Zprávy pátek, 17. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Třetí noc po operaci v Innsbrucku strávil prezident Václav Havel klidně a pooperační průběh je nadále příznivý. Prezident má mírně zvýšenou teplotu, laboratorní známky zánětu ustupují. Dnes ráno byla Václavu Havlovi vyjmuta žaludeční sonda a prezident začíná přijímat potravu ústy ve formě výživných roztoků. Pokračují také dechová cvičení. Šéf lékařského konzilia Miroslav Čerbák dnes informoval, že Václava Havla čeká v časovém horizontu šesti neděl operace, při které mu bude uzavřen vývod střeva, ale žádnou další operaci lékaři neplánují. O jeho zdravotním stavu bude v pondělí jednat lékařské konzilium, z jehož jednání bude vydána zpráva. Lékaři předpokládají, že prezident bude při příznivém průběhu v nemocnici zhruba tři týdny, z toho část v Innsbrucku a část v Praze, a potom zhruba tři týdny v domácím léčení. Převoz do naší republiky odhaduje Miroslav Čerbák za sedm až čtrnáct dní.

Premiér Tošovský dnes ukončí pobyt v USA

Premiér Josef Tošovský dnes ukončí návštěvu Spojených států amerických. Na závěr pobytu ve Washingtonu, kde se účastnil jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, se setká s výkonným ředitelem Michelem Camdessusem. Činitelé Fondu doporučili Praze nutnost vyrovnané obchodní bilance formou snížení domácí poptávky, omezení růstu mezd, snížení veřejného dluhu a vyřešení penzijního systému.

Ve čtvrtek premiér Tošovský na pracovním obědě tzv. Prozatímního výboru Mezinárodního měnového fondu upozornil na nezbytnost správné a rychlé reakce při útoku na domácí měnu. Setkal se také s ředitelem Světové banky Jamesem Wolfensohnem a s šéfem Federálního rezervního systému USA Alanem Greenspanem. Tuto schůzku charakterizoval jako velmi odbornou diskusi o vývoji české ekonomiky i o vlivu na českou ekonomiku z různých částí světa. Pozornost v obecné rovině věnovali přílivu a odlivu zahraničního kapitálu, který může ve velkém množství a za náhlé výchylky způsobit značné potíže. S tímto problémem se potýká nejen Česká republika, ale i jiné země a není snadné najít vhodný recept, poznamenal premiér Tošovský.

Nedocenění standardní regulace se podle ministra Pilipa nevyplatilo

České republice se nevyplatilo nedocenění standardní regulace finančních trhů. Odrazilo se v nedůvěře investorských kruhů a zejména na míře jejich ochoty investovat u nás. Před odletem do České republiky to ve čtvrtek ve Washingtonu řekl ministr financí Ivan Pilip. V hlavním městě USA se stejně jako premiér Josef Tošovský a viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka účastnil jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) a měl několik schůzek s představiteli těchto finančních organizací. Předtím však vedl jednání se zástupci finančních a podnikatelských kruhů v New Yorku.

Ministr Pilip zkrátil návštěvu ve Washingtonu, kde se měl původně ještě účastnit dnešního závěrečného dne jarního zasedání MMF a SB. Svůj dřívější návrat do vlasti vysvětlil tím, že na programu Poslanecké sněmovny je ve třetím čtení velmi důležitý zákon o investičních a neinvestičních společnostech. Je to podle jeho slov jeden z pilířů, který se on a jeho kolegové snažili prosadit na kapitálovém trhu, takže chce být u toho.

Sněmovna schválila novelu o majetkových nárocích v družstvech

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila sociálnědemokratický návrh novely takzvaného transformačního zákona, který v podstatě počítá s tím, že věřitelům družstev budou vydány zemědělské podílové listy, jejichž nominální hodnota by měla odpovídat výši pohledávky v družstvu. Řada věřitelů a pravicových poslanců se však obává, že tržní cena těchto cenných papírů může být v mnoha případech výrazně nízká, někdy dokonce téměř nulová. V rozpravě přitom poslanci obvinili ministra zemědělství Josefa Luxe, že nese podstatný podíl na současných problematických majetkových vztazích v zemědělství. Původní majetek družstev určený k transformaci v roce 1992 byl oceněn na 28 miliard korun. Z této účetní hodnoty byla již zhruba třetina navrácena původním vlastníkům. Transformace se zúčastnilo asi 800 tisíc občanů, z toho jen 50 tisíc z nich svůj majetek z družstva vyjmulo a samostatně na něm hospodaří.

