Zprávy pátek, 20. listopadu 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Francouzský premiér jednal v Praze

Reforma evropských institucí by podle francouzského premiéra Lionela Jospina neměla bránit rozšiřování Evropské unie, ale je v zájmu jejích budoucích členů, aby se dostali do dobře fungující organizace. Jospin to řekl ČTK po čtvrtečním setkání s prezidentem Václavem Havlem. Naznačil rovněž, že otázka reformy se musí vyřešit ještě před rozšiřováním unie. Přijetí České republiky do EU odhadují Havel a Jospin nejspíše na rok 2003. Premiér Jospin prohlásil, že jeho návštěva ČR začala novou éru česko-francouzských vztahů.

Termín vstupu do Evropské unie záleží podle premiéra Miloše Zemana zejména na přičinění každé z kandidátských zemí a je zbytečné jejich vzájemné soupeření - naopak by měly pracovat na společném vstupu. Zeman to řekl po schůzce s Lionelem Jospinem na adresu České republiky, Polska a Maďarska, mezi nimiž byla podle něj patrná určitá rivalita při přibližování se Evropské unii. Premiér Zeman také francouzské delegaci oznámil, že tradičně dobrým a dlouhodobým vztahům mezi oběma státy by prospělo, kdyby se Česká republika stala členem společenství frankofonních zemí.

K zodpovědnosti za vstup České republiky do Evropské unie vyzval premiér Jospin studenty pražských vysokých škol. "Vy dvacetiletí máte to štěstí prožívat tento věk v usmířené Evropě a na vás bude záviset její budoucnost; právě vy budete brzy zodpovídat za zapojení vaší země do Evropské unie," prohlásil Jospin před zcela zaplněnou velkou aulou Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, v níž zasedli i někteří ministři francouzské vlády.

Lionel Jospin soudí, že francouzské firmy by měly více expandovat na český trh. Francie je sice pátým největším investorem ČR s loňskými 550 miliónů dolarů a její podniky na českém trhu operují ve stavebnictví, potravinářství a v sektoru veřejných pracích. Francouzský premiér ale vidí na českém trhu prostor pro větší přítomnost francouzských firem ve více sektorech. Jospin to řekl na snídani s českými a francouzskými podnikateli.

Francie je podle místopředsedy vlády Egona Lánského připravena nabídnout České republice pomoc s vyškolováním expertů, především pak těch, kteří se budou podílet na změně českého práva směrem k legislativě Evropské unie. Lánský to řekl ČTK po jednání s ministrem pro evropské záležitosti Francouzské republiky Pierrem Moscovicim.

Pomoc Francie při modernizaci české armády nabídl v Praze francouzský ministr obrany Alain Richard. Francouzi nabízejí určité velmi zajímavé projekty, především v oblasti komunikačních systémů či radiolokátorů, řekl ČTK po jednání s Richardem český ministr obrany Vladimír Vetchý.

Velká Británie podporuje vstup ČR do NATO

Velká Británie je stále ochotna podpořit vstup České republiky do NATO. Po návštěvě základny vzdušných sil české armády ve Staré Boleslavi to ČTK řekl náčelník štábu letectva Velké Británie Richard Johns, který ve čtvrtek přicestoval do České republiky. Dnes navštíví Aero Vodochody, kde uvidí ukázky nového víceúčelového lehkého bitevníku L-159, který bude od příštího roku zařazen do výzbroje vzdušných sil České republiky.

ČR by mohla být připravena na EMU již při vstupu do EU

Česká republika má reálnou šanci splňovat všechny podstatné předpoklady pro přijetí do Evropské měnové unie 'EMU) již v době svého vstupu do Evropské unie. Prohlásil to ve čtvrtek pro ČTK ve Vídni český ministr financí Ivo Svoboda, který se v rakouském hlavním městě účastní jednání mezinárodního finančního a ekonomického fóra na téma "S americkým dolarem a eurem do příštího tisíciletí". "Přes určitou ambicióznost takové snahy jde o projekt zcela reálný," řekl Svoboda. Poukázal na to, že také v EU probíhá rychlý vývoj, konvergenční podmínky v rámci Unie zesilují a ve výhledu pěti až sedmi let, kdy se ČR zřejmě stane členem EU, nebude už velký rozdíl mezi podmínkami vstupu do Unie jako takové a do měnové unie s její jednotnou měnou euro.

