Zprávy pátek, 18. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Prezident Havel předal v USA vysoká státní vyznamenání

Za přítomnosti ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové předal ve čtvrtek večer místního času prezident ČR Václav Havel v Kongresové knihovně ve Washingtonu vysoká státní vyznamenání deseti mužům a jedné ženě za zásluhy ve prospěch ČR. Například Řád Bílého lva vojenské třídy odevzdal bývalému předsedovi sboru náčelníků štábů Johnu Shalikashvilimu především za jeho zásluhy o rozšíření NATO. Řád Tomáše Garrigua Masaryka převzali z jeho rukou bývalý poradce prezidenta USA pro otázky národní bezpečnosti Zbigniew Brzezinski, bývalá velvyslankyně USA při OSN Jeane Kirkpatricková, krajanský činitel Václav Hyvnar a pracovník Kongresové knihovny a znalec života a díla prvního československého prezidenta Jiří Kovtun.

Prezident ČR Václav Havel ve čtvrtek večer ve Washingtonu v knihovně Kongresu USA otevřel výstavu "Zrození Československa - říjen 1918" a zároveň zahájil Měsíc České republiky v USA.

Dnes tráví prezident Havel pobyt ve Washingtonu hlavně soukromým programem. V zásadě ho přeruší jen v poledne místního času (18:00 SELČ) tiskovou konferencí pro české novináře. Večer se má ještě Havel vrátit do Bílého domu a účastnit se koncertu jazzového festivalu Millenium 2000. Pořadatelkou je první dáma Spojených států Hillary Clintonová, s níž se zakrátko znovu uvidí v Praze. Manželka amerického prezidenta se totiž zúčastní konference Fórum 2000, které se v říjnu bude konat v hlavním městě ČR. Po večerním programu ukončí prezident státní návštěvu ve Spojených státech a vrací se do vlasti.

Ministr Kavan o vysílání RFE/RL do Íránu a Iráku

O postoji nové české vlády k vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) z Prahy do Íránu a Iráku hovořil český ministr zahraničí Jan Kavan s americkým senátorem Josephem Bidenem, s nímž se setkal na obědě pořádaném na počest prezidenta Václava Havla v Senátu Spojených států. Kavan naznačil v rozhovoru pro Český rozhlas a ČTK, že vláda Miloše Zemana odpoví na žádost vlády USA z minulého týdne o povolení vysílat do Iráku kladně. Česká vláda se tím zatím neměla čas zabývat, ale Kavan je přesvědčen, že na některém z příštích řádných zasedání vysloví s americkou žádostí souhlas a že se bude do Iráku v arabštině vysílat. V tomto duchu hovořil Kavan s Bidenem i dalšími senátory.

Americký senátor Joseph Biden podle Kavana sice respektuje právo ČR jako svrchované země svobodně se rozhodnout ve věci vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda z Prahy do Iráku a Íránu, zruší-li ale česká vláda takové vysílání nebo k němu nedá souhlas, bude prosazovat přesunutí sídla stanice do jiné země.

Miloš Zeman a Václav Klaus jednali o rozpočtu

Premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus spolu jednali o přípravě státního rozpočtu. Sociálnědemokratická vláda a Klausova Občanská demokratická strana se zatím v názoru na jeho podobu rozcházejí. ODS dala několikrát najevo, že rozpočet se schodkem 26,8 miliard korun odmítá podpořit. Václav Klaus se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda by Zemanův kabinet mohl předložit kompromisnější variantu, která by měla ve sněmovně větší šanci na úspěch.

Pokud se ukáží pravdivé informace, podle nichž je z navrhovaného rozpočtového schodku 27 miliard korun pouze šest miliard určeno na podporu ekonomického růstu a zbytek na spotřebu, komunisté budou rozhodně proti. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček také odmítá navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Sociální demokraté podle něj "otočili po volbách o 180 stupňů", neboť v předvolební kampani slibovali zdanění vyšších vrstev, přísnou kontrolu privatizace a nyní chtějí zdanit všechny obyvatele země.

Za tragédii považuje zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Ivo Mathé částku, kterou chce pro jeho úřad uvolnit vláda v příštím roce ze státního rozpočtu. Jeho předběžná verze předpokládá pro kancelář přibližně 280 milionů korun, tedy zhruba o 40 milionů méně než letos. Pro náklady na investice na Pražském hradě a zámku v Lánech, které jsou největší položkou rozpočtu, to však bude znamenat asi třicetiprocentní pokles, vyčíslil vicekancléř.

