Zprávy pátek, 17. září 1999

A nyní podrobněji:

Generál Shelton ocenil zapojování ČR do struktur NATO

Velký pokrok udělala podle předsedy Sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Henryho Sheltona Česká republika v zapojování do struktur NATO. Řekl to po čtvrtečním jednání s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým. Ocenil také transformaci české armády podle bezpečnostních požadavků NATO. Americký generál připomněl spolupráci českých a amerických vojáků v mírových misích na Balkáně. "Vaši vojáci vás reprezentují velice dobře a v řadě oblastí jsou symbolem míru a stability," prohlásil Shelton na adresu českých kontingentů v Bosně a v Kosovu. Při jednání s prezidentem Václavem Havlem vyzdvihl generál Shelton fakt, že se české vládě daří dodržet závazek zvyšování vojenských výdajů o 0,1 procenta hrubého domácího produktu ročně. "Je to silný signál ostatním zemím NATO, že navzdory vaší ekonomické situaci dokážete plnit své závazky," citoval amerického generála prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

O dělení federálního majetku bude Václav Havel jednat na Slovensku jen obecně

Pouze v obecné rovině bude prezident Václav Havel jednat se slovenskými představiteli o dělení majetku bývalé federace při dvoudenní návštěvě Slovenska, na kterou dnes ráno odletěl. "Hlavní konkrétní kroky, které je potřeba učinit a které, doufejme, budou brzy učiněny, ty musí učinit předsedové vlád," řekl krátce před odletem novinářům Havel. Zdůraznil, že jeho návštěva je vůbec první oficiální cestou českého prezidenta na Slovensko od ledna 1993, kdy se rozpadla československá federace. Letos v červnu se Havel na Slovensku pouze zúčastnil inaugurace nového prezidenta Rudolfa Schustera.

Jednal řídící orgán Paktu stability pro Balkán

O první sérii projektů prospěšných pro Balkán mluvili ve čtvrtek v Bruselu zástupci 60 zemí a organizací sdružených v "regionálním panelu", řídícím orgánu Paktu stability pro jihovýchodní Evropu. Po symbolickém červencovém summitu v Sarajevu se tak tato iniciativa dostala na pevnou půdu konkrétní práce. ČR spolu s Nizozemskem navrhují projekt konkrétního propojování nejrůznějších aktérů občanské společnosti kombinací vládní linie i nevládních organizací, zvláště Helsinského občanského shromáždění. V hospodářské oblasti je Praha připravena rozšířit na balkánské země praxi seminářů, které dělá už pro Středoevropskou iniciativu; na oba projekty může uvolnit finanční prostředky. "Chceme v Paktu stability jednoznačně být, máme o jeho fungování zájem. Proto jsme aktivní a požadujeme také přeměnu postavení z pozorovatele na člena," řekl ČTK Pavel Vacek, politický ředitel českého ministerstva zahraničních věcí. ČR se regionálního panelu účastnila z titulu předsedy Středoevropské iniciativy, ale také jako pozorovatel v Paktu stability.

Zástupce Evropské komise i německý velvyslanec kritizovali ochranu podnikatelů v ČR

Nedostatečná právní ochrana cizích investic v České republice nejen odrazuje zahraniční podnikatele, ale je i v rozporu se snahou republiky o brzký vstup do Evropské unie. Pomalou činnost soudů i absenci příslušné legislativy v uvedené oblasti před senátory shodně ve čtvrtek kritizovali německý velvyslanec Hagen Lambsdorff i zástupce Evropské komise v Praze Ralf Dreyer. Zástupce komise, která má za pár dní zveřejnit důležité, zřejmě kritické hodnocení procesu příprav ČR na vstup do unie, zároveň zdůraznil nutnost zvýšit kvalitu nejen justice, ale i státní správy. Způsob přibližování českého práva k legislativě EU v uplynulých 12 měsících přitom Dreyer označil za poněkud pomalý. Právní rámec, ve kterém se v ČR odehrávají hospodářské aktivity, je katastrofální, zdůraznil Lambsdorff, podle něhož zatím není vyřešena ani otázka korupce. Shodně s Dreyerem velvyslanec ocenil současnou snahu ministra spravedlnosti Otakara Motejla o reformu justice. Dosavadní praxe podle nich neumožňuje například investorům získávat zpět pohledávky.

