Zprávy pátek, 19. ledna 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

Klaus Kinkel se ohradil proti obvinenim Prahy

Nemecky ministr zahranici Klaus Kinkel se ohradil proti obvinenim Prahy, ze je odpovedny za to, ze jednani o prijeti spolecne deklarace k usmireni obou narodu uvazla na melcine. Napsal to ctvrtecni list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nemecky ministr podle deniku rekl, ze si preje dohodu s ceskou stranou, ale nemuze se vzdat zavazku spolkove vlady vuci sudetskym Nemcum. Take nemecky denik Suddeusche Zeitung s odvolanim na ministra Kinkela napsal, ze jednani mezi obema zememi "znicujicim zpusobem uvazla".

Ministr Zieleniec

Cesky ministr zahranici Josef Zieleniec se stejne jako premier Vaclav Klaus domniva, ze cesko-nemecke vztahy jsou stabilni a ze dramatizovani situace souvisejici s prubehem dojednavani cesko-nemecke deklarace neni ted veci, ktera by mela mit v techto vztazich hlavni misto. Rekl to ve ctvrtek na tiskove konferenci v Praze.

Reakce politickych stran na Kinkela

Vyjadreni nemeckeho ministra zahranici Klause Kinkela uverejnena ve ctvrtecnim nemeckem tisku "doslova sokuji" predsedu poslaneckeho klubu Ceske strany socialne demokraticke Stanislava Grosse. Prohlasil, ze pro nej i pro CSSD je naprosto neprijatelne, aby se o odsunu sudetskych Nemcu provedenem na zaklade povalecnych dekretu prezidenta Edvarda Benese a postupimske dohody hovorilo jako o vyhnani.

Za stupnovani pozadavku nemecke strany oproti jiz dohodnutemu textu cesko-nemecke deklarace oznacil nektere vyroky nemeckeho ministra zahranici Klause Kinkela predseda poslaneckeho klubu Obcanske demokraticke aliance Ivan Masek. Na tento zpusob nemecke politiky podle nej nelze pristoupit. Kinkel by pak mohl opet sve pozadavky stupnovat po jakekoliv predchozi dohode, uvedl Ivan Masek.

Jednani o cesko-nemecke deklaraci ukazuje, ze se predstavitele ceske vlady dostali do patove situace, rekl ve ctvrtek na konferenci predseda Komunisticke strany Cech a Moravy Miroslav Grebenicek. Dodal, ze proto se nyni jednani vraci az na uroven duvernych rozhovoru mezi namestky ministru zahranici.

Mistopredsedkyne Leveho bloku Marie Stiborova povazuje prohlaseni nemeckeho ministra zahranici Klause Kinkela za "nehoraznost". Prohlasila, ze nemecka strana v soucasne dobe neni pripravena na to, aby respektovala vysledky druhe svetove valky se vsemi dusledky. Na tom jednani o textu spolecne cesko-nemecke deklarace ztroskotava, uvedla Marie Stiborova pro CTK.

Ministr Zieleniec k Cecensku

Ministr Zieleniec se na ctvrtecni tiskove konferenci vyjadril k soucasne situaci v Cecensku. Uvedl, ze tato situace je zpusobena dlouhodobymi problemy. Neni jine cesty, nez aby vsechny strany sedly k jednacimu stolu, " rekl v souvislosti s dramatickym vyvojem kolem rukojmich unesenych cecenskym komandem v dagestanske obci Pervomajskoje. Pripomnel, ze toto stanovisko prezentovala Ceska republika dlouhodobe a zastava je i nyni.

Kontrola dodrzovani Smlouvy o konvencnich ozbrojenych silach

Inspekcni tym ozbrojenych sil Italie konstatoval, ze behem navstevy v CR neshledal zadny rozdil mezi oficialnimi a skutecnymi pocty kontrolovane vojenske techniky. Italsti inspektori proverovali na letecke zakladne v Namesti nad Oslavou dodrzovani Smlouvy o konvencnich ozbrojenych silach v Evrope. Vsechny dosavadni zahranicni inspekce potvrdily, ze CR smlouvu dodrzuje.

Vlaky IFOR pres CR

Do ctvrtka projelo pres uzemi Ceske republiky celkem 147 vlaku armady USA, jeden britsky vlak a dva vlaky s nalozenou ceskou armadou, ktere prepravuji bojovou a zabezpecovaci techniku mnohonarodnich sil IFOR. Informovalo o tom ministerstva dopravy. Dalsi vlak armady NATO by mel vjet na uzemi CR v patek.

