Zprávy pátek, 17. listopadu 2000

Eva Petržílková

Prezident vrátil sněmovně novely lustračních zákonů

Prezident Václav Havel vrátil novely lustračních zákonů sněmovně. Ta bude proto muset o nich znovu hlasovat. Cílem novel je prodloužení platnosti lustračních zákonů po letošním 31. prosinci, a to až do doby přijetí nového zákona o státní službě, který by lustrační zákony do určité míry nahradil. Prezident vrácení těchto zákonů odůvodnil tím, že je nepodepsal už před pěti lety, protože nechtěl ospravedlnit pětileté čekání na zákony o státní službě. Tím méně může podle mluvčího Ladislava Špačka po dalších pěti letech umožnit nekonečné čekání na jejich přijetí. První reakce poslanců ale naznačují, že sněmovna prezidentovo veto přehlasuje. Zastánci prodloužení platnosti lustračních zákonů, tedy pravicoví poslanci a část sociálních demokratů, mají totiž ve sněmovně potřebnou většinu.

Václav Havel také podepsal zákon o státním dluhopisovém programu na částečnou náhradu škod zemědělským subjektům postiženým suchem v roce 2000. Podpis připojil prezident i pod novelu zákona o rybářství, která nahradí 37 let starý zákon. Oba zákony schválil Senát 25. října.

Václav Havel také pokračoval v konzultacích o ČNB

V konzultacích o novém vedení národní banky pokračoval ve čtvrtek prezident Václav Havel. Ten se mimo setkal s bývalým viceguvernérem centrální banky Pavlem Kysilkou, s Vladimírem Kreidlem z Patria Finance a profesorem Janem Fraitem, který vyučuje monetární ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Písemně se podle mluvčího Ladislava Špačka dotazoval i profesora Michiganské univerzity Jana Švejnara. Jak řekl hlavní politický poradce prezidenta Pavel Fischer, prezident pravděpodobně nejmenuje nového guvernéra a další členy bankovní rady dříve než koncem listopadu. Ještě před tím se Havel příští týden setká se současným šéfem národní banky Josefem Tošovským.

Prezident započal s konzultacemi ohledně doplnění bankovní rady ČNB hned zpočátku týdne, co se vrátil z dovolené v Portugalsku. Stávající guvernér Josef Tošovský rezignoval na svoji funkci k 1. prosinci letošního roku. Ke stejnému datu na svůj post rezignoval i člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř. Do té doby chce Havel jmenovat jejich nástupce.

Státní zástupkyně informovala prezidenta o postupu vyšetřování několika bankovních případů

Prezident Václav Havel ve čtvrtek přijal nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, aby ho informovala o postupu vyšetřování několika bankovních případů. Prezident se na jaře pozastavoval nad nedořešenými případy kriminality v bankách. Benešová ve čtvrtek Václava Havla ujistila, že vyšetřování v posledních měsících nabralo na tempu. K obžalobě se dospělo v případech Moravia banky a Slezské banky. Václav Havel se také zajímal o to, jak pracují nově zřízené specializované odbory pro potírání hospodářské kriminality, které v říjnu navázaly na neúspěšnou vládní akci čisté ruce.

Premiér Zeman položil kytici u památníku 17. listopadu

V předvečer Dne za svobodu a demokracii, který připomíná události let 1939 a 1989, položil ve čtvrtek premiér Miloš Zeman kytici u pomníku studentů na Národní třídě v Praze. Tam komunistická policie před jedenácti lety rozprášila pokojnou demonstraci studentů. Premiér Zeman ve čtvrtek připomněl, že je "zřejmě jediným vysokým ústavním činitelem, který na Národní v roce 1989 byl".

Jak dále řekl premiér novinářům, sobotních oficiálních oslav 17. listopadu se nezúčastní. "Nemám rád, když bývalí šéfové komunistických buněk oslavují 17. listopad 1989. Když ti, kdo se zbavili teprve v únoru 1990 rudé knížky, jsou dnes nadšenými vzpomínači listopadové revoluce," uvedl Miloš Zeman.