Zeman a Kavan zaslali blahopřání novým členům Evropské komise

Premiér Miloš Zeman zaslal blahopřejný telegram předsedovi Evropské komise Romanu Prodimu u příležitosti jeho jmenování do funkce. Nově jmenovanému komisaři Evropské komise Günteru Verheugenovi, který je odpovědný za rozšíření Evropské unie (EU), zaslal blahopřejný telegram ministr zahraničních věcí Jan Kavan. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zahraničních věcí Aleš Pospíšil. Zeman ujistil nového předsedu Evropské komise, že česká vláda vyvine veškeré úsilí, aby připravila Českou republiku na členství v Evropské unii. Také Kavan ujistil nového komisaře Verheugena, že ČR stále usiluje o co nejrychlejší vytvoření předpokladů pro vstup do EU.

Čeští politici uvítali schválení Prodiho Evropské komise

Drtivá většina poslanců, které ČTK oslovila, oceňuje rozhodnutí Evropského parlamentu schválit po půlroční krizi novou Evropskou komisi v čele s bývalým italským premiérem Romanem Prodim. Právě Prodiho osoba je podle nich určitým garantem rychlého rozšiřování Evropské unie o kandidátské země. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus je přesvědčen, že schválení Evropské komise stabilizuje práci Evropské unie.

Telička a Figeĺ jednali o kooperaci ČR a Slovenska na cestě do EU

Pozicí Slovenska i České republiky v procesu vstupu do Evropské unie a otázkami, které jsou pro obě země obdobné, se na čtvrteční schůzce v Praze zabývali vyjednavači obou zemí s EU - náměstek ministra zahraničí Pavel Telička a státní tajemník slovenského ministerstva zahraničních věcí Ján Figeĺ. Telička po jednání řekl, že na tom, aby Slovensko zahájilo rozhovory o vstupu do unie, má zájem i Česká republika. "Do určité míry jsme se dotkli i otázek Visegrádu," řekl Telička. Oba vyjednavači hovořili také o zahájení koordinace některých kroků, například v oblasti vízové politiky a naplňování Schengenské dohody. Slovensko by podle něj mělo být přizváno k rozvorům o vstupu do unie po helsinském summitu EU. Figeĺ zdůraznil zájem Slovenska začít jednání o vstupu.

Tripartita doporučila zvýšení prostředků na podporu bydlení

Pracovní skupina Rady hospodářské a sociální dohody pro místní rozvoj se rozhodla doporučit ministerstvu financí, aby v návrhu státního rozpočtu na rok 2000 zvýšilo částku určenou na podporu bydlení. Představitelé odborů, podnikatelů a bytových družstev na čtvrtečním jednání tripartity na ministerstvu pro místní rozvoj podpořili návrh státní bytové politiky a návrh na vytvoření fondu bydlení. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Jarmila Lehnerová.

Ministr financí Pavel Mertlík seznámil sociální partnery s korekcí návrhu státního rozpočtu. Příjmová stránka rozpočtu se má zvýšit o 15 až 16 miliard korun. Z toho 14 miliard korun pochází z daní a jedna až dvě miliardy korun ze sociálního pojištění a nedaňových příjmů. O částku, o kterou se zvýší příjmová stránka rozpočtu, budou zvýšeny výdaje. Nejvíce vzrostou výdaje ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva průmyslu a obchodu. Ministr Mertlík oznámil zástupcům odborů, že pro příští rok nepočítá se zvýšením objemu mzdových prostředků pro rozpočtovou a příspěvkovou sféru.

