Kašpárková, Daniela Bártová a Tomáš Dvořák, boxer Lukáš Konečný, triatlonista Jan Řehula a plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Dosoudilová.

Sport

Česká tenistka Jana Novotná porazila ve čtvrtfinále exhibičního turnaje v americkém Mahwah Jihoafričanku de Swardtovou 6:3 a 6:4. V semifinále se utká s další hráčkou Jihoafrické republiky, Coetzerovou.

Na atletickém mítinku v Nice ve Francii vyhrála naše reprezentantka Šárka Kašpárková závod trojskokanek výkonem 14 metrů a 73 sentimetry.

Město Nymburk vidělo ve čtvrtek zahajovací den lukostřelecké Grand Prix. Z českých lukostřelců uspěli Bulíř a junior Nekolný: oba obsadili ve svých disciplinách desátá místa.

Fotbalisté Teplic remizovali přípravném utkání v Německu s Borusií Fulda 1:1.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.