Česká strana se nedomluvila se zástupci EU o zrušení subvencí

Zástupci českého ministerstva zemědělství se na čtvrtečních technických konzultacích s delegací Evropské unie nedohodli na zrušení vývozních subvencí, které poskytuje Unie při vývozu vepřového masa do České republiky. ČTK to řekl náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. Zástupci ministerstva podle něj oznámili delegaci EU, že česká vláda přijme na svém nejbližším zasedání vládní nařízení k ochraně tuzemského trhu. Tento krok bude v souladu s Evropskou dohodou mezi ČR a EU, řekl Zídek.

Ministerstvo zemědělství popírá, že by vládou připravovaný harmonogram ochranných opatření proti subvencovaným vývozům vepřového masa z EU do ČR obsahoval zavedení 230procentního cla a kvóty na dovoz této komodity. Jak ČTK řekla tisková mluvčí ministerstva Marcela Dvořáková, tyto informace neodpovídají skutečnosti. Podle čtvrtečního tisku by 230procentní clo na dovoz vepřového masa mělo být zavedeno s platností do konce letošního roku.

Ministr zemědělství Jan Fencl by měl podle členů stínového kabinetu ODS ještě zvážit, zda se má kvůli subvencovanému dovozu vepřového masa pouštět do nové obchodní války s Evropskou unií, kterou je obtížné vyhrát, a zda by nebylo lepší nejdříve s unií jednat. Stínový ministr zahraničí a poslanec ODS Jan Zahradil připomněl, že ODS mnohokrát kritizovala subvencované dovozy ze zemí Evropské unie.

Mertlík a Klaus do Berlína

Šest desítek předních politiků, ekonomů a vědců z více než dvaceti evropských zemí se dnes a v sobotu v Berlíně zúčastní čtvrtého ročníku Evropského fóra, které se tentokrát koná pod heslem "Evropa ve světové ekonomice". Mezi účastníky jsou očekáváni i místopředseda české vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík a předseda Poslanecké sněmovny České republiky a předseda ODS Václav Klaus.

Restrukturalizace a zahraniční investice jsou prioritou

Restrukturalizace a přilákaní zahraničních investorů jsou pro českou vládu prioritou. Podstatné je také vytvoření právního rámce v České republice. Řekl to místopředseda vlády pro ekonomické záležitosti Pavel Mertlík na čtvrtečním setkání představitelů vlády se západními podnikateli, pořádaném organizací The Economists Conferences. "Přímé zahraniční investice jsou nezbytné pro modernizaci země a zlepšení konkurenčního prostředí," zdůraznil Mertlík. Podle něho je třeba přilákat jak investice do privatizace, tak investice "na zelené louce". Jak řekl, vláda připravuje některé změny, jako rozšíření pobídek do oblastí informačních technologií, služeb a telekomunikací.

Stínová vláda ODS kritizuje kabinet premiéra Miloše Zemana

Záměr sociálnědemokratické vlády vytvořit systém státního přidělování peněz prostřednictvím státem zaručených úvěrů v objemu téměř 60 miliard korun je podle stínové vlády Občanské demokratické strany pokusem negovat a zvrátit proces privatizace a liberalizace ekonomiky, pokusem vrátit hospodářství před leden 1991 a před start ekonomické reformy. Uvádí se to ve stanovisku ze čtvrtečního zasedání stínové vlády, se kterým seznámil novináře stínový premiér a předseda ODS Václav Klaus. ODS podle něj odmítá pokusy o vzkříšení státního řízení ekonomiky. "Nepřipustíme dávat peníze neúspěšným na úkor úspěšných podniků a podnikatelů. Odmítáme fronty čekajících žadatelů na spásu tohoto typu, odmítáme hrozící protekcionismus," citoval ze stanoviska Klaus.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Budínského se většina peněz vložených do revitalizačního programu českého průmyslu nikdy nevrátí a zatíží účet transformačních nákladů. "Je to program budovatelský, cílený na nabídkovou stranu ekonomiky, přičemž v tržním hospodářství je určující poptávka," uvedl Budínský.

Protest proti monopolu Telecomu pokračuje jednáním

Organizátoři protestu Internet proti monopolu, kteří protestují proti plánovanému zdražení poplatků za telefon, se dnes sejdou k jednání se zástupci SPT Telecom. Jednání se bude týkat variant, které by uživatelům Internetu umožnily levnější přístup na počítačovou síť. Zástupce Telecomu Michal Čupa přislíbil předložit dva konkrétní návrhy, jak platby za připojení řešit. Podrobnosti těchto řešení budou předloženy až na dnešní schůzce.

