Zprávy pátek, 17. května 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Josef Kubeczka. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobneji:

Prezident Havel v Cachach

Cesky prezident Vaclav Havel ukoncil dvoudenni navstevu nemeckeho mesta Cach. Ve stredu tam promluvil jako hlavni recnik na tzv. Karlovskem plenu o otazkach sjednocovani Evropy a ve ctvrtek se zucastnil slavnostniho predani letosni Mezinarodni ceny Karla Velikeho nizozemske kralovne Beatrix. Vyvrcholenim jeho neoficialnich jednani bylo setkani s nemeckym prezidentem Romanem Herzogem. Vaclav Havel po setkani konstatoval, ze na reseni problemu ve vzajemnych vztazich se intenzivne pracuje. Vyjadril viru, ze v dohledne dobe zaznamename vyznamny krok kupredu.

Jednani Zieleniec - Silajdzic

Ucast v planovanych bosenskych volbach je rozhodne nutne umoznit i lidem v minulosti z Bosny a Hercegoviny vyhnanym, protoze jinak by se to prakticky rovnalo genocide. Zduraznil to v Praze po setkani s sefem ceske diplomacie Josefem Zieleniecem bosensky expremier Haris Silajdzic. Musime prokazat, ze jsme absolutne pro mezinarodni poradek a mir a ze nikdy nedovolime legalizaci nasili a genocidy, rekl predseda nove vznikle Strany pro Bosnu a Hercegovinu. Podle namestka ceskeho ministra zahranici Pavla Bratinky je odsunuti rozhodnuti o prijeti Chorvatska do Rady Evropy ukazkou spravneho mezinarodniho natlaku na ucastniky balkanskeho konfliktu.

Klaus zastavi dovoz subvencovanych potravin

Premier Vaclav Klaus prislibil zemedelcum, ze se po volbach zasadi o prijeti opatreni, ktera by zastavila dovoz subvencovanych potravin do Ceske republiky ze zemi Evropske unie. Tento krok povazuje za jednu z nejvetsich pomoci ceskym zemedelcum. Sve prohlaseni doprovodil poukazem na to, ze zeme Evropske unie dovoz zemedelskych produktu nepovoluji. Jakymi konkretnimi kroky vsak chce dovoz subvencovanych potravin do Ceske republiky zastavit ani termin, odkdy by toto opatreni mohlo zacit platit, premier Klaus neupresnil.

Dvojnasobne mzdy predvolebnim slibem

Slib premiera Vaclava Klause o zdvojnasobeni prumerne mzdy v Ceske republice k roku 2000 v pripade volebniho uspechu Obcanske demokraticke strany, chape Krestanska a demokraticka unie - Cs. strana lidova jen jako predvolebni sdeleni. Uvedl to na ctvrtecni tiskove konferenci predseda lidove strany Josef Lux. Na jednani vlady tato informace nikdy seriozne nezaznela. Naopak, pan premier vzdy optimisty typu pana Dyby vracel spise na zem, prohlasil Josef Lux. Podle lidove strany by rust nominalnich mezd musel dosahovat kazdorocne alespon osmnacti procent, kdyby se inflace mela snizovat na ctyri procenta, jak predpoklada Vaclav Klaus a rust realnych mezd by se musel zvysovat rocne o deset az ctrnact procent, uvedl Josef Lux.

Ekologicti ministri

Vyrazne zlepseni situace v ochrane vod a vzduchu v Ceske republice konstatovali na ctvrtecnim setkani v Praze Frantisek Benda, Thomas Goppel a Arnold Vaatz, ministri zivotniho prostredi Ceske republiky, Bavorska a Saska. Dnes jsme jiz tak daleko, ze zde neni ostra diskuse, kdo komu co posila za znecisteni pres hranice, ale spolecne se snazime zlepsit zivotni prostredi na obou stranach, rekl po jednani ministru Frantisek Benda.

SD-LSNS je koalici

Ustredni volebni komise ve ctvrtek hlasovanim odmitla revokovat sve rozhodnuti z 27.dubna, kterym oznacila Svobodne demokraty-Liberalni stranu narodne socialni za volebni koalici se Stranou podnikatelu, zivnostniku a rolniku. Pro navrh na revokaci se vyslovilo 14 clenu komise, 15 clenu hlasovalo zaporne a pet se hlasovani zdrzelo. Otazkou, zda je SD-LSNS volebni stranou ci koalici, se ma zabyvat jeste Ustavni soud 28. kvetna.

V pripade, ze Ustavni soud rozhodne o tom, ze Svobodni demokrate-Liberalni strana narodne socialni je stranou a nikoli koalici, bude SD-LSNS pozadovat opakovani voleb. Po jednani Ustredni volebni komise to rekl zastupce politickeho tajemnika SD-LSNS Jaroslav Sebek.

Zahranicni obchod CR

Dominantni skupinou zahranicniho obchodu Ceske republiky ve vyvozu i dovozu se v prubehu prvniho ctvrtleti letosniho roku staly hotove vyrobky. Exportni podil jenom dvou klasickych takovych skupin, strojirenskeho zbozi a ruznych prumyslovych vyrobku, dosahl 45,4 procenta celkoveho cisteho vyvozu. Podle Centra vnejsich ekonomickych vztahu predevsim strojirensky vyvoz se vyvijel velmi dynamicky a mezirocnim narustem o bezmala 25 procent se stal nejvyznamnejsi exportni polozkou s podilem 32,2 procenta na celkovem objemu.

Letos stavebni povoleni pro 26 tisic bytu

Letos by mela byt v Ceske republice podle odhadu vydana stavebni povoleni pro 24 az 26 tisic bytu. Rekl to ministr hospodarstvi Karel Dyba. Poznamenal, ze odhady vychazeji ze statistik prvniho ctvrtleti letosniho roku, kdy byla vydana stavebni povoleni pro 4335 bytu, coz predstavuje ve srovnani s odpovidajicim obdobim roku 1995 narust temer o 100 procent.

Ceska sporitelna zdvojnasobi zisk

Ceska sporitelna predpoklada, ze se ji letos podari zdvojnasobit cisty zisk, takze kapitalova navratnost by dosahla 11 procent. V Londyne to tamnim investorum v souvislosti s emisi depozitnich certifikatu sdelil namestek generalniho reditele sporitelny Frantisek Kopriva. Instituce, ktera obhospodaruje 57 procent vkladu ceskeho obyvatelstva, vykazala v lonskem roce cisty zisk 263 milionu Kc.

Skodovky na britskem trhu

Spolecnost Skoda UK prodala v dubnu na britskem trhu 1246 vozu, coz je nejvice od roku 1988. Od ledna do dubna letosniho roku prodala celkem 3706 automobilu, coz je 0,5 procenta vsech prodanych vozu v Britanii v uvedenem obdobi. V kvetnu predstavila Skoda UK britskym zakaznikum dva nove modely Bohemia v provedeni sedan a kombi v cene 8299 a 9299 liber. Nove vozy vychazeji z Felicie, ktera se na britskych ostrovech zacala prodavat loni v kvetnu a do konce dubna letosniho roku se prodalo 10.021 vozu. V prvnich trech mesicich letosniho roku poptavka po felicich dokonce predcila nabidku.

Stavka lekaru neohrozila pacienty

Stredecni stavka zdravotniku neposkodila zadneho pacienta a nikomu nebyla v tento den odmitnuta pece. Zadny pacient si nestezoval na ministerstvu zdravotnictvi, ze by se mu neco takoveho stalo. Potvrdil to reditel odboru kontroly ministerstva zdravotnictvi Jiri Milfort.

Elie Wiesel v Praze

Do Zlate knihy mesta Prahy se ve ctvrtek na Staromestske radnici zapsal predni svetovy obrance lidskych prav, nositel Nobelovy ceny za mir, zidovsky spisovatel Elie Wiesel. Primator Jan Koukal pri teto prilezitosti predal Wieselovi take medaili mesta symbolizujici novy cas od roku 1989. Nositel Nobelovy ceny rekl, ze "to, co citime zde, jsme necitili nikde jinde nez v Jeruzaleme", nebot podle neho je v Praze citit pritomnost historie. Konstatoval, ze "Praha je vyjimecnym mestem". Elie Wiesel prijel na nekolikadenni navstevu Ceske republiky na pozvani prezidenta Vaclava Havla v nedeli.

Narusovani vzdusneho prostoru

Od pocatku roku zaznamenala ceska protivzdusna obrana sest pripadu naruseni vzdusneho prostoru Ceske republiky. Rekl to velitel 4. sboru protivzdusne obrany Josef Dufek. Podle jeho slov narusuji ceske vzdusne hranice nejcasteji sportovni a obchodni piloti z Nemecka a Rakouska. Nekdy jen zabloudi, jindy si chteji pres Ceskou republiku zkratit cestu. Vojska protivzdusne obrany v takovych pripadech vyrozumeji narusitele a pripadne proti nemu zasahnout a prinuti jej pristat. Armada je rovnez pripravena pomahat pilotum v nouzi.

Nezajem o Vojtaska

Byvaly ceskoslovensky agent Frantisek Vojtasek, bojujici dobrovolne po boku Francie proti komunismu, zatim marne ceka na rehabilitaci od ceske justice. Na Vojtaskovi se vsak provinila predevsim Francie, ktera nejspis zavinila, ze byl ve sve vlasti zatcen, a Pariz se nyni ke svemu byvalemu uspesnemu agentovi nehlasi. Napsal to ve svem novem cisle francouzsky politicky prestizni tydenik Le Nouvel Observateur. Vojtasek pracoval v 60.letech jako vojensky pridelenec ceskoslovenskeho velvyslanectvi v Parizi, kde jako clen cs. tajnych sluzeb budoval spionazni sit. Po vstupu sovetskych tanku do Prahy v srpnu 1968 zanevrel na Moskvu a nabidl dobrovolne sve sluzby Francii. Nechtel od Parize nic jineho, nez pratelske vztahy, napsal autor clanku Vincent Jauvert.

Cesti archeologove v Bejrutu

Osmiclenna skupina ceskych archeologu pricestovala do Bejrutu, aby se tam v ramci programu Organizace OSN pro vychovu, vedu a kulturu podilela na vyzkumu stareho mestskeho centra, kde jiz byla odhalena rada fenickych, rimskych a dalsich pamatek. Cesti archeologove, ktery se v Bejrutu zdrzi sest tydnu, budou pracovat na pozemku, kde se predpokladaji nalezy z recko-helenske doby a z doby byzantske.

Pernikova chaloupka

Opravdova pernikova chaloupka, ktera jako by z oka vypadla te z pohadky o Jenickovi a Marence, bude k videni 8. a 9. cervna v arealu statniho hradu Kuneticka Hora na Pardubicku. Pernikova chaloupka, kterou pro Kunetickou Horu uz zacaly vyrabet soukrome firmy z Pardubic a okoli, bude opozdenym darkem k Mezinarodnimu dni deti. Drevena kostra o rozmerech 140 krat 80 centimetru a zhruba metr a pul na vysku bude cela pokryta pravou medovou sladkosti z "mesta perniku" - Pardubic.

Festival Zlata Praha

Tvorbu 63 televiznich organizaci a 29 dalsich producentu z jedenatriceti zemi zastoupenou celkem 137 porady z oblasti vazne hudby uvede a posoudi mezinarodni televizni festival Zlata Praha. V prostorach Kaiserstejnskeho palace v Praze se uskutecni od 17. do 21. kvetna pod zastitou ministra zahranici Josefa Zieleniece. Zatimco loni vybirali organizatori z Ceske televize zhruba z 90 televiznich poradu, letos obdrzeli 157 snimku. Mezi ucastniky Zlate Prahy jsou minimalne zastoupeni soukromi producenti - z tech domacich jde pouze o akciove spolecnosti KF a Supraphon.

Metallica v Praze

Legendarni americka metalova skupina Metallica zahraje svym ceskym fanouskum 30. rijna tohoto roku v Praze. Dlouho ocekavany koncert ctyrclenne skupiny se uskutecni ve Sportovni hale na prazskem Vystavisti. Organizatori pripravi divakum zvlastni moznost zhlednout koncert ze vsech ctyr stran, protoze podium bude umisteno uprostred haly.

Boney M v Karlovych Varech

Na jedinem koncertu v Ceske republice vystoupi legendarni popova skupina Boney M. A to 25. cervna v nejznamejsich zapadoceskych laznich v ramci 7. rocniku volby Miss Karlovy Vary. Novou Miss bude korunovat hlavni predstavitel skupiny Boney M Bobby Farrell.

Ze sportu

Jiz paty etapovy vavrin pridal v letosnim rocniku cyklistickeho Zavodu miru JOKO do sve sbirky nemecky cyklista profesionalni staje Telekom Steffen Wesemann. Vyhral ctvrtecni etapu z Liberce, ktera zavedla peloton na nemecke uzemi do Chotebuze. Druhy spurtoval Rakusan Werner Riebenbauer a treti byl dalsi domaci reprezentant z druheho druzstva Nemecka Steffen Blochwitz. Do cile dorazil pohromade temer cely peloton, ve kterem byli i vsichni cesti jezdci. Ve zlutem trikotu nastoupi v patecni etape opet Wesemann.

Kratce o pocasi

V Ceske republice se v patek ocekava oblacno az zatazeno, misty srazky. Denni teploty 17 az 21 stupnu Celsia.