Český předseda vlády a řecký prezident hovořili o obnově Balkánu i rozšíření EU

Setkáním s premiérem Milošem Zemanem ve čtvrtek ukončil řecký prezident Konstantinos Stefanopulos svou třídenní návštěvu České republiky. Oba politici hovořili především o rozšiřování Evropské unie. Prezident Stefanopulos opět zdůraznil, že Řecko má zájem na co nejrychlejší integraci České republiky do Evropské unie. Dodal, že jeho země nebude blokovat rozšíření EU o střední Evropu kvůli přednostnímu vstupu Kypru do EU. Český premiér a řecký státník hovořili také o obnově Balkánu. Řecko, jako jediná balkánská země v EU, chce totiž zprostředkovat účast unie na obnově tohoto regionu. Roli při zapojení Česka do projektů obnovy by měla sehrát i nedávno založená česko-řecká obchodní komora se sídlem v Soluni.

Podle ministra Kavana přestane Rakousko do konce roku blokovat jednání EU

Ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek oznámil, že do konce roku vyřeší Česká republika s Rakouskem spor o jadernou elektrárnu v Temelíně. Právě kvůli Temelínu rakouská diplomacie zablokovala čtvrteční jednání přijímacích rozhovorů mezi Bruselem a Prahou o kapitole "energetika". Ministr dále řekl, že řešením by měla být česko-rakouská smlouva, která by postihla všechny aspekty problematiky temelínské elektrárny. Příští schůzka vrcholných představitelů je podle ministra Kavana předběžně dohodnuta na 11. prosince v Rakousku.

Rakouští odpůrci Temelína byli nespokojeni s průběhem veřejného slyšení o vlivu projektových změn pomocných provozů této elektrárny na životní prostředí, které proběhlo ve čtvrtek v Týně nad Vltavou. Účastníci podle poslance zemského sněmu Otto Gumpingera stále budou trvat na odstavení elektrárny a uskutečnění celkové prověrky jejího ekologického vlivu. Hornorakouský pověřenec pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec řekl, že v Týnu přednášená dokumentace české strany ignoruje všechny oprávněné námitky Rakušanů.

Günter Verheugen: Růžový obrázek o ČR byl zbytečně zastíněn

Evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen ve čtvrtek znovu vyjádřil nespokojenost s tím, jak Česká republika přijala podle jeho názoru pozitivní zprávu Evropské komise o pokroku v přípravách na vstup do Evropské unie. "Kontroverzní diskuse", které v České republice zpráva vyvolala, označil za "nemístné". Jak dále řekl pokrok Česka směrem k tržní ekonomice je celkově velmi pozitivní a "tento růžový obrázek" byl zbytečně zastíněn.

Evropská komise zveřejnila minulý týden zprávy o pokroku všech kandidátských zemích. V České republice vzbudilo velký poprask seřazení zemí podle plnění ekonomického kritéria, kdy Maďarsko, Polsko a Estonsko byly označeny jako "fungující tržní ekonomiky", zatímco Česká republika a Slovinsko za ně pouze "mohou být považované", což úplně zastínilo jinak celkem pozitivní hodnocení komise.

Podle ministra Grosse obsahuje zpráva EK nepřesnosti a nesprávné údaje

Letošní hodnotící zprávu Evropské komise na Českou republiku lze podle ministra vnitra Stanislava Grosse přijmout, přestože se v ní vyskytuje několik nepřesností a nepravdivých údajů. Komise ve zprávě například chybně uvádí, že platy českých policistů jsou pod celostátním průměrem. Ministr Gross na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že ve skutečnosti policisté pobírají platy ve výši 150 až 153 procent průměru.

Komise ve své výroční zprávě, jež hodnotí pokrok ČR v přípravě na vstup do EU, dospěla k závěru, že země plní politická kritéria. Poukázala však na to, že stále zůstává závažným problémem hospodářská kriminalita, konkrétně praní špinavých peněz a "tunelování" firem.

Českou justici nezlepší podle ministra Rychetského jen nové zákony, ale i práce soudců

Nejen nová legislativa, ale i lepší odbornost soudců by měla zlepšit stav českého soudnictví, především zkrátit neúnosnou délku soudního procesu, řekl ve čtvrtek ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Justici kritizovala i letos Evropská komise v hodnotící zprávě a ministr Rychetský zklamání Evropské unie ze zastavení soudní reformy sdílí. Situaci mají napravit chystané zákony. Příští rok se má zlepšit i technická vybavenost soudů. Ministr zopakoval, že chce do konce roku předložit vládě návrhy zákonů, s nimiž ve sněmovně neuspěl jeho předchůdce Otakar Motejl.

