Zprávy pátek, 19. ledna 2001

Vilém Faltýnek

Poslanecká sněmovna vyšle na Kubu parlamentní delegaci, aby jednala o osudu zadržovaných českých občanů

Poslanecká sněmovna vyšle na Kubu šestičlennou delegaci, která by v Havaně měla jednat o osudu zadržovaných českých občanů, unionistického poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce z roku 1989 Jana Bubeníka. Delegaci budou tvořit místopředsedkyně dolní komory Petra Buzková (ČSSD) a zástupci všech pěti poslaneckých klubů. Podle Buzkové není termín odletu poslanců zatím známý, protože záleží na tom, kdy jim Kuba poskytne víza. Kubánské úřady zadržely Ivana Pilipa a Jana Bubeníka před osmi dny. Oba byli obviněni, že se jako "agenti Spojených států" věnovali na Kubě udržování "podvratných styků".

Česká republika se obrátila kvůli uvěznění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka na Kubě o pomoc na členské státy Evropské unie a na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Oznámil to ministr zahraničí Jan Kavan, který osobním dopisem požádal o pomoc i chilského prezidenta Ricarda Lagose a mexického ministra zahraničí Jorgeho Castaňedu. Kavan rovněž potvrdil, že ministerstvo dosud nemá informace o schůzce českého chargé d'affaires Josefa Maršíčka se zadrženými v havanském vězení. Za velmi neobvyklý diplomatický krok pak Kavan označil pokus kubánské vlády vrátit obě české protestní nóty. České úřady budou podle ministra rovněž usilovat o to, aby Pilip a Bubeník měli právního zástupce. Představitelé ministerstva zahraničí již podle Kavana kontaktovali advokátní kancelář, která je ochotna se případu ujmout. "Jsme ochotni kdykoliv pomoci, jakmile nás o to česká strana požádá," řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel v reakci na dnešní vyjádření šéfa české diplomacie Jana Kavana, který si slibuje při jednání s Kubou o propuštění vězněných Čechů pomoc od Španělska a Slovenska.

Očekávání spojovaná s cestou sněmovní delegace na Kubu odmítl místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Payne (ODS). "Očekávání, že parlamentní delegace dosáhne nějakých výsledků, je založena na představě, že kubánský parlament má stejné postavení a stejnou váhu jako parlamenty demokratických zemí, že má reálný vliv na politiku země. Není tomu tak," uvedl Payne v prohlášení pro ČTK. V rozhovoru pro ČTK navíc varoval: "V kubánských sdělovacích prostředcích to bude vnímáno tak, že dva čeští zločinci jsou ve vězení, ale meziparlamentní vztahy mezi ČR a Kubánskou republikou jsou tak vynikající, že i v tomto kontextu se scházíme k přátelským setkáním." Payne zdůraznil hlavně potřebu tlaku světové veřejnosti. Za "nejsilnější prostředek" považuje, kdyby se čeští představitelé a zástupci dalších zemí nezúčastnili zasedání Meziparlamentní unie v dubnu v Havaně. Určitá jednání s kubánskými zástupci kvůli zadržení Pilipa a Bubeníka přiznal poslanec za KSČM Miloslav Ransdorf, který má být dalším členem delegace. Podrobnosti o svých jednáních ale neuvedl. Ransdorf je nyní zřejmě jediným českým politikem, který na svou žádost týkající se Pilipa a Bubeníka dostal pětistránkovou písemnou odpověď od kubánského ministerstva zahraničí. Kopii tohoto dopisu předal členům sněmovního zahraničního výboru.

Situace, do níž se na Kubě dostali poslanec Ivan Pilip (US) a český občan Jan Bubeník, je podle místopředsedy Unie svobody Vladimíra Mlynáře mnohem vážnější, než se původně zdálo. Je nutné, aby oba zadržované české občany navštívili co nejdříve ve vězení pracovníci ministerstva zahraniční nebo zástupci parlamentu a ověřili, zda jsou "fyzicky v pořádku", řekl Mlynář. Dodal, že podle jeho nejnovějších informací věděly kubánské úřady o cestě Pilipa s Bubeníkem na Kubu dříve, než oba odcestovali z ČR. Nevyloučil, že kubánské orgány se pokusí vytvořit se zadrženými jakýsi "monstrproces".

Výzva požadující okamžité propuštění poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka se objevila na internetu. Petici mohou lidé podepsat na adrese www.posletejedomu.cz. Její anonymní autoři prý chtějí umožnit obhájcům lidských práv na celém světě podpořit kampaň za bezpečný návrat Pilipa a Bubeníka do vlasti.

Předsedkyně Evropského parlamentu Nicole Fontainová vyzvala kubánského prezidenta Fidela Castra, aby "okamžitě propustil" bývalého českého ministra financí, poslance Ivana Pilipa a jeho spoluobčana Jana Bubeníka. Obvinění vznesená proti oběma zadržovaným podle Fontainové ukazují, že kubánský režim nerespektuje základní práva zakotvená v mezinárodních úmluvách, v první řadě pak svobodu projevu a svobodu sdružování. K okamžitému propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka vyzvalo Kubu také americké ministerstvo zahraničí.

Rakouští odpůrci Temelína nejsou spokojeni s návrhem ekologické prověrky této jihočeské elektrárny

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín jsou nespokojeni s návrhem ekologické prověrky této jihočeské elektrárny, který schválil kabinet premiéra Miloše Zemana. Zkouška vlivu Temelína na životní prostředí má skončit do konce května anebo počátku června. Stejně jako české ekologické organizace i rakouští odpůrci atomu tvrdí, že do konce května se nedá úplně posoudit stav elektrárny. Stejný názor má i český ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín se dohodli, že při páteční demonstraci na hraničním přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště nebude blokována státní hranice. Demonstrace, na níž očekávají organizátoři "masovou" účast, se uskuteční od 15 do 18 hodin. Po celou dobu má být volný alespoň jeden jízdní pruh hraničního přechodu. "Spontánní" akce, při nichž by mohlo dojít ke krátkodobému uzavření hranice, však prý nelze vyloučit, uvádí agentura DPA.

Není šance na brzkou změnu návrhu na rozdělení křesel v Evropském parlamentu

Do podpisu Smlouvy z Nice, k němuž má dojít ve druhé polovině února, nelze už čekat změnu rozdělení poslaneckých mandátů v Evropském parlamentu mezi budoucích 27 členů EU. České republice a Maďarsku dohoda z Nice přisuzuje o dvě poslanecká místa méně než srovnatelným stávajícím členům EU - Belgii, Portugalsku a Řecku. "Nevidím už žádný manévrovací prostor, ani žádnou vůli opět projednat text, jehož bylo tak složité dosáhnout," řekl novinářům Gunnar Lund, velvyslanec Švédska, momentálně předsedající země unie.

Ramiro Cibrian: Rok 2001 bude z hlediska přijetí do EU pro ČR klíčový

Letošní rok bude pro Českou republiku rozhodující, pokud jde o její budoucí vstup do Evropské unie, řekl při setkání s novináři šéf delegace Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian. Česká republika bude muset učinit pokrok především v reformě soudnictví a státní správy, zdůraznil diplomat. Vyjádřil naději, že poslanecká sněmovna přijme návrh zákona o státní službě. Cibrian zopakoval, že do konce roku 2002 by EU chtěla uzavřít jednání s nejvyspělejšími zeměmi, které by se mohly už v roce 2004 zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Podotkl, že unie zřejmě nebude žádat přechodná období vůči kandidátům - výjimkou nejspíše bude jen volný pohyb osob.

Česká republika získá z programu Phare dalších 22 miliónů eur (807 miliónů korun). Memorandum o přidělení těchto finančních prostředků podepsali náměstek ministra financí Jan Mládek a vedoucí delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrián. Největší část prostředků, 8,1 miliónu eur (296 miliónů korun), půjde na podporu podnikatelské infrastruktury, především na přípravu čtyř průmyslových zón v oblastech s vysokou nezaměstnaností. V rámci programu Phare bylo dosud České republice na pomoc během příprav na členství v Evropské unii vyčleněno téměř 750 miliónů EUR. To představuje přibližně 26,5 miliardy korun.

Preference čtyřkoalice rostou

Preference čtyřkoalice v současné době rostou, a to především v souvislosti se vzrůstajícím počtem lidí, kteří v průzkumech veřejného mínění nepreferují jednu z jejích stran, ale čtyřkoalici jako celek. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Podle něj čtyřkoalici a její členy preferuje 31 procent, vládní sociální demokraty 17,6 procent, ODS 16 a komunisty 15,7 procent občanů. Agentura prováděla průzkum ve velmi vzrušené atmosféře kolem stávky v České televizi. Střet o televizi výrazně oslabil především ODS, kterou před měsícem preferovalo podle této agentury 22,1 procenta lidí.

Také podle agentury Sofres - Factum vede žebříček volebních preferencí čtyřkoalice s 24,6% hlasů. Pětinu hlasů by získala ODS, ČSSD by volilo 14,4 procenta voličů a komunisty preferovalo 12,3 procenta českých občanů. Pětina lidí nebyla rozhodnuta, koho by volila. Z krajů měla čtyřkoalice nejsilnější pozici v Praze a na Vysočině, kde by ji volilo přes 30 procent lidí; nejhůře na tom byla v Budějovickém kraji, kde by získala 17 procent.

Premiér Zeman jednal v Estonsku o hospodářské spolupráci

Premiér Miloš Zeman hovořil v Tallinnu, kde je na dvoudenní oficiální návštěvě s estonskými politiky o dodávkách tramvají, trolejbusů, energetických investičních celků a podzvukových letounů L 159. Po setkání s estonským premiérem Martem Laarem novinářům řekl, že se uvažuje také o leteckém spojení mezi Prahou a Tallinnem.

Armáda rozšíří kvůli tzv. balkánskému syndromu zdravotní prohlídky v misích

Zdravotní prohlídky vojáků, kteří odjíždějí do jednotek v mezinárodních mírových misích, budou rozšířeny i přes to, že nebyla prokázána žádná souvislost mezi střelivem s ochuzeným uranem a takzvaným balkánským syndromem, tedy zdravotními problémy vojáků z misí. Náčelník sekce vojenského zdravotnictví generálního štábu Jan Petráš upozornil, že česká armáda situaci nechce podceňovat. Členské země aliance podle něj upraví své databáze tak, aby si mohly vyměňovat údaje o případných neobvyklých výskytech onemocnění.

Bosna: V českém prostoru odpovědnosti zahájena operace Harvest

V prostoru odpovědnosti 4. mechanizovaného praporu české armády působící v rámci mírové mise SFOR na území Bosny a Hercegoviny byla ve středu zahájena operace Harvest (sklizeň), jejímž hlavním cílem je odevzdání munice, trhavin a zbraní, které jsou uschovávány mezi místním obyvatelstvem. Při podobných akcích na celém území Bosny a Hercegoviny bylo v roce 2000 shromážděno 5081 kusů ručních zbraní a téměř tři milióny kusů munice, na pět tun výbušnin a spousta dalšího nebezpečného materiálu.

Krizový výbor České televize žádá, aby hospodaření televize prověřil Nejvyšší kontrolní úřad

Náznak řešení krize v České televizi přinesla čtvrteční schůzka předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra s šéfem televizních odborů Antonínem Dekojem a Věrou Valterovou, kterou odstoupivší generální ředitel Jiří Hodač pověřil řízením televize. Odbory budou podle Dekoje nyní Valterovou uznávat jako osobu pověřenou řízením. Valterová zase naznačila že by mohla učinit určité ústupky, například nevyloučila pověření ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové výkonem jiné práce. Právě odstoupení Bobošíkové a také Jidřicha Beznosky, pověřeného řízením finančního útvaru, jsou základní požadavky stávkového výboru. Valterová na schůzce s Dekojem a Falbrem předložila pověření k řízení ČT, které do té doby údajně nikdo ze zaměstnanců neviděl. Falbr označil výsledky jednání za "velmi mírný pokrok". Obě strany - krizový výbor i vedení televize - požádaly o prověrku hospodaření ČT. Krizový výbor se obává tunelování veřejnoprávní instituce a domnívá se proto, že by hospodaření měl prozkoumat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Vedení televize naproti tomu stále hovoří o vyšetřovacím auditu.

Novým slovenským velvyslancem v ČR bude prý spisovatel Ballek

Novým slovenským velvyslancem v Praze se po odchodu Jozefa Stanka do čela ministerstva obrany má stát jiný představitel vládní Strany demokratické levice, poslanec a spisovatel Ladislav Ballek. Oznámilo to bratislavské Rádio Twist bez uvedení zdroje této informace.

Česká pojišťovna získala od S&P rating BB+ s pozitivním výhledem

Česká pojišťovna získala od mezinárodní agentury Standard & Poor's dlouhodobý rating finanční síly, tedy schopnosti dostát závazkům na úrovni BB+ s pozitivním výhledem. Rating říká, že Česká pojišťovna je finančně silná společnost, která je schopná dostát závazkům vůči pojištěným bez ohledu na eventuální výkyvy ekonomiky, uvedl výkonný ředitel ČP Petr Prokop. Do budoucna Standard & Poor's ve svém hodnocení očekává přesun do oblasti ratingu A.

Přepadení banky skončilo smrtí zákazníka

Smrtí zákazníka skončilo přepadení pobočky Investiční a poštovní banky v Praze 10. Muž byl střelen do hrudníku a svým zraněním podlehl v nemocnici. Zraněna byla i žena, která bojuje o život. Pobočku IPB přepadl v poledne zhruba 30ti letý maskovaný muž. Policisté zatím nemají informace o tom, kolik peněz z banky odnesl. Zaměstnancům se podařilo dát do lupu ochranný systém, který explodoval a poskvrnil bankovky červenou barvou.

Úřad pro dohled nad kampeličkami zahájí výplaty vkladů 15. března

Pravděpodobně od 15. března letošního roku by měl Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zahájit výplaty vkladů pojištěným klientům zkrachovalých kampeliček. Úřad by měl finance čerpat z Fondu pojištění vkladů, který byl sice prázdný, ale sněmovna ho svým rozhodnutím o vydání dluhopisů naplnila částkou šest miliard korun. Státní dluh tak ke konci roku 2000 vzrostl na 316 miliard korun.

Elitní jednotka NATO bude mít v Liberci špičková kasárna

Profesionálním vojákům z elitní jednotky chemické ochrany, která je součástí roty okamžité reakce NATO, zřídila armáda v Liberci nejmodernější kasárenské ubytování v ČR. Přestavba starých vojenských objektů si vyžádala téměř 80 miliónů korun. Jde o největší investici armády do ubytovacích kapacit v posledních deseti letech. Rekonstruovaná kasárna nabízejí 117 míst v jednolůžkových nebo dvoulůžkových pokojích. Součástí apartmá pro profesionální vojáky je i kuchyňka, chodba a vlastní sociální zařízení. V objektu jsou i klubovny, posilovna a prádelna. Kasárna budou vybavena moderním počítačovým a zabezpečovacím systémem.

Panika kolem tzv. nemoci šílených krav může poškodit české zemědělce

Panika kolem takzvané nemoci šílených krav, což je nervové onemocnění hovězího dobytka, je v ČR zbytečná a může jen poškodit tuzemské zemědělce. Novinářům to řekla poslankyně KSČM Ludmila Brynychová s tím, že spotřebitelé z obav před nakažením touto nemocí přestávají kupovat hovězí maso a jeho dodavatelé mají problémy s odbytem. "Přitom je teoreticky menší pravděpodobnost toho, že by se někdo nakazil z hovězího masa, než například ze salámů, do nichž se hovězí pochopitelně také přidává," dodala Brynychová.

V České republice se zatím nemoc šílených krav nevyskytla. Některé předpisy pro chov a výrobu potravin jsou totiž v ČR přísnější než například v zemích Evropské unie. Přikrmování skotu masokostní moučkou, což je zřejmě hlavní příčinou výskytu BSE, bylo v ČR zakázáno o pár let dříve než v jiných zemích Evropy. Nemoc šílených krav se projevuje právě u hovězího dobytka, protože jiná hospodářská zvířata se chovají tak krátkou dobu, že se BSE nemůže projevit.

Výrazný pokles prodeje hovězího masa zaznamenali kvůli obavám lidí z nemoci šílených krav pracovníci Hanáckého masokombinátu Olomouc. Tomuto významnému zpracovateli masa na střední Moravě klesl od loňského září odbyt hovězího masa o 40 procent. Také společnost Kostelecké uzeniny zaznamenala v prosinci meziroční pokles prodeje hovězího masa o více než 70 procent a situace v lednu bude podle předběžných údajů ještě horší.

Evropská komise lituje, že ČR zakázala dovoz hovězího, nemůže však nic dělat

Evropská komise lituje, že Česká republika zakázala dovoz hovězího masa ze všech zemí Evropské unie, kde se vyskytly případy BSE, nemůže proti tomu však nic podniknout, řekli ČTK mluvčí komise. Gregor Kreuzhuber, mluvčí komisaře pro zemědělství Franze Fischlera podotkl, že v unii platí od 1. ledna "hyperpreventivní opatření" proti BSE. Znamená to, že maso, jež je určeno ke spotřebě, tedy také k vývozu, "je podle všech vědeckých poznatků naprosto bezpečné". Doufá, že si to třetí země uvědomí a zákaz dovozu co nejrychleji odvolají. Z kandidátských zemí zakázaly dovoz hovězího ze zemí, kde se vyskytla BSE, vedle ČR také Polsko, Maďarsko a Litva, další postupovaly selektivněji.

V Berlíně začal 66. veletrh Grüne Woche za účasti ministra Fencla

Na 66. veletrhu Grüne Woche, který se řadí mezi největší zemědělské a potravinářské akce na světě, se v berlínském Mezinárodním kongresovém centru do 28. ledna představí 1750 vystavovatelů z 59 zemí, včetně České republiky. Zahájení se účastnil i ministr zemědělství Jan Fencl, který je na třídenní návštěvě Německa.

Slovenský ministr zemědělství Koncoš podezírá ČR z úmyslu ukončit celní unii

Slovenský ministr zemědělství Pavel Koncoš podezírá Českou republiku, že zamýšlí ukončit existenci společné celní unie se Slovenskem. Zavedení nebo zvýšení dovozních cel na umělá sladidla o 60 až 100 procent, které česká vláda schválila začátkem ledna, jsou podle ministra v rozporu s uzavřenými vzájemnými dohodami. Koncoš míní, že "když se nepodaří bariéry na české straně odstranit, bude zapotřebí přijmout reciproční opatření". Informoval o tom Slovenský rozhlas.

Obecná míra nezaměstnanosti ve 4. čtvrtletí byla 8,3 procenta

Obecná míra nezaměstnanosti vypočtená na základě výsledků výběrového šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v posledním čtvrtletí loňského roku 8,3 procenta, což bylo meziročně o 0,7 bodu méně.

Žalobce požaduje pro Šrejbra trest v rozpětí 5 až 8,5 roku

Státní zástupce požaduje pro bývalého tenistu a nynějšího podnikatele Milana Šrejbra trest odnětí svobody od pěti do osmi a půl roku, tedy v dolní polovině sazby, kterou zákon stanoví pro trestný čin zneužití informace v obchodním styku. Žalobce dále požaduje, aby soud Šrejbrovi uložil zákaz činnosti na pět let. Po tuto doby by nesměl být členem statutárních orgánů žádných obchodních společností. Šrejber v závěrečné řeči obžalobu odmítl, jeho obhájci trvali na nevině svého klienta a žádali osvobozující rozsudek. Státní zástupce František Fíla prohlásil, že považuje za zcela prokázané, že Šrejber předem připraveným a promyšleným podvodným jednáním odčerpal z podílových fondů, které spravoval, 13 miliónů korun ve prospěch své společnosti Šrejber Tennis Investing (ŠTI). Advokát Stanislav Balík před soudem hájil svého klienta tvrzením, že Šrejber se ocitl na lavici obžalovaných jen kvůli tomu, že uskutečnil několik ztrátových obchodních transakcí. Podle něj skutečnost, že tyto transakce skončily pro fondy ztrátou, neznamená, že by byly v rozporu se zákonem. Soud podle něj nemůže nikoho trestat za to, že v rámci podnikatelského rizika učinil nesprávná ekonomická rozhodnutí. Šrejber v závěrečné řeči označil za absurdní, že ho obžaloba viní z poškozování podílníků jeho fondů. Fondy celkově hospodařily velmi úspěšně, o čemž svědčí skutečnost, že na jednu kupónovou knížku, kterou podílníci získali za tisíc korun, dostali od fondů vyplaceno 24.000 korun, uvedl Šrejber.