Plánované zdvojnásobení výdajů Úřadu vlády v příštím roce je podle vicepremiéra Vladimíra Špidly způsobeno snahou přivést do úřadu více kvalitních úředníků. Úřad měl na letošní rok rozpočet 185,2 miliónů korun, na příští chce už 368,3 miliónu korun. Ministr kultury Pavel Dostál však připustil, že zatím neví, proč by měl Úřad vlády dostat více peněz. Bývalý ministr financí Ivan Pilip vidí za většími finančními požadavky jediné - bujení administrativy.

Poslanci se neobávají, že sociálnědemokratickou vládou navrhované snížení rozpočtu Poslanecké sněmovny o více než 50 milionů korun v příštím roce ohrozí provoz dolní parlamentní komory. Shodují se naopak, že takové opatření je nutné a žádoucí. Rozpočet sněmovny loni činil 839,10 milionu korun, příští rok si poslanci budou muset vystačit s "pouhými" 786,20 milionu korun.

Viceguvernér centrální banky považuje korunu za nadhodnocenou

Kurs koruny je podle viceguvernéra České národní banky Pavla Kysilky nadhodnocený. Pokud by rozpočtová politika pomohla při snižování inflace, mohly by být úrokové sazby výrazně nižší, řekl Kysilka na veletrhu v Brně. Kysilka je přesvědčen, že inflace bude příští rok výrazně nižší. Konkrétní odhad však viceguvernér neuvedl.

Poslanci v prvním čtení podpořili zrušení čtrnáctých platů

Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení senátní návrh zákona, jehož cílem je zrušit letošní čtrnácté platy představitelů státní moci. Pokud poslanci schválí návrh i na říjnové schůzi sněmovny, kdy o něm mají definitivně rozhodnout, připraví parlament o jeden plat všechny své členy, soudce, státní zástupce a členy prezidia Komise pro cenné papíry. Návrh podpořilo 171 ze 184 přítomných poslanců. Zrušením zmíněných platů by se mělo ušetřit 230 milionů korun.

Zeman i Klaus odmítli výhrady soudců ke zrušení 14. platu

Premiér Miloš Zeman (ČSSD) a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) odmítli výhrady soudců ke zrušení jejich 14. platu. Oba označili za neopodstatněnou argumentaci, že soudcům, kterým zákon s ohledem na jejich nezávislost dává záruky hmotného zajištění, by se neměly platy snižovat. "V situaci, kdy u nás u všech klesá životní úroveň, ti lidé, kteří mají nadprůměrně vysoké platy, musí být solidární, a to se týká samozřejmě i soudců. Průměrný plat okresního soudce je 46.000 korun, průměrný plat v České republice je 12.000 korun," řekl novinářům Zeman. Podobně i šéf sněmovny námitky soudců zpochybnil. "Tato země teď nemá na čtrnácté platy pro nikoho včetně soudců a nevidím žádný důvod, proč by soudci měli být právě z této úvahy a z této myšlenky vyjmuti," prohlásil.

Poslanci podpořili uvolnění dalších financí na povodně

Poslanecká sněmovna udělala důležitý krok k uvolnění dalších financí na odstranění následků letošních povodní. V prvním čtení podpořila vládní novelu, která by měla umožnit, aby nevyčerpané státní finance z loňského roku mohla ministerstva a okresní úřady použít na odstranění povodňových škod z letošního roku. Záplavy, které postihly v červenci východní Čechy, způsobily podle některých informací škody za více než jednu miliardu čtyřista tisíc korun.

KDU-ČSL ani Unie svobody zvýšení daní a pojistného nepodpoří

Poslanci KDU-ČSL ani Unie svobody nepodpoří vládní návrhy na zvýšení spotřební daně u benzínu, motorové nafty a cigaret a sazby pojistného sociálního zabezpečení. V rozhovoru pro ČTK se na tom shodli poslanci Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Ivan Pilip (US). Kdyby vláda ČSSD předložila zásadní reformu penzijního systému, lidovci by byli ochotni diskutovat o tom, zda je současná výše sociálního pojištění dostatečná, či zda vyžaduje nějakou úpravu, uvedl Kalousek.

