Zprávy pátek, 18. srpna 2000

Evelina Himalová

A nyní zprávy podrobné:

Ústavní soud rozhodne o volebním zákonu patrně do konce roku

Patrně do konce roku rozhodne Ústavní soud o návrhu prezidenta Václava Havla na zrušení některých částí volebního zákona. ČTK to ve čtvrtek řekl místopředseda Ústavního soudu Miloš Holeček. Připomněl, že návrh soud obdržel před měsícem a rozhodování o něm označil za právně velmi složitou záležitost. "V uplynulých týdnech byly vyhotoveny opisy prezidentova návrhu, které budou odeslány autorovi volebního zákona, tedy oběma komorám parlamentu. Pak budeme muset počkat na jejich vyjádření k návrhu a teprve poté ve věci rozhodneme," dodal Holeček. Uvedl, že návrhy podané parlamentem, vládou nebo prezidentem Ústavní soud předřazuje, aby byly rychle vyřízeny.

Havel navrhl zrušení některých ustanovení volebního zákona, která jsou podle něj protiústavní a porušují Listinu základních práv a svobod. Zákon i po Havlově vetu znovu přijala Poslanecká sněmovna, ve které ho při hlasování prosadili poslanci a senátoři ODS a ČSSD. Podle prezidenta zákon zejména omezuje volnou soutěž politických stran a rovnost šancí politických subjektů na úspěch. Přináší to podle něj nepřiměřeně zvýšená uzavírací klauzule pro vstup volebních subjektů do sněmovny podle počtu členů koalice. Prezident navrhuje zrušit způsob přepočtu získaných hlasů na mandáty podle D'Hondtova systému volebního dělitele. Výhrady má hlava státu také ke zvýšení počtu volebních krajů z osmi na 35, čímž se podle něj vychyluje poměrný volební systém do sněmovny k většinovému systému.

Rakousko chce změnit zastaralou dohodu s ČR o spolupráci policie

Podle rakouského ministra vnitra Ernsta Strassera bude Rakousko s Českou republikou pravidelně hodnotit situaci na hranicích a obě země také přepracují dohodu o spolupráci policie, která byla uzavřena před deseti lety. Podle agentury APA se na tom dohodli ve středu v Salcburku ministři vnitra nebo jejich náměstci z Rakouska, ČR, Slovenska, Slovinska, Polska a Maďarska. Českou republiku na setkání zastupoval náměstek ministra vnitra Petr Ibl.

"Když vzroste bezpečnost u našich sousedů - Slovinska, Slovenska, Maďarska a ČR - a když budou lépe zajištěny vnější hranice (EU), bude moci i rakouské obyvatelstvo klidněji spát," řekl ve čtvrtek Strasser novinářům v Salcburku. Cílem je podle něj navázat s východními sousedy stejnou formu spolupráce, jaká funguje mezi Rakouskem a Bavorskem. Strasser v této souvislosti kritizoval německého ministra vnitra Otto Schilyho, že na mezistátní smlouvě o potírání kriminality stále ještě chybí jeho podpis a dohodu nelze uplatňovat. Strasser chce se sousedními zeměmi každé tři měsíce analyzovat situaci na společných hranicích, především pokud jde o pašování zbraní, automobilů a drog a rovněž o falšování dokladů a ilegální přistěhovalectví. Se Slovinskem se už tato spolupráce rozvíjí, s ČR, Slovenskem a Maďarskem teprve bude zahájena.

MZV chápe varování USA před cestami amerických turistů do Prahy

Středeční výzvu USA, aby američtí turisté zvážili své cesty do Prahy v době, kdy zde bude zasedat Světová banka (SB) a Mezinárodní měnový fond (MMF), přijalo české ministerstvo zahraničí s pochopením. Mluvčí Černínského paláce Aleš Pospíšil ČTK řekl, že neví o podobných výzvách i od jiných států. Poklesu turistického ruchu se ale nebojí - naopak by podle něj mohl díky hostům MMF v září ještě nabrat na intenzitě.

