Zprávy pátek, 18. prosince 1998

Nyní podrobněji:

ČR vyslovila porozumění pro vojenský zásah proti Iráku

ČR vyslovila porozumění pro vojenský zásah proti Iráku. Zároveň ale zdůraznila, že by dávala přednost diplomatickému řešení situace. Za současnou eskalaci krize podle ministerstva zahraničí "plně odpovídá irácké vedení Saddáma Husajna". Ministerstvo proto vyzvalo iráckou vládu k "neprodlenému a bezpodmínečnému zahájení spolupráce se zbrojními inspektory OSN jako jedinému možnému prostředku řešení krize". S technickou podporou protiiráckého zásahu Česká republika podle ministra zahraničí nepočítá. Jan Kavan to uvedl na dotaz novinářů po setkání s americkým velvyslancem Johnem Shattuckem. Premiér Miloš Zeman 'ČSSD) se podle svého mluvčího Libora Roučka k vojenskému zásahu USA a Velké Británie proti Iráku osobně nevyjádří. Podporuje však stanovisko ministerstva zahraničí.

Irák se stal v noci na dnešek terčem dalšího útoku druhé vlny americko-britských vzdušných úderů. Americký viceprezident Al Gore překvapivě nevyloučil, že útoky na Irák budou pokračovat i po začátku muslimského postního měsíce ramadánu.

Americké velvyslanectví v Praze i sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda jsou kvůli irácké krizi pod zvýšenou mimořádnou kontrolou. Bezpečnostní informační služba 'BIS) velmi pečlivě monitoruje vysílání stanice z Prahy do Iráku a Íránu. Ani v tomto směru však nemá poznatky o tom, že by ČR hrozilo nějaké vážné nebezpečí. Protiteroristická sekce služby zvýšila komunikaci s příslušnými policejními útvary a také se zahraničními zpravodajskými službami.

Útok na Irák podpořil prezident Václav Havel. Vyjádřil přesvědčení, že zásah vytvoří podmínky pro naplnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN, a definitivně tak odstraní potenciální nebezpečí ze strany současného iráckého režimu pro mezinárodní společenství.

Politování nad leteckým útokem proti Iráku vyslovil šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus 'ODS). Chápe však obavy z šíření zbraní hromadného ničení, které k útoku vedly. Dodal, že o nedemokratičnosti a autoritativnosti režimu Saddáma Husajna není sporu.

Životy Iráčanů jsou podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka ohroženy jenom proto, že americký prezident Bill Clinton chce "zastínit, nebo dokonce odsunout" své odvolání v souvislosti se sexuální aférou se stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou. Útok je podle Grebeníčka v rozporu s tolik proklamovaným dodržováním lidských práv, protože při podobné agresi jsou ohrožovány životy desítek tisíc nevinných civilistů. Komunisté sdílejí stanovisko Francie, Ruska a Číny, které s útokem vyslovily nesouhlas.

Žádný občan České republiky nebyl při útoku na Irák zraněn. Manželky a děti našich diplomatů byly evakuovány a na velvyslanectví v Bagdádu zůstává jen nejnutnější obsazení, které monitoruje situaci na místě. Na základě rozhodnutí ministra zahraničí Jana Kavana bylo naše velvyslanectví "s několikahodinovým předstihem informováno tak, aby v případě útoku byla zajištěna bezpečnost jeho pracovníků" a aby byli jeho prostřednictvím informováni i čeští občané v Iráku. ČR získala informace o útoku na Irák několik hodin před jeho zahájením ze zdroje z některého ze sousedních států Iráku. Podle Kavana informoval českou stranu o plánovaném útoku telefonicky i americký velvyslanec v ČR John Shattuck.

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu jednomyslně přijal usnesení, ve kterém vyslovil podporu vojenskému útoku proti Iráku. Zároveň konstatoval, že tato akce byla nevyhnutelná pro odvrácení hrozby výroby zbraní hromadného ničení Irákem a přišla až po vyčerpání všech diplomatických prostředků řešení krize. Senátoři se tak postavili k útoku jednoznačněji než ministerstvo zahraničí.

Škoda Plzeň přijde v Iráku o obchody za miliardu dolarů

Zahájení vojenského útoku proti Iráku pravděpodobně připraví Škodu Plzeň v tomto teritoriu o rozjednané obchodní případy v hodnotě jedné miliardy dolarů '30 miliard korun). ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí Škody David Soukup. Škoda Plzeň měla v Iráku stavět elektrárnu za 800 miliónů dolarů '25 miliard Kč) a podílet se na rekonstrukci slévárny a dalších provozů v oblasti petrochemie.

