Zprávy pátek, 20. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Podplukovník Jaroslav Kulíšek unesen v Gruzii

Čtyři vojenští pozorovatelé mise OSN v Gruzii, mezi nimi jeden český občan, byli zajati poblíž západogruzínského města Zugdidi skupinou zhruba 20 ozbrojených mužů. Unesený Čech je podplukovník Jaroslav Kulíšek. Únosci požadují výměnou za jejich propuštění osvobození osob, které byly v minulých dnech zatčeny v souvislosti s nedávným atentátem na gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Únosci vyhrožují, že nevyhoví-li vláda jejich požadavkům, budou rukojmí likvidovat. Představitelé gruzínského ministerstva obrany ČTK ujistili, že budou pokračovat ve vyjednávání s únosci.

"Pplk. Kulíšek v noci na dnešek a dnes dopoledne opět telefonicky kontaktoval naši ambasádu," řekl v pátek ČTK mluvčí českého zastupitelského úřadu Petr Vágner. Jakékoli bližší podrobnosti z rozhovoru odmítl uvést. Dodal, že Kulíšek, podobně jako další tři unesení, dva Uruguayci a Švéd, které únosci nyní drží ve vesnici Džichaškari, je v pořádku.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR je hluboce znepokojeno tímto odsouzeníhodným činem proti neozbrojeným a neutrálním příslušníkům mise OSN a požaduje okamžité propuštění všech unesených. Uvádí se to ve stanovisku ministerstva, které ČTK tlumočil ředitel jeho tiskového odboru Rudolf Hykl. Ministerstvo je prostřednictvím Stálé mise ČR při OSN v New Yorku v kontaktu s orgány OSN odpovědnými za řešení vzniklé situace. Spolupracuje přitom s představiteli Švédska a Uruguaye, jejichž občané se nacházejí ve skupině zadržovaných. Při těchto intenzívních jednáních zdůrazňuje ministerstvo mimořádný zájem na tom, aby nedošlo k ohrožení rukojmích.

Předseda ODA Jiří Skalický odstoupí z funkce

Předseda Občanské demokratické aliance Jiří Skalický se rozhodl odstoupit z této nejvyšší stranické funkce. Učiní tak zřejmě v pátek na zasedání Ústředního sněmu ODA. Podle jeho poradkyně Kateřiny Lojdové je Skalický znechucen vzájemným obviňováním ve straně kvůli neprůhlednému sponzorování aliance. Skalický kvůli skandálnímu sponzoringu své strany opustí zřejmě i vládu, v níž řídí resort životního prostředí a je jejím místopředsedou.

Vladimír Dlouhý nic o tajném účtu ODA ve Vaduzu neví

Bývalý místopředseda Občanské demokratické aliance a ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý se zcela distancuje od účtu v lichtenštejnském Vaduzu, který měla ODA podle tisku používat v rozporu se zákonem k financování své činnosti. Dlouhý však nedávno přiznal, že doporučil třem sponzorům, aby ODA poslali peníze přes nastrčenou společnost TMC, která byla založena na Panenských ostrovech. ODA tak v roce 1995 a 1996 obdržela od TMC bezmála šest miliónů korun. Podle údajů zveřejněných ODA na Internetu přišly peníze z účtu v lichtenštejnské bance LGT Bank in Lichtenstein. Na Internetu v darovacích smlouvách je uvedeno také číslo účtu. Dlouhý nyní odmítá sdělit cokoli bližšího o zakladatelích společnosti TMC a nevyjadřuje se také k tomu, že tři odtajnění sponzoři, Philip Morris, železárny Vítkovice a PPF, svoje dárcovství popřely. Podle tisku je TMC jen krycí firmou pro tajný účet v Lichtenštejnsku, z něhož byla aliance financována.

ČR zvažuje vyslání protichemické jednotky či polní nemocnice do Iráku

V případě účasti na vojenském zásahu proti Iráku by Česká republika podle návrhu ministerstva obrany mohla přispět buď protichemickou jednotkou, či polní nemocnicí. Členy senátního výboru výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost o tom informoval náměstek ministra obrany Jaromír Novotný. Česká armáda není podle něj schopna v Perském zálivu pomoci bojovou jednotkou, ani o to nebyla požádána.