USA ve středu vybídly své občany, aby kvůli možnému propuknutí násilností při zářijovém zasedání mezinárodních finančních institucí zvážili odložení svých běžných cest do Prahy. "To je rada americkým občanům, turistům, kterou my můžeme jenom akceptovat, a vůbec to nepovažujeme za nic zvláštního," komentoval Pospíšil americký krok. "Jako americký turista nebo turista odkudkoli bych návštěvu tak krásného místa jako je Praha rozhodně nezvolil v době konání tak mamutí akce, jako je výroční zasedání MMF," dodal mluvčí, který nemá zprávy o tom, že by podobný krok učinily i jiné země. Upozornil na to, že pražské hotely i restaurace budou vytíženy desítkami hostů zasedání obou finančních institucí. Zisk z českého turistického ruchu nebude nějakým způsobem dotčen, spíše bych se domníval, že opak bude pravdou," uvedl Pospíšil.

České úřady očekávají, že se do Prahy sjede kolem 20.000 odpůrců MMF a SB, které zde budou mít od 26. do 28. září výroční zasedání. Panují obavy, že aktivisté se pokusí uspořádat v Praze násilné protesty proti globalizaci podobně jako v americkém Seattlu. Odpůrci globalizace viní světové finanční instituce z toho, že svou politikou přispívají k bídě rozvojových zemí a zhoršování životního prostředí.

Jedné z demonstrací odpůrců MMF a SB se účastní i předseda KSČM Grebeníček

Na jedné z demonstrací odpůrců Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) před zasedáním těchto institucí v Praze vystoupí i předseda Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Miroslav Grebeníček. Oznámil to na čtvrteční tiskové konferenci, kde MMF kritizoval. Grebeníček vystoupí 23. září na demonstraci pořádané sdružením "Stop MMF!" na pražském Těšnově. Toto sdružení organizovalo například květnový pochod levicových radikálů proti MMF od žižkovského vysílače, který se uskutečnil přesto, že nebyl povolen obvodními úřady.

Biskupové považují názory Řepové za protiústavní a nezákonné

Česká biskupská konference (ČBK) se ve čtvrtek ohradila proti prohlášením ředitelky odboru církví ministerstva kultury Jany Řepové, která se v tisku vyjadřovala k novému modelu financování církví. Její názory jsou podle biskupů v rozporu s Listinou základních práv a svobod i s platnými zákony. Stanovisko biskupské konference ČTK poskytlo její tiskové středisko.

Řepová v Mladé frontě Dnes uvedla, že ministerstvo uvažuje o pozastavení růstu objemu peněz na výplaty duchovních, jejichž počet stoupá. Deníku Právo řekla, že přechodný model financování církví by zřejmě obsahoval záruku financování církví státem zhruba na úrovni letošní částky, která by se každý rok mohla zvyšovat například o výši inflace. Neobsahoval by ale ustanovení, že církev musí být financována ze státního rozpočtu, když o to požádá, a v počtu duchovních, jaký si sama ustanoví. Takové názory se podle biskupů staví "proti právům církve zakotveným v článku 16, bod 2 Listiny základních práv a svobod, v němž je uvedeno, že si církve ustanovují své duchovní nezávisle na státních orgánech". Řepová tím podle nich porušuje i příslušné platné zákony České republiky, což nikterak nepřispívá k vytvoření atmosféry důvěry mezi katolickou církví a státem, ale naopak ohrožuje dovedení započatých jednání mezi Vatikánem a Českou republikou do zdárného konce," uvádí se v prohlášení ČBK.

Třetí kolo jednání mezi Českem a Vatikánem o mezistátní smlouvě začne v pátek v Černínském paláci. Dohoda by měla upravit právní postavení katolické církve a jejích institucí v České republice v rámci nepřesahujícím český právní řád. Čeští církevní představitelé chtějí, aby se zabývala i majetkovými závazky státu a obsahovala alespoň příslib státu, že se bude zabývat dosud nevyřešeným majetkovým vyrovnáním s církví. Stát ale majetkové narovnání považuje za vnitřní záležitost České republiky.