Josef Lux nesouhlasí s novelou zákona o majetkových nárocích

Návrh poslanců ČSSD na novelu tzv. transformačního zákona o vypořádání majetkových nároků v družstvech bude mít velmi tvrdý dopad na oprávněné osoby. Ještě před schválením této novely to řekl místopředseda vlády a ministr zemědělství ČR Josef Lux. "Nejsem spokojen s touto novelou, protože jsem přesvědčen, že vládní návrh byl kvalitnější a snažil se zmírnit dopad na oprávněné osoby. Bohužel poslanci tento vládní návrh z jednání vyřadili," řekl Josef Lux.

Možnost získat informace z jednání orgánů sněmovny se zvětší

Veřejnost bude mít širší možnost získávat informace o práci orgánů Poslanecké sněmovny. Vedle účasti na jejich jednání a kontaktů s poslanci si totiž lidé budou moci nově pořizovat též kopie zvukových záznamů například z jednání sněmovních výborů. Tento postup umožní čtvrteční rozhodnutí dolní parlamentní komory, která výslovně stanovila, že i zvukové záznamy ze schůzí sněmovních orgánů jsou určeny k úplnějšímu informování veřejnosti.

ČR se připojila k zákazu použití protipěchotních min

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů schválila mezinárodní protokoly o zákazu nebo omezení použití některých konvenčních zbraní. Česká republika se tak připojila především k postupné likvidaci protipěchotních min. Podle vyjádření ministra obrany Michala Lobkowicze se jeden ze schválených protokolů týká zákazu použití laserových zbraní, druhý pak souvisí se zničením více než 44.000 nedetekovatelných protipěchotních min, tedy min, které nejsou zjistitelné hledacími přístroji.

Poslanec Payne vyzval ministra Lobkowicze k odstoupení, ten to ale odmítl

Poslanec ODS Jiří Payne obvinil ve čtvrtek ministra obrany Michala Lobkowicze (US) z porušení Ústavy a vážného poškození pověsti České republiky v zahraničí a vyzval ho, aby zvážil své setrvání ve funkci. Lobkowicz ale Paynovu výzvu odmítl. Jiří Payne při čtvrtečním sněmovním jednání o vyslání české armádní polní nemocnice do případné mezinárodní protiirácké vojenské koalice nařkl ministra, že dovolil, aby několik českých vojáků odcestovalo bez souhlasu parlamentu do Kuvajtu. Vojáci tam v souvislosti s úvahami o vyslání nemocnice do této oblasti zkoumali terén. Ministr Lobkowicz obvinění odmítl. Uvedl, že vojáci odcestovali na pozvání kuvajtské strany, která jim také udělila vízum. "Je to obdobné jako služební cesta jiných příslušníků naší armády," zdůraznil ministr Lobkowicz.

ODA jedná na regionální úrovni s ODS o společných kandidátkách

Občanská demokratická aliance využila, narozdíl od Demokratické unie, výzvy grémia Občanské demokratické strany a zahájila jednání na úrovni šéfů krajských stranických organizací o možném začlenění zástupců aliance na kandidátní listiny ODS. ČTK to ve čtvrtek řekl předseda ODA Daniel Kroupa. "Zdá se, že ta jednání alespoň v některých oblastech mají výsledky," komentoval dosavadní průběh rozhovorů mezi krajskými šéfy ODS a ODA. Šéf aliance se chce poté, co budou známy výsledky jednání, sejít s předsedou ODS Václavem Klausem.

Úřady požádají Švýcarsko o právní pomoc kvůli bamberské aféře

Ministerstvo spravedlnosti v rámci šetření bamberské aféry prostřednictvím nejvyššího státního zástupce a jeho podřízených požádá švýcarské orgány o poskytnutí právní pomoci, konkrétně o to, aby byl ve Švýcarsku vyslechnut čechošvýcarský podnikatel Jan Vízek, jeden z aktérů uvedené aféry. ČTK to ve čtvrtek řekla ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová po krátkém jednání s předsedou ČSSD Milošem Zemanem. Ministryně Parkanová uvedla, že Miloš Zeman na schůzce společně s ní hledal formu, jak zajistit, aby byl Jan Vízek vyslechnut co nejdříve. Sociální demokraté podali v souvislosti s bamberskou aférou trestní oznámení na neznámého pachatele, který se podle nich dopustil sabotáže. Zmíněného deliktu se měl dopustit tím, že zorganizoval schůzku špiček ČSSD a podnikatele Vízka s cílem získat dokumenty, které měly stranu zdiskreditovat před volbami. ČSSD se domnívá, že poté, co se mu to nepodařilo, zhotovil tyto dokumenty sám a předal je médiím.

