Zprávy pátek, 18. února 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní podrobněji:

Rakouská ministryně zahraničí odmítla propojování EU a minulosti

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová (ÖVP) odmítla v telefonickém rozhovoru se svým českým protějškem Janem Kavanem "jakékoli propojování" vstupu České republiky do Evropské unie s problémy společné minulosti. Přiznala sice, že ve vládním programu rakouské vlády je pasáž, již lze interpretovat opačně, ale vysvětlila Kavanovi "nešikovnost této formulace", řekl ve čtvrtek mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Kavan podle něj při středečním večerním rozhovoru vzal ujištění ministryně na vědomí s tím, že Praha nyní bude "velice pečlivě sledovat postoj rakouské vlády při projednávání příštích složitých kapitol v rámci vyjednávání ČR s EU".

Podle ČTK Moskva vypověděla českého diplomata

Ruské úřady vypověděly jednoho z českých diplomatů, který působil na českém zastupitelském úřadu v Moskvě. Vyplývá to z informací ČTK, které však ministerstvo zahraničí odmítlo potvrdit. Vypovězený pracovník českého zastoupení měl působit ve vojenské oblasti; jeho nucenému odchodu měl předcházet podobný krok Prahy vůči jednomu z desítek ruských diplomatů působících v České republice. K údajným vzájemným zásahům proti svým diplomatům nechtělo ve čtvrtek nic uvést ani ruské velvyslanectví v Praze. "Žádné informace o tom nemáme," řekli ČTK na opakovaný dotaz na zastupitelském úřadě a doporučili vyčkat do pondělního návratu tiskového tajemníka.

Ministerstvu průmyslu se nelíbí kapitálový vstup státu do ZVVZ

Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce zabránit dodávkám ZVVZ Milevsko pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr kapitálovým vstupem státu do tohoto podniku. "Tím lidé práci nezískají, je to způsob, který nic neřeší," řekl ve čtvrtek vrchní ředitel kanceláře MPO Vlastimil Nesrsta. "Ministerstvo dává přednost nalezení jiné zakázky pro ZVVZ Milevsko, ať již v tuzemsku nebo v zahraničí," zdůraznil. Dodal, že tyto dodávky do Íránu z bezpečnostních důvodů odmítlo 19 zemí. Realizace zakázky by mohla vést k obchodním sankcím USA vůči ČR či konkrétní firmě, poznamenal.

Vláda ve středu jednomyslně rozhodla zabránit strojírenským dodávkám za miliardu korun ze ZVVZ Milevsko pro Búšehr. "Vláda však nepovažuje za možné sdělovat předem, jaké prostředky použije," řekl po zasedání místopředseda vlády Pavel Rychetský s tím, že opatření budou odpovídat platnému právnímu řádu. Na druhé straně je kabinet rozhodnut učinit vše pro zachování pracovních míst v milevském podniku. "Vláda vyvine maximální úsilí, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, pro to, aby zajistila odbyt pro potřebné období," zdůraznil Rychetský.

Místopředseda KDU-ČSL Kalousek: Předseda strany Kasal je muž na svém místě

Kritiku vedení lidové strany, která kvůli údajné neochotě nynějšího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala jednat se sociální demokracií o podpoře její menšinové vlády v posledních dnech zaznívala z úst některých představitelů lidovců, tvrdě odmítl místopředseda strany Miroslav Kalousek. KDU-ČSL mohla jednat s ČSSD o menšinové vládě jen s případnou podporou komunistů, řekl ve čtvrtek novinářům. Kriticky hodnotí vedení lidové strany například místopředseda pražské organizace KDU-ČSL Jaroslav Orel. Kasalovo vedení podle něj udělalo několik strategických chyb. Za nejzávažnější z nich považuje zřejmě to, že se vedení KDU-ČSL nedokázalo se sociální demokracií dohodnout na podmínkách fungování menšinové vlády. "Orlův názor je výrazně menšinový," zdůraznil Kalousek. Většina regionálních politiků podle něj chápe, že takzvanou opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD mohlo vedení lidové strany rozbít jen v případě spolupráce s komunisty. "Opoziční smlouvu přitom chápeme jako výrazné zlo a zablokování politické scény," dodal Kalousek.

Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se ve čtvrtek postavil za šéfa strany Jana Kasala v souvislosti s informacemi, podle nichž se uvnitř lidové straně zvyšuje nespokojenost s Kasalovým vedením. "Myslím si, že ta situace vůbec není tak dramatická, jak se o ní v médiích píše. Neexistuje něco, co by ohrožovalo jednotu strany," řekl Svoboda. Právě Svoboda je považován za leadra protikasalovského křídla. Na loňském sjezdu strany také kandidoval na funkci předsedy, ale v přímém souboji s Kasalem prohrál.

Bývalí studenti nebudou ve volbách nikoho přímo podporovat

Sdružení Děkujeme, odejděte (SDO) nebude otevřeně podporovat žádnou politickou stranu. Jeho představitelé se na tom domluvili na své mimořádné schůzce. Podle předchozích zpráv mělo sdružení Děkujeme odejděte spolupracovat v příštích volbách se čtyřkoalicí. Ta se na tom s nimi měla dohodnout na společné schůzce, které se zúčastnili i zástupci iniciativy Impuls 99. Bývalí studenti však nyní tvrdí, že tomu tak není. Formální předseda Sdružení Vratislav Řehák potvrdil, že nepůjdou se čtyřkoalicí do žádných voleb, tedy nejen do senátních a parlamentních, ale ani do voleb do krajských zastupitelstev.

Sofres-Factum: ODS je v čele, volby by zřejmě vyhrála čtyřkoalice

Nejoblíbenější českou stranou je nadále ODS. Na přelomu ledna a února by ji volilo podle agentury Sofres-Factum 18,6 procenta voličů a získala by 24,4 procenta platných hlasů. Pokud by však čtyřkoalice KDU-ČSL, ODA, DEU a Unie svobody, kterou nyní preferuje celkem 23,2 procenta dotázaných, šla do voleb jednotně, získala by podle odhadu platných hlasů 29,1 procenta a volby by teoreticky vyhrála ona. Takřka shodné přízni voličů se těší sociální demokraté s 15,4 procenta preferencí a komunisté kterým by dalo své hlasy 15 procent potenciálních voličů. Oběma stranám by volby přinesly zisk 18,6 procenta platných volebních hlasů. Samostatnou KDU-ČSL preferuje 7,7 procenta a Unii svobody 16,6 procenta dotázaných. Pro lidovce by to představovalo 9,2 procenta platných hlasů a pro unionisty 12,6 procenta potenciálních voličů. Dvě procenta hlasů pro DEU a 0,9 procenta pro ODA by propadlo.

Také podle posledního šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) u voličů s 21,5 procenty preferencí vede ODS, avšak v těsném závěsu s KSČM, kterou preferovalo 20,5 procenta dotázaných. Třetí se umístila ČSSD s 18 procenty, čtvrtí s 13 procenty lidovci a za ní Unie svobody s více než 10 procenty preferencí. DEU a ODA by volilo po půl procentu voličů. Součet preferencí stran čtyřkoalice by však dosáhl 29 procent a teoreticky by stačil k volebnímu vítězství i podle IVVM.

Nájemné poroste od července maximálně o 4,9 procenta

Na 1,049 stanovilo ministerstvo financí koeficient růstu nájemného. Znamená to, že nájemné může v období od 1. července 2000 do 30. června 2001 vzrůst maximálně o 4,9 procenta. Ve čtvrtek o tom informoval náměstek ministra financí Miloslav Hejnák. Konkrétní výši koeficientu pro celé území jednotlivých obcí stanoví příslušná obec závaznou vyhláškou účinnou nejpozději 1. července letošního roku. Obce přitom mohou ponechat současnou úroveň základního nájemného, tedy vyhlásit koeficient 1,00, popřípadě zvolit mírnější nárůst nájmů než maximálně možných 4,9 procenta.

Průměrné čisté nájemné v roce 1999 činilo v České republice 1183 korun, celkové výdaje na bydlení se však na čistých příjmech domácností podílely u zaměstnaneckých rodin téměř 20 procenty. Celkem je v ČR 3,73 miliónu bytů, z nichž 1,15 miliónu (30,9 procenta) je nájemních, 710 tisíc družstevních a 1,72 miliónu je ve vlastnickém sektoru.

Vláda má v pondělí projednat zmrazení mezd ústavních činitelů

Návrh zákona, kterým chce vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla v letech 2001 a 2002 zmrazit případné zvýšení platů ústavních činitelů, bude jedním z hlavních bodů pondělní schůze vlády. Špidla bude jednání kabinetu také řídit, protože premiér Miloš Zeman bude na návštěvě ve Francii.

Zmrazení mezd má být provizorním řešením; nahradit by ho mělo řešení systémové, podle kterého by se na základě zákona platy ústavních činitelů odvozovaly od životní úrovně obyvatel. Špidla odůvodňuje návrh tím, že kdykoli se nepatrně zvýší platy státních zaměstnanců, pak se mzdy zákonodárců, které se odvozují od horní hranice mezd ve státní správě, zvýší mnohem výrazněji. To nepovažuje s ohledem na celkovou situaci země za správné a nediví se, že to veřejnost popuzuje.

Tripartita doporučila vládě zvýšit částku na útlum hornictví

Tripartita vládě doporučila, aby zvýšila částku, kterou ročně vydává na útlum hornictví. O kolik by to mělo být však neuvedla. Po zasedání Rady hospodářské a sociální dohody to ve čtvrtek novinářům řekl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, který dodal, že velký prostor pro zvýšení letos není. Argumentem odborů pro navýšení je ten fakt, že každoročně poskytovaná částka necelých 3 miliard korun se od roku 1993 nezměnila. Tím, že roste podíl nákladů na sociální dávky vyplácené horníkům, se zároveň snižuje částka určená na technickou likvidaci dolů.

ČNB chce umožnit otevírání účtů občanů v zahraničí bez povolení

Česká národní banka hodlá společně s ministerstvem financí navrhnout vládě, aby si mohli občané ČR od 1. ledna příštího roku otevírat své bankovní účty v zahraničí bez povolení centrální banky. ČTK to řekl mluvčí ČNB Milan Tománek s tím, že o tom ve čtvrtek rozhodla bankovní rada ČNB. "Povinnost získat devizové povolení od ČNB jako devizového orgánu bude zrušena, v platnosti však nadále zůstane oznamovací povinnost," uvedl Tománek s tím, že bankovní rada neshledala v oblasti měnové žádné významné protiargumenty.

Zástupci MMF se sejdou s aktivisty, aby předešli možnému násilí

Případným násilným akcím aktivistů radikálních sdružení proti podzimnímu pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) by mohlo alespoň částečně předejít březnové setkání zástupců obou stran. Jejich panelová diskuse, na které by si měli vyjasnit svá stanoviska, se uskuteční v Praze 28. března. Novinářům to řekl vládní zmocněnec pro zasedání Zdeněk Hrubý. Akce by se podle něj měla konat na nezávislé akademické půdě. Spolu se zástupci obou finančních institucí by se jí měli zúčastnit také ekonomové a sociologové. Pokud bude úspěšná, mohly by se takové diskuse ještě do zasedání MMF a SB opakovat, dodal.