Petiční výbor doporučil sněmovně schválení zákona o ombudsmanovi

Vládní návrh zákona o veřejném ochránci práv, ombudsmanovi, Poslanecké sněmovně doporučil ve čtvrtek schválit její petiční výbor. Kvůli absenci tohoto úřadu, který má občany chránit před špatným fungováním či nečinností státní správy, Českou republiku opakovaně kritizovala Evropská unie i Rada Evropy. Nezávislý a nestranný ombudsman, za jehož pomoc by občané neplatili, by mohl vstupovat do řízení ministerstev, okresních a finančních úřadů i dalších orgánů státní správy. Mohl by se zabývat také případy lidí v ochranných a léčebných ústavech, věznicích či armádě. O osudu předlohy, kterou ústavně-právní výbor v červnu naopak doporučil zamítnout, by sněmovna měla rozhodnout na podzim.

Ministr Vetchý odvolal další úředníky odpovědné za majetek armády

Další dva vysoce postavení armádní úředníci byli ve čtvrtek obviněni z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, a ministr obrany Vladimír Vetchý je proto zbavil funkce. Jde o náčelníka záchranné a výsadkové přípravy velitelství vzdušných sil a nákupčího odboru majetku Hlavního úřadu nákupu majetku a služeb (HÚNMS) ministerstva obrany. ČTK to sdělil mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Již předtím ministerstvo oznámilo, že ze spáchání stejného trestného činu bylo obviněno pět vysoce postavených úředníků HÚNMS, včetně jeho dočasně odvolaného ředitele Rostislava Navrátila. Vrchní ředitel majetkové sekce ministerstva Jindřich Eger proto v souvislosti s obviněním svým podřízených požádal ministra o odvolání z funkce a ten jeho žádosti vyhověl. "Obviněným je kladeno za vinu, že uzavírali pro armádu nevýhodné smlouvy na nákup náhradních dílů, vybavení, služeb a oprav," uvedl Řepka po zveřejnění první série obvinění.

Senátor Fischer se omluvil ODS a Klausovi, které spojoval s billboardy

Čerstvý senátor Václav Fischer (nezávislý) se ve čtvrtek písemně omluvil Občanské demokratické straně a jejímu předsedovi Václavu Klausovi, jež považoval za původce předvolebních billboardů, které se dotýkaly jeho sexuální orientace. Zároveň nařídil ukončení pátrání po původcích billboardů, které "napadaly jeho osobu". ČTK o tom informovala Fischerova mluvčí Věra Kudynová. Fischer podle ní naopak od ODS zase očekává omluvu za novinové inzeráty, které ho obviňovaly z utrácení miliónů a přijetí podpory od komunistů. V případě omluvy Ficher na ODS nepodá žalobu, doplnila Kudynová. Na dvou zmíněných billboardech byl nápis "Homosexuál v Senátu? Proč ne. Václav Fischer do Senátu. 4 procentní menšina". Těsně po svém zvolení Fischer prohlásil, že vše naznačuje, že za billboardy stála ODS, jejíž kandidátka skončila na druhém místě. Později již svá slova mírnil a tvrdil, že je novináři pozměnili.

Na předčítání jmen židovských obětí se podílel i prezident Havel

Na tři tisíce jmen českých Židů, obětí nacistických vyhlazovacích táborů, nechal ve čtvrtek večer zaznít Český rozhlas během ojedinělého přímého přenosu symbolické tryzny z Pinkasovy synagogy v Praze. Za druhé světové války zahynulo 80 tisíc židovských občanů z českých zemí, jejichž jména jsou v modlitebně jako v památníku zaznamenána na zdech. Jako třetí ze tří set osob, které se ve čtyřhodinovém veřejném předčítání postupně střídaly, přednesl desítku jmen prezident Václav Havel. Připomínat si a znát minulost je podle něj důležité. "Zvláště dnes v našem prostředí, kde mnoho mladých lidí chodí a volá 'nic než národ' a netuší, co to znamená a jaké důsledky to může mít," řekl Václav Havel Českému rozhlasu v krátkém publicistickém vstupu.