Benešovy dekrety nedává v EU nikdo do souvislosti s integrací

O případné snaze zrušit v rámci procesu integrace ČR do Evropské unie poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše o vystěhování sudetských Němců z bývalého Československa nepadlo podle všeho v Evropské komisi ani dalších evropských institucích v Bruselu dosud ani slovo. "Nic takového jsem neslyšela. Je to pro mne něco zcela nového," řekla ve čtvrtek mluvčí evropské komisařky pro justiční a imigrační otázky, Švédky Anity Gradinové. Vyjádřila přesvědčení, že podobné iniciativy by byly po 50 letech "nerozumné" a jejich naplnění by znamenalo otevření "Pandořiny skříňky".

Odborové svazy vyčkají na výsledek jednání premiéra Tošovského s Richardem Falbrem

Odborové svazy, které reprezentují téměř 800.000 zaměstnanců příspěvkových a rozpočtových organizací, vyčkají na výsledek jednání mezi premiérem Josefem Tošovským a předsedou Českomoravské komory odborových svazů Richardem Falbrem, které je plánováno na 27. dubna. Do té doby svazy neuskuteční žádné nátlakové akce. ČTK to řekla předsedkyně Odborového svazu státních organizací a orgánů Alena Vondrová, která je mluvčí těchto svazů. Komora se ujala role zprostředkovatele mezi předsedou vlády a odboráři po té, co premiér Tošovský zrušil setkání s představiteli deseti odborových svazů, kteří měli v úmyslu požadovat především valorizaci mezd v rozpočtové sféře. Důvodem premiérova rozhodnutí nediskutovat s odboráři byla demonstrace finančních úředníků zorganizovaná dva dny před plánovaným jednáním s Odborovým svazem státních orgánů a organizací a petice požadující zvýšení mezd, k níž se členové tohoto svazu připojili. Josef Tošovský odmítl pod tímto nátlakem jednat.

Rusové navrhují vědeckou konferenci k 30. výročí "pražského jara"

K uskutečnění vědecké konference a fotovýstavy u příležitosti 30. výročí "pražského jara" vyzvali v Moskvě zástupci řady ruských společenských organizací. V oficiálním prohlášení se konstatuje, že uskutečnění vzpomínkové akce 20. srpna 1998, ve výroční den vpádu sovětských sil do tehdejšího Československa, by se mohlo stát důležitým krokem k upevnění mezinárodní autority Ruska. Tehdejší akce sovětského vedení se nevyhnula pozornosti; sousedé Ruska se dosud bojí, obávají se nových imperiálních ambicí, píše se v dokumentu. Autoři prohlášení rovněž vyzvali "ruské společenské organizace a všechny obyvatele, jimž jsou drahé ideály svobody", aby se připravovaných vzpomínkových akcí aktivně zúčastnili.

Estonský ministr otevřel v Praze nové velvyslanectví

Estonský ministr zahraničí Toomas Hendrik Ilves slavnostně otevřel ve čtvrtek na pražské Kampě nové velvyslanectví své země. Estonská ambasáda se do Prahy vrátila po téměř šedesáti letech v souvislosti s úsilím zmíněné pobaltské republiky o integraci do Evropské unie. Znovuotevření estonského zastupitelského úřadu přivítal již dopoledne šéf české diplomacie Jaroslav Šedivý a podtrhl tradici vzájemných vztahů mezi Prahou a Tallinem. "Je to výborný krok," řekl před novináři ministr Šedivý, který se zúčastnil i odpolední slavnosti na Kampě.

Program přeshraniční spolupráce Phare

Evropská unie uvolnila od roku 1994 na investice do regionů České republiky sousedících s Německem a Rakouskem 126 miliónů ECU, to je 4,8 miliardy korun. Program přeshraniční spolupráce, financovaný z prostředků Phare, má podporovat spolupráci a integraci oblastí budoucí vnitřní hranice EU. Na semináři, jímž byly ve čtvrtek zahájeny Dny Evropy v Brně, to uvedl vedoucí sekce Phare Delegace Evropské komise v ČR Stephen Collins.