Václav Havel podpořil mírovou cestu k autonomii Kosova

Podporu ve snaze mírově dospět k vytvoření autonomie Kosova nalezl politický předák kosovských Albánců Ibrahim Rugova u prezidenta Václava Havla a jeho spolupracovníků. "Široká, promyšleně aplikovaná autonomie může vytvářet předpoklady k překonání mezietnického napětí," píše Havel v dopise předsedovi Demokratické ligy Kosova, kterého ve čtvrtek na Pražském hradě za nemocného prezidenta přijal jeho kancléř Ivan Medek.

Úsilí Ibrahima Rugovy o získání podpory pro nezávislost Kosova se v Praze nesetkalo s velkým úspěchem. Jak vicepremiér Egon Lánský, tak zvláštní zpravodaj OSN pro otázky lidských práv v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier po setkání s Rugovou zdůraznili nedělitelnost Jugoslávské svazové republiky 'JSR), k níž Kosovo náleží. Ani jeden z nich přitom nevyjádřil optimismus, že by se v brzké době mělo podařit uzavřít nějakou zásadní dohodu o postavení zmíněné jihosrbské provincie.

Schůzka Václava Klause s předsedy poslaneckých frakcí skončila fiaskem

Naprostým neúspěchem skončila schůzka předsedů parlamentních frakcí s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Politici nejenže nenalezli průnik postojů, ale nedokázali se shodnout ani na společném komuniké. Silně rozčarován ze schůzky, která měla navázat na páteční jednání politických špiček o ekonomické situaci země, byl předseda sněmovny Klaus. Své zklamání vyjádřil i předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Naznačil, že schůzka začala v "dosti konfrontačním duchu", přičemž ho zklamali zejména předsedové klubů KDU-ČSL Jan Kasal a Unie svobody Karel Kühnl. Oba politici se totiž podle něj spíše než na věcné problémy zaměřili na význam uvedených schůzek a na oprávnění předsedy sněmovny takováto setkání například s premiérem svolávat či iniciovat. ODS podle Tlustého od schůzky očekávala především debatu o společném postupu parlamentních stran při schvalování klíčových zákonů.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal na schůzce tlumočil rozhodný nesouhlas své strany s tím, že Klaus na páteční schůzce politických špiček o ekonomické situaci vystupoval jménem všech pěti poslaneckých klubů. Podle KDU-ČSL tak činil nad rámec zákona o jednacím řádu sněmovny, případně Ústavy, neboť k tomu neměl mandát, konkrétně usnesení sněmovny.

Václav Klaus se proti výrokům Jana Kasala ohradil. "Pokud by k jakémukoli kroku předsedy sněmovny bylo nutné usnesení, nemusel by se předseda vůbec volit. Předseda je statutárním reprezentantem parlamentní komory a má plné právo se tak chovat," uvádí se v prohlášení předsedy sněmovny. Klaus dodal, že na zmíněné schůzce se k ničemu nezavazoval.

Žádný zásadní posun v evropské politice Německa

Žádná podstatná změna v evropské politice Německa s nástupem nové vlády sociálních demokratů a Zelených nenastala. Řekl to po svých jednáních v Bonnu náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednávač o vstupu ČR do Evropské unie Pavel Telička. Podle něj nová německá vláda klade v některých dílčích otázkách trochu jiné akcenty než její předchůdkyně, například poněkud více zdůrazňuje potřebu vnitřních reforem Unie a dává větší důraz na finanční aspekty jejího fungování. Vyslovil očekávání, že Německo během svého předsednictví vyvine úsilí při překonávání zdrženlivosti některých členských států k reformám Unie a k jejímu rozšiřování.

Francouzi vyzkoušeli záchranný systém čáslavského letiště

Francouzský vojenský letoun Jaguar jako první vyzkoušel záchytný lanový systém, který byl v září uveden do provozu na letišti v Čáslavi. Nový systém pro nouzové zastavení letounů, vybavených záchytným hákem, je první svého druhu v bývalém východním bloku. Záchytným systémem budou vybavena i ostatní vojenská letiště v ČR, na řadě je Náměšť a Pardubice. Zařízení mohou využívat pouze letadla vybavená záchytným hákem, taková však zatím nejsou ve výzbroji české armády.