Miroslav Grebeníček odmítl nařčení ČSSD, že poškozuje sociální demokracii

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček ve čtvrtek kategoricky odmítl nařčení grémia sociální demokracie, že chtěl poškodit svým prohlášením spolupráci obou stran. Potvrdil však zároveň, že Jan Kavan přijal podporu komunistů ve druhém kole senátních voleb na Prostějovsku. Grémium ČSSD se usneslo na tom, že Grebeníčkovy výroky o dohodě se Zemanem měly nepochybně poškodit sociální demokracii v senátních volbách a při povolebních jednáních v krajských zastupitelstvech. Také Zeman prohlášení předsedy KSČM označil za dezinformaci. Miroslav Grebeníček už ve středu své výroky zmírnil a přestal mluvit o uzavření konkrétní dohody.

Petra Buzková zůstává s požadavkem Zemanova odchodu v ČSSD osamocena

Středeční výzvu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové /ČSSD/, aby Miloš Zeman odešel z funkce předsedy sociální demokracie, nikdo z představitelů strany nepodpořil. Část z nich se shoduje, že Buzková postupovala překotně a že nevycházela z přesných informací. Další označili její krok za nevhodný a hloupý, protože straně ublíží.

Buzková ve středu Zemanovo setkání s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem označila za "skandální chybu". Středeční grémium strany však Zemanovo vysvětlení o jednání s Grebeníčkem přijalo.

Sněmovní branný výbor podpořil více peněz pro vězeňství

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost ve čvrtek podpořil návrh svého podvýboru pro vězeňství, aby byl rozpočet vězeňské služby pro příští rok zvýšen o 60 miliónů korun. Většina z nich, 50 miliónů korun, by měla sloužit na platy příslušníků služby a dalších zaměstnanců věznic, zbylých deset miliónů korun má zvýšit zaměstnanost odsouzených. O těchto návrzích bude ještě jednat sněmovní rozpočtový výbor a nakonec je při schvalování státního rozpočtu jako celku bude muset podpořit Poslanecká sněmovna.

Ministerstvo zaregistrovalo již přes 35.000 žádostí o odškodnění

Už více než 35.000 žádostí o odškodnění za nucené práce v době nacismu zaregistrovalo k 16. listopadu ministerstvo zahraničí. Očekávané finanční prostředky ale zatím do Prahy nedošly a nad nadějemi, že vyplácení začne ještě letos, visí velký otazník. Jakmile peníze dorazí, "začneme rychle vyplácet. Na české straně se to nezdrží," řekl ve čtvrtek ČTK Jan Sechter z ministerstva zahraničí. Jeho nadřízený, ředitel středoevropského odboru Jiří Šitler tento měsíc dojednal, že české oběti dostanou z fondu německé nadace Připomínka, odpovědnost, budoucnost již při první splátce 65 procent celkové částky odškodnění. Nadační fond ale zatím není kvůli otálení některých německých firem finančně naplněn a nadace se dosud nedohodla s česko-německým Fondem budoucnosti na "způsobu transferu peněz" pro postižené.

Výzva Děkujeme, odejděte rok poté

Signatáři výzvy "Děkujeme, odejděte!" rok po jejím zveřejnění připouštějí, že na nebývalou odezvu své iniciativy nebyli připraveni a splnit naděje do nich vkládané by se rovnalo zázraku. Současně ale někteří z nich tvrdí, že skutečný význam jejich prohlášení, v němž kritizovali politickou a morální situaci v zemi a vyzvali přední politiky k rezignaci, ještě ukáží následující měsíce.

Politici, jimž byla výzva adresována, však mají o jejím významu a dopadu jasno již nyní. "Uplynulý rok ukázal, komu bylo souzeno odejít. Ukázal, co je životaschopná a odpovědná politika a co laciná, prázdná a falešná kampaň," prohlásil před měsícem předseda ODS Václav Klaus na adresu autorů výzvy.

Výzvu zveřejněnou 17. listopadu 1999, v den 10. výročí začátku revoluce proti komunistickému režimu, podepsalo asi 200.000 občanů, v prosinci na její podporu demonstrovaly desetitisíce lidí. Postupem času ale zájem občanů opadl.