Česká společnost se podle biskupa Malého nevyrovnala s minulostí

Česká společnost se nedostatečně vyrovnala se svou minulostí, tvrdí pražský světící katolický biskup Václav Malý. Podle tiskového střediska České biskupské konference odjel s touto tezí na kongres solidární akce německých katolíků "Renovabis" v bavorském Freisingu, kde má vystoupit na téma přispění katolické církve k procesu celospolečenského smíření v českých zemích. "V celé naší společnosti, církev nevyjímaje, jsme se nedokázali dostatečně přiznat ke stinným kapitolám své nedávné minulosti a vyvodit z nich dostatečné důsledky pro přítomnost," domnívá se hodnostář a bývalý disident. Biskup nechce vyzývat k pomstě, ale k pravdivému pohledu na sebe sama. Odpuštění podle něj předpokládá uznat pochybení a předpokládá ochotu k pokání.

KAROSA dodá do Bosny a Hercegoviny 23 městských autobusů

Největší český výrobce autobusů společnost KAROSA Vysoké Mýto dodá do Bosny a Hercegoviny 23 městských autobusů. Stane se tak na základě vítězství v tendru vypsaném japonskou vládou v rámci jejího projektu podpory Balkánu, uvedl pro ČTK mluvčí Karosy Jan Čejka. Autobusy, které budou jezdit ve městě Banja Luka, by měla Karosa do Bosny dodat během letošního prosince a ledna příštího roku.

České stany jsou již v Řecku u postižených zemětřesením

Nedávným zemětřesením postižení občané Řecka dostávali ve čtvrtek rodinné stany, které do země ve středu dopravily bezplatně ve spolupráci s ministerstvem zahraničí ČSA. Na humanitární pomoc Řecku přispívá Česká republika částkou dvou miliónů korun, tedy sumou srovnatelnou s částkou, kterou uvolnily Spojené státy, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Od první telefonické žádosti českého zastoupení v Aténách do dopravení pomoci uplynulo osmačtyřicet hodin, zdůraznil mluvčí ministerstva, které bylo nedávno kritizováno v souvislosti s pomalým tempem pomoci zemětřesením zasaženému Turecku. Vedle rychlosti reakce je nyní v Řecku podle Pospíšila oceňována i konkrétnost pomoci v podobě stanů a pokrývek. Druhá část pomoci dorazí do Řecka podle informací sdružení Adra v neděli, doplnil mluvčí.

Pro Kosovo shromáždila česká pobočka UNICEF téměř šest miliónů

Téměř šest miliónů korun (zhruba 160.000 dolarů) se podařilo shromáždit Českému výboru pro UNICEF na pomoc kosovským dětem a ženám a na řešení humanitární katastrofy v Kosovu. Shromážděná částka je velkým úspěchem i ve srovnání s částkami vybranými v zemích, kde je UNICEF mnohem známější než v České republice, řekla finanční a obchodní ředitelka Českého výboru pro UNICEF Květa Paichlová. Peníze budou odeslány do Prištiny, kde byla v květnu zřízena kancelář UNICEF. Její zaměstnanci je rozdělí na konkrétní programy pro děti. "UNICEF již mezi děti rozšířila více než 300.000 informačních letáků o nebezpečí nášlapných min," řekla Paichlová. Na letácích se objevuje i populární comicsový hrdina Superman, který pomáhá dětem pochopit nebezpečí min.

Během vysílání "majora Zemana" v České televizi ohlásil anonym bombu

Během čtřvrtečního vysílání prvního dílu kontroverzního seriálu Třicet případů majora Zemana v České televizi oznámil dosud nezjištěný anonym umístění bomby v budově České televize. Výbušnina však nebyla nalezena. ČTK to potvrdila mluvčí České televize Renáta Elhenická, která potvrdila, že šlo o reakci na vysílání normalizačního seriálu o majoru Zemanovi. Seriál Třicet případů majora Zemana bude součástí čtvrtečních komponovaných večerů na prvním programu České televize. Každý díl seriálu předznamená krátký filmový sestřih dobových týdeníků. Na projekci hraného snímku naváže třicetiminutový dokument vztahující se k ideologicky zkreslenému tématu. Nesouhlas s vysíláním normalizačního seriálu vyjádřila řada politiků. Konfederace politických vězňů podala v souvislosti s plánovaným vysíláním seriálu již minulý týden trestní oznámení.