Rozpočtový výbor přerušil jednání o státním rozpočtu na rok 1999

Sněmovní rozpočtový výbor přerušil ve čtvrtek projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999. Poslanci shodně konstatovali, že měli zatím příliš málo času na podrobnější prostudování této klíčové normy. V rozpravě, kterou byl měl výbor dokončit těsně před zahájením listopadové schůze Poslanecké sněmovny 24. listopadu, zazněl podle očekávání z řad Občanské demokratické strany návrh na zamítnutí předlohy. Podle dosavadních prohlášení představitelů parlamentních stran se však zdá být jisté, že vládní návrh rozpočtu opakovaným prvním parlamentním čtením projde.

Vlk doufá v jednání s Dostálem a Havlem o konsensuální komisi

Katolický primas, kardinál Miloslav Vlk předpokládá, že se při pondělní schůzce s ministrem kultury Pavlem Dostálem, kterou v Lánech zprostředkuje prezident Václav Havel, bude jednat o uvažované komisi pro řešení vztahu mezi státem a církvemi. Pracovní materiál o jejím možném složení - v podobě nepřijatelné pro církve - který unikl z ministerstva, se stal minulý týden důvodem k deklarovanému pozdržení účasti církví v komisi a ke slovní roztržce mezi katolickou církví a vládou. "Půjdeme tam s tím, že se některé věci vysvětlí a bude se jednat o tom, co premiér Miloš Zeman vlastně řekl 19. října, tedy že komise bude konsensuální a nevelká," řekl ve čtvrtek kardinál Vlk Českému rozhlasu.

Odboráři poukazují na přílišný růst mezd managementů

Podle Českomoravské konfederace odborových svazů se v posledních dvou letech výrazně rozevírají nůžky mezi mzdami zaměstnanců a managementu. Kupní síla mezd řídících pracovníků dosahuje úrovně zemí Evropské unie a mzdy zaměstnanců tvoří asi třetinu evropských mezd. Příjmy managementu přitom prudce rostou i v podnicích, které mají ekonomické potíže, řekl na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda konfederace Milan Štěch.

Skoro dvě třetiny lidí považují svou životní úroveň za dobrou

Životní úroveň své domácnosti zhodnotilo jako spíše dobrou 55 procent respondentů říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Další čtyři procenta označila životní úroveň své domácnosti dokonce za velmi dobrou. Tyto údaje jsou podle institutu dlouhodobě v podstatě stabilní. Třetina lidí hodnotí svou situaci jako spíše špatnou a šest procent jako velmi špatnou, plyne z průzkumu. Od září počet těch, kteří svou životní úroveň hodnotí kladně, sice poklesl o tři procenta, přesto jde o druhou nejvyšší hodnotu od počátku letošního roku.

Mezinárodní festival ekologických filmů

Celkem 176 fotografií zaslalo do fotosoutěže Mezinárodního festivalu filmů a videoprogramů o ochraně přírody a památek "Týká se to také tebe" dvaadvacet amatérských a profesionálních autorů z 18 zemí. Fotografie organizátoři rozdělili do kategorií chráněné prvky naší přírody, ochrana a tvorba životního prostředí a památky pro současnost. Zájemci mohou navštívit výstavu zaslaných snímků od 26. do 29. listopadu v Uherském Hradišti.

Nejlepší české novinářské fotografie

Nejlepší snímky letošního ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo jsou od čtvrtka až do poloviny ledna příštího roku k vidění v přízemním výstavním sále Staroměstské radnice v Praze. Na výstavě představuje téměř sto fotografů dvě stovky snímků. Je mezi nimi i vítězná fotografie letošního ročníku - snímek romské matky truchlící nad smrtí dětí, které se utopily při červencových záplavách v Jarovnicích na východním Slovensku, od fotoreportéra Mladé fronty Dnes Davida Neffa. Porota letošního ročníku soutěže Czech Press Photo vybírala z 2532 přihlášených prací od 199 fotografů. Výstava po své pražské premiéře poputuje po světě prostřednictvím Správy českých center ministerstva zahraničí. Oceněné fotografie jsou k vidění i na internetové adrese www.czechpressphoto.cz.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty porazili v předehrávce 22. kola extraligy Pardubice 6:2 a před zbývajícími šesti pátečními zápasy se dostali na pátou příčku. Východočeši zůstávají devátí.

Mezi třicet nejlepších stolních tenistů na světě patří český reprezentant Petr Korbel podle aktuálního žebříčku mezinárodní federace ITTF. Oproti říjnovému pořadí si Korbel o jednu příčku polepšil a uzavírá třetí desítku světového žebříčku. V první stovce jsou ještě Josef Plachý a Miroslav Bindač.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty minus 4 až 0 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha