Zprávy pátek, 19. července 1996

Vazeni posluchaci. U ctvrtecniho vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny kratke zpravy.

Restutice cirkevniho majetku

Bez znatelneho posunu skoncila ve ctvrtek schuzka predsedy KDU-CSL Josefa Luxe a sefa socialni demokracie Milose Zemana, ktera se tykala otazky cirkevnich restituci. Zatimco Socialni demokracie stale trva na tom, ze pozemkovy majetek cirkvim nemuze byt vydan pouhym rozhodnutim vlady, KDU-CSL je o spravnosti takoveho postupu presvedcena. Urcity vyjednavaci prostor vsak ani jeden z predsedu po schuzce nevyloucil.

Socialni demokrate se domnivaji, ze cirkevni restituce maji smysl tam, kde majetek slouzi pro bezprostredni uspokojovani nabozenskych potreb cirkve. Proto se nebrani vydat napriklad budovy, ktere jsou obydlim knezi. Uvedl to predseda socialnich demokratu Milos Zeman v souvislosti s otazkou, zda a v jakem rozsahu by jeho strana podporila cirkevni restituce v pripade, ze by o nich v souladu s pozadavkem Socialni demokracie rozhodoval vyhradne parlament.

Predpoklad, ze bude koalice jeste jednat s nekatolickymi cirkvemi o budouci podobe statni podpory a financovani cirkevni prace, sdili s predsedou Ekumenicke rady cirkvi evangelickym synodnim seniorem Pavlem Smetanou i patriarcha cirkve ceskoslovenske husitske Josef Spak. Oba shodne poukazuji na to, ze vraceni lesu zejmena katolickym diecezim a reholnim spolecenstvim se ostatnich cirkvi dotkne jen minimalne.

Prezident Vaclav Havel je prekvapen tim, ze restituce cirkevniho majetku, na nichz se ve stredu dohodla vladni koalice, by mohly byt pro socialni demokraty prekazkou k vysloveni duvery vlade, protoze tato dohoda neni soucasti vladniho prohlaseni. Podle Havla jsou podobne pozadavky vlastne neprimym vznaseni novych podminek na posledni chvili. Uvedla to Ceska televize s odvolanim na Havluv rozhovor pro patecni Lidove noviny. Podle Havla je nejvyssi cas, aby byly cirkevni restituce dovrseny a ukonceny. Prezident proto umysl vlady vydat majetek cirkvim vita.

Programove prohlaseni vlady obsahuje pro KSCM neprijatelne body

Programove prohlaseni vlady obsahuje pro KSCM nektere body, ktere jsou pro ni neprijatelne. Uvedl to predseda strany Miroslav Grebenicek. Ktere body prohlaseni to jsou, Grebenicek odmitl uvest s tim, ze je bude specifikovat az po oficialnim predani jeho textu poslaneckym klubum. "Skoda jen, ze demokracie v otazce zverejneni programoveho prohlaseni vitezi az tehdy, kdyz si Vaclav Klaus a Milos Zeman zacinaji delat naschvaly, " zduraznil Grebenicek. KSCM peclive analyzuje programove zamery budouci mozne vlady a vnima posuny, ktere Grebenicek oznacil za "prozreni slepych mladencu". "Na rozdil od CSSD ale pokracujici neprijatelne asocialni plany a zcizovani a dalsi vyprodej statniho majetku a narodnich zajmu tolerovat nebudeme, " uvedl Grebenicek a dodal, ze svuj postoj daji komuniste ve snemovne vyrazne najevo.

Bavorsko - CR - usmireni

Bavorsky premier Edmund Stoiber znovu potvrdil sve stanovisko, ze bez souhlasu Bavorska nebude mozne dosahnout dohody o cesko-nemecke deklaraci k urovnani otevrenych otazek ve vzajemnych vztazich obou zemi. V rozhovoru s bamberskym listem Frankischer Tag, z nehoz cituje organ sudetonemeckeho landsmansaftu Sudetendeutsche Zeitung, Stoiber mimo jine uvedl: "Jsem patronem sudetskych Nemcu, kteri ziji z 90 procent v Bavorsku. Bez Bavorska neni mozne dosahnout jednotne nemecke pozice, a proto je cesko-nemecke usmireni mozne jedine s bavorskym souhlasem. " "Ze vseho nejdrive je nezbytne, aby 50 let po vyhnani a s plnym vedomim toho, ze dejiny nelze vratit zpet, zacali Cesi a sudetsti Nemci spolu znovu mluvit, i kdyz to nemusi byt hned na nejvyssi urovni, " rekl dale Stoiber.