Přes deset z 337 stížností na policisty kvůli MMF je vyřízeno

Policejní prezidium dosud vyřídilo více než deset z 337 stížností upozorňujících na nezákonné chování policistů k lidem zadrženým v souvislosti se zářijovými protestními akcemi proti zasedání světových finančníků v Praze. Novinářům to ve čtvrtek řekl policejní prezident Jiří Kolář, který však nechtěl poskytnout žádné informace týkající se výsledků prověřování stížností. Kolář i ministr vnitra Stanislav Gross ve čvrtek znovu odmítli verzi, že policisté cíleně porušovali lidská práva či týrali osoby.

Události kolem českého velvyslance komplikují vztahy s Bulharskem

Na vztazích s Bulharskem leží opět stín kvůli chování českého velvyslance v Sofii Ondřeje Havlína. Diplomat na říjnové recepci v sofijském Českém klubu podle bulharských novin Standart údajně pronášel urážlivé výroky na adresu Bulharska a jeho vládních činitelů. Havlín nařčení rozhodně odmítl. Ministerstvo zahraničí se za velvyslance nejdříve postavilo a věc označilo za uzavřenou. Ve čtvrtek však potvrdilo, že se jí znovu musí kvůli postoji Sofie zabývat.

Návštěvnost webu v říjnu rostla, uživatelé zhlédli 552 mil. stran

Zvýšení návštěvnosti proti minulému měsíci zaznamenala v říjnu většina tuzemských internetových serverů. Uživatelé tento měsíc zhlédli přes 552 miliónů stran u 118 nejvýznamnějších serverů, v září to bylo 449 miliónů stran u 108 adres. Největší návštěvu zaznamenal v říjnu, stejně jako v předchozích měsících, portál Seznam.

Studenti, vědci a umělci převzali v Lužanech "Cenu Josefa Hlávky"

Cenu Josefa Hlávky pro rok 2000 udělila ve čtvrtek dvaačtyřiceti studentům a mladým vědeckým pracovníkům nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových na zámku v Lužanech na Plzeňsku. Medailí Josefa Hlávky bylo zároveň oceněno pět osobností české vědy a umění. Za dlouholeté působení na předních českých divadelních scénách a ve filmu a za tvůrčí podíl na projektu televizního filmu Hlávkovy Lužany převzal medaili herec Radovan Lukavský. Za působení ve vědě byl oceněn předseda Akademie věd Rudolf Zahradník. Lékař Jaroslav Procházka získal ocenění za tvůrčí přínos v plicní a srdeční chirurgii a jeho kolega Leon Sazama za vědeckou práci v oboru stomatologie a stomatochirurgie. Cenu si odnesl i Otakar Červinka za objevné výsledky v oblasti organické chemie - především ve strategii a taktice výroby léčiv.

David Černý nepřevzal Chalupeckého cenu kvůli hádce s ředitelem NG

Kvůli hádce s generálním ředitelem Národní galerie v Praze Milanem Knížákem nepřišel ve čtvrtek do Veletržního paláce převzít Cenu Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky letošní laureát David Černý. Zatímco s přáteli slavil před palácem, zakladatel ceny prezident Václav Havel oznámil stovce hostů slavnosti pouze jméno letošního vítěze. "Je to nekonformní umělec, kterého mám rád. K jeho nekonformnosti patří snad i to, že nepřišel," konstatoval prezident. O prezidentově náklonnosti k umělci svědčí i fakt, že na konci května otvíral Černého výstavu Mimina na žižkovském vysílači v Praze.

Výstavě Czech Press Photo vévodí záběry z demonstrací proti MMF

Výstavě novinářské soutěže Czech Press Photo, která bude pro veřejnost otevřena od pátku v pražské Staroměstské radnici, vévodí snímky ze zářijových demonstrací proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Vítězem soutěže se stal volný fotograf Jaroslav Kučera - zaslal Fotografii roku 2000, která zachycuje odpůrce globalizace metající dlažební kostky.

Čeští kuchaři a cukráři byli úspěšní na olympiádě v Erfurtu

S významnými cenami se vrátil ve čtvrtek český národní tým ze světové olympiády kuchařů a cukrářů v Erfurtu. V konkurenci 26 týmů seniorů, dvanácti týmů juniorů a 16 armádních týmů získal dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Krátce o pátečním počasí:

Převážně oblačno až polojasno, teploty 7 až 11 stupňů.