Zprávy pátek, 20. června 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobne:

Prezident Havel podporuje soucasnou koalici

O pripadne nove vlade by prezident Vaclav Havel jednal se soucasnou koalici. Uvedl to ve ctvrtek po historicky prvni spolecne schuzce s vedenim obou komor parlamentu. Zduraznil, ze soucasna koalice vzesla z voleb, a je tudiz povinna alespon moralne nabidnout eventualne jinou personalni sestavu kabinetu, pokud se jedna nesetka s duverou v parlamentu.

Jako nevalny hodnoti prezident Vaclav Havel respekt obcanu Ceske republiky k jejim zakonum a pravnimu radu. Po setkani s vedenim obou komor parlamentu prezident uvedl, ze se na tom shodli vsichni ucastnici jednani. Tento stav vysvetluje tim, ze ve spolecnosti zrejme pretrvava jiste presvedceni z doby komunistickeho rezimu, ze je jakousi obcanskou cti porusovat zakon ci umet mezi zakony klickovat. Jeho slova potvrdil sef Poslanecke snemovny Milos Zeman, ktery zduraznil, ze bez ohledu na politickou prislusnost vsechny predstavitele zucastnenych stran spojuje ucta k pravnimu statu.

Ministr Zieleniec vyzval k diskusi o vstupu CR do NATO

Ministr zahranici Josef Zieleniec je presvedcen, ze Ceska republika bude v prvni skupine statu, o ktere bude rozsirena dosavadni patnactka zemi Evropske unie. V reakci na uterni vysledek amsterodamskeho setkani sefu vlad EU ve ctvrtek Zieleniec v Olomouci rekl, ze summit neuzavrel cestu k rozsireni unie a naopak potvrdil jeji vuli zahajit jednani o prijeti novych clenu. Vysledek mezivladni konference zastupcu EU v Amsterodamu odsunul do budoucnosti vytvoreni institucionalniho ramce unie nezbytneho pro rozsireni.

Ministr Zieleniec v Olomouci vyzval ceske politiky k zahajeni siroke diskuse o vstupu Ceske republiky do Severoatlanticke aliance. Reagoval tak na posledni vysledky pruzkumu verejneho mineni, podle nichz verejna podpora vstupu CR do NATO nedosahuje ani 50 procent a od minuleho setreni setrvava na hodnote 45 procent.

Predseda Poslanecke snemovny vyhlasil do 2. cervence stav legislativni nouze

Predseda Poslanecke snemovny Milos Zeman ve ctvrtek vyhlasil na navrh vlady do 2. cervence stav legislativni nouze, ktery by mel umoznit rychle projednani novely rozpoctovych pravidel. Podstatou zmeny ma byt zvyseni limitu na zadluzeni statu u Ceske narodni banky, ktery je dosud 16 miliard korun. Stat totiz v minulych dnech tento uver vycerpal, coz vedlo ke zdrzeni vyplat statnich zamestnancu.

Podle Zemana by mel ministr Pilip odejit z vlady

Podle nazoru Milose Zemana by mel ministr financi Ivan Pilip odejit z vlady. Vedome porusil zakon, kdyz se rozhodl ziskat prostredky na pozdrzene mzdy statnich zamestnancu dalsi pujckou, ackoli maximalni mira zadluzeni jiz byla prekrocena. Milos Zeman to rekl ve ctvrtecnim rozhovoru pro Cesky rozhlas, v nemz znovu oznacil Pilipa za nejhloupejsiho ministra ceske vlady.

KDU-CSL chce, aby nektere socialni zakony byly casove omezene

KDU-CSL souhlasi s podobou sesti novel socialnich zakonu, na nichz se vlada ve stredu dohodla a ktere snizuji pocet prijemcu ruznych socialnich davek. Predseda lidovcu Josef Lux to uvedl ve ctvrtek na tiskove konferenci s tim, ze jeho strana trva na tom, aby restrikce zasahujici pridavky na deti, duchody a podporu v nezamestnanosti byly casove ohranicene.

Poslanci ODA nepodpori tento navrh lidovcu, prohlasil ve ctvrtek tiskovy mluvci aliance David Rozanek. Zaroven pripomnel, ze ministri ODA na stredecnim jednani vlady pro casovou omezenost platnosti novely sesti socialnich zakonu nehlasovali.

Socialni demokracie je ochotna podporit navrh lidovcu, rekl predseda CSSD a snemovny Milos Zeman, ktery vsak zduraznil, ze jeho strana bude usilovat v prvni rade o to, aby dolni parlamentni komora restriktivni opatreni navrzena vladou zamitla.