Vládu čeká po dovolené zákon o referendu a zpráva o Temelínu

Po třítýdenní pauze zasedne ve středu ve Strakově akademii vláda. Ministři se budou zabývat například novelou ústavního zákona o referendu a související změnou Ústavy a řadou dalších předloh. Mezi ně patří mimo jiné návrh zákona o zvláštní ochraně svědků v trestních řízeních. Vláda také posoudí zprávu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín a jmenuje zmocněnce pro přípravu a uspořádání mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2003.

Kabinet čeká i návrh věcného záměru zákona o vojenských veteránech a návrh zákona o přírodních léčivých zdrojích. Ministři budou schvalovat také návrhy zákonů o výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy, o navracení nezákonně vyvezených kulturních statků, o užívání státních symbolů i věcný záměr zákona o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami. Vláda vyslechne zprávu o sbližování českých právních předpisů s právem Evropské unie za druhé čtvrtletí. K sociálnímu programu k restrukturalizaci ocelářského průmyslu zpracoval vicepremiér Pavel Rychetský jeho legislativní aspekty. Ministři dostanou i situační zprávu o hodnocení bezpečnosti stavby jaderné elektrárny Temelín. Ministr vnitra navrhuje řešení telekomunikačního spojení u orgánů krizového řízení a obcí. Ministři posoudí návrh metodiky pro správní orgány při poskytování informací a návrh na zajištění odškodnění českých vojáků, kteří za druhé světové války bojovali v cizích armádách. Vláda se dozví také o vývoji příjmů domácností a životních nákladů za první čtvrtletí letošního roku.

Na rozdíl od praktických lékařů není ČLK spokojena s výsledkem předběžné dohody SPL s VZP

Na pět let uzavírá podle předběžné dohody se Sdružením praktických lékařů (SPL) Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) smlouvy s praktickými lékaři. Konkrétní případy, kdy hodlá prodloužit smlouvu na dobu kratší, projednává se zástupci SPL. ČTK to ve čtvrtek řekl tajemník sdružení Jiří Prokeš a potvrdil, že VZP tuto dohodu dodržuje. "Konstatujeme, že případy, které vybočily z rámce dohody v některých okresech, se nám daří s centrem VZP úspěšně řešit," řekl a upřesnil, že výjimky jsou podle dohody možné pouze v případech, kdy lékař nebo jeho pracoviště nesplňují požadavky na personální a věcné vybavení, nebo lékař prokazatelně porušoval smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Na rozdíl od praktických lékařů není Česká lékařská komora (ČLK) se situací spokojena. Její prezident David Rath varuje, že pokud bude VZP uzavírat smlouvy s některými lékaři jen na dva roky, jak to činí například u rentgenových pracovišť, ohrozí to dostupnost péče. ČLK proto připravila stížnost Úřadu pro hospodářskou soutěž na VZP za to, že uzavírá se zdravotnickými zařízeními smlouvy na různě dlouhou dobu.

V ČR se prodávají falešné diamanty

Část diamantů v ČR je zřejmě dovezena nelegálně. Oficiální celně deklarované dovozy drahých kamenů se totiž pohybovaly například v letech 1994 až 1996 kolem 25 miliónů korun ročně. Jen kvalifikované odhady ceny drahých kamenů, které slouží jako zástavy v bankách, však přesahují 20 miliard korun. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl výkonný ředitel České gemologické asociace Michal Košilja.

Podíl "pašovaných" kamenů v ČR lze jen stěží odhadnout vzhledem k tomu, že v ČR neexistuje úřad, který by byl obdobou puncovního úřadu pro zlaté šperky. Původ prodávaných kamenů proto nelze v podstatě zjistit. Podle Košilji se například v Belgii podíl pašovaných diamantů na trhu odhaduje na 30 procent. Řešením pro ČR by bylo zřízení úřadu, který by na obchod s kameny dohlížel, nebo povinná certifikace pravosti kamenů. Ta je však možná jen u volných tzv. investičních kamenů, nikoli u drahokamů zasazených do šperků. V posledních dvou letech se navíc na trhu objevují napodobeniny diamantů - moissanity, jejichž cena je desetinová oproti srovnatelným pravým diamantům. Existují pouze dva producenti moissanitů, v USA a Rusku. Americký producent má v ČR oficiálního zástupce a prodej moissanitů prostřednictvím zastoupení se například v prvním pololetí pohyboval kolem 100 kamenů v průměrné hodnotě 6500 korun bez DPH. Ruský zdroj v ČR zástupce nemá a vývoz kamenů z Ruska do celé Evropy je tak realizován v rámci tzv. šedé ekonomiky, řekl Košilja. Problém s prodejem moissanitů spočívá především v tom, že od pravého diamantu jej nerozezná s 90procentní pravděpodobností ani zkušený klenotník běžně dostupnými metodami testování pravosti drahých kamenů.

Kladno v sobotu očekává pochod ultrapravicových sdružení

Pochod a demonstraci k 22. výročí vpádu sovětských vojsk zaměřenou dále proti "bolševizaci naší postsametové společnosti" uspořádá v sobotu v Kladně Vlastenecká fronta a Vlastenecká republikánská strana. Demonstranti se shromáždí na zdejším náměstí Sítná. Pořadatelé očekávají klidný průběh. ČTK to potvrdil mluvčí Vlastenecké republikánské strany Jan Kopal. Vedoucí správního odboru Městského úřadu Kladno Miroslava Horká ČTK řekla, že demonstrace byla řádně oznámena a radnice nemá žádnou zákonnou možnost, jak jí čelit. Pořadatelé podle ní odhadují počet účastníků na 150, trasa pochodu má podle oznámení vést z vlakového nádraží v Kladně ulicemi Ke Kovárně, Kociánovou a na náměstí Sítná. Zde pořadatelé chystají dvouhodinový program. Ředitel kladenské policie Vladimír Hrotík ČTK potvrdil, že v souvislosti s touto akcí nařídil zesílený výkon služby pořádkové a dopravní policie. Jako velitel opatření pak podle svých slov může povolat i zásahové jednotky z Prahy. "Na základě vyhodnocení bezpečnostní situace mohu tyto složky povolat kdykoli, či je mohu mít jen v záloze po celou dobu akce," uvedl. Dodal, že policie rozhodně nemíní tolerovat jakékoli projevy fašismu a rasové nesnášenlivosti a bude jim aktivně čelit. "Projevy účastníků budeme monitorovat. V případě potřeby jsme schopni zakročit a všechny pachatele těchto činů zadržet," uvedl Hrotík. Vlastenecká republikánská strana vznikla v roce 1995 a má podle Kopala zhruba 2000 členů. Obdobně jako s ní spřízněná Národní aliance patří k ultrapravicovým sdružením, jejichž příznivci jsou i členy hnutí skinheads.

Představitelé Brna uctí památku obětí srpna 1968 a 1969 květinami

Památku občanů, kteří v Brně zahynuli v srpnových dnech let 1968 a 1969, uctí 21. srpna představitelé města Brna položením květin u jejich pamětních desek. ČTK o tom informoval Michal Žák z tiskového odboru magistrátu. "Květiny položí brněnský primátor Petr Duchoň u pamětních desek Danuše Muzikářové v ulici Rašínova a Stanislava Valehracha v ulici Orlí," upřesnil Žák. Doplnil, že náměstek primátora Petr Zbytek tak učiní u pamětní desky Josefa Žemličky v Jihlavské ulici a u pamětní desky Viliama Debnára v Jedovnické ulici položí kytici náměstek primátora Pavel Kuba. Vojáci Varšavské smlouvy při invazi do Československa 21. srpna 1968 zastřelili v Jihlavské ulici šestnáctiletého Josefa Žemličku z Omic a v autě na silnici nedaleko závodu Zetor v Brně - Líšni Viliama Debnára z Hostěnic. O rok později byli při demonstraci k prvnímu výročí invaze na Moravském náměstí zastřeleni osmnáctiletá Danuše Muzikářová z Brna a v Orlí ulici osmadvacetiletý Stanislav Valehrach z Koválovic.

Vysoké Mýto si připomene deset let bez sovětských vojsk

Odchod sovětských vojsk i desetileté období, během něhož se bývalý vojenský prostor stal přirozenou součástí města, si 26. srpna připomenou obyvatelé Vysokého Mýta na Ústeckoorlicku. "Areál bývalých kasáren se změnil k nepoznání. Dnes je sídlem škol, restaurací a dalších podnikatelských provozoven, řada občanů v něm našla nové bydlení," řekla ČTK mluvčí vysokomýtské radnice Kateřina Rejentová. Odchod sovětské posádky připomněla v místním muzeu již v červenci výstava "Konec dočasnosti". Měsíc připomínaly vystavené archiválie období před deseti lety, kdy z města po více než dvaceti letech pobytu odešla sovětská armáda. Sobotní akce na náměstí Přemysla Otakara II. bude podle starosty Vysokého Mýta Bohuslava Fencla veselou vzpomínkou na odchod sovětských vojsk z města a příležitostí k hodnocení toho, co se ve Vysokém Mýtě od té doby podařilo. Program "10 let poté" bude plný hudby, her i soutěží. Skončí komponovaným ohňostrojem.

Petice na obhajobu bratří Mašínů je šířena zatím jen elektronicky

Zatím jen elektronickou poštou je šířena Petice za projevení úcty členům odbojové skupiny bratří Mašínů, která je adresována prezidentu republiky Václavu Havlovi a oběma předsedům parlamentních komor. Autoři v ní žádají, aby byla definitivně uzavřena kauza Josefa a Ctirada Mašínových a aby jejich jména byla očištěna. Klasické petiční podpisové archy budou podle jednoho z iniciátorů, pedagoga FAMU Martina Vadase, k dispozici v říjnu.

"Dle našeho názoru není pro demokratickou republiku důstojné, aby byli lidé jako bratři Mašínové považováni za provinilce, kterým "bylo odpuštěno" nebo dokonce jen "promlčeno - odloženo". Dokázali aktivně odporovat zlu v době, kdy začal vládnout komunistický teror," uvádí se v petici. Ctirad a Josef Mašínové patřili ke skupině, která po únoru 1948 otevřeně bojovala proti komunistickému režimu. Skupina, kterou vedli, zabila na cestě do Západního Berlína šest lidí a v názorech na tento čin panují v Česku stále značné rozdíly. Stíhání Mašínů pro trestné činy sabotáže, vraždy, pokusu o vraždu, rozkrádání národního majetku, zběhnutí, vyzvědačství a vlastizradu bylo přerušeno v roce 1954. V roce 1998 nabylo právní moci rozhodnutí, podle kterého jsou činy Mašínů promlčené. Autoři petice připouštějí, že existují rozdílné názory na činnost skupiny bratří Mašínů. Jsou nicméně přesvědčeni, že jejich jména by měla být "pozvednuta do vědomí národa". "Domníváme se, že krátká proklamace Poslanecké sněmovny a Senátu, navržená panem prezidentem, by byla prvním důstojným krokem k napravení této situace," uvádí se v závěru textu. Petici zatím podepsalo několik jednotlivců. Strana konzervativní smlouvy, která vznikla po rozpadu ODA, na svých internetových stránkách navrhla, aby prezident, pokud neuspěje v parlamentu, udělil vysoké státní vyznamenání právě Mašínům "a tím z nich udělal vzor pro to, jak se chovat v časech nejhorších, v časech, kdy je ve hře naše svoboda, čest nebo spravedlnost".

Abilympijské soutěže skončily

Obdivovat výsledky práce zdravotně postižených lidí mohli ve čtvrtek při jedné z nejkrásnějších disciplín 5. světové abilympiády - aranžování květin - návštěvníci pražského Výstaviště. Během posledního soutěžního dne mohli také vidět, jak pod rukama postižených vznikají šperky, zdobené kraslice, ale i lákavě vyhlížející jídla studené kuchyně. Soutěže v pracovních dovednostech, v nichž se během abilympiády utkalo na 350 tělesně i mentálně postižených, skončily. V pátek akce vyvrcholí vyhlášením vítězů, předáním medailí a zábavným programem. Slavnostního večera se zúčastní i ministr Karel Březina.

Světovou novinkou pražské abilympiády byly soutěže dětí a mládeže. Jejich účastníci změřili své síly v osmi disciplínách, například ve fotografování, stavění z Lega, tvorbě keramiky či práci s počítačem. Dospělí soutěžili v 35 disciplínách - nejsilněji obsazené byly soutěže v řízení vozu a počítačových disciplínách, například tvorbě internetových stránek a editování textu. Na abilympiádu se do Prahy podle zpřesněných údajů pořadatelů dostavilo 737 účastníků z 29 zemí.

V pražské Valdštejnské jízdárně začala Jubilejní výstava AVU

Ve čtvrtek otevřená jubilejní výstava Akademie výtvarných umění (AVU) představuje proměny a zvraty, kterými škola prošla během svého vývoje. Výstavu uspořádala Národní galerie (NG) v Praze u příležitosti 200. výročí jejího založení. Rozsáhlá expozice obrazů, grafik, plastik a architektonických návrhů, které jsou seřazeny chronologicky do pěti vývojových epoch, je instalována v nově zrekonstruované Valdštejnské jízdárně.

"Národní galerie a Akademie výtvarných umění jsou vlastně sourozenci. Obě kulturní instituce vznikly v přibližně stejném čase a za shodných okolností. Na této výstavě se symbolicky spojují," prohlásil rektor AVU Jiří Kotalík. Převážná většina uměleckých děl pochází z Fondu Národní galerie. Šestice kurátorů výstavy připravila pro návštěvníky například návrh okna pro chrám sv. Víta od Maxe Švabinského, Štursovu sochu Raněný či Preislerovu olejomalbu Adam a Eva. Zastoupeny jsou Kotěrovy architektonické návrhy Právnické fakulty Univerzity Karlovy, ale i příspěvek AVU ke koncepci pražského metra. Nechybějí klasikové ani neznámá jména. Přehledná expozice, která bude otevřena do 28. října, tvoří součást projektu Praha - Evropské město kultury 2000. Je první výstavou ve zrenovované Valdštejnské jízdárně. Obnova historického objektu financovaná Senátem začala 1. července loňského roku. Letos 15. června byla budova slavnostně předána Národní galerii do pronájmu.

Postavy z Verdiho oper prošly Prahou

Tančící Aidu s cikánem z Nabuka a dalších osm postav z Verdiho oper mohli ve čtvrtek v poledne potkat Pražané v centru města. Průvod v dobových kostýmech upozorňoval na páteční slavnostní zahájení Verdiho festivalu ve Státní opeře. Zpívající a chřestící postavy z oper Nabucco, Aida, La Traviata, Trubadúr a Rigoletto rozdávaly pobaveným kolemjdoucím letáky a zvaly je na představení. Průvod vybavený tamburínou a rolničkami vyšel ze stanice metra Malostranská přes Karlův most na Staroměstské náměstí a odtud do budovy Státní opery. Tato akce se uskuteční opakovaně ještě 21., 24., 28. a 31. srpna. Už osmým rokem se tak děti zaměstnanců Státní opery a studenti snaží vzbudit zájem o festival. Podle tiskové mluvčí Státní opery Evy Tiché je to dobrý způsob, jak propagovat festival. "Hlavně cizinci jsou spokojení, jinak by se o této akci vůbec nedozvěděli," dodala Tichá.