Poldi prý nezákonně propustila 30 ocelářů, vedení huti to popírá

Nejméně 30 zaměstnanců podle odborářů v rozporu se zákoníkem práce propustil nový vlastník kladenské firmy Poldi, kterým je společnost Scholz Stahlzentrum - Ost. Její zaměstnanci byli propuštěni v lednu a následně se obrátili se stížností na pracovní úřad. ČTK to řekl předseda organizace Odborového svazu Kovo v Poldi Stanislav Tomášek. Naopak člen vedení Poldi Zdeněk Štěpánek uvedl, že vedení společnosti si není vědomo žádného pochybení. "Tito zaměstnanci odešli v řádné zkušební době. Vůči jejich nárokům se budeme hájit soudně," uvedl. Společnost Scholz Stahlzentrum - Ost zaměstnává 400 pracovníků provozů ocelárny, kováren, kalírny, dokončovací výroby a expedice. Většina z nich má za sebou již několikeré propuštění z firem Poldi Ocel, Poldi Steel, Huť Poldi ušlechtilé oceli a Poldi Kladno. Nynější majitel je čtvrtým soukromým vlastníkem společnosti.

SFTR uzavře další kontrakt na dodávky pšenice do Běloruska

Pravděpodobně v pátek 18. února podepíší zástupci Státního fondu tržní regulace v zemědělství (SFTR) kontrakt na dodávku dalších 70.000 až 80.000 tun potravinářské pšenice do Běloruska. Ve čtvrtek to řekl ředitel SFTR Jan Höck s tím, že v současné době probíhá nakládání a transport 140.000 tun potravinářské pšenice, jejíž dodávky byly nasmlouvány na konci loňského a na počátku letošního roku. SFTR do Běloruska prodává potravinářskou pšenici z loňského intervenčního nákupu, za cenu 3500 korun za tunu. V souvislosti s tímto kontraktem Höck již před časem odmítl spekulace o tom, že prodejem obilí poškodila ČR běloruskou opozici, a řekl, že tyto dodávky pomohly zabránit hladomoru v této zemi. Navíc podle něj vede Bělorusko jednání o dodávkách obilí kromě ČR také s Ruskem, Ukrajinou, Kazachstánem, Polskem, Kanadou, Francií a Německem.

Zahraniční kancelář Czechtrade v Paříži bude otevřena 22. února

První zahraniční kancelář vládní agentury Czechtrade, která poskytuje informace českým exportérům, bude otevřena v Paříži 22. února, během návštěvy premiéra Miloše Zemana ve Francii. Ve čtvrtek řekl generální ředitel Czechtrade Martin Tlapa. Od konce února společně s kanceláří v Paříži zahájí poskytování asistenčních služeb domácím vývozcům další zahraniční pracoviště Czechtrade. Budou ve Varšavě, Kyjevě, Záhřebu, Londýně, Madridu, Káhiře a Šanghaji. "V průběhu roku 2000 se předpokládá zvýšení počtu zahraničních pracovišť na 15. Mezi uvažovanými zeměmi jsou Německo, Itálie, Turecko, Benelux a USA," dodal Tlapa. Nabízené služby se zaměří na vyhledání potenciálních partnerů a zákazníků, miniprůzkum trhu, zprostředkování obchodního jednání, vyhledání výstavy na objednávku a asistenční služby. Posledně jmenovaná činnost zahrnuje například ověření informací o zahraničním subjektu.

Čeští hydrologové se pravděpodobně připojí k misi OSN v Maďarsku

Na podnět Maďarska, který české úřady očekávají v pátek, se tým českých odborníků připojí k práci mise OSN na monitorování stavu řek postižených kyanidovou havárií v rumunském dole Baia Mare. Pomoc nabízí Česká republika nejen Maďarsku. "Pomoc by neměla znát hranic, rozlišovat komu ano a komu ne by se neslučovalo s principy ekologie," řekl novinářům ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Pomoc postiženým státům nabídlo ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s resortem zahraničí prostřednictvím zastupitelských úřadů. Misi bude financovat ministerstvo zahraničí z peněz určených k humanitárním účelům.

Závěť Karla Walderodeho ještě nebyla otevřena

Závěť zesnulého posledního potomka šlechtického rodu Des Fours, Karla Des Fours Walderodeho, zatím nebyla otevřena, a proto nelze ještě uveřejnit jméno dědice nebo dědiců. Sdělila to ve čtvrtek jeho advokátka Johanna Kammerlanderová s tím, že otevírání závětí příliš brzy po pohřbu není v Rakousku obvyklé. Advokát Felix Nevřela, který Walderodeho zastupuje v českých kauzách, podle Kammerlandové zatím obsah závěti nezná. Bude ale údajně informován hned, jak bude otevřena.