Evropská komise ocenila pokrok ČR v oblasti hospodářské soutěže

Evropská komise oceňuje pokrok, jehož dosáhla Česká republika při přejímání a aplikaci legislativy Evropské unie v oblasti hospodářské soutěže. Uvedl to člen kolegia komise Karel van Miert. Domnívá se, že Česká republika je ze všech kandidátských zemí v tomto směru nejdál, což vytváří dobré předpoklady pro vstupní jednání.

Vstup ČR podporuje 48 procent obyvatel EU

Necelá polovina, přesně 48 procent obyvatel 15 členských zemí Evropské unie podporuje přijetí České republiky; 29 procent s ním nesouhlasí. Sdělila to Evropská komise v pravidelném obsáhlém souhrnu výsledků průzkumů veřejného mínění. Oproti loňskému podzimu stoupla podpora členství České republiky o sedm procent.

Ačkoli celkově je EU víceméně s rozšířením a jeho náklady smířena, lidé vesměs nesouhlasí s tím, aby budoucí členové dostávali podstatnou finanční pomoc ještě před vstupem - podporuje ji jen třetina. Čestnou výjimku představují Řekové, Irové a Portugalci, z více než poloviny dotacím naklonění.

Ministerstvo zahraničí odsoudilo usmrcení íránských diplomatů

České ministerstvo zahraničí odsoudilo srpnové usmrcení íránských diplomatů ozbrojenci afghánského islámského hnutí Taliban. Zároveň vyslovilo soustrast "rodinám zavražděných a íránskému lidu". Pachatelé brutálního činu se dopustili zločinu proti lidskosti a porušili mezinárodní právo i Vídeňské úmluvy, zdůraznilo ministerstvo.

Čínská delegace v Praze

Náměstci ministrů zahraničí Číny a České republiky Čang Te-kuang a Otto Pick zhodnotili dosavadní úroveň vzájemné spolupráce a shodli se na potřebě dialogu o lidských právech. Podle informací ČTK nenaznačila návštěva nějaký průlom v náhledu Pekingu na dodržování lidských práv v Číně a Tibetu, přičemž uvedená oblast nestála v centru pozornosti obou diplomatů. Peking bývá v souvislosti s dodržováním lidských práv na mezinárodní scéně často kritizován. Rezoluci odsuzující jejich porušování letos přijal přes pohrůžky čínské ambasády i český Senát; Poslanecká sněmovna se k obdobnému kroku přes několikaměsíční diskusi nedopracovala.

Rozdíl v preferencích ČSSD a ODS se prohloubil

Sociální demokracie by v současné době získala 33 procent hlasů, když v předčasných volbách dosáhla 32,3 procenta. Naproti tomu Občanská demokratická strana klesla z volebních 27,7 procenta na nynějších 25 procent. Polepšili si komunisté a to z 11 procent v červnu na 12,5 procenta v září. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Preference mírně klesly Unii svobody z 8,6 procenta na 7,5 procenta. Stabilních devět procent voličů si zachovali lidovci.

Korupce v ČR s výjimkou státní správy ubývá

Případů korupce v České republice ve srovnání se situací za bývalého režimu ubývá. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK - Praha. Současně ale výrazně vzrostl počet lidí, kteří považují dávání úplatků za zcela samozřejmou součást jejich každodenního života. Tento názor zastává 22 procent lidí, zatímco začátkem roku 1989 to bylo osm procent. Zároveň však 22 procent občanů považuje poskytování úplatků za zcela zbytečné, neboť se domnívají, že vše lze získat legální cestou. Z průzkumu dále vyplývá, že počet případů korupce poklesl v převážné většině oblastí s výjimkou uplácení pracovníků státní správy, kde naopak korupce výrazně vzrostla.

Škoda Auto prodala letos doma o 14 procent méně vozů než vloni

Škoda Auto prodala letos od ledna do srpna na domácím trhu, který je pro ni nejvýznamnější, 56.148 automobilů, což je o 14,4 procenta méně než za stejné období loňského roku. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Milan Smutný. Celkový automobilový trh České republiky přitom zaznamenal téměř 17procentní propad. Celkově však za prvních osm měsíců letošního roku prodala mladoboleslavská automobilka, které se daří především na západoevropských trzích, 240.994 vozů. Proti témuž období vloni to představuje nárůst o 12,3 procenta. "Veškeré zvýšení přinesl dynamický vzestup prodeje na nejnáročnějších trzích západní Evropy, kde si Felicie a Octavie zakoupilo 113.028 zákazníků, to je o 42,7 procenta více než ve stejném období vloni," uvedl mluvčí.