Česká republika zatím nemá k dispozici vakcínu proti sněti slezinné, zvané také antrax, bez níž nemůže vyslat své vojáky do případného vojenského zásahu proti Iráku. Náměstek ministra obrany Jaromír Novotný uvedl, že o dodání očkovací látky jedná česká strana s americkým ministerstvem obrany. Vojáci by mohli do Iráku odjet nejdříve šest týdnů po očkování. Mezinárodní společenství podezřívá Irák z toho, že disponuje biologickými zbraněmi, které roznášejí bakterie způsobující antrax.

Prezident doufá, že občané nebudou tolerovat rasové násilí

Prezident Václav Havel očekává, že orgány šetřící smrt romské ženy, kterou měli v neděli ve Vrchlabí připravit o život tři skinheadi, vyvodí z tohoto činu co nejpřísnější důsledky. Prezident to uvedl v soustrastném telegramu, který zaslal rodičům utonulé Romky. Vyslovil naději, že instituce ani občané nebudou nadále tolerovat vzrůstající rasově motivované násilí. Prostřednictvím telegramu rovněž poděkoval za odvahu a obětavost redaktorce Českého rozhlasu Elišce Pilařové, která se snažila tonoucí ženu zachránit potom, co uslyšela její volání o pomoc. Pilařová byla po zachránění hasiči převezena na jednotku intenzívní péče ve vrchlabské nemocnici. Nyní je již mimo ohrožení života. Zraněnou redaktorku v nemocnici navštívil ministr Vladimír Mlynář.

Představitel romské menšiny v Rakousku Rudolf Sark”zi vyzval českou vládu, aby zajistila Romům větší ochranu. Konstatoval, že přijal s velkým rozhořčením a obavou zprávu o zavraždění mladé Romky, kterou skini hodili do ledové vody.

Pokud skončí volby patovou situací, Unie svobody navrhne změnu volebního systému

Pokud skončí předčasné volby do Poslanecké sněmovny patovou situací, kdy nebude možné sestavit funkční vládu, Unie svobody bude navrhovat změnu volebního systému z poměrného na většinový. Prohlásil to předseda přípravného výboru unie Jan Ruml. Většinový volební systém, by podle něj odstranil z politiky extremisty, to znamená komunisty a Sládkovy republikány.

Lidovci navrhují, aby sponzorské dary nepřesáhly hranici 40 miliónů

Lidovci v připravované novele o financování politických stran navrhují, aby veškeré dary politickým stranám bylo možné poskytovat pouze na účty, které si strany zřídí u České národní banky a to pouze formou darovací poukázky, jež by vydávala centrální banka. Roční sponzorské dary jednotlivým stranám by nesměly přesáhnout hranici 40 miliónů korun. Podle lidovců by strany nesměl sponzorovat stát a podniky, v nichž majetková účast státu přesahuje 30 procent, nadace a občanská sdružení, odborové organizace nebo cizinci.

KDU-ČSL považuje odhalení finančních skandálů stran za pozitivní

Křesťanská a demokratická unie-Čs. strana lidová připouští, že situace v zemi vypadá velmi rozbouřeně, odhalení finančních skandálů politických stran však přesto pokládá za pozitivní. Novinářům to řekl místopředseda strany Miloslav Výborný. Problémům se sponzory se však nevyhli ani lidovci. Od tajemných dárců obdrželi před zhruba třemi lety více než milión korun, který nakonec převedli do státního rozpočtu. Lidovci se rozhodli zbavit peněžního daru kvůli tomu, že se jim ani po dvou letech nepodařilo zjistit totožnost anonymního sponzora. Naposledy se v tisku objevilo, že KDU-ČSL chtěla v roce 1992 převést tři milióny korun od Itala Leonella Mosky na konto společnosti Charitas. Ta však nikdy nebyla zaregistrovaná u obchodního soudu. Lidovci museli později za tuto, podle oficiální verze, půjčku zaplatit pokutu půl miliónu korun ministerstvu financí. Mosca byl v Itálii v roce 1994 odsouzen za podvody na devět měsíců nepodmíněně.

Voleb se chce zúčastnit 79 procent občanů

Ochota občanů účastnit se voleb zůstává vysoká a dokonce mírně stoupla. K volebním urnám by se nyní určitě nebo pravděpodobně dostavilo 79 procent občanů. Vyplývá to z únorového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Rozhodnutí určitě se zúčastnit voleb roste s mírou zájmu o politiku. Z občanů, kteří se zajímají o politiku "velmi mnoho" je připraveno účastnit se voleb 86 procent dotazovaných, z těch, co se o politiku zajímají "středně", je to 52,6 procenta a z těch, kteří se zajímají "velmi málo či vůbec", by se k volebním urnám dostavilo jen 19,3 procenta. Nejčastěji proklamují ochotu volit příznivci Unie svobody.

Ministr Pilip by přivítal brzké ukončení jednání o privatizaci Investiční a Poštovní banky

Ministr financí Ivan Pilip by přivítal, kdyby jednání s japonskou společností Nomura o prodeji státního podílu v Investiční a Poštovní bance (IPB) byla v brzké době zdárně zakončena. Pilip to řekl ČTK při své návštěvě Jeseníku, kde jednal se starosty obcí postižených loňskými záplavami. Informace zveřejněné v tisku o údajném stupňování požadavků ze strany Nomury označil Pilip za zkreslené. "Nomura nestupňuje požadavky, ale mám pocit, že se dá jednat rychleji," řekl. Celá transakce, podle níž by měl japonský gigant koupit 36procentní podíl státu v IPB za 2,9 miliardy korun, podléhá i schválení české vlády.

Schodek obchodní bilance ČR za leden 5,1 miliardy korun

Český statistický úřad dnes informoval, že obchodní bilance České republiky vykázala za leden 1998 schodek 5,1 miliardy korun, což je o 7,5 miliardy Kč méně než v lednu předchozího roku. Proti závěru roku znamená tento výsledek zlepšení o 13,2 miliardy korun.

Koruna posílila

Koruna, která dnes otevřela na 18,95 Kč/DEM, po zveřejnění výsledků lednové obchodní bilance posílila na 18,91 Kč za marku. V 9:45 stál kurs české měny na 18,92 Kč/DEM. Proti dolaru se koruna obchodovala za 34,38 Kč/USD.

Důchodci demonstrovali proti drahotě

Za účasti zhruba 500 důchodců se konala v Praze pokojná demonstrace "proti drahotě", kterou svolala strana Důchodci za životního jistoty. Její účastníci požadovali především okamžitou valorizaci důchodů, odmítli připravované deregulace nájemného a cen energií a kritizovali sociální, zdravotní a bytovou politiku státu.

Česká pojišťovna eviduje po záplavách 94.000 případů

Zhruba 94.000 pojistných událostí eviduje po loňských záplavách Česká pojišťovna. Doposud vyřešila 82 procent případů a vyplatila 3,5 miliardy korun. Na semináři "Kroměříž '98 - budoucnost zatopených území", který začal v Kroměříži, to ČTK sdělil ředitel úseku pojištění majetku Stanislav Cinert. Česká pojišťovna zaregistrovala po loňských záplavách větší zájem obyvatel i firem o pojištění majetku.

Miloš Zeman věří, že volby na Slovensku budou demokratické

Předseda Poslanecké sněmovny a opoziční sociální demokracie Miloš Zeman vyjádřil po čtvrtečním pražském setkání se šéfem slovenských sociálních demokratů Jaroslavem Volfem naději, že letošní parlamentní volby na Slovensku budou demokratické a nebudou zmanipulovány. "Chtěl bych vyjádřit naději, že se neuskuteční způsobem, který by vyvolal pochybnosti o demokratičnosti slovenského režimu a který by ve svých důsledcích vedl i k tomu, že by se Slovenská republika - což bychom si samozřejmě nepřáli - dále vzdálila Evropské unii, respektive euroatlantickým strukturám," řekl Zeman novinářům po schůzce s Volfem.

V. Mečiar: Žádáme ČR o nepoškozování zájmů Slovenska ve světě

Slovenský premiér Vladimír Mečiar od české politiky požaduje, aby nepoškozovala zájmy Slovenska v zahraničí, k čemuž podle něj dochází. Mečiar to řekl ve středu v televizní diskusní relaci. "Žádáme, abychom vzájemně respektovali své hospodářské zájmy, což znamená 'bratry buďme, dluhy si plaťme'," zdůraznil Mečiar. Připomněl přitom vrácení zlata z ČR na Slovensko.

Premiérovy výroky odmítlo komentovat slovenské ministerstvo zahraničí. Jednoznačné odpovědi na dotaz ČTK, zda ČR v zahraničí poškozovala slovenské zájmy, se zdržel na tiskové konferenci zástupce ředitele politické sekce František Růžička."Pokud jde o přímou otázku, zda ČR poškozuje, či nepoškozuje, ... k tomu bych se nerad vyjadřoval způsobem ano, či ne," řekl. Na rozdíl od premiéra však ocenil podporu, kterou poskytli slovenskému členství v NATO a dalších západních seskupení šéfové diplomacií ČR, Maďarska a Polska během své návštěvy Washingtonu.