Karel Walderode uplatňoval od začátku 90. let nárok na rozsáhlý majetek v České republice zkonfiskovaný podle dekretu prezidenta Edvarda Beneše. Hodnotu rodinného majetku Walderodů na území ČR odhadli odborníci na 3,5 miliardy korun. Jde především o lesy, zemědělskou půdu, statky a zámky ve východních Čechách, na Liberecku, Jablonecku a Semilsku.

Senát Ústavního soudu v Brně přerušil ve středu projednávání Walderodeho stížnosti ohledně restituce rozsáhlých nemovitostí na Jablonecku, protože musí vyčkat na výsledek dědického řízení.

Chomutovský zoopark se zařadil mezi světovou elitu

Za řádného člena Světové organizace zoologických zahrad (WZO) přijali její členové v těchto dnech Podkrušnohorský zoopark v Chomutově. Novinářům to řekl ředitel zooparku Přemysl Rabas. Přijetí mezi světovou elitu zvýší prestiž zařízení, umožní výměnu či jiný způsob získávání vzácných druhů zvířat i zlepšení spolupráce mezi špičkovými zoologickými zahradami světa, doplnil. "Dostali jsme se do extraligy, kde Českou republiku reprezentovaly jen pražská zoo a safari ve Dvoře Králové," uvedl Rabas s tím, že o přijetí dalších členů rozhodují jednotliví zástupci WZ0 v písemném hlasování. Spolu s chomutovským zooparkem uspěla ve stejném hlasování také zoo v Jihlavě a brněnská zoologická zahrada.

Filmová pohádka Princezna ze mlejna 2 je dostupná i neslyšícím

Pokračování pohádky Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna je srozumitelné i neslyšícím dětem. Kopie, uvedená ve čtvrtek v premiéře v pražském kině Blaník, je totiž vůbec první na světě, kterou v pravém spodním rohu doplňuje tmavý rámeček, v němž tlumočnice překládá dialogy do znakové řeči. Před projekcí bylo ve zcela zaplněném sále nezvyklé ticho. Děti se totiž dorozumívaly většinou pomocí rukou a navíc - většina z nich byla v kině vůbec poprvé. Zástupci společnosti S Pro Alfa Film a České televize, v jejichž spolupráci Princezna ze mlejna 2 vznikla, je ubezpečili, že i další dětské filmy, na nichž se budou podílet, se už napříště bez podobné úpravy neobejdou.

Hory nabízejí stále dost sněhu, na hřebenech je nutná opatrnost

Dostatek sněhu k zimním sportům nabízejí české a moravské hory i pro nadcházející víkend. Záchranáři však varují před hřebenovými túrami. Nebezpečí hrozí hlavně v Krkonoších a Beskydech, a to kvůli zledovatělým a vyvátým místům nebo tvořícím se závějím.

Ze sportu:

Národní hokejový tým, jenž bude na světovém šampionátu v Rusku obhajovat zlaté medaile, povedou po odchodu Ivana Hlinky do Pittsburghu jeho někdejší kolegové Josef Augusta a Vladimír Martinec. Oba trenéry, kteří už absolvovali úspěšnou premiéru na nedávných Švédských hrách ve Stockholmu, potvrdil ve funkcích až do konce sezóny Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje na svém čtvrtečním zasedání. Třiapadesátiletý Augusta zůstává hlavním koučem, o tři roky mladší Martinec je jeho asistentem.

Česká tenistka Denisa Chládková porazila ve druhém kole turnaje v Hannoveru čtvrtou nasazenou Rusku Lichovcevovou 3:6, 6:2 a 6:3 a zajistila si postup do čtvrtfinále.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno a ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů Celsia, na horách kolem -2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.