NATO o obranném plánování ČR

Ministři obrany NATO vyjádřili důvěru, že ČR, Polsko a Maďarsko plánují svou obranu tak, aby splnily budoucí požadavky NATO. Dohodli se také na způsobu, jak tři vstupující členy zapojit do konzultací o jaderných zbraních uvnitř aliance. Spojenci potvrdili klíčovou úlohu jaderných zbraní ve strategii NATO. Na území ČR, Maďarska a Polska nebudou sice jaderné zbraně rozmístěny, to však neznamená, že se jako plnoprávní členové nebudou podílet na konzultacích o jejich udržování a používání.

Senát přijal novelu o daních z příjmu

Senátoři, kteří ukončili první schůzi horní komory parlamentu po listopadových volbách, zvolili předsedy výborů s výjimkou mandátového a imunitního výboru. Senátoři ODS dosud povedou čtyři výbory, zástupci ČSSD dva a představitelé klubů Unie svobody, ODA a KDU-ČSL po jednom. Senát rovněž schválil vládou navrhovanou novelu zákona o daních z příjmů, která má zkrácením některých odpisových sazeb zlepšit ekonomické podmínky podnikatelů.

IPB očekává v příštím roce mírný růst a nižší sazby

Po letošním poklesu hrubého domácího produktu 'HDP) o odhadovaných 2,3 procenta dojde v roce 1999 k mírnému růstu o 1 procento v důsledku obnovené spotřeby domácností a mírně oživené investiční aktivity veřejného sektoru. Na tiskové konferenci to řekl to hlavní ekonom Investiční a Poštovní banky Jiří Křovák. Nezaměstnanost bude podle jeho slov v příštím roce růst až na 8,7 procenta zejména zásluhou pokračující restrukturalizace. Také se zhorší vnější rovnováha, schodek obchodní bilance dosáhne 100 miliard korun a schodek běžného účtu platební bilance 2,8 procenta HDP, což se ale dá podle Křováka ještě tolerovat. Státní rozpočet na rok 1999 skončí schodkem zhruba o čtyři miliardy vyšším než navrhovaných 31 miliard korun díky horšímu vývoji na důchodovém účtu.

Ztráta Konsolidační banky za rok 1997 bude uhrazena z rozpočtu na rok 1998

Ztráta státem kontrolované Konsolidační banky /KoB/ za rok 1997 ve výši 10,4 miliardy Kč bude uhrazena ze státního rozpočtu na rok 1998. O rozhodnutí vlády informoval ve čtvrtek mluvčí KoB Martin Horák. Úhrada ztráty KoB z prostředků rozpočtu prohloubí jeho letošní deficit podle výpočtů ministerstva financí přibližně na 20 miliard korun.

Místopředseda vlády SR jednal s předsedou Ústavního soudu ČR

Výměna zkušeností z rozdílných kompetencí Ústavních soudů v České republice a na Slovensku byla hlavním tématem setkání místopředsedy slovenské vlády Šubomíra Fogaše s předsedou Ústavního soudu ČR Zdeňkem Kesslerem v Brně. Fogaš pokládá za potřebné vyhodnotit účinnost článků české ústavy a zvážit, v jakém směru z nich lze vycházet při případných změnách slovenské ústavy.

Snížení exportních dotací EU na dovoz vepřového do ČR zabírá

Snížení exportní subvence Evropské unie na vývoz vepřového masa do ČR o 50 procent se pomalu začíná projevovat. Zástupci Ministerstva zemědělství o tom informovali Evropskou komisi 'EK). Ceny dovozů do ČR začínají stoupat a domácí ceny výrobců jdou také nahoru. Vývoz vepřového z Unie sice pokračuje, ale v menších objemech, přiblížil ČTK obsah jednání náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. EK českou stranu informovala také o přijetí dalších opatření, která by měla ulehčit trhu v ČR. Jde o schválení vývozu sto tisíc tun vepřového masa formou humanitární pomoci do Ruska, přičemž totéž chystají asi se 150 tisíci tunami USA.

Německo chystá s ČR program boje proti převádění uprchlíků

Program boje proti nelegálnímu převádění uprchlíků chystá Německo s Českou republikou. Informuje o tom německý list Berliner Zeitung po středečním berlínském zasedání výkonného výboru schengenské dohody, na němž německý ministr vnitra Otto Schily kritizoval situaci na pomezí s ČR. Konstatoval, že zatímco na hranicích mezi Německem a Polskem se boj s nelegálním přistěhovalectvím výrazně zlepšil, na české hranici s Bavorskem a Saskem problémy narůstají.

