Zprávy pátek, 21. května 1999

Nyní podrobněji:

Český prezident Václav Havel musel být převezen do nemocnice

Prezident Václav Havel byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Uvedl to prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že hospitalizaci si vyžádalo zhoršení zdravotního stavu hlavy státu. Jak dodal, objevily se příznaky recidivy chronické bronchitidy. Václava Havla postihla už v úterý viróza horních cest dýchacích a do konce týdne měl zůstat v domácím léčení. Ošetřující lékař Ilja Kotík dokonce ještě ve čtvrtek odpoledne potvrdil, že prezident je už druhý den bez teplot a nemoc ustupuje. Večer však došlo ke zhoršení poslechového a laboratorního nálezu. Lékaři se proto rozhodli zahájit léčbu antibiotiky.

Sněmovna přerušila diskusi o vládní zprávě o stavu společnosti

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek přerušila projednávání vládní zprávy o stavu společnosti. Na návrh lidovce Miroslava Kalouska se k ní vrátí až v samém závěru květnové schůze. Většina zákonodárců dala Kalouskovi za pravdu, že diskuse o několik měsíců staré zprávě je neefektivní a poslanci by se měli věnovat důležitějším věcem.

Ještě před přerušením diskuse vystoupil v rozpravě předseda poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kühnl. Sněmovna by podle něj měla konstatovat, že vládní zpráva o stavu společnosti není východiskem k nápravě chyb dosavadního postupu transformace a má spíše charakter stranické propagandy. Kühnl rovněž uvedl, že dolní komora by měla sociálnědemokratický kabinet vyzvat, aby "svou další nečinností nepřispíval k prohlubování" problémů ČR.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal se domnívá, že sociálnědemokratická vláda nezdědila Českou republiku jako "spálenou zemi", odmítá ale názor, že do nástupu tohoto kabinetu bylo všechno "téměř bezvadné". Kasal to uvedl ve svém vystoupení k vládní zprávě o stavu společnosti. Ačkoli v tomto materiálu jsou podle něj kvalitní pasáže, obsahuje i hodnocení "evidentně poplatná předvolebním slibům 'ČSSD)".

Poslanci požádali vládu, aby posílila program obnovy venkova

Poslanci také požádali vládu, aby na příští rok posílila program obnovy venkova. Opatření má za cíl komplexně napravit škody v obcích postižených povodněmi. Sněmovna si zároveň od vlády vyžádala zprávu o stavu likvidace škod, zajištění zbývajících prací a časovém harmonogramu dokončení úprav povodí. Žádosti od poslanců završily jednání sněmovny o dokumentu vlády, který hodnotí záplavy v roce 1997.

Týž den poslanci odmítli zprávu o stavu vysílání a činnosti Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání za loňský rok. Pokud by ji zákonodárci po přepracování nepřijali znovu, mohla by sněmovna členy Rady odvolat. Poslanci mediální radu požádali, aby její nová zpráva obsahovala hodnocení, jak se dodržuje zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Zároveň chtějí vypracovat podrobné vyhodnocení řízení o poskytnutí licencí pro vysílání.

Václav Klaus přijal hokejové mistry světa

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus ve čtvrtek poděkoval zástupcům hokejového reprezentačního mužstva, které v neděli vybojovalo v Norsku titul mistrů světa. Trenéry a hráče Klaus přijal během parlamentního jednání. Setkání s předsedou sněmovny se zúčastnili trenéři týmu Ivan Hlinka, Josef Augusta a Vladimír Martinec, předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut, vedoucí výpravy na šampionátu v Norsku František Černík, brankář Milan Hnilička a útočníci David Výborný a Jan Hlaváč. Klaus s trenéry a hokejisty také mluvil o jejich výkonech na letošním mistrovství světa i v minulosti.

Podle KDU-ČSL schůzka Klause s Rumlem nesplnila svůj účel

KDU-ČSL považuje pondělní schůzku předsedy ODS Václava Klause a předsedy Unie svobody Jana Rumla, která se uskutečnila necelé dva týdny před sjezdem lidové strany, za nešťastně načasovanou. Schůzka se podle lidovců navíc minula cílem, který její účastníci patrně sledovali. Jak prohlásil poslanec Pavel Severa, v řadách lidovců je tato schůzka chápána jako účelový nátlak před jejich sjezdem a snaha ovlivnit názor členské základny.