Ministr Lux o stavu zemedelstvi

Ministr zemedelstvi Josef Lux je toho nazoru, ze stav zemedelstvi nelze vyjmout ze soucasne ekonomicke situace statu a ze zhorseni zivotnich podminek na venkove by melo byt pro vladu vyzvou ke zmene hospodarske politiky. Reagoval tak na ctvrtecni demonstraci asi sesti set zemedelcu ve Vetrnem Jenikove na Jihlavsku proti vladni agrarni politice. Lux pripustil, ze obrovskym problemem pro ceske zemedelstvi je vysoka urokova mira uveru. Ta je totiz pricinou toho, ze uvery jsou pro zemedelce nedostupne.

Blokada Temelina nesmi narusit pokracovani vystavby

Ceska vlada je odhodlana nepripustit, aby jakekoli protesty jakymkoli zpusobem narusily bezpecne pokracovani vystavby jaderne elektrarny Temelin, bezpecnost a ostrahu jejich objektu ci dopady na obyvatele okolnich obci. CTK to rekl v souvislosti s blokadou Temelina, ktera se ma za ucasti nejradikalnejsich odpurcu jaderne energetiky ze zahranici uskutecnit od 6. do 13. cervence, ministr zivotniho prostredi Jiri Skalicky.

Ivana Pilipa nahradi ve snemovne Frantisek Kozel

Ministra financi Ivana Pilipa z ODS, ktery se minuly tyden vzdal sveho poslaneckeho mandatu, nahradi v dolni komore parlamentu stranicky kolega, soucasny namestek ministra skolstvi Frantisek Kozel. Ten pusobil ve snemovne jiz v minulem volebnim obdobi, tedy v letech 1992 az 1996, kdy vykonaval funkci predsedy parlamentniho vyboru pro vedu, vzdelani, kulturu, mladez a telovychovu.

Mise MMF podporila rozpoctove skrty, odmitla dovozni prirazku

Mise Mezinarodniho menoveho fondu, ktera ve ctvrtek ukoncila dvoutydenni pobyt v Ceske republice, podporila oznamene rozpoctove skrty jako opatreni jdouci spravnym smerem. Jako nerealisticke a skodlive vsak odmitla uvahy o reseni vnejsi nerovnovahy dovozni prirazkou a dalsimi administrativnimi opatrenimi.

Stabilizace bude bolestnejsi, nez priznavaji politici

Proces stabilizace ceske ekonomiky, jehoz klicovym bodem bude restrikce vnitrni poptavky, bude bolestnejsi, nez politici verejnosti priznavaji. Uvedl to guverner Ceske narodni banky Josef Tosovsky ve ctvrtek na setkani nemecko-ceske spolecnosti ve Frankfurtu. Uvedl rovnez, ze dubnova usporna opatreni (tzv. prvni balicek), nebyla dostatecna a prisla prilis pozde.

Signatari deklarace o budoucnosti Evropy odmitaji rozsireni NATO

Signatari prazske deklarace "Evropa a svet do noveho tisicileti" odmitaji rozsireni Severoatlanticke aliance, ktere podle jejich nazoru povede k novemu rozdeleni Evropy. V deklaraci zaslane prezidentu Vaclavu Havlovi, nejvyssim predstavitelum evropskych statu a americkemu prezidentu Billu Clintonovi navrhuji vynalozit prostredky urcene na zbrojeni na socialni, humanitarni a ekologicke cile zamerene na zachovani trvale udrzitelneho zivota.

Zaporne saldo bezneho uctu

Podil zaporneho salda bezneho uctu platebni bilance na hrubem domacim produktu dosahl v prvnim ctvrtleti letosniho roku 9,1 procenta. CTK to rekl mistopredseda Ceskeho statistickeho uradu Ivan Sujan. Podle informaci CTK se jedna o historicky nejvyssi hodnotu tohoto ukazatele v CR.

Koruna v rozpeti 18,54 az 18,57 Kc za marku

Koruna se ve ctvrtek na mezibankovnim trhu pohybovala v rozpeti 18,54 az 18,57 za marku. Podle dealera CSOB Petra Korouse bylo nejsilnejsim faktorem prohlaseni mise Mezinarodniho menoveho fondu, ktere podporilo postoje Ceske narodni banky. Mise MMF doporucuje urokove sazby pomalu snizovat, aby nedoslo k nezadoucimu oslabeni kursu koruny a nezavadet dovozni prirazku. Dalsim vlivem bylo zverejneni cisla o rustu HDP za prvni ctvrtleti.

IPB ziskala pujcku 20 milionu dolaru od Dresdner Bank

Za priznivych podminek vyjadrenych urokovou sazbou 25 procentnich bodu nad LIBOR, tj. 0,25 procenta nad sazbou londynskeho financniho trhu, uzavrela ve stredu Investicni a postovni banka smlouvu o pujcce 20 milionu dolaru od Dresdner Bank. CTK to ve ctvrtek sdelil tiskovy mluvci banky Jan Rezek. Podle jeho informace je pujcka urcena k predexportnimu a exportnimu financovani klientu Investicni a postovni banky.

Ceska policie zlikvidovala kosovsko-albansky drogovy gang

Zatcenim sedmatricetileteho hlavniho sefa kosovsko-albanskeho gangu, ktery po cele Evrope obchodoval s drogami, vyvrcholila v utery v Brne nejdelsi mezinarodni operace ceskych policejnich slozek zamerene proti mezinarodni drogove mafii. Sef gangu pri zatykani kladl odpor a byl postrelen. Jak ve ctvrtek oznamilo prazske policejni prezidium, operace nazvana Andromeda byla ukoncena po ctyrech letech prace a podilely se na ni take policejni jednotky z Nemecka a Svycarska.

Stat diskriminuje soukrome skoly, mini jejich zastupci

Soukrome skoly se citi byt diskriminovany, protoze museji zajistit standardni vyuku, avsak od statu na to dostanou jen 40 az 60 procent celkovych nakladu. "Zajistujeme vyuku asi peti procent skolni populace, od statu vsak dostaneme jen dve procenta z rozpoctu na skolstvi. Cast z toho navic se zpozdenim, takze soukrome skoly ziji od zari do prosince na dluh, " rekl ve ctvrtek novinarum tajemnik Sdruzeni soukromych skol Cech, Moravy a Slezska Jaroslav Fiser.

Josef Prudek sefem opery Narodniho divadla

Politovani nad rezignaci dirigenta Jiriho Belohlavka na funkci sefa opery Narodniho divadla vyslovil ve ctvrtek v rozhovoru pro CTK namestek ministra kultury Vladimir Koronthaly. "Respektujeme to vsak jako rozhodnuti osobnosti, ktere bylo pravdepodobne velmi dobre zvazeno, " uvedl a dodal, ze navrh na jmenovani soucasneho operniho sefa Josefa Prudka do 31. cervence 2001 povazuje ministerstvo za odpovidajici reseni.

Cinohra prazskeho Narodniho divadla bude hrat v Bratislave

Cinohra prazskeho Narodniho divadla uvede o vikendu na scene Slovenskeho narodniho divadla v Bratislave Rajmontovu inscenaci Dostojevskeho Besu a Peer Gynta v rezii Jana Kacera. Slovenska prvni scena bude v Praze reciprocne hostovat uz pristi tyden, kdy ve Stavovskem divadle uvede 25. a 26. cervna Shakespearovu komedii Jak se vam libi.

V Praze zacina dosud nejdelsi veletrh starozitnosti

Dosud casove nejdelsi veletrh starozitnosti, ktery bude trvat 17 dni, se uskutecni od 20. cervna do 6. cervence jako doplnek soucasne vystavy Rudolf II. a Praha v prostorach Jizdarny Prazskeho hradu. Predstavi se na ni temer tri desitky starozitniku, antikvaru ci klenotniku. Soucasti veletrhu bude i Svetovy kongres obchodniku s umenim, ktery v Praze zacne 26. cervna a potrva do 28. cervna. Je to poprve, co se takto pro starozitniky vyznamna udalost kona v Ceske republice.

Ostatky svateho Vojtecha putuji po vychodoceskych farnostech

Tisice vericich z nekolika desitek farnosti kralovehradecke dieceze mohou v techto dnech na vlastni oci spatrit vzacnou relikvii - lebku svateho Vojtecha, ktera v ramci 1000. vyroci svetcovy mucednicke smrti putuje po ceskych diecezich. Ostatky ceskeho svetce, jehoz mileniu venoval svou dubnovou navstevu v CR i papez Jan Pavel II. , videli tento tyden verici na Jicinsku, Nachodsku, Rychnovsku a Usteckoorlicku, o vikendu bude relikvie vystavena v sidle dieceze v Hradci Kralove. Ostatky svateho Vojtecha jinak spocivaji v katedrale sv. Vita na Prazskem hrade. Jejich nahrobek dostal konecnou podobu az letos v dubnu, kratce pred navstevou papeze Jana Pavla II. Hrob se nachazi uprostred hlavni lodi nove casti svatovitske katedraly a je vyznacen dvema mramorovymi stupni a obrubnikem.

A jeste predpoved pocasi pro CR na patek:

Zatazeno s destem nebo prehankami, misty bourky, nejvyssi teploty kolem 19 stupnu C.

Tolik zpravy Radia Praha.