Redaktorka Cerqueirová trvá na svých obvinění vůči vedení SPR-RSČ

Bývalá asistentka republikánské poslankyně Vlasty Hrůzové a redaktorka týdeníku Republika Andrea Cerqueirová si stojí za svými výroky, ve kterých v minulých týdnech obvinila šéfa SPR-RSČ Miroslava Sládka a jejího tajemníka Jana Vika z machinací s financemi, jež straně poskytuje stát. "Je to pravda," řekla Andrea Cerqueirová ČTK. Uvedla, že bude čelit žalobě na ochranu osobnosti a dobrého jména, kterou na ní podal jménem SPR-RSČ tajemník strany Jan Vik. Ten v žalobě požaduje na Cerqueirové za její výroky v médiích omluvu a 100.000 korun. Kauzou kolem údajných machinací s financemi republikánské strany a údajně pochybného chování vedoucích činitelů SPR-RSČ vůči členům strany se zabývá policie. Vyslechla už jako první právě Andreu Cerqueirovou, která při výslechu zopakovala i to, že ji oba politici pravidelně připravovali o část platu, nechali si od sněmovny proplácet faktury za neprovedenou práci a poslušnost si na členech strany vynucovali podepsáním dlužního úpisu na milión korun.

Vyšel poslední díl Dějin Univerzity Karlovy

Jedinečným dílem svého druhu jsou Dějiny Univerzity Karlovy, jejichž poslední IV. díl, zahrnující léta 1918-1989, byl ve čtvrtek za přítomnosti rektora Univerzity Karlovy Karla Malého slavnostně představen v pražském Karolinu. Toto dílo je výsledkem práce více než 30 autorů a podle vedoucího kolektivu autorů IV. svazku Jana Havránka se s ním mohou rovnat asi pouze sepsané dějiny univerzity v německém Heidelbergu.

Sportovní rybáři zahájili sezónu na pstruhových vodách

Více než sto sportovních rybářů z jižních Čech i z dalších regionů ČR, kteří ve čtvrtek s kompletním vybavením obsadili břehy řeky Vltavy pod Vyšším Brodem, připomnělo téměř na vteřinu přesně zahájení letošní rybářské sezóny na pstruhových vodách. Úsek Vltavy mezi jezem v Rožmberku nad Vltavou a hrází vyrovnávací nádrže Lipno II u Vyššího Brodu, označený jako Vltava 28, je jedním z nejvyhledávanějším pstruhových rybářských revírů v ČR. "V Čechách je s ním srovnatelná snad jen Ohře pod Nechranicemi (okres Chomutov) a Otava v Sušici (okres Klatovy)," poznamenal rybářský hospodář jihočeské územní organizace Českého rybářského svazu Karel Křivanec.

Kredit manželství je v ČR stále velmi vysoký

Kredit manželství je v České republice pro většinu občanů stále velmi vysoký. Podle Českého statistického úřadu asi 85 procent žen i jejich životních partnerů nesouhlasí s názorem, že manželství je zastaralá instituce. Vyplývá to z průzkumu Šetření a reprodukce rodiny, jehož se ve 23 zemích zúčastňují ženy a jejich manželé či životní partneři. Čeští občané projevují vysokou toleranci k rozhodnutí stát se svobodnou matkou: 81 procent žen a o něco méně mužů právo na mateřství svobodné ženě jednoznačně přiznává. Za dostatečný důvod k rozvodu je v ČR nejčastěji, konkrétně v 94 procentech odpovědí, pokládáno agresivní chování partnera, v těsném závěsu následuje partnerovo přílišné pití. Nevěru pokládá za dostatečný důvod k rozvodu 58 procent dotazovaných. Za hlavní důvody klesající porodnosti v České republice považuje 87 procent dotázaných bytovou problematiku. Dalšími důvody jsou vysoká finanční náročnost rodičovství a ekonomická situace ve společnosti.

Ludvík Vaculík podepisoval svou novu knihu pamětí "Nepaměti"

Pro Československo zlomové období let 1969 až 1972 mapuje kniha záznamů českého literáta, publicisty a disidenta Ludvíka Vaculíka Nepaměti, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Mladá fronta. Publikaci ve čtvrtek její autor podepisoval v pražském knihkupectví Fišer. "Kniha slovy jednoho čtenáře popisuje společenskou atmosféru na kterou už i ti, kteří ji prožívali, zapomínají," řekl Ludvík Vaculík. Doplnil, že události, které v Nepamětech zaznamenal, jsou dnes vnímány plošně, bez rozlišování jejich vývoje.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.