Český červený kříž poslal do Albánie pět tun pomoci uprchlíkům

Letadlo s pěti tunami humanitární pomoci Českého červeného kříže odletělo ve čtvrtek z ruzyňského letiště do italské Ancony. Náklad, který obsahuje 2000 dek, kanystry s pitnou vodou a prací prášky, přepraví mezinárodní červený kříž do albánského přístavu Drač. Zde bude pomoc rozdělena uprchlíkům. Český červený kříž už minulý týden předal utečencům antibiotika a antidepresiva a ve středu vyslal dva kamiony se třiceti tunami pomoci do bosenské Banja Luky.

Reakce našich politiků na rakouskou rezoluci k Temelínu

Rakouský parlament požádal tento týden rakouskou vládu, aby vyvíjela tlak proti Temelínu na všech úrovních od EU přes mezinárodní kontrolní orgány až po nová jednání s českou vládou a vysvětlovací a propagační akce, které by získaly další část obyvatel ČR pro bezjadernou politiku. Rezoluce rakouského parlamentu proti Temelínu šokovala předsedu parlamentu Václava Klause. Jde podle něj o vměšování do vnitřních záležitostí České republiky.

Sociálně-demokratický poslanec Vladimír Laštůvka považuje rezoluci za průvodní jev předvolební atmosféry v Rakousku, Jiří Payne z ODS si myslí, že jde o aktivitu silných lobystických skupin, které se snaží omezit české podnikatelské aktivity. Podle poslanců nebude mít rezoluce na postoj vlády k dostavbě Temelína výrazný vliv. Ještě před rakouským parlamentem se k jaderné elektrárně Temelín vyslovil kriticky také Evropský parlament.

Rakouská vláda nemůže podle předsedkyně Senátu Libuše Benešové donutit český kabinet, aby změnil své rozhodnutí dostavět jadernou elektrárnu Temelín. Benešová tak reagovala na usnesení rakouského parlamentu, který vyzývá rakouskou vládu k intenzivnímu postupu proti dostavbě jaderné elektrárně Temelín. I podle šéfa senátorů ČSSD Zdeňka Vojíře nemůže vláda suverénního státu podléhat zahraničnímu diktátu.

Centrální banka snížila sazbu povinných minimálních rezerv

Sazbu povinných minimálních rezerv z 5-ti na 2 procenta snížila ve čtvrtek Centrální banka. Podle místopředsedy vlády Pavla Mertlíka je to krok správným směrem. Domnívá se však, že bankovní rada ho měla učinit o něco dříve. Termín účinnosti od 7.října však považuje za zbytečně vzdálený. Václav Klaus považuje rozhodnutí ČNB za nedostatečné a opozdilé. Předpokládá, že banky využijí zvýšeného objemu volných zdrojů k rozjezdu nových úvěrových obchodů.

Místopředseda vlády jednal s představiteli zaměstnavatelských svazů

Legislativní rada vlády a zástupci zaměstnavatelských svazů a podnikatelů se dohodli na společné koncepci legislativních změn pro zlepšení podmínek podnikání u nás. Podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského je jednou z příčin propadu domácí ekonomiky právě stav současné legislativy. Prvním krokem v této oblasti, který už vláda učinila, byl návrh zákona o mimosoudních dražbách. Druhým krokem je připravovaná novela občanského soudního řádu a třetím pak novela zákona o konkursu a vyrovnání. Vláda také chystá novelu obchodního zákoníku a živnostenského zákona.

EK připravuje hodnotící zprávy, v ČR vidí zatím jen malý pokrok

V polovině října zveřejní Evropská komise druhou hodnotící zprávu o pokroku České republiky - a tuctu dalších kandidátů včetně Turecka - o přistupování k Evropské unii. Přípravné práce jsou v plném proudu a komise se zatím nedomnívá, že v ČR došlo k takovému urychlení, jaké předpokládala. "Komise nemá pocit, že je dostatečná vůle tlačit věci kupředu," řekl ČTK informovaný zdroj v Bruselu. Exekutiva EU podle něj oceňuje, že se v Praze silně debatuje o ozdravení finančního sektoru a restrukturalizaci průmyslu, "diskuse se však zatím nepromítá do konkrétních činů".

STEM: Českému hospodářství by pomohly změny ve vládě a investice

Oživení českého hospodářství by podle zjištění agentury STEM prospěla spíše výměna některých členů kabinetu ČSSD a vyšší investice než vládní program revitalizace. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM pro Českou televizi a Český rozhlas. Pro změny ve vládě se vyslovilo 74 procent občanů; nejméně je chtějí voliči ČSSD. I mezi nimi však převažují ti, kteří po odchodu některých ministrů přímo volají. Podle středečních výsledků průzkumu popularity politiků patří mezi nejneoblíbenější ministři Ivan David, Antonín Peltrám a Miroslav Grégr. Ten se spolu s Davidem ve srovnání s ostatními členy vlády těší nejmenší popularitě i u voličů sociální demokracie.

Český ministr zahraničí Jan Kavan na návštěvě v Pekingu

Na třídenní návštěvu přiletěl ve čtvrtek do čínské metropole Pekingu ministr zahraničí Jan Kavan. Ten zde bude mimo jiné jednat s čínskými představiteli o konfliktu v Kosovu. Do Číny Kavan přicestoval z Jižní Koreje, kde na Soulské národní univerzitě v projevu zdůraznil zájem České republiky o rozvoj vztahů s Jižní Koreou.

Luxův dárce bude pravděpodobně potvrzen už po neděli

Dárce kostní dřeně pro Josefa Luxe, který trpí chronickou leukémií, by mohl být potvrzen už po neděli. ČTK to ve čtvrtek řekl Petr Turek z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze, kde se Lux od loňského září léčí. Lékaři před dvěma týdny oznámili, že našli potenciálního dárce kostní dřeně pro poslance a bývalého předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe a že přibližně do dvou až tří týdnů posoudí na základě dalších testů rizika případné transplantace.

Zvolen předseda Svazu měst a obcí

Ostravský primátor Evžen Tošenovský byl ve čtvrtek zvolen předsedou Svazu měst a obcí. Na nedávném sněmu delegáti požadovali, aby nový předseda byl z velkého města a při práci mu pomáhali dva výkonní místopředsedové. Rada svazu, která Tošenovského zvolila, tak těmto požadavkům vyhověla. Nicméně místopředsedové zatím zvoleni nebyli. Tošenovský je také prezidentem kolegia statutárních měst.

Policie loni evidovala nejvíce trestných činů od roku 1990

Téměř 426 tisíc trestných činů evidovala loni policie v ČR. Je to o 5,5 procenta více než v roce 1997 a nejvíce od roku 1990. Objasnit se policistům podařilo naopak o 9,4 procenta případů více než předloni. Uvádí se to ve zprávě o bezpečnostní situaci v ČR v roce 1998, zveřejněné na internetové stránce ministerstva vnitra.

IVVM: ODS má o čtyři procenta více volebních preferencí než ČSSD

Volební preference Občanské demokratické strany v květnu dosáhly 26 procent, což je o čtyři procenta více, než získala vládnoucí ČSSD. Ze zveřejněného průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že ODS by ve volbách jednoznačně dalo svůj hlas 21,5 procenta a ČSSD 19 procent dotázaných.

Sofres-Factum: Češi mají menší obavy ze sudetoněmeckých krajanských sdružení

Většina Čechů se neobává činnosti sudetoněmeckých krajanských sdružení. Podle dubnového průzkumu, který exkluzivně pro ČTK vypracovala agentura Sofres-Factum, vyvolává činnost těchto sdružení obavy u 44,9 procenta dotázaných, což je o 6,2 procenta méně než loni.