Křesťanští demokraté chtějí pomáhat odborům s nezaměstnaností

Křesťanští demokraté chtějí pomoci odborářům v řešení problému nezaměstnanosti a jsou připraveni s odbory intenzivně komunikovat. Předseda KDU-ČSL Josef Lux o tom ujistil předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra. Lux sdělil, že KDU-ČSL by navrhované zvýšení sociálního pojištění podpořila pouze za předpokladu celkové reformy penzijního systému. KDU-ČSL je také proti zvyšování celkové daňové zátěže, a proto zvýšení spotřebních daní podpoří pouze za předpokladu snižování jiných daní, zejména ve prospěch středních a drobných podnikatelů.

Kauza kolem odvolání Jiřího Bartošky pokračuje

Karlovarský primátor Josef Pavel na dotaz ČTK za důvod odvolání Jiřího Bartošky z vedení rady nadace Film Festival Karlovy Vary označil nutnost zamezit střetu zájmů, který by mohl nastat po transformaci nadace do nově vznikající akciové společnosti. Uvedl, že zřizovatelé nadace mají zájem o zachování festivalu i nadále. "Chceme, aby se na jeho zajištění podílel pan Bartoška a jeho tým," řekl Josef Pavel s tím, že nadace má fungovat jako nositel festivalu a Bartoškova akciová společnost jako jeho realizátor.

Na následné tiskové konferenci Josef Pavel uvedl, že odvolání členů rady v čele s jejím prezidentem Jiřím Bartoškou připravovali zřizovatelé nadace - město Karlovy Vary, ministerstvo kultury a Grandhotel Pupp - několik měsíců. Jména nových členů nadace, které zřizovatelé ve středu oficiálně jmenovali, měli přichystaná předem. "O odvolání nadace její členové předem nevěděli. My jsme je informovali až v průběhu jednání rady," řekl Pavel.

Ministr kultury Pavel Dostál označil za důvod k odvolání rady festivalové nadace to, že Jiří Bartoška prý usiloval o to, aby příští festivalový ročník pořádala jeho soukromá akciová společnost, na níž by bylo převedeno logo a provozovací práva včetně autorských. "Jediným možným krokem v této chvíli bylo, že se zástupci ministerstva, města Karlovy Vary a Grandhotelu Pupp jako zřizovatelé dohodli Bartošku a jeho tým odvolat, aby transakce nemohla být vykonána," řekl Dostál. Za podivné považuje, že ho Bartoška o svém úmyslu při úterní schůzce neinformoval. Dodal, že by mu vyšel vstříc, kdyby šlo třeba jen o příští ročník, aby nebyl ohrožen.

Odvolaný Jiří Bartoška uvedl, že příští festivalový ročník může být nyní ohrožen i proto, že dlouhodobé smlouvy se sponzory jsou vázány na odvolaný management. Upozornil, že už v říjnu ukončují všichni velcí partneři rozpočty na příští rok. "V českých zemích se úspěch nevyplácí. Lepší je být lemplem a nikomu to nebude vadit. V okamžiku, kdy je nějaká skupina úspěšná, hned se v tom začne někdo šťourat," míní Bartoška. Podle jednoho z odvolaných členů rady nadace Václava Marhoula chce mít karlovarská odnož na festival daleko větší vliv a moc rozhodovat. "Při svém středečním rozhodnutí však zapomněla na to, že tým kolem Bartošky není složen z žoldáků. Že to jsou filmaři, kteří vzali festival za svůj, vydupali ho ze země v době, kdy skomíral právě vinou nezájmu samotného města," řekl Marhoul.