V Praze byla otevřena první geriatrická klinika

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice otevřela geriatrickou kliniku pro pacienty vyššího věku, která je první svého druhu v České republice. Klinika kromě zdravotní péče zajistí také výuku geriatrie studentům a lékařům v postgraduální specializaci. Posílení výuky geriatrie na univerzitě souvisí s tím, že lidí nad 65 let v populaci stále přibývá a v roce 2020 jich v Česku budou dva milióny.

Církve před letošním sčítáním lidu odhadují, že se počty jejich členů nezměnily

Církve před letošním sčítáním lidu odhadují, že se počty jejich členů příliš nezměnily. Velké křesťanské církve zaznamenaly od minulého sčítání kvůli vymírání starší generace spíše úbytek aktivních členů. Naproti tomu do malých církví zvláště počátkem 90. let přišli noví lidé, ale trvaleji početně rostou zřejmě jen některá společenství nových náboženských směrů.

Česká katolická charita uvolní 5000 dolarů na pomoc Salvadoru

Sdružení Česká katolická charita uvolní 5000 amerických dolarů na pomoc latinskoamerickému Salvadoru, který v sobotu postihlo ničivé zemětřesení. Peníze pocházejí z výtěžku loňské a letošní Tříkrálové sbírky. Podle posledních údajů si živel vyžádal téměř 700 obětí. Salvadoru již pomohlo české ministerstvo zahraničí miliónem korun, zapojilo se i nevládní občanské sdružení ADRA.

Nové provedení Mozartova Dona Giovanniho se setkalo se vstřícným přijetím japonského publika

Se vstřícným přijetím publika se tento týden v japonském městě Sapporo setkalo nové nastudování Mozartova Dona Giovanniho v provedení opery Národního divadla v Praze. Přitom inscenace režisérky Jany Kališové se svým zcela soudobým výkladem, v němž hlavní hrdina vystupuje jako mediální hvězda, vymyká dosavadním inscenačním tradicím nejen v Praze, ale i v Japonsku.

Karel Loprais vyhrál 17. etapu Dakaru a vede s náskokem osmi hodin

Karel Loprais s tatrou vyhrál sedmnáctou etapu Rallye Paříž-Dakar se startem v Bamaku v Mali a cílem v senegalském Bakelu a upevnil si vedení v celkovém pořadí. Druhý Japonec Jošimasu Sugiwara s kamiónem Hino obsadil v dnešní rychlostní zkoušce na 370 kilometrů třetí místo a celkově už na Lopraise ztrácí více než osm hodin. V závodě pokračují i oba čeští motocyklisté Oldřich Bražina a Josef Macháček. Bražina dojel jedenatřicátý a celkově si polepšil na třicáté místo. Macháček, který je už jediným zbylým zástupcem v kategorii čtyřkolek, obsadil v etapě 66. místo a celkově je šestačtyřicátý.

Lyžovat se dá ve všech střediscích, sníh ale není příliš kvalitní

Téměř ve všech zimních střediscích mohou lidé o nadcházejícím víkendu lyžovat, kvůli horší kvalitě sněhu ale musí být obezřetnější. I když si střediska vypomáhají umělým sněžením, sjezdovky nepokrývá většinou ani půl metru sněhu. Vyplynulo to z informací pracovníků Horské služby.

A jaké bude počasí? Oblačno, až zataženo, teploty minus 4 až 0 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.