Odbory - zemedelstvi

Do konce letosniho roku dojde urcite k navyseni cen pekarskych vyrobku. Uvedl to predseda Odboroveho svazu pracovniku v zemedelstvi a vyzivy Bohumil Dufek. "Pokud to pujde takhle dal, tak se muze stat, ze budeme na konci roku platit za rohlik az dve koruny padesat, " rekl B. Dufek. Predseda svazu dale kritizoval "spatnou a neprilis pruznou cinnost" Statniho fondu trzni regulace (SFTR). Podle B. Dufka mel SFTR u mlynu objednat semleti mouky a u pekaren pak primo prodej, a nikoli uvolnovat mlynum zasoby obili.

CR - euthanasie

Myslenku euthanasie prijimaji vice nez tri ctvrtiny obyvatel nasi republiky. Pouze 12 procent ma dojem, ze tato forma pomoci nevylecitelne nemocnym a trpicim lidem by byla spise na skodu. Vyplyva to z cervnoveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Moznost, ze by zavedeni euthanasie znamenalo nebezpeci zneuzivani pribuznymi, lekari a jinymi lidmi pripousti vice nez polovina dotazanych.

Ceska expedice - UFO - se vypravila do Anglie

Zkoumat fenomen kruhu a dalsich obrazcu v trave a obili, jejichz puvod se zatim nepodarilo dostatecne objasnit, se do Velke Britanie vydala jedenadvaceticlenna expedice nazvana Leto kruhu v Anglii. Expedici organizuje nakladatelstvi Etna a vydavatel casopisu Magazin 2000, ktery se venuje ruznym zahadam a nevysvetlitelnym jevum. Majitelka vydavatelstvi Etna Eva Tothova novinarum rekla, ze do Anglie se expedice vydava zejmena kvuli castemu vyskytu obrazcu v trave ci obili. Vzhledem k tomu, ze obrazce jsou nejlepe viditelne z vysky, ve vybaveni expedice nechybi ani motorove rogallo.

Gregory Peck odletel

Patnact minut po patnacte hodine odletel ve ctvrtek z Karlovych Varu americky herec Gregory Peck leteckym specialem Cesna poskytnutym akciovou spolecnosti Chemapol Group do Parize. Na palube letadla byla s Peckem jeho manzelka Veronique, dcera Cecilia a prednosta chirurgickeho oddeleni nemocnice v Karlovych Varech Stanislav Kubin, ktery v sobotu v noci americkeho herce operoval. Pri odletu se osmdesatilety Peck usmival a byl v dobre nalade. Posledni slova pred odletem znela, ze na Karlovy Vary bude vzpominat ne kvuli slepemu strevu, ale kvuli tomu, jak se zde o nej fantasticky starali, rekla.

Ze sportu:

Ministr skolstvi, mladeze a sportu Ivan Pilip odleti 30.cervence do Atlanty a olympijsky program bude sledovat az do 5. srpna. Zhledne predevsim silnicni zavod cyklistu, atleticke souteze a zucastni se zaverecneho ceremonialu. Sveho pobytu v Atlante vyuzije take k tomu, aby se sesel na pracovnich schuzkach se svymi rezortnimi kolegy z ostatnich zemi.

Slavia Praha pozaduje od Manchesteru United za sveho zaloznika Karla Poborskeho 4 miliony 200 tisic liber, napsal britsky list The Times. Cesky klub se jiz dohodl s pravnim reditelem Manchesteru United Mauricem Watkinsem na castce 3 a pul milionu liber. Nova nabidka klubu Sheffield Wednesday, jejiz vyse nebyla oznamena vsak Slavii patrne inspirovala k tomu, aby od Manchesteru pozadovala vice, nepsal The Times. .

A na zaver kratce o pocasi

V patek bude v Ceske republice polojasno az oblacno, jen ojedinele s moznosti prehanek. Denni teploty se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.