Světový památkový fond zařadil Kuks mezi 100 ohrožených památek

Sochařský soubor v areálu Betléma v památkové rezervaci Kuks v okrese Trutnov je na seznamu stovky nejvíce ohrožených památek světa. Světový památkový fond (WMF) oznámil jeho zařazení na seznam před třemi dny v New Yorku a ve čtvrtek o tom na tiskové konferenci v Praze informovala bývalá velvyslankyně USA a ředitelka fondu pro Evropu Jennone Walkerová. "Viděla jsem ve světě hodně skalních skulptur, ale něco tak kultivovaného a oduševnělého jsem nikde neviděla," vyjádřila svůj obdiv ojedinělému souboru soch vytesaných do skal uprostřed přírody Walkerová a podotkla, že fond podpořil v ČR více projektů než v kterékoli zemi Evropy kromě Itálie, například Belveder na Pražském hradě, Telč, Český Krumlov, Lednici a Valtice.

Jihoafrický paleontolog převzal čestný doktorát UK

Čestný doktorát Univerzity Karlovy (UK) převzal ve čtvrtek v Praze jihoafrický paleontolog a genetik Phillip Tobias. Titul doktor honoris causa přírodních věd získal čtyřiasedmdesátiletý Tobias nejen za své vědecké, výzkumné a pedagogické zásluhy v paleoantropologii, genetice a evoluci člověka, ale i za svůj celoživotní boj za lidská práva a rasovou snášenlivost v Jižní Africe. ČTK to sdělil tiskový odbor univerzity. Tobias, který je emeritním profesorem anatomie a biologie člověka univerzity Witwatersrand v Johannesburgu, je autorem mnoha významných odborných studií a nositelem řady prestižních vědeckých ocenění. Vedle Univerzity Karlovy mu čestný doktorát udělilo dalších 15 univerzit, na 11 evropských, amerických a afrických univerzitách je čestným profesorem.

Tomáš Baťa převzal symbolický klíč od bran rodného Zlína

Symbolický zlatý klíč od bran města Zlína převzal ve čtvrtek podnikatel Tomáš Baťa, jehož jméno je spojeno s úspěchy českého obuvnického průmyslu. Baťovi, který se ve Zlíně narodil 17. září před 85 lety, předal ocenění zlínský primátor. "Jsem hluboce dojat přivítáním v obci, kde jsem vyrostl a která je blízká mému srdci. Hrával jsem si tu s kluky na indiány a tehdy vůbec netušil, že budu žít nakonec v zemi, která je jejich domovinou," řekl oslavenec. Vzpomněl na dobu před 60 lety, kdy odešel ze Zlína do Švýcarska a poté do Kanady. Spolu s klíčem od bran převzal podnikatel "vodu, která není obyčejná, má víc procent a Valaši jsou na ni zvyklí". Z pravé valašské slivovice měl upřímnou radost, neboť "je dobrá na bacily, kterých je v dnešní době strašně moc".

Česká filharmonie zahájila 104. koncertní sezónu

První ze čtyř desítek abonentních koncertů, rozvržených do počátku května 2000, uvedla ve čtvrtek večer v pražském Rudolfinu Česká filharmonie. Mozartovo Rekviem a Händelovu oslavnou korunovační hudbu z doby působení v Londýně s ní a s Pražským filharmonickým sborem nastudoval známý britský dirigent Neville Marriner. Na úvod 104. sezóny nastoupilo těleso na pódium k populárnímu programu v komornější sestavě. "Po několika letech jsme byli opět přizváni ke spolupráci, je to svátek," řekl ČTK po úspěšném vyprodaném koncertě ředitel světoznámého sboru Jiří Čížek. V minulých sezónách po odchodu sbormistra Pavla Kühna od pražského filharmonického sboru, zpíval s Českou filharmonií téměř výhradně jen Kühnův smíšený sbor. Orchestr, jehož šéfdirigentem je Vladimir Ashkenazy, má v nadcházejících měsících hostit například dirigentské osobnosti, jako jsou Charles Mackerras, Kent Nagano a Oliver Knussen, sólově s ní vystoupí mj. violoncellista Mischa Maiski a letošní sedmdesátník Josef Suk.