Na letošní Tourfilm přihlášeno 313 filmů

Celkem 313 filmů ze 78 zemí je přihlášeno do soutěže mezinárodního festivalu filmů a videozáznamů o cestovním ruchu Tourfilm'98, jehož 31. ročník se uskuteční od 23. do 25. září v Karlových Varech. V nové koncepci byly určeny tři kategorie, v nichž se na rovnocenné úrovni utkají filmové dokumenty, reklamní spoty i programy na nosičích CD-ROM. Tematicky je soutěž rozdělena na cílovou turistiku, komerční turistiku a turistické atrakce.

Církev připomněla 60. výročí úmrtí zakladatele skautingu

Katolická církev připomněla mší v kapitulním kostele v Praze na Vyšehradě 60. výročí úmrtí Antonína Benjamina Svojsíka (1876-1938), zakladatele českého skautingu, ale také pedagoga, publicisty a hudebníka, předtím představitele sokolského hnutí. Po bohoslužbě následoval průvod k místu jeho posledního odpočinku na tamním hřbitově.

Premiéru muzikálu Mrazík shlédlo devět tisíc lidí

Velký potlesk sklidili protagonisté pohádkového muzikálu na ledě Mrazík, jehož světovou premiéru zhlédlo vyprodané hlediště ostravského Paláce kultury a sportu Vítkovice. Premiérové představení ozdobili svou přítomností Iveta Bartošová a Karel Gott, kteří nazpívali role Ivánka a Nastěnky. Pěvecké duo na ledové ploše při projížďce na saních doprovodilo trojnásobné mistry světa v krasobruslení sportovních dvojic Radku Kovaříkovou a Rané Novotného, hlavní hvězdy muzikálu. Projekt spojuje představení na ledě s pěveckými výkony na jevišti. Muzikál Mrazík se v České republice a na Slovensku odehraje přibližně stokrát. Do konce roku se má v ČR uskutečnit 65 repríz, poté by mohl muzikál pokračovat i v Polsku a ve východní části Německa, kde jeho filmová verze sklidila podobný úspěch jako kdysi v Československu.

Výbor dobré vůle uspořádá příští středu sbírku mezi Pražany

V ulicích centra Prahy budou ve středu 23. září vybírat dvojice chlapců a děvčat z Junáka příspěvky na projekty Výboru dobré vůle-Nadace Olgy Havlové. Výtěžek bude určen zejména na projekty Fond vzdělání a Nová rodina. Z Fondu vzdělání poskytuje výbor každoročně stipendia nadaným zdravotně postiženým dětem a chlapcům a dívkám z dětských domovů nebo přispívá na školní potřeby a kompenzační pomůcky. Projekt Nová rodina je zaměřen na pomoc pěstounským rodinám, kterých v ČR existuje 4500. Počet dětí v dětských domovech, které by mohly být adoptovány nebo žít v pěstounských rodinách, je však více než dvojnásobný.

V Praze se poprvé v historii schází špitální řád svatého Lazara

Kolem tří stovek členů Vojenského špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského z 22 zemí se tento týden schází v pražském hotelu Hilton u příležitosti letošního 900. výročí založení řádu. Velkopřevor českého velkopřevorství Radslav hrabě Kinský připomněl, že řád vznikl podobně jako další vojensko-duchovní řádová společenství ve Svaté zemi v čase křížových výprav, aby pečoval o raněné a nemocné, zejména pak o lidi nemocné leprou. Od letošního roku provozuje řád dva hospice v Praze a Plzni, kde doprovází v posledních chvílích života lidi postižené rakovinou. V ČR má řád 76 členů, po celém světě 2500.

Sběratelé nerostů v Příbrami

Přehlídku kamenné krásy nabídne v sobotu příbramský Dům kultury, který bude hostit 22. mezinárodní setkání přátel nerostů, kamenů, šperků a fosílií. Své bohatství nabídne 110 vystavovatelů z České republiky, Belgie, Německa, Polska, Maďarska a Slovenska. Burzy nerostů patří již řadu let k doprovodným akcím tradičního sympózia nazvaného Hornická Příbram ve vědě a technice.

Ze sportu:

Předehrávané utkání 4. kola hokejové Staropramen extraligy mezi Karlovými Vary a Zlínem skončilo 3:5. Dnes se dohrávají zbývající zápasy kola.

V úvodním utkání prvního kola PVP prohráli fotbalisté Jablonce v kyperském Limassolu s místním Apollonem 1:2.

Krátce o počasí

Dnes je oblačno, místy přeháňky, teploty se pohybují od 12 do 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.