Zprávy pátek, 17. prosince 1999

A nyní podrobně:

Předseda ODS Václav Klaus vyzval šéfa KDU-ČSL Jana Kasala ke schůzce

Předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyzval dopisem předsedu Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jana Kasala k lednové schůzce. Kasal to ve čtvrtek oznámil s tím, že lidovci jsou připraveni jednat o jakékoliv variantě demokratické vlády, ale až po vypovězení opoziční smlouvy ODS s vládní sociální demokracií. Jak Kasal dále řekl, supervelká koalice všech nekomunistických parlamentních stran, kterou navrhuje ODS, by vymazala demokratickou opozici.

Obdobný dopis zaslal Václav Klaus také úřadujícímu předsedovi Unie svobody Karlu Kühnlovi, jak ve čtvrtek potvrdili ČTK tiskoví mluvčí obou stran Lukáš Herold a Patrik Nacher. S dopisem předsedovi vlády a ČSSD Miloši Zemanovi čeká ODS až po jeho návratu ze zahraniční cesty do Asie.

Zaměstnanci brněnského Zetoru blokovali přístup managementu do podniku

Zaměstnanci brněnské společnosti Zetor ve čtvrtek od 05:00 do 15:00 blokovali všechny přístupové cesty do podniku, aby znemožnili členům vedení této firmy vstup do jejího areálu. Asi 200 zaměstnanců brněnského Zetoru hlídalo tři vstupní brány do podniku. Další tři vstupy, které jsou už delší čas uzavřené, byly zablokovány technikou, řekl ČTK odborový předák Antonín Kallus. Odboráři podle něj považují svou okupační stávku za úspěšnou. Touto akcí chtěli připomenout veřejnosti tíživou situaci v Zetoru, který má dlouhodobé potíže s financováním výroby a od června nevyplácí svým zaměstnancům plnou mzdu. Protestem chtěli rovněž dosáhnout výplaty mezd, které firma svým zaměstnancům dluží, jejich pravidelného vyplácení v dohodnutých termínech podle kolektivní smlouvy a vládního rozhodnutí o zachování traktorové výroby v Zetoru. Další vývoj situace v podniku bude podle Antonína Kalluse znám až po pátečním jednání odborářů s vedením Zetoru.

Podporu svým kolegům ve čtvrtek vyjádřili odborové organizace mnoha podniků, například ČKD Dopravní systémy či Daewoo Avia. Se zaměstnanci se setkal i předseda odborového svazu KOVO Jan Uhlíř. Na jednání do podniku přijel i poslanec za sociální demokracii Jiří Václavek, který uvedl, že prioritou nyní je doplacení dlužných mezd zaměstnancům a obnovení výroby traktorů.

Premiér Zeman jednal s čínským premiérem o politických tématech jen okrajově

Premiér Miloš Zeman ve čtvrtek zahájil návštěvu Číny. S předsedou čínské vlády Ču Žung-ťim hovořil o obchodní výměně a dalším posílení hospodářské spolupráce obou zemí. Zeman uvedl, že se politických témat dotkli pouze okrajově.

Kontrakt na dodávky dvou energobloků o výkonu 500 megawattů pro tepelnou elektrárnu Šen-Tchou za zhruba 9,5 miliardy korun ve čtvrtek v Pekingu podepsali generální ředitel Škoda Exportu Jan Řičica a prezident společnosti China Electric Jie Jing-čchun. Podpis se uskutečnil za účasti čínského předsedy vlády Ču Žung-Ťie a premiéra Miloše Zemana. Podle Zemana smlouva vstoupí v platnost v co nejkratší době, řádově do měsíce. Jak dodal, v optimálním případě by měl kontrakt být dokončen do roku 2003.

Senát podpořil vydání státních dluhopisů za 71 miliard korun

Senátoři souhlasí s vydáním státních dluhopisů za 71 miliard korun. Zákon by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2000, podepsat jej však ještě musí prezident republiky. Doba splatnosti dluhopisů je 35 let. Nepřijetí zákona a tedy zablokování možnosti splácet dluhy především zahraničním bankám, by mohlo poškodit pověst České republiky a vyvolat tlaky na jednorázové zaplacení dluhu.

Vláda zadává Bezpečnostní informační službě více úkolů než v minulosti

Bezpečnostní informační služba (BIS) je v současnosti úkolována více, než tomu bylo v minulosti. Tato změna souvisí s jarním vstupem České republiky do Severoatlantické aliance. Vyplynulo to z vyjádření členů sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS po jejich čtvrtečním jednání s vedením civilní kontrarozvědky. Poslanci však nechtěli o nových úkolech služby konkrétně hovořit.

Uzavření ruského konzulátu požadovali demonstranti v Brně

Uzavření ruského generálního konzulátu v Brně požadovalo ve čtvrtek asi 150 demonstrantů. Před jeho branami tak vyjádřili svůj nesouhlas s občanskou válkou v Čečensku. Část z nich poté vytvořila hlídku, která zůstane před konzulátem až do pátečního odpoledne. Chtějí tak připomenout, že i po dobu tohoto protestu, tedy po 24 hodin, umírají v Čečensku lidé.

"V otevřeném dopise premiérovi Miloši Zemanovi a ministru zahraničí Janu Kavanovi jsme je vyzvali, aby Česká republika přerušila diplomatické styky s Ruskem a zařadila ho mezi státy používající terorismus," řekl ČTK Dušan Stuchlík ze Společnosti pro občanskou aktivitu Sova, které protest pořádalo spolu s ekologicko-sociálním hnutím Nesehnutím. Dopis je adresován také ruské vládě.