Více než stovka historiků začala v Praze debatovat o únoru 1948

Za účasti více než stovky historiků z různých zemí začala v Praze mezinárodní konference na téma Československý únor 1948 - předpoklady a důsledky doma i ve světě. Ministr zahraničí, historik Jaroslav Šedivý připomněl, že koncem druhé světové války panovaly mezi řadou vlivných lidí "trochu idealistické" představy o tom, kam se bude svět ubírat. Za základní zlom pro českou politiku i jasný signál pro zahraničí přitom označil odmítnutí Marshallova plánu pod tlakem Moskvy.

Mínění - armáda

S prodloužením účasti českých vojáků na mírových akcích SFOR v Bosně i po obnovení mandátu OSN, který vyprší v červnu, souhlasí méně než polovina občanů, konkrétně 43 procent. Proti další přítomnosti českých jednotek v Bosně je 32 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, jehož výsledky dnes získala ČTK.

Zájem o vysokoškolské studium v ČR stále roste

Zájem o studium na českých vysokých školách neustále vzrůstá, vysoké školy však nejsou schopny tento zájem uspokojit. Novinářům to na tiskové konferenci řekl ředitel Ústavu pro informace ve vzdělávání Pavel Zelený. Přestože se vysoké školy snaží rozšiřovat své kapacity, bylo v ČR loni přijato necelých 42 procent uchazečů o studium. Za osm let vzrostl roční počet přihlášených z 51.400 na 107.000, tedy více než o polovinu. Největší zájem je o studium společenskovědních a ekonomických oborů. Naopak nejmenší poptávka je po technických oborech.

J. Brom: Zemědělství je v nejhorší situaci za období transformace

České zemědělství se ocitlo v situaci, která je nejhorší za období transformace. Na setkání zemědělců s ministrem Josefem Luxem ve Skalském dvoře na Žďársku to řekl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jaroslav Brom. Ve svém vystoupení Luxe mimo jiné vyzval, aby ministerstvo maximálně urychlilo vyplácení záloh na dotace zemědělcům, jinak bude ohrožena setba příští úrody. Lux konstatoval, že nůžky mezi cenami vstupů a cenami zemědělské produkce se v ČR trvale rozevírají. To je podle něj základní argument pro diskusi o nutnosti podpory zemědělců.

Pracovníci sněmovní kanceláře odstranili transparent republikánů proti NATO

Pracovníci Kanceláře Poslanecké sněmovny odstranili z budovy sněmovny transparent, který tam před několika dny umístili republikánští poslanci a který vyjadřoval jejich odmítavý postoj ke vstupu České republiky do NATO. Republikáni nyní zvažují kroky, jimiž budou na tento postup reagovat. Vyvěšení transparentu vyvolalo rozporuplné reakce mezi poslanci a veřejností. Například počátkem týdne se skupina umělců pokusila na vlastní náklady neúspěšně o jeho sejmutí.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky porazili v semifinálovém zápase olympijského turnaje Kanadu 2:1. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1, rozhodující branku vstřelil v sérii trestných nájezdů Robert Reichel. Češi se v nedělním souboji o zlato střetnou s vítězem druhého semifinále mezi Ruskem a Finskem.

Skokan na lyžích Michal Doležal byl v Naganu vyhlášen největším talentem české olympijské výpravy. Osmnáctiletý mladík z Tanvaldu převzal křišťálovou holbu jako cenu Českého olympijského domu. Doležal vybojoval v Naganu osmé místo na velkém a jedenácté na středním můstku a byl nejvýraznější postavou skokanského družstva.

Nadšen zimní olympiádou je světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, který přiletěl do Nagana na pozvání Mezinárodního olympijského výboru jako člen jeho komise sportovců. Atmosféra her se mu líbí víc, než jakou zažil v létě v Atlantě, kde získal olympijské zlato. "Je to takové rodinnější, žádná megalomanie jako na letní olympiádě, a také mám dojem, že se tady sportovci k sobě chovají víc jako kamarádi než jako soupeři," řekl Železný. Rozhodně prý například v lyžování není tolik závisti jako v atletice. V Naganu zůstane až do skončení her a hned po návratu do Prahy odletí na soustředění na ostrov Guadeloupe v Karibském moři.

Počasí

A jaké bude v pátek počasí? Polojasno, teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.