Prezident Havel a socialni demokrate

Prezident Vaclav Havel vyjadril uspokojeni nad tim, ze ve vecech zahranicnepoliticke orientace Ceske republiky je opozicni Ceska strana socialne demokraticka zajedno se stranami koalicnimi, prestoze "ma v popisu prace kritizovat vladu za vsechno". Vaclav Havel to rekl po ctvrtecnim setkani s predsedou CSSD Milosem Zemanem a mistopredsedy Karlem Machovcem, Petrem Moravkem a Vaclavem Grulichem. Dodal, ze pozval vedeni socialnedemokraticke strany na kratke setkani predevsim proto, ze se blizi konference, kde bude CSSD projednavat svuj volebni program.

Cesky helsinsky vybor kritizuje navrh noveho tiskoveho zakona

Cesky helsinsky vybor se stavi kriticky k navrhu noveho tiskoveho zakona, ktery jiz neobsahuje paragrafy o pravu na pristup novinaru k informacim a na ochranu zdroje. Podle stanoviska vyboru by absence ustanoveni o pristupu k informacim vedla k tomu, ze by toto pravo nebylo upraveno ani pro novinare, ani pro ostatni obcany. Pravo na ochranu zdroje by melo byt podle vyboru zachovano. Vladni oduvodneni, ze Listina zakladnich prav a svobod obecne zarucuje pravo na pristup k informacim vsem bez rozdilu podle vyboru neobstoji.

Konkurencni program reformy zdravotnictvi

Konkurencni kratkodoby a dlouhodoby program reformy ceskeho zdravotnictvi ma pripraven Lekarsky odborovy klub. Podle sveho predsedy Davida Ratha se k tomuto kroku rozhodl proto, ze programy ministerske povazuje za "absolutne spatne". LOK navrhuje odlisne reseni privatizace statnich socialnich zarizeni, zdravotni pece, spoluucasti pacientu, zdravotnich pojistoven a jinych otazek.

Vzniknou v CR silne nadnarodni spolecnosti?

Vznik silnych nadnarodnich spolecnosti v Ceske republice by vylepsil negativni situaci zahranicniho obchodu. Rust primych zahranicnich investic do ekonomiky pripravuje podminky pro zvyseni exportu. Rekl to ve ctvrtek generalni reditel statni investicni agentury Czechinvest Jan Havelka. Podle jeho slov totiz v lonskem roce se plne dve tretiny svetoveho obchodu uskutecnily prave mezi dcerinymi firmami techto spolecnosti. V tuzemsku se vsak bohuzel stale objevuji pripady, kdy nedokonala legislativa odradi zahranicniho investora s velice lukrativni technologii, uvedl Jan Havelka.

Podekovani Vyboru dobre vule

Vybor dobre vule-Nadace Olgy Havlove podekoval vsem obcanum, kteri v techto dnech svymi dopisy, dary a kvetinami podporuji Olgu Havlovou v jeji nemoci. Podporu Olze Havlove zacali lide vyjadrovat pote, co mluvci prezidenta Ladislav Spacek oznamil, ze zdravotni stav Olgy Havlove se v prvnich lednovych dnech zhorsil a vyzaduje trvalou nemocnicni peci.

Zahranicni turiste v Praze

Turiste z USA patri k tem, kteri pri navsteve Ceske republiky nejvice preferuji Prahu. Podle poslednich informaci prazske radnice nevynecha hlavni mesto pri ceste do CR 74,8 procenta Americanu. Celkove navstivi Prahu 60 procent turistu cestujicich do CR. Dalsimi, jejichz pozornost se soustreduje prevazne na Prahu, jsou Francouzi, Italove a obcane Velke Britanie, pricemz tato trojice zemi Evropske unie predstavuje zhruba 70 procent navstevniku.

Ze sportu:

Hokejova extraliga mela ve ctvrtek na poradu predehravany zapas 35. kola HC Ceske Budejovice - HC Chemopetrol Litvinov, ktery skoncil vysledkem 2:0 pro jihocechy.

Se dvema umistenimi na stupnich vitezu se vratili cesti reprezentanti z 18. rocniku poustniho maratonu do Dakaru. Posadka koprivnicke Tatry Karel Loprais, Tomas Tomecek a Radomir Stachura skoncila se ztratou necelych patnacti minut druha, kladensky tym Poldi Steel v sestave Jiri Janousek, Ladislav Fajtl a Frantisek Wurst obsadil treti pricku.

A jeste kratce o pocasi:

V patek bude v CR oblacno az zatazeno, misty snezeni. Nejvyssi denni teploty minus 4 az nula stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.