Ministerstvo financí dojednalo s Kongresovým centrem Praha podmínky pronájmu

Zástupci ministerstva financí a společnosti Kongresové centrum Praha ve čtvrtek podepsali smlouvu o smlouvě budoucí, která stanovuje podmínky pronájmu budovy Kongresového centra pro výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v roce 2000. "Podle této smlouvy zaplatí ministerstvo financí Kongresovému centru za pronájem objektu od 1. července do 15. října 165 miliónů korun," řekl na tiskové konferenci zmocněnec vlády České republiky pro přípravu zasedání Zdeněk Hrubý. Součástí nájemného bude úhrada za všechny související služby, jako například úklid, vodné a stočné, ostraha, parkovací služby, požární služby apod. Celkový rozpočet na přípravu zasedání MMF a SB činí podle Hrubého 600 miliónů korun, z nichž bude 350 miliónů korun ze státního rozpočtu a 250 miliónů korun činí půjčka České národní banky.

Velitelství vojska územní obrany převzal nový velitel

Velení vojska územní obrany převzal v pátek jedenapadesátiletý brigádní generál Vladimír Sova. Ten dosud působil jako velitel Vojenské akademie ve Vyškově. Za přítomnosti náčelníka Generálního štábu české armády Jiřího Šedivého a představitelů státní správy a samosprávy mu funkci předal jeho předchůdce generálmajor Petr Voznica. Ten odchází do funkce ředitele sekce obranného plánování ministerstva obrany.

Česká Adra poskytla humanitární pomoc za téměř 38 miliónů korun

Dva kamióny se sušeným mlékem a cukrem, které ve čtvrtek odjely ze Vsetína a Brna do jugoslávských měst Bělehrad a Podgorica, byly letos poslední humanitární pomocí občanského sdružení Adra v České republice. Adra letos poskytla humanitární pomoc za téměř 38 miliónů korun, uvedla Šárka Zýková, asistentka ředitele Adry Rudolfa Reitze. Adra za peníze získané od soukromníků i státu vypravila letos s humanitární pomocí 46 kamiónů a dvě letadla do zemí, kde lidé v důsledku přírodní katastrofy nebo válečného konfliktu čekali na pomoc. V letošním roce pomáhala česká Adra obětem záplav na Ukrajině, obětem zemětřesení v Turecku, Řecku a na Tchaj-wanu, pravidelně přivážela humanitární pomoc kosovským uprchlíkům do Černé Hory a jednou do Makedonie. Pomáhala i válkou zasaženým obyvatelům Srbska a spolupracovala při dodávce zdravotnického materiálu do Arménie. V průběhu letních prázdnin Adra organizovala brigády mládeže na Ukrajině, v uprchlickém táboře Ulcinj v Černé Hoře a v Bosně. Na podzim zahájila dlouhodobý program na pomoc chudým bangladéšským dětem.

Adra ČR je jednou ze 150 poboček celosvětové humanitární organizace. Od svého vzniku v roce 1992 patří mezi 16 aktivních dárcovských zemí.

Signatáři "studentské výzvy" navštíví v pondělí své poslance

Navštívit poslance zvolené v Praze se v pondělí chystají někteří iniciátoři a signatáři výzvy "Děkujeme, odejděte!". Tento den mají zákonodárci tradičně vyhrazen kontaktu se svými voliči. Akce se podle informací ČTK mají zúčastnit například autoři výzvy Martin Mejstřík, Igor Chaun či Vratislav Řehák. Kromě nátlaku na poslance, senátory i zastupitele směřují další aktivity signatářů výzvy "Děkujeme, odejděte!" k ustavení občanského sdružení, které má vzniknout 8. ledna. Připravují se stanovy, budoucí organizační struktura i systém financování.

Hillary Clintonová navštívila český konzulární úřad v New Yorku

Na český konzulární úřad v New Yorku zavítala ve čtvrtek večer první dáma Spojených států Hillary Clintonová. Stalo se tak na pozvání Severoamerické rady rabínů. Ta zde předávala ceny za mezináboženskou spolupráci právě na konzulátu, protože považuje Českou republiku za příklad náboženské snášenlivosti. Choť amerického prezidenta si nejprve si vyslechla, jak pracuje České centrum. Poté se v jeho prostorách setkala s rabíny zastupujícími židovské komunity největších amerických a kanadských měst. Pronesla také krátký projev, v němž vyzdvihla potřebnost vzájemného respektu a porozumění v naší neklidné době.

Pivem roku 2000 byla zvolena dvanáctka Budvar

Dvanáctiprocentní pivo Budvar z pivovaru Budějovický Budvar se stalo Pivem roku 2000 před dvanáctkou Radegast Premium a jedenáctkou Šerák. Výsledky ankety, při níž čtenáři odevzdali 79.826 anketních lístků, ve čtvrtek vyhlásili v pražském kabaretu U Fleků představitelé časopisu Pivní kurýr, který soutěž uspořádal. Titul byl letos poprvé udělen pro rok příští, na rozdíl od předchozích ročníků, kdy byl udělován zpětně za uplynulý rok.

Ze sportu:

Čeští hokejisté ve čtvrtek zvítězili ve svém úvodním vystoupení na letošním Baltika Cupu v Moskvě nad celkem Švédska 2:0 poté, co obě branky vstřelili v prostřední části hry. Jejich autory byli Tomáš Vlasák a Roman Šimíček, spoluhráči z finské Hämeenlinny. Druhý zápas na turnaji čeká český tým v pátek a jejich soupeři budou hokejisté Finska.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, ojediněle s možností sněhových přeháněk. Nejvyšší denní teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.