Zajímavosti z Pražského jara

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro pokračoval ve čtvrtek dvěma koncerty. Česká filharmonie pod vedením šéfdirigenta Vladimira Ashkenazyho zahrála Šostakovičovu 13. symfonii. Koncert v Obecním domě byl vysílán i v přímém rozhlasovém přenosu. Na programu bylo i vystoupení z takzvané houslové řady. František Novotný vystoupil v Rudolfinu s klavíristou Sergejem Milsteinem.

Čtyři desetiletí po prvním uvedení zazní v pátek na Pražském jaru v české premiéře proslulá kompozice Gruppen pro tři orchestry od německého avantgardního skladatele Karlheinze Stockhausena. Pořadatelé předpokládali, že by mohl být koncertu osobně přítomen. Goethův institut však ve čtvrtek na dotaz ČTK uvedl, že sedmdesátiletý autor do Prahy nepřijede. Za prostorovým koncertním projektem chystaným do Španělského sálu na Hradě stojí Čechoameričan Petr Kotík, skladatel a dirigent. Ten ČTK řekl, že Stockhausen se stává hvězdou u mladého publika poslouchajícího jinak rockovou hudbu. Jeho skladbu nazval veledílem dvacátého století.

V Praze začal veletrh Svět knihy '99

Pátý mezinárodní knižní veletrh Svět knihy '99, který ve čtvrtek otevřel své brány veřejnosti v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště, hostí 590 vystavovatelů z 18 zemí. Poprvé se v Praze představují vydavatelské a distribuční společnosti z Polska, Norska, Itálie, Estonska a Tchaj-wanu. Doprovodný program veletrhu, který je letos zaměřen na francouzskou kulturu, zahrnuje více než 100 pořadů, knižních prezentací, besed, přednášek a výstav. Mezi hosty festivalu, organizovaného Svazem českých knihkupců a nakladatelů, budou zejména francouzští literáti. Ve čtvrtek přijel představit svou knihu o Yettim italský horolezec Messner.

Česká kulturní přehlídka V Mexiku

Otevřením výstavy o pražském spisovateli Franzi Kafkovi začala na Iberoamerické univerzitě v mexickém hlavním městě pod názvem Český kulturní prostor nejrozsáhlejší přehlídka české kultury v této latinskoamerické zemi za poslední dobu. ČTK oznámil velvyslanec ČR v Mexiku Libor Sečka. Příští týden pokračuje kulturní festival promítnutím snímků Miloše Formana Hoří má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem a Lásky jedné plavovlásky a oskarového filmu Jana Svěráka Kolja. Kulturní cyklus uzavře publikován í překladů básní nositele Nobelovy ceny za literaturu, básníka Jaroslava Seiferta ve sbírce poezie vydané Iberoamerickou univerzitou.

Na Pražském hradě slavnostně otevřeli oranžérii

Do důstojného šatu se po desetiletích oblékla oranžérie Pražského hradu, kde se po staletí pěstovaly květiny a teplomilné ovoce pro potěchu a mlsné jazýčky českých králů. Cizokrajné rostliny pro dekorace interiérů Pražského hradu vyrůstaly po dlouhá léta ve zchátralém skleníku. Ve čtvrtek byla oranžérie slavnostně otevřena v podobě, kterou jí dala významná architektka českého původu žijící v Británii Eva Jiřičná.

Sport

Česká tenistka Denisa Chládková postoupila na turnaji ve Štrasburku do čtvrtfinále. Ve druhém kole porazila Chládková Bulharku Magdalenu Malejevovou 6:4, 2:6, 6:3 a v boji o postup do semifinále se střetne s Japonkou Sugijamaovou.

Výkonný výbor Českého tenisového svazu odvolal na svém čtvrtečním zasedání nehrajícího kapitána mužského týmu pro Davisův pohár Tomáše Šmída. Důvodem jsou především neúspěšné výsledky. Členové exekutivy mu dále vytýkají, že v médiích hrubým způsobem porušil loajalitu vůči ČTS a poškodil jeho zájmy. Čeští tenisté prohráli ve svém prvním letošním vystoupení v Davis Cupu v dubnu v Belgii 2:3 a potřetí za uplynulých pět let budou muset bojovat o ve Světové skupině.

Krátce o pátečním počasí

Většinou zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 14 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.