Osmý ročník Verdiho festivalu začíná v pátek a potrvá do 3. září. Již ve čtvrtek však měli možnost zhlédnout operu "La Traviata" účastníci 5. světové abilympiády - soutěže v pracovních dovednostech postižených lidí, která se v těchto dnech konala v Praze. Návštěvníci Státní opery se mohou těšit na přehlídku repertoárových titulů italského skladatele Guiseppa Verdiho s řadou zahraničních hostů.

Socha ženy se bude vynořovat na Vltavě u Žofína

Neobvyklá podívaná se naskytne Pražanům každý srpnový a zářijový večer na hladině Vltavy mezi nábřežím u Národního divadla a mostem Legií. Za zvukových a světelných efektů se zde bude z vody vynořovat a opět klesat ke dnu pětadvacetimetrový artefakt sochaře Kurta Gebauera znázorňující Vltavu jako ženu. Přibližně dvacetiminutová podívaná se bude každý večer opakovat ve 21:00, 22:00 a 23:00. ČTK o tom ve čtvrtek před slavnostní premiérou projektu informoval mluvčí Společnosti Praha - Evropské město kultury 2000 Martin Bartůněk. Produkce je součástí programu "Vltava - město na řece", v jehož rámci Společnost Praha 2000 s úspěchem spoluorganizuje například také divadelní představení na lodi bratrů Formanů Tajemství Nachové plachty. Ponorná socha, tvořená kovovou konstrukcí a nylonovou sítí, vznikla v dílnách Českých přístavů v Holešovicích a v řece se bude pohybovat díky kinetickým vlastnostem vody. Autorem projektu je architekt Vítek Fejlek.

Starší sourozence ponorné sochy Vltavy mohou Pražané do podzimu potkávat ve Vojanových sadech, kde Gebauer nově instaloval svá díla ze 70. a 80. let. Devětapadesátiletý sochař, jehož díla byla za normalizace považována za nevhodná k vystavování, zde vystavuje například proslulé sochy Trpaslíků a plastiky dam oblých tvarů nořících se do rybníčku. Gebauer chce v době konání výstavy některá díla měnit. Upravit by chtěl například skulpturu z pokroucených kmenů. Proměnu doznají také útvary opisující podoby mužského a ženského těla, které sochař vystříhal do trávníku. Další Gebauerovy sochy mohou zájemci zhlédnout v areálu Pražského hradu. Součástí skupinové výstavy Česká kamenná skulptura 90. let je například socha složená z volných kamenů nazvaná Defenestrant v Jelením příkopu.

Česká hokejová reprezentace otevře sezónu v Brně se Slovenskem

Čeští hokejisté vstoupí do nové sezóny reprízou letošního finále mistrovství světa v podobě přátelského mezistátního utkání se Slovenskem, které se uskuteční v úterý 29. srpna v brněnské hale Rondo. Reprezentace se tak do Brna po roce vrátí, loni se zde utkala s Kanadou. Ze čtyřiadvaceti nominovaných hráčů bude trenér Josef Augusta postrádat litvínovského Roberta Reichela a českobudějovického Radka Martínka, kteří budou ve stejném termínu hrát se svými týmy ve Švýcarsku. Až na následném turnaji ve Zlíně se k mužstvu připojí i Martin Ručinský z Montrealu. Navzdory odchodům řady loňských reprezentantů do zámoří se v Brně představí kvalitní tým, jehož kostru tvoří sedm mistrů světa z Petrohradu: brankáři Salfický s Hudáčkem, obránce Štěpánek a útočníci Broš, Čajánek, Dopita a Martin Procházka. Mužstvo bylo doplněno zkušenými hokejisty, kteří se do nominace na MS v Rusku nevešli, a mladými hráči.

Krátce o pátečním počasí v české republice:

Oblačno až polojasno, v západních Čechách déšť nebo přeháňky. Teploty 27 až 31, na horách kolem 23 stupňů Celsia. Proměnlivý vítr do 15 kilometrů za hodinu.

Tolik zprávy Radia Praha.