Zprávy pátek, 17. listopadu 1995

Vazeni posluchaci, u ctvrtecniho vysilani Radia Praha vas vita Zdenka Kuchynova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobnosti:

Prezident a ministr obrany o priprave jednotky pro Bosnu

Cesky prezident Vaclav Havel jednal s ministrem obrany Vilemem Holanem o priprave jednotky pro Bosnu. Ta by mela byt soucasti mnohonarodnich sil rychleho nasazeni. Podle ministra Holane jsou zatim pripravy ve fazi dokumentu, ktere obsahuji, cim by mela byt jednotka zabezpecena. Ceska republika uvazuje o vyslani asi 700 vojaku.

Jednani o kapitalizaci ruskeho dluhu

O kapitalizaci ruskeho dluhu vuci Ceske republice jednali v Praze cesky premier Vaclav Klaus a mistopredseda ruske vlady Jurij Jarov. Moskva v teto souvislosti nabidla odprodej casti akcii sesti podniku. Jarov dale uvedl, ze v Rusku bude v prvnim ctvrtleti 1996 zahajena montaz ceskych vozu Skoda Felicia.

Francie podporuje vstup CR do Evropske unie

Francie podporuje vstup Ceske republiky do Evropske unie. Ministra zahranici Josefa Zieleniece o tom ve ctvrtek v Praze ujistil francouzsky ministr pro evropske zalezitosti Michel Barnier. Pri jednani s namestkem ministra zahranici Pavlem Bratinkou nabidl v teto souvislosti pomoc pri skoleni ceskych statnich uredniku.

CR clenem Hospodarske a socialni rady OSN

Ceska republika byla zvolena na pristi tri roky za clena Hospodarske a socialni rady OSN. Spolu s ni byly v prvnim kole z vychodoevropske skupiny zvoleny Rusko a Rumunsko, naproti tomu Ukrajina, Albanie a Makedonie neprosly. ECOSOC s 54 cleny je jednim z hlavnich organu OSN. Jejim ukolem je zabyvat se problemy kolem lidskych prav a hospodarskeho a socialniho rozvoje.

Times: CR odmenena clenstvim v "klubu bohatych"

Za svuj rychly prechod od rizene ekonomiky v obdobi komunismu k trzni ekonomice bude Ceska republika odmenena clenstvim v "klubu bohatych", v Organizaci pro hospodarskou spolupraci a rozvoj (OECD). Napsal to v patek ve sve ekonomicke priloze britsky list The Times. Ceska republika se po slavnostnim podpisu stane 28.listopadu clenem OECD jako prvni zeme byvaleho sovetskeho bloku. Posledni prekazka na ceste k jejimu clenstvi padla, kdyz cesky parlament schvalil konvertibilitu koruny, napsal v kratkem clanku britsky list.

17.listopad - vyroci

Polozenim vencu u prazskych pamatniku si v patek cesti politici, studenti a predstavitele obcanskych iniciativ pripominaji vyroci 17.listopadu. Toto datum se zapsalo do dejin ceskeho lidu dvakrat. Poprve, kdyz 17.listopadu 1939 naciste popravili devet predstavitelu vysokoskolskeho hnuti a podruhe pri zasahu bezpecnostnich slozek proti studentske demonstraci v roce 1989.

Nigerijske velvyslanectvi natreno cervene

Nigerijske velvyslanectvi v Praze nekdo nastrikal cervenou barvou. Neznamy hlas v telefonu pote rekl, ze protestuje proti poprave nigerijskeho spisovatele. Namestek ministra vnitra Martin Fendrych uvedl, ze osobne s timto protestem souhlasi, i kdyz nechce podporovat vandalismus. Ceska republika hodla vzhledem k soustavnemu porusovani lidskych prav v Nigerii odvolat k 30. listopadu sveho velvyslance.

Vaclav Havel zada zdrzeni repatriace vietnamskych uprchliku

Honkong potvrdil prijem dopisu ceskeho prezidenta. Vaclav Havel v nem zada, aby hongkongske urady pozdrzely repatriaci vietnamskych uprchliku, kteri jsou na seznamu OSN.

Ministr zahranici Josef Zieleniec o cesko-nemeckych vztazich

Ministr zahranici Josef Zieleniec prednesl v prazskem Karolinu prednasku o vztazich Ceske republiky a Nemecka. Zduraznil, ze s odstupem 50 let od druhe svetove valky nemame pravo zapomenout, ale mame pravo zit v nasem novem, spolecnem dejinnem kontextu. Dulezitou soucasti tohoto usili jsou konkretni a prakticke kroky pri vytvareni pozitivniho sousedstvi Cechu a Nemcu. Predni politik opozicnich nemeckych socialnich demokratu Gunter Verheugen v laudatiu k projevu Josefa Zieleniece zduraznil, ze ocekava hlavne "rychle a zevrubne urovnani otevrenych otazek". "Znamena to dohodnout se na prohlaseni, jez museji oba narodni parlamenty slavnostni formou schvalit, zalozit nadaci pro odskodneni ceskych obeti nacistickeho rezimu a rozvinout nemecko-ceske forum dialogu, jez presahuje ramec vlady a parlamentu, " konstatoval Verheugen.

Zastupci ceskych firem do USA

Na kontaktni cestu do Spojenych statu pojedou 4. prosince zastupci temer ctyr desitek ceskych podniku a instituci. Sve predstavitele vysle napriklad strojirensky koncern Skoda Plzen, Chemopetrol, Ceske radiokomunikace, nektere banky a pivovar Radegast. Ve stejne dobe bude v USA take premier Vaclav Klaus, ktery by mel zahajit jednani podnikatelske delegace v sidle Svetove banky.

Ministr Jan Strasky: rezervy zdravotnictvi cini 300 milionu korun

Ministr zdravotnictvi Jan Strasky obhajoval pred poslanci vyboru pro socialni politiku a zdravotnictvi tzv. kratkodoby program. Ten obsahuje terminy kroku, ktere by mely prispet k nalezeni rezerv v systemu financovani zdravotni pece a tim i k lepsim platovym podminkam lekaru a zdravotnickeho personalu. Prostredky, ktere resort ziska z vnitrnich rezerv cini podle Straskeho 300 milionu korun.

Lekari prerusili administrativni stavku

Na zadost prezidenta Vaclava Havla prerusil od patku Lekarsky odborovy klub administrativni stavku do doby konani snemu klubu, ktery se ma uskutecnit 30.listopadu. Po setkani zastupcu Lekarskeho odboroveho klubu a Svazu ceskych lekaru s prezidentem to uvedl predseda LOK David Rath. "Prezident nas pozadal, abychom vytvorili podminky k tomu, aby se situace ve zdravotnictvi dale nevyhrocovala a nepolitizovala. Pana prezidenta, ktery byl jedinym, kdo nas pozadal o preruseni stavky, si vazime a jeho nazor respektujeme. Proto jsme se rozhodli vyhovet jeho zadosti, " rekl Rath. Preruseni stavky povazuje za zasadni pozitivni krok vuci ministerstvu a ocekava, ze predstavitele ministerstva s cleny klubu zasednou za jednaci stul.

Vychodoevropska produkce obili - problem pro Evropskou unii

Zvyseni produkce obili ve vychodoevropskych zemich predstavuje pro Evropskou unii stale vzrustajici problem. Britsky list Financial Times v teto souvislosti napsal, ze donedavna byly tyto zeme cistymi dovozci obili, nyni se vsak nekolik z nich stalo vyvozci. V dusledku vyssi sklizne budou moci zeme stredni a vychodni Evropy vyvezt z letosni sklizne pet az sest milionu tun obili. Takovyto export Evropska komise ocekavala az nekdy kolem roku 2000.

Poslanci LSNS proti zavedeni skolneho

Poslanci Liberalni strany narodne socialni odmitaji zavedeni skolneho na vysokych skolach a nepodpori proto vysokoskolsky zakon. Soudi, ze ve vladnim navrhu neni financovani skolneho bankami i rada dalsich otazek doresena. Pri hlasovani ve vlade nepodporili tento zakon take ministri za Obcanskou demokratickou alianci a lidovci. Podle jejich nazoru je navrh za hranici socialni unosnosti.

LSNS navrhuje prezidenta Vaclava Havla na generalniho tajemnika OSN

Liberalni strana narodne socialni si mysli, ze cesky prezident Vaclav Havel by mel kandidovat na post generalniho tajemnika OSN. Jeji predstavitele uvedli, ze pokud bude vlada hlucha, obrati se na obcany Ceske republiky a parlamenty jinych zemi.

Fotbal

Fotbaliste Ceske republiky postoupili na Mistrovstvi Evropy. V zaverecnem utkani kvalifikace porazili v Praze Lucembursko 3:0 a stali se tak vitezi pate skupiny. Na evropskem sampionatu budou cesti fotbaliste hrat poprve od roku 1980 - tehdy jeste federalni vyber vybojoval v Italii bronzove medaile.

Tolik zpravy Radia Praha. Blizsi informace pro vas pripravili Katerina Brezovska a Josef Kubeczka.