Talichův komorní orchestr hraje podle astrologických znamení

Astrologická znamení inspirovala koncertní cyklus Hvězdy v hudbě, jehož první program ve čtvrtek v Anežském klášteře uvedl Talichův komorní orchestr. Vystoupení se tam budou konat jednou měsíčně vždy ve čtvrtek do 10. srpna 2000. Pod znamením Panny hrály tentokrát s orchestrem Veronika Jarůšková a Věra Binarová. V každém programu je podle manažerky tělesa Ady Slivanské sólista narozený v příslušném měsíci. Na každého napíše "konstelaci" - kompozici vycházející z tónové řady znázorňující postavení hvězd při jeho zrození - mladý skladatel Lukáš Hurník. Podle data narození je pro koncerty vybírán také skladatel měsíce. Vliv hvězd na jeho tvorbu se vždy pokusí vysvětlit astroložka Lenka Mochnáčová, jejímž oponentem bude právě Hurník. Talichův komorní orchestr je souborem mladých hudebníků zformovaný roku 1992 houslistou Janem Talichem, prasynovcem dirigenta Václava Talicha.

Ostravané se v Anglii pokusí obhájit titul ve válení pivních sudů

Obhájit titul mistrů světa ve válení pivních sudů se v neděli v anglickém Burtonu pokusí Jaroslav Kozelský a Aleš Fiala z pivovaru Ostravar, jenž je součástí akciové společnosti Pražské pivovary. "Doufáme, že se nám podaří zlepšit čas z minulého roku, kterým jsme vytvořili světový rekord," řekl ČTK Aleš Fiala. Světový šampionát valičů pivních sudů se v Burtonu koná od roku 1933. Pořádá se u příležitosti desetidenního festivalu pivních slavností. Při soutěži se dvojčlenná družstva snaží co nejrychleji pomocí dřevěné metrové tyče s gumovým zakončením do cíle dokoulet 54 kilogramů těžký dřevěný sud. V kvalifikačním boji musí každá dvojice 600 metrů dlouhou trasu přes město absolvovat čtyřikrát, vysvětlil Fiala. Z ostravského pivovaru se světového šampionátu zúčastní i jedna ženská dvojice.

Ze sportu:

Tepličtí fotbalisté dokázali v prvním kole Poháru UEFA změnit nepříznivý vývoj zápasu a porazili Ferencváros Budapešť 3:1. Maďarský vicemistr začal mnohem lépe a po zásluze se Na Stínadlech ujal vedení gólem Tótha. Ještě do přestávky však vyrovnal Frýdek a po změně stran přidali další branky Kolomazník a Řízek. U zrodu všech tří gólů stál kapitán Verbíř. Odveta se bude hrát za dva týdny v Budapešti a českému týmu zajistí postup i těsná prohra.

Fotbalisté Slavie Praha na neutrálním hřišti v makedonské Skopji vybojovali ve stejné soutěži s jugoslávským mužstvem Vojvodina Novi Sad slibnou remízu 0:0. Domácí sice měli více ze hry, ale blíže k vítězství měla Slavia, když Vlčkovu hlavičku zastavila spojnice tyče a břevna.

Svůj nejvydařenější zápas podzimu sehráli fotbalisté Sigmy Olomouc v úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA s Realem Mallorca, přesto odešli poraženi 1:3. Mimo šance na alespoň minimální postupovou naději ztratili domácí také tři zraněné hráče. Urbánek odešel kvůli naraženému boku už v 13. minutě a ještě hůře dopadl Rozehnal, který skončil s otřesem mozku v olomoucké nemocnici. V závěru odstoupil i Kovář.

Čeští junioři postoupili po čtvrté etapě motocyklové šestidenní v Portugalsku ze šestého na třetí místo. Český Trophy tým si i nadále udržuje čtvrtou příčku.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.