Petiční výbor navrhl snížit Úřadu vlády rozpočet na příští rok

Snížit rozpočet Úřadu vlády o 21 miliónů korun, tedy na 341,5 miliónu, navrhl Poslanecké sněmovně její petiční výbor. "Nárůst byrokratů Úřadu vlády se nám totiž zdál ohromující," řekl člen výboru Vladimír Mlynář z Unie svobody, který návrh předložil. Úřad vlády letos hospodařil s částkou o téměř polovinu nižší, než navrhuje současný rozpočet. Plánované zdvojnásobení výdajů je podle členů kabinetu způsobeno snahou přivést do úřadu více kvalitních úředníků. Petiční výbor zjistil, že například odbor poradců předsedy vlády čítá 16 lidí, Kancelář premiéra 13 lidí, u místopředsedů vlády jsou ty počty ještě o hodně větší," uvedl Mlynář. Pro předlohu poslance Unie svobody nakonec hlasovali i sociální demokraté.

Prezidentův zdravotní stav se zlepšuje

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se zlepšuje a poprvé od začátku virózy horních cest dýchacích byl bez teplot. Podle prezidentova lékaře Ilji Kotíka se Havel již cítí lépe a zůstává v domácím léčení na zámku v Lánech. Kotíkovi přitom dělala největší starosti právě zvýšená teplota, s níž se již několik dnů prezident potýkal. Lékaři Havlovi nově nasadil lék podobný antibiotikům, který má zamezit případnému růstu mikroorganismů, jež vyvolávaly při dřívějších prezidentových virózách komplikace.

Anonym hrozí výbuchem v Telecomu

Kvůli chystanému zvýšení telefonních poplatků vyhrožuje neznámý pisatel SPT Telecom pumovými útoky. Podle anonymních dopisů by měl být první útok proveden na sídlo Telecomu v Českých Budějovicích. Uvedla to televize Prima. Telecom v Českých Budějovicích zpřísnil kontroly při vstupu do budovy. Opatření k ostraze objektu přijali také policisté.

Škoda bude vyrábět Felicie v Rusku

V Moskvě byla za účasti místopředsedy české vlády Pavla Mertlíka uzavřena smlouva o přenesení výroby osobních vozů Felicia do Ruska. Mladoboleslavská společnost Škoda Auto hodlá již příští rok v ruském Iževsku zahájit projekt, jehož cílem má být v prvním roce výroba 10.000 osobních vozů Felicia a výhledově až zhruba 80 tisíc těchto automobilů za rok. Do společného závodu automobilka investuje půl miliardy marek.

Pavel Mertlík jednal také o možnostech bartrového obchodu a o formě vyrovnání ruského dluhu vůči ČR. Mimo jiné šlo o možnosti dodávek českých potravin výměnou za ruský plyn. Rusko se zavázalo v tomto roce splatit účetní objem úroků ve výši 117 miliónů dolarů a zaplatilo zatím zhruba osm, řekl Mertlík. Česká strana informovala ruské partnery o tom, že je připravena přijmout významnou část této platby v podobě ruského zboží a to nejen tradičního, tedy dodávek vojenské techniky a náhradních dílů.

Lyžaři si i přes oblevu mohou na horách dobře zalyžovat

Sněhové podmínky ve většině horských středisek zůstávají pro lyžaře stále dobré, přestože v posledních dnech postihla území České republiky vzhledem k oteplení obleva. Zhoršené lyžařské podmínky jsou pouze na Šumavě. Ve vysokých polohách taje sníh pomaleji, a proto se mohou příznivci sjezdového i běžeckého lyžování vydat tento týden na hory bez obav.

Ze sportu:

Druhým českým zástupcem na blížícím se závodu Paříž - Dakar bude v kategorii tahačů dřívější navigátor Karla Lopraise, trojnásobný účastník závodu Tomáš Tomeček na voze Tatra z Lubrax/Letka teamu. V roli navigátora se představí Brazilec André Marcos, doprovázet je bude jedna z jeho krajanek-novinářek. Původně se na start připravoval v roli druhého řidiče i Petr Vojáček, ale ten musel letošní ročník oželet na doporučení lékaře. Podobné důvody již dříve neumožnily start rallyekrosovému mistru republiky Pavlu Koutnému.

I ve svém druhém vystoupení na letošním ročníku Baltika Cupu v Moskvě dokázali čeští hokejisté zvítězit. V repríze loňského finále znovu porazili domácí tým Ruska, tentokrát 5:3 po třetinách 0:0, 1:3 a 4:0. S plným bodovým ziskem a díky lepšímu skóre vede český výběr tabulku turnaje před Švédskem.

A ještě krátce o počasí

Dnes je jasno, až polojasno, teploty se pohybují od 4 do 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.